Tanjung: een goed bewaard geheim op Lombok

*Vroem, vroem, vroem*

Ik stap net op de scooter om van Tanjung helemaal naar Kuta te rijden. Van Noordwest-Lombok richting Zuid-Lombok. Een pittige rit van dik 90 kilometer. Maar hey, ik ben er klaar voor. Ik heb hier echt geweldige dagen beleefd en zit haast euforisch op mijn Honda.

Helaas krijg ik al gauw met een probleem te maken.

Eventjes ten zuiden van Tanjung blijkt de weg finaal afgesloten, omdat ze knoesten van bomen aan het omzagen zijn die alle mogelijke doorgang blokkeren. Het is de start van de pittoreske kustroute die naar Senggigi voert, vorige week legde ik hem precies andersom af.

Een van de medewerkers met een lichtblauwe pet gebaart druk naar me om om te keren en de alternatieve optie te nemen, door de binnenlanden. Zonder een idee te hebben wat me te wachten staat draai ik om.

De geblokkeerde weg, en nu?

Aangekomen bij een stoffig kruispunt vraag ik aan een breed lachende verkeersleider in uniform of ik Senggigi ook op de andere manier kan bereiken. Het enige wat hij uitbrengt is: “Mataram”, en z’n ogen stralen een zekere peilloze vaagheid uit. Nu weet ik gelukkig dat Mataram dezelfde kant op is, en iemand langs de weg bevestigt dit voor me. Ik steek mijn duim enthousiast naar de desbetreffende gozer op en hij reageert net zo. 

Nadat ik verderga wandelt er een vermagerd kalfje onhandig de weg over, al slaat de vertwijfeling toe en loopt ze weer terug naar de veilige haven. Het beestje stopt haar hoofd tussen de laaghangende takken van de bomen, om van bladeren te knabbelen of het snoep is.

Op een smalle doorgaande landweg met aan weerszijden groengele rijstvelden en een achterliggend oerwoud, staar ik om me heen en laat me lichtjes betoveren. De door de wolken brekende zonnestralen die een warme tint aan het decor geven, maken het extra miraculeus. Het is een omgeving die de poort naar mijn creatieve zelf opent, alsof ik urenlang puur intuïtief wil schrijven.

Slingerend door de bergen zoef ik daarna door een dicht junglelandschap en spot ik tientallen aapjes. Meerdere van hen chillen onverschrokken midden op het asfalt, met de benen wijd en een blik die iets zegt als: wat mot je nou?

Beetje bij beetje klim ik steeds hoger de bergketen in, de diepgroene wildgroei in de vallei naast me is amper te bevatten. Wat een ongekende schoonheid! 

Als op Lombok het woordje ‘Tanjung’ valt, gaat het in negen van de tien gevallen waarschijnlijk over het beroemde strand Tanjung Aan in Kuta. Maar daar heb ik het dus absoluut niet over.

Nope, nope, nope.

Ik doel op Tanjung in het noordwesten van Lombok. Kleine kans dat je er ooit van gehoord hebt. Ik net zo min overigens hoor, tot een local me erover vertelde. Ze heet Lilly en ik ontmoette haar in Kuta. Ze raadde me aan een keer die kant op te komen.

Zonder er lang over na te denken besloot ik om een mini-roadtrip te gaan maken. Vanuit Kuta naar Senggigi en ten slotte eindigend in Tanjung.

Een door bergen omzoomde badplaats bezaaid met ongerepte stranden, verrassend veel boeddhistische tempels, uitgestrekte rijstvelden, dorpjes weggestopt in de jungle en tal van kolkende watervallen in de buurt.

Tanjung ligt in een regio die ontzettend groen is, waar je in een week hoogstens tien andere toeristen treft. De bewoners zijn dolblij dat je hun gebied komt bezoeken en zullen je als hun idool behandelen, dan weet je dat vast 😉 .

Veel authentieker dan hier ga je het niet krijgen. Al heb je er evengoed een aantal luxe resorts die alles in huis hebben om je de ultieme vakantie bezorgen.

In deze gids neem ik je mee naar Lomboks Tanjung en vertel ik je over mijn prachtige ervaringen. Soms alleen, maar veelal samen met local (en insider) Lilly. Verder deel ik de bezienswaardigheden, leuke eettentjes en fijne slaapplekken. Ik sluit af met praktische info die je van pas komt, indien ook jij deze onontgonnen bestemming op Lombok wilt gaan ontdekken.

Wel wil ik graag een ding met elkaar afspreken: laten we dit geheimpje van Lombok onder ons houden. Deal?

Over Tanjung

Rijstvelden met groene en gele tinten, vlakbij het centrum ♡

Tanjung is een dorp en district en behoort tot de regio Noord-Lombok (Lombok Utara). Het dorpje is te vinden aan de noordwestelijke kust van het eiland, op 30 kilometer ten noorden van Senggigi. Datzelfde dorpje is bepaald niet boeiend trouwens, en zoals je wel vaker ziet in Indonesië: een vrij drukke doorgaande weg -Jalan Raya Tanjung- met ronkende motoren en eromheen warungs, shops en bedrijvigheid.

Sla je een van de zijstraten in dan wordt het snel een stuk mooier. Hetzelfde geldt voor het hele deel ten noorden van het centrum, waar de weg wordt geflankeerd door rijstvelden.

Eventjes ten noorden van het centrum…

Tanjung is bekend vanwege de exotische stranden, rijstvelden, de plaatselijke vissaté, watervallen en een relatief verrassend grote groep boeddhisten die er leeft. Hier en daar zal je zodoende de nodige tempels -‘viharas’- en stoepa’s zien, wat ik persoonlijk erg gaaf vond.

Toeristen zal je er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Senggigi en Senaru, nagenoeg niet tegenkomen. Het is een bestemming die je op je lijstje kunt zetten wanneer je het authentieke Lombok wilt beleven. En geloof me: dat wil je 🙂 .

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Tanjung

Benieuwd wat er te doen is in in Tanjung? En wat je niet gemist wilt hebben?

Ik vertel het je allemaal in het vervolg van dit artikel.

 

Chill op Pantai Sire

De zonsondergang vanaf Sire Beach

Pantai Sire is zonder twijfel het populairste strand in de Tanjung-regio, en behoort in mijn beleving tot de mooiere van Lombok. De weg ernaartoe langs primitieve huisjes en velden vol kokospalmen is eigenlijk al een feestje op zich.

Vergeleken met de stranden in Senggigi is het zand witter van kleur en het water nog een slag helderder, te vergelijken met de Gili-eilanden. De textuur van de zandkorrels zou ik willen omschrijven als soms peperachtig en soms zowat meel. Verder is het er rustig en het water kalm, en daarmee perfect om te zwemmen.

Over de Gili-eilanden gesproken: die zie je vanaf Sire Beach zo liggen, opvallend dichtbij zelfs. Je zou bijna denken dat je erheen kunt zwemmen, da’s echter een totale illusie. In de verte doemt ook Bali’s Gunung Agung op.

Pantai Sire is eveneens een uitgelezen plek om te genieten van een kleurrijke zonsondergang. Aan de horizon verschijnt langzaam een roze gloed die vervolgens de hele lucht overneemt. Check de foto hierboven maar eens 🙂 .

Aan kleine shops en warung is geen gebrek trouwens. Dus iets eten -vis van de barbecue!- of drinken zal altijd wel lukken.

Andere stranden die ik je aanraad in de buurt zijn Pantai Sejuk Sira (Sira Beach) en Pantai Impos.

 

Rijd de schilderachtige route naar Air Terjun Kerta Gangga

Yep, sprookjes bestaan 😀

Oh ja, wat was dit een onwijs vette ervaring zeg! Air Terjun Kerta Gangga, oftewel de Kerta Gangga Waterfall, ligt verstopt in het regenwoud en de weg ernaartoe is misschien nog wel indrukwekkender dan de waterval zelf. Reken op een half uur rijden.

Wanneer je eenmaal de (drukke) hoofdweg -Jalan Raya Tanjung- af bent geslagen beland je in een heuse groene oase. Een overvloed aan fruitbomen, rijstvelden en vlaktes bezaaid met palmbomen passeren de revue. Daarnaast rijd je dwars door lokale dorpen met telkens een handjevol inwoners.

Verse cacaobonen, onderweg geplukt

Vergeet onderweg niet te stoppen bij een van de talrijke viewpoints, om het weergaloze uitzicht op de rijstterrassen in je op te nemen. Je zult versteld staan.

De wandeling naar de waterval is trouwens easy peasy, en gaat over een verhard pad langs tropische planten. Cacao, rambutan en ander lekkers groeit hier rijkelijk. Na een minuut of tien ben je op de brug pal voor het stortende watergeweld en kun je eventueel nog een eindje doorlopen om een plons te nemen. Afzakken naar de poel is eveneens mogelijk.

De Kerta Gangga-waterval bekeken vanuit het naburige café

Rond de parkeerplaats is een meloenplantage, ik vond ze echt heerlijk. Ook kocht ik er vers gebrande cacaobonen. Daar vlakbij is een hip café waarvan een Nederlander eigenaar is. Een fijne spot om even uit te puffen met een groene thee of een bakkie pleur.

Wij zijn nadien nog naar een vriend van Lilly geweest die in het aangelegen gehucht woont. Hij nam ons mee naar z’n tante waar we volle bak durians gegeten hebben. Ik denk wel tien!

De Tiu Kelep-waterval in Senaru is overigens spectaculairder vind ik, al heb je die nooit voor je alleen. Bij Kerta Kangga zal je hoogstwaarschijnlijk niemand treffen, zelfs ’s weekends niet. Daarnaast is, zoals ik al aangaf, de rit erheen een hele mooie.

Enne, zoek je een meer uitdagende hike? Noteer dan de naam Air Terjun Tiu Sekeper, 25 kilometer ten noordoosten van Tanjung. Een gids heb je hier echt wel nodig overigens. Ik ben er niet geweest, maar Lilly wel en zei het zwaarder te vinden dan de Rinjani-vulkaan. Ik heb je gewaarschuwd 😉 .

 

Kom tot rust bij boeddhistische tempels

Gouden Boeddha-beelden bij Vihara Jinapanjara Pasiran

Als er nou iets is wat ik niet verwacht had waren het wel boeddhistische tempels. Ik bedoel, Lombok draagt niet voor niets de bijnaam ‘het eiland met duizend moskeeën’, en gezien mijn eerdere ervaringen op het eiland leek boeddhisme verder weg dan ooit.

Totdat ik dus in Tanjung neerstreek en opeens een witte stoepa in de heuvels zag pronken. Ik wist meteen: daar wil ik heen.

Vervolgens ben ik wat gaan googelen en bleken er nog tig andere tempeltjes in en rond het kustplaatsje.

Hoe zit dit precies?

Naar het schijnt leven er zo’n 800 boeddhisten in Tanjung die in de loop der jaren hun eigen vihara uit de grond hebben gestampt.

Zelf heb ik er twee bezocht. Een daarvan is de witte stoepa die ik hierboven beschreef, ze behoort tot Vihara Jinapanjara Pasiran. In het begin staan twee gouden Boeddhabeelden bij de trap en uiteindelijk kom je in de hal die perfect is om te mediteren. Het uitzicht op de rijstvelden vanaf boven is de kers op de taart.

Kijk achterom als je de trap op loopt, en dan zie je dit ✨…
Vanuit de rijstvelden ziet het er zo uit 🙂

De andere tempel -Vihara Jaya Wijaya- is evengoed de moeite waard, al was die qua onderhoud een tikje achterstallig vergeleken met Vihara Jinapanjara Pasiran. Een korte trap met alweer twee gouden staande Boeddha’s en lange draken op de leuningen leiden je naar de meditatiehal. En een fraaie uitkijk op de overwegend groene setting.

Bovenaan de trap bij Vihara Jaya Wijaya

Normaal gesproken een rustige plek denk ik, bij mij liepen er alleen drie kids rond die achter me aan renden en voortdurend allerlei capriolen uithaalden haha.

 

Doe een wens bij Makam Medana

Makam Medana is een spiritueel belangrijke plaats op Lombok, een die religies doet versmelten en waar mensen op afkomen om te bidden, zegeningen te zoeken of een wens te doen.

Je vindt er het graf van Bapuk Dana (Bawadzi), een leider die eeuwen terug de gemeenschap bestaande uit de islam, het hindoeïsme en boeddhisme met elkaar verenigde. Tolerantie was het codewoord en staat hier nog altijd centraal.

Ga er zeker naartoe om de bijzondere energie te voelen en om jouw persoonlijke wens de wereld in te slingeren. Er wordt namelijk verondersteld van deze plek dat je spirituele gebeden zullen worden gehoord. Wie weet wat er gebeurt…

 

Wandel door prachtige rijstvelden

En toen stonden we in een keer hier…

Tetebatu mag dan je van het zijn als het op rijstvelden aankomt op Lombok, Tanjung kan er ook wat van zeg ik je alvast. Want poeh, wat is het er fotogeniek.

Je merkt het al direct wanneer je vanuit het centrum noordwaarts rijdt, zowel links als rechts van je zal je genieten van de afwisselend groene en gele oneindigheid. Zet zeker ergens je scooter neer om door de rijstvelden te lopen en al het moois van dichtbij te bewonderen.

Sowieso ga ik je een plek aanraden om dit te doen: hier op Jalan Pekatan. Wij parkeerden er puur op onderbuikgevoel onze motorbikes, omdat het er simpelweg veelbelovend uitzag. En dat bleek ook het geval.

Aan het eind van de middag, toen we terug bij de scooters waren

Stap voor stap trokken we door het hoge gras en na een tijdje vonden we meerdere fruitbomen, onder andere durian, rambutan en een voor mij nieuwe variant die de naam ‘kelengkeng’ draagt. We plukten wat af en hapten gretig van het sappige, zoete vruchtvlees. Veel paradijselijker kon het niet zijn.

Al gebeurde er ook iets minder leuks… We zagen namelijk een slang vlak voor onze neus door de velden wegschieten. Dan schrik je toch wel effe met je blote benen.

Daarna liepen we verder, om tot slot via een verharde weg en een hoop bekijks weer bij de scooters uit te komen.

 

Stap terug in de tijd in Rangsot

Rangsot is een ‘desa’ op ongeveer 20 minuten rijden ten zuidoosten van Tanjung. Een desa zou je kunnen omschrijven als klein landelijk dorpje, zoals je die zoveel hebt in Indonesië.

En ik kwam meer te weten over Rangsot omdat ik er een paar nachtjes in een authentieke homestay verbleef: Rangsot Inn. Verscholen in de bossen en grenzend aan een bescheiden heuvel vanwaar je uitkijkt op de drie fameuze Gili-eilanden. Over deze accommodatie vertel ik je verderop meer in het gedeelte over overnachten.

Bukit Rangsot is perfect voor de zonsondergang – zie je de Gili’s?

Voor mij voelde het dorpje aan alsof ik 30 jaar terug in de tijd stapte. De meanderende weg waarop je terechtkomt na de hoofdweg brengt je in het écht lokale Lombok: een aaneenschakeling van groen, palmbomen, heuvels, een handjevol moskeeën, mannen die met hun koeien op pad zijn en kletsende luitjes in een houten gazebo.

Nabij de homestay kun je de traditionele processen bekijken van honing maken en cashewnoten branden. Sterker nog, je hebt de kans zelf deel te nemen. Ook klom er iemand voor me een palmboom in om een kokosnoot te ‘plukken’, die ik erna lekker opdronk.

Zo ziet de honingraat er in Rangsot, Lombok uit

De dorpelingen zullen je stuk voor stuk aangapen en de naar schoolgaande kinderen komen maar al te graag een praatje met je maken. Zo kwam een groepje gesluierde meisjes telkens ietsje dichterbij om uiteindelijk met me op de foto te durven, inclusief peace-gebaartjes. Ontzettend schattig 🙂 .

Ten aanzien van de cashewnoten: ben niet die enthousiasteling die ze rauw van de boom eet. Het zal je duur komen te staan, ik spreek uit ervaring

 

Volg een yogalesje omgeven door groen

De shala van Mantra Yoga

Ook deze spot ben ik op het spoor gekomen door Lilly, het meisje uit Tanjung waarover ik in het begin sprak. Zij kent iemand die er een schattig yogaschooltje heeft genaamd Mantra Yoga, temidden van de rijstvelden een stukje ten noorden van Tanjung-centrum. De shala waar ze -Dewi- de lessen geeft is hogergelegen en biedt je weidse uitzichten op het groene landschap.

Een les volg je al voor 35.000 IDR tot maximaal 50.000 IDR, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Dewi geeft verschillende yogavormen. Je kunt haar een appje sturen op 📞 +62 822 2651 5195 om je plekje te boeken.

Verwacht verder geen fancy dingen zoals je bij yogaspots op Bali ziet trouwens. Het is hier vooral puur en zonder opsmuk.

Deze mooierd loopt er ook rond en is super-aanhankelijk

Voor de liefhebber is er tevens een gemoedelijke kamer onder de yoga-shala beschikbaar om te blijven slapen. Ik heb er 2 nachtjes heerlijk uitgerust.

 

Ontdek de lokale koffiescene

Kios HARIBU Coffee is mijn favoriete koffietentje in Tanjung

Waar een echte koffiescene in Senggigi ontbreekt, vind je die in Tanjung verrassend genoeg juist wel. Er zijn een aantal kleinschalige koffiebars met voornamelijk koffie uit de streek. De relatief jonge eigenaren van de zaakjes hebben allen een dikke passie voor het oh zo geliefde donkere drankje en de prijzen zijn verbazingwekkend laag. Een (dubbele) espresso heb je doorgaans al voor 10.000 IDR of zelfs minder en een latte kost je niet meer dan 17.000 IDR. In het zuidelijkere Kuta betaal je minimaal het dubbele.

Ik heb meerdere van deze koffietenten bezocht en Kios HARIBU Coffee is mijn favoriet. De locatie in de rijstvelden is lekker rustig en er is genoeg ruimte om te zitten of eventueel te werken. En misschien nog wel het belangrijkste: de koffie is er uitstekend.

Twee andere aanraders die ik graag met je deel zijn Charita Coffee en Kolanta Coffee. Eerstgenoemde ligt meteen aan de drukke hoofdweg en is daarom minder relaxed om te zitten, ook omdat er binnen nauwelijks plek is. Kolanta is qua setting fijner, aangezien de weg op voldoende afstand is en er een tuin met banken is om te chillen.

En het leuke: al de eigenaren kennen elkaar en zijn bevriend. Da’s een beetje Tanjung in een notendop, ons kent ons.

 

Eet de lokale specialiteit sate ikan Tanjung

De vissaté in Tanjung zal je positief verrassen

Sommige plaatsen of regio’s hebben hun eigen culinaire trots. De vissaté is hét hapje van Tanjung en moet je echt ’s proberen. Een pittige, licht krokante buitenkant gevuld met malse, verse vis. Superlekker serieus!

Als je door Tanjung slentert of op de scooter zit, zie je kleine kraampjes langs de weg waar de stokjes vis op een barbecue gegrild worden. Vanaf het einde van de middag wemelt het ervan, en zie je met name vrouwen het vuurtje aanwakkeren met een wapperende waaier. Groenten verkopen ze niet, vaak wel rijstcake of rijst, prima om je benodigde koolhydraten binnen te krijgen. Mijn persoonlijke aanrader is Sate Ikan Tanjung Mama Zira.

En de prijs? Reken op 10.000 IDR voor zeven stokjes langs de weg en wat meer wanneer je in een restaurant gaat eten.

 

Zigzag door de glooiende Monkey Forest (Baun Pusuk)

Zó heerlijk om hier te rijden hè!

Dit is de weg waar ik belandde nadat de kustroute richting Senggigi afgesloten bleek te zijn. Een geluk bij een ongeluk, want de omgeving is hier serieus uitzonderlijk mooi.

De Monkey Forest is eveneens bekend als Baun Pusuk, en is een wirwar van tropische bomen en planten, viewpoints en tientallen loerende aapjes. Langs de weg, maar soms net zo goed er midden op, in alle rust iets aan het eten of hopend op jouw gulle gift.

Vergeet niet om af en toe te stoppen voor een fotomomentje. Het dominerende tropisch regenwoud is zo weelderig groen, samen met de glooiende heuvels zorgde het bij mij voor puur genot. Van een hogergelegen punt is het imponerend om te zien hoe de weg er doorheen slingert.

Let op indien je je scooter langs de weg parkeert, want de makaken hebben je binnen de kortste keren in de smiezen en komen onmiddellijk bij je schooien. Of stelen! Een van deze meneertjes greep zonder pardon een grote rambutan uit m’n scooter haha. Listige figuren zijn het ook altijd hè 😉 .

 

Struin over de traditionele markt

De ochtendmarkt van Tanjung is leuk om ’s rond te kijken

Ben jij van die typische lokale Aziatische markten? Neem dan een kijkje op de Pasar Tanjung, de ochtendmarkt in het centrum van het plaatsje die iedere dag tussen 06.00 uur en 12.00 uur wordt gehouden.

Ze verkopen er allerlei soorten verse producten, van stinkende vissen en kippenvoeten tot aan vers fruit en tal van groenten.

Als Europeaan kan het effe wennen zijn qua hygiëne en rommeligheid, maar probeer daar doorheen te kijken en te genieten van de plaatselijke cultuur.

 

Pak de boot naar de Gili-eilanden

Chillen to the max op Gili Air

Veel dichterbij de Gili’s kun je niet komen als je op Lombok bent. Dus mocht je een van deze bounty-eilandjes willen aandoen, dan is dit je kans. De haven van Bangsal is het opstappunt en ligt op ongeveer 9 kilometer ten zuiden van Tanjung-centrum. Het is slechts een kwartiertje varen.

Je hebt de keuze uit Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Trawangan is de bom onder (jongere) backpackers die komen om te feesten, Air richt zich meer op koppeltjes en mensen die willen chillen bij een strandbar en Meno is de meest rustige stek van de drie. Snorkelen met zeeschildpadden is vanaf alledrie de eilanden mogelijk.

Zoek je een minder bekend alternatief? Overweeg dan de Secret Gili’s ten oosten van Lombok. Wat dacht je van kamperen op het onbewoonde Gili Kondo onder een glinsterende sterrenhemel? Ik deed het… Of steek over naar Gili Nanggu en Co, ten zuidwesten van Lombok.

 

Welke eet- en drinktentjes in Tanjung raad ik je aan?

Genieten bij Zipassa

Een echt coole spot die met name ’s avonds sfeervol is, is Zipassa Cafe & Resto. Het eten vond ik er overigens gemiddeld (note: ik ben nogal kritisch, omdat ik intussen een halve local ben 😀 ), maar de sfeerrijke tuin met gazebo’s maakt hier eigenlijk alles goed. Bovendien zijn de prijzen leuk en vergelijkbaar met een lokale (afzichtelijke) warung langs de weg. Zo kun je er ‘nasi goreng’ -gebakken rijst- pakken voor 16.000 IDR tot 19.000 IDR en een kokosnoot voor 10.000 IDR.

Voor ‘nasi campur’, de welbekende Indische rijsttafel, is Warung Tanjung Rasa een prima keuze. Ga vanaf een uur of elf ’s ochtends, ze hebben dan net gekookt. De gegrilde vis -‘ikan bakar’- is er ook lekker. Let wel op, want de eigenaar rekent hier eerder wel dan niet het dubbele aan buitenlanders. Zet in op 20.000 IDR per portie en betaal zeker niet 30.000 IDR of meer! Tenzij je ’t prima vindt natuurlijk 😉 .

Zin om te lunchen aan het strand? Check dan Warung Landai. Ik raad je er de nasi goreng  met flinterdunne stukjes kip aan.

Een gave plek om een hapje Indonesisch in de rijstvelden te eten is Warung Pasir Balap. Nog een suggestie nodig? Probeer de ‘ayam betutu’. Ook Belly Garden is een leuke eettent in de rijstvelden trouwens.

Streetfood in Tanjung (als zoetekauw moet je ’terang bulan’ proberen!)

Pak verder als gezegd een overheerlijk vis-sateetje bij een kraampje langs de weg, het is dé specialiteit van Tanjung en dat proef je. Combineer het met rijstcake -‘lontong’-. Je ziet de rokende stalletjes volop tegen het einde van de middag. Ik heb hele lekkere gegeten bij Sate Ikan Tanjung Mama Zira.

Qua koffie is het al genoemde Kios HARIBU Coffee mijn favo tentje. Je kunt er lekker zitten, eventueel wat op je laptop werken en de koffie smaakt goed. De ligging in de rijstvelden maakt het af. Enne, 10.000 IDR voor een dubbele ijsespresso is onverslaanbaar goedkoop. Schuin tegenover is overigens een koffiebranderij, mocht je nog een zakje bonen of gemalen koffie willen inslaan 🙂 .

Hoe zit het met ontbijt in Tanjung? Dat wordt bij vrijwel alle accommodaties voor je verzorgd. Bij Rangsott Inn beviel de dubbele bananenpannenkoek op basis van pandan, rauwe honing en een bergje drakenfruit me uitstekend, ik verheugde me er iedere dag op 😀 .

 

Waar in Tanjung raad ik je aan om te overnachten?

Een van de huisjes bij Rangsot Inn

Hostels zijn er niet in Tanjung, daarvoor is het simpelweg te onderontwikkeld. Wellicht in de toekomst als ze op de toeristenradar is verschenen.

Leuk is om er in een homestay te verblijven, middenin het lokale leven. Ik deelde Rangsot Inn al met je. Eigenaar Abdel is de liefheid zelve en vanuit je kamer loop je naar een honingboerderijtje en een huisje om cashewnoten te branden. De aangelegen heuvel geeft je bovendien een weergaloos uitzicht op de Gili’s aan de ene kant en de machtige Gunung Rinjani aan de andere. Het ontbijt is er ook top. Wat je wel moet weten is dat de moskeeën hier kneitergoed te horen zijn. Tanjung-centrum is een kwartier rijden.

Vet lekker dit ontbijtje bij Rangsot Inn

Verder heb ik geslapen bij Mantra Yoga in een comfortabele en tof aangeklede kamer. De moskeeën zal je nauwelijks horen, al is het verkeer wel dichtbij. De ligging in de rijstvelden is helemaal super, zie deze foto:

Hier je dag met een kopje koffie beginnen? @Mantra Yoga

Eigenaresse Dewi adverteert niet op Booking.com. Je kunt ‘r via Whatsapp op eerdergenoemd nummer bereiken. Mocht er een boekingslink beschikbaar komen, dan zal ik die hier plaatsen.

Lijkt een bungalow op loopafstand van het strand je wat? The Kori Sire zal aanvoelen als een oase van rust. Een andere topper is het Medana Resort.

Daarnaast heb je aan het strand meerdere luxe resorts en hotels om te genieten van een onbezorgde vakantie. Aanraders zijn The Oberoi Beach Resort en Hotel Tugu.

Liever een compleet uitgeruste villa met zwembad tot je beschikking? Check dan Diamond Beach Villa Lombok dat liefst vijf slaapkamers telt. Of pak het een tikkeltje kleinschaliger aan en huur je eigen huisje bij Anema Wellness Villa & Spa.

Een duidelijk mindere ervaring had ik bij Bale Jukung. De man des huizes gedroeg zich nors en ongeïnteresseerd, zelfs behoorlijk haatdragend. Ik wilde gaan slapen maar een stel Indonesiërs zat aan de zuip en kletste erop los. Zodoende vroeg ik aan ze of ze alsjeblieft stil(ler) konden zijn, tot tweemaal toe. Rond een uur of elf springt ineens het licht rond mijn kamer aan en hoor ik de eigenaar mijn naam roepen. Waarom ik in godsnaam aan zijn vrienden vroeg of het rustiger kon en dat het al stil genoeg was. “Als het me niet beviel kon ik morgen vertrekken.” No way dat ik hier wilde blijven, wat een vreemde snuiter. De rating van 9+ is in mijn beleving zwaar overdreven, al is het concept met de houten huisjes zeker vet bedacht. Z’n vrouw is overigens wel lief. Kan natuurlijk ook dat hij gewoon niet goed in z’n vel zat…

 

Hoelang raad ik je aan om in Tanjung te blijven?

Vrouwen aan het werk in de rijstvelden bij Air Terjun Kerta Gangga

Zelf heb ik rustig de tijd genomen om Tanjung en omstreken te verkennen, ik ben er in totaal 8 nachten gebleven. De meeste reizigers hebben deze tijd niet, ik weet het 🙂 .

Om in ieder geval de mooiste plekjes van de regio te bezoeken adviseer ik je om 3 volle dagen uit te trekken voor Tanjung. Je zou een nachtje kunnen pitten in Rangsot om het gebied aldaar te zien, een dag kunnen uittrekken voor Pantai Sire en eventueel andere stranden plus een wandeling door de rijstvelden en een dag reserveren voor de waterval en de prachtige omgeving die je daar hebt.

2 dagen is evengoed een optie, al ben je dan wat gehaaster.

 

Hoe zit het met transport in Tanjung?

Scooteren is hier heerlijk!

Tanjung staat nog in de kinderschoenen voor wat betreft toerisme, veel taxi’s en dergelijke hoef je er daarom niet te verwachten. Ik heb er geen een gezien, terwijl je ze in Senggigi aan de lopende band tegenkomt.

Er rijden (beperkt) kleine busjes tussen bepaalde gebieden, bekend als ‘bemo’. Voor korte afstanden worden bovendien paard-en-wagen -‘cidomo’- gebruikt.

Je zou de apps Grab en Gojek kunnen downloaden om te kijken of er een motorbike-taxi beschikbaar is, al is de kans daarop miniem.

Kortom, je enige echte optie is het huren van een scooter. Voor de meeste lezers hier zal gelden dat je die al ergens anders hebt gehuurd en net als ik op roadtrip bent. Zonder scooter is het quasi onmogelijk om op verkenning te gaan. Of je moet via je accommodatie een chauffeur regelen. Is natuurlijk minder avontuurlijk en prijziger, maar wanneer je niet zelf wilt of kunt rijden wel zo handig.

Overigens is het goed om je bewust te zijn van de risico’s die scooter rijden met zich meebrengt. Feitelijk gezien zit je namelijk op een motor. Lees deze gids goed door.

 

Wat is de beste reistijd voor Tanjung?

Deze symbolen van Lombok kom je altijd wel een keer tegen, zo ook op Bukit Rangsot 🙂

Tanjung kent net zoals de rest van Lombok twee seizoenen: droog en nat.

De droge maanden zijn mei tot en met oktober, de natte november tot en met april.

Je hoeft je niettemin niet te laten afschrikken omdat het regenseizoen is hoor. Zelf ben ik er bijvoorbeeld begin februari geweest en heb vrij goed weer gehad. Verder is het landschap in die maanden extra mooi groen. Wel was het doorgaans tamelijk bewolkt, al heeft de zon zich zeker regelmatig laten zien. Zo nu en dan zelfs blauwe lucht, al heb ik die de week ervoor in Senggigi vaker gespot. Da’s gewoonweg een beetje geluk hebben denk ik.

Momenteel, 8 februari, schrijf ik dit artikel in Kuta (Lombok) en komt het met bakken uit de hemel. Maar dat terzijde 😉 .

 

Hoe kom je in Tanjung?

De zonsondergang in de buurt van de Kerta Gangga-waterval

Ik ben vanuit Senggigi noordwaarts richting Tanjung gereden, een fraaie route die je langs de westkust van Lombok brengt. De reistijd zal 45 minuten tot 1 uur bedragen. Behalve de kustweg kun je ook voor de reis door de bergen en Monkey Forest kiezen. Het is de route die ik op de terugweg aflegde, zoals ik in de intro beschreef.

Kom je van de Gili-eilanden en wil je vanuit de Bangsal-haven richting Tanjung? Da’s slechts een kwartiertje karren.

Vanaf het vliegveld is het zo’n 2 uur rijden en kun je een taxi nemen.

Wil je direct vanuit Kuta naar Tanjung rijden? 3 uur reistijd is dan waar je op moet rekenen.

Senaru, in het noorden van Lombok bij de Rinjani-vulkaan, is 1 uur en 15 minuten rijden.

 

Heb je een route voor Indonesië nodig?

Nog eentje dan 😉

Omdat ik uit ervaring weet dat het plannen van een mooie reis nog best een karwei is én ik een hoop insider-tips met je wil delen, heb ik speciale backpackgidsen geschreven.

Ga je naar Indonesië en Lombok, dan adviseer ik je een van de volgende gidsen aan: Indonesië, Bali of Azië. Of je pakt ze allemaal, kan ook natuurlijk 🙂 .

Ze staan vol met routes, leuke plekjes (inclusief hidden gems) en tips waarmee je veel tijd en geld zult besparen.

Ben je nieuwsgierig? Check ze door op de onderstaande links te klikken:

Ook wil ik je laten weten dat het kopen van zo’n gids de manier is om mij en deze website te ondersteunen. Ik steek een boel uren in de gratis (en reclamevrije) content die ik met je deel, en hoewel je me uiteraard niets verschuldigd bent zal ik je wel hartstikke dankbaar zijn als je me helpt.

 

Meer lezen over Lombok en Indonesië

Op dit blog heb ik nog een heleboel meer geschreven over Lombok, bekijk daarvoor de Lombok-pagina.

Voor heel Indonesië is er de Indonesië-pagina en deze uitgebreide gids.

 

Ga jij deze verrassende plek bezoeken tijdens je reis op Lombok?

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw