Als twijfels je dromen in de weg staan

Ik ben inmiddels al 6 weken in Kuala Lumpur. Een voor mij fijne stad, die ik heb uitgezocht om een kleine reispauze in te lassen. Gewoon even een soort van vaste stek, in plaats van continu rond te trekken.

Maar ik voel aan alles dat het genoeg is geweest. De tijd om nieuwe dingen te zien is aangebroken.

Zoals je in mijn e-mails of op Facebook wellicht al hebt meegekregen, lijkt het me erg gaaf om naar Nieuw-Zeeland te gaan.

Een heerlijk en vooral avontuurlijk vooruitzicht.

Toch?

Zou je denken ja.

Echter, na wat research zijn er bij mij veel twijfels gekomen.

Zoveel dat ik er onrustig van ben geworden. Zie het als een soort stress. En als je dan geen knopen doorhakt, wordt zoiets erger en erger. Je bent er continu mee bezig, maar weet niet wat te doen.

Denk aan twijfels vanwege de hoge kosten, over hoe het is om eventueel alleen een roadtrip te maken en of het me lukt een goede auto te kopen met alle zaken die daarbij komen kijken.

Ook was ik nogal verbaasd toen ik het huurbedrag opvroeg van een auto-camper, bijna 100 euro per dag. En dat inclusief 20% korting. In 2 maanden betekent dit dus 6.000 euro.

Verder is, mede door de hoge kosten, planning vereist. Iets wat ik totaal niet gewend ben. Bijvoorbeeld plannen wanneer en vanaf waar ik terugvlieg. Er wordt namelijk om een uitreisticket gevraagd. Daar zijn creatieve oplossingen voor, maar toch.

Bovendien is Nieuw-Zeeland gewoon echt helemaal wat anders dan Zuidoost-Azië, een gedeelte op de wereld wat voor mij bijna als thuis aanvoelt.

Alleen, zoals ik hierboven al zei, voel ik ergens dat de tijd daar is om een stap te gaan zetten. Iets vertrouwds inruilen voor iets helemaal nieuws. Een sprong in het diepe. Nieuwe ervaringen opdoen, weer terugkomen in die fijne flow.

Echter, knopen doorhakken is niet mijn sterkste punt. Nooit geweest. Laat staan voor deze voor mij compleet nieuwe bestemming.

Het heeft ertoe geleid dat ik er weken mee bezig ben geweest. Elke dag in de veronderstelling te gaan boeken. Dit moment bleef echter uit. Energievretend. Waar was ik in godsnaam mee bezig?

Ik stond enkele dagen terug zelfs op het punt om voor ‘veiligheid’ te kiezen en richting Sri Lanka te gaan. Dichtbij, in het vertrouwde Azië, goedkoop en vast een supervet land om door te gaan backpacken.

Toen waren er gesprekken met mijn vader, moeder en mensen die ik hier inmiddels heb ontmoet. Maar ook een Facebookbericht waarin ik mijn onzekerheid kenbaar maakte.

Eigenlijk was iedereen het erover eens: doe het.

Noem het toeval of niet, maar gisteren werd ik wakker met een gevoel het te weten. Nieuw-Zeeland zou mijn volgende bestemming worden. Ineens was ik veel rustiger in mijn hoofd.

Zo’n bevrijding.

Die avond heb ik het ticket geboekt. Is dit wat ik wil? Vroeg ik me direct af. Kappen nou, we gaan het zien, oké?

Zijn twijfels een reden om iets niet te doen?

Nee. Ik voel ergens zelfs blijheid en opluchting dat ik deze droom een kans geef. Rondtrekken, kamperen in de natuur, kampvuurtje bouwen en zulk soort dingen.

Ja, het kan tegenvallen. Maar op basis van wat ik tot nu toe heb meegemaakt, zal het vast wel loslopen. Bovendien ben ik gewoon erg benieuwd naar Nieuw-Zeeland. En trouwens, als ik niet ga, zal ik nooit weten hoe het er is.

Om een lang verhaal kort te maken: ik ben een beetje klaar met het vele twijfelen of die besluiteloosheid in dit soort gevallen. Problemen in je hoofd creëren, waarvan 90 procent waarschijnlijk bullshit is, of minder ernstig dan je denkt. Ik had mezelf in ieder geval een hoop ‘gedoe’ kunnen besparen wanneer ik deze stap sneller had gezet.

Deze besluiteloosheid leidt er bij mij vrijwel altijd toe dat ik pas een dag van te voor weet waar mijn volgende bestemming ligt. Vaak geen probleem, maar zo nu en dan zorgt het voor onnodige onrust.

Stress is er op ieder niveau. Ook wanneer je op het oog alle vrijheid hebt die je je maar kunt wensen. Ik zei het eerder al eens: vrijheid zit tussen je oren. Waan je jezelf vrij, dan kan er zomaar ineens een ‘probleem’ ontstaan. Mindfucking.

Wel zou het soms simpelweg fijn zijn om iemand aan je zijde te hebben, waardoor je sneller in zo’n avontuur stapt.

Ach ja, misschien moet ik het maar zien als een leermoment voor de toekomst?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
15 Antwoorden
 1. Ties

  Een Toyota Estima kan je al kopen voor 6500 NZD en ze kopen hem dan terug voor ongeveer 3000 NZD. Zelf ook gedaan. Super ervaring mee gehad en ontzettend goedkoop.

 2. Lorette

  Interessant berichtje. Ik had dezelfde twijfels over Nieuw Zeeland en heb de knoop uiteindelijk ook maar gewoon doorgehakt. Een westers land en dan voelt het toch zo ingewikkeld. Inmiddels herstelt van een jetlag en maar zien waar ik zonder planning terecht ga komen. Veel plezier en succes voor als je er nog zit!

 3. Marloes

  Ik herken de twijfels over van alles in het leven en het groot maken van relatief kleine dingen.
  Super goed dat je het gaat doen. En geloof mij NZ zal je nooit teleurstellen (Zuidereiland, noorder ken ik nauwelijks). Het is heel anders dan het voor jouw bekende Azië maar de mensen zijn lief en warm en de natuur is overweldigend mooi.
  Alleen reizen is zeker minder makkelijk dan met een partner, maar toch je het al heel lang! Good on ya!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Thanks!

   Ik moet wel zeggen dat alleen reizen in Nieuw-Zeeland een stuk eenzamer is hoor. Kom hier nauwelijks solobackpackers tegen. Maar het land is prachtig!

 4. Marjanne

  Dag Robbert, ik ben benieuwd wat je dan precies voor vervoermiddel gekozen hebt. De autocamper zou je 6000 euro kosten voor twee maanden schrijf je in je blog. Maar je schrijft hiervoor in een reactie dat je geen Toyota Estima wilt kopen omdat je het verlies van 3500 NZD (dat is maar 2000 euro) niet ziet zitten.
  Ik wil ook graag een paar maanden gaan rondtrekken in Nieuw-Zeeland en ben heel benieuwd hoe je dat dan zo goedkoop mogelijk doet.

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marjanne,

   Als ik inderdaad een auto voor 6500 NZD koop en het bedrijf geeft me twee maanden later een terugkoopgarantie van 3000 NZD, dan is dat absoluut geen goede deal. Sterker nog, voor die 3500 NZD (die je verliest) koop je zo’n Estima…

   Ik heb via een Facebookgroep een Honda Odyssey gekocht voor 2.100 NZD en die ga ik over een week of twee weer (proberen te) verkopen. Nu de winter eraan komt, is het alleen niet de meest gunstige periode. Maar stel dat ik er in het slechtste geval 1.000 NZD voor krijg, dan heeft het me in totaal 1.100 NZD gekost :).

   Groet, Robbert

 5. gerry leenaarts

  hoi Robbert,
  je houdt het goed vol, reizend over deze aarde
  Geen drang tot verstilling, ik bedoel ook, om je ergens te vestigen
  Je hebt nu zoveel (reis) ervaring, dat je nu beter in staat bent, om te weten, wat voor jou belangrijk is (welk klimaat, welke mensen, welke cultuur, welk leven -laatste is nogal ruim
  Of zit er bij jou nog steeds die drang om te ‘ontdekken’ ?
  Bijzonder vind ik, dat je kennelijk toch steeds jezelf overal mee naar toe neemt, zonder jezelf echt te verliezen, ankerloos, maar toch toch ‘steady’ (je bent immers al hele poos weg)
  Zoektocht die nooit lijkt te eindigen, of zie je het ‘als je werk, als je leven’ ? Daar zal je zelf misschien wel antwoord op hebben
  Kan je straks, ooit nog, wel wennen aan ander leven? Wil je dat wel?

  De reisverhalen lees ik ook, maar ben eigenlijk vooral geinteresseerd in bovenstaande (zelf ben ik niet zo’n reiziger, wel “op zoek naar andere plek” om te ‘wonen’
  Nederland is te druk, het klimaat is te koud , wil meer buiten kunnen leven, natuur etc…
  Ben benieuwd naar jouw verdere levensloop, jouw ontwikkeling , inzichten, en ervaringen en inspiraties

  Groet Ger

 6. Dorien

  Hey Robbert,

  Wij zijn van plan om een wereldreis te maken, voor 1 jaar.
  Hoe groot, hoeveel liter raad je aan om mee te nemen als backpack?
  Zo licht mogelijk reizen is ook ons doel en dat blijkt het aangenaamste hebben we al gehoord en gelezen.
  Maar als je nog een backpack moet kopen, van hoeveel liter koop je er dan ‘best’ ene?
  Zelf heb ik al een backpack van 60 liter (die kan uitgebreid worden) tot 70 liter, maar dat is misschien toch wat te groot? Daarom dat ik overweeg om misschien toch een kleinere aan te schaffen en die toch ruim genoeg is.

  Alvast bedankt voor je ervaren antwoord!

  Groeten,
  Dorien

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Dorien,

   Zelf reis ik met 30 liter, wat voor mij prima is. Voor de meesten zal dit echter vrij shocking zijn, maar 40 liter is echt voldoende, zeker als je licht wilt reizen. Bij Decathlon hebben ze goede en goedkope!

   Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw