Het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland: alles wat je moet weten

Ga je binnenkort naar het prachtige Nieuw-Zeeland? En ben je van plan om naast het reizen te gaan werken? Ja? Dan zal je het Working Holiday Visum (WHV) moeten aanvragen.

Het is dan wel zo fijn als je weet hoe dit in z’n werk gaat, aan welke voorwaarden je moet voldoen en wat het je gaat kosten. Met zulk soort dingen help ik je verder in deze minigids.

Naast het visum zelf, geef ik je tevens handige tips voor als je eenmaal in Nieuw-Zeeland bent aangekomen. Denk aan zaken als wat je dient te regelen en hoe je relatief eenvoudig een baan kunt vinden.

Om precies te zijn, bespreek ik de volgende zaken:

De voorwaarden voor de aanvraag
Het WHV aanvragen
De kosten van het WHV
Het WHV activeren
Regelen bij aankomst in Nieuw-Zeeland
Werk vinden in Nieuw-Zeeland
Kun je het WHV verlengen?
Mag je werken met een studievisum?
Heb je een WHV nodig om vrijwilligerswerk te kunnen doen?
Heb je een uitreisticket nodig als je Nieuw-Zeeland met een WHV binnenkomt?
Belangrijk voor vertrek: Electronic Travel Authority (NZeTA)
Belasting terugvragen na je working holiday

 

 

Voorwaarden voor de aanvraag

Waaraan moet je voldoen als je het werkvisum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt? De volgende zaken:

  • Met het WHV mag je maximaal 1 jaar in Nieuw-Zeeland blijven.
  • Je dient tussen de 18 en 30 jaar oud te zijn wanneer je het visum aanvraagt. Ben je bijvoorbeeld 30 bij de aanvraag en 31 wanneer je ‘m gaat gebruiken, dan is dit geen probleem.
  • Je paspoort zal nog 3 maanden geldig moeten zijn NA je geplande vertrekdatum.
  • Officieel dien je NZD 4.200 op je rekening te hebben staan. Uiteraard gaat het hier om het gelijkwaardige bedrag in euro’s. Er wordt echter bijna nooit gevraagd om dit te kunnen bewijzen. Maar goed, ik hoef je niet te vertellen dat het wel zo handig is als je het gewoon netjes op orde hebt.
  • Je mag niet langer dan 3 maanden voor dezelfde werkgever werken.
  • Zorg dat je een uitgebreide ziektekostenverzekering hebt die ook de kosten voor ziekenhuisopnames dekt. Officieel zal je je -als je in 1 jaar minimaal 8 maanden in het buitenland bent- moeten uitschrijven uit Nederland, en dus kun je je eigen zorgverzekering niet aanhouden.
  • Je kunt geen kinderen of andere afhankelijke personen meenemen.
  • Je mag het werkvisum niet eerder hebben aangevraagd.
  • Je dient van goed gedrag te zijn. Zo mag je de afgelopen 10 jaar niet zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van minimaal 1 jaar of ooit betrokken zij geweest bij terroristische activiteiten.
  • Je dient gezond te zijn. Lijd je bijvoorbeeld aan tuberculose of is het risico groot dat je veel gebruik zult gaan maken van het ziekenhuis of dure medicijnen, dan zal je niet worden toegelaten.

 

 

Aanvragen van het Working Holiday Visa

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je het werkvisum aanvragen via de Nieuw-Zeelandse immigratie. Je kunt dit eenvoudig hier regelen. De gehele aanvraag is online, je hoeft dus niet meer naar de ambassade toe zoals in het verleden het geval was.

De goed- of afkeuring zal in de meeste gevallen binnen 22 dagen per e-mail plaatsvinden door de Immigration New Zealand. Ook kan je online de status van je aanvraag bekijken, wanneer je inlogt op je toegekende account. Het is overigens een online visum, een stempel in je paspoort is dus verleden tijd.

Je kunt het visum trouwens tevens aanvragen als je in Nieuw-Zeeland bent, al zal je dan diverse medische tests moeten ondergaan voor de goedkeuring plaatsvindt.

 

 

Kosten van het Working Holiday Visa

De kosten zullen voor deze online aanvraag zullen zo rond de NZD 245 liggen. Het actuele tarief kun je zelf berekenen via deze pagina.

 

 

Activeren van het Working Holiday Visa

Na de goedkeuring dien je het visum binnen 1 jaar te activeren. Je activeert het visum wanneer je Nieuw-Zeeland binnenkomt. Je hoeft dus niet per se vlak voor je vertrek het WHV aan te vragen.

 

 

Dit moet je regelen als je aankomt in Nieuw-Zeeland

Als je het Working Holiday Visa eenmaal hebt en bent aangekomen, dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een baantje vinden. Om te kunnen werken, zal je echter eerst de volgende dingen moeten regelen:

  • Een ‘proof of address’. Oftewel: een bewijs dat je op een bepaald adres ‘woont’. Neem dit niet te letterlijk, vaak is het namelijk gewoon een eenvoudige verklaring van het hostel waar je in het begin verblijft.
  • Open vervolgens een bankrekening. Deze heb je uiteraard nodig om je salaris gestort te krijgen. Niet alle banken zijn zot op backpackers trouwens, maar bij Kiwi Bank en ANZ kun je sowieso terecht. Kiwi Bank heeft mijn voorkeur, zij helpen je meestal snel en bovendien is bij hen -in tegenstelling tot bij veel andere banken- de pinpas het eerste jaar gratis. Grote kans dat zij je ook willen helpen met het aanvragen van je belastingnummer (zie het volgende puntje).
  • Daarna vraag je een belastingnummer aan. Lokaal bekend als het IRD number. Dit doe je online en het duurt 1 tot 2 weken voor je ‘m binnen hebt. In deze wachttijd kun je alvast solliciteren, dat is geen probleem.

De bovenstaande zaken zijn de zaken die -bij voorkeur- geregeld moeten zijn voor je kunt gaan werken.

Ik raad je verder aan om alvast een lokale simkaart aan te schaffen, maar dit spreekt voor zich. Skinny is een goede en relatief goedkope provider, zij maken gebruik van het bekende Spark-netwerk.

 

 

Een baan vinden in Nieuw-Zeeland

Waar kun je precies een baan vinden als backpacker? Ik raad je aan om de volgende dingen te doen:

  • Check het prikbord dat in je hostel hangt. Hierop zie je vaak vacatures.
  • Doe navraag bij andere backpackers in je hostel. Het merendeel van hen zal namelijk al een baan hebben en heeft waarschijnlijk goede tips om met je te delen.
  • Bekijk vacatures op websites als Backpackerboard, Seek of Trademe.
  • Meld je aan voor de Facebookgroep ‘New Zealand Backpackers’ om een aanvraag te doen of om eventuele vacatures te bekijken. Sowieso is dit een handige groep voor al je Nieuw-Zeeland-vragen.
  • Loop wat uitzendbureaus binnen. Het barst ervan in de steden.

 

 

Kun je het Working Holiday Visum verlengen?

Er is geen mogelijkheid voor een tweedejaarswerkvisum, zoals bijvoorbeeld in Australië wel het geval is.

Ook is het geen optie om -als je het visum niet binnen een jaar hebt geactiveerd- opnieuw een aanvraag voor het Working Holiday Visa te doen of om deze te verlengen. Heb je het visum wél geactiveerd, dan is het mogelijk om een verlenging van maximaal 3 maanden aan te vragen. De exacte voorwaarden hiervoor staan op deze pagina beschreven.

 

 

Mag je werken met een studievisum?

Jazeker.

Het studievisum vraag je trouwens aan als je van plan bent om een studie van langer dan 3 maanden te gaan volgen in Nieuw-Zeeland. Met dit visum mag je behalve studeren maximaal 20 uur per week werken.

Zorg bij de aanvraag dat je een geldig inschrijfbewijs hebt van de Nieuw-Zeelandse onderwijsinstelling waar je wilt gaan studeren.

 

 

Heb je een WHV nodig om vrijwilligerswerk te kunnen doen?

De overheid in Nieuw-Zeeland is duidelijk en stelt het volgende:

“If your intention is to receive a gain or reward, i.e. any payment or benefit such as board and lodging or goods (e.g. food, clothing and services), then you are not considered to be a volunteer.”

Oftewel: iets is alleen vrijwilligerswerk als er GEEN beloning tegenover staat.

Dus heb je een baantje waarvoor je geen salaris maar WEL kost en inwoning krijgt? Dan is het geen vrijwilligerswerk en heb je officieel een werk- of eventueel studievisum nodig. WWOOF’en en Workaway zijn hier voorbeelden van.

 

 

Heb je een uitreisticket nodig om Nieuw-Zeeland binnen te komen, als je een WHV hebt?

Wanneer je Nieuw-Zeeland binnenkomt met een Working Holiday Visum is het niet nodig om een retour- of uitreisticket te kunnen overleggen. 

Overigens, indien je voor de standaard toeristenvisum kiest -dat je recht geeft op 3 maanden reizen- zal normaal gesproken bij het inchecken of boarden om een uitreisticket worden gevraagd. Alleen zelf vloog ik met Air Asia vanuit Kuala Lumpur naar Auckland, en er werd me verrassend genoeg niets gevraagd. Echter, dit is doorgaans dus wel het geval. Een nepticket maken kan hier uitkomst bieden, mocht je je niet vast willen pinnen op een bepaalde datum.

 

 

Belangrijk voor vertrek: Electronic Travel Authority (NZeTA)

Sinds 1 oktober 2019 heb je een Electronic Travel Authority (NZeTA) nodig om Nieuw-Zeeland binnen te kunnen komen. Je vraagt deze aan voor je op reis gaat. De aanvraag duurt maximaal 72 uur. Zorg dat dit in orde is, anders word je niet toegelaten in het vliegtuig.

De kosten zijn als volgt:

  • NZD 9 als je de aanvraag via de daarvoor ontwikkelde app regelt.
  • NZD 12 voor aanvragen via de website van Immigration New Zealand.

Bekijk deze website voor meer informatie over het aanvragen van de ETA.

 

 

Belasting terugvragen na je working holiday

Net als in Australië heb je ook na je working holiday in Nieuw-Zeeland recht op een gedeelde teruggave van je afgedragen belastingen. In deze gids lees je er alles over.

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Patrick

    Hey Robbert,

    prachtige website heb je met mooie informatie. Ik ben zelf 6 maanden in Azië geweest en super genoten en herken je drive gevoel en overwegingen die ik in een paar van je artikelen heb gelezen.

    Ik heb een vraag waarvan ik hoop dat je mij daarbij kan helpen. Ik zit eraan te denken om weer op reis te gaan, misschien wel langer nu. Daarbij moet ik idd ook aan inkomen en werk denken. Alleen, ik ben inmiddels 37 (tijd gaat snel! :-o). Weet jij of je in Australië en Nieuw Zeeland ook tijdelijk kan werken als je ouder dan 30 bent…?!? Ik hoop dat je hierover wat informatie en kennis hebt ;-).

    Dankjewel alvast! en succes / veel geluk / plezier / gewenning / aarding nog even in ‘ons’ Nederland, met alles wat daarbij hoort,

    Groet,
    Patrick

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Patrick,

      Thanks voor je berichtje.

      Wat je wilt is helaas niet mogelijk. In Australië kun je nog wel WWOOF’en, maar hier verdien je geen geld mee…

  2. Karin

    Hallo Robbert,

    Ik lees dat je vanaf oktober een ETA nodig hebt voor NZ. Als een WHV hebt, is dit dan ook nodig of is dat alleen als je geen visum hebt?

    Groetjes,
    Karin

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Karin,

      Je hebt deze hoe dan ook nodig. NZ Immigration zegt hierover: “From 1 October 2019, you will not be allowed to travel to New Zealand if you do not have a visa or an NZeTA.”

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw