Een avontuur op het mysterieuze Green Island

Green Island in Taiwan is een ruige bestemming op ongeveer een uur varen van Taitung. Voorafgaand had ik niet echt een idee of het iets voor mij zou zijn. Wel wist ik dat ik geen idyllisch eiland met witte stranden en kristalhelder water hoefde te verwachten. Wat dan wel? Veel groen, heuvels en ongereptheid. En weinig toeristen.

Al met al kan ik wel zeggen dat het een hele toffe plek is die erg gaaf is om met de scooter te ontdekken. Soms heb je van die plaatsen die mysterieus aanvoelen. Koh Tarutao in Thailand, Siquijor in de Filipijnen en, zeker ook, het Taiwanese Green Island.

In dit artikel deel ik de avonturen die ik beleefd heb op deze bijzondere bestemming, die tevens bekendstaat als Lyudao. Verder geef ik je tips die van pas komen als je er ook heengaat.

Het avontuur begon anders dan ik had gedacht…

 

Een heftige boottocht

Iemand van het hostel in Taitung was zo vriendelijk om me af te zetten in de Fugang Fish Harbour. Diezelfde jongen had me eerder verteld dat deze haven een halfuurtje lopen zou zijn, alleen aangezien het om 7 kilometer bleek te gaan, wist ik wel beter.

Aziaten en afstanden schatten, het blijft een apart fenomeen 😉 .

Aangekomen bij de haven kocht ik voor 460 TWD (ruim 13 euro) een kaartje voor de ferry naar Green Island, niet wetende dat dit een van m’n meest heftige boottripjes ooit zou worden.

Het begon te regenen en flink te waaien. In de winterperiode kan het er sowieso behoorlijk wild aan toegaan in Taiwan en worden boten regelmatig gecanceld. Vandaag ging alles echter gewoon door. Voor me zag ik een kotszakje in de stoel zitten, voor het geval van misselijkheid. Daar heb ik gelukkig nooit zo’n last van.

We vertrokken en het leek soms wel of wel gelanceerd werden. Via de hoge golven belandden we in de lucht en klapten we erna gevoelsmatig loodrecht op het water. Dit zijn behoorlijke klappen kan ik je zeggen. De locals om me heen maakten er in het begin nog een show van, maar even later was het merendeel aan het overgeven in de daarvoor bestemde zakjes. Inclusief de jongen naast me. Zoiets kan besmettelijk werken, zoals je misschien wel weet.

Echter, ondanks dat ik me ook niet bepaald goed voelde, ben ik de oversteek zonder kleerscheuren doorgekomen.

 

Waar ben ik beland?

Iedereen strompelde de boot uit en leek opgelucht dat deze helse tocht erop zat. Ik wandelde richting m’n hotel, al moest ik eerst flink wat keren “No thanks” zeggen tegen de taxi-aanbiedingen die me werden aangeboden.

Na de haven achter me te hebben gelaten, kwam ik terecht in wat de hoofdstraat zou moeten zijn. Wat een enorme uitgestorven bedoeling zeg. Bijna alle zaakjes waren gesloten (veel eettentjes sluiten in de middag), het zag er grauw uit en constructieplekken maakten het aanzicht allesbehalve fraai.

Green-Island

Waar was ik in godsnaam beland joh?

Toegegeven, de winterperiode is laagseizoen en ik heb gehoord dat het er in de zomer heel anders uitziet. Maar dan nog, het deel me een beetje droevig voelen.

Dit droevige gevoel werd versterkt toen ik aankwam bij m’n hotel. Het leek net een vervallen bouwplaats, en zeker niet op een plek waar je 70 euro per nacht betaalt. Want die 70 euro is inderdaad de prijs, al zeg ik er meteen bij dat de accommodaties op Green Island sowieso een stuk prijziger zijn dan in de rest van Taiwan. Voor een bed in een hostel ben je namelijk ook al snel 25 euro kwijt.

Aangezien het regende besloot ik het voor gezien te houden en lekker in m’n kamer te blijven. Een beetje YouTuben en zo. Je kent het wel. Met verse sashimi trouwens, lekkere rauwe tonijn die in nagenoeg ieder eetzaakje te krijgen is.

 

Een scooter huren op Green Island

De dag erop ben ik richting de haven gelopen om een scooter te huren. Dé manier om het kleine eiland te verkennen. De rondrit is zo’n 18 kilometer, je kunt alles daarom makkelijk in een rustig tempo in een dag bezichtigen.

Ondanks dat men aan toeristen liever geen normale scooters (300 TWD per dag) verhuurt maar liever elektrische (600 TWD per dag), is het me toch gelukt om zo’n normale mee te krijgen.

 

Positieve energie

Ik was benieuwd wat Green Island allemaal te bieden had. Helemaal na het teleurstellende begin van de avond ervoor. Al vrij snel werd ik overladen met een flinke dosis positieve energie.

Indrukwekkende groene heuvels, een tunnel die door de bergen snijdt en de ruige kustlijn maken het hier supertof om rond te rijden. Je bent helemaal alleen met de natuur. Het ultieme gevoel van vrijheid.

Green-Island-roadtrip

Het aparte was verder dat ik niemand tegenkwam. Samen met het dreigende weer zorgde dit voor een wat mysterieus gevoel.

 

De Little Great Wall en het prachtige uitzicht

Het hoogtepunt van m’n ontdekkingstocht vond de Little Great Wall, een pad wat naar een klein huisje loopt. Je hebt hier de mooiste uitzichten van het hele eiland.

Green-Island-Little-Great-Wall

Vanaf grote hoogte kijk je naar het verwilderde landschap wat Green Island zo kenmerkt. Zowel links als rechts zijn schitterend. Je ziet onder andere de Sleeping Beauty Rock, een vulkanische rotsformatie die aan een slapende vrouw doet denken.

Sleeping-Beauty-Rock-Green-Island

 

Het spookachtige Youzihhu

Terugkomend op het mysterieuze karakter van Green Island. Youzihhu, het eerste dorp van het eiland, is een plek die bijna spookachtig aanvoelt.

Een zigzag-weg naar beneden brengt je bij een zanderig gebied met verlaten woningen, resten van gebouwen en bijzondere rotsen waar geen kip te bekennen is.

Youzihhu-Green-Island

Na een korte wandeling vond ik het hier wel mooi geweest 😀 .

 

De Zhaori Hot Springs en Fanchuanbi

Tegenvallend vond ik de Zhaori Hot Springs (entree 200 TWD, 5,70 euro), een van de drie zoutwater-warmtebronnen ter wereld. Het uitzicht op de zee is mooi, maar voor de rest deed het me meer denken aan een soort zwembaden die nodig onderhouden moesten worden. Ook waren de medewerkers niet al te vriendelijk. Een foto maken was al teveel gevraagd.

Naast deze hot springs ligt overigens een berg die wel de moeite waard is. Via een steile trap loop je naar boven en kom je uit in het Fanchuanbi Grassland.

Fanchuanbi-Grassland-Green-Island

Een groene oase -waar schapen en koeien niet zouden misstaan- met panoramische uitzichten over de oceaan en de uitgestrekte kustlijn.

 

Een ondergrondse tempel in de Guanyi Cave

Tot slot kwam ik uit bij de Guanyin Cave, een kleine grottempel die verder niet zo heel spannend is, al is het leuk om even naar beneden te lopen.

Guanyi-Cave-Green-Island

De ingang, een typische Chinees bouwwerk met drie mooi bogen, is eerlijk gezegd het mooist om gezien te hebben. Dit is trouwens de meest spirituele plek van het eiland.

 

Nog enkele tips voor Green Island

  • Rond Green Island heb je meerdere goede snorkelspots, namelijk Chai Kou, Shi Lang en Da Bai Sha. Doe wel waterschoenen aan, want het water inlopen op blote voeten is doorgaans geen pretje.
  • Verder is duiken een populaire activiteit. Je hebt een aantal duikscholen waar je tripjes kunt boeken, bijvoorbeeld het Blue Safari Diving Center.
  • Op het eiland vind je verschillende trails om te hiken. De meest bekende zijn de Across Mountain Trail en de Across Mountain Ancient Trail, beiden zo’n 2 kilometer lang. Echter, de leukste is wat mij betreft de Kuoshan Ku Tao Trail.
  • Er zijn nog meer bezienswaardigheden dan ik heb beschreven. Mocht je interesse hebben in de (trieste) geschiedenis van het eiland, dan is het Human Rights Memorial Park aan te raden. Verder is er een vuurtoren met daarnaast een lagune. Dit is een mooie plek om de zonsondergang te bekijken.
  • Behalve met de boot kun je Green Island ook per propellervliegtuig bereiken vanuit Taitung. Daily Air verzorgt de vluchten en het is 15 minuten vliegen. De website is helaas enkel in het Chinees.
  • Je kunt doorreizen naar het grotere Orchid Island, ook bekend als Lanyu. Doe navraag in de haven of bij de ticketoffice voor de precieze tijden. Een andere optie is terug naar Taitung en verder richting Kenting gaan.
Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw