Calpe: Benidorm, maar dan anders (alle info + tips)

“Hey, da’s toch de Ifach van Calpe?” zeg ik tegen m’n pa als we op een winderige donderdagmiddag bij het kasteel van Moraira staan en ik rechts van me de verte inkijk. Het is inderdaad de immense rots die ik zie, de icoon van Calpe die ik een aantal jaren geleden al eens beklom en me de nodige rillingen bezorgde. De krachtpatser die de Costa Blanca samen met de Montgó een prachtig en tegelijkertijd ruig karakter geeft.

Nadat ik vorige week een stukje schreef over Moraira, dat gezien de reacties en de mails die ik kreeg nogal veel losmaakte, is het vandaag de beurt aan de grotere buurman Calpe. De bruisende badplaats aan de Costa Blanca is vooral bekend vanwege Peñón de Ifach, de machtige kalksteenrots die ik hierboven al even noemde.

Maar er is zeker meer dan alleen het beklimmen of bewonderen van deze kanjer. De gezellige boulevard met talloze eettentjes, winkels en natuurlijk het strand zijn perfect om lekker vakantie te vieren. Een stuk verderop ligt bovendien het mooie historische centrum met haar kleurrijke straten, hoogteverschillen en terrasjes.

Wat ik persoonlijk een tikkeltje minder vind zijn de vele wolkenkrabbers die het straatbeeld domineren. Wanneer je aan de zijkant van het hoofdstrand staat kijk je uit op een oneindige sliert van torenhoge hotels en betonnen appartementencomplexen, zoals je dat ook in Benidorm ziet. Sorry, maar het is gewoon niet mijn ding. In de meer charmante dorpjes Jávea of Moraira is dit bijvoorbeeld anders. De oude stad heeft daarentegen schitterende stukjes.

Qua vibe is Calpe vergelijkbaar met Benidorm, alleen dan allemaal net een tandje minder. Meer een familiebestemming, minder gericht op nachtleven en simpelweg zon, zee en zuipen. Gewoon iets minder ordinair zeg maar 😉 . Zo is mijn ervaring tenminste. Toch hoor je sommigen ook wel eens spreken over ‘klein Benidorm’ als ze het over Calpe hebben. Wat mij betreft kom je er vooral voor het strandleven, de Ifach en om van de authentieke Spaanse sfeer te proeven in de old town.

Wil je meer over Calpe, soms tevens ‘Calp’ genoemd, te weten komen? Bekijk de tips die ik voor je heb dan even. Ik vertel je onder andere wat er te doen is en deel leuke restaurants en fijne accommodaties met je.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Calpe

Wat moet je gezien hebben in Calpe? En wat is er te doen in de omgeving? In het vervolg geef ik je antwoord op deze vragen.

 

Struin over de boulevard en relax aan het strand

Playa de la Fossa is samen met de aanliggende boulevard wat mij betreft gezellig maar niet mooi

De boulevard is zonder twijfel een van de gezelligste plekjes van Calpe. Ga zitten op een terrasje en geniet van het uitzicht op zee en de voorbijlopende mensen. De excentrieke types die je in Benidorm ziet sjezen in hun driewielers zal je hier niet zo snel tegenkomen, maar er is genoeg te zien. Ook de welbekende Afrikaanse verkopers die schoenen, tassen en zonnebrillen op grote kleden hebben uitgestald.

Direct aan de boulevard ligt Playa de la Fossa, het hoofdstrand van Calpe. Veel mensen zweren erbij, alleen als je het mij vraagt is het niet heel bijzonder of zo. De stenen verhoging tussen het strand en de promenade plus de betonnen hotels halen een hoop sfeer weg vind ik. Toen ik er een paar dagen geleden ronddwaalde, stond heel het strand bovendien afgeladen vol met parasols en bedjes. Wellicht vind jij het er helemaal super hoor, het is maar net wat je zoekt natuurlijk. Gezellig, ja dat is het er dan weer wel. Wil je nog een vakantiekliekje maken? Een geliefde fotospot is hier Letras CALPE.

Op steenworpafstand en aan de voet van de Ifach ligt het witte kiezelstrand Cala el Racó , in trek bij zowel locals als toeristen vanwege het mooie heldere water. Hier moet je heen wanneer je graag snorkelt. Als je richting dit baaitje wandelt kom je tevens langs de jachthaven van Calpe: Port Calp.

De jachthaven van Calpe

Qua snorkelen is trouwens ook Baños de la Reina een aanrader. Deze rotsbassins met Romeinse overblijfselen vullen zich met water en ontelbaar veel visjes. Ga dus zeker even kopje onder. Waterschoenen zijn gezien de rotsen overigens wel aan te raden.

Het grootste en tevens oudste strand van Calpe is Playa del Arenal-Bol en ligt op loopafstand van het historisch centrum. Het is wat mij betreft een mooiere spot Playa de la Fossa. Aan het eind is het door de kliffen rauw en grillig en langs het fijne zandstrand is een breed voetpad aangelegd. Leuk is verder dat je er buiten kunt sporten in het speciaal ontworpen calisthenics-park (dit is de exacte locatie). Vanaf Playa del Arenal-Bol kun je via trappen een kijkje nemen bij Edificio La Muralla Roja, rode huisjes die de aandacht trekken en in 1973 ontworpen werden door Ricardo Bofill. De voorgenoemde architect ontwierp tevens de naastgelegen groene appartementen: Edificio Xanadu. Voor menig Calpe-toerist is dit een niet te missen bezienswaardigheid. Zelf vond ik het ietwat teleurstellend, aangezien het gebied is afgezet met een hek en je daarom alles van een afstandje moet bekijken.

 

Hike op de Peñón de Ifach

Het uitzicht vlak voor de grot-tunnel

El Peñón de Ifach, kortweg de Ifach, is het symbool van Calpe. Eigenlijk overal waar je loopt zie je deze 332 hoge blikvanger boven alles en iedereen uittorenen. Je kunt in 1,5 uur tot een hoogte van zo’n 150 meter hiken en daar een groots uitzicht tot je nemen.

Zelf ben ik de rots een aantal keren op geweest, al zeg ik je erbij dat het niet geheel zonder risico is. Het eerste deel mag dan een eitje zijn, maar wanneer je jezelf door de gladde en pikdonkere rotstunnel hebt gewurmd begint het heftigere gedeelte. Een zanderig pad met diepe afgronden zal menig hoogtevrees-slachtoffers hier doen verstijven. Het gebeurde me enkele dagen geleden nog.

Na de grot-tunnel wordt het allemaal een stuk steiler (en avontuurlijker)

Vanaf de boulevard bij Playa de la Fossa loop je er in pak ‘m beet een kwartiertje naartoe. Eenmaal langs het toegangspoortje kan de klim beginnen. Bij het poortje valt te lezen dat een registratie verplicht is, al lijkt niemand daar ook maar iets om te geven of van te weten. Dagelijks mogen er officieel niet meer dan 300 mensen de rots op, vandaar. Wij zijn echter gewoon doorgelopen, net zoals het gros doet. Wil je je toch registeren en de officiële wegvolgen, dan doe je dit (gratis) online (enkel Spaanstalig).

Kijk serieus wel uit, want jaarlijks komen er bij de rots zelfs mensen om het leven. En red je het niet tot de top, dan heb je onderweg zat andere punten om te genieten van gave vergezichten. En tot slot: doe (goede) schoenen aan en zeker geen slippers. Je zult onderweg vanzelf wel merken waarom 😉 .

‘Ifach’ betekent overigens ‘noord’ in het Arabisch en ‘peñon’ simpelweg ‘rots’. Waarom is het dan ‘de rots van het noorden’? Omdat er ook een soortgelijke rots in het zuiden is, namelijk de Rots van Gibraltar. De naamgeving gaat duizenden jaren terug, zo konden de Feniciërs beide heuvels van elkaar onderscheiden. Bovendien geloofde men dat de Rots van Calpe een van de hoekstenen van de wereld was, en wilde hem zodoende een betekenisvolle naam geven.

 

Slenter door het oude centrum

Uitbundig gekleurde woningen in het oude centrum van Calpe

Calpe is meer dan alleen strand en de Ifach, zo krijg je in de oude binnenstad een heel ander gezicht van het kustplaatsje te zien. Dit is het authentieke deel van Calpe met tig smalle straatjes, vrolijk gekleurde dorpswoningen versierd met planten, hier en daar een muurschildering en cafés waar locals een praatje maken. Verder zie je er een hoop galerieën, tabakswinkels en kleine pensions. Het geeft een écht Spaans dorpsgevoel.

Hoge stukken wisselen zich continu af met lagere gedeeltes, er zijn zowaar roltrappen. Om er te komen zal je eerst een flink eind omhoog moeten wandelen, tenzij je met de auto gaat.

Een typische trekpleister is de trap met rood en gele treden, de kleuren die bij Spanje horen. Deze aandachtstrekker met aan beide kanten pittoreske huisjes met Franse balkons is bekend onder de naam ‘Spanish Flag Steps‘.

De fotogenieke Spaanse trap in Calpe’s oude binnenstad

Vlakbij vind je Torreó de la Peça, een toren uit de middeleeuwen die destijds als fort diende tegen aanvallen van buitenaf.

Ben je tijdens de siësta in het historische centrum, dan is het overigens behoorlijk uitgestorven. Al is dit natuurlijk ook in andere plaatsen het geval.

 

Zie flamingo’s bij Las Salinas de Calpe

Vanaf het moment dat je Calpe vanuit Moraira binnengereden komt, zie je aan de rechterkant een uitgestrekte zoutwaterlagune liggen. Het gaat hier om Las Salinas de Calpe. Niet meteen bijzonder hoor ik je denken, maar als je goed kijkt zie je prachtige flamingo’s in het water staan, loerend op vis. Niet bepaald iets alledaags toch?

Rondom het meer heeft men een houten wandelpad aangelegd en onderweg zal je behalve flamingo’s diverse andere vogels spotten.

 

Check het uitzicht bij Mirador Morro de Toix

‘Miradors’, je raakt de tel kwijt zoveel kom je er tegen wanneer je langs de kust van de Costa Blanca rijdt. De een boeiender dan de ander (duh). Nabij Calpe ligt er een die je hoe dan ook boeiend zult vinden: Mirador Morro de Toix.

Je kunt er met de auto naartoe rijden, en de laatste 150 meter leg je ten slotte te voet af. Daar heb je een panoramisch uitzicht op Calpe en de Ifach, en in de verte Moraira. Kijk je de andere kant op, dan zie je Altea, Albir en Benidorm liggen.

 

Doe een sunset cruise

Indien je nog een leuke tour wilt doen, is het gaaf om met een catamaran de Middellandse Zee op te gaan tijdens de zonsondergang. Je stapt op in de haven van Calpe en tijdens de boottocht geniet je met je liefje (of alleen natuurlijk) van een glas cava, terwijl je de zon achter de horizon ziet weg ziet zakken.

Al met al is dit een perfecte trip om je dag in stijl te eindigen. De tour duurt 1,5 uur en boeken doe je hier.

 

Ga kajakken of suppen

Voor de reizigers die wel in zijn voor een avontuurtje mag een middagje kajakken of suppen eigenlijk niet ontbreken. Vet is dat je op deze manier rond de Ifach kunt peddelen en bij een aantal afgelegen baaitjes en verscholen grotten uitkomt.

Olas De Zen bij Playa de la Fossa is een shop die SUP-surfplanken en kajaks verhuurt voor relatief gunstige prijzen. Via hen heb je bovendien de mogelijkheid om yogalessen te volgen, gegeven door de zeer aardige en behulpzame eigenaar Juan.

 

Stap in de auto en ontdek de mooie omgeving

Het turquoise stuwmeer van Guadalest steekt perfect af tegen het groen en de grijzige bergen

Als je een auto hebt gehuurd is een of meerdere daagjes roadtrippen echt een aanrader. In de omgeving rond Calpe zijn namelijk nog een boel mooie plekjes om te bezoeken. Daarnaast is het rijden langs de kust een bezienswaardigheid op zich, met fraaie vergezichten en spannende kronkelweggetjes.

Gaaf is bijvoorbeeld om naar Moraira te karren, dit is een prachtig stuk om te rijden. Eenmaal aangekomen in Moraira is het tijd om een drankje te doen aan het strand El Portet.

Een stukje verder ligt het leuke stranddorp Jávea, met de fotogenieke old town en de immer gezellige boulevard bij het strand Platja de l’Arenal zonder hoogbouw. Daar in de buurt vind je het door kliffen omringde kiezelstrand Playa de la Granadella, ik was er vandaag nog, check de foto hieronder maar 🙂 .

De prachtige baai Playa de la Granadella

Tussen Moraira en Jávea is het tof om het hoger gelegen Cumbre del Sol in te rijden en het laatste deel wandelend af te dalen naar Cala del Moraig. Een kiezelstrand met helderblauw water, ingeklemd tussen enorme rotsen. Onderweg kom je tevens langs Mirador al Poble Nou de Benitatxell vanwaar je de Montgó, de olifantenberg, en het witgekalkte dorpje Benitachell ziet liggen.

Nabij Jávea ligt de grotere stad Dénia, bekend om haar grote haven en het middeleeuwse kasteel. Daarbij kun je vanuit hier naar Ibiza varen. De slingerweg door de bergen vanuit Jávea over de CV-736 is trouwens een aanrader. Koffiesnobs moeten er absoluut een bakkie doen bij Pichi´s Coffee Roasters.

Qua markten is de vlooienmarkt op zaterdagochtend in Jalon leuk om rond te snuffelen. Je hebt hier tevens de Jalon Valley, beroemd om het produceren van heerlijke wijn. Daarnaast vind ik Vintage Xaló een wel heel erg cool winkeltje. De Engelse eigenaar heeft allerlei wereldberoemde muzikanten van dichtbij gefotografeerd, waaronder Mick Jagger, Prince en Kurt Cobain. Verder verkoopt hij er bijzondere vintage-kleding en platen. Het is net alsof je in een onwerkelijk museum rondkijkt. Echt even binnenlopen!

De bovengenoemde plaatsen liggen allemaal ten noorden van Calpe. Rijd je juist de andere kant op, dan zijn Altea en haar fotogenieke historische centrum, het resortdorpje Albir, Benidorm berucht om de fameuze boulevard, stranden, vele bars en wolkenkrabbers en het kleurrijke Villajoyosa bekende plekken om een kijkje te nemen.

Behoefte aan hiken door de natuur of een stevige trekking? Zet in dat geval de Montgó, Sierra de Bernia (mijn persoonlijke favoriet 🙂 ) en het pittoreske Guadalest op je lijstje.

Zoek je een betrouwbare partij om een auto te huren? Regel dit dan via Discover Cars. Zij geven je de beste prijs-kwaliteitverhouding en de voor jou perfecte auto vinden is zo gepiept.

 

Wat zijn aanraders qua eten en drinken in Calpe?

Lapsus Bistro is een leuk tentje om te lunchen

Een sfeervol eettentje in het hart van het oude centrum is Lapsus Bistro. Tapas en hamburger met friet zijn de dingen die hier veel gegeten worden. En voor de liefhebber: ze hebben er Leffe Blond.

Op 10 minuten lopen van de bistro heb je Restaurante Arrocería Ca’ Paus, een aanrader voor paella en bijvoorbeeld sardientjes.

Over vis gesproken, een insider vertelde me dat ze bij CAPRI op Arenal-Bol heerlijke verse vis en allerlei andere soorten seafood verkopen. Tijdens het eten kijk je uit op zee, wat het net dat beetje extra geeft.

Heb je zin in een espresso of andere koffievariant? Check in dat geval het typische Spaanse La Nueva Officina. Nog een tip die ik voor je heb is Delicious Ifach. Behalve lekkere koffie maken ze er ook heerlijke taartjes. Bij Playa del Arenal-Bol is The Coffee Box een populaire koffiebar.

Mocht je een leuke ontbijtzaak met gezonde opties zoeken, dan is PLANT SHACK bij Playa del Arenal-Bol een aanrader. Naast sapjes maken ze er superlekkere smoothie bowls volgestopt met superfoods naar keuze.

Daar vlakbij heb je ook Brasseria Mayo’s, een zaak gerund door een Belgisch stel waar mensen veelal lyrisch zijn over hun lekkere steaks en gegrilde kabeljauw.

In een zijstraat van de boulevard van Playa de la Fossa is Indian Curry Calpe een must als je graag Indiaas eet. Een eindje verderop is Da Vittorio Restaurant een hoogvlieger op het gebied van pizza’s.

Qua cocktailbars is de Havanas Beach Club Calpe een toffe spot. Je zit hier echter niet aan het strand, daarvoor ga je beter naar een van de vele beach bars bij Playa de la Fossa. Of chill bij EUPHORIA BEACH op Playa del Arenal-Bol.

 

Waar in Calpe raad ik je aan om te overnachten?

Playa de la Fossa is waar je de boulevard en levendigheid vindt – op de achtergrond schreeuwt de Ifach om aandacht

Indien je een tof hostel in het oude centrum zoekt is Hostel SEA&DREAMS Calpe een plek die ik je aanraad. De kamers met Franse balkons hebben sfeer en zijn goed te betalen. Overigens hebben ze er ook slaapzalen, iets wat je niet zo snel vindt in Calpe. Nog een goedkoop maar comfortabel pension rond het centrum is Hotel Calpe.

Een fijn appartement met twee slaapkamers bij het strand van Arenal-Bol is Corbeta. Datzelfde geldt voor MIRADOR DE CALPE. Liever een hotel in dit gebied? Check dan Hotel Maravillas del Mundo.

Verder is The Cookbook Gastro Boutique Hotel & SPA een boetiekhotel dat goed bekendstaat. Ideaal als je van kleinschalig en rustig houdt, en tegelijkertijd op loopafstand van het strand en oude centrum wilt zitten.

Liever een luxer hotel? Hotel RH Ifach is een viersterrenhotel waar je voor een relatief zacht prijsje verblijft. Je zit op loopafstand van het strand La Fossa en kijkt -zoals de hotelnaam al doet vermoeden- uit op de Ifach. Enne, het inbegrepen ontbijt is heerlijk. Bij El Arenal-Bol is Gran Hotel Sol y Mar een luxueuze plek met lovende recensies.

 

Hoe zit het met transport in Calpe?

Deze vrienden kom je regelmatig tegen in Calpe 😀

In Calpe zelf kun je alles prima te voet doen, zo ligt het startpunt van de Ifach op minder dan 1 kilometer van Playa de la Fossa. Wel is de afstand van Playa de la Fossa naar het oude centrum zo’n 3,5e kilometer en zal je een eindje omhoog moeten lopen.

Er rijden ook taxi’s of je kunt een (elektrische) fiets huren. Sowieso is fietsen in de veelal bergachtige omgeving een aanrader om te doen, het barst van de wielrenners en mountainbikers. Vuelta Turistica is een goede verhuurder.

 

Hoe kom je in Calpe?

Alicante Airport ligt op een uurtje rijden vanaf Calpe. De meeste mensen kiezen ervoor om op het vliegveld direct een auto te huren. Dit is zeker aan te raden, om de andere dorpjes en hoogtepunten van de Costa Blanca te bezoeken. Zoals gezegd adviseer ik je om een auto te huren via Discover Cars. Vervolgens kun je je wagen naast het zoutmeer gratis parkeren bij Parking Gratis Calpe Subida Peñón.

Reis je liever met de bus, dan heb je twee opties. De eerste is Beniconnect, een maatschappij die pendelt tussen het vliegveld van Alicante en diverse plaatsjes in de Costa Blanca. De rit naar Calpe duurt 1 uur. Je boekt je ticket van tevoren op deze website en daarna wacht iemand je op bij de luchthaven. De andere optie is de publieke Alsa-bus, je bent dan 1,5 uur onderweg.

Op 20 minuten lopen van de stad ligt verder een klein tramstation. Je kunt zo eenvoudig van en naar plekken als Altea (20 minuten reistijd), Benidorm (30 minuten reistijd) en Dénia (50 minuten reistijd) reizen. Vanuit Benidorm vertrekken er bovendien boten naar Calpe (1 uur reistijd).

Nog een mogelijkheid is om naar Valencia te vliegen en vanuit daar richting Calpe te rijden. Dit duurt ongeveer 1 uur en 25 minuten. Met de bus is het vanaf Valencia Airport allemaal een stukje lastiger dan vanaf Alicante Airport.

 

En, heb jij Calpe op de planning staan? Vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
5 Antwoorden
  1. Ineke

    Prachtig uitgebreid berichten over Calp.
    Ik zou alleen graag willen weten, zijn daar ook georganiseerde wandelingen?
    Wij gaan in januari en februari daar heen, zou graag aansluiten

    1. Avatar foto

      Hoi Ineke,

      Thanks!

      Bedoel je op de Ifach?

      Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar als ik googel vind ik wel diverse bedrijfjes die gegidste wandelingen organiseren.

      Misschien kan iemand anders hier een specifieke tip geven?

  2. Zeer vertekend beeld over Calpe, heb er zelf 8 jaar gewoond….
    Is veel meer te beleven, bv Lees dat Brasserie Mayos gekend is voor sea food, .. niks is minder waar! Ok je moet niet aan de haven zijn,… zijn allemaal Roemenen die alle vistenten runnen, het grappige is quasi alles komt daar uit de diepvries.. als je echt top vis wenst te eten moet je bij restaurant Capri zijn, begin van de Gabriel Miro, …. ja begin van de winkelstraat , komende van boulevard links, net aan de fonteinen… als je echt uit wilt gaan eten in een authentiek Spaanse omgeving, La Picina in Parcent… binnenland…. maar ook de Aromas en bistro Selene bij binnenkomst van Jalon ( Xalo), je vind er trouwens ook een fantastisch fiets cafe,… de Velosol, the place 2 be… iets Verder de Mendosa… een coöperatieve wijnmakerij,… je kunt er wat proeven en genieten … je ziet maar… Als je goedkoop een auto wilt huren kan dat iets verder bij Zebra rent… veel plezier

    1. Avatar foto

      Hoi Mini,

      Op dit moment ben ik daar (nog) niet mee bezig, ook omdat ik niet weet of er genoeg animo voor is.

      Maar, ik hou het zeker in gedachten.

      Voor wanneer heb je hem nodig? Anders kun je ook altijd even kijken naar de persoonlijke coaching die ik aanbied.

      Groet,

      Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw