10 toffe tips voor een bezoek aan Christchurch

Toen ik aankwam vanuit het indrukwekkende Arthur’s Pass, dacht ik letterlijk: wat is dit?

Christchurch is zeker niet de meest boeiende bestemming van Nieuw-Zeeland, als je het mij vraagt tenminste. De verwoestingen door de aardbevingen in 2010 en 2011, hebben ervoor gezorgd dat de stad karakter mist, haar ziel lijkt een beetje verdwenen.

Desondanks vallen er in en rond de Christchurch wel degelijk dingen te doen die de moeite waard zijn. Zo doen kunstenaars ultieme pogingen om de sfeer van weleer terug te brengen, je hebt er een schitterende botanische tuin en ze vormt de uitvalsbasis voor andere prachtige bestemmingen in de buurt.

Zal Christchurch inderdaad de meest leefbare stad ter wereld worden, zoals men als doel heeft gesteld? Dat lijkt me eerlijk gezegd wat hoog gegrepen, maar de ambitie is er en er wordt aan de weg getimmerd. In deze minigids deel ik mijn belangrijkste tips met je.

 

1. Bekijk indrukwekkende street-art

Een van de vele muurschilderingen in Christchurch

Na de verwoestende aardbevingen zijn kunstenaars opgestaan om Christchurch letterlijk wat kleur terug te geven. Als je door het centrum loopt, zie je op veel plekken allerlei indrukwekkende muurschilderingen die de stad opvrolijken. Olifanten, tijgers, een lachende dikke man, koekiemonster en creaties die niet zo snel in woorden vallen uit te drukken; je ziet werkelijk alles voorbijkomen.

Ik kan alleen maar zeggen: ga erop uit en je zal al snel het idee hebben in een groot kunstwerk beland te zijn. Je kunt ook een Street Art Tour doen, deze wordt georganiseerd door Watch this Space.

 

2. Relax in een van de gezellige koffiezaakjes

Begin je dag in sfeer bij C1 Espresso

Ik heb het al vaker gezegd: Nieuw-Zeeland en koffie blijken absoluut een goede match. In Christchurch heb je een aantal zaakjes zitten waar het behalve de goede smaak ook gewoon erg fijn is om te zitten.

Twee aanraders zijn Addington Coffee Co-op en C1 Espresso. Waar het in Christchurch misschien wat aan karakter ontbreekt, is dat in deze cafeetjes zeer zeker niet zo. C1 Espresso is bijvoorbeeld gevestigd in een schitterend monumentaal pand. Bovendien kun je er heerlijk eten. En het grappige is dat je je gerecht via een buis bij je tafel krijgt aangeleverd.

 

3. Breng een bezoekje aan de Christchurch Botanic Gardens

Het nabijgelegen Hagley Park doet een beetje aan Nederland denken

In het centrum van de stad liggen de prachtige Christchurch Botanic Gardens, waar je talloze bomen, planten en bloemen vindt, bijvoorbeeld een mooie rozentuin. Je kunt er lekker rondstruinen of chillen met een drankje op een van de bankjes. De botanische tuin loopt over in een andere mooie spot: het Hagley Park.

Als je op zoek bent naar rust en even afstand wilt nemen van de stadsdrukte, is dit een ideale plek om naartoe te gaan. Pluspunt is dat het nog gratis is ook.

 

4. Zie 185 witte stoelen

185-witte-stoeltjes
Witte stoeltjes met een zwarte rand

Ik zei het al even, de schade die de aardbevingen in Christchurch hebben aangericht, is nog altijd goed te zien. Bij de aardbeving in 2011 kwamen er 185 mensen om het leven, symbool hiervoor staan evenzoveel witte lege stoeltjes.

Oké, het is misschien niet de meest vrolijke bezienswaardigheid van de stad, maar op deze manier sta je even extra stil bij wat er is gebeurd. De details van het ‘kunstwerk’ maken het extra bijzonder. Elke stoel is namelijk anders, wat voor mij betekent dat ieder slachtoffer uniek was.

 

5. Ontmoet andere backpackers in het Urbanz Hostel

Zelf ben ik niet zo’n hostelfiguur, maar ik moet zeggen dat het Urbanz Hostel in Christchurch een erg toffe plek is om te verblijven. Een sfeervolle open haard, de grote tv-hal, een ruimte om te darten en te poolen en een gezellige grote keuken; men heeft duidelijk de moeite genomen om een zo prettig mogelijke sfeer voor backpackers te creëren.

Ben je op zoek naar een sociale plek en wil je andere reizigers ontmoeten? Dan is dit hostel zeker aan te raden. De ontmoeting die ik had, was alleen verre van super. Op de kamer die ik kreeg toegewezen lag namelijk een totaal uitgebluste Italiaan met een enorm pakket wiet. Dat pakket heb ik echter nooit gezien, maar het stank verraadde alles. De volgende dag moest ze er al om half vijf uit, waarbij een half uur het geluid van open- en dichtgaande ritssluitingen te horen viel. Ook werd het licht zonder pardon aangeknald. Ach ja, je maakt het mee hè ㋛ ?

Het nadeel van Urbanz Hostel is dat de muren vrij dun zijn, waardoor het vaak aan de gehorige kant is. De bedden liggen daarentegen weer erg lekker.

Bekijk meer leuke accommodaties in Christchurch op Booking.com.

 

6. Bezoek Sumner Beach

De Godley Heads Walk brengt je bij dit uitkijkpunt | Credits: Francis Vallance, Flickr

Heb je behoefte aan strand? Op krap 12 kilometer van Christchurch ligt het ruige Sumner Beach. Nee, vergeleken met bijvoorbeeld Wharariki Beach stelt het allemaal weinig voor, maar het is best een lekkere plek om een (na)middag rond te struinen.

Je vindt er allerlei grotten en bij het nabijgelegen Taylor’s Mistake kun je terecht als je wilt gaan surfen. Loop ook zeker naar de top van Cave Rock voor een mooi uitzicht over de regio, of wandel de Godley Heads Walk. Mocht je willen sporten, dan kun je over het aangelegde pad gaan hardlopen. Sluit de dag af met een het bekijken van de zonsondergang.

 

7. Ga een paar dagen naar het koloniale plaatsje Akaroa

Van-Christchurch-naar-Akaroa
Onderweg naar Akaroa kom je bij dit soort mooie plekjes

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Christchurch, ligt het koloniale plaatsje Akaroa. Een prettige plek om een dag of twee naartoe te gaan. De weg erheen is al een feest op zich. Om in Akaroa te komen, rijd je namelijk dwars door spectaculaire groene berglandschappen. Maak zo nu en dan een stop om in alle rust te genieten van de panoramische uitzichten waarop je wordt getrakteerd.

In het dorp zie je de Franse en Engelse invloeden uit het verleden duidelijk terug. Franse straatbordjes, een Franse bakkerij, typische Engelse cottages en allerlei authentieke winkeltjes daar voorbeelden van. Al met al is Akaroa is een ware bezienswaardigheid om doorheen te lopen. 

Zelf ben ik nooit zo van de musea, maar het museum in het centrum van Akaroa wil ik toch even genoemd hebben. Je kunt er een korte video bekijken die je meer vertelt over de geschiedenis van het plaatsje. In de omgeving kun je overigens ook nog diverse gave wandelingen maken, waarvan de Banks Peninsula Track een van de meest speciale is. Met dolfijnen zwemmen is een andere populaire activiteit, al heb ik dit niet meer gedaan.

 

8. Waan je in Lord of the Rings bij Castle Hill

De fabelachtige omgeving bij Castle Hill | Credits: Jocelyn Kinghorn, Flickr

Op dik een uur van Christchurch ligt Castle Hill, een imponerende rotsformatie die uit kalk, zand en tufsteen bestaat. Je komt terecht in een Lord of the Rings-achtige omgeving waar je ogen tekort komt. De views over de vallei met de aangrenzende bergen zijn ronduit fantastisch. Bizar eigenlijk dat zulke spectaculaire plekken zo dichtbij de stad liggen hè?

Castle Hill ligt trouwens ook op de weg naar Arthur’s Pass. Maak er dus zeker even een stop als je die kant opgaat.

 

9. Wandel door het schattige dorpje Lyttelton

Het uitzicht op de haven van Lyttelton | Credits: Nathanael Coyne, Flickr

Een andere aanrader is het schattige dorpje Lyttelton. Je vindt er allerlei toffe bars, hipster-koffiezaakjes, een kleine haven en mooie uitzichten. Geniet er van een vers ijsje of een lekkere espresso met de vele bergen om je heen. Het is de ideale bestemming als je een kort uitstapje wilt maken vanuit Christchurch.

Je bent er al in krap 20 minuten vanuit het centrum van Christchurch. En de weg ernaartoe is geen straf. Integendeel zelfs 🙂 .

 

10. Maak de epische treinreis naar Arthur’s Pass

Mocht je geen auto gekocht of gehuurd hebben en naar Arthur’s Pass willen, dan kan ik je aanraden om vanuit Christchurch de schitterende treinreis met de TranzAlpine Train te maken. Je snijdt onder andere door de Zuidelijke Alpen en door de enorme ramen zie je continu afwisselende landschappen. Saai wordt het in ieder geval nooit.

Na zo’n 2,5 uur kom je aan in Arthur’s Pass waar je bergen kunt beklimmen en kea’s kan spotten. Zelfs skiën is mogelijk, indien het winter is uiteraard. De volgende dag kun je weer terugreizen naar Christchurch, of je trip naar een andere plek voortzetten.

Lees ook: wil jij niet met de trein of bus reizen maar met je eigen auto(camper)? Bekijk dan deze handige minigids voor het kopen of huren van een auto.

Hoe kom je vanuit het centrum goedkoop naar de luchthaven van Christchurch?

De goedkoopste manier om naar de airport te komen, is door de bus te nemen. Bijvoorbeeld bus 29 brengt je vanaf het centrale busstation voor $8 naar de luchthaven. Dit ritje duurt ongeveer een half uur. Diezelfde bus rijdt in de omgekeerde richting van de airport naar het centrum.

 

Vraag naar algemene informatie bij de i-SITE

Net zoals in vele andere plaatsen, heeft ook Christchurch haar eigen i-SITE. Altijd handig wanneer je op zoek bent naar algemene informatie, bijvoorbeeld over de omgeving, een af te leggen route of andere specifieke tips. Je kunt er tevens tours en dergelijke boeken, al is dit wat mij betreft niet nodig.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste activiteiten in Christchurch kun je zelf ondernemen, een tour boeken of tickets aanschaffen is daarom vaak niet nodig.

Wel raad ik je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide, zij bieden bijvoorbeeld dagtripjes naar Mount Cook en tickets voor de Christchurch Gondola aan. De laatstgenoemde is een kabelbaan in de Heathcote-vallei die de hellingen van de Cavendish-berg in de Port Hills doorkruist. Supervet 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw