Handige tips voor een bezoek aan het Taroko National Park

Aan de oostkust van Taiwan ligt een van de mooiere -en vooral groenere- stukken natuur van het land, namelijk het Taroko National Park. Je ziet er vele marmeren kliffen, allerlei mystieke grottunnels, metersdiepe kloven en mooie Chinese tempeltjes. En om het af te maken snijdt er dwars door dit ruige landschap een bijna 20 kilometer lange rivier, de Liwu.

In Taroko kun je meerdere toffe hikes doen en simpelweg lekker rondtouren op je scooter. Bovendien is het nog gratis ook. Het is al met al een heerlijke plek voor een avontuurlijk dagje. Of misschien wel meerdere dagen zelfs.

Wil jij dit bijzondere nationale park ook bezoeken? Bekijk dan de volgende tips die ik voor je heb.

 

Ga met de scooter en niet met de bus

Qingshui-Cliff-Viewpoint
Credits: Ann HS., Flickr

Aangezien Taroko National Park met ruim 900 km² behoorlijk groot is, zal je sowieso transport nodig hebben. Van de ene naar de andere bezienswaardigheid lopen is in ieder geval geen doen.

Vanaf het treinstation van Hualien kun je een shuttlebus (een dagticket kost 250 TWD – ongeveer 7 euro) nemen die je naar het nationale park brengt. Vervolgens kun je daar de hele dag gebruik van maken en zo op meerdere locaties in het park uitstappen.

Dit vond ik prima klinken, alleen de praktijk bleek anders dan ik had gedacht. Het is namelijk niet zo dat er continu bussen rijden om je van het ene naar het andere punt te brengen. Sterker nog, ik heb zelfs een keer 1,5 uur moeten wachten.

Om lekker in je eigen tempo te kunnen reizen, raad ik je daarom aan om in Hualien een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Bovendien kun je zo onderweg stoppen waar je wilt. Een van de plekken waar je met de bus bijvoorbeeld niet komt, is de Qingshui Cliff. Hier heb je een prachtig uitzicht op felblauw water, beboste bergen en een verwilderd strand.

Het huren van een scooter kost je doorgaans 500 TWD (zo’n 14 euro) per dag en je rijdt in 3 kwartier naar het nationale park.

 

Bekijk de indrukwekkende Zhuilu Suspension Bridge

Taroko-National-Park

Yanzikou, oftewel Swallow Grotto, is wat mij betreft een van de mooiere spots van het nationale park. Je loopt er in allerlei grottunnels, waarbij er in mijn geval ook vleermuizen te bewonderen waren. Kom je de tunnel uit, dan zie je vanaf grote hoogte de Liwu-rivier in de vallei stromen. Omgeven door torenhoge bergwanden, die deels groen- en grijsgekleurd zijn, zorgt dit voor spectaculaire plaatjes.

Maar dan is er nog iets mooiers als je het mij vraagt. Achter je zie je namelijk een lange brug hangen die twee kanten van het park met elkaar verbindt. Het is de Zhuilu Suspension Bridge. Voor ik naar Taiwan ging en best wel twijfels had of ik moest gaan, was het juist dit uitzicht dat me triggerde om de uiteindelijke stap te zetten.

Overigens is het niet toegestaan om over de brug te lopen, hiervoor heb je een vergunning nodig die je vooraf aan kunt vragen. De brug is onderdeel van de Zhuilu Old Trail, die ik later bespreek.

 

Geniet van het uitzicht op de Eternal Spring Shrine

Eternal-Spring-Shine

Zoals ik al zei, vind je in Taroko diverse tempeltjes. De meest indrukwekkende is in mijn ogen de Eternal Spring Shrine. En niet zozeer vanwege de tempel an sich hoor, maar eerder door de speciale setting en het achterliggende verhaal.

De tempel is gebouwd in een berginham en bestaat uit twee gedeeltes, die door een kleine boogbrug aan elkaar worden gekoppeld. Onder deze boogbrug stroomt een waterval die via de marmeren bergwand uitmondt in de rivier. Het rood van de tempel, de diepgroene bebossing op de kliffen en het witte naar beneden stortende water, geven het geheel een bijzonder en bijna surrealistisch aanzicht.

Het is zo’n plek die vragen oproept. Als je er van een afstandje naar kijkt, vraag je jezelf af waar je nou eigenlijk naar zit te kijken. Het heeft iets mysterieus. Welk verhaal hoort erbij?

Om precies te zijn een vrij triest verhaal. Ze werd namelijk gebouwd omdat er in 1958 meer dan 200 mensen om het leven kwamen tijdens de bouw van een snelweg. Als je via een rode brug de tempel inloopt, zie je onder andere een Boeddha-ruimte die is ingericht ter nagedachtenis aan deze mensen.

Wil je nog een tempel zien? Een veel grotere tempel in Taroko National Park, is de hooggelegen Xiangde Temple. Een indrukwekkend bouwwerk vanwaar je een uitzicht op het dorpje Tianxiang hebt.

 

Plak er een dag aan vast om te hiken

Swallow Grotto Yanzikou Trail

In het nationale park liggen talloze wandelparcours, zowel kortere als langere. Het is zeker aan te raden om een extra dag aan je bezoek toe te voegen, om zo een wat langere hike te doen zodat je ook de meer verborgen plekjes van Taroko te zien krijgt.

Je kunt dus een dag inplannen om met de scooter het gehele gebied te verkennen en een andere dag om een serieuze wandeling te gaan maken. Een van de tochten is de Zhuilu Old Trail, waarbij je in ieder geval 6 uur zoet zult zijn. Het fantastische uitzicht vanaf de Zuihlu-klif in het 500 meter diepe ravijn, is een van de hoogtepunten waar je langskomt. Een permit is echter wel vereist, al kun je die eenvoudig online regelen.

Een andere dagwandeling is de Shakadang Trail. Het is misschien wel de bekendste hike van Taroko, met name doordat het startpunt vlakbij de Head Quarters van het nationale park ligt, een plek waar vele bussen stoppen. Ze is minder spectaculair dan de Zhuilu Old Trail en je ziet er meer toeristen, daarentegen is de trail een stuk makkelijker en korter. Het is dus maar net wat je wilt.

Een andere optie is om te kiezen voor meerdere kleine hikes. Combineer de Yanzikou Trail, de Tunnel of Nine Turns Trail en de Baiyang Waterfall Trail met elkaar. Bij de laatste word je beloond met een ‘watergordijn’ dat letterlijk uit het plafond van een grot stroomt. Het geeft een mystieke sfeer. Wegens veiligheid is overigens enkel de eerste water curtain toegankelijk.

 

Bereid jezelf voldoende voor

Aangezien er in het nationale park maar weinig voorzieningen zijn, raad ik je aan om zelf voldoende water en snacks mee te nemen. Op sommige spots kun je spulletjes kopen, al zal het je nauwelijks verbazen dat dit allemaal vrij prijzig is.

Ook adviseer ik je om de tank van je scooter vol te gooien. In het park is namelijk geen benzinestation.

 

De Wenshan Hot Spring bezoeken?

Hotsprings heb ik altijd al gaaf gevonden om te bezoeken. Gewoon, om even lekker te ontgiften en je daarna weer superfris te voelen. Ook in Taroko heb je zo’n warmwaterbron, de Wenshan Hot Spring. Echter, deze bezienswaardigheid is officieel gesloten vanwege het gevaar van vallende rotsen. Bespaar je dus de moeite om erheen te gaan.

 

Verwacht niet te veel van Hualien

Hualien is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Taroko Nationa Park. De stad zelf is naar mijn mening niet boeiend. Er is bijvoorbeeld een strand, maar dit ligt vol met kiezels. Verder is er zoals bijna overal in Taiwan een avondmarkt, de Hualien Dongdamen Tourist Night Market. Die is op zich nog best de moeite waard. Tot slot heb ik een kijkje genomen in de Pine Garden, waar je een leuk uitzicht hebt over de stad. Maar overall vond ik Hualien eigenlijk vrij saai.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten in Hualien?

Mocht je op zoek zijn naar een privékamer met goede wifi waar je bovendien relatief weinig voor kwijt bent, dan kan ik je het Secret Base Guesthouse aanbevelen. Oké, sfeer ontbreekt misschien, maar het is er lekker rustig en ik heb er prima geslapen.

Als je solo reist, kan ik me alleen ook voorstellen dat je liever in een hostel slaapt om zo misschien wat mensen te ontmoeten. Zeker in een land als Taiwan, waar relatief weinig backpackers komen. Wil je dit inderdaad, dan is het comfortabele Hualien Wow Hostel een aanrader.

 

Vervolg je reis naar Taitung en Kenting

Reis je net als ik via de oostkust naar het zuiden, dan is Taitung een volgende logische bestemming om aan je trip toe te voegen. Met de trein ben je ongeveer 2 uur onderweg. Je zou tevens direct door kunnen gaan naar het Kenting National Park.

Wil je terug naar Taipei? Ook dan kun je de trein pakken. Vanuit Hualien ben je er al in 2 uur.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw