6 indrukwekkende dingen om te doen op Lombok

Lombok is een heerlijk en bovendien compact eiland in Indonesië waar een hoop moois te beleven valt. Lekker touren met de scooter rondom Kuta, naar idyllische eilandjes afreizen, bergen beklimmen en lokale dorpjes bezoeken. Dat is Lombok voor mij in een notendop.

Juist omdat ze zo compact is, kun je er in korte tijd heel veel dingen ondernemen. Als je er een dikke week gaat rondreizen, heb je voldoende tijd om de mooiste plekjes te zien. Zonder je gehaast te voelen.

In dit artikel zal ik zes indrukwekkende bezienswaardigheden en activiteiten met je delen, zodat je avontuur op Lombok er een wordt om nooit te vergeten. Ik sluit af met wat tips voor transport en enkele toffe bestemmingen om je reis naartoe te vervolgen.

 

1. Begin je reis in Kuta en rijd naar idyllische stranden

Pantai Mawun
Het schitterende Mawun Beach in de omgeving van Kuta

Als je naar Lombok vliegt, bijvoorbeeld vanuit Kuala Lumpur of vanaf Bali, dan land je op LOP waar je een taxi naar Kuta kunt pakken. Dit is minder dan een half uurtje rijden. Kuta is een klein surfplaatsje met prachtige stranden in de omgeving.

Wil je het water op om te surfen, dan zit je in en rondom Kuta helemaal goed, surfstranden genoeg namelijk. In het dorp vind je tevens diverse surfschooltjes waar je terechtkunt om lessen te volgen, mocht je een beginner zijn. Simpelweg rondrijden en de omgeving verkennen is echter ook erg gaaf om te doen.

Het bekendste strand is waarschijnlijk Tanjung A’an. Ze is megagroot, het zand is wit en het water helderblauw van kleur. Bovendien zal je er maar weinig mensen vinden. De kans is daarbij groot dat je een groepje koeien aan de waterkant voorbij ziet lopen. Het mooiste strand van allemaal is wat mij betreft echter Mawun Beach. Behalve de schitterende rond gevormde baai, zie je er locals in de zee staan die druk aan het vissen zijn.

Om de omgeving van Kuta te verkennen, huur je in het dorpje een scooter. Dit zal je normaal gesproken 50.000 IDR (zo’n 3 euro) per dag kosten.

 

2. Ga ook naar de minder bekende Gili-eilanden

Gili-Nanggu
Het rustige Gili Nanggu | Credits: Roberto Faccenda, Flickr

Indien je behoefte hebt aan levendigheid, strandbarretjes en dat soort dingen, dan zal je je helemaal thuisvoelen op Gili Trawangan of Gili Air. Het vlakbij gelegen honeymoon-eiland Gili Meno is een stuk rustiger.

Echter, wist je dat er ook minder bekende Gili-eilanden te vinden zijn?

Ben je op zoek naar (snorkel)paradijsjes die nog niet worden overspoeld door toeristen? Spring dan op de boot naar de geheime Gili-eilanden. Gili Nanggu, Gili Sudat en Gili Bedis. Helemaal geheim zijn ze overigens niet meer, maar het grote merendeel van de mensen kiest nou eenmaal voor de bekendere Gili’s.

Je kunt slechts op een van de drie secret Gili’s overnachten, namelijk op Gili Nanggu. Snorkelen is er ronduit geweldig. Onder water zie je tig gekleurde vissen en de felle koralen voorbijkomen.

 

3. Beklim de Rinjani-vulkaan

Kamperen in een mysterieuze setting

Hét hoogtepunt van Lombok is wat mij betreft de trekking naar de top van Gunung Rinjani. Zowel letterlijk als figuurlijk. Je hebt verschillende tours en routes, waarbij ik voor de 3D2N-excursie heb gekozen.

Onderweg kom je langs allerlei spectaculaire uitkijkpunten met voor je diepe ravijnen, het Segara Anak Lake en de gekleurde horizon wanneer de zon ondergaat. Je kampeert in de bergen tussen de wolken en uiteindelijk sta je dus op het hoogste punt van de Rinjani-vulkaan met een zee aan wolken onder je. Echter, dat het niet enkel en alleen hosanna is, weet ik maar al te goed.

Ik kreeg te maken met ernstige maagproblemen en de laatste kilometers naar boven door het zand, losliggende steentjes en de snijdende wind waren echt hels. De paden lijken gewoonweg nooit te eindigen. Een aantal keren ben ik zelfs gestopt en legde ik mezelf neer op de grond, al wist ik dat ik verder moest. Eenmaal bij de top, voelde ik me emotioneel worden en vloeiden er onverwachtse tranen. Alles kwam toen samen.

 

4. Hike naar de prachtige Tiu Kelep Waterfall

Tiu Kelep Waterfall
De overweldigende Tiu Kelep Waterfall

Een, soms steile, wandeling naar beneden door de jungle en over kleine riviertjes brengt je bij de Sendang Gile Waterfall. Deze is mooi, maar de waterval die even verderop ligt zal je mond simpelweg doen openvallen.

Een zijweggetje leidt naar twee rivieren die overgestoken moeten worden. Daarna kom je aan op een pad en hoor je het geluid van naar beneden stortend water. Via een opening door de jungle vang je de eerste glimp op van Tiu Kelep, en wanneer je dan verder loopt zie je talloze hoge watervallen die samen de Tiu Kelep Waterfall vormen. Magisch wit water stroomt langs de groen begroeide wanden als poeder naar beneden.

Helemaal geheim is deze plek helaas niet meer. Toen ik er was, waren er in ieder geval vrij veel mensen.

Laat je bij de entree (10.000 IDR, 0,60 euro) trouwens niet aanpraten dat je een gids nodig hebt. Deze is namelijk overbodig. Mocht je de weg naar Tiu Kelep niet kunnen vinden, dan kun je dit gewoon vragen aan locals bij de Sendang Gile Waterfall.

 

5. Geniet van een uniek uitzicht vanaf de Pergasingan Hill

Het schilderachtige uitzicht vanaf de Pergasingan Hill

Buiten de gebaande paden, lastig te vinden en bijzonder. Zo is Pergasingan Hill wat mij betreft te omschrijven. De zoektocht naar deze berg was eigenlijk al een avontuur op zichzelf. Eenmaal daar, kijk je vanaf verschillende plekken uit op een vallei die uit ontelbaar gekleurde vlakjes bestaat. Verder zie je tevens Mount Rinjani liggen.

Andere mensen kom je er nauwelijks tegen. Het pad is regelmatig behoorlijk steil en glad, houd er daarom rekening dat je af en toe onderuit zal gaan. Mij is dit in ieder geval meerdere keren overkomen.

Een unieke ervaring is om een tentje mee te nemen en op de top van de berg te kamperen. De volgende ochtend word je wakker met de opkomende zon voor je neus.

 

6. Bezoek authentieke Sasak-dorpjes

De meeste toeristen gaan voornamelijk naar Senaru om de Rinjani te beklimmen en om de watervallen te bekijken. Ik wil je echter aanraden om erop uit te gaan en door de lokale Sasak-dorpjes te rijden. Dit is wat mij betreft een van de mooiste herinneringen die ik aan Lombok bewaar. Sasak staat trouwens voor de inheemse bevolking van Lombok.

Als je verblijft in de Blue Mountain Cottage, kun je aan de eigenaar Ishak vragen of hij je meeneemt op z’n scooter. Bij dit guesthouse maak je tevens kennis met zijn lieve familie. Ze nodigden me iedere avond uit om met hen te barbecueën, veelal verse vis. Ook liet Ishak me een tuin van ‘m zien waarin avocado’s en cacao groeien. We stopten verder bij een huis waar wat locals woonden en waar verder kippen en geitjes rondliepen. Dit is dus het echte Lombok.

Behalve rond Senaru, heb je nog een aantal andere leuke traditionele dorpjes om te bezoeken. Aanraders zijn onder andere Beleq, Sukarare en Masbagik.

 

Transport op Lombok

Op Lombok zal je gebruik moeten maken van taxi’s en shuttlebussen. In tegenstelling tot Bali, Java en Sulawesi heb je er geen (goedkope) Grab en Gojek-taxi’s die je via apps kunt boeken. Ook zijn de shuttlebussen niet altijd beschikbaar. Indien dat wel zo is, in Kuta bijvoorbeeld, is de prijs vele malen hogen dan op een eiland als Bali. Zo kost een ritje van Kuta naar Senaru -3 tot 4 uur- al snel 350.000 IDR. Dit is omgerekend bijna 22 euro.

Om van de airport naar Kuta te reizen kan je gebruikmaken van de meter-taxi, dit is de goedkoopste optie. In Kuta zelf kun je shuttle-busjes boeken naar bestemmingen als Senggigi, de haven van Bangsal, Sekotong en Lembar voor Gili Nanggu en Senaru. Alleen nogmaals: dit is telkens verre van goedkoop. En om bijvoorbeeld weg te komen van Senaru naar Bangsal, moest ik lokaal een taxi boeken omdat er geen shuttlebus beschikbaar was.

Zelf een auto huren is ook een mogelijkheid, zo ben ik bijvoorbeeld van Kuta naar Senaru gegaan. Dit kost rond de 20 euro per dag en de wegen op Lombok zijn bovendien verrassend goed. Daarnaast kun je uiteraard met de scooter op pad gaan en het eiland op die manier verkennen. Een laatste optie is het huren van een lokale chauffeur. Als je met meerdere personen bent, zal dat normaal gesproken voordeliger zijn dan de shuttlebus.

 

Vervolg je reis naar Flores

Wanneer je naar Flores wilt, dan kun je vanaf Lombok een meerdaagse boot-trip maken. De tour die ik je aanraad is die van 4 dagen waarbij je eilandjes bezoekt, gaat snorkelen met mantaroggen, Pink Beach kunt bewonderen en uiteraard de Komodo dragons zult spotten. Je vertrekt vanuit Ampenan op Lombok, vaart vervolgens door het Komodo National Park en eindigt in Labuan Bajo. Daar kun je vervolgens de rest van het boeiende Flores ontdekken.

Een andere aanrader is om naar Nusa Penida te gaan. Een optie is om van Bangsal naar Sanur te varen en daar op de speedboot richting Nusa Penida te stappen.

Goed om te weten is ook dat je vanaf Bali eenvoudig naar Lombok kan reizen, zowel met de boot als het vliegtuig. Combineren van beide eilanden is daarom een populair iets onder reizigers.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw