Mirissa: een gemoedelijk surfdorpje in Sri Lanka (alle info + tips)

Mirissa is het minder toeristische alternatief voor Unawatuna en een gezellig badplaatsje om een paar dagen te verblijven. Als je aankomt op de drukke hoofdweg is het overigens allemaal weinig speciaals wat je ziet, misschien zelfs ietwat deprimerend. Maar wanneer je er een poosje langer bent, zal ze waarschijnlijk tot je favoriete beach towns van Sri Lanka behoren. Het is iets dat menig backpacker zal beamen.

Het piepkleine Mirissa staat vooral bekend vanwege de goede surfspots en de walvissen die zich voor de kust laten zien, al is er heus wel ietsje meer te beleven. Desalniettemin moet je er geen bestemming verwachten die barst van de reuring, zoals in bijvoorbeeld Unawatuna het geval is. Zo is er geen levendige hoofdstraat volgepakt met hippe zaken.

Toch is ze niet meer het slaperige backpackersdorpje van weleer. Toen ik er in 2018 voor het eerst kwam had je er bijvoorbeeld amper koffiebars, strandtenten en trendy restaurants. Dure hotels vond je er al helemaal niet. Dit is vandaag de dag een tikkeltje anders, zo eerlijk moet ik wel met je zijn.

Voor een leuke en (nog altijd) vrij authentieke ervaring zit je in Mirissa echter helemaal goed. Zo heb ik er in een van de tofste homestays geslapen die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen. En homestays die je een échte lokale belevenis geven, heb je er gelukkig nog genoeg.

In deze gids vind je alles wat je wilt weten over Mirissa, inclusief de leukste dingen om te doen, mooie bezienswaardigheden, leuke eettentjes en de fijnere slaapplekken.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Mirissa

Wat is er allemaal te doen in Mirissa? Uiteraard walvissen spotten en surfen, maar er is meer. Hieronder vertel ik je alles over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in het surfdorpje.

 

Ga surfen bij Mirissa Beach

Mirissa Beach: perfect om te surfen maar ook om te chillen

Het lange strand van Mirissa is een erg goede spot om te surfen. De golven zijn wild en je vindt er diverse plekjes om een surfplank te huren of surflessen te nemen. Twee aanraders zijn de Salt Surf School en Chuty‘s Surf School Mirissa Beach.

Behalve surfen kun je natuurlijk ook gewoon lekker aan het strand gaan liggen met een kokosnoot aan je zij, of bijvoorbeeld seafood eten bij een van de gezellige strandbars. Die vind je namelijk genoeg op Mirissa Beach.

Kijk er trouwens niet van op als je koeien in de straten ziet wandelen of liggen, wanneer je van de hoofdweg naar het strand loopt. Dit is namelijk de normaalste zaak van de wereld in Mirissa 🙂 .

 

Spot walvissen

Walvissen spotten is naast surfen dé reden waarom toeristen naar Mirssa afreizen. Ikzelf ben in augustus in Mirissa geweest, zeker niet de beste maand voor whale watching. Daarom, en vanwege de weinig goede goede reviews op Google, heb ik besloten om het deze tour te skippen

Iemand uit mijn homestay is wel gegaan en kwam redelijk teleurgesteld terug. Ze had geen een walvis gezien, enkel en alleen dolfijnen. Natuurlijk ook best leuk, maar dit is niet waarvoor je het in eerste instantie doet.

Als je wel in het ‘walvis-seizoen’ bent, lopend van november tot en met april, is het de vraag of het de ervaring oplevert waar je op hoopt. Ik heb van meerdere mensen vernomen dat er dan tientallen boten jagend op zoek zijn naar deze mooie dieren. En of dit nou is wat je wilt?

Gelukkig is er de laatste jaren meer dierenbewustzijn gekomen en vind je in Mirissa gelukkig zat ethische touroperators die wél een hart voor dieren hebben. Lees in elk geval altijd goed de reviews vooraleer je ergens boekt. Drie organisaties je ik je aanbeveel zijn Whales Watching Mirissa with Kumara, Raja & the Whales en Whale Watching Club.

 

Ga snorkelen bij Coconut Tree Hill

Coconut Tree Hill: dé Insta-spot van Mirissa (vooral tijdens de zonsondergang)

De bekendste spot om de zonsondergang mee te maken in Mirissa is Coconut Tree Hill. Op de heuvel torenen enorme palmbomen boven je uit en heb je een vet uitzicht op de oceaan. Voor jezelf zul je deze plek echter niet hebben, er komen namelijk veel mensen naartoe die aan de lopende band selfies aan het nemen zijn. Het is zo’n beetje de populairste spot op social media wanneer je Mirissa intikt.

Wat een hoop mensen niet weten is dat je voor de heuvel prachtig kunt snorkelen. Klauter naar onderen over de rotsen en rechts van van je heb je grote kans op het spotten van zeeschildpadden en allerlei gekleurde vissen. Dus, ga zeker ook eventjes het water in om te genieten en je te onttrekken van de drukte.

Over snorkelen met zeeschildpadden gesproken, je kunt er tevens voor kiezen om deze leuke snorkeltrip te boeken en met een groepje backpackers op pad te gaan.

Vanuit Mirissa Beach is het ongeveer 30 minuten lopen vooraleer je bij Coconut Tree Hill bent.

 

Pak een yogalesje mee

Even lekker relaxen en je lichaam en geest in balans brengen met yoga, lijkt het je wat? Of een meditatieles volgen? Of ademwerk doen?

Rukshan Yoga is een yogastudio die al deze zaken aanbiedt en daarnaast zeer goed bekendstaat. Sommigen spreken zelfs over levensveranderende ervaringen die ze hier hebben opgedaan.

De yogalessen die eigenaar Rukshan verzorgt geeft hij in z’n rustgevende shala en worden aangepast aan de behoeftes die de leerlingen hebben. Verder heb je tevens de mogelijkheid om in retraite te gaan.

Ga het vooral zelf meemaken op deze spirituele plek die oprecht heel puur en ongedwongen voelt.

 

Geniet van het uitzicht vanaf Parrot Rock

De imposante Parrot Rock

Als je Mirissa Beach afloopt, zie je aan het uiteinde een reusachtig, roodgekleurd rotsblok in het water liggen. Dit is Parrot Rock. Op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar het uitzicht dat je ervan af hebt is nog indrukwekkender.

Dit laatste heb ik helaas alleen op Insta gezien, aangezien het water te ruig was om de oversteek te maken. Ik wou het risico niet lopen om mijn geld en telefoon om zeep te helpen.

Vanaf de rots zie je het al genoemde Coconut Tree Hill liggen, wat een fraai plaatje is.

Enne, de papegaai? Die zie ik er eerlijk gezegd niet in. Jij wel?

 

Check Secret Beach, maar heb geen verkeerde verwachtingen

Secret Beach ligt op slechts een kilometer van Mirissa Beach

De naam Secret Beach doet misschien vermoeden dat je met een afgelegen en geheim strand te maken hebt. Laat je hier alleen niet door misleiden, want toen ik er aankwam waren er een stuk of tien andere mensen. 

Ook staat het er anno 2024 vol met ligbedjes en is het overdag lastig om nog een plekje te bemachtigen. Nope, geheim is het daarom al lang niet meer.

Het strand zelf is best leuk om gezien te hebben en prettig om even af te koelen. Alleen een tropisch paradijs vind ik het niet zozeer. Daarvan heb ik betere voorbeelden gezien in Tangalle, het dorpje wat ik na Mirissa bezocht. En in mindere mate Unawatuna. Wat mij betreft is het hoofdstrand van Mirissa meer de moeite waard. 

Verder is het er erg rotsachtig, zowel in het water als erbuiten. Zonder opletten het water inlopen zit er daarom niet in.

Door de toegenomen populariteit van Secret Beach vind je er tegenwoordig meerdere strandbars om te genieten van een pilsje, kokosnoot en eventueel een lekker hapje erbij. Zittend onder een palmboom kan je hier natuurlijk alsnog een heerlijke middag beleven. Als je maar weet wat je kunt verwachten, en da’s in elk geval geen onontdekte plek zoals de naam insinueert.

Op de app Maps.me kun je Secret Beach eenvoudig vinden, je loopt er vanaf de hoofdstraat zo naartoe. Wanneer je ervoor kiest om hard te lopen, let dan op de honden. Die zijn dit vaak niet gewend en komen nogal eens blaffend op je afrennen.

 

Pak de bus naar Polhena Beach

Mocht je nou nog een toffe snorkelspot zoeken en niet of nauwelijks andere toeristen willen tegenkomen, pak dan de bus naar het nabijgelegen Matara en bezoek Polhena Beach. Je kunt hier vanaf het strand snorkelen met zeeschildpadden, wat een onvergetelijke ervaring is.

Een plek om sec te zwemmen is het desondanks niet. Het water is er namelijk zeer ondiep en daarmee vrijwel uitsluitend geschikt voor snorkelaars.

In het weekend komen er overigens veel locals naar Polhena Beach toe om te ontspannen, het is zodoende beter om een doordeweekse dag uit te kiezen. Verwacht verder geen ligstoelen, strandbars of hipstercafés, daarvoor is Polhena Beach simpelweg niet de plek die je zoekt.

Snorkeluitrusting is op het strand te huur en in de ochtend heb je de grootste kans op het zien van de wonderlijke zeedieren.

 

Maak een dagtrip naar het Yala National Park

Een luipaard in het Yala National Park, wat een schitterend beest hè?

Als je een leuke dagtrip wilt maken en van bijzondere dieren houdt, is een uitstapje naar het Yala National Park een leuke activiteit om op je todo-lijstje te zetten.

Tijdens deze tour zal je in een jeep stappen om een 4 uur durende safari door het natuurgebied te maken. Bereid je voor op flink wat geschud, want de zanderige wegen zijn ronduit belabberd. Alvorens je in het nationale park aankomt zal je onderweg ergens stoppen om te ontbijten.

Welke dieren kun je verwachten? Olifanten, krokodillen, beren, antilopes, waterbuffels en zelfs luipaarden. Om luipaarden te zien heb je overigens wel een tikkeltje geluk nodig, al is het beslist niet uitzonderlijk. Verder komen er een hoop niet-alledaagse vogels langs, zoals adelaars, pelikanen en neushoornvogels.

 

Welke eet- en drinktentjes in Mirissa zijn aanraders?

Zeker als je al een tijdje geen koffie meer ophebt, is deze iced americano bij Aloha heerlijk

Sri Lanka staat bekend om thee en om koffie. Alleen niet zozeer om de koffiemachines. Best te begrijpen, aangezien zo’n apparaat al snel duizenden euro’s kost en Sri Lanka alles behalve een rijk land is. Toch heb je in Mirissa een tegenwoordig genoeg sfeerrijke cafeetjes die serieus goede koffie verkopen.

Een daarvan is Aloha Cafe. Een zaakje dat wordt gerund door een gepassioneerde dame uit Tsjechië, en waar je je dag met een positieve vibe kunt beginnen. Neem plaats in de tuin en bestel bijvoorbeeld een lekkere ijskoffie. Dit is in ieder geval wat ik deed. De setting is erg relaxt en ze staan tevens bekend om de heerlijke smoothie bowls. Het is daarmee daarom ook een chille plek om te ontbijten.

Qua koffie en ontbijt heb ik tevens nog een aantal andere aanraders voor je: Cafe Extreme, CAFE MAMBA COFFEE’S en The Bakery Sri Lanka. Bij de laatstgenoemde heb je tafeltjes met uitzicht op een rijstveld, ultiem ontspannen dus.

Heb je trek in ‘kottu’, het iconische gerecht uit Sri Lanka en oh zo geliefd onder backpackers? Het is wat pad thai in Thailand is en pho bo in Vietnam. Het is gehakte roti met een beetje groenten, ei en eventueel kip. Om het af te maken krijg je er een bordje curry en sambal bij. Gek genoeg had ik de eerste week nog geen kottu gegeten en deed ik dit voor het eerst in Mirissa.

Big Belly had ik als tip gekregen van een local. Het is een lokaal tentje dat, met name in de avond, best wel druk kan worden. En dit heeft een reden: het eten is er simpelweg erg lekker. En dan vooral de kottu.

Geloof me, goed smakende kottu is zeker geen vanzelfsprekendheid. Soms is het aan de droge kant, dan weer is het niet vers of er ontbreekt een goede curry. Bij deze toko is de smaak echter zeer goed. Het is voor mij de beste kottu die ik in Sri Lanka opheb. Ik was zo enthousiast, dat ik vergeten ben om er een foto van te maken.

Kokosnoten genoeg in Mirissa 🙂

Het zal wel even wennen zijn indien je voor het eerst in een roti-hut komt. Het hakken van de roti doet namelijk nogal pijn aan je oren 😉 .

Mocht je naar roti op zoek zijn, kijk dan niet verder en loop binnen bij No. 1 Dewmini Roti Shop. De andere menu-opties, zoals kottu, vind ik hier overigens niet veel bijzonders.

Lekker Italiaans eet je bij Milky Wave. Dit restaurant is opgezet door Italianen, samen met lokale bewoners. Behalve pizza’s, pasta en goede salades kun je er bovendien genieten van heerlijk en ambachtelijk schepijs.

Lolami Cafe is een hippe eettent met een brede keuze uit Westerse gerechten. Denk aan rijkelijke salades, sappige burgers en bijvoorbeeld huisgemaakte granola en avocado-sandwiches. Het is er daarnaast ook prachtig en stijlvol ingericht, wat voor een leuke sfeer zorgt.

Een andere trendy en meer clubachtige zaak is Avo Club. In deze sfeervolle loft kun je uitstekend lunchen en allerlei originele opties proberen. Een crispy-kipburger, avocado-toast met gepocheerd ei, sashimi, sushi, garnalentaco’s en nog veel meer lekkers.

Ten slotte heb ik een tip voor je op het gebied van seafood: het Flora and Fauna Seafood Restaurant. Vers gegrilde vis ondergedompeld in een jus van knoflook en roomboter… Je zult hier niet teleurgesteld raken.

 

Waar in Mirissa raad ik je aan om te overnachten?

Het lieve gastgezin waar ik verbleef

Ik had nog geen accommodatie geboekt en liep toevallig een andere reiziger tegen het lijf. Ze gaf aan net ingecheckt te hebben bij Sagopearl Guest en was laaiend enthousiast. Ik besloot daarom om ook richting de desbetreffende homestay te lopen. Even later kwam ik een vrouw tegen die aan me vroeg of ik al een slaapplek had. Ze bleek de eigenaresse van de homestay te zijn.

Echt, het is voor mij de beste homestay waar ik in Sri Lanka heb geslapen. Niet zozeer vanwege de kamer trouwens, maar door de gastvrijheid van het gezin. Met de name de moeder was zo aardig, dat ik er zelf helemaal blij van werd. Ze heeft me meerdere keren uitgenodigd om mee te eten, de pannenkoeken met honing en kokosrasp zijn super, ze maakt verse gemberthee voor je en ze bood zelfs aan om mijn kapotte jeans te naaien. Ze doet er alles aan om het je zo goed mogelijk naar je zin te maken.

Dus, mocht je nog een leuke plaats zoeken om te slapen, dan kan ik je deze homestay absoluut aanbevelen.

Vier andere fijne homestays om te verblijven zijn Ancient Tree, Bird House Mirissa, Paddy Field View Resort (even buiten het centrum) en Sanda Hiru Guest. Een gaaf guesthouse is het Sunstyle Mirissa Guest House.

Voor de hostelfreaks onder ons is er het levendige JJ’s Hostel. Ze hebben er een dakterras, zwembad en je kunt er yogalessen volgen. En niet minder belangrijk: andere reizigers leren kennen.

Indien je iets meer te besteden hebt en liever in een comfortabel hotel tukt, zijn Morning Star, BeachMirissa Hotel en het Ashiyana Hotel uitstekende keuzes.

Ook voor wat betreft luxere accommodaties heb je in Mirissa diverse opties. Lantern Boutique Hotel by Reveal en The Nine Mirissa behoren tot de betere verblijven in het hogere segment. Huur je graag een luxueuze villa die van alle gemakken voorzien is? Check dan Nisala Villas.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Mirissa te blijven?

Koeien kom je tijdens het wandelen geregeld tegen

Zelf ben ik 3 nachten in Mirissa geweest en vond dit eerlijk gezegd voldoende.

Er is simpelweg niet bijster veel te beleven, en als je hebt gesurfd en/of walvissen hebt gespot heb je het daarna vrij rap gezien. Plak er nog een extra dag aan vast om te relaxen en met 3 dagen is het helemaal oké.

 

Hoe zit het met transport in Mirissa?

Een tuk-tuk is altijd wel te vinden

Ikzelf heb in Mirissa alles te voet gedaan, wat gezien de compactheid van het plaatsje prima te doen is.

Wanneer je nu toch een eindje verder moet zijn, stap dan in een tuk-tuk die je vrijwel altijd ergens ziet staan. Reken op kosten van 150 LKR tot 300 LKR per ritje, afhankelijk van je bestemming.

In Mirissa vind je trouwens ook diverse scooterverhuurders, mocht je erop uit willen treken om de regio te verkennen. Prijzen vanaf 2.000 LKR per dag zijn gangbaar. Zoek je een verhuurder met lovende recensies en een goede reputatie? Mijn twee aanraders zijn Mirissa no.1 rent bike en Bike Rent Mirissa

 

Kan je pinnen in Mirissa?

Er zitten een aantal pinautomaten in Mirissa, en bij de Commercial Bank ATM betaal je geen commissie per transactie. Let op: de kosten die je eigen bank rekent, zal je uiteraard wel gewoon moeten betalen.

 

Wat is de beste reistijd voor Mirissa?

Mirissa Beach met haar kenmerkende gouden zandkleur

November tot april is de droge periode aan de zuidkust van Sri Lanka, en daarmee de beste reistijd om Mirissa te bezoeken. In deze maanden heb je bovendien de grootste kans op het zien van walvissen, een van de geijkte hoogtepunten in Mirissa.

Februari, maart en april worden als absolute beste maanden gezien, aangezien de zee dan kalm is en de kans op onafgebroken zonnige dagen het grootst.

Zelf was ik er trouwens in augustus, en heb er net zo goed prima weer gehad. Wel waren de golven nogal woest en zat ontspannen een duik nemen er daarom niet echt in.

 

Hoe kom je in Mirissa?

Mirissa is vanuit diverse plekken in Sri Lanka te bereiken. Ik ben er bijvoorbeeld vanuit Unuwatuna met de bus naartoe gereisd, een rit die zo’n 50 minuten duurt. Stap je in Tangalle op de bus dan ben je 1,5 uur onderweg, inclusief een overstap in Matara.

 

Waarheen reizen na Mirissa?

Indien je Mirissa leuk vond en je wilt naar een minder toeristisch plaatsje aan de kust, reis dan verder naar het authentieke Tangalle. Je gaat met de bus naar Matara waar je overstapt om in Tangalle te komen. In totaal ongeveer anderhalf uur reizen.

Ik vond het een fijne plek om een aantal dagen te verblijven. Vooral omdat alles er nog zo lokaal is en je er schitterende stranden hebt, voor mij persoonlijk behorend tot de mooiere in het zuiden van Sri Lanka.

Ga je de andere kant op, dan is Unawatuna wat mij betreft een aanrader. Deze surfhotspot is als gezegd 50 minuten reizen met de bus.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw