Sapa is wat mij betreft een van de betere bestemmingen om een trekking te doen als je in Vietnam gaat backpacken. Je vindt hier de ultieme combinatie van avontuur en sightseeing.

Indien je op zoek bent naar bergachtige landschappen, de groenste rijstvelden, authentieke locals en zuiverende berglucht, is dit de plaats waar je geweest moet zijn. De gebieden in het noorden van Vietnam zijn niet voor niets één van de betere trekking-spots van heel het land, sterker nog, ze behoren tot de top van Zuidoost-Azië. Als je het mij vraagt in ieder geval 🙂 .

Het fijne is bovendien dat er trekkings zijn van ieder niveau. Zo heb je eenvoudige, gemiddelde en zware hikes om af te leggen.

Wat ik in dit artikel ga doen, is jou verschillende tips & tricks geven voor het maken van een trekking door dit unieke dorpje en de bijbehorende omgeving. Zo kun je jezelf optimaal voorbereiden op je reis door Sapa en hoop ik de drang naar avontuur (verder) in je los te gaan maken 😉 .

 

Wat je in dit artikel gaat vinden

Mijn ervaringen in Sapa
Een route door Sapa
Aanrader: doe een tour met gids
Wat je meeneemt tijdens de trekking
Aanrader: leer de échte locals kennen
Hoe je om kunt gaan met opdringerige verkopers
De beste reistijd voor Sapa
Hoe je in Sapa komt
Hoe je van Sapa naar Halong Bay en Ha Giang kunt reizen

 

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro. Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 25.000 VND = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Mijn ervaringen in Sapa

Ben je benieuwd naar mijn ervaringen in Sapa? De volgende 3 artikelen zitten bomvol inspiratie:

 

Een route door Sapa

Ik zei het hierboven al; je hebt trekkings voor ieder niveau. Dus eigenlijk heb je geen excuus om niet te gaan 🙂 . Ze lopen uiteen van een halve dag tot wel acht, negen dagen.

Stel nou dat je voor een gemiddelde trekking kiest, dan kan dit een hike zijn die ongeveer twee dagen duurt. Hierbij kom je meer te weten over het bergdorpje en haar omgeving, de locals en kun je onderweg natuurlijk genieten van de adembenemende uitzichten over het landschap. Een homestay is hierbij vaak een te gekke ervaring om mee te maken.

Een mogelijke route begint in de town van Sapa en leidt je via Muong Hoa Valley naar Y Linh Ho village. In dit dorpje krijg je vervolgens de kans om in contact te komen met de locals en daarbij te kijken wat zij doen, hoe hun dagelijkse leven eruitziet enzovoort.

De trekking gaat vervolgens verder naar, het relatief grote dorp, Lao Chai en daarna richting Ta Van. In het laatste plaatsje kun je blijven overnachten en een kijkje nemen bij de locals.

In de ochtend daarop, kun je vanuit Ta Van de klim naar boven maken waarbij je onderweg langs prachtige rijstterrassen komt. Uiteindelijk kom je uit bij een bos bestaande uit bamboebomen en een waterval. Meteen een goed moment om even af te koelen.

De hike gaat door naar het dorpje Giang Ta Chai, dat bovenaan de berg ligt. Je wordt hier beloond met een erg mooi uitzicht over de Muong Hoa-rivier. Vanuit daar kun je via een hangbrug hiken naar de laatste stop van de trekking: Hau Thao Village. Hier heb je de mogelijkheid om te eten met de bewoners en de lokale rijstwijn met ze te drinken.

 

Doe een tour met gids

Trekking in Sapa

De bovenstaande route zou je zonder gids kunnen afleggen, al mis je dan wel veel waardevolle achtergrondinformatie. Een algemene tip is dat hoe zwaarder de trekking is, hoe meer het voor de hand ligt om gebruik te maken van een reisleider.

Zeker als je met de locals in contact wilt komen, wil ik je adviseren om dit te doen. Een gids kent de omgeving goed en kan voor jou de eerste contacten leggen. Verder is het natuurlijk ook prettig dat hij of zij de meest unieke plekjes kent, die je anders wel eens kunt missen.

Eenmaal in Sapa heb je talloze mogelijkheden om een tour te boeken. Denk bijvoorbeeld aan het hostel waar je verblijft en de diverse reis- en tourbureautjes die je in het dorpje vindt.

Extra tip: als je geen toeristische trekking wilt doen, vermijd dan de standaard wandeltochten. Probeer eens een lokale gids (H’mong of Red Dao) in het dorp te vinden die je het authentieke Sapa laat zien waar je naar op zoek bent. Hoe doe je dit? Bij aankomst staan er verschillende locals op je te wachten die trekkings organiseren, vaak met mogelijkheden voor een homestay. Dit is trouwens ook een stuk goedkoper dan een trekking via een touroperator.

Over de kosten gesproken, dagtripjes beginnen bij de meeste reisbureaus rond de €25. Voor een tweedaagse trekking inclusief homestay betaal je al snel €100 of meer.

Als je niet alle tijd van de wereld hebt en alles op voorhand geregeld wilt hebben, kan ik je aanraden om het in Hanoi via Friends Travel Vietnam te regelen. Ik heb namelijk de tour met hen meegelopen en vond het erg leuk. Ja, je betaalt meer  dan vergeleken met de meeste de concurrenten, maar je weet zo in ieder geval zeker dat alles op en top verzorgd is. Heerlijk eten, een voetmassage, Engelssprekende gidsen en goede matrassen. Tevens zijn de benodigde vergunning inbegrepen en je hebt de zekerheid dat de gidsen de bevoegdheid hebben om je rond te leiden. Het fijne is bovendien dat je, als je de uitgebreide route doet die ik heb gedaan, nauwelijks andere toeristen tegen zult komen.

Boek nu direct een tour met korting

Als je net zo’n tour als ik wilt doen, dan heb ik een mooie aanbieding voor je. Via deze link kun je namelijk jouw excursie met 10% korting boeken. Gebruik tijdens het boekingsproces de kortingscode BPBLOG om direct je voordeel te pakken.

Met een lokale gids -die je in Sapa zelf regelt- kan het, zoals ik eerder al zei, goedkoper. €20 is zelfs mogelijk voor een tour van 2 dagen. Echter, je moet jezelf afvragen of dergelijke bedragen nog wel schappelijk zijn naar de locals toe. Kies je voor het aanspreken van een local, dan adviseer ik je om niet perse het onderste uit de kan te willen halen. Gun de lokale mensen ook wat. Tevens is het goed om te weten dat sommige van deze ‘gidsen’ geen vergunning hebben en dus eigenlijk illegale trips organiseren. Dit kun je uiteraard checken.

Houd er rekening mee dat je voor een aantal dorpjes -bijvoorbeeld Cat Cat village- een permit nodig hebt. Indien je inderdaad gebruikmaakt van een lokale gids, is dit vaak niet inbegrepen. Echter, het benodigde ticket kun je eenvoudig in Sapa zelf kopen.

 

Weet wat je meeneemt

Oftewel, de eeuwenoude backpackregel: pack light. Ik heb het al vaker gezegd, maar zeker als je een trekking gaat doen, wil je zo min mogelijk gewicht in je backpack hebben. Niet meer dan nodig is in ieder geval.

Als je een trekking met gids doet, doe dan altijd even navraag wat er allemaal bij de tour is inbegrepen. In veel gevallen is het namelijk zo dat accommodatie geregeld is en dat basisbenodigdheden als een klamboe, handdoeken en kussens aanwezig zijn.

Het zou in dat geval niet erg handig zijn om al deze spullen zelf met je mee te gaan dragen. Want nogmaals: een laag gewicht is key. Neem daarom alleen het broodnodige mee.

Belangrijk is in ieder geval om goede schoenen mee te nemen. In veel van de gevallen zul je namelijk nogal eens afwijken van de gebaande paden of letterlijk zelf je weg door de jungle moeten ‘snijden’. Stevige schoenen zijn in dit geval daarom wel zo handig.

Dit hoeven niet direct bergschoenen te zijn hoor, zelf heb ik het allemaal op mijn hardloopschoenen gedaan. Wees in ieder geval voorbereid op veel modderige paadjes. Misschien onnodig om te zeggen, maar ga in ieder geval niet op de slippers dit avontuur aan. Je kunt ze wel meenemen, om bijvoorbeeld aan het eind van de dag te switchen. Echter, in de homestays hebben ze deze ook standaard liggen.

Extra tip: in Sapa heb je meerdere shops die outdoorkleding verkopen of verhuren. Mocht je geen zware wandelschoenen mee willen nemen, dan kan dit een ideale oplossing zijn.

Twee aanraders waar je zelf misschien niet zo 1,2,3 aan denkt, zijn een pet en zonnebril. Door de weinige schaduw kan het namelijk erg warm worden. Alle mogelijke schaduw die je kunt pakken, is in zo’n geval meegenomen. Weet verder ook dat in Sapa de infectieziekte Malaria voorkomt, beslis zelf welke maatregelen je hiertegen wilt nemen. Eerlijk gezegd heb ik zelf totaal geen last gehad van muggen, ik heb me niet eens in hoeven smeren.

Tot slot, neem voldoende water en kleine snacks mee. Pinda’s, amandelen en dat soort dingen zijn aanraders. Natuurlijk maak je onderweg diverse stops waar je kunt eten en drinken, maar tussen deze pauzes kunnen vele uren zitten waarin je aan de wandel bent. Als je in deze gevallen zonder energie komt te zitten of uitgedroogd raakt, zit je met een probleem. Tijdens mijn trekking had ik geluk dat ik bij een boerderij een teiltje zag waar vers bergwater instroomde, via een pijpleiding. Toen heb ik daar maar even gebruik van gemaakt 🙂 .

Neem anders even een kijkje wat ik meenam voor mijn jungletrek in Bang Lung en maak uit die checklist een selectie die bij jou past.

 

Leer de échte locals kennen

In en rondom Sapa zijn diverse dorpjes waar etnische minderheden leven. Dit zijn de traditionele bevolkingsgroepen die, zoals gezegd, in de minderheid zijn en vaak nog volgens eeuwenoude gewoonten en gebruiken leven.

De vijf minderheidsgroepen die je in Sapa en de omliggende plekken vindt, zijn de H’mong, Red Dao (Yao), de Giay, de Tay en de Pho Lu. De eerstgenoemde groep, de H’mong, is de grootste van de vijf.

Wat ik eerder al zei, je kunt in Sapa navraag doen of er gidsen aanwezig zijn die behoren tot één van deze minderheden. Zo heb je de grootste kans om van je trekking een écht authentieke ervaring te maken.

In veel van de meerdaagse tochten, zitten overigens ook overnachtingen bij bijvoorbeeld de H’mong inbegrepen.

Het hoeft trouwens niet bij een trekking te blijven. Zelf ben ik door mijn gids (Red Dao) uitgenodigd om de bruiloft en het bijbehorende feest van haar broer bij te wonen. Een supergave ervaring om nooit te vergeten.

 

Raak niet geïrriteerd door verkopers

Dit is sowieso iets dat ik tijdens mijn reizen door Azië heb geleerd, en nog steeds trouwens. Altijd maar die vragen “Tuk-tuk?” of “Want to have a look?”. Het is niet altijd eenvoudig om in dit soort situaties vriendelijk te blijven. Nou geloof me maar, in Sapa kan het nog een stukje lastiger worden. Of laat ik zeggen: uitdagender 🙂 .

Je vindt hier namelijk heel veel vrouwen die hun handgemaakte spulletjes, zoals H’mong-vestjes en riemen, aan jou als backpacker proberen te verkopen. Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien reizigers vaak wel iets te besteden hebben en het simpelweg hun job is.

Extra tip: als je besluit kleding aan te schaffen van de H’mong-vrouwen, zorg dan dat je deze in een apart tasje in je backpack bewaart. De verf geeft regelmatig af, waardoor je andere spullen zullen verkleuren. Nadat je de kleding hebt gewassen, zal dit waarschijnlijk niet meer voorkomen.

Maar wees niet verbaasd als er iemand tegen je begint te praten en minutenlang met je mee blijft lopen. Je raadt het al: de ‘wandeling’ mondt uiteindelijk uit in een verkoopgesprek waarbij ze soms van geen ophouden weten.

Het kan lastig zijn om in dit soort gevallen rustig te blijven en niet al te erg te laten merken dat je geïrriteerd bent. Toch wil ik je adviseren om dit wel te doen. Houd in je achterhoofd dat dit hun enige bron van inkomsten is en ze simpelweg niet beter weten. Dan ineens realiseer je jezelf dat wij Westerlingen het wel érg goed hebben 🙂 .

Extra tip: voorkom te zeggen dat je “misschien wel interesse hebt” als dit niet zo is. Dit is voor hen een teken dat de kans om iets te verkopen vrij groot is.

Voordat ik het vergeet: in Sapa kom je ook regelmatig kinderen tegen die iets aan je proberen te verkopen. De Vietnamese overheid probeert dit te stoppen, aangezien ze door hun ouders worden gestuurd en op deze manier niet naar school gaan. Denk hieraan, en help niet mee om het wegblijven uit de schoolbanken te stimuleren.

 

Het weer in Sapa: reis in de groenste maanden

Rijstvelden Sapa

Het bezoeken van de mooie rijstvelden is waarschijnlijk één van de hoofdredenen waarom je naar Sapa wilt gaan. Het zou jammer zijn als je in Noord-Vietnam bent en het blijkt dat de terrassen niet groen maar eerder bruingekleurd zijn.

De ‘groenste’ periode om naar Sapa te gaan, is in het regenseizoen. Dit is in de maanden juni tot en met medio september. Vanaf dat moment maakt de groene kleur plaats voor meer geel en bruin. Locals hebben me verteld dat de bergen en terrassen het spectaculairst gekleurd zijn in augustus en september.

Ben je niet in de gelegenheid om in de bovengenoemde periode naar Sapa te trekken? Ook de maanden december tot en met februari zijn aan te bevelen. De temperatuur is dan relatief laag, en er valt veel minder regen dan vergeleken met de maanden juni tot en met september al zijn de rijstvelden wel minder spectaculair van kleur. Wees trouwens niet verbaasd als het in deze periode ‘s-nachts vriest, dit kan namelijk voorkomen.

 

Hoe kom je in Sapa?

Sapa scooter

Ook met de scooter kun je in Sapa komen | Credits: Nathan O’Nions, Flickr

Er zijn diverse manieren waarop je naar het bekendste bergdorp van Vietnam kunt reizen. De meest gebruikte manier is het nemen van een nachttrein vanuit Hanoi naar het kleine plaatsje Lao Cai dat overigens vlakbij de Chinese grens ligt. Sapa heeft namelijk geen treinstation, waardoor je bij het meest dichtstbijzijnde punt wordt afgezet. Zoeken naar een vliegticket is geen optie, aangezien er geen vliegveld in de buurt is.

Je kunt ook kiezen voor een trein die overdag het traject Hanoi-Lai Cai rijdt. Gezien de duur van de rit (negen uur) en het ontbreken van bedden, zou ik je dit alleen niet aanbevelen. Pak lekker de sleeper-trein zou ik zeggen 🙂 . Inclusief bed kun je al een nachttrein nemen voor 823 VND (€34). Voor meer informatie en boekingen, bekijk vietnam-railway.com.

Vanuit Lao Cai kun je een minivan pakken naar Sapa. Deze rit duurt om en nabij de 50 minuten (40 kilometer).

Als je bij een reisbureautje hebt geboekt, dan zal de minibus doorgaans zijn inbegrepen in de reis. Echter, als je direct via bijvoorbeeld Vietnam Railways boekt, is dit niet het geval. Maar wees niet bang, in Lao Cai staan zat minibusjes die klaarstaan om je te helpen.

Extra tip: pas hier goed op dat je niet wordt opgelicht. Dit is veel andere backpackers al eerder overkomen, dus ik waarschuw je alvast. De prijs die je zou moeten betalen voor de rit van Lao Cai naar Sapa is ongeveer 30.000-40.000 VND wat neerkomt op ongeveer €1,25 tot €1,65.

Geloof het of niet, maar het komt regelmatig voor dat er bedragen van 300.000 tot 500.000 VND worden gevraagd, dit betekent dus €12,50 tot zelfs bijna €21. Zorg daarom dat je niet het zoveelste slachtoffer wordt van deze scam en bijna 20 keer teveel betaalt.

Zelf ben ik trouwens met met de bus van Hanoi naar Sapa gegaan met Sapa Express. Ik moest al vroeg op pad, hij vertrok namelijk al om 07.00 uur. Het voordeel ten opzichte van de trein is dat je direct in Sapa aankomt. De rit duurt 5,5 uur inclusief 2 stops. Ook kun je de avondbus pakken, je komt dan ‘s-nachts aan. Hier ben ik persoonlijk overigens nooit zo’n fan van.

Tot slot, je kunt Vietnam natuurlijk ook zelfstandig met de scooter bereizen. Van noord naar zuid of andersom. Een supertoffe ervaring die je altijd zal bijblijven. Lees in dat geval wel even mijn tips voor het huren van een scooter in Azië.

 

Van Sapa naar Halong Bay of Ha Giang

Halong Bay: net als Sapa een populaire bestemming

Veel backpackers besluiten om na afloop van Sapa het populaire Halong Bay te bezoeken. In dat geval kun je bijvoorbeeld de nachttrein vanuit Lao Cai naar Hanoi nemen. Vervolgens neem je vanaf het treinstation van Hanoi een taxi naar het Giap Bat of Gia Lam busstation. Daar kun je direct een ticket kopen naar Halong Bay, dit kost ongeveer €4 en de rit duurt drieënhalf uur.

Behalve de slaap(trein) is ook de directe bus een optie. De kosten liggen zo tussen de €23 en €28. Echter, dit is een behoorlijk lange zit van 12 uur en soms zelfs nog langer. Niet echt een aanrader dus wat mij betreft.

Een andere aanrader is trouwens om de bus naar de schitterende Ha Giang Province te pakken. Je reist eerst naar Lao Cai, dit duurt ongeveer een uur. Vervolgens wissel je van bus en rijd je in zo’n 6,5 uur naar het centrum van Ha Giang.

 

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

En… Ben jij al eens in Sapa geweest? Wat vond je ervan?

3 reacties

 1. ellen

  Heel interessante site met vele goede tips.Wij vertrekken in april naar het noorden van vietnam maar dan is Sapa geen optie? zijn de rijstvelden dus bruin?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Ellen,

   Thanks!

   In april start men met planten van rijst. Je zult dan veel locals aan het werk zien in de rijstvelden. Echt groen zijn ze doorgaans van juli en tot en met augustus-september.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 2. Danielle

  Hoihoi,
  Super handige site en tips. Ik vroeg me alleen af, stel je reist met een koffer en wil wel een trekking doen, met 1 overnachting bijvoorbeeld. Is het ook mogelijk om dan je koffer ergens achter te laten en met een kleine backpack de hike/overnachting te doen?

  Groetjes Danielle

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*