In een eerder artikel vertelde ik je al wat meer over het werkvisum voor Australië, een bewijs dat je nodig hebt als je behalve reizen ook betaald werk wilt verrichten tijdens je verblijf Down Under. Er is echter ook nog een andere optie, namelijk het toeristenvisum Australië. Dit visum is aan te raden als je voldoende geld hebt voor je reis, of bijvoorbeeld familie of kennissen op wilt zoeken.

Laat één ding in ieder geval duidelijk zijn: zonder visum kom je Australië, en zelfs het vliegtuig, niet binnen. Weet ook dat als je een strafblad hebt, de kans bestaat dat je visumaanvraag niet wordt goedgekeurd.

 

Welke toeristenvisums zijn er in Australië?

Je hebt de keuze uit twee verschillende visa: een voor 90 dagen en eentje die geldig is voor maximaal 12 maanden.

90 dagen visum (eVisitor, subclass 651): dit visum is helemaal gratis maar niet te verlengen. Ideaal voor bijvoorbeeld een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is in ieder geval ten strengste verboden.

Het eVisitor-visum is geldig voor 12 maanden vanaf de dag van uitgifte. Het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal 3 maanden toegestaan.

Mocht je nou toch langer willen blijven? Vraag dan minimaal 2 weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aan voor de periode van 6 tot 12 maanden.

(optie 1): direct het eVisitor-visum aanvragen (optie 2): voor de aanvraag kun je tevens op deze pagina van de Australische overheid terecht. Supermakkelijk; alles wijst zich vanzelf. Meestal ontvang je binnen 1 werkdag de goedkeuring. Ik kreeg direct een e-mail terug dat mijn visa ‘granted’ was 🙂 .

(optie 2): je kunt het toeristenvisum voor Australië ook aanvragen via E-visums.nl. Doorgaans heb je ‘m de volgende dag al binnen. Bovendien kun je voor al je vragen gebruikmaken van de handige live-chat-functie die zij aanbieden.

Nadat je aanvraag is goedgekeurd, krijg je toestemming om Australië binnen te komen. Mocht je een buitenlandse achtergrond hebben, dan kan het zijn dat de Australische immigratiedienst vraagt om wat aanvullende informatie. Hierbij kun je denken aan een loonstrookje of een ander bewijs dat je in Nederland woonachtig bent.

Je kunt ook nog voor een subclass 601 kiezen, al heeft dit geen voordelen ten opzichte van het eVisitor-visum. Sterker nog, je betaalt er $20 voor terwijl het eVisitor-visum gratis is.

3, 6 of 12 maanden (subclass 600): afhankelijk van de opties die je kiest, liggen de kosten tussen de $135 en $340. Behalve het aantal maanden, wordt er ook onderscheid gemaakt of je één of meerdere keren Australië binnen mag komen.

Als je een subclass 600 voor 12 maanden aanvraagt, heb je de mogelijkheid om in het eerste half jaar Australië in en uit te gaan zo vaak als je wilt.

Goed om te weten is dat bij iedere binnenkomst het visum met 1 jaar wordt verlengd. Bij de aanvraag natuurlijk wel even invullen dat je van plan bent om Australië in en uit te reizen. Of dit verzoek wordt goedgekeurd, is aan de Australische immigratiedienst.

Direct het subclass 600-toeristenvisum aanvragen: de visumaanvraag kun je doen op deze pagina van de Australische overheid. De goed- of afkeuring neemt doorgaans 1 werkdag in beslag.

Hoe ziet een visum voor Australië eruit?

Denk niet dat je een ouderwetse stempel nodig hebt in je paspoort. Sinds 1996 maakt Australië namelijk gebruik van de Electronic Travel Authority, vaak ook afgekort met ‘ETA’.

Concreet betekent dit dat na de goedkeuring jouw ETA geregistreerd staat. Deze wordt bij het inchecken bij binnenkomst in en vertrek uit Australië herkend. Zo heb je dus geen visum in je paspoort nodig.

 

Hoe lang duurt een visumaanvraag?

Zoals ik al heb aangegeven, is dit voor de bovenstaande visa ongeveer 1 werkdag. Echter, de aanvraag kan langer duren als er aanvullende informatie gewenst is of indien er bijvoorbeeld een medische check gedaan moet worden.

 

Moet je al een ticket hebben geboekt voor de aanvraag van je visum?

Nee, dit is niet nodig. Wel dien je binnen de gestelde termijn Australië te bezoeken, anders is je visum ongeldig.

 

Is het toegestaan om vrijwilligerswerk te verrichten met een toeristenvisum?

Ja, al is hier wel een voorwaarde aan verbonden. Het werk dient niet het voornaamste doel te zijn van je verblijf in Australië. Op vrijwillige basis af en toe meehelpen bij een leuk project is dan ook geen probleem.

 

Mag je in Australië zijn voor de aanvraag van een visum?

Nee, de visumaanvraag dient te gebeuren buiten Australië.

 

Kan ik mijn verblijf in Australië verlengen?

Ja, het is mogelijk om het toeristenvisum subclass 600 te verlengen. Ook kun je ervoor kiezen om het eVisitor-visa om te zetten in een andere visum, mocht je langer dan 3 maanden willen blijven. Denk bijvoorbeeld aan de subclass 600 of 417 (het Working Holiday Visa). Je zult in beide gevallen een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dit kun je doen vanuit Australië.

De Australische overheid geeft aan dat je hen in ieder geval 14 dagen voor het verlopen van je huidige visum dient te contacteren voor het wijzigen of verlengen.

Indien je een ‘No further stay’-verklaring (‘condition 8503’) hebt, dan is het niet mogelijk om een nieuwe aanvraag vanuit Australië te doen.

Lees ook: werken in Australië? Bekijk dan deze 8 handige tips voor een werkvakantie Down Under.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië' en 'Backpackgids Australië'.

7 reacties

 1. Sarie

  Hi Robbert, ik ben bezig met de visumaanvraag voor toeristen en volg jouw link naar E-visums. Na alles te hebben ingevuld moet ik toch 14,95 betalen. Het is dus niet gratis. Misschien is het veranderd sinds dat jij het hebt geschreven op de website of doe ik iets fout..

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Sarie,

   Via e-visums betaal je inderdaad een vergoeding aangezien zij het verder voor je regelen. Als je het aanvraagt via border.gov is het gratis.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
   • Sarie

    Ah, jammer heb het nu al geregeld. Maar hopelijk heeft iemand anders er iets aan!

 2. Nola

  Hoi Robbert,

  Als je een toeristenvisum aanvraagt ben je dan verplicht om een datum door te geven wanneer je weer terug vliegt? Ik ga binnenkort naar Australië en wil eigenlijk mijn terug reis in Australië pas boeken, aangezien ik niet aan 1 bepaalde datum vast wil zitten. Is dit mogelijk?

  met vriendelijke groet
  Nola

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Nola,

   Nee, dit is niet nodig. Je kunt je terugvlucht gewoon in Australië boeken.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 3. Denise

  Hey Robbert.
  Ik ben al 1 x op een WHV en 2 x op toeristen visum van 6 maanden naar Australië geweest. Ik ben nu al een jaar terug in Nederland en vertrek over 2 weken aan een reis door Azië. In Azië wil ik graag weer een toeristen visum proberen aan te vragen voor 6 maanden Australië. Weet jij hoe groot de kans is dat ze vragen om een medische keuring? En of ze dat überhaupt regelmatig vragen bij de aanvraag van dit visum ?

  Groet, Denise

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Denise,

   Dat zal voor een toeristenvisum wel meevallen. Zeker als daar op voorhand geen aanleiding voor is.

   Maar eigenlijk weet je het antwoord zelf al: hoe is het de vorige keren gegaan?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*