9 geweldige dingen om te doen in ongerept Sekotong (+ tips)

De avond is gevallen over Sekotong, hier in het zuidwesten van Lombok. Ik verblijf een paar dagen in een bamboehut met uitzicht op de kalme zee en het groen bedekte Lombok, op een afgezonderde plek die alleen met een bootje te bereiken valt. Ver weg van alles voel ik weer hoe het is om zonder afleiding van telefoon en laptop te leven. De rust die dat geeft is echt heerlijk.

Ik neem nog enkele slokken water, lees de nodige bladzijden uit een roman en doe ten slotte mijn ogen dicht, om naar het meditatieve geluid van de rollende golven te luisteren. Het maakt me lomer dan ik al ben, niet veel later val ik dan ook in een diepe slaap.

De volgende ochtend word ik rond vijven wakker, ruim voordat de zon zich laat zien. Het ochtendgebed vanuit ver weg gelegen moskeeën aan de overkant begint net. Ik knipper meerdere keren met m’n ogen en verheug me op de ochtendmeditatie, op de licht verende veranda. Daarna ontbijten in de prachtige open ruimte en per vissersboot naar Gili Nanggu en co. Ware paradijsjes, als ik de verhalen moet geloven.

Roadtrips op Lombok, ik heb er best wat gedaan. Zo ook een die me vanuit Kuta naar Setanggor, Desa Mareje en uiteindelijk Sekotong bracht. En over Sekotong ga ik het in dit artikel met je hebben. Gelegen in het zuidwestelijke deel van Lombok is het een bestemming die nog maar weinig wordt bezocht door toeristen. Als je die al ziet, komen ze bijna uitsluitend voor snorkeleilandje Gili Nanggu, om binnen een dag alweer weg te zijn.

Ikzelf ben er langer gebleven en heb naast Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak eveneens de schitterende bergachtige omgeving verkend. Op sommige punten leek het serieus net of ik ergens in Nieuw-Zeeland stond. Diep in de jungle kwam ik oog en oog met een aap, die agressief z’n tanden ontblootte. Ook sliep ik er in bungalow van bamboe pal aan zee, waar ik volledig verbond met Moeder Natuur en de zuiverheid van het leven ten volste kon ervaren.

Sekotong is een fraai stukje Lombok dat je in je reis wilt opnemen als je op zoek bent naar puurheid en avontuur. Hippe eetzaken en koffiebars vind je er niet, daarvoor moet je simpelweg ergens anders zijn. Daarnaast is het aanbod qua accommodaties beperkt. Die beperkte vercommercialisering heeft zo z’n charme moet ik je zeggen.

Benieuwd geworden? Lees dan zeker even verder. In deze gids deel ik mijn leukste tips en vertel ik je wat er zoal te doen is.

Over Sekotong

Een local aan het werk in Sekotong

Sekotong is een dorp, schiereiland en district in het zuidwesten van Lombok, en relatief onbekend onder reizigers. Het is de onontgonnen de staart van Lombok. Gehuchten als Pelangan, Buwun Mas, Taman Baru, Batu Putih en dus Sekotong behoren tot het district. De wonderschone rijstterrassen van Desa Mareje vallen er maar net buiten, en worden tot Lombok Barat gerekend. In deze gids behandel ik de hoogtepunten uit het gehele Sekotong-district, dus niet slechts van het (kleine) plaatsje Sekotong.

De meesten tikken Kuta, Tetebatu en de Gili-eilanden aan, en heel misschien wagen ze zich aan de Rinjani. De rest van Lombok laten ze vervolgens voor wat het is, zich niet realiserende dat het eiland zoveel meer te bieden heeft, en ze eigenlijk vooral de geijkte trekpleisters hebben bezocht.

En dan kom je ineens een stuk of twintig langslopende buffels tegen 😀

Ja, Sekotong mag je gerust een hidden gem noemen. De kustlijn is bezaaid met kilometers aan ongerepte witte zandstranden en het landschap is dominerend groen en glooiend. Rondrijden op een scooter is hier ronduit super om te doen. Verder bieden de zogeheten Secret Gili’s uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden. Hiken in de jungle bij Orong Bukal is een ander leuk iets. Bangko Bangko in het meest westelijke puntje van Lombok, is geliefd bij ervaren surfers.

Bereid je voor op machtig mooie landschappen

Een gezellig dorp om doorheen te slenteren is er niet. Je moet denken aan aan lange, slingerende weg met hier en daar warungs, shops en vooral de zee aan je zijde. Je hebt absoluut een scooter of chauffeur nodig om erop uit te gaan aangezien de afstanden aanzienlijk zijn, tenzij je gewoon wilt relaxen bij je guesthouse of resort natuurlijk.

Tot besluit wil ik je nog zeggen dat Sekotong bekend is om de talrijke goudmijnen die in de heuvels verborgen liggen, en tevens het illegaal winnen ervan. Al is het vooral een lokaal geheim, zo heb ik me laten vertellen…

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Sekotong

Sekotong heeft genoeg te bieden en zal je avonturenhart sneller doen kloppen. Wat er precies te doen en beleven is, vertel ik je in het gedeelte wat volgt.

 

Schakel een paar versnellingen terug en connect met de natuur

Hier ’s ochtends wakker worden is onbetaalbaar

Als je voor wat betreft je slaapplek je graag iets volkomen anders wilt, verwacht ik dat Catappa Village aan je wensen voldoet. De eigenaar uit Jakarta bouwde deze oogstrelende plek in eerste instantie om van z’n pensioen te genieten, maar heeft er later een kleinschalig resort van gemaakt.

De weg erheen is ronduit belabberd, daarom hebben ze een bootje om je op te pikken vanaf het aan de overkant gelegen strand. Door de geïsoleerde ligging ontkoppel je van alles en dompel je jezelf onder in de pure natuur.

Alle (fraaie) huisjes zijn gemaakt van bamboe of ander hout, en hebben ieder hun eigen stijl. Je zult opkijken van de details, bijvoorbeeld een douchekraan die uit een kolossale schelp bestaat, vele knusse zitjes en alles wat van natuurlijke materialen is gemaakt.

Ik tukte hier in de bamboebungalow aan het strand, wat super was aangezien ik iedere dag in slaap viel en wakker werd met het geluid van de zee. Zonder wifi, want die hadden ze alleen in het restaurant. In het begin effe wennen, daarna al gauw dikke prima.

Check hoe cool die badkamer is!

Ik zou zeggen laat je mobiel internet lekker uitstaan en detox een paar daagjes van alle afleidingen en toxische zaken die je in de ‘normale’ wereld tegenkomt. Het is een fijne stek om uit te rusten indien je er drukke dagen op hebt zitten.

Nope, goedkoop is Catappa niet zozeer. Al bieden ze wel een gratis pendel van en naar de haven in Lembar aan en kun je voor nop met ze naar Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak. En natuurlijk krijg je een interessante belevenis.

 

Doe een (dag)trip naar de Secret Gili’s

Gili Kedis is een klein juweeltje

De Secret Gili’s in het zuidwesten van Lombok, wellicht heb je er al ’s van gehoord. Niet ver vanuit Sekotong liggen er twaalf, en de meeste dagtrips brengen je naar Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak.

Geheim zijn ze, ondanks de mysterieuze naam, echter al lang niet meer. Dagelijks worden tochten vanuit Sekotong, Kuta, Senggigi en ook vanaf de bekendere Gili-eilanden georganiseerd.

 

Gilli Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak

Ik vond met name het schatje Gili Kedis iets onwerkelijks hebben. Een klein hoopje zand met bomen, dat ergens midden op zee uit het water omhoogkomt. Daarnaast streken er felle zeesterren op het eiland neer.

Zeesterren op Gili Kedis

Gili Nanggu bezochten we ervoor en is de beste snorkelspot van de dag. Ik heb onwijs veel tropische vissen voorbij zien komen. De koralen konden me, zoals wel vaker, nauwelijks bekoren. Hard en bleek. In het begin in elk geval, daarna werd het gelukkig beter. Helaas was het zicht matig, al lag dit aan het regenseizoen. Cool was dat we bij vertrek een schildpad bij de boot zagen zwemmen.

En Gili Sudak? Sorry, echt een catastrofe. Zo’n bende als ik hier aantrof heb ik op een zogenaamd ‘idyllisch eiland’ nooit eerder gezien. Schrijnend gewoon, al die plastic zooi overal. Hoewel de restauranteigenaar het regenseizoen de schuld gaf, vraag ik me af of het er in de zonnige maanden wel schoon is. Ook omdat het niet slechts aangespoeld afval is, ik heb locals namelijk zonder pardon hun shit op het strand zien gooien. Er moet qua bewustzijn nog zoveel gebeuren hier…

De droevige situatie op Gili Sudak

Gili Sudak is trouwens waar je stopt om te lunchen, mogelijk bij een van de twee restaurants. Ik raad je aan om naar Warung Gili Sudak te gaan, zij hebben redelijke prijzen en die gegrilde vis is er lekker. De nasi goreng vond ik daarentegen een lachertje. Eten is bij het merendeel van de snorkeltours niet inbegrepen.

Je kunt zoals de meesten kiezen voor een dagtrip, of blijven slapen op Gili Nanggu of Gili Sudak in eenvoudige hutjes of bungalows. Gili Kedis en Gili Tangkong zijn tof om te kamperen, iets wat via de meeste accommodaties wel te regelen valt. Of in de Tawun Harbour. Een dagtrip kost 350.000 IDR tot 400.000 IDR per boot en duurt van een uurtje of negen tot drie. Bij Catappa Village is het bij minimaal 2 nachten gratis.

Aan de wandel op Gili Nanggu

Gili Gede, Gili Asahan, Gili Rengit en Gili Layar

Op een van de middagen meerden er een Amerikaan en Mexicaan met een kajak aan bij Catappa Village, de accommodatie die ik hierboven beschreef en waar ik vertoefde. Ze hadden er zo’n 17 kilometer opzitten en waren helemaal vanaf Gili Asahan gepeddeld. Samen met onder meer Gili Gede, Gili Rengit en Gili Layar vormen ze de meest westelijke Secret Gili’s.

Indien je niet vies bent van een flinke fysieke uitdaging, is kajakken naar een van die eilandjes misschien ook wel aan jou besteed. De twee mannen waren lyrisch over Gili Asahan, terwijl Gili Gede ze minder aansprak.

 

De Secret Gili’s in Noordoost-Lombok

Wil je Gili’s aandoen die oprecht amper iemand kent? Dan raad ik je aan om naar Gili Kondo, Gili Petagan, Gili Kapal en Gili Bidara bij Noordoost-Lombok af te reizen. Da’s wel compleet ergens anders trouwens, maar hou ze in gedachten. Buiten het weekend, wanneer locals er graag komen, zal je er amper toeristen treffen.

Ik kampeerde een nacht op Gili Kondo, wat een onvergetelijke ervaring was, lees het hier zelf maar 🙂 .

 

Ga duiken

Behalve snorkelen biedt Sekotong evengoed veel moois voor duikers. Vergeleken met de bekendere Gili-zusjes is de onderwaterwereld er levendiger, zowel qua hoeveelheid vissen als koralen. Verder liggen er diverse geheime onderwatergrotten, waarvan sommigen de thuisbasis van (ongevaarlijke) haaien zijn. Lijkt je dat niet vet om van dichtbij te bewonderen?

Het is voornamelijk macroduiken waarvoor je hier komt, en de grote massa heeft dit gebied nog niet ontdekt. In die zin is Sekotong ideaal wanneer je een minder bekende duikspot van Lombok wilt beproeven.

Een goed bekendstaande partij om mee onder water te gaan is Blow Bubbles Divers. Via hen heb je bovendien de optie om je PADI te halen of een fundive te doen.

 

Rijd door het golvende landschap

Zo nice om hier te rijden hè!

Wow! Ik wist niet dat Lombok dit ook nog voor me in petto had zeg. Het is haast of ik ergens in Nieuw-Zeeland ben, de heuvels die van het lichtste tot meest donkere groen uiteenlopen doen me denken aan de Coromandel.

Het bovenstaande schoot door mijn hoofd toen ik door het machtige berglandschap van Sekotong aan het toeren was. Een weg kronkelt op alle mogelijke manieren door de heuvels, en is een droom om rond te rijden. Zo immens groen als het er is, de grootse uitzichten op de kust en de rust kunnen je alleen maar blij maken. Het gaf me het ultieme gevoel van vrijheid.

Grappig was dat er door de vele hoogteverschillen zo nu en dan een lokaal buitje overwaaide, terwijl een minuut later de zonnestralen in mijn gezicht schenen.

Hier regende het, terwijl je verderop op de foto de zon ziet schijnen

Je komt op deze schilderachtige route terecht door vanuit Sekotong over Jalan Raya Mekaki naar het later te noemen Pantai Mekaki te rijden. Daarna ga je verder richting Orong Bukal via de steeds mooier wordende Jalan Raya Puncak Sekotong, Orong Bukal is een ander hoogtepunt dat ik verderop bespreek.

Ikzelf reed er halverwege februari, zo tegen het eind van het échte regenseizoen in Sekotong. Ben je er in de droge maanden, zal het ongetwijfeld een stuk minder groen kleuren en droger zijn.

 

Ervaar het machtige Pantai Mekaki

Mekaki: het ruigste strand van Sekotong

Vanuit Sekotong zoef je over een weg die aan weerszijden volstaat met palmbomen. Na een poosje zie je rechts van je de zee en Pantai Elak Elak. Helaas lag er bij mijn bezoek volop plastic op ’t strand, gelukkig zou het afgelegen Pantai Mekaki meer indruk maken.

“Nee, de weg naar Mekaki Beach is afgesloten,” zei de eigenaar van een op de Mekaki Hill liggende kokosnoot-warung tegen me, toen ik de weg naar het veelbelovende strand vroeg. Omdat Indonesiërs me wel vaker onzin verkocht hebben als het op wegen en routes aankomt, waagde ik het er toch op. Bovendien had ik niet voor niets een uur gereden.

En hoewel ik in een halve steengroeve belandde en voor een dikke plas water waar ik onmogelijk doorheen kon sjezen, lukte het me via een alternatief verhard doch verraderlijk modderpad alsnog om bij de aangelegde duin van Pantai Mekaki te komen. Ik parkeerde m’n scooter en liep over de heuvel, en daar verscheen een werkelijk machtig strand in mijn blikveld. Geen mens te bekennen, nul faciliteiten, woeste golven en zand dat qua kleur een beetje tussen wit en geel inzit.

Omdat ik al rond een uur of vijf wakker geworden was en me best wel slaperig voelde, heb ik op de duin een lekker uiltje geknapt. Tot ik ineens gewekt werd door een lichtflits van de zon die achter de wolk vandaan kwam.

Voor de zwemmers onder ons: kijk alsjeblieft uit wanneer je de zee instapt. De golven en stroming kunnen namelijk intens heftig zijn.

Heb je het wel gezien, kar dan terug de heuvel op om je avontuur door de bergen te vervolgen richting Orong Bukal, zoal ik onder het vorige kopje beschreven heb.

Geen idee trouwens hoelang Mekaki Beach nog zo onbedorven blijft als het nu is. De eigenaar van Catappa Village vertelde me namelijk dat een investeerder er de boel heeft opgekocht en het gebied wil commercialiseren. Zou zonde zijn indien dit plan doorgaat!

 

Hike door de dichte jungle naar de rotswanden van Orong Bukal

Uitzicht vanaf boven op Orong Bukal

Orong Bukal is een plaats waar kalkstenen kliffen uit het water steken, te bereiken via een toch best wel pittige wandeling door de jungle. Sommigen spreken over ‘mini-Raja Ampat’, verwijzend naar de wonderlijke spot in Papua.

Ik kwam bij het startpunt na een lange rit door de bergen (zie eerder) en het was al tegen drieën. Zonder ook maar de kleinste voorbereiding (yep, that’s me) verwachtte ik deze bezienswaardigheid binnen luttele minuten te bereiken, al bleek de realiteit volstrekt anders.

Een stel vrouwen die voor hun huisje zaten te babbelen, zoals je dat van Indonesiërs gewend bent, hadden het over 1 uur hiken. Tel daar als gemiddelde mens nog maar een half uur bij op zeg ik je vast. Gezien mijn geringe tijd, ik moest om maximaal half zes terug zijn om opgepikt te worden met de boot om naar Catappa Village te kunnen, zette ik het op een rennen. Binnen de kortste keren was ik zeiknat van het zweet, ook omdat ik behoorlijk steile stukken de hoogte in moest.

Na een half uur m’n conditie geprikkeld te hebben, zag ik een Indonesisch stel stilstaan. Ze waren op de weg terug en er zat een aap op een plank die de aandacht trok. Toen deze vlegel z’n tanden liet zien deinsde ik terug van schrik.

Onze wolf in schaapskleren

Godzijdank verdween het baasje na ons een dikke 10 minuten te hebben beziggehouden. Hij blokkeerde het pad volledig, als ik daar was langsgelopen waren de rapen gaar geweest.

Anyway, ik kon het avontuur dus doorzetten. De steile afdaling was begonnen en via blauwe touwen kwam ik bij de volgende sectie. Een huisje met plastic troep en twee bordjes: linksaf naar Orong Bukal en rechtsaf naar Pilling Beach.

Op enig moment werd het zandpad zo smal en de afgronden naast me zo diep, waardoor ik zowat klem kwam te staan. Vanwege de tijdsnoot en deze hachelijke omstandigheden besloot ik zodoende om te keren. Omdat ik me nog aardig hoog bevond, had ik niet het idee erg snel beneden bij het strand te zijn.

Ach, ik had er wel vrede mee. De uitzichten tijdens de jungletocht waren immers al ontzettend vet geweest. Bovendien, wat als ik ergens daadwerkelijk door de hoogte geveld zou worden? Dan sta je daar in je uppie.

Eventueel kun je Orong Bukal combineren met het kiezelstrandje Pilling Beach, al moet je daarvoor een fikse afdaling vol gevaar zien te overleven. Waarschijnlijk heb je na Orong Bukal je portie wel gehad. Maar hey, indien je energie overhebt 😉 … Wees wel gewaarschuwd, want zelfs voor locals die vrijwel nooit bang zijn is dit geen kattenpis.

Ik betaalde overigens niks om binnen te komen, want er zat niemand bij het loket. Nadien rekende ik 5.000 IDR af voor het parkeren en zei de vrouw ter plekke dat de entree normaliter 4.000 IDR bedraagt, een schijntje. Online las ik over veel hogere bedragen die gevraagd werden, maar laat je niet flessen.

 

Check het uitzicht bij de Buwun Mas Hills

De weg terug naar Sekotong vanuit Orong Bukal is mogelijk langs een kortere route dan de heenweg, je kunt nu kiezen om te rijden via Jalan Raya Sepi.

Deze rit scheelt je ruim 10 kilometer ten opzichte van de weg die gaat over onder andere Jalan Raya Mekaki.

Je passeert onder meer de Buwun Mass Hills, qua vergezichten inwisselbaar met de bergweg die je eerder aflegde. Vanaf de prachtig groene heuvel zie je de Blongas-baai schitteren. De onverharde toegangsweg mag je als dramatisch omschrijven, je kunt het proberen of gebruikmaken van de diensten die locals aanbieden om je met hun scooter naar boven te rijden.

Ik kwam bij thuiskomst pas achter deze alternatieve route, en heb dit viewpoint daarom gemist. Al had ik eerlijk gezegd wel genoeg gezien en meegemaakt…

 

Ga surfen bij Desert Point

Bangko Bangko, oftewel Desert Point, is alweer zo’n afgelegen plek die via een vreselijke weg bestaande uit steentjes en zand te bereiken is.

Als getrainde surfer (lees: expert) zal je de hobbelige rit er waarschijnlijk wel voor over hebben, want de golven zijn er spectaculair en uitdagend. Ze worden tot de beste van Indonesië en zelfs onze wereld gerekend. Denk hier niet als beginneling het water op te kunnen, je zult dan van een koude kermis thuiskomen.

Buiten de droge maanden is er weinig te beleven en ligt het veelal vol met plastic verpakkingen en andere rommel. Mei tot en met oktober worden aanbevolen.

Goed om te weten: er is een surflodge om te verblijven en een handjevol shops om snacks te kopen.

 

Stop op de weg naar Kuta bij Pantai Pengantap

Pantai Pengantap is voor mij een van Lomboks mooiste stranden

Mocht je vanuit Sekotong (terug) naar Kuta rijden, pak dan de route die langs de kust loopt. Tenminste, indien je net als ik Sekotong via een andere weg bereikt hebt. Mijn reis naar Sekotong zag er zo uit: Kuta > Setanggor > Desa Mareje > Setanggor > Sekotong. Ben je juist langs de kust vanuit Kuta naar Sekotong gekomen, dan is voorgenoemde de route die ik aflegde in omgekeerde volgorde top.

Nu terug naar de kustroute, die voert je langs tal van bizar mooie stranden. De mooiste die ik heb gezien is Pantai Pengantap. Wit zand, hartstikke wild, aardig grote golven en uitnodigend blauw water waar je zowat dorst van krijgt als je ernaar kijkt. Ingeklemd door bescheiden groene heuvels.

Op een gegeven moment kom je vanzelf dichterbij de stranden die de gemiddelde Kuta-toerist dagelijks bezoekt. Waar je rond Pantai Pengantap in de verste verte niets aan ontwikkeling ziet, beginnen de resorts en trendy restaurants bij Pantai Serangan. Je merkt dat het allemaal een slag hipper wordt, en wordt amper nog aangestaard door locals. Ernaast ligt Selong Belanak Beach, hét surfstrand van de Kuta-regio.

Van de afzondering ben je plots in de levendigheid beland. Bijna surrealistisch om mee te maken vond ik.

 

Welke eet- en drinktentjes in Sekotong raad ik je aan?

De lekkere rendang bij Catappa Village

Sekotong is qua eettentjes niet zo boeiend, het is gebruikelijk om bij je guesthouse of resort in hun eigen restaurant te eten. Reken wel op prijzen die twee tot drie keer zo hoog liggen vergeleken met een lokale warung.

Zelf verbleef ik zoals aangegeven in Catappa Village en was dol op hun rendang.

Een keertje heb ik buiten de deur in een warung ‘nasi campur’ besteld in Pelangan voor slechts 10.000 IDR, al zijn zij niet te vinden op Google maps. De naam heb ik dus helaas niet voor je…

Een eenvoudige warung om bijvoorbeeld lekkere ‘nasi goreng’ te eten voor een prikkie is Warung Makan Sederhana.

Van een clubje andere backpackers hoorde ik lovende verhalen over de Elak-Elak Beach Resto en de gegrilde vis bij Hamzi Beach Resto.

 

Waar in Sekotong raad ik je aan om te overnachten?

M’n bamboehuisje aan zee bij Catappa Village

In Sekotong is gemiddelde accommodatieprijs hoger dan op bestemmingen als Kuta, Tetebatu en Senaru. Er is eenvoudigweg veel minder aanbod, met minder aantrekkelijke prijsjes tot gevolg. Waar je in bijvoorbeeld Kuta voor 120.000 IDR tot 160.000 IDR per nacht een prima kamer hebt, zal je in Sekotong al rap het dubbele betalen.

Oké, dan weet je dat in ieder geval 🙂 .

Hieronder vind je de betere slaapplekken van Sekotong, opgedeeld in verschillende budgetcategorieën.

Voor zover ik weet is er één hostel in Sekotong: het Bujang Lapuk Hostel dat aan zee ligt. Meer hostels vind je er dus niet, daarvoor is het er te onderontwikkeld en onbekend.

Vlak naast het reeds besproken Catappa Village ligt overigens nog wel de camping Beach Camp Lombok, waar ze zowel tenten als simpele huisjes verhuren.

Backpackers kunnen voor de rest terecht in goed afgewerkte bungalows, bijvoorbeeld bij Krisna Bungalows, MAI LAKU Cottage en Kristal Garden.

Tuk je liever in een stenen kamer in een homestay? Mango Homestay is in dat geval een van de betere opties om te kiezen.

Zoals ik in het eerdere gedeelte al verklapte, is het fotogenieke en achter de bergen verscholen Catappa Village helemaal top. Een mini-resort om te verbinden met de natuur. Je verblijft er in je eigen houten huisje, mijn voorkeur gaat uit naar die van bamboe aan het strand. Ontkoppelen van alles wat met stress en drukte te maken heeft, daar is dit zelfgebouwde ‘dorpje’ de uitgelezen plek voor.

Mijn dagelijkse ontbijtje: de golden pancakes met honing en jam 🤤

Eten en drinken kun je doen in het bijbehorende restaurant, reken wel op hogere prijzen dan bij lokale warungs. In het geval je tenminste 2 nachten boekt, kan je gratis mee met hun boottrip naar Gili Nanggu en co. Verder is er een buitenbioscoop, zwembad, viewpoint en vind je er een hoop fijne chill-spots.

Een segmentje lager qua prijs is het goed beoordeelde Lombok Sunset Bay Resort een aanrader. Iedere kamer heeft z’n eigen privé-badje en je loopt zo het strand op. Cocotinos is qua comfort vergelijkbaar en al jarenlang een favoriet onder vakantiegangers.

 

Hoelang raad ik je aan om in Sekotong te blijven?

Koeien vind je overal en nergens in Sektotong 😀

Ik adviseer je om in elk geval 2 volle dagen voor Sekotong uit te trekken. Je hebt dan een dag voor de snorkeltrip naar Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak en een andere dag om per scooter de regio te ontdekken, inclusief Pantai Mekaki en Orong Bukal. Wil je nog gaan surfen bij Desert Point, kun je er eventueel een dagje aan vastplakken.

Zelf ben ik 3 nachten gebleven, waarbij ik de laatste dag ’s ochtends terug naar Kuta reisde. Met die 3 nachten had ik zodoende 2 volledige dagen om het mooiste van Sekotong te ervaren. De eerste middag en avond heb ik uitsluitend op het resort gechild, geen straf 🙂 .

 

Hoe zit het met transport in Sekotong?

Een scooter is de way to go in Sekotong

Ik liet het al even doorschemeren: in Sekotong is het min of meer noodzaak om een scooter onder je kunt te hebben, omdat er verder nauwelijks taxi’s of busjes rijden. De apps Grab en Gojek zullen je er evenmin uit de brand kunnen helpen.

Een scooter huur je vanaf 75.000 IDR per dag, net zoals je in de rest van Lombok gewend bent. Grote kans dat je net als ik met de scooter erheen gekomen bent, je hoeft er dan uiteraard geen meer te huren. Ben je wel bewust van de risico’s die je loopt, zo rijd je volgende de Nederlandse wet op een motor en heb je officieel je rijbewijs daarvoor nodig. Nu heeft 90% van de toeristen dit papiertje niet, maar toch…

Rijd je liever niet zelf, dan kun je via je accommodatie vragen of ze een chauffeur met auto (of scooter) voor je willen regelen.

 

Wat is de beste reistijd voor Sekotong?

Zó groen is het er in het regenseizoen

Zelf ben ik halverwege februari in Sekotong geweest, volgens de locals die ik gesproken heb de naweeën van het echte regenseizoen. Dat loopt officieel van november tot en met april, waarbij nattigheid in december, januari en februari normaal gesproken het meest voor de hand ligt. in 2024-2025 waren december, januari en begin februari ellendig, al is er lang niet altijd een pijl op te trekken. Het jaar ervoor was het bijvoorbeeld heerlijk toeven in die maanden.

Ik heb gedurende mijn dagen, behalve een keertje toen ik in bed lag en kort onderweg naar Orong Bukal, geen regen gehad en vrij lekker weer. Pluspunt is het ongekend mooie groene landschap in de natte periode.

Minder was de slechte zichtbaarheid onder water tijdens het snorkelen rond Gili Nanggu. Daarvoor is het droogseizoen, lopend van mei tot en met oktober, absoluut beter. Ook heb je in die maanden nagenoeg de garantie op constant zon en een blauwe lucht. Weet wel dat het op de geheime Gili’s vooral in juni tot en met augustus hartstikke druk wordt, en er van ‘geheim’ totaal geen sprake is.

Tot slot zal je in de regenperiode merken dat er nogal veel aangespoelde afval verspreid ligt over de kust en op de naburige eilanden. Met Gili Sudak voor mij als grootste negatieve uitschieter. Wat een zooitje was het daar zeg.

 

Hoe kom je in Sekotong?

Vlak voor Pantai Elak Elak stopte ik langs de weg om dit te zien…

Sekotong is op tal van manieren te bereiken, zowel met de scooter als taxi.

Vertrek je in Kuta (Lombok), dan is het gaaf om per scooter langs de kust te toeren. Reken op 2 tot 3 uur rijden, afhankelijk van je snelheid en hoe vaak je stopt. Je kunt het ook anders aanpakken, en evenals ik door de groene binnenlanden van Setanggor en Desa Mareje rijden. Tip: doe het kalmpjes aan en blijf een nachtje pitten in Setanggor.

Andere logische plaatsen om richting Sekotong te gaan, zijn de haven van Lembar (1 uur reistijd), Senggigi (2 uur reistijd) en Mataram (1,5 uur reistijd). Vanaf het vliegveld in Praya ben je eveneens 1,5 uur onderweg.

 

Heb je een route voor Indonesië nodig?

Om reizigers te helpen met de planning van hun reis, heb ik handige backpackgidsen geschreven. In het kort krijg je insider-tips, veelzijdige routes en waardevolle transportinfo. Je hoeft zo niet meer alles op eigen houtje uit te vogelen en bespaart jezelf een hoop gedoe.

Voor Lombok (en de rest van Indonesië) is Backpackgids Indonesië super. Twee andere gidsen die je van pas kunnen komen in deze regio zijn die van Bali en Azië.

Naast dat je jezelf ermee helpt, ondersteun je ook mij en Backpackblog.nl op deze manier een beetje. En die steun kan ik goed gebruiken. Dank alvast 🙂 .

Meer weten? Je vindt ze door op onderstaande links te klikken:

 

Meer lezen over Lombok en Indonesië

Sekotong is vast niet de enige bestemming die op je lijstje staat voor wat betreft je rondreis op Lombok. Lees daarom lekker verder op de Lombok-pagina voor meer inspiratie over het eiland van de 1.000 moskeeën.

Meer lezen over Indonesië? Klik dan door naar de Indonesië-pagina of check deze handige gids.

 

En… Ga jij Sekotong bezoeken tijdens je reis op Lombok?

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw