Reizen is voor mij ook afstand nemen van technologie

Gisterenmiddag was ik een rondje hardlopen en na een kilometer of 5 ben ik voor een uurtje in het gras gaan liggen. Niemand om me heen, alleen water en bomen. Dit is zo’n moment dat ik geen telefoon of laptop bij de hand heb en dat voelt altijd erg fijn.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik vrij laat was toen ik m’n eerste smartphone kocht. Een iPhone 4 in november 2011. Ik was er blij mee hoor, maar ik weet dat ik er in de periode daarvoor geen behoefte aan had. Eigenlijk vond ik die rust wel lekker. Als ik iemand wilde spreken, dan belde ik wel.

Het probleem met gadgets  is wat mij betreft dat ze een deel van je leven over kunnen nemen. Zeker tegenwoordig, waarin veel mensen vast lijken te zitten aan hun telefoon. Zelf heb ik er soms ook last van.

Zo komt het regelmatig voor dat ik m’n iPhone erbij pak om te checken of er nog een mailtje of een andere update is. Zeker als ik dat ding in m’n hand heb, merk ik dat ik in een half uur tig keer dezelfde dingen check. Het een soort automatisme, maar echt echt iets nieuws lezen, is niet het geval.

Waar slaat dit op?

Precies, nergens.

Tijdens mijn komende reis ga ik hier dan ook afstand van doen.

Ja oké, ik breng wel gadgets mee, maar ik zal zeker geen hele dag online zijn. In ieder geval niet zoals thuis het geval is. Alleen wanneer de situatie erom vraagt en op de momenten dat ik er zin in heb. Met mate dus.

Waar nu de telefoon vaak aanwezig is, zal dat straks bijvoorbeeld een boek zijn. Naja, e-reader. Ook dit is technologie, maar je snapt m’n punt denk ik wel ☺ .

En natuurlijk zijn er vele voordelen voor bijvoorbeeld een smartphone op reis. Denk aan het gebruik van Skype of apps als Whatsapp en Skyscanner.. Echter, het gaat me er meer om dat de overgang naar ‘online’ niet té ernstige vormen aan gaat nemen.

Als je bijvoorbeeld wat introvert bent aangelegd, kun je hierdoor nog geslotener worden. Misschien juist niet dat wat je tijdens een backpack-trip nodig hebt? En een lobby vol met backpackers die achter hun telefoon zitten, is ook niet alles, vind je wel?

De gebruiker zelf heeft natuurlijk altijd de keuze, maar soms lijkt het alsof de technologie voor ons beslist. Ik kijk er wel op, maar ik weet eigenlijk dat ik niets nieuws ga zien. Herken je dit? Stom of niet dan?

Zelf heb ik trouwens ook al eens een klein experimentje gehouden door een week lang m’n telefoon de hele ochtend en middag weg te leggen. Dit is misschien wat dwangmatig, maar het beviel me erg goed. Dat ding leidt me best wel af en in 90% van de gevallen doe ik er toch niets boeiends mee.

Begrijp me niet verkeerd: ontspanning is fijn en daarbij kan een telefoon helpen. Maar als ik na een half uur alles wel gezien heb, dan merk ik dat ik daarna in herhaling val. Het werkt dan niet zozeer ontspannend meer.

Waarom ik deze reis ga maken?

Onder andere voor mooie natuur, avontuur en het ontmoeten van bijzondere mensen. Hiervoor zijn doorgaans geen gadgets nodig, alleen zo nu en dan om contact te onderhouden met de mensen thuis en reisgenoten. Gezond gebruik dus, in plaats van continu. Een beetje terug naar de basis, heerlijk toch?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Evelyn

  Hey! allereerst: mooie eerlijke site, heel veel herkenbare dingen gelezen 🙂

  Ik ben zo een raar geval dat nogsteeds geen smartphone heeft en heb er ook helemaal geen behoefte aan. Nu vroeg ik me af, voor een lange onbepaalde reis doorheen Azië, is het dan noodzakelijk om een smartphone o.i.d. bij te hebben? Dat het in sommige gevallen praktischer is snap ik best.. maar is het ook gewoon mogelijk zonder, of? Groetjes!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Evelyn,

   Bedankt!

   Het is zeker niet noodzakelijk, helemaal als je er zelf nooit een hebt gebruikt. Ja oké, voor het boeken van accommodaties is het handig, maar persoonlijk doe ik dit bijvoorbeeld nauwelijks…

   Groet, Robbert

 2. Lisa

  Hoi Robbert!

  Ik stuur je dit berichtje omdat jou blog mij ontzettend veel helpt en ik met enkele vragen zit.

  Het plan is om in februari te gaan reizen, op ons lijstje staan sowieso; Bali, Maleisië, Thailand en daarna Australië om familie op te zoeken en te werken. Misschien nog meer maar dat zien we wel als we weg zijn.

  Mijn vriend en ik willen onze hele reis filmen (hij heeft audiovisueel gestudeerd), op welke manier dan ook. Dit betekend dat een drone, gopro en 2 camera’s mee gaan.
  Heb jij wel eens je telefoon verloren? of is er wel iets van je gestolen? Hoe zit dat met veiligheid?
  Ben je andere reizigers tegen gekomen die dit doen?

  Liefs

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lisa,

   Nogmaals sorry voor mijn ietwat late reactie, maar ik zit op een plek waar nauwelijks internet is.

   Ik heb zelf een laptop, e-reader en een telefoon bij me, maar niks van dit is ooit gestolen. Ik laat bijvoorbeeld m’n laptop meestal achter in m’n backpack die ik dichtdoe met een slotje. Kijk, het ligt er simpelweg ook een beetje aan of je een bepaalde plek vertrouwt en je tas achterlaat. In 99% van de gevallen is dat zo voor mij. Anders kun je vaak ook nog wel kiezen voor een kluisje.

   Er kan altijd wat gestolen worden, maar weest er niet te bang voor. Of in ieder geval: reis niet continu met deze angst, want dit is simpelweg vaak niet nodig. Zo ervaar ik het in ieder geval.

   Groet, Lisa

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw