Batanes: het andere gezicht van de Filipijnen

Idyllische stranden bezaaid met palmbomen, helder water en een levendige onderwaterwereld. Dat is voor mij toch wel de Filipijnen in een notendop. Plus het niet zo lekkere eten, maar dat terzijde 😉 .

In Batanes, de meest noordelijke provincie van het land, is echter alles anders. Je waant je hier eerder in Schotland, Ierland of zelfs Nieuw-Zeeland. Deze bestemming, bestaande uit drie eilanden,  bezoek je als je kennis wilt maken met het andere gezicht van de Filipijnen.

Heb jij behoefte aan avontuur en wil je van de gebaande paden afgaan? Dan is dit 100% jouw bestemming.

.

.

De Batanes-eilanden, soms ook afgekort tot simpelweg Batanes, liggen op 190 kilometer ten zuiden van Taiwan en vormen de meest noordelijke archipel van de Filipijnen. In totaal gaat het om negen eilanden, waarvan de drie grootste Batan, Itbayat en Sabtang zijn. Bovendien zijn dit de enige eilanden van Batanes waar mensen leven.

De landschappen zien er hier compleet anders uit dan je in de rest van de Filipijnen gewend bent, wat met name komt door de heftige stormen en de aanwezigheid van vulkanische krachten. Heuvelachtige weilanden met grazende koeien, buffels en paarden, ruige kliffen, verwilderde stranden, indrukwekkende rotsformaties en pittoreske stenen huisjes zijn de dingen die je er vooral tegenkomt.

 

Cultuur

De inheemse bevolking van Batanes staat bekend als de Ivatan. Ze spreken de talen Ivatan en Itbayaten, al beheersen de meeste inwoners ook de Filipijnse en Engelse taal. Qua uiterlijk en cultuur lijken de Ivatan trouwens meer op Taiwanezen dan op Filipijnen. En gezien de ligging vlakbij Taiwan is dit niet zo verwonderlijk.

De Ivatan wonen in karakteristieke stenen huisjes en vormen een ware attractie onder toeristen. De huisjes hebben dikke kalksteen- en koraalmuren, en de daken bestaan grotendeels uit Japans bloedgras. Men heeft de huisjes op deze manier ontworpen zodat ze bestand zijn tegen de soms zo barre weersomstandigheden in Batanes. Behalve de woningen vind je tevens kerkjes in diezelfde kenmerkende stijl.

 

Batan

Batan is het bekendste eiland van de Batanes-archipel en de plek waar je je reis in Batanes zult beginnen. Je bent hier ver van de bewoonde wereld, al is dit nog het meest levendige gedeelte van Batanes. Het belangrijkste plaatsje op het eiland is Basco, het kustdorpje telt zo’n 8.500 inwoners.

Wat kun je zoal zien en beleven op Batan?

Een hoogtepunt is het ruige Valugan Boulder Beach, een strand vrijwel volledig bestaat uit een verzameling van grijszwarte stenen. Zwemmen doe je er niet zo snel, maar de grote keien en de kliffen op de achtergrond maken het tot een perfecte foto-spot.

Ook de Basco Lighthouse, die even buiten het centrum ligt, is een bezoekje waard, Je hebt daar een indrukwekkend uitzicht op de kustlijn en de beukende golven.

Verder is een wandeling maken door de Vayang Rolling Hills een aanrader. Je komt langs groene heuvels waarop koeien grazen, gevoelsmatig is het net of je er door de Schootse Hooglandsen loopt. In de verte zie je bovendien de torenhoge piek van Mount Iraya liggen.

Een stukje zuidelijker liggen de Marlboro Hills. Ook hier wandel je door de groene weilanden met grasetende koeien. Het landschap bestaat verder uit kliffen en glooiende heuvels. Vlakbij is trouwens de Alapad Rock Formation te vinden, een plek die het bekijken waard is.

De authentieke Tukon Church in de voor zo Batanes zo kenmerkende bouwstijl is een andere must-see als je op Batan bent.

Zelfs snorkelen en duiken is mogelijk, de beste plek hiervoor is het Kural Marine Sanctuary. Je hebt er nogal ongebruikelijke koraalformaties. Maar nogmaals: de onderwaterwereld is niet de hoofdreden om naar Batanes te komen.

Indien je de tijd hebt en wat avontuur zoekt, dan is het aan te raden om de 1.009 meter hoge Mount Iraya te beklimmen. Deze berg voorziet de mensen in Basco van vers drinkwater, iets wat in de Filipijnen een zeldzaamheid is.

 

Sabtang Island

Vanuit Basco kun je in 30 minuten met de boot naar Sabtang Island varen, het kleinste eiland van de drie. En als je op Batan dacht in een andere wereld beland te zijn, dan zal je dat gevoel op Sabtang helemaal hebben. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

Ik raad je sowieso aan om een van de traditionele dorpjes te bezoeken. Savidug Village is daar een voorbeeld van. Je vindt hier de karakteristieke stenen huisjes waarover we al spraken. Een ander dorpje je Chavayan waar je een aantal fraaie baaitjes en een kleurrijke kerk hebt.

Ook is Morong Beach de moeite waard om gezien te hebben.  Je komt terecht bij een door de natuur gevormde rostopening -de Nakabuang Arch- waar je een mooie foto van kan maken.

Verder is het uitzicht op de heuvels en het strand bij het Chamantad-Tinyan Viewpoint iets wat je niet gemist wilt hebben. Een pittoresk strandje wordt omsingeld door groene rotspartijen. Als je wilt kun je bovendien afzakken naar datzelfde strand, dat je waarschijnlijk helemaal voor jezelf hebt.

Zoek je nog een wild en tegelijkertijd mooi stukje natuur? Op het meest noordelijke puntje van Sabtang ligt Natao Point. Ga hier zitten op de klif, kijk de diepte in en zie hoe de woeste zee tegen de rotsen aan klapt.

 

Itbayat

Tot slot is vertel ik je wat meer over Itbayat, dat net als Sabtang Island per boot te bereiken vanuit Basco. Deze tocht van 3 tot soms wel 4 uur kan echter behoorlijk intensief uitpakken, wees daar dus op voorbereid. Itbayat is het grootste van de drie bewoonde Batanes-eilanden en er wonen zo’n 3.000 Ivatan, de inheemse bevolking van Batanes.

Laat je met een tricycle droppen bij het beginpunt van de Torongan Cave. Om bij de grot te komen, zal je vervolgens nog 45 minuten door dichtbegroeide bossen moeten lopen. Vanaf de grot kan je naar de Torongan Hills wandelen voor panoramische vergezichten.

Ben je van het cliff jumpen? Op meerdere plekken heb je mogelijkheden om van hoge kliffen in het water te springen. Ook is er de Rapang Cliff waarvan af je een tof uitzicht hebt. Met name tijdens de zonsondergang en -opkomst is de setting met de groen begroeide rotsen extra mooi. Weet wel dat je te voet heen en terug  zo’n 6 uur onderweg bent vanuit het centrum ban Itbayat.

Wil je naar het hoogste punt van het eiland? Hike dan naar de 280 meter hoge top van Mount Karoban, je hebt daar een viewdeck liggen om van het uitzicht te genieten.

Leuk is tenslotte om in een homestay te overnachten, zodat je ook met de locals op het eiland in aanraking komt.

 

Hoe kom je in Batanes?

Indien je naar Batanes wilt gaan, dan vlieg je naar de stad Basco op het eiland Batan. Vanuit Manilla en Clark op Luzon gaan er dagelijks directe vluchten. Verder is er nog een kleine airport op Itbayat, maar hiernaartoe gaan niet of nauwelijks commerciële vluchten.

 

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Batanes?

De beste periode om naar Batanes af te reizen is in het droge seizoen wanneer het minste regen valt. Dit is in de maanden maart tot en met juni. Je kunt echter ook voor de wat koelere maanden januari en februari kiezen. Ga je in juli tot en met november, houd dan rekening met wat meer regen, al hoeft dit niet eens zo te zijn. Wel wordt Batanes soms geteisterd door tyfoons, de kans hierop is het grootst in september en augustus.

 

Vervoer in Batanes

De meest gangbare manier om in Batanes van A naar B te komen is per tricycle. Er is simpelweg niet zoveel publiek transport aanwezig, al heb je op Batan wel een beperkt aantal jeepneys en busjes de rijden tussen de plaatsjes Basco, Mahatao en Ivana. Je kunt een tricycle inclusief chauffeur voor een paar uur of de gehele dag huren. Dit kan op zowel Batan, Sabtang Island en Ibayat.

Op Batan kan je bovendien een mountainbike of motorbike huren in Basco, of meerijden in een minivan die je langs de hoogtepunten van het eiland brengt. Wanneer je naar Sabtang Island gaat zijn er geen verhuurbedrijven, al kun je wel proberen om een mountainbike of motorbike via een local te regelen. Je kunt tevens je in Basco gehuurde motorbike op de boot meebrengen naar Sabtang Island.

 

Overnachten in Batanes

Batanes is misschien wel een van de minst ontwikkelde gebieden van de Filipijnen. Als je een accommodatie op Batan zoekt, dan heb je nog redelijk wat opties om dit via Booking.com te regelen. Voor de andere eilanden geldt echter dat het met name homestays zijn waar je kunt overnachten, homestays die niet online adverteren. Een overnachting in zo’n homestay kun je eenvoudig ter plekke regelen.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw