Moraira: het Saint-Tropez van Spanje (alle info + tips)

Moraira is een piepklein kustplaatsje aan de Costa Blanca, direct gelegen naast Calpe en de machtige Ifach. Een echt oude dorpskern zoals je in de meeste dorpjes tegenkomt heb je er niet, maar de fraaie ligging direct aan zee maakt het tot een geliefde bestemming onder dagjesmensen en vakantiegangers.

Mijn vader en z’n vriendin hebben een huis in het nabije Benitachell, vandaar dat ik Moraira redelijk goed ken. Het is slechts 10 minuten rijden. Nu ik dit schrijf zit ik dan ook lekker in Spanje, en een paar dagen geleden zijn m’n pa en ik nog naar het plaatsje geweest.

Hier in de regio staat Moraira overigens bekend als een typische bestemming voor de rijkeren. Dit is duidelijk te zien aan de luxe, moderne Ibiza-achtige villa’s die in de heuvels staan en gebouwd worden. Spanjaarden noemen de badplaats soms ook wel ‘het Saint-Tropez van Spanje’. Yep, Moraira heeft allure. Al is het zeker niet zo dat je er enkel en alleen deftige lui en kouwe kak ziet hoor, helemaal niet zelfs. Er struinen net zo goed figuren met afgeknipte spijkerbroeken en tanktops door de straten. Wat dat betreft vind je er een leuke mix van allerlei soorten mensen. Daarbij zijn de prijzen op terrasjes gewoon normaal en niet anders dan in omringende plekken.

Pittoreske steegjes zoals in JĂ¡vea heb je er overigens niet of nauwelijks, omdat een historisch centrum als gezegd ontbreekt. Dat vind ik eerlijk gezegd best jammer. Moraira moet het vooral hebben van terrasjes, (boetiek)winkels, de mondaine haven en het populaire strand El Portet. En het stikt er werkelijk van makelaars haha!

Wat ik van Moraira vind? Wel lachen, maar meer ook niet hoor. De (louter) positieve verhalen die je erover hoort en leest zijn allemaal een tikkeltje overdreven als je het mij vraagt. Dan trekt het al genoemde JĂ¡vea mij bijvoorbeeld meer.

Als jij Moraira nog ‘ns wil bezoeken, lees dan even door. Ik ga je alles over dit geliefde kustplaatsje vertellen, van wat er te doen is en hoe je er komt tot leuke slaapplekken en restaurants.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Moraira

Wat is er te doen in Moraira? Verwacht hier geen tientallen bezienswaardigheden, daarvoor is Moraira simpelweg niet de plek waar je moet zitten. Relaxen op het strand, wandelen langs de kust en genieten van lekker eten en drinken zullen vooral de dingen zijn die je er doet.

Hieronder deel ik mijn aanraders met je.

 

Struin door het centrum en bekijk Castillo de Moraira en Platja de l’Ampolla

Castillo de Moraira is zo’n plek waar toeristen stoppen voor een foto

Het eerst wat je bij aankomst doet is waarschijnlijk een wandeling door het centrum maken. Pleintjes met terrassen, winkels en makelaarskantoortjes zijn de dingen die je vooral zult spotten.

Loop je via het levendige Carrer Barranquet richting de kust, dan kom je vanzelf bij de haven van Moraira en het plaatselijke kasteel Castillo de Moraira. Al is kasteel een groot woord, het is een ruĂ¯ne uit de 18e eeuw die vroeger als fort diende voor aanvallen van piraten en niet persĂ© bijzonder of zo. Ik vind het opmerkelijke beeld ernaast van een lenige kale man eerlijk gezegd meer tot de verbeelding spreken.

Een grappig beeld naast het kasteeltje – op de achtergrond zie je Platja de l’Ampolla

Indien je graag een gaaf kasteel wilt zien, ga dan naar het veel grotere Kasteel van Dénia, zo’n 35 kilometer verderop in het centrum van Dénia.

Pal naast het fort ligt Platja de l’Ampolla, een klein zandstrand wat tijdens ons bezoek afgeladen vol lag en er verder niet echt boeiend uitziet. Al is het altijd lekker dat je middenin het centrum een strand hebt om te verkoelen.

 

Wandel langs de kust naar het strand van El Portet

Het fotogenieke El Portet van bovenaf gezien

Als we het toch over stranden hebben, is El Portet een betere optie om voor te kiezen. En het leuke is dat er vanuit het centrum van Moraira een mooie wandelroute langs de kust is aangelegd. Vanaf het kasteeltje is het krap 2 kilometer lopen en onderweg kom je langs een aantal uitkijkpunten met boeiende vergezichten. Ik raad je aan via dit punt te wandelen.

In het begin zie je de haven –Moraira Port– met veelal grote jachten liggen en een stukje verder is het vooral het turquoise water dat de aandacht trekt. Stop sowieso eventjes bij Miradores de Portitxolet om van het uitzicht te genieten.

Een mooi stuk tijdens het wandelen van Moraira naar El Portet

Via een stenen trap daal je vervolgens af naar Playa El Portet, de trots van Moraira. En het is best een mooi strand hoor, alleen heus niet de mooiste uit de hele regio, zoals nogal eens wordt gezegd. Als je het mij vraagt hè đŸ˜‰ . Leuk is om hier een drankje te doen op het pad dat paralel aan de baai loopt. En neem natuurlijk een verfrissende duik. Altijd lekker đŸ™‚ . Verder kun je er SUPs en kajaks huren, eventueel met gids die je rondleidt.

 

Ga sporten in het calisthenics-parkje

Ben je net als ik van het buiten sporten, en in het bijzonder calisthenics? In Moraira heeft men een prachtig sportparkje aangelegd, die je op de weg van het centrum naar Playa El Portet vindt (om precies te zijn hier). De naam is Parque Kalistenia en door de talloze bomen heb je voldoende schaduw. Flesje water mee en zweten maar!

 

Huur een bootje

De iconische haven van Moraira zorgt voor een leuk sfeertje

Wat verder gaaf is om te doen, is het huren van een bootje (15 pk) en het water op te gaan. Ik raad je aan om dit te regelen via Moraira Boats Adventures, een bootverhuurder in de haven van Moraira.

Je krijgt een route mee om te varen en zult een indrukwekkende dag hebben, de kans is bijvoorbeeld groot dat er dolfijnen langskomen en je komt langs immense kliffen.

Voor ik het vergeet: een vaarbewijs is niet nodig.

 

Bezoek de Moraira Market

Iedere vrijdag tussen 9 en 2 is er op de centrale parkeerplaats de markt van Moraira, een van de grotere markten van de Costa Blanca. Ze verkopen vrijwel alles, van leren spullen zoals riemen, tassen en schoenen tot aan groenten, fruit, vlees en vis. Gekopieerde merkkleding, sieraden, kruiden en verse snacks vind je er ook in overvloed. Mijn tip: probeer de gefrituurde ‘churros’, een Spaanse lekkernij. Enne, onderhandelen over de kledingprijzen is hier de regel, anders betaal je al snel teveel.

De vlooienmarkt van Jalon -Rastro Jalon- die iedere zaterdag van 9 uur ’s ochtends tot half 3 ’s middags wordt gehouden, is trouwens een andere markt in de buurt waar zowel locals als toeristen graag een kijkje nemen.

 

Dit kun je doen in de buurt van Moraira

Dit is op de (steile) weg naar Mirador al Poble Nou de Benitatxell met de MontgĂ³ op de achtergrond

Op loopafstand van mijn pa’s huis in Benitachell ligt het viewpoint Mirador al Poble Nou de Benitatxell, je hebt daar een weids uitzicht waarbij het vooral de MontgĂ³ met haar olifanten-uiterlijk is die het landschap domineert. Ik sport hier regelmatig, door de steile heuvel op te rennen en boven optrek-oefeningen aan de boom en handstanden te doen. Met veel bekijks tot gevolg đŸ˜‰ . Een stukje verderop ligt het door rotskliffen ingeklemde Cala del Moraig. Prachtig, maar weet dat dit geen zand- maar een kiezelstrand is.

Cala del Moraig, een persoonlijke favoriet

Iets noordelijker is het mooie plaatsje JĂ¡vea te vinden. Struin door het historische centrum, doe een drankje bij het havengebied en chill een dagje aan het strand Platja de l’Arenal met haar bruisende boulevard.

Zoek je een levendige promenade bezaaid met eettentjes, bars en een leuk strand? In dat geval zal Calpe je waarschijnlijk wel bevallen. Je kunt er bovendien de Penon de Ifach -kortweg de Ifach- beklimmen, de 332 meter hoge icoon van de Costa Blanca. Pas wel op, want jaarlijks vallen hier mensen letterlijk de dood in.

Voor meer plekken in de omgeving raad ik je aan om het artikel over JĂ¡vea te lezen, daarin bespreek ik er nog een aantal.

 

Wat zijn aanraders qua eten en drinken in Moraira?

Gezelligheid in het centrum

Qua ontbijt en koffie is Artesano een aanrader. De focus ligt hier op gezonde producten, zo kun je er heerlijke verse sapjes en smoothie bowls krijgen. Verder is lunchen er net zo goed een aanrader, wat denk je bijvoorbeeld van een taco of wrap?

Een wijnbar die populair is, is La Experiencia. Naast de goede wijnen maken ze er tevens lekkere en gevarieerde tapas. Ga zitten op het gezellige terras en proef het zelf đŸ™‚ .`

Mocht je ’s avonds een cocktail willen drinken, kijk dan bij de cocktaibar Secret Bar. Voor de bierliefhebbers: ze hebben er tevens een grote selectie aan (lokale) tapbieren.

Een uitstekend Spaans restaurant met onder andere verse seafood en tig soorten wijn is Samar Moraira. Of ga een hapje eten -ik zeg paella!- bij het authentiek Spaanse Restaurante El RacĂ³ de l’ArrĂ²s. Laat je niet afschrikken door de misschien iets minder ogende sfeer, dit is nou eenmaal zo bij echte Spaanse eetzaakjes.

Erg lekkere fish & chips eet je bij Fishy Fishy. En het is niet de eerste de beste vis die je er krijgt, ze serveren er namelijk kabeljauw (met een krokant korstje uiteraard đŸ™‚ ).

Gebakjes, verse stokbroden en andere bakkersproducten haal je bij Pasteleria Passion.

Ben je bij het strand van El Portet, dan is het als gezegd leuk om daar een drankje te doen, bijvoorbeeld een ijskoude kletser van San Miguel. Wij doen dit meestal bij El RacĂ³. Ondanks dat je op een toplocatie zit, zijn de prijzen er prima. Zo heb je er een pilsje voor 2,20 euro. Ietsje verderop ligt ook nog het bij toeristen in trek zijnde Le Dauphin.

Maar… Mijn favoriete beach barin Moraira is absoluut Bar La Cabana, dat bij de rotsachtige baaien Platja de Moraira en Cala L’AndragĂ³ ligt. Door de bamboe-inrichting heeft het de vibes van een rastabar, terwijl het aan de andere kant weer iets exclusiefs uitstraalt. Bestel een karaf met sangria of een lekkere Spaans wijntje en probeer de tataki van tonijn met meloen. Die is echt verrukkelijk. Je hebt een auto (of fiets) nodig om er te kunnen komen, aangezien de bar enkel via de autoweg te bereiken is – op 2 kilometer van het kasteel. Lopen kan gezien de afstand natuurlijk, al is dat aan de rand van de weg niet erg leuk.

 

Waar in Moraira raad ik je aan om te overnachten?

Rond El Portet vind je vooral appartementjes (met heerlijke uitzichten zoals deze đŸ™‚ )

Hostels zijn er niet in Moraira en qua hotels is het aanbod vrij beperkt. De meeste toeristen die in Moraira vertoeven, huren een villa, een traditionele Spaanse ‘casa’ of een appartement. Grofweg heb je qua locatie twee keuzes: of je boekt iets in het centrum, of je kiest voor El Portet. Goedkoop is het er zeker niet, al zal je dat vanwege de allure die Moraira heeft weinig verbazen.

Bij El Portet is Xaloc Moraira een fijn appartement. Vanuit de moderne woning en de grote raampartijen zie je het fraai gekleurde water en het strand.

Een hotel wat goed bekendstaat in het centrum van Moraira is het La Sort Boutique Hotel. Een lekker ontbijtje is inbegrepen en ook hier kijk je uit op zee.

Als je graag in een vakantiehuis wilt verblijven is Villa Ana een leuke accommodatie. Het centrum ligt op minder dan 1 kilometer van de woning. Of verblijf in een villa in Ibiza-stijl bij Moraira FantĂ¡stico Chalet of Alaya.

Zoek je iets goedkopers en heb je een auto tot je beschikking? Check dan Casa Lili. De kamers zijn comfortabel en Moraira-centrum is zo’n 2 kilometer verderop.

 

Hoe zit het met transport in Moraira?

Moraira is slechts enkele kilometers groot, alles is daarom makkelijk te voet te doen. Als je met de auto komt, kun je deze gratis parkeren bij Aparcamiento PĂºblico. Dit is een groot plein op korte afstand van het centrum, waar bovendien iedere vrijdag de eerdergenoemde markt wordt gehouden.

Een fiets huren is overigens nog wel leuk om te doen, zo kun je ook de nabije omgeving verkennen. Gezien de vele heuvels kiezen de meeste mensen voor een e-bike, die regel je via Moraira eBikes. Zelf ben ik meer van het mountainbiken, al moet je daarvoor bij Snakebite MTB Adventures in Teulada zijn.

Een auto huren kan uiteraard ook, daarvoor adviseer ik je om gebruik te maken van Discover Cars.

 

Hoe kom je in Moraira?

Om in Moraira te komen vlieg je ofwel naar Alicante ofwel naar Valencia. Daar pak je een taxi of reis je zelf met een auto, vanuit Alicante is het 1 uur rijden en vanuit Valencia 1,5 uur.

Zoek je een betrouwbare partij om een auto te huren, kijk dan op het al genoemde Discover Cars.

Nog een optie die je hebt is reizen met een busje, Beniconnect verzorgt ritjes vanaf Alicante Airport. Ik heb er een aantal keren mee gereisd en alles was op en top geregeld. Je boekt je ticket van tevoren op deze website en daarna wachten ze je op bij de luchthaven.

Tot slot kun je het openbaar vervoer nemen, de Alsa-bus. Echter, je stapt dan niet uit in Moraira maar in het nabijgelegen Teulada. Voor de laatste 7 kilometer zal je een taxi moeten pakken.

Vlakbij Moraira liggen verder bekende plekken als Calpe en Benidorm. De andere kant op vind je JĂ¡vea en DĂ©nia. Zelf vind ik JĂ¡vea erg leuk. Vanuit de Denia vertrekken boten naar Ibiza, mocht je daar een kijkje willen nemen. Tickets voor de snelle ferry koop je hier. Je bent 2 uur en 15 minuten onderweg.

 

En, ben jij al wel eens in Moraira geweest? Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments đŸ™‚ !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
17 Antwoorden
  1. Trudy Veldhof

    Och, jammer dat je Saint Tropez niet kent, dan zou je zo’n uitspraak NOOIT doen. Moraira is leuk, gezellig en er zijn wat goede restaurantjes, leuke winkeltjes en een mooi strandje, maar als juli augustus voorbij is, is Moraira een uitgestorven dorpje wat ooit aan de Costa Blanca is neer geplant. Alles nieuw! Inderdaad geen oud stadje en geen leuke authentieke leuke steegjes.We waren gisteren even in Moraira, maar schrikken er iedere keer weer van hoe ongezellig het er is als de toeristen weer verdwenen zijn en hoeveel zaakjes er al weer gesloten zijn. Er is in deze omgeving wel iets mooiers te beleven en dan 12 maanden per jaar. Bezoek eens een plaats als Altea, dat nog een prachtige oude stad bezit en waar het leven 12 maanden per jaar bruist, juist omdat het een mooie oude stad is en er nog veel Spanjaarden wonen. Veel mooie Spaanse authentieke winkeltjes en Spaanse restaurantjes. Een stad met heel veel pareltjes. Dit schrijft iemand, die samen met haar man 1 jaar met rugzak door Azië, Noord en Zuid-Amerika en Japan is gereisd en zeker Europa op zijn duimpje kent. Vandaar mijn reactie Moraira te vergelijken met Saint Tropez, is een totaal verkeerde indruk geven aan de lezer die er nog nooit geweest is. Natuurlijk zijn er leuke plekjes in Moraira en leuke restaurantjes, maar dit komt over als een erg commercieel verhaal en niet vanuit de ogen van iemand die zich echt heeft verdiept in de omgeving.

    1. Mark Feltman

      “Dit schrijft iemand, die samen met haar man 1 jaar met rugzak door AziĂ«, Noord en Zuid-Amerika en Japan is gereisd”…
      Robert geeft leuke tips en zijn beelden.
      Waarom jouw non-reisinfo in de weegschaal leggen?

  2. Machiel

    Wat een onzin verhaal Robbert. Je kunt niet zomaar even een oordeel optekenen over een dorp waar je af en toe eens komt. Je zet ons dorp weg als iets wat het niet is. Jammer dit.

  3. Jos

    Ik vind dit ook maar een gefragmenteerde kijk op dit kustdorp. Wanneer een gebied zo slecht kent schrijf je er beter niet over. Ook reacties van mensen die het dorp tijdens een siĂ«sta bezoeken en dan concluderen dat het ongezellig kalm is… jammer egocentrisme…

  4. Gerard Rovers

    Wat een klets verhaal. De plaatsen die genoemd worden liggen allen in de “Marina Alta”. Over de meest interessante plaats, tevens de culinaire hoofdstad van de Costa Blanca en tevens de meest authentieke gebleven stad, geen woord.
    Onderbelicht verhaal wat goed past in een reisbrochure.

    1. Avatar foto

      Ik schrijf over Moraira, maar wat jou betreft moet het over de culinaire hoofdstad van de Costa Blanca gaan? Ik geloof dat ik het niet meer kan volgen.

      Als je zin hebt en iets positiefs wilt bijdragen, mag je die plek zelf noemen. Thanks!

  5. Wat een mooi verslag Robbert, ik weet zelf als blogger hoeveel tijd je hierin gestoken hebt. Het geeft een eerlijk beeld van Moraira, al lees ik van een aantal zuurpruimen dat ze er iets anders over denken. Jammer dan mensen als Trudy uit Altea en ene Machiel hun eigen persoonlijke ego belangrijker vinden dan jouw verslag. Ik heb het met plezier gelezen en ben er trots op hier in dit kleine paradijsje te mogen worden.

  6. Renée

    Hallo Robbert,
    Leuk om je stukje te lezen, maar even een aanvulling: er is wel een ‘Albergue Juvenil’ (La Marina) en als ik daar langs loop, zie ik toch ook wel veel oudere jongeren op het terrein. Dus misschien moet je je opmerking dat er geen hostels zijn even checken.
    Groet van Renée

    1. Avatar foto

      Hoi Renée,

      Thanks voor je tip.

      Ik had het inderdaad gelezen, alleen zie ik dat het vooral voor families is en niet een hostel zoals we dat gewend zijn. Dus, een slaapzaal met stapelbedden. Ook hebben ze er geen airco of ventilatoren…

      Desalniettemin is het wellicht goed om toch te melden, zodat mensen er weet van hebben đŸ™‚ .

      Groet,

      Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw