6 leuke tips voor je bezoek aan Huacachina

Je kent het verhaal vast wel: iemand -laten we voor het gemak even zeggen een man- loopt totaal uitgedroogd door de woestijn en lijkt te zien dat er een oase voor hem ligt. Uren en uren loopt hij door, maar de oase verdwijnt langzaam. En wat blijkt? De waterplas heeft nooit bestaan. We noemen dit verschijnsel een fata morgana.

Toch zijn er wel degelijk plekken op de wereld waar er wel zo’n oase in de woestijn ligt. Huacachina in Peru is een zo’n plek. Aan de oevers van het water staan bomen en daarachter rijzen gigantische duinen op. Je kan hier met een sandboard vanaf glijden, crossen met een buggy of gewoonweg omhooglopen en van het magistrale uitzicht genieten.

Wil jij ook deze gave ervaringen meemaken tijdens je reis door Peru? Lees dan deze gids, waarin ik je alles over Huacachina vertel.

 

1. Cross door de woestijn en ga sandboarden vanaf de duinen

Huacachina buggy tour
Scheuren door de duinen tijdens de zonsondergang

Met een plank van de duinen afglijden, het is net alsof je aan het snowboarden bent, maar dan effe anders. Enne, sommige van deze duinen zijn meer dan 100 meter hoog. Ik wil je echter niet te veel afschrikken, want je kan ook zittend of liggend op je buik het avontuur beleven. De boards hebben touwen waar je je aan vasthoudt.

In Huacachina heeft men er de naam sandboarden aan gegeven. Het is dé reden waarom je naar deze bestemming komt, en de activiteit wordt gecombineerd met racen door de zandduinen in een buggy. Uiteindelijk ben je op de top waar je jezelf naar beneden laat glijden. Daar wacht een felgekleurde buggy je op om je naar de volgende zandklif te brengen.

Snel, zanderig en een flinke dosis adrenaline zijn de drie ingrediënten die bij dit avontuur horen. Je hebt het gevoel in een achtbaan gezeten te hebben en voelt je weer eventjes een kind van tien. Het is een toffe ervaring die je maar op weinig plekken kunt beleven.

Ik raad je trouwens aan om de tour van 4 uur ’s middags te doen, je kunt dan namelijk bovenop de duinen van een prachtige zonsondergang genieten. De gehele trip duurt zo’n 3 uur.

Trouwens, lijkt het je gaaf om zelf in zo’n buggy te rijden? Het is allemaal mogelijk, want je kunt ze huren. Supervet! Wel is het een vrij prijzige aangelegenheid.

Naderhand heb je wellicht zin in een lekkere cocktail? Ik raad je aan om die te gaan drinken bij het Wild Olive Trattoria & Guest House. Eten kan er uiteraard ook, alleen is het niet super of zo.

 

2. Hike naar de top van de duinen en geniet van de zonsondergang

Onderweg naar boven, terwijl er een schilderachtige setting ontstaat

Behalve met een buggy naar boven rijden is het ook leuk om zelf te lopen, je bent dan ongeveer 20 minuten onderweg. Vanaf de top heb je een fraai uitzicht op de oase en de oneindig lijkende woestijn. Tijdens de zonsondergang zijn de vergezichten extra spectaculair, de lucht krijgt dan een magische kleur met een mix van paarse, roze en rode tinten.

Ik adviseer je om een lange, strakke broek aan te doen. Zelf vind ik een hardlooplegging altijd fijn. Zorg bovendien voor schoenen waar zo min mogelijk zand in kan komen, dan maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk.

Overigens kan je tevens een sandboard huren en op eigen houtje gaan boarden. Dit is alleen best wel pittig, aangezien je door het losse zand met het board omhoog zal moeten lopen. Wel een goede workout natuurlijk 😉 .

 

3. Ga een avondje stappen en ontmoet andere backpackers

Je zou het misschien niet zo 1, 2, 3 verwachten, maar in Huacachina vind je flink wat barretjes en partyhostels. In de avonduren kan je je er daarom prima vermaken en andere backpackers ontmoeten. Drie gezellige spots zijn Huacafuckingchina Restobar, het Banana’s Adventure Hostel en het Wild Rover Hostel. Bij de laatstgenoemde worden regelmatig pool parties en barbecues gehouden.

Reken wel op hogere prijzen dan je in de rest van Peru gewend bent, dit is nou eenmaal een bestemming die sec op toeristen gericht is.

 

4. Spot wildlife op de Ballestas-eilanden

Ballestas-eilanden
Een zwerm pelikanen bij aankomst op de Ballestas-eilanden

Vanuit Huacachina kan je een dagtrip maken naar de Ballestas-eilanden, die ook bekendstaan als de ‘Poor Man’s Galapagos.’ Dit omdat ze een goedkoper alternatief vormen voor de vrij dure Galapagos-eilanden in Ecuador. De eilandengroep behoort tot het Paracas National Reserve.

Op de Ballestas-eilanden kan je indrukwekkende dieren als zeehonden, zeeleeuwen en duizenden vogels -denk aan pelikanen en pinguïns- spotten. Vanaf de boot is de kans bovendien groot dat er dolfijnen meezwemmen.

De boten vertrekken ’s ochtends vanuit Paracas, wat op minder dan 1,5 uur rijden van Huacachina ligt. De tour duurt om en nabij de 2 uur.

 

5. Vlieg over de mysterieuze Nazca Lines

Nazcalijnen
Een van de vele mysterieuze Nazcalijnen; tekeningen met een raadsel

De Nazcalijnen, behorende tot het werelderfgoed van UNESCO, zijn eeuwenoude en reusachtige tekeningen. Het is een mysterie waarom men ze ooit heeft gemaakt en wat de betekenis ervan is. Sommige van deze tekeningen hebben een lengte van liefst 300 meter.

Je stapt in een klein propellervliegtuigje en terwijl je boven het landschap zweeft zie je allerlei figuren, zoals geometrische vormen, spinnen, dieren en andere merkwaardigheden.

Om vanuit Huacachina naar het plaatsje Nazca te reizen ben je iets minder dan 2 uur onderweg.

 

6. Ontdek het wijngebied in de Ica-regio

Ben je wat langer in Huacachina en wil je graag nog iets ondernemen? Dan kan je een wijntour doen.

Ica, het dichtstbijzijnde plaatsje rond Huacachina, staat namelijk bekend als het beste en belangrijkste wijngebied in Peru. Behalve rode wijn komt hier ook de lokale likeur ‘pisco’ vandaan.

Je krijgt een klein inkijkje in hoe deze dranken worden gemaakt, al is het vooral een uitstapje waarbij je (enigszins) aangeschoten zal raken en een gezellige middag hebt met de groep waarmee je op pad bent.

 

Waar kan je tours en activiteiten boeken?

Huacachina is een toeristenplek bij uitstek en het is daarom makkelijk om je tours ter plaatse te regelen, bijvoorbeeld bij je accommodatie of een touroperator zoals Peruvian Sand Adventure.

Wanneer je alles echter al van te voren gefixt wilt hebben dan raad ik je aan om online te boeken, bijvoorbeeld via Get Your Guide.

De meeste touroperators maken tijdens het sandboard-avontuur foto’s en filmpjes, soms met een drone. Naderhand krijg je het beeldmateriaal mee.

 

Waar in Huacachina raad ik je aan om te slapen?

De oase in Huacachina

Zoals ik al even zei kan je in Huacachina kiezen voor partyhostels als het Banana’s Adventure Hostel en het Wild Rover Hostel. Je kunt echter ook voor wat rustigers gaan, bijvoorbeeld The Upcycled Hostel Huacachina. Of ga voor een unieke ervaring en slaap in een tent bij het Ecocamp Huacachina.

Verder heb je een aantal prima hotels om te overnachten, waaronder Hotel Curasi, het Huacachina Desert House en Hotel El Huacachinero.

 

Hoe kom je in Huachina?

Wanneer je richting het zuiden van Peru wilt reizen en in Lima bent, is Huacachina een ideale bestemming in je route door Peru op te nemen.

Om in Huacachina te komen zal je naar het plaatsje Ica moeten reizen. Vanuit Lima (4 tot 5 uur reistijd), Nazca (2 uur reistijd), Paracas (1 uur reistijd), Arequipa (10 uur reistijd) en Cusco (minimaal 19 uur reistijd) vertrekken dagelijks bussen.

In Ica pak je een reguliere of motorbike-taxi om in Huacachina te komen, wat zo’n 10 minuten reizen is.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw