Een veelzijdige route voor Flores

Flores is een fantastische bestemming in Indonesië waar je al in een uurtje naartoe vliegt vanaf Bali. Het eiland is vooral bekend vanwege het Komodo National Park, al kan ik je alvast verklappen dat er nog  zoveel meer te zien is dan alleen deze populaire highlight. Zo heb je er schitterende binnenlanden waar je tussen de rijstvelden kennismaakt met het authentieke Indonesië. Verder vind je er verschillende traditionele dorpjes die indruk maken. En wat denk je van kamperen in de bergen en zwemmen rond verlaten eilandjes?

Het is bovendien een eiland met relatief korte afstanden, waardoor je meestal niet langer dan 3 tot 4 uur onderweg bent. En dat is maar goed ook trouwens, want de wegen hebben bochten waar je bang van wordt. Of eigenlijk eerder misselijk.

Reis jij binnenkort af naar Flores en wil je net als ik een geweldig gevoel aan je bezoek over houden? Lees dan even verder, want in dit artikel deel ik m’n favoriete route met je. De reistijd is 2,5 tot 3 weken, afhankelijk van de keuzes die je maakt.

 

De route op kaart

 

Labuan Bajo (2 nachten)

Je begint het avontuur in het bekendste stadje van Flores, Labuan Bajo. In het toeristische centrum vind je vooral duikshops, tourbedrijfjes, eetzaakjes en dat soort dingen. Het is bovendien de opstapplaats om het Komodo National Park te ontdekken, je wordt er dan ook aan de lopende band aangesproken of je een tour wilt boeken.

Leuk is om in Labuan Bajo een scooter te huren en de omgeving te verkennen. Aan het eind van de middag is het tevens de moeite waard om vanaf een van de heuvels naar de haven en de ondergaande zon te kijken.

Eerlijk gezegd vind ik Labuan Bajo de minst boeiende bestemming van deze route, maar ik raad je aan om niet direct van hot naar her te gaan en eerst eventjes te acclimatiseren. Vandaar dat ik 2 nachten adviseer, waarbij je na je tweede nacht in de ochtend richting het Komodo National Park gaat.

 

Komodo National Park (1 nacht)

Een van m’n hoogtepunten was de boottrip in het Komodo National Park. Je slaapt op de boot en komt op zeer indrukwekkende plekken terecht.

Zo kom je op Rinca Island of Komodo Island oog in oog te staan met de enorme Komodovaraan, een imponerend beest dat liefst 3 meter lang kan worden. Het voelde voor mij echter wel een beetje als aapjes kijken, aangezien er telkens een hoop mensen om een varaan stonden. Bovendien lagen ze allemaal voor pampus.

Maar indien je denkt dat het zien van de komodo dragon het enige is wat je tijdens dit avontuur mee gaat maken, dan heb je het mis. Op Padar Island word je bijvoorbeeld getrakteerd op een verbluffend uitzicht, en bij Pulau Kelor kom je terecht in een tropisch paradijs. Je weet wel, zoals je ze van ansichtkaarten kent. Loop verder over het lichtroze zand van Pink Beach en zwem tussen de manta rays om de ervaring nagenoeg perfect te maken.

Zoals voor zoveel tours geldt: de groep mensen waarmee je bent is belangrijk. Daar moet je dus een beetje geluk mee hebben. Bij mij was het helemaal super. Een leuke mix van jong en oud en iedereen had er ‘zin’ in.

 

Labuan Bajo (1 nacht)

De volgende middag vaar je terug naar Labuan Bajo waar je in alle rust bij kunt komen van de vele ervaringen die je gisteren en vandaag hebt opgedaan. De dag erop reis je met een shared car of met de bus -Gunung Mas- naar Ruteng. Een vrij heftige route vol bochten van in totaal 4 uur.

 

Ruteng (3 nachten)

In Ruteng kom je voor het eerst in aanraking het authentieke binnenland van Flores. In tegenstelling tot Labuan Bajo zal je hier weinig toeristen tegenkomen. De aanwezige studenten vinden het leuk om een kort praatje met je te maken en kunnen zo bovendien hun Engels een beetje bijspijkeren.

Rond Ruteng is de omgeving schilderachtig, zo heb je er de unieke spinnenweb-rijstvelden, rijstterrassen waarin locals aan het werk zijn en de Tengku Lese Waterfall.

De rit naar deze waterval is een hele belevenis. Je rijdt namelijk door lokale dorpjes waar de kans groot is dat je door locals uitgenodigd wordt, om bij hen thuis te komen eten of drinken. En de wandeling die je bij de waterval brengt, gaat dwars door een vallei vol met rijstvelden en gelaagde -terrassen die zowel groen als geel kleuren. Echt, de omgeving is hier van ongekende schoonheid.

Vervolg de reis met een shared car of bus naar Bajawa. Een vermoeiende en vooral zigzaggende rit van zo’n 4 uur.

 

Optioneel: Wae Rebo (1 nacht)

Behalve direct door te reizen richting Bajawa, kun je ervoor kiezen om het traditionele dorpje Wae Rebo te bezoeken. Weet wel dat het een behoorlijke expeditie is om er te komen. Zo zal je met een shared car of op de motorbike in 3 uur naar Denge moeten rijden. Vanaf daar bereik je Wae Rebo al wandelend, in ongeveer 2 uur. Je kunt met een gids gaan, al kan je ook prima op eigen houtje hiken.

Eenmaal aangekomen in het dorpje zal je samen met een groep andere toeristen overnachten in een karakteristieke kegelvormige hut. Het kunnen overigens zomaar 30 andere dagjesmensen zijn waarmee je de hut deelt, helemaal authentiek zal het daarom echter niet aanvoelen. Toch is het een leuke ervaring. De dorpelingen ontvangen je met open armen en het voelt er allemaal wat surrealistisch aan.

Om in Bajawa te komen zal je via Ruteng dienen te reizen. Wellicht dat het daarom handig is om na Wae Rebo nog een nachtje in Ruteng te slapen.

 

Bajawa (4 nachten)

Als ik een favoriete bestemming op Flores zou moeten aanwijzen, dan zou m’n keuze op Bajawa vallen. Wat een geweldig mooie plek is dit zeg. En dan heb ik het met name over de unieke accommodatie -Manulalu- waar ik eigenlijk per toeval neerstreek. Ik verbleef er in een bamboetent met rieten dak, van waaruit ik iedere dag een adembenemend uitzicht had op bergen die vol stonden met tropisch regenwoud. En in de stille, donkere uren van de avond zag ik telkens een hemel vol sterren verschijnen. Douchen doe je er in de van bamboe gebouwde openlucht-badkamer. Beter kan het niet voor mij.

Bajawa staat overigens met name bekend vanwege de talloze traditionele dorpjes die in de regio te vinden zijn. Bena is hiervan de meest populaire, Tololela is minder bekend maar zeker de moeite waard. Een andere aanrader is om naar de Malanage Hot Springs te gaan, zonder overdrijven een van de gaafste warmwaterbronnen die ik tijdens m’n reizen heb bezocht. Bezoek verder Wolobobo Hill om de zonsondergang te zien én daag jezelf uit door Mount Inerie te beklimmen. Maar let op, want die beklimming valt niet mee 😉 .

Je vervolgt de reis met een shared car (2,5 uur) of de bus (2 uur) naar Moni. In het eerste geval wissel je in Ende van auto, vandaar dat de trip dan iets langer duurt dan wanneer je de bus pakt.

 

Optioneel: Riung (3 nachten)

Wanneer je behoefte hebt aan eilanden en snorkelen dan is het aan te raden om een uitstapje te maken naar Riung. Echter, de weg is verre van goed en met de Gunung Mas-bus doe je er al snel 4 uur over. Bovendien heb je rond Maumere, de laatste stop op deze route, ook mooie eilandjes liggen om naartoe te gaan. Wel is het snorkelen bij de Riung-eilanden beter dan in de Maumere-regio. Houd er verder rekening mee dat je van Riung naar Moni, de volgende stop, al snel 6 tot 7 uur onderweg bent.

 

Moni (1 nacht)

Moni is simpel gezegd een drukke straat met (gehorige) guesthouses, warungs -eetzaakjes- en een enkele bar. Daar is alles eigenlijk wel mee gezegd. Je bezoekt dit kleine plaatsje dan ook niet voor het dorpje zelf, maar om de fel gekleurde kratermeren van Kelimutu te zien.

Hét moment van de dag is hier in de vroege morgen, tijdens de zonsopkomst. De meren veranderen geleidelijk van kleur, waarna de zonnestralen op het water vallen. Dit bijna niet in woorden te beschrijven schouwspel zorgt voor pittoresk plaatjes die je niet gemist wilt hebben.

Als je genoeg hebt gezien, kun je daarna via de met rijstvelden gevulde vallei terugrijden naar Moni, en relaxen in een van de hot springs. Vergeleken met die in Bajawa stellen ze echter weinig voor, al is het heerlijk om er eventjes bij te komen en er wat energie bij te tanken. Je hebt er immers een korte nacht opzitten.

Slaap vervolgens nog wat in je guesthouse en vertrek diezelfde middag naar Koka Beach (1,5 uur rijden), een idyllische baai die verademend zal voelen na de hectiek die je in Moni gewend was. Je komt er helemaal tot rust.

 

Koka Beach (2 nachten)

Koka Beach is hét strand waar je locals op Flores over hoort praten. Verrassend genoeg kom je er -buiten het weekend dan- echter maar weinig mensen tegen. Het is er heerlijk rustig en je kunt er vers gevangen vis van de barbecue eten. Overnachten doe je in een basic-hutje, al matcht deze perfect met de laidback-omgeving van het strand

Loop ook zeker even naar de top van het enorme rotsblok dat Koka Beach in tweeën split. Vanaf boven heb je een panoramisch uitzicht op het witgele zand en het aantrekkelijk turquoise water.

Na 2 dagen relaxen reis je met een shared car door naar Maumere, de laatste bestemming van je reis. Het ritje duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Maumere (3 nachten)

Maumere is qua stad weinig bijzonder, maar spring je op de scooter of boot dan kom je bij de mooiste plekjes uit.

Ik ben bijvoorbeeld een dagje gaan eilandhoppen en snorkelen. We bezochten onder meer Pulau Babi en Pulau Pangabatang. Allebei van die typische tropische eilandjes waar je een paar keer met je ogen moet knipperen om daadwerkelijk te geloven wat je ziet. Behalve al het moois meerden we tevens aan op Pulau Kojadoi, waar we samen met de kinderen plastic opruimden. Ook dit was een ervaring die ik niet meer zal vergeten.

Andere mogelijkheden in de omgeving zijn het bezoeken van traditionele weefdorpjes, het beklimmen van Mount Egon of bijvoorbeeld duiken waarbij je, behalve kleurrijk koraal, een Japans scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog van dichtbij kunt zien. Of misschien vind je het lekkerder om te chillen in de Blidit Hot Springs die middenin een dichtbegroeid bos liggen. Keuze te over 🙂 .

 

Tips voor deze reis

  • Shared cars hebben vaak nagenoeg dezelfde prijs als de bussen van Gunung Mas. Ik vond de gedeelde auto’s over het algemeen fijner reizen, zeker omdat er op Flores ontelbaar veel bochten zijn en de buschauffeurs hier nogal eens als gekken doorheen rijden. Bovendien maak je met de auto af en toe een stop om te eten, terwijl dit bij Gunung Mas lang niet altijd zo is.
  • Vraag bij het guesthouse waar je verblijft of ze je kunnen helpen met het boeken van een shared car of een Gunung Mas-bus, zij hebben doorgaans de juiste contacten.
  • Reizen met lokale bussen is tevens mogelijk en de meest goedkope optie. Maar ook meteen de minst comfortabele, en je bent relatief lang onderweg. Aangezien gedeelde auto’s en de Gunung Mas voor Nederlandse begrippen nog altijd erg goedkoop zijn, zou ik voor een van die opties kiezen. Voor de trajecten uit deze route betaal je meestal tussen de 100.000 en 150.000 IDR (maximaal zo’n 10 euro) wanneer je een shared car of Gunung Mas gebruikt.
  • Verwacht geen grote tourbussen, Gunung Mas gebruikt eenvoudige minibusjes waar ongeveer tien mensen in passen.
  • Wil je de bovenstaande route met de scooter afleggen, dan kun je er een in Labuan Bajo huren en ‘m aan het eind inleveren in Maumere. Veel opties om dit te doen heb je niet, maar Lena House Flores is een accommodatie die deze service aanbiedt. Ze zijn te contacteren op het volgende nummer: +6281239201190. Reken wel op vermoeiende ritten, je krijgt namelijk met onwijs veel haarspeldbochten te maken.
  • Je kunt ook gewoon met de bus of auto reizen en in iedere bestemming een scooter huren om de omgeving te verkennen. Dit kost je 75.000 IDR (zo’n 5 euro) tot 100.000 IDR (ongeveer 6,50 euro) per dag.
  • Als je niet alle tijd hebt is het aan te raden om wat vroeger in de ochtend te reizen, zodat je bij aankomst nog wat kunt ondernemen en niet direct een dag kwijt bent.
  • Wil je je visum verlengen? Dit kan in Labuan Bajo en in Maumere. Hier lees je over mijn ervaringen met de verlenging in Labuan Bajo.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij behalve Flores ook naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen 🙂 . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van Indonesië gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Mirthe

    Hoi Robbert,

    Ik vertrek begin maart naar Bangkok. Ik heb 3 tot maximaal 6 maanden te tijd om door Azië te reizen.
    Aangezien je bij de visa on arrival een doorreisticket moet laten zien vroeg ik me af wat dit precies inhoud. Moet dit echt een vliegticket zijn of mag dit ook een boeking zijn bij een hotel ofzo?
    Ik wil namelijk na Thailand gezien te hebben naar Viëtnam.

    Mijn plan is Thailand, daarna Viëtnam en dan Indonesië (elk maximaal 30 dagen). De reis kan ik eventueel nog verlengen door naar Singapore of Maleisië te gaan.
    Japan zou ik ook heel graag willen zien, maar het is daar nogal prijzig en ook de vliegtickets zijn best duur.

    Raad je me aan om telkens terug naar de hoofdstad te keren om door te vliegen naar een ander land?
    En enig idee vanuit welk van die landen ik het makkelijkste in Japan kan komen of dat ik Japan beter kan overslaan?

    Ik heb je backpackgids gekocht en deze is erg handig, maar ik blijf toch met een aantal vragen achter zoals je leest haha. Alvast bedankt!

    – Mirthe

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Mirthe,

      Thanks voor je berichtje.

      Een uitreisticket kan ieder transportticket zijn, zolang je maar aantoont het land te verlaten. Maar voor Thailand hoef je dit MEESTAL juist helemaal niet te overleggen, zeker niet als je vanuit Azië erheen vliegt. Enkel bij sommige maatschappijen vanuit Nederland wordt dit gevraagd, bijvoorbeeld Qatar Airways.

      Japan kan low-budget, al zal je dan alsnog rekening moeten houden met zo’n 45 tot 50 euro per dag. Vanuit Kuala Lumpur kun je daar voor redelijke prijzen naartoe vliegen, bijvoorbeeld naar Tokyo of Fukuoka.

      Je hoeft zeker niet telkens naar de hoofdstad terug te keren hoor. Vanuit Indonesië kun je bijvoorbeeld vanaf zoveel plekken internationaal vliegen, al is in mijn beleving Kuala Lumpur de beste hub.

      Als er nog wat is laat het me zeker weten!

  2. Dennis

    Hoi Robbert,

    Ik heb zojuist 2 retour vliegtickets Amsterdam-Labuan geboekt met vertrek 31 augustus en retour 19 september.
    We willen rond trekken maar ook zeker van het strand genieten.
    Nu zie ik deze route en die eindigt in het oosten. Is er iets van vervoer om de rond 17 september weer terug richting Labuan te reizen?

    1. Avatar foto

      Hey Dennis,

      Van het strand genieten zullen jullie zeker doen op zowel Koka Beach als in Maumere. En eventueel bij de Riung-eilanden, mochten jullie daarheen gaan.

      Zelf heb ik deze route afgelegd, en ben van Maumere terug naar Bali gevlogen. Er zijn ook vluchten beschikbaar van Maumere naar Labuan Bajo, dus dat past helemaal in de reis zoals jij hem hebt uitgestippeld. Je vliegt overigens wel in een (groter) propellervliegtuig. Met de bus raad ik je niet aan, omdat het een hele lange weg is vol bochten. Bovendien zal je dan moeten overstappen.

      Als je nog een vraag hebt, laat het me gerust weten.

      Fijne reis!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw