Matsumoto: een prachtige stad in de Japanse Alpen

Mijn reden om naar Matsumoto te gaan was eigenlijk vooral vanwege Kamikochi, een bergachtig natuurgebied gelegen op ongeveer 50 kilometer van de stad en een walhalla voor hikers.

Toch moet ik zeggen dat Matsumoto zelf me aangenaam heeft verrast. Het is er gemoedelijk en de ligging tussen de bergen is prachtig. Verder is het een perfecte bestemming om herfstkleuren en kersenbloesem te spotten en kun je er slapen in een unieke accommodatie. Ook heb je waarschijnlijk al gehoord over het plaatselijke kasteel, het bouwwerk waar de stad zo bekend om staat.

Al met al kan ik je een bezoek aan Matsumoto zeker aanraden. Zowel voor het plaatsje zelf als voor de omgeving. In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Een sfeervol centrum omringd door bergen

Als je aankomt op Matsumoto Station dan loop je direct het gezellige centrum in. Langs de weg staan bomen, in de verte kijk je uit op de bergen en vergeleken met Tokyo is het er vrij rustig. Het gaf me direct een fijn gevoel.

Stop bij Nakamachi Café voor een heerlijke Coffee to Go, eet ramen bij Ippudo of verwen je zelf met wat zoets bij de SWEET Co. Nawate-bakkerij.

En wanneer je bijgekomen bent van je  treinreis en de nodige energie hebt bijgetankt, kun je doorwandelen naar het Matsumoto-kasteel. Daarover vertel ik je meer in het volgende kopje.

 

Het kasteel van Matsumoto

Nu ik behoorlijk wat Japanse kastelen heb gezien, kan ik wel zeggen dat ik die in Matsumoto een van de meest indrukwekkende vind. Dit is trouwens ook het oudste kasteel van het land en daarmee benoemd tot nationale schat. De witte en zwarte kleuren van dit aantrekkelijke bouwwerk steken supermooi af tegen de gekleurde bomen en de achterliggende groene heuvels van de Japanse Alpen. Bovendien maken het weerspiegelende water, de rode brug en het aangelegen park de setting extra idyllisch.

Tegen een kleine vergoeding kun je nog een kijkje nemen in het kasteel zelf, dat in totaal uit zes verdiepingen bestaat. Daar heb je bovendien een panoramisch uitzicht over de stad. Maar simpelweg vanaf de waterkant ernaar kijken is ook al de moeite waard.

Toen ik er was stonden alle bomen in bloei, de blaadjes kleurden rood, oranje en geel. Kom je hier halverwege april, dan word je getrakteerd op bomen vol kersenbloesem. Tevens in de avond hoef je je er niet te vervelen. Het kasteel is dan helemaal verlicht, wat voor een erg mooie plaatjes zorgt.

 

Het gezellige Nawate Street

Vlakbij het Matsumoto-kasteel ligt het historische straatje Nawate. Het is een gezellige plek om doorheen te wandelen en te stoppen voor een koffie, Matcha, ijsje of om lekker op een terrasje te zitten.

Vroeger heette Nawate overigens Frog Street, omdat er vele kikkers in en rond de straat voorkwamen. Na een heftige overstroming in 1959 zijn ze echter grotendeels verdwenen. Wel komt het kikkerthema er vandaag de dag nog altijd duidelijk terug. Beelden en borden van kikkers zie je er namelijk aan de lopende band.

Grenzend aan Nawate Street ligt tevens het Yohashira Shrine. Deze is niet heel speciaal, al is het er vaak erg sfeervol door de eetkraampjes en de muziek die er wordt gespeeld.

 

Een wasabi-boerderij bezoeken

Wasabi, het pittige groene spul waar Japan zo bekend om staat. Lekker met sojasaus en sashimi. Even buiten Matsumoto ligt een van de grotere wasabi-boerderijen van het land, de Daio Wasabi Farm. Vanaf Hotaka Station is het een mooie wandeling naar de boerderij. Je bent ongeveer een half uurtje onderweg en komt langs uitgestrekte rijstvelden en golvende landschappen. Fietsen is een andere mogelijkheid, je kunt er een huren op het station van Hotaka.

Op de meer dan 100 jaar oude boerderij kun je vervolgens met eigen ogen zien hoe het maken van wasabi in z’n werk gaat. Er zijn diverse wandelpaden door de groene velden aangelegd. Ze brengen je onder andere langs ouderwetse waterwielen, het Daio Shrine en een heldere rivier. Deze rivier bestaat uit vers water dat direct vanuit de Noordelijke Alpen komt gestroomd. Zo kunnen de wasabi-planten langzaam groeien, waarna men ze kan telen.

Uiteraard hoort proeven er ook bij. En niet alleen zoals het misschien gewend bent, want er worden tevens wasabi-burgers, -ijs en zelfs -chocola aangeboden.

 

Een uitstapje naar Kamikochi

Kamikochi is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende natuurgebieden die ik in Japan heb gezien. Vanaf Shin-Shimashima Station -waar je vanuit Matsumoto met de trein heengaat- rijden er bussen naartoe, en daarna kan je door de ongerepte natuur gaan wandelen. Toeval of niet, maar toen ik erheen ging bleek het de laatste dag te zijn dat Kamikochi open was. Want in de winter, of eigenlijk aan het eind van de herfst, sluiten de ‘deuren’ en gaan er geen bussen meer.

DĂ© trekpleister van Kamikochi is Kappa Bashi, de iconische brug die over de rivier loopt en waar vanaf je met sneeuw bedekte bergtoppen ziet liggen. Hiervandaan kun je allerlei routes door Kamikochi hiken. Ook meerdaagse berk-trektochten behoren tot de mogelijkheden.

Op de laatste dag waarop Kamikochi geopend is voor toeristen, vindt er trouwens altijd een sluitingsceremonie plaats. Hetzelfde is zo bij de opening van het park, eind april. Dit is een aanrader om bij te wonen wanneer je een beetje cultuur wilt snuiven.

De busreis van Shin-Shimashima naar Kamikochi (1 uur) is trouwens helemaal geweldig. Je gaat dwars door de Japanse Alpen, die in mijn geval helemaal bezaaid waren met felgekleurde herfstbomen.

 

Hiken in de Magome-regio

Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van hiken in de wildernis, dan is een uitstapje naar Magome een echte aanrader. Loop de ruim 7 kilometer lange track over Nakasendo Trail tussen Magome en Tsumaho, het is een van de mooiere wandelingen die je in Japan vindt. Je snijdt dwars door de groene Japanse alpen, komt langs watervallen, authentieke huisjes, tempels, schrijnen en verbluffende uitzichten over de Kiso Valley. Ongeveer halverwege kun je stoppen bij een theehuis om wat lokale thee te proberen en even uit te rusten.

Ik raad je aan om vanuit Matsumoto Station de trein te nemen naar Nakatsugawa. Daar kun je een bus pakken richting Tsumago waar je aan de wandeling naar Magome kan beginnen. Andersom kan uiteraard ook. De totale reis naar Tsumago duurt zo’n 2 uur. Neem verder een kijkje in Tsumago zelf, want er staan daar allerlei pittoreske houten huisjes die je gevoelsmatig mee terug in de tijd nemen. Datzelfde geldt trouwens voor Magome, al is het daar een stuk toeristischer.

 

Overnachten op een unieke plek

Je kunt ervoor kiezen om in het centrum in een hostel of hotel te verblijven, al heb je ook een andere optie. Bij L-BASE, ongeveer 4 kilometer vanaf Matsumoto Station, kun je namelijk overnachten op een hele gave plek.

De erg aardige eigenaar Masaki heeft op z’n privĂ©terrein containerwoningen gemaakt die van binnen ingericht zijn op traditionele Japanse wijze. Een grappig detail is de aangelegde rails waarover een klein hobbytreintje rijdt. En geloof het of niet, maar je hebt zelfs de mogelijkheid om in een caravan uit Nederland te overnachten. Fijn is bovendien dat je gratis de wasmachine en de aanwezige (kleine) fietsen mag gebruiken. Het voelde voor mij lekker huiselijk aan.

Ik ben er vanaf het station in een uurtje heengelopen om zo meteen te omgeving van Matsumoto alvast wat te te verkennen. En van deze keuze zou ik geen spijt krijgen. De herfst zat namelijk in z’n piek, het leek in sommige steegjes daarom net of ik naar een schilderij aan het kijken was. Zo ontzettend mooi.

Ga jij backpacken in Japan?

Backpackgids-Japan-bannerDan moet je dit echt even lezen đŸ™‚ .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Je kunt onder meer het volgende verwachten:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes inclusief tips om de routes in te korten en uit te breiden. Zo heb je oneindig veel mogelijkheden.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Japan-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw