Backpacken in Taiwan: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Toegegeven, ik moest even aan Taiwan wennen, maar gedurende m’n reis begon ik het er steeds meer naar m’n zin te krijgen. Al met al kijk ik terug op een mooie en indrukwekkende reis.

Wat is voor mij persoonlijk kenmerkend is als ik terugdenk aan Taiwan?

Bergen die begroeid zijn met tropisch regenwoud, valleien bestaande uit allerlei kleuren, een ruige kustlijn en ongerepte eilanden om te ontdekken. En ik heb het nog niet eens gehad over Taipei, een levendige stad waar van alles te beleven is. Of de vele soorten streetfood die je kunt proberen. En wat te denken van de sfeervolle tempeltjes met de geur van wierook die je in typische Aziatische sferen brengen?

Maar ook mondkapjes die als mode-item lijken te dienen, de taalbarrière die het soms zo lastig maakt om contact te krijgen met de locals en eten met stokjes typeren Taiwan voor mij.

In deze minigids vertel ik je alles over de kosten, de mooie bezienswaardigheden en geef ik je handige tips voor de voorbereiding. Lees ‘m zeker even door als je binnenkort gaat backpacken in dit compacte, maar verrassend veelzijdige land.

Backpacken in Taiwan: de kosten

In dit gedeelte ga ik het met je hebben over wat backpacken in Taiwan kost. Achtereenvolgens bespreek ik de uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tours & activiteiten. Tot slot zal ik je ook vertellen wat het dagbudget is waar je ongeveer op moet rekenen.

Belangrijk: om het makkelijk voor je te maken, reken ik het bedrag in Taiwanese dollars (TWD) telkens voor je om in euro’s. De wisselkoers die ik hanteer is 35 TWD = 1 euro. De meest actuele koers kun je op xe.com.

Vaststaat in ieder geval dat de uitgaven hoger zullen liggen dan in landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië. Echter, als je veel in hostels slaapt, hoeft het geen superdure trip te worden.

 

Accommodatie

Op de meeste plekken heb je een bed in een hostel voor ongeveer 350 TWD (10 euro). Iets goedkoper en wat duurder komt ook voor. Het ligt er daarnaast aan waar je bent. Zo was het goedkoopste hostel op Green Island liefst 22 euro via zowel Agoda als Booking.com. In Taipei kon ik daarentegen al voor 7 euro terecht.

Wil je een privékamer, dan zal je flink meer moeten betalen vergeleken met een bed in een hostel. Je betaalt omgerekend al snel 30 euro voor een zeer kleine eenpersoonskamer, vaak zonder raam. Goedkope kamers zoals je die in Zuidoost-Azië voor 10 tot 15 euro hebt, kent Taiwan (helaas) nauwelijks. Als je bijvoorbeeld naar Mount Ali wilt gaan, betaal je zelfs al snel 50 euro of meer voor een basic tweepersoonskamer. In Taipei had ik echter wel een eigen stek voor 625 TWD (17,85 euro) bij TW Hostel Taipei via Agoda, inclusief gratis gebruikmaken van de wasmachine 🙂  .

Wat me verder is opgevallen, is dat men in het weekend de prijzen voor accommodaties flink verhoogt. Soms is een bed in een slaapzaal zelfs twee keer zo duur. Ditzelfde geldt voor privékamers.

Het advies is vrij simpel: wil je de uitgaven niet uit de hand laten lopen, dan zal je nagenoeg altijd in een hostel moeten slapen. Ben je met z’n tweeën, dan kan je de kosten gelukkig splitten, waardoor het misschien wel binnen je budget past. Couchsurfing kan uiteraard ook, zo kun je gratis slapen bij locals.

 

Eten & drinken

In tegenstelling tot veel accommodaties, zijn de prijzen voor het eten wel redelijk vergelijkbaar met Zuidoost-Azië.

Zo zijn er Chinese cafetaria’s waar je een menu kunt krijgen voor gemiddeld 50 tot 90 TWD (maximaal 2,60 euro). Vaak bestelde ik kip of vis, drie soorten groenten en rijst voor 80 TWD (2,30 euro). Je krijgt daar meestal gratis soep en ijsthee bij. Ook heb je tentjes waar je bijvoorbeeld de keuze hebt uit zes verschillende menu’s. In Taipei at ik heerlijke gefrituurde kip met groenten en rijst voor 110 TWD (3,15 euro).

Heerlijke rijst met kip in Taipei (110 TWD)

Er zijn tevens andere eetzaakjes waar je voor 65 TWD (1,85 euro) noodlesoep met een gekookt ei en garnalen kunt krijgen, beef soup met dumplings voor 80 TWD (2,30 euro), of gewoon simpel fried rice voor 50 TWD (1,45 euro). Dit zijn echter wel de goedkoopste zaakjes. Ga je bijvoorbeeld bij een wat meer fancy restaurant eten, dan ben je al snel het dubbele kwijt. Je vindt er ook best wat restaurants waar je hot pot kunt eten, vaak rond de 1.000 TWD (bijna 30 euro) voor twee personen.

Taiwan barst trouwens van de gezellige koffiezaakjes, al moet ik zeggen dat ik de koffietjes er niet zo lekker vond. Er zit die typische zurige smaak aan, zoals ik veel in Maleisië ben tegengekomen. Reken op 50 TWD (1,45 euro) voor een kleine (ijs)koffie (americano) en het dubbele in de Starbucks. Voor de typische Taiwanese bubbelthee met melk ben je meestal 40 tot 50 TWD (rond de 1,45 euro) kwijt.

Tot mijn verrassing zie je in Taiwan behoorlijk wat bakkerijen. En dat is fijn als je behoefte hebt aan wat lekkers. Een bekende zaak is de Donutes, waar je behalve donuts ook allerlei andere gebakjes en (hartige) broodjes in het schap ziet liggen. Donuts kosten meestal 20 tot 30 TWD (maximaal 0,85 euro), chocoladebroodjes 40 TWD (1,15 euro) en ga zo maar door.

Op heel wat hoeken van de straat is tevens vers fruit te koop. Wat ik heel veel opheb, is dragonfruit, de variant die rood van binnen is. Die zie je werkelijk in ieder fruitzaakje. Een gangbare prijs is 40 tot 50 TWD (maximaal 1,45 euro) per kilo. In Taipei, en met name rond Ximen, liggen de prijzen alleen weer een stukje hoger.

Het barst in Taiwan van de Seven Elevens en de FamilyMarts, dit zijn vergelijkbare supermarktjes. Een flesje water (0,6 liter) kost je 20 TWD (0,55 euro), een zak chips (150 gram) 45 TWD (1,30 euro), een blik bier (0,5 liter) 40 TWD (1,15 euro) en een blikje cola (0,25 liter) 15 TWD (0,45 euro). De PX Mart is trouwens groter en wat goedkoper, al kom je deze minder vaak tegen.

 

Transport

Als je door Taiwan reist, zal je veelal gebruikmaken van de trein. Een makkelijke en fijne manier het land te verkennen. En bovendien is het vrij goedkoop. Je hebt de keuze uit lokale en zogeheten express-treinen. Die express-variant is een stuk sneller maar ook wat duurder, al valt dit in euro’s vaak heel erg mee.

Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten qua kosten voor de trein:

    • Taipei – Hualien: 440 TWD (12,55 euro; express-trein; 2,5 uur)
    • Hualien – Taitung: 343 TW (9,80 euroexpress-trein; 2 uur)
    • Taitung – Fangliao: 172 TWD (4,90 euro; express-trein; 1,5 uur)
    • Tainan – Chiayi: 90 TWD (2,55 euro; lokale trein, 1 uur)
  • Chiayi – Taipei: 598 TWD (17,10 euro; express-trein; 3,5 uur)

Tip 1: vertrek- en aankomsttijden plus de ticketprijzen van de treinen kun je hier vinden.

Tip 2: schaf een THSR-Pass aan voor kortingen op het openbaar vervoer.

Tip 3: als je losse treinkaartjes koopt, bewaar deze dan altijd om uit te checken op het station waar je naartoe reist.

Tip 4: je kunt je tickets ook alvast online kopen via 12Go Asia.

Behalve de trein, zal je soms de bus moeten nemen. Dit kan binnen de stad zijn, maar ook om op plekken te komen die simpelweg geen treinstation hebben. Denk aan Kenting in Alishan.

Dit is wat ik onder andere heb uitgeven aan de bus:

    • Fangliao – Kenting: 181 TWD (5,15 euro; 1 uur, inclusief wifi)
    • Kenting – Kaohsiung: 340 TWD (9,70 euro; 2,5 uur)
    • Chiayi – Fengchihu: 158 TWD (4,50 euro; 2 uur)
    • Alishan – Chiayi: 250 TWD (11,45 euro; 1,5 uur, minibus)
    • Fengchihu – Alishan: 400 TWD (11,45 euro; gedeeld taxibusje, 1 uur)
  • Hualien – Taroko National Park 250 TWD (7,15 euro, shuttlebus dagticket, 1 uur)

Binnen de stad is de MRT, oftewel de metro, een handig vervoersmiddel. In Taipei kun je je op deze manier heel makkelijk van wijk naar wijk verplaatsen. Of bijvoorbeeld naar de airport. Dit laatste kost je 150 TWD voor de express-trein vanaf Taipei Main Station.

Verder is het huren van een scooter iets wat je zo nu en dan zult doen. Op Green Island en in Kenting kostte dit me 350 TWD (10 euro). Het zal overigens meestal zo zijn dat je een elektrische scooter meekrijgt, aangezien de verhuurder vaak per se een Taiwanees rijbewijs wil zien voor de normale variant. Deze elektrische scooters blijken alleen prijziger en kosten doorgaans 600 TWD (ruim 17 euro) per dag. Ik alleen had geluk en heb toch telkens een normale meegekregen.

Een enkele keer maakte ik gevbruik van de taxi. Bijvoorbeeld om van Kaohsiung naar het klooster te komen (600 TWD -17,15 euro) en vanuit de haven in Taitung naar het treinstation (100 TWD – 2,85 euro).

Tot slot kan je de ferry nemen om diverse eilandjes te bereiken. Een voorbeeld hiervan is de fast-ferry van Taitung naar Green Island voor 460 TWD (13,15 euro; 1 uur; enkele rit).

 

Tours & activiteiten

Tours hoef je in Taiwan eigenlijk nauwelijks te boeken, aangezien je nagenoeg alles op eigen houtje kunt doen. Soms zal je wel entree moeten betalen, voorbeelden hiervan zijn:

    • Fort Provintia en Fort Zeelandia in Tainan: beiden 50 TWD (1,45 euro).
    • Toegang tot het Alisan National Park: 300 TWD (8,60 euro). De trein om naar het uitkijkplatform te komen kost ook nog eens 150 TWD (4,30 euro).
  • De Zhaori Hot Springs op Green Island: 200 TWD (5,70 euro).

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen wanneer je in Taiwan bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Taiwan

Allereerst is het goed om te vertellen wat ik zelf kwijt was in een maand reizen door Taiwan. Aangezien ik slechts een paar keer in hostels heb geslapen en best vaak dure kamers had, laat ik m’n accommodatie-uitgaven even buiten beschouwing. Dit zou het totale kostenplaatje voor jou namelijk teveel vertekenen.

Ik kom dan op totaal 17.350 TWD voor 30 dagen, wat ongeveer 496 euro betekent. Per dag is dit dus 16,50 euro zonder accommodatie. Ik heb geen alcohol op, maar bijvoorbeeld wel vaak een ijskoffie bij de Starbucks, veel fruit, hier en daar wat bakkersproducten en drie maaltijden per dag. Nu eet en drink ik vrij veel, het zou in jouw geval dus iets lager kunnen uitvallen.

Tel er dagelijks gemiddeld nog 12 euro bij op voor het slapen in een hostel, en je komt op een bedrag van 28,50 euro per dag. Dit is dus als je low-budget reist. Omgerekend komt deze 28,50 euro neer op net iets minder dan 1.000 TWD.

 

Backpacken in Taiwan: bestemmingen en bezienswaardigheden

Nu heb je een indruk wat backpacken in Taiwan gemiddeld genomen zal kosten. Benieuwd wat er zoal te zien en te beleven valt? Lees dan even verder, dan laat ik je zien wat voor toffe dingen dit land je te bieden heeft.

 

1. Ontdek de bruisende en moderne metropool Taipei

Ximending-Taipei
Cityview van Ximending in Taipei

Trendy, modern, bruisend en een beetje gek. Dat is hoe ik Taipei zou willen omschrijven. Ik raad je aan om naar de gezellige wijk Ximending te gaan, een leuke plek om je trip door Taiwan te beginnen. Je ziet er allerlei mensen lopen, fel opgelichte zalen met knuffelgrijp-machines, de avondmarkt is gaaf om overheen te wandelen en je kunt er veel streetfood eten. Over eten gesproken: neem eens een kijkje bij Modern Toilet en maak kennis met een heel bijzondere setting 😉 .

Als je wat van Taipei wilt zien, kun je de bekende Taipei 101 ingaan om de stad van grote hoogte te bekijken. Goedkoper (gratis) -en leuker- vind ik echter om tijdens de zonsondergang van het uitzicht bij de Elephant Mountain te genieten. Je ziet daar bovendien Taipei 101 liggen.

Wil je verder reizen, dan ga je naar het centrale station om de trein naar je volgende bestemming te pakken. Tot slot is een daguitstapje naar het sfeervolle en streetfood-rijke Jiufen de moeite waard om te doen.

 

2. Ga op avontuur in het Taroko National Park

Taroko-National-Park
De Zhuilu Suspension Bridge in het Taroko National Park

Het Taroko National Park is een van de bekendere hoogtepunten van Taiwan, en dat is niet zonder reden. Torenhoge bergen begroeid met tropisch regenwoud, diepe valleien en natuurlijk de Liwu-rivier zorgen samen voor een uniek landschap.

Soms wandel je door grotten waarin vleermuizen alle kanten opfladderen en even later geniet je van een prachtig uitzicht op de Eternal Spring Shine, een tempel die de aandacht opeist vanaf een hoge klif.

Een van de mooiste stukjes vind ik het gedeelte bij de Zhuilu Suspension Bridge. Om eroverheen te lopen heb je overigens een vergunning nodig die je van tevoren moet aanvragen, maar het maken van alleen een foto maakte mij hier al blij genoeg.

Sluit je middag af met een wandeling over de Shakadang-trail en je gaat met een voldaan gevoel terug naar Hualien.

Ik raad je overigens wel aan om vanuit Hualien met de scooter te gaan, omdat je dan alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. Het park is namelijk behoorlijk groot. Ikzelf heb de shuttlebus gepakt, alleen moest ik vaak erg lang wachten voor ik verder kon.

 

3. Fiets door de rijstvelden bij Taitung

Fietsen dwars door de felgele rijstvelden op de Taitung Brown’s Road

Taitung an sich is niet echt een boeiende stad om te zijn, als je het mij vraagt tenminste. Maar in de omgeving kan je fietstochten maken langs indrukwekkende landschappen. Een van de plekken die ik aanraad om naartoe te gaan is Chishang. Vlakbij Chishang-station kun je voor 100 TWD (zo’n 3 euro) een fiets huren en dwars door de schitterende rijstvelden rijden.

Om precies te zijn heb ik het over de Taitung Brown’s Road. Stop ook even bij het iconische bruinen beeld waarin witte Chinese tekens gekerfd staan. De groengele velden die gescheiden worden door een weg met daarachter vele bergtoppen, zorgen voor een nagenoeg perfecte fotospot.

Het eten wat je bij aankomst in Chishang kunt kopen, rijst met allerlei soorten varkensvlees, vind ik daarentegen geen aanrader. Maar goed, misschien vind jij het wel wat. Het schijnt om een lokale specialiteit te gaan…

Op de Taitung Brown’s Road zal je trouwens niet de enige zijn, aangezien het voor zowel locals als toeristen en vrij bekende trekpleister is om naar af te reizen. Desalniettemin is deze mooie spot een bezoekje meer dan waard.

 

4. Verken het ongerepte en mysterieuze Green Island

Green-Island-Taiwan
Een van de pittoreske uitkijkpunten op Green Island

Wanneer je behoefte hebt aan ongerepte natuur, dan kan ik je aanraden om vanuit Taitung de boot te pakken naar Green Island. Toen ik aankwam was ik nou niet direct positief, sterker nog, ik vond het er allemaal wat grauw en triestig uitzien.

Alleen zodra je op de scooter stapt wordt alles anders, en je snapt binnen luttele seconden waar dit eiland haar naam aan te danken heeft. Je rijdt door ruige heuvelachtige landschappen met bizar gevormde rotsen, stranden en talloze mysterieuze plekjes. Een voorbeeld daarvan is Youzihhu. Even daarvoor was ik bij Siao Changcheng -oftwel de Great Little Wall- die je naar een viewpoint leidt met uitzichten die tot de beste van het eiland behoren.

Er is ook een zoutwaterbron -de Zhaori Hot Spring-, al vind ik deze plek eerlijk gezegd niet zo bijzonder. Leuker is om de naastgelegen heuvel op te lopen en boven wat foto’s te maken van de panoramische views.

Surfen, snorkelen en duiken zijn andere populaire activiteiten om rond Green Island te doen. Daarnaast vind je er meerdere hiking-trails, waarvan Kuoshan Ku Tao Trail een leuke is om te bewandelen.

Vanaf Green Island kun je overigens nog de oversteek maken naar Orchid Island, lokaal bekend als ‘Lanyu’.

 

5. Trek er met de scooter op uit in Kenting

Longpan-Park-Kenting-2
De ongerepte omgeving van Kenting

Kenting is een sfeervol kustplaatsje in het zuiden van Taiwan. Je hebt er een gezellige avondmarkt waar je allerlei soorten streetfood kunt eten. Maar het tofste is wat mij betreft om de omgeving van Kenting en het gelijknamige nationale park met de scooter te verkennen.

Je komt langs mooie strandjes, waarvan ik Shadao Beach het meest indrukwekkend vind. Een ander strand –Baisha Bay- is ideaal om je middag af te sluiten en van de zonsondergang te genieten. Met een kokosnoot of biertje in je hand, wat jij wilt 😉 .

In het Longpan Park stop je bij uitkijkpunten met kliffen die begrensd zijn door grove brokken kalksteen. Je kijkt uit op diepgroene valleien, met daaraan grenzend de wilde zee die zo kenmerkend is voor het Kenting National Park. Vanaf grote hoogte kan je hier met eigen ogen zien hoe indrukwekkend het pure landschap van Taiwan eigenlijk is. Als je in een stad als Taipei bent, zou je nauwelijks geloven dat je ook dit soort natuur in het land kunt vinden.

 

6. Bewonder honderden Boeddha’s in de Fo Guang Shan Monastery

Great Buddha Land
Het imponerende Great Buddha Land

Vanuit Kaohsiung kun je een uitstapje maken naar het indrukwekkende Fo Guang Shan-klooster. Je hebt er misschien wel de mooiste tempels van Taiwan, met voor mij als absolute uitschieter Great Buddha Land waar 480 Boeddhabeelden een gigantische gouden Boeddha van 40 meter hoog omsingelen. Dit is echt een plek waar je even stil wordt.

Naast het klooster ligt nog een andere plek om te bezoeken: het Buddha Memorial Center. De acht pagodes en de grote gouden Boeddha zorgen er voor een magische sfeer. Je vindt er verder vele interessante muurschilderingen die momenten uit het leven van Buddha afbeelden. Tot slot is het Boeddha-museum leuk om even doorheen te wandelen.

In Kaohsiung zelf is overigens niet gek veel spannends te beleven, al vind ik het best een vermakelijke stad om doorheen te slenteren. Indien je van avondmarkten houdt, neem dan een kijkje op de Zuifeng Night Market.

Tot slot wil ik je zeggen dat je vanuit Kaohsiung Cijin Island kunt bezoeken. Zelf heb ik dit niet meer gedaan, aangezien de reviews me niet echt aanspraken.

 

7. Wandel rond in het gezellige stadje Tainan

Tainan-Park
Dit bouwwerk is dé eyecatcher van het Tainan Park

Tainan is een gezellige studentenstad die vooral bekendstaat vanwege de lekkere streetfood, de vele tempels en oude Nederlandse forten.

Voor streetfood raad ik je aan om te gaan naar de Tainan Flowers Night Market of de Old Street in de wijk Anping. Maar ook als je geen honger hebt, is simpelweg wandelen rond deze plekken een leuke ervaring.

Tempels vind je eigenlijk door het Tainan, al zijn ze vergelijkbaar en niet per se superspeciaal of zo. Wel geven ze dat typisch Aziatische sfeertje wat ik persoonlijk zo heerlijk vind.

Behoefte aan een workout in de natuur? Het Tainan Park is een fijne spot om hard te lopen, fitnessoefeningen te doen of om lekker te relaxen. Er staan veel bijzondere bomen, maar dé blikvanger is hier het Chinese gebouw wat op de steiger in het water staat.

Wist je trouwens dat Taiwan in een ver verleden in Nederlandse handen was? Twee voorbeelden hiervan zijn Fort Zeelandia en Fort Provintia. Ik zeg er wel meteen bij dat Ik Fort Zeelandia een wat saaie plek vind. Fort Provintia is met name in de avond mooie, als het mooie bouwwerk sfeervol verlicht is.

 

8. Hike door de schitterende Alishan National Scenic Area

Alishan-1
Vlakbij de Zhushan Viewpoint vind je deze boardwalk die je door een sprookjesachtige omgeving leidt

Als hiken door de natuur jouw ding is, dan is Alishan een bestemming die zeker niet op je Taiwan-lijstje mag ontbreken. De meeste toeristen komen hier voor het bijwonen van de spectaculaire zonsopkomst, al is er meer te zien dan dat alleen.

In de vroege ochtend, om precies te zijn om 05.30 uur, brengt een verouderd treintje je vanaf Alishan Station naar de Zhushan Viewpoint waar je even later de zon boven de bergen ziet rijzen. Alleen ben je zeker niet, dit is namelijk een plek waar hordes toeristen op afkomen. Mooi is het daarentegen wel.

De meeste mensen pakken erna direct de trein terug naar Alishan Station, maar ik raad je aan om nog even rond de lopen. Zo zag ik in bloei staande bomen met felrode blaadjes, van die bomen die me een beetje aan Japan deden denken. Verder is er de Alishan Sacred Tree, een stokoude en opmerkelijke boom van meer dan 2.000 meter hoog.

Goed om te weten is dat je rond Alishan talloze theeplantages hebt waar je kunt wandelen en lokale theeplukkers aan het werk ziet.

 

9. Bezoek het Sun Moon Lake, het grootste zoetwatermeer van Taiwan

Sun-Moon-Lake
De schilderachtige omgeving wanneer de zon ondergaat bij het Sun Moon Lake | Credits: Mark Kao, Flickr

Op zo’n 1,5 uur rijden vanaf Taichung ligt het bekendste en tevens grootste zoetwatermeer van Taiwan, het Sun Moon Lake. Deze bezienswaardigheid is echter meer dan alleen een meer, het is een compleet natuurgebied waar je in terecht komt namelijk.

Leuk is om er een mountainbike te huren en in een uur of drie rond het water te rijden. Steile stukken en diepe dalen wisselen elkaar af. Een indrukwekkende plek om te stoppen is de Wen Wu-Tempel. Een schitterend versierd bouwwerk vanaf waar je een spectaculair uitzicht hebt op het meer. Als je er rond de zonsondergang heengaat, zie je er bovendien nauwelijks nog andere toeristen ronddwalen. Samen met de lucht die soms helemaal roze kleurt, zorgt dit voor een extra magische sfeer.

Om de drukte in het gebied te ontwijken, raad ik je aan om een nachtje te blijven. Je kunt zo wat later op de dag of in de vroege ochtend op pad, en in relatieve rust van de mooie natuur genieten.

 

10. Ga surfen in Donghe en Dulan

Dulan-Taiwan
In Dulan zal je soms even moeten stoppen voor een overstekende koe 🙂 | Credits: Ken Marshall, Flickr

In het oosten van Taiwan liggen twee toffe surfdorpjes, namelijk Donghe en Dulan. Kenmerkend voor beide bestemmingen en de bijbehorende regio zijn de zwarte stranden, ruige golven en het bergachtige landschap.

Huur een surfbord en ga net zoals de vele locals hier doen het water op om je uit te leven. Ook als beginner kun je er terecht, de meeste hosteleigenaren kunnen je tips geven over waar het beste naartoe te gaan. Vaak bieden ze tevens lessen aan. Twee typische surfhostels die je in deze regio vindt zijn het Ocean Prince Surf Hostel en Low Pressure.

Behalve surfen is het beklimmen van de Dulan Mountain een leuke activiteit. Verder is een ritje door de bergen over de Yuanshan Industry Road een aanrader om te doen. Tot slot is er nog een aparte boogbrug om te bewonderen: de Sanxiantai-brug.

 

Voorbereiding backpacken in Taiwan: wat je moet weten

Tot slot van dit artikel heb ik nog een aantal tips voor je die handig zijn voor je naar Taiwan gaat. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

1. Beste reistijd Taiwan

Over het algemeen worden de lente (april tot en met juni) en herfst (september tot en met november) als beste reisperiodes voor Taiwan gezien.

In de zomermaanden (juni tot en met augustus) wordt het erg benauwd en zal het bovendien relatief druk zijn, het is dan namelijk hoogseizoen. In juni kan het trouwens behoorlijk veel regenen.

Tijdens de wintermaanden (december tot en met februari) kun je het land ook bezoeken, alleen is het dan wat kouder dan in de maanden ervoor. Echter, met gemiddeld 20°C is het nog altijd goed te doen.

Zelf ben ik in van half november tot half december gegaan, en ik heb prima weer gehad. Misschien 3 dagen regen en voor de rest heel vaak een blauwe lucht en aangename temperaturen rond de 25°C.

 

2. Visum Taiwan

Om te kunnen backpacken in Taiwan krijg je een gratis visa on arrival voor maar liefst 90 dagen. Een uitreisticket is aan mij niet gevraagd, de immigratiemedewerker vroeg alleen hoelang ik van plan was om te blijven.

 

3. Geld Taiwan

In Taiwan betaalt men met de Taiwanese dollar. De volgende munten worden gebruikt: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 dollar. Briefgeld bestaat uit 100, 200, 500, 1000 en 2000 dollar.

Hoe zit het met pinnen in Taiwan?  Pinnen is in Taiwan een fluitje van een cent. Vind je geen pinautomaat op de hoek van de straat, dan kun je nogal eens terecht in de Seven Eleven. Goed om te weten is dat de lokale banken mij geen extra kosten hebben gerekend. Ik heb alleen de commissie betaald die door ING vanuit Nederland wordt gevraagd.

 

4. Vaccinaties en inentingen Taiwan

Voor Taiwan bestaan geen verplichte vaccinaties of inentingen. Er is echter wel een aantal inentingen dat wordt aangeraden. Voor langer dan 3 maanden reizen door Taiwan zijn dit: tuberculose en hepatitis B. Een vaccinatie tegen gele koorts wordt enkel geadviseerd indien je 7 dagen voor je Taiwan bezoekt in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt.

Tot slot: Taiwan is malaria-vrij.

 

5. Reisverzekering Taiwan

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af voor je vertrekt. Geen idee welke te kiezen? In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

6. Vliegticket Taiwan

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw