Na 10 dagen in Bangkok te zijn geweest, ben ik eergisteren naar Koh Tao te gaan. Eigenlijk wilde ik graag naar Koh Lipe, maar vanwege de vele regen daar heb ik dit maar niet gedaan. Daarom kocht ik een combiticket om naar Turtle Island, oftewel Koh Tao, te kunnen komen.

Diezelfde avond om 19.30 uur stapte ik op de trein naar Chumphon. De slaaptrein welteverstaan. In het verleden had ik hier al eens gebruik van gemaakt, en dat was me best prima bevallen.

Deze keer zou het net even anders lopen.

We vertrokken om 19.30 uur maar voor m’n gevoel stonden we al vrij snel stil. Dit kon ik niet zien, aangezien ik boven bij mijn bed geen raam had. Ik gokte er maar op dat het erbij hoorde, las nog wat en probeerde te slapen.

Een keer of 6 die nacht maakte de trein een enorme klap. Het leek wel alsof ik gelanceerd werd. Meteen werd ik wakker en probeerde ik terug in slaap te vallen. Soms lukte dit, soms niet.

Van te voor is me verteld dat we om 04.13 uur aan zouden komen in Chumphon en vanuit daar met de bus in minder dan een half uurtje naar de haven werden gebracht. De boot vertrok vervolgens om 07.00 uur, tijd zat dus.

Na net weer half te slapen, liep de treinmedewerker langs om me te wekken. Shit dacht ik, ik viel net zo lekker weg. Aan de andere kant goed nieuws: Koh Tao kwam dichterbij.

Echter, toen ik en alle andere reizigers uitstapten, bleken we behoorlijk in de problemen te zitten. Een medewerker van de bootmaatschappij liet ons namelijk zijn horloge zien waarop 07.15 uur stond. Oftewel de ferry was al vertrokken.

Dat het aanvoelde als 04.00 uur, komt waarschijnlijk door de weinige slaap die ik had gehad. Maar 07.15 uur? Dit kon toch niet? Ruim 3 uur te laat. Had ik het me inderdaad niet ingebeeld dat we af en toe voor langere tijd stilstonden?

Fuck. En nu?

De man zei dat we een nieuw ticket konden kopen, aangezien er nog een andere bootmaatschappij om 13.00 uur zou vertrekken. Bijna 6 uur(!) later dus. Het bus- en vaarbewijs dat we al hadden, konden we voor de terugweg vanaf Koh Tao gebruiken, zo zei hij.

Ik checkte dit nog een keer bij hem, aangezien ik dit zeker wilde weten.

Maar de mensen die al een retourticket een Bangkok hadden gekocht? Zij kwamen simpelweg met 3 tickets te zitten. Of ze hun geld terug zouden krijgen voor het overbodige kaartje, was totaal onbekend.

Behoorlijk gebroken ging ik in de rij staan en kocht ik een nieuw ticket. 700 Baht -bijna €20-, naja het zij zo. Daarna stapten we in verschillende bussen en werden we naar de Lomprayah-pier gebracht. Hier begon het grote wachten.

We kwamen rond 08.00 uur aan en moesten het daarom nog 5 uur zien uit te zingen. Ik kan je vertellen: als je bek af bent en geen bed hebt om te liggen, is dit een behoorlijke slijtageslag. Dit was dan ook aan iedereen te zien, de haven lag vol met brakke mensen.

Ik ben, net zoals zovelen, maar op een houten bank gaan liggen en heb m’n ogen dichtgedaan. Slapen lukte niet, maar ik lag in ieder geval. Puf om iets anders te doen had ik ook nauwelijks meer. Mijn ogen prikten van de moeheid.

De tijd leek langzamer en langzamer te gaan. Tot het dan uiteindelijk 13.00 uur was en we op de boot konden. Na 2 uur arriveerden we op Koh Tao. Eindelijk.

Dit uitzicht deed me de reis vrij snel relativeren

Dit uitzicht deed me de vermoeiende reis vrij snel relativeren

 

Tips om van Bangkok naar Koh Tao, Koh Samui of Koh Phangan te reizen

  • Koop je tickets (trein, bus en boot) via een travel agency of online via 12Go Asia. Ik betaalde in totaal 1.200 Baht voor een 2nd class sleeper met airco. Een fan vind ik prettiger maar was niet meer beschikbaar. Dit zou 200 Baht goedkoper zijn. De busreis naar de haven en de boottocht zijn inbegrepen.
  • Om naar het treinstation (Hua Lamphong) te komen, kun je een taxi nemen. Vanaf Khao San Road/Rambuttri kost dit 150 Baht. Zelf pakte ik een lokale bus, met 7 Baht een stuk goedkoper. Ik deed er 30 minuten over in de spits.
  • Neem oordopjes mee in de nachttrein. Een slaapmaskertje is ook aan te raden aangezien het licht aan blijft staan.
  • Net buiten het treinstation van Bangkok (Hua Lamphong) is een 7/11 waar je wat snacks kunt kopen. Dit kan ook op het station zelf, alleen heb je hier minder keuze.
  • Wil je naar Koh Tao, dan is Chumphon de beste optie. Voor Koh Phangan en Koh Samui kun je beter de nachttrein naar Surat Thani pakken.
  • Je kunt ook met de bus naar Chumphon of Surat Thani gaan. Echter, je hebt dan geen bed maar een stoel om in te slapen. Het voordeel is dat je niet naar het treinstation hoeft te gaan.
  • Naar Surat Thani kun je overigens ook goedkoop vliegen vanaf Bangkok. Denk aan rond de €20-€30 voor een vlucht van dik een uur, Voor Chumphon geldt hetzelfde, al duurt de vlucht iets korter. Let wel op of je aankomsttijdstip aansluit op de vertrektijden van de boot.
  • Vliegmaatschappij Nok Air biedt een ‘Fly’n’Ferry Service’§ aan waarbij de bus van de airport naar de haven plus de boottocht zijn inbegrepen.
  • Als je in de middag of avond vliegt, kun je ook een nachtje in Chumphon blijven. In dit artikel over Thailand heb ik enkele tips voor dit slaperige plaatsje.
  • Bij de pakketreizen zijn er 2 bootmaatschappijen waaruit je kunt kiezen. Voor Koh Tao zijn dit Lomprayah (vertrektijd 07.00 uur en 13.00 uur) en Songserm (vertrektijd 07.00 uur). Ik had dus een kaartje voor Songserm, maar deze boot was al vertrokken aangezien we te laat aankwamen. Lomprayah is overigens een uurtje sneller (2 uur versus 3 uur), de prijs is hierdoor iets hoger.
Dit strand, Sai Nuan Beach, is echt een aanrader

Dit strand, Sai Nuan Beach, is echt een aanrader, je komt er via een tocht door de jungle – snorkelen kan direct als je het water inloopt

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*