Een eigen blog beginnen: wat heb ik geleerd?

Zo’n 2 jaar geleden heb ik ervoor gekozen om het roer volledig om te gooien. Ik zei mijn vaste baan op en besloot om te kiezen voor een leven waarin ik zelf mijn route uitstippel. Dat wil zeggen: niet 5 dagen per week iets doen waar ik eigenlijk geen zin in heb.

Goed, dat verhaal kennen jullie wellicht al.

De reden dat ik dit artikel schrijf, is om jou te laten weten wat ik geleerd heb van deze switch.

Immers, misschien zit jij er ook wel aan te denken een eigen blog beginnen zodat je een plaats-onafhankelijke ‘baan’ voor jezelf creëert. En belangrijker nog: zodat je kan leven zoals jij dat wilt.

Ik ga trouwens niet de bekende open deuren intrappen dat het hard werken is en dat je doorzettingsvermogen moet hebben om je blog ‘draaiende’ te krijgen. Dit is inderdaad zo, maar dit had ik van te voor ook al wel enigszins ingeschat.

Wat ik je wél wil zeggen, is dat ik in loondienst mijn werk eigenlijk nooit mee naar huis nam, mentaal gezien. Best wel fijn is dat, aangezien je dan lekker kunt ontspannen en eigenlijk weinig tot geen stress hebt.

Nu ik voor mezelf werk en een blog heb, ben ik daar eigenlijk bijna altijd wel mee bezig. Is het niet fysiek, dan is het wel in m’n hoofd. Denk aan mailtjes beantwoorden, ideeën opdoen, nadenken over wat beter kan, artikelen nalopen, social media, en dat soort dingen.

Dit is een beetje het gevaar van zelf iets beginnen en daar voor de volle 100% (of meer) instappen. Ik denk dat het heel erg belangrijk is om je grenzen te bepalen, hoe lastig dat ook is.

Want, is het gezond om altijd met 1 bepaald ding bezig te zijn? Ik denk het niet. Vrijheid en ontspanning zijn minstens net zo belangrijk, continue focus is voor niemand goed.

Deze balans -blog versus vrije tijd- vinden, vind ik persoonlijk niet eenvoudig. Maar het is wel nodig om niet de hele tijd met een ‘vol’ hoofd te lopen.

Ik ken mezelf namelijk: als ik ergens aan begin, dan vraag ik altijd het uiterste. Stel dat ik even 2 weken niets zou doen, dan voelt dat direct alsof ik niet goed bezig ben.

Onzin natuurlijk.

Uiteindelijk zit het allemaal tussen je oren. Je maakt jezelf iets wijs, iets dat vaak helemaal niet de realiteit is.

Toegegeven, sinds dat ik backpackblog.nl heb opgericht -ruim een jaar geleden- heb ik m’n handen er eigenlijk nog nooit voor een week vanaf getrokken.

Ook niet toen ik een tijdje terug met m’n zusje 3 weken op ‘vakantie’ ben geweest in Spanje. Ik was veel bezig met m’n website, schreef verhalen en gaf mezelf maar weinig echte rust.

Ik moet het juiste evenwicht zien te vinden. ‘Mogen’ mag wat mij betreft geen ‘moeten’ worden.

Dit is precies de reden dat ik niet actief ben op Instagram, Twitter of bijvoorbeeld Snapchat. Mensen vragen dit wel eens aan me, maar wat mij betreft is alleen Facebook op dit moment even voldoende.

Nog een nieuw kanaal erbij, betekent weer een extra ‘project’ waar je hoe dan ook aan verbonden bent. Reacties, volgers, likes, je houdt alles in de gaten. En het is meer dan alleen een foto of leuke quote plaatsen, ook hier gaat vaak denkwerk aan vooraf.

 

Een verrassend telefoontje

Deze week werd ik gebeld door een redacteur van de NCRV voor een nieuw programma op NPO3. Op een geven moment zei ze: “reizen is voor jou dus je werk”, waarop ik meteen antwoordde: “nee”.

Maar, ergens heeft ze natuurlijk wel gelijk.

Echter, mijn doel is altijd geweest om dit alles te realiseren zodat ik kan doen wat ik wil. Niet om het als werk te gaan zien, dan gaat het spontane er een beetje af. Zie het als een profvoetballer die zijn sport enkel zakelijk beleeft. Dit is waarschijnlijk niet de meest creatieve speler, of wel soms?

Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut blij dat ik 2 jaar gelden deze beslissing heb genomen. Fysiek ben ik namelijk veel vrijer, alleen in m’n hoofd niet altijd.

Ik hoop tijdens mijn komende reis dan ook meer los te kunnen laten dan ik thuis doe. Nieuwe ervaringen en een frisse omgeving zorgen ervoor dat je de focus wat kunt verleggen en je hoofd weer kunt ‘legen’.

 

Wil jij ook een blog beginnen?

Wil jij ook een eigen blog starten met als doel om meer vrijheid voor jezelf te creëren?

Let dan goed op dat je jouw eigen werk niet voor alles plaatst en maak het niet belangrijker dan het is. Want er is zoveel meer, alleen moet je daar wel de ruimte voor vrijmaken. Als eigen baas lijkt dit simpel, maar dat is het dus lang niet altijd.

Het zou toch zonde zijn als jouw passie, die je eindelijk hebt gevonden, verandert in een sleur omdat je er altijd mee bezig bent? Of dat je van die te sterke focus niet meer goed kunt slapen en misschien zelfs een burn-out krijgt?

De projecten die je zelf opzet, moeten geen obsessie worden. Het is daarbij belangrijk om een gezonde balans te vinden, als is dit wat mij betreft best wel lastig.

En als je merkt dat je behoefte hebt aan een break, gun deze jezelf dan ook. Ga, net als ik, reizen of op een korte vakantie en laat die laptop even een week (of langer) links liggen. Dit laatste is voor mezelf trouwens ook een leerpunt, zoals je na mijn bovenstaande verhaal zult begrijpen.

Haal het maximale uit je reis en steun mij

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk verschillende toffe backpackgidsen geschreven.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Naast dat je er zelf wat aan hebt, help je ook mij een stukje door zo’n gids te kopen. Thanks daarvoor 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw