6 leuke dingen om te doen op het schilderachtige Miyajima

Miyajima is een eilandje vlakbij Hiroshima en staat vooral bekend om de iconische torii-poort die er te vinden is. Bij vloed lijkt het zelfs of deze torii op het water drijft, wat voor een surrealistisch aanzicht zorgt. Als je over Miyajima leest, zou je denken dat het alleen deze torii is waarvoor je op het eiland moet afkomen. Er is echter veel meer te beleven.

In de beboste heuvels kun je bijvoorbeeld erg mooie wandelingen maken. En over heel Miyajima lopen herten, of ze doen een dutje in het gras. Ook staan er meerdere indrukwekkende tempels en kun je vanaf 535 meter hoogte van een prachtig uitzicht genieten.

In de herfst of tijdens de kersenbloesem-periode is het er bovendien extra mooi. En ik had geluk, want overal waren felrode en gele kleuren te zien.

Benieuwd geworden? Ik ben een dagje op Miyajima geweest en deel m’n zes beste tips met je.

 

1. Begin in de gezellige Omotesando Arcade

Bij aankomst op Miyajima zal je direct merken dat het er enorm toeristisch is. Ze is voor dagjesmensen dan ook een van de populairste trekpleisters van heel Japan. Toch heb ik de drukte niet als storend ervaren, er zijn namelijk genoeg plekken waar je nauwelijks een mens tegen zult komen. Bovendien maken de aanwezige toeristen het centrum juist gezellig, aangezien er zo wat leven in de brouwerij is.

Wanneer je er van de haven naartoe wandelt, vallen de loslopende herten meteen op. Eerder zag ik dit al in Nara, alleen zijn ze op Miyajima veel minder brutaal. Ze komen een stuk relaxter over, helemaal in de rustigere gebieden buiten het centrum. Zo heb ik het in ieder geval ervaren. In tegenstelling tot Nara verkoopt men hier geen hertenkoekjes, wat een reden voor dit gedragsverschil zou kunnen zijn.

Dé winkelstraat -of toeristenstraat- van het eiland is Omotesando Arcade, een bruisende plek vol gezelligheid. Wat ik eerlijk gezegd totaal niet bij Miyajima vind passen is de Starbucks die ik er zag. Aan de andere kant: er zijn hier nou eenmaal ultieme kansen om geld te verdienen voor zulke zaken, zo is het ook weer. Over koffie gesproken, heb je zin in espresso of een latte? Loop dan zeker eventjes binnen bij Miyajima Coffee.

Wat je verder veel ziet zijn zaakjes die vers gegrilde oesters aanbieden. Voor de shop staat een bakplaat waarop een kok ze in stijl voor je klaarmaakt. Deze snack is de specialiteit van het eiland en een aanrader om te proberen.

 

2. Zie de magische torii bij het Itsukushima Shrine

Ik noemde ‘m al in de intro: de torii-poort die Miyajima zo kenmerkt. Om precies te zijn heb ik het over de rode torii die toegang geeft tot het Itsukushima Shrine. Dit is zo’n beetje de bekendste torii van heel Japan, en de unieke locatie is daar een van de redenen van. Bij hoogwater staat het bouwwerk namelijk voor een deel in de zee, wat gecombineerd met de zonsondergang voor prachtige plaatjes zorgt. Wanneer het laagtij is, kun je er over het zand naartoe lopen. De poort verandert dan ineens in de drukste plek van het eiland.

 

3. Bekijk de vijf verdiepingen hoge Gojunoto-pagode

Vlakbij het Itsukushima Shrine staat Gojunoto, een oogstrelende roodoranje pagode die uit liefst vijf verdiepingen bestaat en bijna 28 meter hoog is. Dit architectonische hoogstandje is in 1407 gebouwd en gewijd aan de Boeddhistische God van de Geneeskunde. En door de ligging op een heuvel torent ze nagenoeg overal bovenuit.

Als je ervoor gaat staan en de pagode van onderaf bekijkt, zal je versteld staan van de vele details en de imponerende vormgeving. Loop verder even naar Machiya Street, vanuit dit schilderachtige straatje met cafés en galerieën heb je een mooi zicht op Gojunoto.

Dichtbij ligt tevens de Tahoto Pagoda, die met name tijdens het Sakura-seizoen indrukwekkend is. De pagode wordt dan namelijk omsingeld door bomen die helemaal wit kleuren van de bloesem.

 

4. Dwaal door het magische complex van de de Daisho-in Temple

Aan de voet van Mount Misen ligt de Daisho-in Temple, een schitterend complex omgeven door groen en een plek met talloze beelden. Je begint bij de Niomon Gate, waar een steile trap je langs metalen wielen brengt. Op die wielen zijn boeddhistische teksten te lezen. Het verhaal gaat dat wanneer je aan zo’n wiel draait, je vervolgens gezegend wordt. Uiteindelijk kom je, via de lange trap, bij het hoofdgebouw -de Maniden Hall- terecht.

Tof is om ook een kijkje te nemen in de Henjokutsu Cave, een pelgrimsgrot die sfeervol verlicht is met lantaarns. Binnen vind je 88 iconen uit het boeddhisme, die verwijzen naar de 88 tempels die je op de 1.400 kilometer lange Shikoku-pelgrimstocht tegenkomt.

Het mooiste stuk van Daisho-in is wat mij betreft echter ergens anders te vinden. Beneden, precies naast de trap, vind je namelijk een spirituele tuin met honderden beelden van bepaalde personen, die allemaal een felgekleurde muts ophebben. Het zijn Rakan-beeldjes die verwijzen naar Shaka, de oprichter van het boeddhisme. Ieder gezicht is anders en heeft zo z’n eigen expressies. Bijzonder om te zien.

Voor je de tempel betreedt, kom je bij een bruggetje waar in mijn geval een paar herten elkaar schoon aan het likken waren. Daarna staarden ze een beetje versuft om zich heen. Een grappig en schattig gezicht 🙂 .

 

5. Hike naar de top van Mount Misen

Een ander hoogtepunt van Miyajima is de wandeling naar de 535 meter hoge top van Mount Misen. Er zijn drie verschillende trails om er te komen, waarvan de Daisho-in Route als mooiste bekendstaat. Deze 1,5 tot 2 uur durende trip start pal naast de Daisho-in Temple, en bestaat veelal uit steile stenen trappen en kronkelpaden door het bos.

Tijdens de wandeling zie je zo nu en dan tempeltjes en schrijnen, en wellicht zie je zelfs aapjes of herten. Boven, bij de Mount Misen Observatory, heb je een panoramisch uitzicht op de Setouchi-archipel en Hiroshima. Samen met andere zwetende mensen kom je hier -ondanks de drukte- even lekker tot rust.

Eerlijk gezegd vond ik het best een zware hike, vooral behoorlijk steil. Al speelt mee dat ik het grootste gedeelte hardlopend heb afgelegd. Ik had simpelweg zin in een workout, want dit was er tijdens m’n Japan-reis niet zo vaak van gekomen. Volledig doordrenkt van het zweet keken andere klimmers me nogal eens vol verbazing en verwondering aan. Al dacht ik soms ook een soort die-is-niet-goed-snik-blik te zien.

Overigens kun je tevens de kabelbaan naar boven nemen, al moet je vanaf daar nog steeds 30 minuten lopen om bij het uitkijkpunt te komen.

 

6. Of wandel een van de andere trails

Nadat ik weer beneden was, ben ik richting het Momijidani Park gewandeld, een spot met mooie herfstkleuren, een pittoresk rood bruggetje en van waaruit je alle kanten op kunt gaan. Bovendien is dit de plek waar je de kabelbaan vindt die naar Mount Misen gaat.

Behalve de tocht naar Moijidani zijn er nog tal van wandelingen om te doen. Denk aan de Tsutsumigaura Nature Walk die je door de bossen leidt, de Asebi Walk die van het Omoto Park naar Daisho-in loopt en de Uguisu Walk. De laatste is eigenlijk vooral een autoweg, desondanks is het er toch vrij rustig. Ik kwam er toevallig terecht op m’n weg terug naar de haven en zag relaxende herten en straten vol gekleurde herfstblaadjes. De hertjes keken me aan met een dromerige blik en leken het allemaal wel prima te vinden.

 

Is het de moeite om op Miyajima te overnachten?

Indien je de tijd hebt en Miyajima zonder hordes toeristen wilt ervaren, dan is het zeker leuk om er een of een paar nachtjes te slapen. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld terecht in Backpackers Hiyajima. Een andere aanrader is Miyajima Guest House Mikuniya. Fijne privékamers tegen redelijke prijzen heb je bij Kikunoya.

 

Hoe bereik je Miyajima?

Miyajima is gemakkelijk te bereiken vanuit Hiroshima. Neem de trein richting het Miyajimaguchi Station (30 minuten vanaf Hiroshima Station), daar vind je vervolgens een haven waar je de JR Miyajima Ferry naar Miyajima pakt. De oversteek duurt ongeveer 10 minuten en kost 360 yen (3 euro) voor een retourtje. Ferry’s varen de hele dag door, hier vind je het exacte schema. Wanneer je een JR Rail Pass hebt is deze boottrip trouwens gratis.

Een andere, veel duurdere optie is de speedboot die vertrekt vanaf de Hiroshima Port Ujina Passenger Terminal, gelegen op zo’n 5 kilometer van het Peace Memorial Park. Een enkeltje kost 1.900 yen (15,85 euro), een retourtje 3.400 yen (27,85 euro), en je bent 25 minuten onderweg.

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw