Benidorm: de gekste stad van de Costa Blanca

Scootmobielen, de een nog groter dan de ander, racen over de uitgestrekte boulevard van Levante Beach. En ze blijken niet alleen populair bij oudjes, want soms zitten er ook jongeren achter het stuur, die het ding huren voor het ultieme ‘Benidorm-gevoel’. Een strandbar is zoals altijd volgepakt met bezopen en schreeuwende Engelsen, waarvan er ineens een hoop stil zijn als er een draq queen van tegen de 2 meter langsloopt. Ze zijn hier veel gewend, maar dit is kennelijk geen dagelijkse kost. Een eindje verderop trekt een dansende man van ik schat eind tachtig van alle kanten bekijks.

Benidorm, het is de losgelagen stad aan de Costa Blanca waar niets te gek is. Of je nu helemaal uit je plaat wilt gaan, graag een middagje flaneert op het strand of zoals iemand uit Benidorm Bastards wilt rijden op een scootmobiel; het kan er allemaal. Gewoon luieren op het strand of een terrasje pakken en mensen kijken zijn de wat normalere alternatieven. Bereid je echter voor op knalharde muziek, waardoor je elkaar nauwelijks verstaat.

Nee, mijn bestemming is het niet, al vind ik het altijd vermakelijk om er een middagje rond te struinen. Er gebeurt altijd iets, voor levendigheid en vertier zit je hier al met al helemaal goed. De ontelbare wolkenkrabbers, de boulevard en het enorme strand maken het voor veel Europeanen (vooral Engelsen) tot een perfecte vakantiespot. Al moet je dan wel in zijn voor een feestje, anders heb je het er na een middag echt wel gezien.

Meer weten over Benidorm? Lees dan even verder, want in het vervolg van deze gids vertel ik je er alles over.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Benidorm

Wat is er te zien en doen in Benidorm? Laat ik beginnen met je te vertellen dat je Benidorm vooral bezoekt vanwege het strandleven. Het is in ieder geval geen plek om tientallen bezienswaardigheden te bekijken, al liggen er in de omgeving zeker meerdere mooie plaatsjes die de moeite waard zijn.

 

Vermaak je rond het strand

Playa de Levante en de boulevard

Het bruisende hoofdstrand van Benidorm is Playa de Levante. Direct ernaast loopt de boulevard waar je de keuze hebt uit ontelbare bars, eetzaken, hotels en winkeltjes. Je ziet hier werkelijk allerlei soorten mensen langskomen, en langsrijden in gehuurde scootmobiels. Die scootmobiels zijn soms verbazingwekkend groot, met meerdere personen erop.

En nog een keer, maar dan aan de waterkant

Over verbazingwekkend gesproken: wist je dat er een kleine openluchtbibliotheek op Levante Beach te vinden is? Zoiets had ik nou echt nooit verwacht!

Aan de westkant van het strand ligt het oude centrum van Benidorm, een welkom stukje authenticiteit in het gebied. Daaraan grenzend vind je Cala Finestrat Beach, het andere strand van Benidorm en vergelijkbaar met Levante Beach.

 

Ga parasailen

Als er een watersportactiviteit populair is in Benidorm is het wel parasailen. Sommigen doen het als grap, terwijl anderen hun hoogtevrees op de proef willen stellen. Er is zelfs een schaarse groep die het als een perfecte kater-remedie ziet.

Je start op de boot, en wanneer de parachute eenmaal opengaat stijg je op, en kijk je uit op de volgebouwde kustlijn van Benidorm en de machtig grote zee. Eenmaal geland ben je een gave ervaring rijker.

Lijkt het je wat? Hier kun je de tour boeken.

 

Ga een avondje op stap

Ja, voor een wilde middag of avond zit je in Benidorm helemaal goed, aan bars is namelijk geen gebrek. Je vindt ze zowel langs het strand als in de straten die van het strand afliggen. Ze sluiten doorgaans diep in de nacht, dus je kunt helemaal los. De kater komt later, al kun je die proberen weg te spoelen in de zee 😉 .

 

Zie mooie dieren bij Mundomar

Mundomar is een diervriendelijk park aan de rand van Benidorm. Er leven diverse reptielen, zoogdieren, zeeleeuwen en dolfijnen. Ben je met kinderen of wil je gewoonweg bijzondere wezentjes zien, dan is dit een leuk uitstapje om te doen.

Tickets koop je hier of aan de deur.

 

Ga een dagje naar Fonts de l’Algar

Watervallen bij Fonts de l’Algar

Op een kilometer of 25 van Benidorm liggen de Fonts de l’Algar, oftewel de watervallen van Algar. Het is een van de geijkte hoogtepunten van de Costa Blanca, al viel het mij persoonlijk allemaal een beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd, de natuur is prachtig, alleen ik kreeg door de drukte en de commercialiteit het gevoel in een of ander pretpark rond te slenteren.

Desalniettemin is het altijd goed om zelf te ervaren hoe je een plek vindt, dus ga er zeker zelf een kijkje nemen. Vermijd de weekenden, aangezien het dan megadruk wordt.

Tickets koop je bij de ingang of je kunt deze tour boeken zodat je opgehaald wordt.

 

Bekijk het stuwmeer van Guadalest

Het turquoise stuwmeer van Guadalest steekt perfect af tegen het groen en de grijzige bergen

Een plek die me meer boeit is het turquoise stuwmeer van Guadalest. Leuk is om af te dalen naar het reservoir en eromheen te wandelen door het bosgebied. Je kunt daar bovendien de dam van dichtbij bekijken.

Het dorpje zelf is op een heuvel gebouwd, met Castillo de Guadalest als toeristische trekpleister. Yep, Guadalest is ook erg toeristisch maar absoluut een plaats die je een keer gezien moet hebben indien je in de regio bent.

 

Hike in Sierra de Bernia

De ultieme beloning tijdens de trekking bij Serra de Bernia

Wanneer je het wel gehad hebt met luieren op het strand en zuipen in bars, is het misschien leuk om jezelf uit te dagen en een trektocht te maken in de bergen van Sierra de Bernia.

Dit is voor mij qua wandelingen het hoogtepunt van de Costa Blanca, mede omdat het uitzicht vanuit de grot ronduit verbluffend is. Naast flink wat geklauter zul je bovendien kruipend door een mysterieuze tunnel moeten. Je komt verder langs de restanten van het Fort van Bernia, al stellen die weinig voor.

De hike duurt ongeveer 4 uur en is niet voor watjes. Qua hoogtes viel het me eerlijk gezegd mee, al waren er zo nu en dan afgronden die me even deden slikken.

 

Maak uitstapjes naar Altea, Calpe en Villajoyosa

Het geplaveide Carrer Major in Altea

Dagtrips naar plaatsen als Altea, Calpe en Villajoyosa zijn ook zeker de moeite om te doen vanuit Benidorm.

Altea bezoek je vooral vanwege de pittoreske oude stad die uit vele hoogteverschillen en een weerwar van steegjes bestaat. De witgekalkte huisjes, pleintjes met terrassen en de prachtige kerk brengen je helemaal in mediterrane sferen. Dichtbij ligt het kleine badplaatsje Albir, bekend om de gezellige boulevard en het zandstrand.

Als je Benidorm iets te veel van het goede vindt maar tegelijkertijd wel van de levendigheid en het strandleven houdt, is Calpe een kustplek die beter bij je zal passen. Naast de bruisende boulevard en het strand kun je hier de gigantische Ifach beklimmen, en rondslenteren door het oude centrum van Calpe.

Aan de andere kan van Benidorm, in de richting van Alicante, ligt het kleurrijke vissersdorp Villajoyosa. Naast de huisjes die in uitbundige pasteltinten gekleurd zijn is er een strand met gezellige boulevard.

Een aantal andere leuke bestemmingen in de Costa Blanca zijn Moraira, Jávea en de havenstad Dénia.

 

Wat zijn aanraders qua eten en drinken in Benidorm?

Langs de boulevard barst het van de eetzaken en bars, maar als je liever iets authentiekers en kwalitatief hoogstaanders zoekt kun je beter richting het oude gedeelte lopen.

Een leuke spot om koffie te drinken en te ontbijten is El Café de Axel. Nog een toffe koffiebar is Cafeteria Madness Benidorm.

Een gezonde hap zoals een pokebowl of een smoothiekom haal je bij Bendita Lokura 73. Ze hebben er trouwens ook verrassend lekkere Oosterse menu-opties.

Ians’ Restaurant is een absolute aanrader als je trek hebt in verse vis, in een authentiek Spaans tentje. Een ander leuk restaurantje in de buurt is The Vagabond.

Voor een sappige burger is Amigos Bistro by Nas & Dino de plek waar je moet zijn.

Qua pizzeria’s zijn Pick a Pizza en Ristorante Pizzeria L’Originale Benidorm twee van de betere van Benidorm.

En, ben je net als ik liefhebber van Indiaas? Wat dat betreft heb je aan keuze geen gebrek in Benidorm. Mijn persoonlijke aanrader is Nepali Tandoori Restaurant.

 

Waar in Benidorm raad ik je aan om te overnachten?

Onder backpackers is Hostel Welcome Benidorm een geliefde plek om te verblijven. De locatie is in het oude centrum en je loopt makkelijk overal naartoe.

Een fijn appartement op loopafstand van het strand is Apartamentos JAP Pino. Het is er lekker rustig en modern en toch sta je binnen 5 minuten in de reuring. Tevens Calma Apartments is een aanrader.

In de oude binnenstad van Benidorm is Hotel Roca-Mar een populair hotel. Tegen een kleine meerprijs krijg je er bovendien een heerlijk ontbijt. Verder is ook Hotel Castillo Benidorm een prima keuze. Een stukje verderop is Helios Benidorm een andere tip die ik voor je heb.

Hotel Gold Arcos 4 Sup is een goede keuze als je behoefte hebt aan luxe en comfort. Dit moderne viersterrenhotel is splinternieuw en heeft uitstekende faciliteiten.

Reis je met een grotere groep en zoek je een appartement met vier slaapkamers dat van alle gemakken voorzien is? Check dan het buitengewoon goed beoordeelde Happy Stay.

 

Hoe kom je in Benidorm?

Benidorm in een notendop 😉

De dichtstbijzijnde luchthaven rond Benidorm is Alicante. Daar kan je met de auto of taxi naar de badplaats rijden. Je bent dan zo’n 40 minuten onderweg.

Een andere optie die je hebt om van Alicante Airport in Altea te komen is per bus. Er gaan publieke Alsa-bussen (45 minuten reistijd) maar bijvoorbeeld ook privébusjes van Beniconnect (40 minuten reistijd). Tickets koop je via deze website.

Zoek je een betrouwbare partij om een auto te huren, dan raad ik je aan om dit te regelen via Discover Cars.

Goed om te weten is dat Benidorm verder nog over een tramstation beschikt. Er zijn directe verbindingen met plekken als Altea (15 minuten reistijd), Calpe (35 minuten reistijd), Alicante (1 uur en 15 minuten reistijd) en Dénia (1,5 uur reistijd).

Als alternatief voor het vliegveld van Alicante kun je tevens kiezen voor Valencia, de reisduur is met 1,5 uur echter een poosje langer.

 

En, ben jij al wel eens in Benidorm geweest? Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw