Een complete gids voor het terugvragen van je belasting na een working holiday in Nieuw-Zeeland

Als jij naar Nieuw-Zeeland gaat heb onder andere de volgende keuzes: of je doet dit met het toeristenvisum (3 maanden toegang) of je kiest voor het working holiday visa (1 jaar toegang). De meeste backpackers die voor de laatste optie kiezen, hebben gedurende hun verblijf een of meerdere baantjes gehad om hun reis te kunnen bekostigen.

En net als in de meeste landen zal je ook in het Land van de Kiwi belasting moeten betalen. Vervelend, denk je waarschijnlijk. Maar gelukkig kun je, net als in Australië, een gedeelte van je betaalde belastingen terugvragen. Hoeveel precies hangt af van het totale bedrag je hebt verdiend, al is het in ieder geval goed om te weten dat je iets terugkrijgt op je bank.

Hoe gaat dit nou precies in z’n werk?

Eerder schreef ik al een uitgebreide gids over het terugvragen van je belastingen in Australië en in deze gids ga ik hetzelfde doen voor Nieuw-Zeeland.

Wat is tax back precies?

In Nieuw-Zeeland betaal je als backpacker een bepaald percentage over je verdiende inkomen. Zoals de naam ’tax back’ al doet vermoeden, krijg je een gedeelte daarvan terug.

Hoeveel je precies terugkrijgt hangt af van onder meer deze zaken:

  • De hoogte van het bedrag dat je hebt verdiend.
  • Hoelang je hebt gewerkt terwijl je in Nieuw-Zeeland was.
  • Welke baan je hebt gehad.
  • De hoeveelheid belasting die is ingehouden.

Hoeveel belasting je afdraagt hangt trouwens af van het bedrag dat je hebt verdiend. In Nieuw-Zeeland zijn de volgende regels van toepassing:

  • Jaarinkomen tot NZD 14.000: 10,5% belasting.
  • Jaarinkomen van NZD 14.001 tot NZD 48.000: 17,5% belasting.
  • Jaarinkomen van NZD 48.001 tot NZD 70.000: 30% belasting.
  • Jaarinkomen over NZD 70.000: 33% belasting.

Goed om te weten: heb je geen IRD-nummer, dan betaal je liefst 45% belasting. Een IRD-nummer is je belastingnummer, zorg dus altijd dat je deze aanvraagt. Dit kan je hier doen.

Let op: je hebt hiervoor wel een Nieuw-Zeelandse bankrekening nodig.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een tax back?

Om een lang verhaal kort te maken: iedereen met een working holiday visum heeft recht op teruggave van een deel van de afgedragen belasting.

Hoe je precies een working holiday visum aanvraagt vertel ik je in deze uitgebreide gids.

Nog wel eventjes goed om te weten is, is dat Nieuw-Zeeland voor wat betreft jouw status als belastingbetaler het volgende onderscheid maakt:

  • Non resident: als je in het jaar minder dan 325 dagen in Nieuw-Zeeland was en als je geen vaste woning/verblijfplaats in Nieuw-Zeeland hebt.
  • Resident: als je gedurende het jaar meer dan 183 dagen (zowel werkdagen als vrije dagen) in het land was of als je een vaste woning/verblijfplaats in Nieuw-Zeeland hebt.

Als backpacker met een werkvisum zal je daarom (bijna) altijd als resident worden aangemerkt.

 

Hoe vraag je je belasting terug?

Dit kan je op twee manieren doen:

  • Zelf. Dit is helemaal gratis en kan via de IRD-website. Rechtsboven kan je kiezen voor ‘Register’ en vervolgens maak je een ‘MyIR’-account aan. De rest wijst zich vanzelf.
  • Door een tussenpartij. Veel backpackers kiezen voor de wat makkelijkere weg en laten hun belasting terugvragen door Taxback. Je betaalt dan een commissie, die automatisch van je betaling van je teruggave wordt afgetrokken. Goed om te weten is dat je via deze weg gegarandeerd bent van het maximale bedrag waar je recht op hebt. Doe je het zelf (optie 1), dan kan je nog wel eens wat ‘foutjes’ maken. Een ander voordeel is dat je geen Nieuw-Zeelandse bankrekening meer hoeft aan te houden, taxback kan het bedrag gewoon naar je eigen Nederlandse of Belgische rekening sturen. Hier kan je de aanvraag via Taxback regelen.

 

Wanneer kan je je belasting terugvragen?

Het belastingjaar in Nieuw-Zeeland loopt van 1 april tot en met 31 maart. De aanvraag voor de teruggave van je belasting kan je ieder jaar doen tot en met 7 juli.

 

Wat als jij je afgedragen belasting eerder wilt terugvragen?

Mocht je Nieuw-Zeeland voor het einde van het lopende belastingjaar -voor 31 maart dus- verlaten, dan is het mogelijk om je afgedragen belasting al eerder terug te vragen.

Je zal hiervoor een zogeheten individual tax return (IR3) moeten invullen. Bij voorkeur doe je dit voor je vertrekt, al kan het ook wanneer je weer thuis bent. Zolang je het maar voor de deadline van 7 juli doet.

Online kan je dit doen via ‘MyIR’ of door het papieren formulier in te vullen en op te sturen naar het volgende adres:

Inland Revenue
PO Box 39090
Wellington Mail Centre,
Lower Hutt 5045

Voor wat betreft deze kwestie heb ik ook nog even contact gehad met Taxback.com en zij geven aan dat het eerder terugvragen van je belasting ook via hen mogelijk is. Wel duurt het doorgaans 2 tot 3 maanden voordat de teruggave goedgekeurd is en zal worden overgemaakt.

 

Kan je je belasting van eerdere jaren terugvragen?

Het is goed om te weten dat je ook voor voorgaande jaren je belasting kunt terugvragen. Taxback.com zegt hierover dat dit mogelijk is tot en met 4 jaar geleden.

 

Wanneer kan je de terugbetaling op je rekening verwachten?

De gemiddelde teruggave duurt 8 tot 12 weken.

En via het al even genoemde Taxback kan dit op je eigen rekening. Doe je de aanvraag zelf via de IRD-website, dan zal je je Nieuw-Zeelandse rekening nog even moeten aanhouden om het bedrag te kunnen ontvangen.

Heb jij nog vragen over het terugvragen van je belasting in Nieuw-Zeeland? Stel ze in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw