Jávea: mijn favoriete plaatsje aan de Costa Blanca (alle info + tips)

Jávea is een sfeervol kustplaatsje in de provincie Alicante dat ik min of meer per toeval heb ontdekt. Dit omdat mijn vader op steenworpafstand een huis heeft in het heuvelachtige Benitachell. Tijdens de corona-periode woonde ik daar voor 9 maanden om inspiratie op te doen en ben ik meerdere keren in Jávea neergestreken, vaak om te schrijven. Het plaatsje gaf me namelijk een fijn gevoel en enorme creatieve impulsen.

Of zoals ik in een van m’n e-mails schreef:

“En as we speak zit ik in Jávea op een bankje in het park met een ijskoude espresso naast me. Ineens voel ik veel meer creatieve energie dan een half uurtje geleden, toen ik nog een soort van ongeïnspireerd thuis zat. Alles lijkt te stromen.”

Nee, het zou me weinig verwonderen als er hier veel ideeën geboren zijn van kunstenaars, schrijvers en muzikanten.

Jaren voorafgaand mijn schrijfsessies kwam ik voor de eerste keer in Jávea en ik was meteen verkocht. Ik heb zelfs een tijdje overwogen om er te gaan wonen, al paste die vastigheid uiteindelijk toch niet helemaal bij me.

Zwalken door de fotogenieke steegjes in het oude centrum, een drankje doen bij de leuke haven of chillen in een strandbar – Jávea heeft je eigenlijk van alles te bieden. En dat ik niet de enige ben die het plaatsje zo fijn vind, blijkt wel uit het feit dat Spanjaarden uit het hele land erheen komen om vakantie te vieren.

In het begin vond ik het ietwat verwarrend, maar Jávea wordt ook ‘Xàbia’ genoemd. Dit is de Valenciaanse naamgeving, terwijl Jávea de Spaanse benaming is.

Inmiddels ben ik er meerdere keren geweest en Jávea heeft het voor mij gewoon helemaal. Een karakteristiek historisch centrum, het strand en de boulevard, de gezelligheid… Het is een beetje wat ik met Lagos in de Algarve heb, al voel ik me daar nóg meer mee verbonden.

Ben jij ook een liefhebber van Spaanse dorpjes en zit je eraan te denken om naar Jávea te gaan? Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je alles over het pittoreske plaatsje, inclusief mooie plekjes om te zien, leuke accommodaties en authentieke eettentjes.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Jávea

Wat is er te doen in Jávea en omgeving? Als je het mij vraagt kom je hier vooral om te proeven van de Spaanse sfeer, rond te dwalen door smalle steegjes en dagen rond het strand door te brengen.

Hieronder lees je mijn beste tips.

 

Ontdek Xàbia Histórica, het schitterende oude centrum van Jávea

Steegjes als deze kom je aan de lopende band tegen

Het oude centrum van Jávea is schattig, prachtig en een feestje om doorheen te wandelen.

Je loopt er door allerlei smalle, schilderachtige straatjes met gekleurde huisjes en bijbehorende authentieke balkonnetjes en houten deuren. De ene keer is de architectuur rechthoekig, de andere keer juist weer boogvormig.

Restaurante Trinquet Xàbia, een plek waar ik regelmatig een espresso drink

Daarnaast zie je veel steegjes en binnenplaatsjes die versierd zijn met kleurrijke bloemen en planten. Tot m’n verbazing stonden er in april zelfs bomen vol felle bloesem, bloesem die aan Japan doen denken. Ook bloeit hier de Jacaranda, de boom die paarse blaadjes heeft en voor sprookjesachtige sferen zorgt.

Het oude centrum is verder bezaaid met authentieke tapaszaakjes, wijnbars en restaurants die bekendstaan om hun goede paella – doorgaans geserveerd in een gigantische gietijzeren pan die zo groot is dat ‘ie maar net op tafel past.

🙂

Zijn er specifieke bezienswaardigheden om te bekijken? Gewoonweg rondwandelen om daarna op een terrasje neer te strijken is wat mij betreft het leukst. Wel is er met de Sant Bertomeu de Xàbia nog een fraaie gotische kerk om te bezichtigen. Rond het bouwwerk vind je levendige pleintjes met terrassen. Ook heb je bij Plaza de la Constitución iedere donderdag de Javea Market.

 

Wandel over het sfeervolle Port de Xàbia

Het havengebied is gezellig om rond te banjeren – je ziet ook het kiezelstrandje Platja de la Grava

Vanuit het historische centrum loop je in een half uurtje naar Port de Xàbia, het sfeervolle haventje van Jávea. Het is leuk om hier langs het water over de promenade te struinen en naderhand op een terrasje te zitten om iets te eten. Je kunt er ’s ochtends vroeg bovendien de visafslag bezoeken om vers binnengebrachte vis te kopen.

In tegenstelling tot het nabijgelegen Dénia voelt de haven van Jávea nog echt aan als een authentieke vissershaven, met een mix van duurdere jachten en simpele vissersbootjes.

Pal ernaast ligt het schattige kiezelstrandje Platja de la Grava en verderop Platja Primer Muntanyar / Benissero, al raad ik je qua strand aan om naar het hierna te bespreken Platja de L’Arenal te gaan. Op Platja Primer Muntanyar / Benissero vind je trouwens nog wel een paar leuke strandtenten, denk bijvoorbeeld aan La Siesta. Aan de overkant van de weg zitten de Cala Brisa Beach Club en Viva La Beach, twee andere aanraders.

Mocht je het water op willen om een eindje te varen tijdens de zonsondergang, dan is deze Sunset Cruise een aanrader om te boeken.

 

Relax op Platja de L’Arenal

Op Platja de l’Arenal is het nooit saai

Nu je het authentieke Jávea hebt gezien is het tijd om je klaar te maken voor een dagje strand. Daarvoor ga je naar Platja de L’Arenal, een uitgestrekt strand met enkele palmbomen en een levendige boulevard. De hele kustlijn is bestrooid met restaurants, bars en brasserieën. Genieten dus!

Een dik pluspunt is bovendien dat je hier amper hoogbouw ziet, zoals in het nabijgelegen Calpe en Benidorm het geval is. Dit maakt het aanzicht zoveel mooier.

Een drankje doen bij Chabada met uitzicht op het strand

Als je wilt kun je er bovendien een SUP of waterfiets huren. Wanneer er genoeg wind staat is surfen er ook populair, je ziet dan tussen L’Arenal en de haven veel surfers bezig. Dus als je zin hebt, huur een plank en ga het water op 🙂 .

Wel zeg ik erbij dat het Platja de L’Arenal niet authentiek is, daarvoor moet je echt in het oude centrum zijn. Bruisend en gezellig is het er echter absoluut.

 

Ga een eindje met honden van APASA wandelen

Dit is een insider-tip die ik via m’n vader en zijn vriendin te weten ben gekomen. In Jávea zit een dierenasiel met vrijwiligers die zich met hart en ziel inzetten voor de honden. Je kunt er een of meerdere honden mee uit nemen om een rondje te wandelen, iets waar ze helemaal blij van worden.

Echt een superleuke ervaring om mee te maken en fijn om de beesten wat liefde te kunnen geven.

 

Bezienswaardigheden in de buurt

Dit geweldige uitzicht zag ik vanuit een grot tijdens de trekking bij Serra de Bèrnia i Ferrer

Heb je een auto tot je beschikking, dan ligger er in de buurt van Jávea zat plekken om heen te gaan.

Zo is er Dénia met Castillo de Denia dat op een 60 meter hoge terp ligt. Verder heb je Port de Dénia waar de meest luxe jachten liggen. En verder? Hmm… Ik vind Dénia een leuk havenstadje, al heeft het kleinere Jávea voor mij meer charme.

Indien je meer van het hiken bent is een wandeling naar de 753 meter hoge top van de Montgó leuk om te doen. Hetzelfde geldt voor de El Peñon de Ifach, de berg die het landschap van Calpe een ruige aanblik geeft. Wat ik echter de mooiste hike in de regio vind is de Serra de Bèrnia i Ferrer. Check de foto hierboven voor het waanzinnige uitzicht wat ik er had.

Ook de Guadalest Valley met het smaragdgroene stuwmeer dat omgeven is door bergen is een ware trekpleister. Rond het gehele meer loopt een wandelroute.

Een prachtig baaitje in de omgeving is Cala del Moraig. Die ken ik toevallig omdat ze op loopafstand van m’n vaders huis ligt.

Verder is kajakken bij Cala Portixol gaaf om te doen als je avontuur zoekt. Je komt langs geheime baaitjes, watergrotten en ondergrondse watervallen. Daarnaast verken je al snorkelend de levendige onderwaterwereld. De excursie boek je hier.

Een stukje ten zuiden van Cala Portixol ligt het populaire Playa de Granadella. De baai ziet er -vooral van bovenaf- erg indrukwekkend uit. Ook hier is het leuk om met een kajak het water op te gaan. Let wel op, want in de zomer is het er stikdruk, al geldt dat eigenlijk voor bijna alle stranden in de regio. Als je daar toch aan het rondrijden bent, stop dan ook zeker eventjes bij Mirador de Cap Negre om te genieten van een panoramisch uitzicht.

Fonts de l’Algar, de ‘must-see’ watervallen vond ik eerlijk gezegd behoorlijk tegenvallen. Het was er veel te druk en het voelde er nogal artificieel. Alsof ik in een pretpark liep of zo.

Moraira is een aanrader indien je een klein en knus badplaatsje zoekt. Het mooiste strand met vrij helder water is hier Platja del Portet de Moraira. Een oud centrum zoals in Jávea heb je er echter niet.

Zin in vertier, uitgaan en flaneren op het strand? Dan is Benidorm de plek die je zoekt. Nee, mijn smaak is het niet, al vind ik het er voor een dagje altijd wel lachen.

 

Wat zijn leuke eettentjes in Jávea?

Het barst in het oude Jávea van de typisch Spaanse eettentjes, terwijl je aan het strand meer moderne terrassen en beach bars hebt. Eerst geef ik je wat tips voor in het oude centrum, dan voor de haven om te eindigen met restaurants bij het strand.

 

Het centrum

Tapas- en wijnbars, je ziet ze volop in het oude centrum

Mijn favoriete restaurant in Jávea ligt in het Xàbia Histórica is Restaurante Trinquet Xàbia. Leuk is dat je hier buiten op het terras kunt zitten en ze er ook een gedeelte met wat groen hebben. Terwijl je geniet van (bijvoorbeeld) lekkere paella of verse vis en een wit wijntje kijk je naar de langslopende mensen. Heerlijk vind ik het 🙂 . De koffie is er trouwens erg goed, sowieso weten ze in Spanje wel hoe je een krachtig bakkie maakt.

Over koffie gesproken, bij Cafetería – L’Encant -dat op een levendige plek ligt- smaakt ‘ie ook super.

Ik kan me overigens voorstellen dat je tapas wilt eten wanneer je Jávea bezoekt. Ga in dit geval naar Bar Tal Cual Tapas y Coctails of Bar La Sucreria.

Tot slot kun je bij Restaurante Chilito’s Jávea superlekker Mexicaans tafelen.

 

De haven

Terrasjes in het havengebied

Naast het centrum is het gedeelte bij de haven -Port de Xàbia-  een bruisende spot om iets te eten. Je vindt daar een lange strook met terrasjes vanwaar je uitkijkt op zee. Drie aanraders zijn Restaurante Triana, La Grava en de Piri Piri Restobar. Bij al deze restaurants kun je terecht voor seafood, tapas of andere authentiek Spaanse gerechten.

Ik heb bij de haven ooit eens een hamburger op die me letterlijk in slaap suste. Deze lag zo zwaar op de maag waardoor ik thuis direct in bed belandde. Nooit meegemaakt zoiets haha! Lekker was ‘ie trouwens wel 🙂 .

 

Het strand

Chabada is een sfeervol zaakje aan de boulevard

Wanneer je op de boulevard van Platja de L’Arenal een terrasje wilt pakken kun je eigenlijk iedere strandtent die je bevalt wel binnenlopen om een hapje en een drankje te doen. Je hebt er van alles, zowel chiquere restaurants als meer laidback strandbars. Weet wel dat je in dit gebied gemiddeld genomen meer betaalt dan in het oude centrum van Jávea.

Een Mediterraans restaurant dat vrijwel altijd afgeladen vol zit omdat ’t er zo lekker is, is La Fontana. Een leuke tent om een drankje te doen aan de boulevard is hier Chabada.

Een leuk ontbijttentje vlakbij het strand is Austriaco-Cafewien. Als je van bakkersproducten houdt tenminste.

Zoek je een ontbijtzaakje met heerlijke bowls? Check dan zeker Kefi Café, dat een klein stukje van het strand afligt. Ze maken er ook goede smoothies, avocado-sandwiches en bagels. De (ijs)koffie is er trouwens net zo goed super. Qua koffie is CaffèMilano een aanrader om eens te kijken. De locatie een stuk van het strand langs de weg vind ik persoonlijk minder.

Pannenkoeken, heb je daar misschien trek in? Bij Bistronomia Belga, een Belgisch restaurantje, hebben ze er heerlijke.

 

Waar in Jávea raad ik je aan om te overnachten?

Wanneer je een slaapplek boekt in Jávea heb je qua locatie drie opties: of je verblijft in het (oude) centrum, of rond de haven of je kiest voor het strand. Alle drie deze locaties hebben hun eigen charme en ze liggen op maximaal 3 kilometer van elkaar. Veel hostels kent Jávea overigens niet, het zijn vooral hotels en appartementen die je er ziet.

Als je een hostel in het stadscentrum zoekt is Youth Hostel Jávea de place to go. Je hebt er coole gemeenschappelijke ruimtes om andere backpackers te leren kennen. Een geliefd hotel is hier Hotel Triskel. Ten slotte is Casa Valentina een leuke plek om te slapen.

Zit je graag in een fijn en luxe hotel met uitzicht op zee in de gezellige haven van Jávea? Boek dan een kamer bij het populaire Nomad Hotel. Of kies voor Ático Saona, een licht en modern appartement met liefst drie slaapkamers en een zwembad op 50 meter van zee.

Vlakbij het strand is Luxury Apartments Golden Beach Javea een aanrader om te verblijven.

 

Hoe zit het met transport in Jávea?

De meeste mensen hebben een (huur)auto om zich te verplaatsen buiten Jávea, maar voor in het plaatsje zelf heb je eigenlijk geen vervoer nodig. Platja de L’Arenal ligt op slechts 3 kilometer van het centrum van Jávea. Tussen beide gedeeltes kun je zodoende wandelen of fietsen. Juist die compactheid maakt het badplaatsje voor mij zo’n fijne bestemming.

In Jávea vind je zat fietsverhuurders, Xabia’s Bike en Rent Bike Javea zijn twee aanraders.

 

Hoe kom je in Jávea?

Van dit soort gevels word ik echt blij

De dichtstbijzijnde luchthaven rond Jávea is Alicante Airport, en ligt op zo’n 100 kilometer en dik 1 uur en 10 minuten rijden. Valencia Airport ligt met 120 kilometer en krap 1,5 uur rijden ietsje verder weg.

Vanuit beide luchthavens pak je de taxi of reis je zelf met een auto. Zoek je een goedkope en fijne huurauto, kijk dan op Discover Cars. Een andere optie die je hebt is reizen met een busje, Beniconnect verzorgt deze trips. Ik heb er een aantal keren mee gereisd en alles was op en top geregeld. Je boekt je ticket van tevoren op deze website en daarna wachten ze je op bij de luchthaven.

De eerste echte stad in de buurt is Dénia en is ongeveer 20 minuten rijden. Vanuit Dénia kun je onder meer de boot naar Ibiza pakken.

 

Ik hoop je geïnspireerd te hebben om het mooie Jávea ook te bezoeken. Vragen? Stel ze in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw