Zoals je ongetwijfeld weet, is voor carrièretijgers Amerika het beloofde land. Voor backpackers gelden qua droombestemmingen doorgaans andere opvattingen. Australië is voor velen het walhalla als het op reizen aankomt, al lijkt backpacken Down Under in eerste instantie vaak onhaalbaar of onbereikbaar door de hoge kosten. Daarom wordt vaak gekozen voor (Zuidoost)-Azië als backpackbestemming en slaan mensen Australië helaas nogal eens over.

Is dit terecht? Heb jij enig zicht in de uitgaven voor het rondreizen door Australië? Weet jij wat de kosten per maand zijn? En hoeveel dagbudget je nodig hebt? Zeker als je besloten hebt voor het eerst door Australië te gaan backpacken, kunnen dit lastige vraagstukken zijn.

Waar ik in Thailand vaak op €600 (=€20 per dag) leef en tijdens een reis door Azië slechts €4.500 heb uitgegeven in acht maanden, zijn dit soort uitgaven in Australië helaas niet mogelijk. Bereid je voor op minimaal een twee- tot driedubbel dagbudget…

In dit onderzoek geef ik je diverse praktijkvoorbeelden voor wat betreft de uitgaven die je in Australië kunt verwachten. Daarnaast krijg je per onderwerp (accommodatie, eten & drinken, vervoer en tours & activiteiten) een inzicht in de kosten per maand en per dag. Overigens zijn de (dagelijkse) uitgaven in dit artikel geraamde bedragen. Afwijkingen zijn logischerwijs altijd mogelijk, maar ik heb me gericht op -laten we zeggen- de ‘gemiddelde backpacker’.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro’s en Australische dollars. Ik ben uitgegaan van de koers 1,50 AUD = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten accommodatie Australië
Kosten eten en drinken Australië
Kosten vervoer Australië
Kosten tours en activiteiten Australië
Kosten backpacken Australië – conclusie

 

1. Kosten accommodatie Australië

Net als Azië is Australië een van de meest populaire bestemmingen voor backpackers. Je zult al snel merken dat je op het gebied van accommodatie in Australië een ruime keuze hebt. Hostels, luxe hotels, boetiekjes, couchsurfing, Airbnb enzovoort.

Voor het gemak bespreek ik enkel en alleen de hostels, aangezien de hotelprijzen voor backpackers (doorgaans) te hoog liggen en hostels daarbij specifiek gericht zijn op rugzaktoeristen.

YHA is een van de grotere hostelketens in Australië die je in iedere stad terugvindt (maar verre van de goedkoopste). Als je je aanmeldt als YHA-member kun je genieten van diverse kortingen. In Melbourne kost de goedkoopste dorm op op 13 september 2017 AUD 33,50. Dit is €22,35. Ben je geen member, dan betaal je nog eens 4 Australische dollars extra.

Kosten-YHA-Melbourne

Een overzicht van de kosten per nacht bij YHA Melbourne op 13 september 2017

 

Wat kost een goedkoop hostel in Australië ongeveer?

Om het overzichtelijk te maken, besteed ik aandacht aan de steden Sydney, Melbourne, Cairns en Perth. Voor het doen van een prijsvergelijk, heb ik gebruikgemaakt van Hostelbookers.nl en gezocht op de datum 13 tot 14 september 2017.

Als ik in Sydney ga kijken, is de goedkoopste dorm €11,45 per nacht (Balmain Backpackers Working Hostel). Hiervoor krijg je een bed in een veertienpersoonskamer.

In Melbourne zit je exact op diezelfde prijs bij Barkly Backpackers.

In Cairns moet je zijn bij Cairns City Backpackers waar je voor ongeveer €10 een bed in een dorm kunt reserveren.

Perth, tot slot, is zelfs nog goedkoper vergeleken met de bovengenoemde steden. De goedkoopste optie is ‘slechts’ €8 bij The Hive Hostel. Dit zijn bijna prijzen die we kennen uit Zuidoost-Azië 😉 .

 

En welke is het duurst?

In Sydney is dit Sydney Harbour YHA, waar je voor een slaapzaal met drie bedden dik €36 per bed betaalt. Je zit daarvoor wel in het hartje van Sydney, maar voor veel minder heb je zat alternatieven waar je terechtkunt.

Melbourne is vergelijkbaar, met de ruim €36 die je betaalt bij Claremont Guesthouse. Denk je dat je voor dit bedrag een eenpersoonskamer krijgt? Dan heb je het mis, je slaapt ‘gewoon’ in een zespersoons-slaapzaal.

Als je gaat backpacken in Cairns, is een vierpersoonskamer (dorm) bij Cairns Beach Flashpackers het meest prijzig met ruim €26.

De duurste optie in Perth valt net als in Cairns niet tegen. Volgens Hostelbookers.nl kun je bij Kangaroo Inn terecht in een dorm voor €19,50, niet heel slecht!

 

Accommodatie in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de accommodatiekosten in Australië, is het van belang om te weten wat je gemiddeld ongeveer kwijt gaat zijn.

 

Welke gemiddelde kosten kan ik verwachten voor overnachtingen?

Reken gemiddeld (minimaal) €18 voor een slaapzaal (dorm) en ongeveer €23-50 voor een eigen kamer met daarin in tweepersoonsbed. In beide gevallen heb je logischerwijs een gedeelde badkamer, maar dit vind jij als backpacker niet erg toch?

Overigens, als je wilt gaan kamperen in Australië, kost je dit gemiddeld genomen €12 per kampeerplek. Je kunt ook ‘wildkamperen’, dit is gratis. Kamperen rondom of in de steden is prijziger, soms zelfs meer dan €25!

 

Dus, wat is de conclusie per dag en per maand?

Ga je alleen backpacken in Australië? Dan kies je waarschijnlijk in de meeste gevallen voor het slapen in dormitories oftewel slaapzaaltjes. Je bent dan qua overnachten ongeveer €18 per dag kwijt.

Overall ga je, als je vaker in een dorm slaapt en zo nu en dan in een eigen kamer, uitkomen op zo’n €20 per dag en dus €620 per maand.

Ter informatie: bij het merendeel van de accommodaties in Australië is ontbijt inbegrepen. In de goedkopere gevallen is dit doorgaans enkel toast met wat jam, thee en koffie, maar ach, beter dan niets!

Alvast je accommodatie boeken?

Reserveer dan direct een leuke slaapplek via Booking.com.

 

2. Kosten eten en drinken Australië

Eten Australië

Een hamburger met friet: goedkoop en lekker 🙂

Café of bar

Buiten de deur eten, oftewel uit eten gaan, kan zeker in Australië een (groot) nadelig effect hebben op je besteedbare budget waardoor je in je overige uitgaven moet gaan snijden. Met name de drankjes (denk aan een biertje) zijn vaak wat duurder dan hier. Hieronder een overzicht van gebruikelijke dingen die je in een willekeurig café/bar bestelt (met de bijbehorende gemiddelde prijzen):

 • Koffie: AUD 3,50-4,50 (€2,30-€3)
 • Thee: AUD 2 (€1,35)
 • Bier: AUD 10-12 (€6,70-€8)
 • Huiswijn: AUD 6-8 (€4-€5,30)
 • Hamburger AUD 12-20 (€8-€13,30)
 • Pasta AUD 18 (€12)
 • Fish & Chips AUD 15-20 (€10-€13,30)
 • Maaltijdsalade AUD 18-20 (€12-€13,30)

 

Supermarkt

Tijdens je reis kom je logischerwijs niet alleen in restaurants of barretjes om je maag te vullen. Vandaar dat ik je tevens een indruk wil geven van de supermarktprijzen. Het gaat hier om gemiddelde prijzen die (kunnen) variëren op basis van locatie en seizoen:

 • Brood (1 stuk) AUD 2,50 (€1,70)
 • Zalm (1 kg) AUD 29 (€19,30)
 • Garnalen (1 kg) AUD 25-30 (€16,70-€20)
 • Waterfles (1 liter) AUD 2 (€1,35)
 • Steak (250 gr) AUD 9 (€6)
 • Melk (1 liter) AUD 1,50 (€1)
 • Cornflakes AUD 4,50 (€3)
 • Appels (1 kg) AUD 4,70 (€3,10)
 • Aardappelen (2 kg) AUD 3 (€2)
 • Tomaten (1 kg) AUD 4,70 (€3,10)
 • Coca Cola (2 liter) AUD 3,50 (€2,30)
 • Eieren (12 stuks) AUD 7 (€4,70)
 • Wijn (0,75 liter) AUD 15 (€10)
 • Bier (0,5 liter) AUD 4,70 (€3,10)
 • Sigaretten (1 pakje) AUD 21 (€14)

 

Eten en drinken Australië: de kosten per maand en per dag

Voor eten en drinken in Australië geldt eigenlijk dezelfde conclusie als ten aanzien van accommodatie: het is prijzig, maar met een beetje creativiteit kun je ook als budgetbackpacker surviven 😉 .

Allereerst heb je voor wat betreft eten in Australië bij veel hostels de mogelijkheid om je eigen gerechten te koken. Maar hier gebruik van, want dit bespaart je een hoop kosten. Naar een restaurant gaan, kan al snel erg duur worden.

Echter, in veel gebieden vind je verschillende backpack-barretjes waar je terechtkunt voor een goedkope maaltijd en drankje. Zoals ik eerder al zei, is het ontbijt bij het merendeel van de accommodaties inbegrepen.

 

Wat is het goedkoopste –maar wel fatsoenlijke- eten?

Wil je het goedkoopst uit zijn, dan kook je voor jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van noodles met wat toegevoegde groenten. Dit kost je tussen de €1,50 en €2. Een diepgevroren pizza is geprijsd vanaf €2,50.

 

Wat kost een gemiddelde maaltijd en drankje?

Als je zelf kookt, reken dan op ongeveer €4 per gerecht. In dit geval heb ik het over pasta of rijst met wat groenten.

Eet je buiten de deur, maar doe je dit bij een pub die zich richt op backpackers, dan hoeven de kosten nog niet eens zo hoog te zijn. Denk hierbij aan €5-8 per avondmaal en minder dan €4 voor een goede lunch! Drankjes kosten hier tussen de €1,50 en €3. Ga je naar een wat duurdere locatie, reken dan op €12-20 voor een hoofdgerecht (zie boven).

 

Wat zijn de dagelijkse en maandelijkse kosten voor wat betreft eten en drinken?

Laat ik vooropstellen dat ik uitga van kosten die je moet maken om in je levensonderhoud te voorzien, oftewel je dagelijkse eet- en drinkbehoeften. Dus niet de kosten die je maakt voor een avondje uit.

Alles in ogenschouw nemende, kom ik op basis van de bovengenoemde bedragen uit op een gemiddeld bedrag van €15 per dag, zo’n €465 aan maandelijkse kosten voor eten en drinken in Australië. Een voorwaarde hierbij is wel dat je bij budgetaanbieders eet en dat je regelmatig zelf kookt. Ga je iedere dag uit eten bij non-budgetrestaurants, dan vallen de kosten logischerwijs een stuk hoger uit.

 

3. Kosten vervoer Australië

Camper huren australië

Een camper huren, iets voor jou?

Australië heeft een uitgebreid transportnetwerk van bussen en treinen waar je als backpacker gebruik van kunt maken. Behalve van het openbaar vervoer, is Australië de ultieme bestemming om een auto of camper te huren of te kopen en bijvoorbeeld een roadtrip te maken. Gezien de grootte van het land, zal je zo nu en dan wellicht ook een beroep doen op het vliegtuig.

By the way, als je van roadtrips houdt, dan is Australië dé bestemming bij uitstek waar je talloze mogelijkheden vindt om heerlijk over het land te cruisen. Je hebt vast al eens gelezen of gehoord over de memorabele Great Ocean Road.

Hieronder een aantal voorbeelden van gangbare transportkosten in Australië.

 

Vliegtuig

Wanneer je binnenlands gebruik wilt maken van het vliegtuig, variëren de kosten net als in de meeste landen bijvoorbeeld naargelang de dag of tijd van het jaar die je kiest om te vliegen. Om je een voorbeeldje te geven van de kosten van een binnenlandse vlucht, heb ik gekozen voor een retourvlucht van Sydney naar Adelaide. De belangrijkste elementen van deze vlucht zijn:

 • Reisduur: minimaal 1 uur en 50 minuten
 • Retour
 • 3 weken op voorhand geboekt
 • Heen: 14 september 2017, terug: 23 september 2017

De goedkoopste (directe) vlucht die hierbij opduikt is via Jetstar en bedraagt €94 voor een retour. Dit lijkt, wat mij betreft, dus aardig mee te vallen. De gebruikte websites zijn Momondo.nl en Skyscanner.nl.

De kosten voor een retourtje Sydney-Adelaide in september 2017

Voor soortgelijke vluchten met dezelfde voorwaarden (Sydney-Cairns, 3 uur en Sydney-Melbourne, 1 uur 30 min.) vind ik uiteenlopende prijzen. Voor de eerstgenoemde retour betaal je minimaal €221 voor een retour terwijl je voor Sydney-Melbourne minimaal €65 voor een heen- en terugvlucht kwijt bent.

Tip: de grootste binnenlandse vliegmaatschappijen in Australië zijn: Qantas, Jetstar, Virgin, Skywest Airlines en Tiger Airways. Lees mijn uitgebreide stappenplan voor het vinden van een goedkoop vliegticket.

Auto en camper

We verleggen onze aandacht van het vliegtuig naar het huren van een auto of camper voor het maken van de ultieme roadtrip Down UnderDe zoektocht voor het vergelijken, begint bij Vroomvroomvroom.com.au, een website waar je allerlei soorten verhuurwebsites op het gebied van prijs tegen elkaar kunt afzetten.

De criteria die ik heb gebruikt zijn:

 • Verhuurperiode: 30 september 2017 tot en met 30 oktober 2017
 • Afhalen en terugbrengen in Sydney
 • Leeftijd 25+

De minimumprijs in Australische Dollars is hierbij 715,68 wat neerkomt op ongeveer €477. Voor dit bedrag krijgen we een Holden Spark, een basisauto maar verder prima. Wil je wat luxer, dan kun je kiezen voor een Toyota Camry. Je betaalt dan alleen wel direct al die je AUD 1.149 (€776) kost. Deze prijzen zijn (gelukkig) inclusief bijbehorende verzekeringen.

De benzine- en dieselprijzen liggen in Australië zo rond de €1.

De kosten voor het huren van een Auto in Sydney in september-oktober 2017

Wil je liever een camper huren in plaats van een auto? Deze keuze valt te begrijpen, je hebt dan immers gelijk je accommodatie bij de hand. Ik hanteer dezelfde criteria als ik deed voor het zoeken van een huurauto. Hierbij duikt onder meer een budgetcamper op voor AUD 737,93, wat omgerekend neerkomt op €491,95.

De kosten voor het huren van een camper in september-oktober 2017

 

Bus en trein

Iedere stad kent haar eigen lokale busmaatschappijen. De twee grootste nationale operators zijn Greyhound en OzExperience. Beiden bieden ze verschillende ‘hop-on-hop-off-tickets’ aan afhankelijk van de lengte van de reis die je kiest. Een dergelijke trajectkaart is voor drie maanden geldig, waarbij je onbeperkt kunt uitstappen.

Via Greyhound kost een dergelijke pas tussen Melbourne en Cairns AUD 549, tussen bijvoorbeeld Cairns en Alice Springs AUD 395 en tussen Sydney en Cairns AUD 445. In euro’s betekent dit afgerond respectievelijk €366, €263 en €297.

Australië staat ook bekend vanwege de verschillende treinroutes die je in het land vindt. De twee meest bekende zijn de GHAN die jou van Adelaide via Alice Springs naar Darwin brengt (vanaf AUD 799 = €533) maar ook de Indian Pacific die vanuit Sydney via Adelaide naar Perth gaat (of vice versa natuurlijk). Deze 4-daagse rit van 4.352 km kot je als backpacker minimaal AUD 669, zo’n €373.

Voorheen waren er voor de GHAN en Indian Pacific speciale backpackers-kortingen. Helaas is dit niet meer het geval, waardoor reizen met deze treinen een stuk duurder is geworden.

Tip: voor meer treinreizen in Australië, check de website van Great Southern Rail.

Vervoer in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de transportkosten in Australië, is het van belang om te weten wat de gemiddelde kosten zijn en wat je per dag ongeveer kwijt bent.

 

Welke gemiddelde kosten kan ik zoal verwachten voor wat betreft transport in Australië?

De huur van een auto kost je tussen de €25 en €50 per dag. Voor een busje met slaapmogelijkheden betaal je tenminste €30-60. Zeker rond de westkust van Australië zal je eerder geneigd zijn om een auto te huren, aangezien de mogelijkheden qua openbaar vervoer in dit gedeelte een stukje minder zijn dan bijvoorbeeld rond de Australische oostkust.

Voor trein en bus maak je doorgaans gebruik van trajectkaarten (zie boven) die een eenmalige investering vragen.

 

Wat ben ik gemiddeld per maand en dag kwijt?

Om tot een bedrag per dag te komen, zal ik een voorbeeldsituatie schetsen. Stel ik besluit om in twee maanden het volgende te doen:

 • Met de bus langs de oostkust te gaan reizen en de eerder genoemde hop-on-hop-off-kaart tussen Cairns en Sydney aan te schaffen voor €297. Dit komt per saldo neer op €148,50 per maand.
 • Vanuit Sydney pak ik het vliegtuig naar Adelaide, dit kost €64 als ik boek via Skyscanner.nl. Teruggerekend per maand is dit €32.
 • Tot slot besluit ik om de trip van Adelaide naar Darwin te maken met de GHAN. De kosten bedragen €533. Per maand is dit €266,50.

In deze situatie, gerekend over twee maanden, ben ik voor transport dus 148,50+32+266,50 = €447 per maand kwijt. Dit komt neer op €14,40 per dag.

Lees ook: ken jij deze goedkope transportopties in Australië al?

 

4. Kosten tours en activiteiten Australië

Australian Zoo

De Australian Zoo bij Brisbane is een unieke dierentuin

Dit gedeelte is qua kosten wat lastiger in te schatten, aangezien er tienduizenden dingen te ondernemen zijn, die niet allemaal geld hoeven te kosten. Je zou dus kunnen zeggen dat het op activiteitengebied op jezelf aankomt: kies je voor een mix van georganiseerde tours en plekken op je eigen houtje ontdekken of wil je alles georganiseerd (en dus duurder) doen?

Gratis, zei ik inderdaad. Zo kun je in Sydney de Free Walking Tour doen bijvoorbeeld via I’m Free. Een andere aanrader is de Bondi to Coogee Coastal Walk. Een schitterende wandeling van om en nabij de 6 km waarbij je onder meer langs Bronte en Gordon’s Bay komt. Maar ook simpelweg rondstruinen langs of liggen op het strand kost je helemaal niets.

Hieronder een overzicht van de prijzen van veel gekozen activiteiten in Australië:

 • Dreamworld Theme Park AUD 85 (€56,65)
 • Nationale parken AUD 7-14 (€4,70-9,30)
 • Australian Zoo kinderen/volwassenen AUD 35/59 (€23,30/€39,30)
 • 1 duik bij het Great Barrier Reef AUD 117 (€78)

 

Tours en activiteiten in Australië: de kosten per maand en per dag

Tot besluit van dit gedeelte, willen we nog weten wat je per dag ongeveer uit gaat geven aan activiteiten.

 

Wat kosten activiteiten grofweg in Australië?

Reken op €25 tot €40 voor eenvoudige dagtripjes, zoals snorkelen, het bezoeken van een dierentuin of een uitje naar de Blue Mountains. Voor de grotere georganiseerde tours ben je al snel €250 of meer kwijt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een driedaagse tour op Fraser Island, Kangaroo Island of naar Uluru.

 

Wat betaal ik per maand en per dag voor activiteiten?

Wederom ga ik hier uit van het voorbeeld waarin ik twee maanden door Australië reis. In periode besluit ik om zes kleine activiteiten te doen, één duik bij het Great Barrier Reef en een twee-daagse trip vanuit Alice Springs naar Uluru. De kosten voor de zes activiteiten bedragen €221, de duik is €78 en de Uluru-trip kost me €290. In totaal betaal ik voor activiteiten in twee maanden dus €589.

Teruggerekend is dit €294,50 per maand. Dit komt neer op €9,50 per dag.

 

Kosten backpacken Australië – conclusie

Kostenoverzicht-backpacken-australie

De gemiddelde kosten voor backpacken in Australië op basis van het onderzoek in dit artikel

Op basis van de bovengenoemde vier pijlers zijn de gemiddelde dagelijkse kosten in Australië €58,90. Maandelijks betekent dit dus €1.825,90. Let op, dit is gemiddeld genomen en dus geen mini- of maximum. Ook heb ik zaken als het vliegticket vanuit Europa, eventuele visumkosten en avondjes uit hier niet in meegenomen.

Goed om te weten: ga je niet werken of studeren in Australië, dan heb je alsnog een visum nodig om het land binnen te kunnen komen. Om precies te zijn het Australische toeristenvisum. Dit kan eenvoudig en gratis via de Australische overheid, of bijvoorbeeld via een Nederlandse partij zoals E-visums.nl. In dit laatste geval betaal je €14,95 bemiddelingskosten.

Maar let op…

Met name de post ‘tours & activiteiten’ zal de afwijking in daguitgaven sterk beïnvloeden. Misschien ben jij juist die backpacker die niet veel georganiseerde activiteiten onderneemt. Dit zal hoe dan ook je dagelijkse uitgaven behoorlijk omlaag brengen. Datzelfde geldt zeer zeker ook voor transport. Stel dat je bijvoorbeeld een campertje koopt en voor nagenoeg hetzelfde bedrag verkoopt, dan scheelt je dit héél erg veel geld. Je hebt dan niet de (hoge) kosten van Greyhound en de GHAN zoals in het bovenstaande voorbeeld.

Hoe zit het met de budget-backpackers die naar Australië willen? Ook voor minder dan de berekende €56 per dag kun je door Australië gaan backpacken, je zult dan simpelweg minder (betaalde)activiteiten ondernemen, veel kamperen, dagen aan de prachtige stranden van Australië doorbrengen, het gros van de tijd je eigen eten koken, met meerdere mensen reizen in plaats van alleen etcetera.

Er zijn ook creatieve oplossingen om het backpacken door Australië te kunnen bekostigen behalve enkel en alleen kosten besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het combineren van werken en reizen overwegen. Dit is een veelgemaakte keuze onder backpackers.

Lees ook: Wat te doen in Australië? En deze 40 veelal bijzondere weetjes over Australië. Handig als je een algemene indruk van Australië wilt krijgen en je geld goed wilt besteden 🙂 .

Ga jij backpacken in Australië?
Collage boeken voor banner

Dan help ik je graag een handje 🙂 . Samen met een aantal Australië-experts heb ik Backpackgids Australië ontwikkeld om jouw reis tot een succes te maken.

In de gidsen geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Denk jij dat je uit gaat komen met mijn berekende dag- en maandbudget? Heb je andere ervaringen? Laat het hieronder gerust weten.

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië' en 'Backpackgids Australië'.

23 reacties

 1. Ingrid

  Hoi Robbert,
  Ik ben ook even naar je FB pagina gegaan en krijg er steeds meer zin in: duiken op Barrier Reef, langgekoesterde wens.
  20 oktober- 20 november.
  Tip was: rustig Cape Tribulation en mooier rif dan bij Cairns, is dat wat jou betreft ook zo?
  Ik kom er maar niet achter: kun je in die periode nog wel in zee zwemmen of is het bijna overal onmogelijk, vanwege haaien, kwallen etc.?

  Groet en veel plezier met je volgende reis!
  Ingrid

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Ingrid,

   Dat moet inderdaad super zijn, zelf heb ik overigens geen PADI, dus ik kan daar niet echt over meepraten 🙂 .

   Het box-jelly-fish-seizoen loopt van november tot en met mei. In deze periode is zwemmen gevaarlijk, daarbuiten niet, behalve dan dat je bij Myall Beach altijd op moet passen voor het koraal.

   Ik ben inmiddels vertrokken, jij ook een fijne trip.

   Beantwoorden
 2. Mike

  Voor camperhuur in Australië kunt u terecht bij Cheap Campers. Zij hebben mij vorig jaar geholpen met een camperhuur in Australië. Zeer bekwaam en vriendelijk personeel! 🙂

  Beantwoorden
 3. Heidi

  Hi!!
  Ik ga alleen naar Australie toe, maar ik wil graag zo af en toe een georganiseerde tour doen. Heb jij de tours in een hostel zelf geboekt of via een website of iets dergelijks?
  In Azie deed ik het vaak in het hostel zelf en kon je dezelfde dag nog mee. Ik vond dit ook erg fijn!
  Groetjes
  Heidi

  Beantwoorden
 4. Laar

  Hoi Robbert,

  Thanks voor deze blog, ik ga over een paar maanden naar Australië! Zou graag in een hotel willen werken waar mijn accommodatie bij inbegrepen is. Weet jij op welke sites ik moet zoeken om dit te kunnen vinden? En zijn die advertenties op Gumtree te vertrouwen?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Laar,

   Leuk!

   Gumtree is zeker te vertrouwen ja.

   Hmmm, je kan bijvoorbeeld WWOOF’en, of is dit niet wat je wilt?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 5. Ilse

  Hoi!
  Ik wil naar Australie op te wonen/werken/reizen. Daarbij langere tijd op één plek wonen, liefst in Sydney en vanuit daar reizen maken / verder reizen.
  Ik probeer een indicatie te maken hoeveel spaargeld ik daarvoor nodig heb om mee te nemen..
  Is het zo dat als je daar gaat werken, je genoeg verdiend om rond te komen (dus dat je je spaargeld bijna niet nodig hebt)?
  Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Ilse,

   Rondkomen moet zeker lukken als je in Australië werkt. Afhankelijk van hoe gek je het maakt natuurlijk.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 6. Gijs

  Hee Robbert,

  Ik ben van maart 2016 tot en met eind juli 2016 op een werkvisum naar Australië geweest. Kan de rest van de 8 maanden nog weer gebruiken op mijn 1e werkvisum of moet ik dan mijn 2e werkvisum aan vragen?

  Groet,

  Gijs

  Beantwoorden
 7. Danique Drost

  Heyy, ik ben van plan om volgend jaar naar Australië te gaan voor een working holiday. Ik vroeg mij alleen af wat een verstandig grootte is voor een backpack? Zodat ik niet teveel overbodige spullen mee neem.
  Groetjes Danique

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Danique,

   Zelf reis ik met 30 liter. Wellicht wat klein voor de gemiddelde backpacker, maar 40 zou voldoende moeten zijn!

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 8. Julia

  Hoi!!
  Ik ga van februari tot ongeveer eind juni backpacken in Australië. Nu vraag ik mij af hoe groot mijn backpack ongeveer moet zijn, zodat er genoeg in past.
  Alvast bedankt!
  Groetjes Julia

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Julia,

   Zelf ben ik net terug uit Nieuw-Zeeland en het ging voor mij prima met een 30 liter backpack. Echter, voor veel reizigers zal dit misschien net wat te weinig zijn, maar 40-liter is echt wel voldoende. Bovendien heb je zo niet zo’n megading op je rug hangen.

   Maar goed, het ligt er natuurlijk aan: wat wil je allemaal meenemen?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 9. Sophie

  Hoi Robbert,

  Wat een fijne informatie! Ik ben mijn reis naar Autralie aan het plannen en wil graag ook een deel met de trein doen. Jij noemt in je blog bedragen voor de Ghan en Pacific die ik nergens terug kan vinden. De bedragen die ik vind, zijn vaak veel hoger en voor hele luxe treinen. Dus, waar moet ik zijn voor de tarieven die jij noemt? Alvast bedankt voor je antwoord!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Sophie,

   Bedankt!

   De prijzen komen van de website van de Great Southern Rail. Ik heb het artikel in 2017 geüpdatet, maar inmiddels zijn de bedragen weer iets gestegen. Zo betaal je van Adelaide naar Alice Springs nu minimaal 829 AUD in plaats van 799 AUD (in het geval van een ‘advanced purchase’).

   Beantwoorden
 10. aggie van der weide

  hoi hoi over twee jaar willen we een jaar door Australië reizen
  is het dan verstandiger om een camper te kopen of te huren

  Beantwoorden
 11. Larissa

  Beste Robbert,

  Onlangs heb de reisgidsen voor Australië aangeschaft, omdat ik in oktober wil gaan rondreizen. Ik zit niet vast aan de tijd, dus ik kan wat routes combineren. Welke raad je aan om dan te doen? En ik zit eraan te denken om O&N te vieren in Sydney, is dit een aanrader of moet ik dit juist vermijden?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Larissa

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Larissa,

   Ligt eraan wat je wilt… Wat zijn je behoeften?

   Oud en Nieuw in Sydney is supertof!

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*