Wat kost backpacken in Australië?

Wat is jouw ultieme droombestemming? Voor veel backpackers is Australië het walhalla. Met trekpleisters als het Great Barrier Reef, de Whitsundays, de ruige woestijnlandschappen, het ongerepte westen en bruisende steden zoals Sydney en Melbourne is er van alles te beleven. En de gezellige backpackerbars aan de oostkust zorgen ervoor dat ook de reizigers die niet vies zijn van een feestje zich er buitengewoon goed vermaken.

Iets anders waarom Australië populair is, is de zo relaxte vibe die er hangt. Je bent echt even helemaal weg van je eigen vertrouwde (en gehaaste!) leventje en gaat een spannend avontuur aan.

Het is een regelrechte sprong in het diepe die je hoe dan ook memorabele ervaringen zal geven.

Desondanks lijkt backpacken Down Under in eerste instantie vaak onhaalbaar of onbereikbaar door de hoge kosten die erbij komen kijken. Het is een beetje hetzelfde verhaal met Nieuw-Zeeland trouwens.

Is dit beeld over Oz terecht? Heb jij enig idee over de uitgaven voor het rondreizen door Australië? Weet jij wat de kosten per maand zoal zijn? En hoeveel dagbudget je nodig hebt? Zeker als je besloten hebt voor het eerst door Australië te gaan backpacken, zul je met vragen als deze zitten.

Waar ik in Thailand vaak op €20 per dag leef en tijdens mijn eerste reis door Azië slechts €4.500 heb uitgegeven in acht maanden, zijn soortgelijke uitgaven in Australië helaas niet mogelijk. Bereid je voor op minimaal het twee- tot driedubbele.

Maar…

Het hoeft niet persé buitensporig duur te worden hoor. Bovendien is Australië misschien wel het bekendste land ter wereld om een working holiday te doen. Oftewel: werken en reizen combineren. Zo kan je je reis letterlijk zelf verdienen terwijl je in Australië verblijft. Verder leer je op die manier vaak andere leuke mensen kennen, waarmee je later eventueel op pad gaat.

Anyway

In deze uitgebreide gids geef ik je praktische voorbeelden. Zo krijg je per onderwerp (accommodatie, eten & drinken, vervoer en tours & activiteiten) een realistisch inzicht in de kosten per maand en per dag om rekening mee te houden als je in Australië gaat backpacken

Afwijkingen kunnen logischerwijs altijd voorkomen, al heb ik me gericht op -laten we zeggen- de ‘gemiddelde backpacker’. Hierbij heb ik twee verschillende scenario’s onderzocht: de ‘standaard’ backpacktrip langs de oostkust en een langere reis waarbij je meer van Australië te zien krijgt.

Goed om te weten: de prijzen in dit artikel zijn in euro’s en Australische dollars (AUD). Ik ben uitgegaan van de koers 1,65 AUD = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Twee verschillende scenario’s

Het magistrale landschap van de Pinnacles nabij Perth, Western Australia

Omdat er verschillende soorten backpackers met uiteenlopende wensen zijn, ben ik uitgegaan van twee situaties:

  • Situatie 1: 1 maand backpacken aan de Australische oostkust. Dit is voor het merendeel van de (jongere) backpackers een veelgemaakte en daarmee realistische keuze. De nadruk ligt op populaire plekken bezoeken, vrienden maken en zo nu en dan een feestje pakken. Deze situatie is het meest goedkope scenario.
  • Situatie 2: gedurende deze trip zal je naast de oostkust tevens andere delen van Australië bezoeken. Op stap gaan is niet je ding, liever geef je je geld uit aan tours en uitstapjes. In dit scenario heb je meer te besteden dan in situatie 1, al ben je nog altijd een backpacker die op de kosten let.

 

De kosten voor accommodatie in Australië

Net als Azië en Zuid-Amerika is ook Australië een erg populaire bestemming onder backpackers. Met name aan de oostkust zie je ze een hoop. Je zult al snel merken dat je op het gebied van accommodatie in Australië een ruime keuze hebt. Hostels, luxe hotels, boetiekjes, couchsurfing, Airbnbs enzovoort.

Voor het gemak bespreek ik enkel en alleen de hostels, aangezien de hotelprijzen voor backpackers (doorgaans) te hoog liggen en hostels daarbij specifiek gericht zijn op rugzaktoeristen. Het is opvallend dat de prijzen sinds de corona-tijd flink gestegen zijn. Zo kon je in 2021 nog makkelijk voor €10 per nacht een hostel vinden, tegenwoordig ben je minimaal het dubbele kwijt.

YHA is trouwens een van de grotere hostelketens in Australië die je in iedere stad terugvindt, maar zeker niet het goedkoopste. In Melbourne kost de goedkoopste dorm op een willekeurige dag in januari 2024 bijvoorbeeld €32 en in Sydney zelfs €37, wanneer ik op Booking.com kijk. Indien je je aanmeldt als YHA Member kun je overigens genieten van diverse kortingen, zowel op accommodatie als op activiteiten.

Tip: je weet het denk ik al, maar voor hostels raad ik je aan om de websites of apps van Booking.com, Agoda of Hostelbookers te gebruiken. Zo vind je snel de beste deals.

 

Wat kost een goedkoop hostel in Australië ongeveer?

Om het overzichtelijk te maken, besteed ik aandacht aan de steden Sydney, Melbourne, Cairns, Port Douglas, Brisbane en Perth. Voor het doen van een prijsvergelijk, heb ik gebruikgemaakt van Booking.com en gezocht op op een willekeurige datum – in dit geval 9 januari 2024 tot 10 januari 2024. Een nachtje dus.

Als ik in Sydney ga kijken, is de goedkoopste dorm €25 per nacht. Hiervoor krijg je een bed in een kamer met zes stapelbedden.

In Melbourne beginnen de prijzen op €18 per nacht, en daarna direct €25 en hoger.

In Cairns heb je voor €17 een plek in een stapelbed.

Dan het laid-back strandplaatsje Port Douglas. Net als in Cairns kun je hier voor €17 terecht.

Ook voor wat betreft het geliefde Brisbane is €17 de startprijs per nacht.

Perth, tot slot, is het allemaal nog een stukje prijziger. De goedkoopste optie is €31 bij The Hive Hostel.

Al met al zijn dit, zeker voor backpackbegrippen, behoorlijke bedragen.

 

En wat kosten de duurdere hostels zoal?

In Sydney is Wake Up! Bondi Beach het duurst, je betaalt er voor een slaapzaal met zes bedden €52 per bed. Dit is dus dik het dubbele vergeleken met de prijs van het goedkoopste hostel dat ik hierboven heb genoemd.

Kijk ik in Melbourne, dan is de duurste optie €44 per nacht. Daarvoor zal je wel je kamer met negen andere backpackers moeten delen.

Als je gaat backpacken in Cairns, is een vierpersoonskamer (dorm) bij Travellers Paradise het meest prijzig van alle mogelijkheden die er zijn, namelijk €37.

Port Douglas is natuurlijk vrij klein en heeft daarom niet zoveel aanbod qua hostels. €20 is hier het meest wat je er voor een nacht kwijt bent. Valt relatief mee dus.

Bij het Selina Brisbane in Brisbane zal je liefst €54 moeten dokken om een nacht in een stapelbed door te brengen.

De duurste optie in Perth? Volgens kun je bij Hostel G Perth in een dorm terecht voor €20. Not too bad dus zou ik zeggen.

 

Accommodatie in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de accommodatiekosten in Australië, is het van belang om te weten wat je gemiddeld ongeveer kwijt gaat zijn.

 

Welke gemiddelde kosten kan je verwachten voor overnachtingen?

Reken gemiddeld op 33 AUD (€20) tot 58 AUD (€35) per nacht voor een bed in een slaapzaal (dorm). De algemene regel is: hoe minder stapelbedden er in de ruimte staan, hoe hoger de prijs per bed. Een eigen kamer met een een- of tweepersoonsbed in een hostel kost je ongeveer 83 AUD (€50) tot 150 AUD (€90) per nacht, waarbij je bij de goedkopere kamers meestal een gedeelde badkamer hebt.

Overigens, als je wilt gaan kamperen in Australië, reken dan op 13 AUD (€8) tot 37 AUD (€22) per kampeerplek. Je betaalt per plaats en dus niet per persoon. De tarieven verschillen per staat. New South Wales is gemiddeld genomen het prijzigst, terwijl de Northern Territory en Western Australia juist ietsje goedkoper blijken. Je kunt tevens kiezen om te wildkamperen, dit is gratis. Wel heb je dan een self contained-camper nodig. Sommige natuurcampings hanteren trouwens een zogeheten eerlijkheids-systeem: je laat hierbij het verschuldigde bedrag achter in de honesty box. Kamperen rondom of in de steden is prijziger, soms zelfs AUD 50 (€30) per nacht.

 

Wat zijn de maandelijkse en dagelijkse kosten voor accommodatie?

Ga je alleen backpacken in Australië? Dan kies je waarschijnlijk in de meeste gevallen voor het slapen in dormitories oftewel slaapzaaltjes. Je bent dan qua overnachten ongeveer 33 AUD (€20) tot 58 AUD (€35,10) per dag kwijt. Ik pak het gemiddelde van deze twee bedragen, oftewel 45,50 AUD (€27,60) per dag.

Ik ga er gemakshalve vanuit dat je telkens in een dorm slaapt en sporadisch in een eigen kamer, als je een leuke aanbieding ziet langskomen. Gemiddeld zal het zo’n 45,50 AUD (€27,60) per dag zijn en daarmee 1.365 AUD (€827,25) per maand. Dit bedrag kan lager, als je telkens in de goedkoopste dorms verblijft. Heb je een camper en ga je veel gratis of low-budget in nationale parken kamperen, dan zal het uitgegeven bedrag bovendien ook een stuk lager liggen. Al heb je dan natuurlijk weer hogere transportkosten.

De uitgaven aan accommodatie zullen in beide reis-situaties (zie eerder) zo’n beetje hetzelfde zijn, aangezien in allebei de gevallen telkens voor hostels wordt gekozen.

Goed om te weten: bij sommige hostels is ontbijt inbegrepen. Meestal is dat enkel toast met wat jam, thee en koffie. Maar ach, beter dan niets.

Alvast je accommodatie boeken?

Reserveer dan direct een leuke slaapplek via Booking.com.

 

De kosten voor eten en drinken in Australië

Dit is Reuben Hills, een leuke lunchzaak in Sydney (met goede koffie 🙂 )

In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor eten en drinken, en ik maak onderscheid tussen cafés, bars en supermarkten. De prijzen zijn gemiddend en heb ik verzameld via Numbeo.

 

Café of bar

Buiten de deur eten, oftewel uit eten gaan, kan zeker in Australië een (groot) nadelig effect hebben op je besteedbare budget waardoor je in je overige uitgaven moet gaan snijden. Met name de drankjes (denk aan een biertje) zijn vaak wat duurder dan in Nederland. Hieronder een overzicht van gebruikelijke dingen die je in een willekeurig café/bar bestelt (met de bijbehorende gemiddelde prijzen):

  • Espresso: 4,50-5,50 AUD (€2,75-€3,35)
  • Capuccino: 4,50-7 AUD (€3,35-€4,25)
  • Thee: 3 AUD (€1,80)
  • Bier (1 glas): 10-15 AUD (€6,05-€9,10)
  • Wijn (1 glas): 6-12 AUD (€3,65-€7,3)
  • Hamburger: 12-20 AUD (€7,30-€12,10)
  • Pasta: 18-20 AUD (€10,90-€12,10)
  • Fish & chips: 15-20 AUD (€9,10-€12,10)
  • Maaltijdsalade: 18-20 AUD (€10,90-€12,10)

 

Supermarkt

Tijdens je reis kom je logischerwijs niet alleen in restaurants of bars om je maag te vullen. Vandaar dat ik je tevens een indruk wil geven van de supermarktprijzen. Bekende ketens zijn Coles en Woolworths. Ook de Aldi heeft er vestigingen.

De prijzen die je hieronder ziet, heb ik in december 2023 verzameld op de website van Coles. Daar waar mogelijk ben ik telkens voor het huismerk gegaan. Voor sommige producten gaat het overigens om prijzen die kunnen variëren op basis van het seizoen.

  • Vers brood (450 gram): 4,50 AUD (€2,75)
  • Rijst (1 kg): 1,80 AUD (€1,10)
  • Kipfilet (1kg): 10 AUD (€6,10)
  • Zalm (1 kg): 30 AUD (€18,20)
  • Garnalen (1 kg): 30 AUD (€18,20)
  • Tonijn in blik (95 gram): 1,10 AUD (€0,65)
  • T-bone steak (1 kg): 30 AUD (€18,20)
  • Ristorante-pizza (355 gram): 9 AUD (€5,45)
  • Water (1,25 liter): 1 AUD (€0,60)
  • Melk (1 liter): 2,30 AUD (€1,40)
  • Eieren (12 stuks): 6 AUD (€3,75)
  • Cheddar (1 kg): 10,50 (€6,35)
  • Cornflakes (725 gram): 4,50 AUD (€2,75)
  • Havermout (900 gram): 1,65 AUD (€1)
  • Rauwe hazelnoten (150 gram): 4 AUD (€2,40)
  • Cacao-nibs (200 gram): 4,40 AUD (€2,65)
  • Pindakaas (500 gram): 4,60 AUD (€2,80)
  • Nutella (400 gram): 6,20 AUD (€3,75)
  • Royal Gala-appels (1 kg): 3,50 AUD (€2,10)
  • Bananen (1 kg): 4 AUD (€2,40)
  • Aardbeien (250 gram): 3 AUD (€1,80)
  • Avocado (1 stuk): 1,25 AUD (€0,75)
  • Aardappelen (1 kg): 3,70 AUD (€2,25)
  • Tomaten (1 kg): 6,80 AUD (€4,10)
  • Broccoli (340 gram): 1 AUD (€0,60)
  • Bloemkool (1 stuk): 3 AUD (€1,80)
  • Coca Cola (1,25 liter): 3,50 AUD (€2,20)
  • Reep chocola van Cadbury (180 gram): 4 AUD (€2,40)
  • Chips (170 gram): 4,80 AUD (€2,90)
  • Wijn (0,75 liter): 15 AUD (€9,10)
  • Bier (0,5 liter): 6,90 AUD (€4,20)
  • Sigaretten (een pakje Marlboro): 61 AUD (€36,95 – dit is geen grap 🙂 )

 

Eten en drinken Australië: de kosten per maand en per dag

Voor eten en drinken in Australië geldt: de kosten zijn vrij hoog, met een beetje creativiteit kun je desalniettemin ook als budgetbackpacker overleven.

Allereerst heb je voor wat betreft eten in Australië bij veel hostels de mogelijkheid om je eigen gerechten te koken. Maak daar gebruik van, want dit bespaart je een hoop kosten. Veel producten zijn in de supermarkt vergelijkbaar geprijsd met die in Nederland, al is zuivel gemiddeld genomen wat duurder. Naar een eetcafé gaan kan echter al snel erg prijzig worden. Leuk voor een keertje misschien, maar de meeste backpackers doen dit niet al te vaak.

Echter, in veel gebieden vind je verschillende backpack-barretjes waar je terechtkunt voor een goedkope maaltijd en drankje. Bovendien zijn er happy hours speciaal voor backpackers. Je krijgt dan doorgaans 50% korting.

 

Wat is het goedkoopste -maar wel fatsoenlijke- eten?

Wil je het goedkoopst uit zijn, dan kook je voor jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van noodles of rijst met wat toegevoegde groenten. Dit kost je zo’n 4 AUD (€2,40). Een diepgevroren pizza is geprijsd vanaf 5 AUD (€3,05) bij de Coles, al betaal je voor een Ristorante-pizza al snel 9 AUD (€5,45).

In het gros van de hostels vind je gedeelde keukens om je eigen eten te bereiden en een praatje te maken met andere reizigers.

 

Wat kost een gemiddelde maaltijd en drankje?

Als je zelf kookt, reken dan op ongeveer AUD 6,50 (€4) per gerecht. In dit geval heb ik het over pasta of rijst met wat groenten.

Eet je buiten de deur, maar doe je dit bij een pub die zich richt op backpackers, dan hoeven de kosten nog niet eens zo hoog uit te vallen. Denk hierbij aan 13 AUD (€7,85) voor een diner en 9 AUD (€5,45) voor een goede lunch. Drankjes kosten hier tussen de 3,3 AUD (€2) en 6,6 AUD (€4). Ga je naar een gemiddeld restaurant, reken dan op 15 AUD (€9,10) tot 50 AUD (€30,25) voor een maaltijd.

Mocht je een keer bij de McDonald’s willen snacken, weet dan dat je rond de 13 AUD (€7,50) kwijt zult zijn voor een gemiddelde maaltijd.

 

Wat zijn de maandelijkse en dagelijkse kosten voor eten en drinken?

Laat ik vooropstellen dat ik uitga van kosten die je zult maken om in je levensonderhoud te voorzien, oftewel je dagelijkse eet- en drinkbehoeften. In situatie 1 (zie verder) komen daar bovendien uitgaven bij voor een paar avondjes de kroeg ingaan.

 

Situatie 1: 1 maand reizen langs de oostkust

Je kookt vrijwel uitsluitend zelf en gaat zo nu en dan op stap, al beperk je de drankjes die je bestelt vanwege de hoge kosten en maak je gebruik van de speciale backpackavonden. Desondanks wil je wel gewoon een leuke tijd hebben, zonder al teveel met geld bezig te hoeven zijn

De stapavonden kosten 40 AUD per keer en je pakt er gedurende de maand reizen vier mee.

Reken in dit geval per maand op 450 AUD (€272,75) voor eten en drinken + 160 AUD (€96,95) voor uitgaan. In totaal dus 610 AUD (€369,70) per maand en 20,35 AUD (€12,35) per dag.

 

Situatie 2: 2 maanden reizen en meer zien

Alles in ogenschouw nemende, kom ik op basis van de bovengenoemde bedragen uit op een gemiddeld bedrag van 25 AUD (€15,15) per dag, en zo’n 750 AUD (€454,55) aan maandelijkse kosten voor eten en drinken in Australië, als ik uitga van reis-scenario 2.

Een voorwaarde hierbij is wel dat je bij budgetaanbieders eet en veel zelf kookt. Ga je vaker uit eten bij restaurants, dan vallen de kosten logischerwijs een stuk hoger uit. Minimaal AUD 50 per dag is dan waar je aan moet denken.

En nogmaals: hier zitten geen avondjes uit bij.

 

De kosten voor vervoer in Australië

Is een roadtrip door de Hunter Valley iets voor jou? Tip: een Toyota Estima is een superfijne auto voor een roadtrip – achterin kun je slapen als je de stoelen weghaalt en er een matras neerlegt

Australië heeft een uitgebreid transportnetwerk van bussen en treinen die je als backpacker kunt gebruiken. Behalve van het openbaar vervoer is Australië de ultieme bestemming om een auto of camper te huren of te kopen en bijvoorbeeld een roadtrip te maken. Gezien de grootte van het land, zal je zo nu en dan wellicht ook een beroep doen op het vliegtuig.

Overigens, indien je van roadtrips houdt dan is Australië dé bestemming bij uitstek. Met talloze mogelijkheden om heerlijk door het land te cruisen zal je je geen moment vervelen. Je hebt vast al eens gelezen of gehoord over de memorabele Great Ocean Road. Of wat dacht je van een 4×4-trip door

Hieronder een aantal voorbeelden van transportkosten die je in Australië kunt verwachten. Ik bespreek het vliegtuig, auto en camper en de bus en trein.

 

Vliegtuig

Wanneer je binnenlands gebruik wilt maken van het vliegtuig, variëren de kosten net als in de meeste landen bijvoorbeeld afhankelijk de dag of tijd van het jaar die je kiest om te vliegen. Voorheen boeide het trouwens vrij veel of je je vlucht kort van tevoren (duur) of lang op voorhand (goedkoop) boekte. Tegenwoordig maakt dit echter weinig meer uit. Fijn, want zo hoef je niet alles voor je reis te plannen en vast te leggen.

Om je een voorbeeldje te geven van de kosten van een binnenlandse vlucht, heb ik gekozen voor een retourvlucht van Sydney naar Adelaide. De belangrijkste kenmerken van deze vlucht zijn:

  • Reisduur: +/- 2 uur
  • Enkel
  • Zo’n 3 maanden op voorhand geboekt
  • Reisdatum: 8 maart 2024

De goedkoopste (directe) vlucht die hierbij opduikt is via Regional Express en bedraagt €72. Dit lijkt, wat mij betreft, dus aardig mee te vallen. De gebruikte websites zijn Momondo.nl en Skyscanner.nl.

Voor soortgelijke vluchten met dezelfde voorwaarden (Sydney-Cairns, 3 uur en Sydney-Melbourne, 1 uur 30 minuten) vind ik uiteenlopende prijzen. Voor de eerstgenoemde reis betaal je minimaal €71, terwijl je voor Sydney-Melbourne minimaal €36 voor een enkeltje kwijt bent. Wil je van Sydney naar Tasmanië vliegen? Denk aan €40 voor een vlucht van 1,5 uur naar Launceston.

Tip: de grootste binnenlandse vliegmaatschappijen in Australië zijn: Qantas, Jetstar, Virgin, Tiger Air Australia. Lees mijn uitgebreide stappenplan voor het vinden van een goedkoop vliegticket.

Auto en camper

Naast het vliegtuig heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om een auto of camper te huren en een roadtrip te maken. De zoektocht voor het vergelijken, begint bij Discover Cars, een website waar je allerlei soorten auto- en camperverhuurders op het gebied van prijs tegen elkaar kunt afzetten.

De criteria die ik heb gebruikt zijn:

  • Verhuurperiode: 1 februari 2024 tot en met 1 maart 2024 (30 dagen)
  • Afhalen en terugbrengen in Sydney Airport
  • Leeftijd 30-65 jaar

De minimumprijs in Australische dollars is hierbij 1.023 AUD wat volgens dezelfde site neerkomt op €617,55. Voor dit bedrag krijg je bijvoorbeeld een Hyundai Accent, een standaardmodelletje maar verder prima. Wil je wat luxer, dan kun je kiezen voor een elektrische Polestar. Je betaalt dan alleen wel meteen 1.820 AUD oftewel €1.141,20.

Trouwens, de benzineprijs is in Australië zo rond de 1,30 AUD (€0,80) tot 2,40 AUD (€1,45) per liter. Dat valt voor ons Nederlanders dan weer mee 🙂 . Vooral in de meer afgelegen gebieden betaal je (flink) meer, denk aan de Nullarbor en Tennant Creek. In uitzonderlijke gevallen komen bedragen van 3 AUD of hoger voor.

Wil je liever een camper huren in plaats van een auto? Deze keuze valt te begrijpen, je hebt dan immers gelijk je accommodatie bij de hand. Om een camper te vinden gebruik ik verhuurder Jucy. aangezien er op Discover Cars geen te vinden zijn. Hierbij duikt als goedkoopste optie een Toyota Estima op voor 4.075,50 AUD, wat omgerekend neerkomt op €2.547,50. Da’s een behoorlijk bedrag, wat mij persoonlijk aan het denken zou zetten om er een te kopen in plaats van te huren. Echter, ga je ‘slechts’ 1 maand, dan wil je het ‘gedoe’ van kopen en verkopen er waarschijnlijk niet bij hebben.

Voor de zekerheid heb ik ook nog even bij de bekende verhuurder Wicked Campers gekeken voor de prijzen van campers. In dezelfde periode zijn de laagste prijzen voor busje 4.310 AUD en zodoende €2.612,10. Wel krijg je hiervoor dus een busje, terwijl je bij Jucy voor ongeveer hetzelfde bedrag een tot camper omgebouwde personenauto krijgt (de Toyota Estima).

Let op: alle bedragen zijn exclusief all-risk-verzekering, maar inclusief diefstal- en wa-verzekering.

 

Bus en trein

Iedere stad kent haar eigen lokale busmaatschappijen, al kun je in de steden zelf heel veel lopend doen. Wat dat betreft blijven de vervoerskosten dus laag. Die lopen vooral op voor transport tussen de steden.

De twee grootste nationale busoperators zijn Greyhound en Premier. Beide bieden zogeheten hop-on-hop-off-tickets aan, en dat voor diverse trajecten, al is Greyhound veruit het populairst onder backpackers.

Bij Greyhound noemen ze deze kaart trouwens de ‘Whimit Travel Pass’. Voor de gehele oostkust betaal je 415 AUD (€251,50) voor 30 dagen. Ze bieden tevens een Whimit Pass aan voor alle mogelijke routes aan, geldig voor 15 tot 120 dagen met prijzen van 369 AUD (€223,65) tot 789 AUD (€478,20).

Australië is tevens bekend om haar iconische treinreizen, inclusief overnachtingen en eten & drinken. Helaas zijn ze ook nogal prijzig. De trein is hier zodoende echt een luxeding. Een bekende is de GHAN die je in 3 dagen van Adelaide via Alice Springs naar Darwin brengt (vanaf 3,705 AUD en dus €2.245,45). Maar ook de Indian Pacific die vanuit Sydney via Adelaide naar Perth gaat (of vice versa natuurlijk). Deze vierdaagse rit van 4.352 km kost je minimaal 1.735 AUD, wat omgerekend €1.051,50 is. Let erop dat de vermelde prijzen bij het shoulder season horen en het om een vroegboekkorting gaat. Boek je kort vooraf, dan is het bedrag meteen zo’n 400 AUD (€242,40) hoger.

Voorheen waren er voor de GHAN en Indian Pacific speciale backpackers-kortingen. Helaas is dit niet meer het geval, waardoor reizen met deze treinen een stuk duurder is geworden. De meeste backpackers zal je deze treinen dan ook niet zien nemen. Ze kiezen ofwel voor de bus ofwel voor een reguliere trein. Of natuurlijk voor een roadtrip met een camper.

Tip: voor de luxere treinreizen van de GHAN, Indian Pacific en Great Southern in Australië, check de website van Great Trains.

Vervoer in Australië: de kosten per maand en per dag

Nu je een beeld hebt van de transportkosten in Australië, is het van belang om te weten wat de gemiddelde kosten zijn en wat je per dag ongeveer kwijt bent.

 

Welke gemiddelde kosten kan je verwachten voor transport?

Het bovenstaande onderzoek heeft uitgewezen dat de huur van een auto je minimaal 34,10 AUD en daarmee €20,65 per dag kost. Voor een auto of busje met slaapmogelijkheden betaal je tenminste 135,85 AUD en dus €82,35 per dag. Zeker rond de westkust van Australië zal je eerder geneigd zijn om een auto te huren, aangezien er in deze regio minder openbaar vervoer is dan bijvoorbeeld rond de Australische oostkust. Zo rijden er in het westen geen Greyhound-bussen, behalve in de Kimberley-regio.

Voor trein en bus maak je doorgaans gebruik van trajectkaarten die ik hierboven heb beschreven. Je betaalt er eenmalig voor. Qua dagelijkse uitgaven, inclusief het stadsvervoer, zal het bedrag ergens tussen de 10 AUD (€6,05) en 20 AUD (€12,10) liggen indien je de bus pakt.

 

Wat zijn de maandelijkse en dagelijkse kosten voor vervoer?

Hieronder heb ik de kosten per maand en per dag voor de twee eerder besproken reis-situaties uiteengezet.

 

Situatie 1: 1 maand reizen langs de oostkust

Tijdens deze reis van 1 maand zal je enkel de oostkust bereizen. Dit is immers het deel van Australië waar je de meeste backpackers treft. Er is altijd wel een feestje, de hostels zijn levendig en er is genoeg te zien.

Je besluit om de Whimit Travel Pass van Greyhound voor 30 dagen voor de oostkust aan te schaffen. Dit kost 415 AUD (€251,50) per maand en 13,85 AUD (€8,40) per dag. Meer transportkosten, behalve binnenstedelijk wat te verwaarlozen valt, heb ik zodoende niet.

 

Situatie 2: 2 maanden reizen en meer zien

Stel je beslist om in 2 maanden het volgende te doen:

  • 1 maand met de bus langs de oostkust reizen. Je schaft de eerdergenoemde Whimit Travel Pass voor de oostkust geldig voor 30 dagen aan. Dit kost me 415 AUD en dus €251,50. Per saldo komt dat neer op €251,50 per maand.
  • Vanuit Sydney pak je het vliegtuig naar Adelaide, dit kost €72 als je boekt via Skyscanner. Teruggerekend per maand bedragen de kosten €36.
  • Van Adelaide maak je een zevendaagse roadtrip naar Port Augusta en weer terug. Je huurt hiervoor een Toyota Estima waarin je kunt slapen. De totale kosten bedragen 666,33 AUD en dus €403,85 via verhuurder Jucy. Laten we zeggen dat daar nog 100 AUD (€60,60) aan benzine bijkomt. Omgerekend naar maandelijkse kosten is dit €108,25.
  • Daarna vlieg je van Adelaide naar Alice Springs om de Outback te verkennen. De kosten bedragen €146. Per maand is dit €73.
  • Vervolgens lijkt het je wel wat om de GHAN van Alice Springs naar Darwin pakken, onder andere om het Kakadu National Park te bewonderen. Vanwege de hoge kosten beslis je echter om te vliegen. Dat is met €266 overigens ook niet mals. Per maand is dit €133.
  • Vanuit Darwin vlieg je via Melbourne terug naar Amsterdam. Deze kosten neem ik echter niet mee, aangezien dit de terugvlucht naar Nederland is.

In deze situatie, gerekend over 2 maanden, ben je voor transport dus 251,50+36+108,25+73+133 = €601,75 per maand kwijt. Omgerekend dus €20,05 per dag. In Australische dollars betekent dit 992,90 AUD en 33,10 AUD.

Lees ook: ken jij deze goedkope transportopties in Australië al?

 

De kosten voor tours en activiteiten in Australië

Een koalabeertje in de Taronga Zoo in Sydney

Dit gedeelte is qua kosten wat lastiger in te schatten, aangezien er tienduizenden dingen te ondernemen zijn, die niet allemaal geld hoeven te kosten. Je zou dus kunnen zeggen dat het op activiteitengebied op jezelf aankomt: kies je voor een mix van georganiseerde tours en plekken op je eigen houtje ontdekken of wil je alles georganiseerd (en dus duurder) doen?

Gratis, zei ik inderdaad. Zo kun je in Sydney de Free Walking Tour doen bijvoorbeeld via I’m Free. Een andere aanrader is de Bondi to Coogee Coastal Walk. Een schitterende wandeling van om en nabij de 6 km waarbij je onder meer langs Bronte en Gordon’s Bay komt. Maar ook simpelweg rondstruinen langs of liggen op het strand kost je helemaal niets. En wat dacht je van deze gratis dingen om je mee te vermaken in Gold Coast?

De meeste dagtrips kosten tussen de 75 AUD en 300 AUD. In euro’s betekent dit €45,45 en €181,80.

Hieronder een overzicht van de prijzen van veel gekozen activiteiten in Australië:

  • Het Dreamworld Theme Park aan de Gold Coast: 96 AUD (€57,60)
  • Entree tot Nationale parken (indien niet gratis): 7-17 AUD (€4,25-10,30)
  • De Australian Zoo nabij Brisbane: 64,95 AUD (€39,35)
  • Een duik bij het Great Barrier Reef: 135 AUD (€81,80)
  • Snorkelen in het Great Barrier Reef: 75 AUD (€45,45)
  • Kajakken en snorkelen bij Fraser Island (K’gari): 215 AUD (€130,30)
  • Een dagtrip naar Moreton Island vanuit Brisbane: 170 AUD (€103,05)
  • Een tweedaagse zeiltocht naar de Whitsundays inclusief kamperen: 497 AUD (€301)
  • Uluru en Ayers Rock verkennen in 3 dagen (zonder gids): 210 AUD (€127,25)
  • Een tweedaagse tour naar het Kakadu National Park vanuit Darwin: 400 AUD (€242,40)
  • Een dagtour door het Kakadu National Park vanuit Darwin: 240 AUD (€145,50)
  • Een kroegentocht in Melbourne of Sydney: 35 AUD (€21,20)

 

Tours en activiteiten in Australië: de kosten per maand en per dag

Lees verder om te weten te komen wat je zowel per maand als per dag ongeveer uit gaat geven aan tours en activiteiten.

 

Welke gemiddelde kosten kan je verwachten voor tours en activiteiten?

Reken op 50 AUD (€30,30) tot 115 AUD (€69,70) voor eenvoudige dagtrips, zoals snorkelen, het bezoeken van een dierentuin of een uitje naar de Blue Mountains. Daarentegen kost wandelen door een nationaal park niks of heel weinig.

Voor de grotere georganiseerde tours ben je al snel 415 AUD (€251,50) of (veel) meer kwijt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een driedaagse tour op Fraser Island, Kangaroo Island of naar Uluru. Je kunt die plekken uiteraard ook zonder tour bezoeken, wanneer je de tijd hebt is zoiets prima te doen.

 

Wat zijn de dagelijkse en maandelijkse kosten voor tours en activiteiten?

Net als bij de kosten voor vervoer maak ik wederom het onderscheid tussen twee situaties: een waarbij de reis 1 maand duurt en een langere, veelzijdigere (maar ook duurdere) reis van 2 maanden.

 

Situatie 1: 1 maand reizen langs de oostkust

Tijdens de reis van 1 maand wil ik een aantal dingen doen, al heb ik geen budget om hele dure activiteiten te ondernemen. In ieder geval de volgende zaken staan op de planning: een kroegentocht in Melbourne (35 AUD; €21,20), een surfles meepakken in de Gold Coast (55 AUD, €33,35), snorkelen in het Great Barrier Reef (75 AUD; €45,45) en een dagtrip naar de Whitsunday-eilanden (239 AUD; €144,85) .

Voor de rest ben ik van plan om flink wat te hiken in nationale parken, met als voordeel dat die veelal gratis zijn of slechts enkele euro’s kosten.

De totale activiteitskosten komen daarmee op 404 AUD (€244,85) per maand. Per dag betekent dat 13,45 AUD (€8,15).

 

Situatie 2: 2 maanden reizen en meer zien

In deze situatie ga ik uit van het voorbeeld waarin je 2 maanden door Australië reist. In periode besluit je om in elk geval vier tours te doen: een duik bij het Great Barrier Reef, een tweedaagse zeiltrip naar de Whitsundays, een driedaagse trip vanuit Alice Springs naar Uluru en de tweedaagse excursie door het Kakadu National Park.

De duik is 135 AUD (€78), het tripje naar de Whitsundays 497 AUD (€301), de driedaagse Uluru-trip kost me 210 AUD (€127,25) zonder gids en het Kakadu National Park 400 AUD (€242,40). In totaal betaal je voor activiteiten in 2 maanden dus 1242 AUD (€752,75).

Teruggerekend is dit 621 AUD (€376,40) per maand. Dit komt neer op 20,70 AUD (€12,55) per dag. Daar komt eventueel nog een klein bedrag bij, omdat niet alle activiteiten zoals op eigen houtje nationale parken bezoeken hier bij zijn opgenomen. Desondanks kun je in veel nationale parken voor niks naar binnen.

 

Alvast je tours en activiteiten boeken?

Tours en activiteiten kan je eenvoudig lokaal regelen, maar bijvoorbeeld ook alvast online via Get Your Guide.

 

De kosten voor backpacken in Australië: de conclusie

Cape Tribulation en het Great Barrier Reef: wat denk je ervan 🙂 ?

In de tabel hieronder heb ik alle kosten uit dit onderzoek nog ’s voor je op een rijtje gezet, voor zowel situatie 1 (de reis van 1 maand) als situatie 2 (de reis van 2 maanden).

 

Situatie 1: reis van 1 maand

Per maand Per dag
Accommodatie  1.365 AUD (€827,25) 45,50 AUD (€27,60)
Eten & drinken 610 AUD (€369,70) 20,35 AUD (€12,35)
Vervoer 415 AUD (€251,50) 13,85 AUD (€8,40)
Tours & activiteiten 404 AUD (€244,85) 13,45 AUD (€8,15)
Totaal 2.794 AUD (€1.693,30) 93,15 AUD (€56,55)

Tijdens deze reis geef je dus 2.794 AUD (€1,693,30) per maand uit, en 93,15 AUD (€56,55) per dag.

 

Situatie 2: reis van 2 maanden

Per maand Per dag
Accommodatie  1.365 AUD (€827,25) 45,50 AUD (€27,60)
Eten & drinken 750 AUD (€454,55) 25 AUD (€15,15)
Vervoer 992,90 AUD (€601,75) 33,10 AUD (€20,05)
Tours & activiteiten 621 AUD (€376,40) 20,70 AUD (€12,55)
Totaal 3.728,90 AUD (€2.2259,90) 124,30 AUD (€75,35)

Op basis van de bovengenoemde vier variabelen bedragen de maandelijkse kosten in Australië 3.728,90 AUD (€2.2259,90)Dagelijks komt dit neer op 124,30 AUD (€75,35).

In 2021 kwam ik overigens nog uit op omgerekend €58,85 per dag voor dezelfde reis, en het is bijna uitsluitend de stijging van de hostelkosten die ervoor zorgt dat het bedrag nu een stuk hoger ligt.

 

Extra opmerkingen

Let op: de bovenstaande uitkomsten zijn op basis van het gedane onderzoek en dus geen mini- of maximum. Ook heb ik zaken als het vliegticket vanuit Europa, eventuele visumkosten stadsvervoer hier niet in meegenomen. Daarnaast zal je waarschijnlijk nog een lokale simkaart willen aanschaffen. Hiervoor heb je tig mogelijkheden. Via Boost Mobile kun je bijvoorbeeld een prepaid-simkaart kopen met 50gb internet voor AUD 35 (€21,20).

Goed om te weten: ga je niet werken of studeren in Australië, dan heb je alsnog een visum nodig om het land binnen te kunnen komen. Om precies te zijn het Australische Visitor Visa. Je regelt het eenvoudig en gratis via de Australische overheid.

Met name de kostenpost tours & activiteiten zal de afwijking in daguitgaven sterk beïnvloeden. Misschien ben jij juist die backpacker die geen enkele tour boekt en vrijwel alles op eigen houtje onderneemt. Dit zal hoe dan ook je dagelijkse uitgaven behoorlijk omlaag brengen.

Datzelfde geldt zeer zeker ook voor transport. Stel dat je bijvoorbeeld een campertje koopt en voor nagenoeg hetzelfde bedrag verkoopt, dan scheelt je dit héél erg veel geld. Je hebt dan niet de kosten van Greyhound, al moet je natuurlijk wel je benzine betalen. Neem je daarentegen de GHAN of Indian Pacific, dan zullen de kosten snel oplopen. En wanneer je enkel en alleen de oostkust met de bus bezoekt zoals in situatie 1, hoef je niet de (dure) vliegtickets te kopen en de auto te huren.

Ten slotte is uitgaan in Australië simpelweg reteduur. Veel backpackers kiezen er dan ook voor om zelf drank in te slaan en er in het hostel een gezellige boel van te maken.

 

Wat geeft de gemiddelde backpacker per maand en per dag uit?

Hoe zit het met de budget-backpackers die naar Australië willen? 

Ook voor minder dan de berekende €56,55 per dag kun je door Australië gaan backpacken, je zult dan simpelweg minder (betaalde) activiteiten ondernemen, veel kamperen, dagen aan de prachtige stranden van Australië doorbrengen, het gros van de tijd je eigen eten koken, met meerdere mensen reizen in plaats van alleen etcetera. Bovendien zal het niet bezoeken van bars en clubs je nog een behoorlijke lading dollars besparen.

En wanneer je -zoals hierboven aangegeven- een auto of camper koopt en deze tegen ongeveer dezelfde prijs verkoopt, bespaar je een hoop op transport. Je kunt in dat geval eerder denken aan 60 AUD (€36,35) op dagelijkse basis.

Gemiddeld genomen zal een backpacker steevast 60 AUD (€36,35) tot 120 AUD (€72,70) per dag spenderen, waarbij 100 AUD (€60,60) het meest gangbaar is.

Er zijn ook creatieve oplossingen om het backpacken door Australië te kunnen bekostigen behalve enkel en alleen kosten besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het combineren van werken en reizen overwegen. Dit is een veelgemaakte keuze onder backpackers.

Lees ook: Wat te doen in Australië? En deze 40 veelal bijzondere weetjes over Australië/. Handig als je een algemene indruk van Australië wilt krijgen en je geld goed wilt besteden 🙂 .

 

Nou, ik ben benieuwd. Wat vind jij van de kosten voor backpacken in Australië?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
23 Antwoorden
  1. Ingrid

    Hoi Robbert,
    Ik ben ook even naar je FB pagina gegaan en krijg er steeds meer zin in: duiken op Barrier Reef, langgekoesterde wens.
    20 oktober- 20 november.
    Tip was: rustig Cape Tribulation en mooier rif dan bij Cairns, is dat wat jou betreft ook zo?
    Ik kom er maar niet achter: kun je in die periode nog wel in zee zwemmen of is het bijna overal onmogelijk, vanwege haaien, kwallen etc.?

    Groet en veel plezier met je volgende reis!
    Ingrid

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Ingrid,

      Dat moet inderdaad super zijn, zelf heb ik overigens geen PADI, dus ik kan daar niet echt over meepraten 🙂 .

      Het box-jelly-fish-seizoen loopt van november tot en met mei. In deze periode is zwemmen gevaarlijk, daarbuiten niet, behalve dan dat je bij Myall Beach altijd op moet passen voor het koraal.

      Ik ben inmiddels vertrokken, jij ook een fijne trip.

  2. Mike

    Voor camperhuur in Australië kunt u terecht bij Cheap Campers. Zij hebben mij vorig jaar geholpen met een camperhuur in Australië. Zeer bekwaam en vriendelijk personeel! 🙂

  3. Heidi

    Hi!!
    Ik ga alleen naar Australie toe, maar ik wil graag zo af en toe een georganiseerde tour doen. Heb jij de tours in een hostel zelf geboekt of via een website of iets dergelijks?
    In Azie deed ik het vaak in het hostel zelf en kon je dezelfde dag nog mee. Ik vond dit ook erg fijn!
    Groetjes
    Heidi

  4. Laar

    Hoi Robbert,

    Thanks voor deze blog, ik ga over een paar maanden naar Australië! Zou graag in een hotel willen werken waar mijn accommodatie bij inbegrepen is. Weet jij op welke sites ik moet zoeken om dit te kunnen vinden? En zijn die advertenties op Gumtree te vertrouwen?

  5. Ilse

    Hoi!
    Ik wil naar Australie op te wonen/werken/reizen. Daarbij langere tijd op één plek wonen, liefst in Sydney en vanuit daar reizen maken / verder reizen.
    Ik probeer een indicatie te maken hoeveel spaargeld ik daarvoor nodig heb om mee te nemen..
    Is het zo dat als je daar gaat werken, je genoeg verdiend om rond te komen (dus dat je je spaargeld bijna niet nodig hebt)?
    Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

  6. Gijs

    Hee Robbert,

    Ik ben van maart 2016 tot en met eind juli 2016 op een werkvisum naar Australië geweest. Kan de rest van de 8 maanden nog weer gebruiken op mijn 1e werkvisum of moet ik dan mijn 2e werkvisum aan vragen?

    Groet,

    Gijs

  7. Danique Drost

    Heyy, ik ben van plan om volgend jaar naar Australië te gaan voor een working holiday. Ik vroeg mij alleen af wat een verstandig grootte is voor een backpack? Zodat ik niet teveel overbodige spullen mee neem.
    Groetjes Danique

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Danique,

      Zelf reis ik met 30 liter. Wellicht wat klein voor de gemiddelde backpacker, maar 40 zou voldoende moeten zijn!

      Groet, Robbert

  8. Julia

    Hoi!!
    Ik ga van februari tot ongeveer eind juni backpacken in Australië. Nu vraag ik mij af hoe groot mijn backpack ongeveer moet zijn, zodat er genoeg in past.
    Alvast bedankt!
    Groetjes Julia

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Julia,

      Zelf ben ik net terug uit Nieuw-Zeeland en het ging voor mij prima met een 30 liter backpack. Echter, voor veel reizigers zal dit misschien net wat te weinig zijn, maar 40-liter is echt wel voldoende. Bovendien heb je zo niet zo’n megading op je rug hangen.

      Maar goed, het ligt er natuurlijk aan: wat wil je allemaal meenemen?

      Groet, Robbert

  9. Sophie

    Hoi Robbert,

    Wat een fijne informatie! Ik ben mijn reis naar Autralie aan het plannen en wil graag ook een deel met de trein doen. Jij noemt in je blog bedragen voor de Ghan en Pacific die ik nergens terug kan vinden. De bedragen die ik vind, zijn vaak veel hoger en voor hele luxe treinen. Dus, waar moet ik zijn voor de tarieven die jij noemt? Alvast bedankt voor je antwoord!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Sophie,

      Bedankt!

      De prijzen komen van de website van de Great Southern Rail. Ik heb het artikel in 2017 geüpdatet, maar inmiddels zijn de bedragen weer iets gestegen. Zo betaal je van Adelaide naar Alice Springs nu minimaal 829 AUD in plaats van 799 AUD (in het geval van een ‘advanced purchase’).

  10. Larissa

    Beste Robbert,

    Onlangs heb de reisgidsen voor Australië aangeschaft, omdat ik in oktober wil gaan rondreizen. Ik zit niet vast aan de tijd, dus ik kan wat routes combineren. Welke raad je aan om dan te doen? En ik zit eraan te denken om O&N te vieren in Sydney, is dit een aanrader of moet ik dit juist vermijden?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Larissa

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw