Altea: het Santorini van Spanje (alle info + tips)

Als ik rond de klok van half acht ’s ochtends door mijn slaapkamerraam naar buiten kijk, zie ik een doffe gloed veroorzaakt door de rijzende zon. De heldere lucht vertelt me dat het vandaag wel eens lekker weer kan worden. Ideaal om er op uit te trekken, en het lijkt me een leuk idee om deze middag een kijkje te nemen in Altea. Ik ben er immers nooit eerder geweest en van meerdere mensen heb ik lovende verhalen gehoord over de daar gelegen old town.

Na een paar kopjes koffie en een stevig ontbijt loop ik in de gang onverwachts m’n vader  tegen het lijf, die er alweer een aantal klusjes rond het huis op heeft zitten. “Zullen we vanmiddag naar Altea gaan?” is de vraag die ik stel. De reactie van hem is niet direct positief, hij laat weten liever Dénia te bezoeken. “Maar je hebt het oude centrum van Altea nog nooit gezien toch? Ik hoor daar louter goede dingen over.” zo zeg ik. “Oké, dan gaan we naar Altea,” zegt m’n pa met frisse tegenzin. Momenten later laat hij doorschemeren toch ook best benieuwd te zijn wat daar dan te beleven is.

En dus zouden we enkele uren later in de auto zitten…

Altea is overigens een plaats waar ik in eerste instantie nooit een heel warm gevoel van kreeg. Ik stelde me een stadje voor met vooral pensionado’s, weinig reuring en keiharde steenstranden. Al met al ietwat stoffig en gewoon weinig boeiend voor jongere lui.

Toen we over een steile straat omhoog liepen en vervolgens door een grote boogopening Carrer Major inkeken, waren we beiden echter blij verrast. “Jeetje, wat is het hier mooi zeg,” waren de woorden ik zei. Na door het gehele historische stadscentrum te hebben rondgezwalkt, inclusief een bezoekje aan de plaatselijke kerk, concludeerde ik voor mezelf dat dit misschien wel de meest indrukwekkende old town is die ik in de Costa Blanca gezien heb.

Het is verre van een ingeslapen stadje, iets wat ik van te voren wel een beetje dacht. Altea is voor mij een dorpje met charme. Zo blijkt eens te meer dat een beeld vormen op basis van dingen die je wel eens gehoord hebt niet dé manier is. Je ‘moet’ een plek daadwerkelijk zelf ervaren en een eerlijke kans geven.

Wel zeg er erbij dat het voor mij écht het oude deel van Altea is wat me boeit. Beneden ligt een kiezelstrand, niet direct fijn om op te relaxen. Nee, qua stranden zijn er in de omgeving absoluut betere opties. De boulevard die erlangs loopt is trouwens gezellig, al haalt die het in mijn optiek niet bij de boulevards die je in Calpe en Jávea vindt.

Ga jij Altea, door sommigen vergeleken met het Griekse dorpje Santorini, binnenkort bezoeken? In deze gids ga ik je er alles over vertellen. Denk aan de bezienswaardigheden, goede restaurants en leuke accommodaties om te verblijven. Verder geef ik je nog een aantal praktische tips, bijvoorbeeld hoe je er komt en info over vervoer om je te verplaatsen in Altea.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Altea

Een veelgestelde vraag van mensen die Altea bezoeken is: “Wat moeten we gezien hebben in Altea?” Juist op die vraag ga ik je in dit gedeelte een antwoord geven. Dus lees zeker eventjes verder 🙂 .

 

Wandel door de fotogenieke oude stad

Het absolute hoogtepunt van Altea is zonder twijfel de old town, die tot de mooieren behoort die ik in de Costa Blanca heb gezien. Eerlijk gezegd de mooiste. Zoals je van een oude stad verwacht is het een weerwar van kronkelende straatjes met veelal witte huisjes, Franse balkons, planten, eettentjes en kunstzinnige winkeltjes.

Maar let op: je zult een redelijk steil stuk omhoog moeten, aangezien het historische deel van Altea op een heuvel ligt. De klim is het echter helemaal waard!

De eerste straat waarvan ik dacht: wow, is Carrer Major. Ik raad je aan om hier op de geplaveide trap te gaan zitten en rustig te genieten van het nostalgische gevoel waar je in positieve zin door zult worden overvallen.

Het geplaveide Carrer Major is een mustsee

Direct als je via de trap naar boven bent gegaan zie je aan je rechterkant Nostra Senyora del Consol, de katholieke kerk met de karakteristieke blauwe koepel die je vanaf talloze plekken in Altea kunt zien en door de Spanjaarden ‘El Consuelo’ wordt genoemd. Binnen in het religieuze bouwwerk vind je veel pracht en praal en wordt het verhaal van de kruisiging afgebeeld.

De kerk van binnen gezien

Nadat je in de kerk hebt rondgekeken, ga je weer naar buiten en kom je op het gezellige plein Plaza de la Iglesia met terrasjes. Middenin het geschiedenis ademende stadje zorgt het voor een bruisend sfeertje. Drink hier een koud pilsje of wat je ook maar wilt, en pak een welverdiend rustmoment.

Plaza de la Iglesia is dé plek om af te koelen met een drankje

Een mooi uitkijkpunt is Mirador dels Cronistes d’Espagna en ligt pal achter het plein. Je kijkt uit over de stad, de zee en de bergen, en ziet ook Benidorm liggen. Aan de andere kant zijn tevens Calpe en de Ifach duidelijk aanwezig. Waar zie je de Ifach eigenlijk niet haha?

Ik moest helaas tegen de zon in kijken, maar alsnog ziet het er leuk uit toch 🙂 ?

Wil je nog een schitterend straatje zien? Loop dan Carrer Sant Miguel in. Gaaf is dat je, wanneer je jezelf omdraait, de blauwe koepels van de kerk boven de huisjes ziet uittorenen.

Carrer Sant Miguel vond ik per toeval en is werkelijk schitterend

 

Check Playa de la Roda en de boulevard

Het kiezelstrand Playa de la Roda

Wanneer je het wel gezien hebt in de oude stad, zak je in een kwartiertje af naar Playa de la Roda, het belangrijkste strand van Altea. Maak daarbij een stop bij Mirador Blanc, je hebt er een tof uitzicht op de oranje daken, de zee en in de verte zie je de contouren van de Ifach.

Het uitzicht bij Mirador Blanc

Dan terug naar Playa de la Roda. Zoals ik in het begin al zei is dit niet het mooiste strand van de Costa Blanca, en is het vanwege de kiezelstenen niet de meest comfortabele spot om op je handdoek neer te ploffen. Desondanks is het er mede door de aangrenzende boulevard zeker wel gezellig en is het water mooi azuurblauw van kleur.

 

Wandel langs de kust naar Albir

Albir, het uit de grond gestampte resortdorp waar altijd wel iets te beleven valt

Heb je de tijd en zin om een eindje langs de kust te wandelen? Het levendige resortplaatsje Albir (ook ‘L’Albir’ genoemd) is een half uur tot een uur lopen vanaf Playa de la Roda en er is een speciaal voetpad aangelegd.

Albir is bekend vanwege haar boulevard die bezaaid is met bars, cafés en restaurants. Het strand -Playa de Cap Blanc- bestaat uit zowel kiezels als zand en is daarmee fijner om te relaxen dan Playa de la Roda. Een pittoreske old town zoals in Altea vind je er echter niet.

 

Kajak naar de grot ‘Cueva dels Coloms’

Een middagje avontuur beleef je tijdens de kajaktocht die je naar de Cueva dels Coloms brengt, een verborgen en gladde grot met stalactieten en stalagmieten. Je zult hierdoor heen klauteren (neem schoenen mee!) om naderhand vanaf de grot in de zee te springen. Vervolgens is er ook tijd om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen.

De kajaktour duurt in totaal zo’n 3 uur en boek je via deze pagina.

 

Doe een catamaran-cruise tijdens zonsondergang

Naast de bovengenoemde kajaktrip is de sunset cruise op een catamaran een populaire tour om te doen in Altea. De boottocht duurt 1,5 uur en tijdens het varen geniet je van een glas cava, uitzichten op Calpe en Altea en de zon die achter de bergen verdwijnt.

Als dit je leuk lijkt, kun je het uitstapje hier boeken.

 

Bewonder San Miguel Arcangel

De ietwat onwerkelijke San Miguel Arcangel

Toen m’n vader en ik vanuit Benitachell onderweg waren, stopten we bij San Miguel Arcangel in de Altea Hills. Een niet-alledaagse Russisch orthodoxe kerk, helemaal gemaakt van hout. Serieus, als je met de auto bent is dit écht een bezienswaardigheid die je gezien wilt hebben.

De robuuste grenen balken waarmee het heiligdom is gebouwd en de gouden rondingen op het dak zorgen voor een bijzondere uitstraling. Ik had zoiets nog nooit eerder gezien.

 

Maak daguitstapjes naar Calpe, Benidorm en Villajoyosa

Benidorm in een notendop 😉

Tot slot liggen er vlakbij Altea nog een aantal andere plaatsen die een bezoekje waard zijn. Je kunt er zowel met de auto als het openbaar vervoer komen.

Even ten noorden ligt de badplaats Calpe. Hier heb je de bekende boulevard langs Playa de la Fosa, de sfeervolle old town en natuurlijk El Peñón de Ifach. Wil je meer ontdekken aan deze kant, lees dan het artikel over Calpe even door. Daarin vertel ik je namelijk alles over de mooie plekjes daar in de buurt.

Aan de andere kant van Altea ligt de beruchte strandbestemming Benidorm. Het kilometerslange Playa de Levante en de promenade zijn eigenlijk nooit saai en de perfecte plek als je reuring zoekt of lekker een dagje wilt flaneren. Het stikt van de bars, dus ook qua uitgaan kom je niets tekort. Uiteraard komen de welbekende scootmobiels voorbij.

Ietsje verderop is Villajoyosa met haar uitbundig gekleurde huisjes nog een typische trekpleister. Loop door de oude kern en bewonder de vele vissershuisjes die in opvallende pasteltinten geschilderd zijn. Je wordt er helemaal vrolijk van 🙂 . De karakteristieke woningen liggen meteen aan het zandstrand en de promenade.

 

Wat zijn aanraders qua eten en drinken in Altea?

Laat ik beginnen met het noemen van het Art Cafe Altea, een toppertje als het op koffie aankomt en even buiten het oude centrum te vinden. Ze hebben er ook diverse lekkere stokbroodjes. Een andere aanrader qua koffie en ontbijt is Cafe Paradise Altea. Of ga voor een gezonde start van je dag bij PLANT SHACK, de ontbijtkommen vol vitaminen zullen je doen watertanden.

Verder is het al genoemde Plaza de la Iglesia in de old town een bruisend pleintje met terrasjes en leuk om een drankje te doen. Er zit daar bovendien een ambachtelijke ijszaak genaamd Heladería Wapi.

Een schilderachtig en schattig eettent in de oude binnenstad is Mamarosa Altea. De focus ligt in deze toko op gezonde hapjes, met veel vegetarische en glutenvrije opties. Ga op de tweede verdieping zitten, je kijkt daar uit op de kerk 🙂 .

Nog een tip die ik voor je heb in het oude gedeelte is het Italiaanse en kleinschalige tentje Quel Que Quieres. Ga hier naartoe indien je graag huisgemaakte pasta, verse salade of bijvoorbeeld een entrecote wilt eten.

Uiteraard mag ook de Indiase keuken niet ontbreken in dit lijstje. Indiërs zijn namelijk behoorlijk populair in de gehele Costa Blanca. In Altea is Crown of India een van de betere plekjes.

Als je trek in paella hebt is Mana Lounge Beach op de boulevard een aanrader. Of ga voor de gegrilde garnalen, die zijn er namelijk net zo goed mateloos populair.

Daar in de buurt kun je bij Siam Beach tevens heerlijk Thais eten. Da’s weer eens wat anders!

 

Waar in Altea raad ik je aan om te overnachten?

Overnacht je liever aan het strand of in de old town?

Pure hostels met slaapzalen en stapelbedden heb ik in Altea niet kunnen vinden, het is dan ook geen typische backpackbestemming.

Een fijne en betaalbare plek in de oude stad is Hostal Perla Blanca Altea. Naast de locatie liggen de bedden lekker en heb je vanuit je kamer een fraai uitzicht op de witgekalkte huisjes.

Qua boetiekhotels is Hotel Boutique La Serena hier een leuke spot.

Je kunt in de binnenstad tevens kiezen voor een nostalgische dorpswoning. Als dat je wel wat lijkt, is Casa Carmen Altea het overwegen (meer dan) waard. Het sfeervolle huisje is gerenoveerd en heeft liefst drie slaapkamers. Ideaal dus wanneer je met een groep bent.

Zit je liever bij het strand met uitzicht op zee? Dan is Porta Nova Suites Altea een aanrader plek om je kamer te boeken. Ook Hostal Boutique Casa del Mar Altea is een geliefde accommodatie aan de kust. En als je hier graag een eigen appartementje hebt, is Maison Condesa mijn beste tip.

Beschik je over eigen vervoer en zit je liever ietsje rustiger, maar toch dichtbij het strand en de old town? Kijk in dit geval bij het erg goed beoordeelde Hotel Altea Paradise 1917.

 

Hoe zit het met transport in Altea?

In Altea is het meeste prima wandelend te doen. Enkel om de Russische kerk in Altea Hills te bekijken zal je een auto nodig hebben.

Wil je de omgeving te verkennen, bijvoorbeeld L’Albir? Dan is het gaaf om een fiets te huren. In Altea zitten meerdere goede verhuurders, waarvan TopBikes Rental er een is. Zij bieden onder meer kwalitatieve mountainbikes en e-bikes aan.

Een auto huren is aan te raden wanneer je behalve Altea tevens andere dorpjes en/of steden aan de Costa Blanca wilt zien. Denk aan Moraira, Jávea, Dénia, Calpe, Benidorm en het kleurrijke Villajoyosa. Daarvoor adviseer ik je om gebruik te maken van Discover Cars, omdat je via hen binnen een paar simpele klikken de beste en meest voordelige opties krijgt.

 

Hoe kom je in Altea?

Aangekomen bij de sfeermaker Carrer Major

Om in Altea te komen is de meest logische keuze om naar Alicante te vliegen. Met de taxi of (gehuurde) auto is het daarna 3 kwartier rijden om er te komen. Valencia Airport is een andere mogelijkheid, al ben je dan twee keer zo lang onderweg.

Rond de old town zijn diverse gratis parkeerplaatsen om je auto neer te zetten. Wij deden dit bij Aparcamiento Altea, op ongeveer 10 minuutjes lopen van de oude stad.

Zoek je een betrouwbare partij om een auto te huren, dan raad ik je aan om dit te regelen via het al even genoemde platform Discover Cars.

Een andere mogelijkheid die je hebt om van Alicante Airport in Altea te komen is per bus. Dit is mogelijk met de publieke Alsa-bus, maar qua reiscomfort is dat niet aan te raden. Je moet namelijk overstappen, veelal in Benidorm. De reisduur is daarom aan de lange kant. In die zin kun je beter voor de operator Beniconnect kiezen, je bent er dan in om en nabij de 50 minuten en wordt in een minibusje vervoerd. Tickets koop je via deze website.

Altea heeft ten slotte ook een tramstation. Er zijn directe verbindingen met plekken als Benidorm (15 minuten reistijd), Calpe (20 minuten reistijd) en Dénia (1 uur en 10 minuten reistijd). Je stapt middenin het centrum uit.

 

En, ben jij al wel eens in Altea geweest? Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Van Opstal Patrick

    Er staat een grote fout in het artikel over Altea. Er rijdt immers geen trein tussen Benidorm en Denia, dus is er ook geen treinstation in Altea. Lijn 9 is een TRAM lijn en er zijn 3 stopplaatsen in Altea. Het grote verschil met een trein is, dat als je niet belt, de wattman uw halte gewoon voorbij rijdt. Er is ook een halte Negret, niet eens zo ver gelegen van de door U aangehaalde Orthodokse houten kerk.

    1. Avatar foto

      Tja wat heet fout. Als je zoekt op Altea Train Station verschijnen toch echt de resultaten in Google. Overigens is er wel een verbinding tussen Altea en Dénia, met tram nummer 9. Je stapt dan uit in Paseo del Saladar, op korte afstand van het centrum.

      Voor de halte bij de orthodoxe kerk: fijn om te weten. Ik kan daar echter niets over vinden, enkel een bus L20 die op 2,5e kilometer van de kerk stopt. Ik hoor dus graag je toevoeging.

      Groet,

      Robbert

  2. Sally cullimore

    Ja geweldig, wij zijn al 2 keer geweest gewoon prachtig.
    De vele plekken om te eten of koffie met gebak.
    Het straatje met al die witte huizen, allemaal laagbouw en het zijn allemaal winkeltjes waar je prachtige creaties kunt kopen. Zo loop je het plein op , waar een kerk stast en vele terrasjes. Via het plein loop je op en af , want hier vind je tal van andere zijstraten die naar terrasjes, winkeltjes en naar prachtige uitzicht op zee . Ga en geniet ervan

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw