7 tips voor een bezoek aan Kep

Kep is een gezellig kustplaatsje in het zuidwesten van Cambodja. Veel toeristen vind je er niet, maar laat dit nou juist z’n charme hebben. Je ervaart hier nog dat typische lokale gevoel, waar je als reiziger vaak naar op zoek bent.

Reis jij binnenkort naar Kep? Lees dan even verder, want in dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen en deel ik zeven tips met je.

 

1. De Crab Market is meer dan alleen krab

Kep Crab Market
Hier wordt elke dag de Crab Market gehouden – van ‘s-ochtends tot ‘s-avonds

De bekendste trekpleister van Kep is zonder twijfel de Crab Market. Krab is trouwens datgene waar het plaatsje bekend om staat. Echter, anders dan de naam doet vermoeden, is er meer te doen dan alleen krab eten.

Zo kun je er heerlijke wafels proeven, maar ook vis en vele soorten groenten en fruit. Bovendien is er in de avond goedkope en kwalitatief goede streetfood te krijgen, bij de diverse aanwezige kraampjes. Denk aan noodles en pittige papajasalade. Maar ook het verfrissende drankje gemaakt van suikerriet. Tot slot zit er de zaak Samut Coffee. Probeer de lekkere ijskoffie eens.

En dan is er nog de zonsondergang, te bekijken vanaf vanaf de aangelegde vlonders. Je avond kan slechter beginnen toch?

Schrik niet: voor krabgerechten betaal je al snel 10 dollar of meer. De prijzen liggen in de restaurants op deze markt sowieso een stuk hoger dan je gewend bent.

 

2. Kies de ‘juiste’ trail in Kep National Park

Remarkable-Tree-Kep
De Remarkable Tree – een opzienbarende boom in het nationale park

Het nationale park van Kep is wat mij betreft het hoogtepunt van deze streek. Een tip wil ik je wel alvast meegeven: kijk vooraf goed op de kaart welke trail je wilt lopen.

Ik ben namelijk zonder me echt in te lezen gaan wandelen en vond het zelfs een beetje saai. Het was weinig uitdagend en ik had niet echt het idee een hike door de jungle te maken. Eerder een verfrissende boswandeling.

Maar toen ik bij een checkpoint kwam, zag ik op de kaart dat ik de meest standaard route had gelopen en er nog tal van andere trails dwars door de jungle waren.

Ik besloot daarom om via ‘Nuns’ Path’ het oerwoud in te trekken en ben vervolgens in een echt avontuur beland, waarbij ik soms zelfs verdwaalde.

Het resultaat van dit alles was wel dat ik twee trails en daarmee 16 kilometer had afgelegd.

 

3. Verwacht niet te veel van Koh Tonsay (Rabbit Island)

Koh-Tonsay-Beach-3
Een van de stranden op Rabbit Island

In tegenstelling tot wat vele andere websites beweren, vind ik Rabbit Island helemaal niet zo’n paradijs. Verwacht in ieder geval geen grote witte zandstranden, helder water en zulk soort dingen.

Het eiland stelde me eerlijk gezegd behoorlijk teleur. En wanneer je de 2 uur durende wandeling over het eiland gaat maken, kom je heel veel plastic troep tegen.

Echter, wil je gewoon een dagje relaxen in een hangmat, een boek lezen of aan het strand liggen, dan is een uitstapje best de moeite.

 

4. Slaap middenin de jungle in een comfortabele bungalow

Bird-of-Paradise-Kep
De erg fijne bungalow van Bird of Paradise

De bungalow waarin ik heb geslapen, is een van de beste die ik tijdens mijn reizen heb gehad. Allemaal net wat beter dan een basic backpackers-hutje. Zeer goed afgewerkt, leuke details, een eigen balkon met hangmat en bovendien een erg fijn matras. En niet te vergeten: goede Wi-Fi.

Het meest fijne is nog dat je er middenin de jungle verblijft. Je slaapt aan de rand van het eerder genoemde nationale park, waar je in een minuut of 10 naartoe loopt. Het zijn dus geen mensen or constructiewerkzaamheden waarmee je wordt geconfronteerd, maar fluitende vogels en de rust van de natuur.

Het resort waar het om gaat is Bird of Paradise. De Engelse eigenaar, z’n Cambodjaanse vrouw en de katten zullen je verblijf extra aangenaam maken.

Zoek je simpelweg een goedkope maar toch prettige kamer? Dan kan ik je Visal Sak Guesthouse aanraden. Ik heb er de laatste nacht van m’n verblijf in Kep geslapen.

 

5. Ga hardlopen langs de kust en zie apen

Kep is rustig, ideaal om hard te lopen

De weg in Kep die richting het busstation en het strand loopt, is uitermate geschikt om hard te lopen. Want er is nauwelijks verkeer en de wegstroken zijn breed.

Zo ben ik meerdere keren vanuit Bird of Paradise richting de Crab Market gelopen, de kust af naar het strand en weer terug. En het leuke is: wanneer je de markt voorbij bent en het strand nadert, kom je waarschijnlijk aapjes tegen. Ik heb er heel wat gezien in ieder geval.

Over het strand gesproken: echt bijzonder is het allemaal niet. Om te relaxen is het echter een prima spot.

Kep Beach
Kep Beach

Grappig om te horen vond ik dat men wit zand uit Sihanoukville heeft laten overkomen om het er allemaal wat aantrekkelijker uit te laten zien. Dit vanwege de bruine kleur van het oorspronkelijke zand.

 

6. Huur een fiets en ontdek het lokale leven

Ga een zijstraat in en je ziet het authentieke Kep

Bij veel guesthouses en resorts kun je gratis een (eenvoudige) stadsfiets huren. Doe dit en rijd langs het strand richting de Koh Tonsay Pier en verder.

Onderweg kom je langs een opvallend standbeeld van een krab:

Crab Statue Kep

Vlakbij de pier merk je direct het verschil met de omgeving rond het strand. Weinig tot geen hotels, nauwelijks toeristen, maar juist meer het lokale leven. Leuk om even doorheen te fietsen. Je vindt er tevens het tentje Coffee Kep, gerund door een Amerikaan. Je kunt er heerlijke sandwiches en verse cakes eten. Echter, ondanks dat de naam me hoop gaf, vond ik de koffie er tegenvallen.

Kep-Coffee
Het gezellige Kep Coffee is ideaal om een break te nemen

Sla ook zeker een van de zijstraatjes in, om te zien hoe de lokale mensen er leven. Wees niet verbaasd als je een koe langs de weg ziet staan of als er kind in de bomen aan het klimmen is.

En ineens stond daar deze koe

 

7. Sla Sihanoukville over en reis direct verder naar Koh Rong Samloem

M'Pai Bay Beach 6
De prachtige omgeving van Koh Rong Samloem

Twijfel je over de volgende bestemming? Sihanoukville of het nabijgelegen Kampot liggen voor de hand. Kies je voor de eerstgenoemde en ben je op zoek naar paradijselijke stranden, dan adviseer ik je om direct door te reizen naar Koh Rong Samloem. Sihanoukville is namelijk lang niet meer wat het geweest is, al hangt er rond Otres (nog) wel een fijne sfeer.

Zelf heb ik voor 27 dollar een open retourticket voor Koh Rong Samloem gekocht, waardoor ik nog diezelfde middag op het eiland aankwam. Zo’n 3 uur rijden naar Sihanoukville en even later de transfer per boot. En dit bleek een goede keuze. Koh Rong Samloem is mijn favoriete bestemming in Cambodja geworden.

Koh Rong of Koh Ta Kiev zijn trouwens ook opties om naar toe te gaan via Kep. De keuze is aan jou.

 

Nog iets…

Rondom Kep is meer te doen dan enkel wat ik hierboven heb beschreven. Benieuwd? Lees dan mijn artikel over Kampot, het sfeervolle koloniale stadje dat op slechts een half uur rijden ligt.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw