Mount Taranaki en de schilderachtige setting bij de Pouakai Tarns

Zie een pittoresk meertje voor je met daarin spiegelend een berg waarvan de top met sneeuw bedekt is. Het is een setting zoals je die misschien kent uit mooie documentaires, of van indrukwekkende foto’s waarvan je het idee hebt dat ze nep zijn. Maar wanneer je bij de Pouakai Tarns in het Egmond National Park bent, zal je met eigen ogen zien dat zulke plekjes dus echt bestaan.

Waarschijnlijk had je net als ik nog nooit van een ‘tarns’ gehoord. Zelfs Google Translate kent woordje het niet 😉 . Om het duidelijk voor je te maken: het betekent zoiets als een bergmeer of kleine vijver.

Dit bergmeertje ligt overigens in Taranaki, een regio op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland met als belangrijkste blikvanger de gelijknamige vulkaan van 2.518 meter hoog. Twee absolute hoogtepunten zijn hier het beklimmen van de berg of het hiken van het Pouakai Circuit. Bij de laatstgenoemde hike kom je, na een kort uitstapje, uit bij de hierboven besproken Pouakai Tarns waarin de Taranaki-berg weerspiegelt.

Mount Taranaki mag dan misschien niet op de logische route liggen, maar het zou zonde zijn wanneer je dit prachtige stukje natuur niet opneemt in je reis door Nieuw-Zeeland. Hieronder vertel ik je er meer over.

 

De schilderachtige Pouakai Tarns

Als je vooral voor de Pouakai Tarns naar Taranaki bent gekomen, dan raad ik je aan om de 2,5 uur durende wandeling te maken die je bij het meertje brengt. Je hoeft in ieder geval niet persé het meerdaagse Poukai Circuit te lopen om dit hoogtepunt van het Egmond National Park te kunnen bekijken.

En met ‘dit hoogtepunt’ bedoel ik het volgende:

Geweldig toch?

Vanaf de parkeerplaats op Mangorei Road loop je via de Mangorei Track in ongeveer 2 uur naar de Pouakai Hut, vanwaar je het laatste stukje afdaalt (20 minuten) om bij het magische bergmeertje te komen.

Ik adviseer je om er vroeg in de ochtend bij te zijn, het liefst tijdens de zonsopkomst. De kans op helder weer is dan het grootst en bovendien zal je er dan weinig tot geen mensen tegenkomen. Ga je later op de dag, let er dan op of het niet (te) bewolkt is. Is dat het geval, dan zal de vulkaan niet zichtbaar zijn en het er allemaal veel minder spectaculair uitzien.

Trouwens, Mount Taranaki is niet altijd bedekt met sneeuw en ijs. Dit is met name het geval in de periode mei tot en met november.

 

Hikes: Pouakai Circuit versus Pouakai Crossing

Twee bekende wandelingen in het nationale park zijn het meerdaagse Pouakai Circuit (25 kilometer) en de Pouakai Crossing (19 kilometer). De laatstgenoemde is het kortere alternatief van het Pouakai Circuit, je kunt ‘m namelijk in een dag hiken.

Bij beide wandelingen kom je bij de Pouakai Hut, waarvandaan je de Pouakai Tarns eenvoudig kan bezoeken.

 

Mount Taranaki beklimmen

Zoals ik al zei kan je de 2.518 meter hoge berg beklimmen. Je doet er in goede weersomstandigheden zo’n 5 tot 6 uur over om boven te komen, terug naar beneden zal 3 tot 4 uur duren.

Deze wandeling is de Mount Taranaki Summit Track, en is met name van mei tot en met november een enorme uitdaging. De hogere gedeeltes zijn dan namelijk bedekt met ijs en sneeuw. Let op, want onder deze (vaak) barre omstandigheden omhooggaan is alleen weggelegd voor de meer ervaren klimmers. Touwen en andere professionele uitrusting zijn dan zelfs vereist.

Buiten de koudere maanden, van januari tot en met april kunnen ook minder ervaren mensen het avontuur aangaan. De vulkaan is dan namelijk (vrijwel) vrij van sneeuw en ijsvorming. Wel blijft het een zware kluif en zal je langs steile en gladde stukken moeten komen.

Maar wanneer je dan eenmaal op de top staat, is het uitzicht simpelweg verbluffend. Je kijkt uit over een wolkenzee en hebt vervolgens dat typische voldane -en soms zelfs emotionele- gevoel, dat gevoel wat je waarschijnlijk wel kent indien je andere vulkanen beklommen hebt.

Persoonlijk zou ik overigens altijd even navraag doen bij het North Egmont Visitor Centre om de actuele situatie goed in te kunnen schatten.

 

Andere activiteiten in het Egmond National Park

Behalve de activiteiten die met de Taranaki-vulkaan te maken hebben, kun je in de omgeving ook nog een boel andere dingen doen.

Een bezoek aan de nabijgelegen Dawson Falls is bijvoorbeeld echt een aanrader. En het mooie is dat je weinig inspanning hoeft te verrichten om bij deze 18 meter hoge waterval te komen. Vanaf het gelijknamige Vistor Center loop je er namelijk al in 5 minuten naartoe.

Credits: russellstreet | Flickr

En als je terugwandelt naar de parkeerplaats, kun je meteen even verdergaan naar de Wilkies Pools. Verwacht er alleen niet al teveel van, al zijn de wandeling door het bemoste bos en het heldere water waar even later je uitkomt de moeite waard.

Zwemmen is hier overigens alleen weggelegd voor die hards, aangezien het water er steenkoud is 😀 .

Wat ik je verder aanraad is een korte wandeltocht door het mysterieuze ‘Goblin-bos’, oftewel de Goblin Forest. Ze is onderdeel van de Kamahi Loop Track. Je loopt er door een dichtbegroeid regenwoud, met bomen die de meest kronkelige vormen hebben en waarvan de stammen met felgroen mos bedekt zijn. Als je doorloopt naar Fantham’s Peak heb je trouwens een schitterend uitzicht op Mount Taranaki en het nationale park.

Goed om te weten: je kunt deze drie bezienswaardigheden eenvoudig met elkaar combineren. Ze liggen namelijk vlakbij elkaar.

 

Overnachten in de buurt van Mount Taranaki

Er zijn diverse plekken die je als uitvalsbasis voor Mount Taranaki kan gebruiken. Kaponga, Stratford, Opunake of bijvoorbeeld New Plymouth. Hostels vind je met name in de laatstgenoemde stad, onder andere Ariki Backpackers en YHA Sunflower Lodge.

Je kunt gratis kamperen op het Victoria Park Car Park in Kaponga. Wat verder weg vind je het Lake Rotokare Scenic Reserve. Een andere toffe plek vlakbij het nationale park is de Volcanoview Campground.

Wat helemaal gaaf is, is om rond de Pouakai Tarns een tentje op te zetten en er een nachtje te kamperen. Dit is mogelijk bij de Pouakai Hut. Als de avond valt kan je er bovendien de zonsondergang bekijken. Met een beetje geluk kleurt de lucht dan helemaal roze of paars, wat er samen met de berg en het spiegelende water onwerkelijk mooi uitziet. Daarna eet je wat om vervolgens in slaap te vallen met een (hopelijk) heldere sterrenhemel boven je.

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om in diezelfde Pouakai Hut te overnachten. Een reservering is niet vereist; wie het eerst komt wie het eerst maalt is hier de regel. Er staan zestien stapelbedden en de prijs is 15 NZD per nacht.

 

Hoe kom je bij Mount Taranaki?

Het Egmond National Park en Mount Taranaki liggen in het westen van het Noordereiland en zijn in ongeveer 30 minuten te bereiken vanuit New Plymouth. Kom je daarvandaan gereden, stop dan zeker even bij Lake Mangamahoe waar je een viewpoint hebt met -bij helder weer- een weergaloos uitzicht op Mount Taranaki.

Je zou er tevens voor kunnen kiezen om na de Tongariro Crossing richting New Plymouth te rijden (230 kilometer, 3 uur en 45 minuten), om de dag erop verder te gaan naar het nationale park.

 

Rijd verder over de Forgotten World Highway

Als je verder noordwaarts gaat reizen, bijvoorbeeld richting Waitomo of Rotorua, is het tof om over de Forgotten World Highway te rijden. Deze 148 kilometer lange weg tussen Stratford en Taumarunui is ooit door kolonisten aangelegd, maar er zijn nauwelijks tekenen van leven te bekennen. Je rijdt op grote hoogte door een wildernis bestaande uit rivierkloven, bossen en groen begroeide bergen.

Neem er wel de tijd voor én wees voorbereid op enige misselijkheid en hoogtevrees, want het is een weg met veel haarspeldbochten die langs steile bergwanden gaat.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Blog Secrets

Wil jij geld verdienen met je blog? Heb je behoefte aan vrijheid? Laat me je dan helpen met de jarenlange ervaring die ik heb.

Ik deel GRATIS mijn geheime aanpak in ‘De gouden formule om geld te verdienen met je blog’, zowel voor startende als meer ervaren bloggers:

Mijn reisgidsen

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw

Korting op Airbnb