Tangalle: het strandparadijs van Sri Lanka (alle info + tips)

Mijn reis door het zuiden van Sri Lanka ging via Unawatuna en Mirissa verder naar het veel onbekendere Tangalle.

Op sommige websites had ik al gelezen dat Tangalle het minst toeristische plaatsje van de drie is én dat de stranden er minder boeiend zouden zijn. Voor wat betreft de stranden zie ik het eigenlijk helemaal anders. Sterker nog, ik heb er de twee mooiste stranden van heel Sri Lanka gezien. Paradijselijker dan in Trincomalee, wat in talrijke reisgidsen tot dé strandbestemming van het land is gebombardeerd. 

En inderdaad, het slaperige kustplaatsje Tangalle is niet zo toeristisch en daarmee een heerlijke plek om de authentieke kant van Sri Lanka te leren kennen. Een levendige straat zoals in Unawatuna heb je er echter niet, daarvoor is het er simpelweg te onontdekt en onderontwikkeld. Er is een kleine markt, een handjevol shops en een bushalte, en dat is het dan ook wel. Maar laten zulke plaatsen nou juist z’n charme hebben.

Een van de meest bijzondere dingen in Tangalle zijn de oh zo lieve locals. Het is zo’n verschil met de populairdere bestemmingen als Unawatuna en Udawalawe, waar het allemaal een stuk commerciëler aanvoelt. In Tangalle voelt alles nog zo puur en is men (doorgaans) niet bezig met je geld.

Over puur en ongerept gesproken, wanneer je aan de wandel gaat kom je gegarandeerd koeien tegen die langs de paden in de schaduw liggen te chillen. Ik hou ervan haha!

Als ik dan toch een nadeel moet noemen is het de ruige zee. Door de immense golven is het namelijk lang niet altijd mogelijk om (veilig) te zwemmen. Al hangt dit nauw met het seizoen samen, daarover later meer.

Ik ben 3 nachtjes in Tangalle geweest en vertel je er meer over in deze gids. Van wat er te doen is tot aan leuke eetplekken en fijne accommodaties om te overnachten.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Tangalle

Wat is er te doen in Tangalle? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Laat ik vooropstellen dat je vooral voor de fraaie stranden komt. In de omgeving heb je verder nog mooie natuur, het is een feest om er met de scooter rond te rijden.

Vooraleer ik alles al verklap: hieronder vind je al mijn tips.

 

Doe een drankje op het gemoedelijke Goyambokka Beach

Aangekomen op Goyambokka Beach

Voor ik naar Tangalle ging, had ik me al een beetje ingelezen. Zo zou Goyambokka Beach het meest indrukwekkende strand zijn. De eigenaar van de homestay dropte me op de hoofdweg, waarna ik een bord zag met de tekst ‘Goyambokka’. Via een een lang zanderig pad kwam ik uiteindelijk uit bij de plek waar ik voor kwam.

Aan de zijkant liggen bemoste rotsen in het water, er staan wat ligbedjes op de gele zandstrook en er is een gezellig tentje om wat te eten of drinken. Toen ik er was, waren er nauwelijks mensen. In het hoogseizoen schijnt het er echter behoorlijk druk te zijn.

Een mooie plek? Ja dat zeker. Maar er zou nog iets beters volgen…

 

En wandel door naar paradijsje Rocky Point Beach

Goyambokka-Hidden-Beach
Het idyllische strandje dat naast Goyambokka Beach ligt

Na even genoten te hebben van het uitzicht vanaf een van de rotsblokken, besloot ik om verder te lopen naar een strand dat geen officiële naam lijkt te hebben. In ieder geval niet op Maps.me en Google Maps. Intussen, in 2024, heeft men de naam Rocky Beach aan het strand gegeven.

Je loopt er zo heen via Goyambokka Beach, iets wat ik me naderhand besefte. Ik bleek namelijk een nogal omslachtige route te hebben afgelegd, waar een bijna verborgen doorgang me uiteindelijk bij het strand bracht.

En wat voor een strand. Zo’n typische plek met de WOW-factor.

Op het witgele zand lagen enkele vissersbootjes en op de hoek een verlaten barretje met een hond die lekker lag te slapen. Dit is het mooiste strand dat ik in Sri Lanka heb gezien, zonder twijfel.

Het enige nadeel? Ik kon er niet zwemmen, aangezien de golven extreem heftig waren en met de vele rotsen zou dit te gevaarlijk worden, zo zei een local tegen me. Jammer, want ik wou net m’n shirt uitdoen om een duik te nemen 😀 .

 

Silent Beach: nog zo’n parel

Silent Beach van boven gezien

Een Singalees die ik eerder die dag had gesproken, vertelde me over Silent Beach. Een ander strand dat het bezoeken waard zou zijn. Deze plek bleek te bereiken via een shortcut dwars door de wildernis. Na me behoorlijk bedreigd gevoeld te hebben door wild blaffende honden, was het een groep locals die me uiteindelijk uit de brand hielp. En dit was nodig ook, aangezien ik niet bepaald het idee had veilig langs het beest te kunnen komen.

Aan het eind van de weg kwam ik uit bij het luxueuze Amanwella Resort, waar overigens geen kip te bekennen was. Behalve mensen van de beveiliging. Gelukkig maar, want hoe rustiger hoe beter. Als je het mij vraagt tenminste.

Ik deed m’n schoenen uit en liet mijn voeten diep wegzakken in het zachte zand. Wat een geweldig strand wederom! Indien je van megastranden houdt zonder drukte, dan zal je hier helemaal op je plek zijn.

Het zand heeft de voor Sri Lanka typische goudgele kleur en het zeewater klotst daar wild overheen. Verder barst het er van de palmbomen. De bijna horizontaal hangende palmboom zou je bijna doen denken dat ‘ie speciaal zo is neergezet om het plaatje perfect te maken.

Silent-Beach-Tangalle
De horizontale palmboom die je aan het rechtereind van Silent Beach vindt

Aan het eind van de lange zandstrook, is nog een lokaal zaakje -Silent Restaurant- te vinden. Ga zitten in een van de stoelen en geniet met een biertje van dit schitterende stukje natuur. Chiller ga je het niet zo snel vinden.

 

Ga surfen

Tangalle mag dan misschien niet bekendstaan als dé surfhotspot van Sri Lanka, de golven zijn desondanks perfect om je lekker op uit te leven. Soms zelfs tot het intimiderende aan toe!

Je hebt diverse surfscholen om lessen te volgen, de Tangalle Surf School is een echte aanrader om heen te gaan. Sam en z’n team laten je op een leuke manier kennismaken met deze toffe watersport. Ook in het geval waarin je het surfen al onder de knie hebt kun je bij hen terecht, om je verder te ontwikkelen of om een surfplank te huren en zelfstandig het water op te gaan.

Ben je een meer gevorderde surfer, dan is een plek als Hiriketiya Beach een betere optie om voor te gaan.

 

Kajak door de mangroves

Je zou het misschien niet zo 1,2,3 verwachten, maar je hebt in Tangalle de mogelijkheid om te kajakken door mangroves. Ideaal indien je eens iets anders wilt doen dan wandelen of hangen op het strand.

Je vaart langs sluipende varanen, oplettende apen, er vliegen allerlei soorten vogels en om je heen zie je de schoonheid van de natuur. Wat wil je nog meer?

Bijzondere watervogels om op te letten tijdens het peddelen door de lagune zijn ijsvogels en aalscholvers. Regelmatig zie je ook reigers het water induiken op zoek naar vis.

Een organisatie die kajaks verhuurt en tours verzorgt is Tangalle Lagoon – Kayak. Ik raad je aan om via hen met een gids te gaan, die je onderweg meer over het gebied vertelt en een scherp oog heeft voor de dieren, die je anders waarschijnlijk niet spot. De tocht duurt pak ‘m beet 1,5 uur.

 

Spring op de scooter en rijd door de rijstvelden

Tangalle-rijstvelden
Rijstvelden vlakbij Tangalle

Jazeker. Je kunt een scooter huren en de omgeving verkennen. Zo heb je er rijstvelden die me aan Ubud deden denken (hier).

Vlak daarna kwam ik langs een soort zelf in elkaar gebouwd fabriekje, waar ze citronella-olie maken (hier). Maar het meest opmerkelijke wat ik hier zag, was eerlijk gezegd de badende waterbuffel in de plas, die achter de deze citronella-makerij ligt.

Citronellafabriek-Tangalle
In deze ‘fabriek’ maken ze dus citronella-olie

 

Zie de zonsondergang bij Kasagala Raja Maha Vihara

Kasagala-Raja-Maha-Vihara
Het grote Boeddhabeeld in de Kasagala Raja Maha Vihara

Als je tempels gaaf vindt, dan is een bezoekje aan de Kasagala Raja Maha Vihara aan te raden. Dit heiligdom ligt op zo’n 20 kilometer van Tangalle. Ik kwam aan tijdens het ondergaan van de zon en vond het een erg fijne setting om m’n dag in alle rust af te sluiten.

De eyecatcher is de grote stenen Boeddha die je vlak na de ingang treft. Maar ook eeuwenoude muurtekeningen die je binnenin sommige tempels vindt. Toeristen kom je hier in ieder geval niet tegen. Minder leuk vond ik de geketende olifant, waarvan het doel -ook na de nogal onduidelijke uitleg-, me totaal niet duidelijk was.

Ik betaalde hier niets om binnen te komen. Da’s ook wel ’s fijn 🙂 .

 

En bekijk ook de Mulkirigala Rock Monastery

Mulkirigala
Een van de fascinerende muurtekeingen in te tempel van Mulkirigala | Credits: Indi Samarajiva, Flickr

Zo’n 15 kilometer ten noordwesten van Tangalle ligt het Mulkirigala Rock Monastery. Verscholen in de groene bossen staat de boeddhistische tempel op een rotsheuvel, en je vindt er vijf mysterieuze grotten om te ontdekken.

Nadat je 533 steile treden hebt beklommen, loop je de eeuwenoude grot-tempels binnen en zie je vele verhalende muurschilderingen en liggende Boeddha’s, daterend uit de 18e eeuw. Erg gaaf om mee te maken!

Je betaalt overigens 500 LKR om binnen te komen.

 

De Wewurukannala Buddha Statue

Qua boeddhistische hoogtepunten mag ook de 50 meter hoge Boeddha bekend onder de naam ‘Wewurukannala’ niet ontbreken. Het complex is uit de tijd van koning Rajadhi, die tussen 1782 en 1798 de scepter zwaaide in het Kandy-koninkrijk. De locatie is in Dikwella, 15 kilometer ten westen van Tangalle.

Achter het beeld is een trap die je naar een uitkijkplatform brengt, daar heb je een gaaf uitzicht op de omgeving.

Behalve het imposante gouden Boeddhabeeld is er onder meer een sectie met sculpturen en muurschilderingen die demonen en zondaars afbeelden. In andere woorden: degenen die het pad naar verlichting niet volgen en de ‘verkeerde’ afslag hebben genomen.

Minder leuk: ook hier heeft men een olifant vastgeketend aan een ketting. Echt zo triest om te zien. Misschien is het dier er bij jouw bezoek niet meer, laat het dan zeker even weten in de comments.

De toegang bedraagt 250 LKR.

 

Check de Hummanaya Blowhole

In Dikwella, zo’n 12 kilometer van Tangalle, heb je de Hummanaya Blowhole. De enige in Sri Lanka en de op een na grootste ter wereld.

Op het strand staat een enorme rots waarin een klein gaatje zit. Wanneer de woeste golven tegen de rots kletteren, knalt er water door het gat wat voor een gaaf effect zorgt. Een soort kleine watervulkaan.

Bereid je voor op een boel toeristen en commercie, aangezien het een van de bekendste bezienswaardigheden uit de regio is.

Heel eerlijk: hier speciaal naartoe rijden zou ik niet doen. In de omgeving van Tangalle vind je zonder meer indrukwekkendere en meer authentieke plaatsen om te bezoeken.

Bizar maar niet ongebruikelijk in Sri Lanka: toeristen betalen 500 LKR terwijl locals slechts 50 LKR kwijt zijn.

 

Bezoek het Turtle Conservation Project in Rekawa

In het plaatsje Rekawa, op 20 minuten rijden van Tangalle, is het Turtle Conservation Project te vinden. Het doel van deze opvangplaats is om de bedreigde zeeschildpadden uit de regio te beschermen en ze een veilige broedplaats te bieden.

Leuk om mee te maken is om met eigen ogen te zien hoe de schildpadden hun eieren leggen. De periode waarin je de meeste kans maakt loopt van april tot en met juli. Iedere nacht kruipen er dan vijf tot vijftien schildpadden naar de kust om te broeden.

Desalniettemin wil ik je zeggen dat de reacties van bezoekers de laatste tijd uiteenlopen. Sommigen spreken van een toeristenval, omdat het allemaal om het geld te doen zou zijn. 50 mensen die om een schildpad heen draaien met hun telefoon, bijgestaan door een schreeuwende gids. Het lieve beestje krijgt zo alleen maar stress, terwijl het in alle rust eieren wil leggen. Plekken veranderen natuurlijk, maar ik raad je aan om eerst goed te informeren vooraleer je besluit te betalen -1.000 LKR per persoon- en het bekritiseerde project ondersteunt. Het dierenwelzijn moet vooropstaan.

 

Is Tangalle Beach, het hoofdstrand, de moeite waard?

Het uitgestrekte hoofdstrand van Tangalle vind ik eerlijk gezegd weinig bijzonders. Er ligt een hoop plastic troep, mondmaskers en andere zooi, het is al met al gewoon een vieze bedoeling. Desondanks is het onder de lokale bewoners het meest bezochte strand, vooral op zondagen zie je er een heleboel locals rondhangen.

Niet het gehele strand is shit trouwens, zo heb je aan de zuidkant mooiere, schone gedeeltes. Daar liggen dan ook een aantal resorts en hotels die helemaal prima zijn om te verblijven.

Je zult er trouwens flink wat vissers aan het werk zien in het ondiepe water, je kunt ze eventueel meehelpen met het zware werk wat ze doen. Helaas komen er behalve vissen tevens veel schildpadden in de netten terecht, die vervolgens meterslang over het zand worden gesleept. Ze worden na het binnenhalen van de vangst gelukkig wel vrijgelaten, maar toch…

 

Welke eet- en drinktentjes in Tangalle zijn aanraders?

In Tangalle heb je de keuze om aan het strand te eten of in een van de zijstraatjes of parallelle wegen aan het strand. Vooral van het strand af kom je de leukere, typische lokale restaurantjes tegen.

Een echt authentiek Sri Lankaans zaakje om te eten is het door een lokale familie gerunde The Ananas. Roti met ‘dahl’, ‘kottu’ en de curry’s smaken hier supergoed. Een andere tent waar je sowieso een keertje gegeten wilt hebben is Chill House Restaurant Tangalle. Nog drie lokale tips die ik voor je in petto heb zijn het Dream Family Restaurant, Restro Ready Family Restaurant en Maheshee Home Restaurant.

Als je een leuke strandtent zoekt om een hapje te eten is het Cactus Lounge Restaurant een aanrader. Vooral de seafood is hier heerlijk. Naast de lekkere hapjes hebben ze er ligbedjes om te chillen. En met een beetje geluk spot je er zelfs schildpadden.

Een andere fijne plek op het strand is het Turtle Landing Restaurant. Visgerechten maar ook huisgemaakte salsa en de salades zullen je verbazen. Tevens voor een ontbijtje zoals een omelet met koffie kun je er terecht trouwens.

Heb je ten slotte zin in een lekkere (ijs)koffie? Krachtige espresso en geen poederige meuk dus? Daarvoor heb je met Cafe Salt Breeze, Pumpkin Coffee, Heman’s Coffeeshop en Wise Barista Shop voldoende goede opties. Bij Cafe Salt Breeze maken ze bovendien verrukkelijke smoothie bowls, iets wat in Tangalle en omstreken lastig te vinden is. Heerlijk om je dag mee op te starten.

 

Waar in Tangalle raad ik je aan om te overnachten?

Silent Beach, ik kan er geen genoeg van krijgen

Qua slaapplekken heb je in Tangalle de keuze uit goedkope homestays, guesthouses en luxere accommodaties. Hieronder deel ik de fijnste verblijven met je.

Weinig betalen en toch comfortabel zitten? Het kan bij Mermaid Cabana and Tree Houses, Three Little Birds en de Star Sun Homestay. Voor relatief weinig geld krijg je bij al deze homestays een hoop terug. Waaronder goede bedden en behulpzame eigenaren.

Heb je net iets meer te besteden, dan zijn de volgende spots iets voor jou. Een leuke stek bij Goyambokka Beach is het Goyambokka Guesthouse. Ze hebben er fijne kamers en een tuin met zwembad. Of ga naar Tangalle Beach en slaap aan het strand in het Cinnabar Resort. Op datzelfde strand is het Green Parrot Beach Resort een topper om een paar dagen te verblijven.

Zoek je een luxe vijfsterren-accommodatie? Ook daar is geen gebrek aan. Coco Tangalla, D’Art Villa Retreat and Spa, Anantara Peace Haven Tangalle Resort en Halcyon Mawella zijn allemaal plekken voor luxepaardjes met buitengewoon goede beoordelingen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Tangalle te blijven?

Tangalle-straatje
Als je een blokje om gaat, verbaas je dan niet dat er koeien in de straat liggen te luieren 🙂

Ikzelf ben 3 dagen in Tangalle geweest en heb dat als voldoende ervaren.

Zo heb je 1-2 dagen om de stranden wandelend te verkennen en nog een andere dag om erop uit te trekken.

 

Hoe zit het met transport in Tangalle?

Tuk-tuk’s genoeg in Tangalle

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Unawatuna zal je in Tangalle vervoer nodig hebben om naar de verschillende plekken te komen. Zo liggen Tangalle Beach en Silent Beach 4 kilometer van elkaar af.

Tuk-tuk’s kom je eigenlijk overal wel tegen en brengen je voor 150 LKR tot 400 LKR waarheen je maar wilt. Wel onderhandelen!

PickMe is een handige app om een chauffeur te vinden die je voor een vast bedrag naar je bestemming brengt.

Om de omgeving te verkennen adviseer ik je een scooter te huren, reken op prijzen van 2.000 LKR per dag. Tangalle Heaven Scooter Rental Sri Lanka is een verhuurder met een goede reputatie. Een alternatief is om een fiets te huren voor 500 LKR per dag, al verkeren die lang niet altijd in een beste staat.

 

Kan je pinnen in Tangalle?

In Tangalle heb je meerdere pinautomaten, waarvan de Bank of Ceylon ATM er een is. Het fijne aan deze bank is dat ze geen extra kosten rekent voor het opnemen met een buitenlandse betaalpas.

 

Wat is de beste reistijd voor Tangalle?

De beste reisperiode om Tangalle te bezoeken is in de droge maanden november tot en met april.

Ik was er trouwens halverwege augustus en heb er heerlijk weer gehad. Je hoeft de ‘mindere’ maanden daarom zeker niet te mijden. Wel is het zo dat de zee in de droge tijd een stuk kalmer is en daarmee beter om te zwemmen. Iets wat ik aan den lijve heb ondervonden, aangezien de golven tijdens mijn bezoek erg ruig waren.

 

Hoe kom je in Tangalle?

De bus waarmee ik vanuit Mirissa kwam

Persoonlijk ben ik vanuit Mirissa op de bus gestapt naar Tangalle. De busrit neemt om en nabij de 1,5 uur in beslag.

Je kunt tevens in Unawatuna opstappen (2 uur en 10 minuten reistijd), al zou ik Mirissa -dat tussen Unawatuna en Tangalle ligt- beslist niet overslaan.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Mattala Rajapaksa International Airport, al acht ik de kans klein dat je daarop vliegt. 99% van de toeristen komt namelijk via Colombo binnen. Vertrek je in Colombo, reken dan op 4 uur reistijd.

 

Waarheen reizen na Tangalle?

Wanneer je richting het noorden en/of de oostkust reist, is het Udawalawe National Park een absolute aanrader om na Tangalle te bezoeken om olifanten in het wild te zien. Onderweg stap je over in Embilipitiya en de rit duurt zo’n 2 uur.

Ga je precies de andere kant op, dan zijn Mirissa (1,5 uur reistijd) en Unawatuna (2 uur en 10 minuten reistijd) logische volgende stops.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Agnieszka

    Hi! Vraagje, heb jij een scooter kunnen huren zonder speciaal Sri Lankaans Rijbewijs, of heb je er eentje in Colombo opgehaald? 🙂 Liefs, Agnieszka

    1. Suat

      Hoi Robbert, wat fijn om jouw verhaal over Tangalle te lezen😁. Vroeg me sterk af of het niet beter was om vanuit yala naar een bekendere plek door te reizen, maar weet nu zeker dat ik dat juist niet ga doen. Tangalle it is, dankjewel!!

      Groetjes Suat

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw