Werk vinden in Australië, hoe doe je dat?

Deze week kreeg ik een mailtje van een jongen die graag in Australië zou willen reizen en werken maar geen idee heeft hoe hij aan een baantje kan komen als hij Down Under is.

Vandaar dat hij aan mij vroeg of het aan te raden is om dit op voorhand te regelen, al dan niet via een Nederlandse reisorganisatie. Ik zei hem dat dit niet nodig is, maar dat ik zijn ‘zorgen’ begrijp, zeker omdat dit de eerste keer is dat hij door Australië gaat reizen.

Om een lang verhaal kort te maken: in dit artikel ga ik diverse tips met je delen hoe jij in Australië werk kunt vinden nadat je het Working Holiday Visa hebt aangevraagd. Zo hoef je bij aankomst niet volledig met de handen in het haar te zitten als je voor de avontuurlijke weg kiest, oftewel je eigen job vinden.

 

1. Kijk op internet

Er zijn duizenden websites te vinden waar baantjes voor backpackers worden aangeboden. Enkele handige websites, zijn:

 • Gumtree
 • Seek
 • Jobs 4 Travellers
 • People 4 People
 • Backpacker Jobs
 • WWOOF

Gumtree is wellicht de bekendste van dit rijtje, de meeste backpackers zal je dan ook over dit platform horen. Pas wel op met het aanmaken van een account op een willekeurige vacaturewebsite, net als in Nederland kan je dan namelijk nog platgebeld worden.

Nu zal je wellicht denken: “Als het online kan, kan ik het toch net zo goed al van te voor regelen?”. Het enige dat ik je wil zeggen, is dat dit vaak lastig kan zijn. Kijk er bijvoorbeeld niet van op als een werkgever pas met je wil spreken als je daadwerkelijk in Australië bent.

 

2. Maak gebruik van de mogelijkheden in je hostel

Dit is misschien nog wel de makkelijkste optie die ik je meegeef. Want echt, grote kans dat jij je eerste job vindt via het hostel waar je op dat moment verblijft.

Waar moet je precies aan denken?

Allereerst is het goed om te weten dat in bijna ieder hostel notitie-borden te vinden zijn waarop aanvragen zijn voor backpackers die op zoek zijn naar werk. In de grote ketens, zoals bijvoorbeeld YHA, kun je tevens het hostelpersoneel vragen naar mogelijkheden, aangezien zij doorgaans voldoende kennis in huis hebben.

Maar er is meer.

Je kunt natuurlijk ook informeren bij andere reizigers die je tegenkomt in het hostel. Hebben zij al wat gevonden? Wat zijn hun plannen? Hoe pakken zij dit aan? Dit soort zaken kun je eenvoudig bespreekbaar maken.

En tot slot: wat te denken van werk in het hostel waar je verblijft? Misschien zoekt men nog wel een medewerker voor een bepaalde functie? Vragen staat vrij!

 

3. Pluk de voordelen van het feit dat je een backpacker bent

Hiermee bedoel ik te zeggen dat lang niet alle werkgevers staan te springen om het aannemen van een backpacker. Heel vreemd is dit niet, aangezien je doorgaans maar voor een bepaalde (beperkte) periode beschikbaar bent.

Maar het mooie is dat er ook mogelijkheden liggen juist omdat jij een reiziger bent. Denk bijvoorbeeld aan werken als gids, hostelmedewerker of bijvoorbeeld een job in een reisbureautje. Het zijn deze plekken waar ze doorgaans juist mensen zoals jij zoeken omdat je kunt ‘levelen’ met de doelgroep.

Als je in een nationaal park bent, doe dan eens navraag bij de infobalie of het visitor centre om te kijken of je als tour-gids kunt werken voor bepaalde trekkings. Ook kun je denken aan een reisorganisatie als Peter Pan waar je als sales-agent aan de slag kunt gaan en jouw ervaringen commercieel kunt inzetten.

 

4. Bezoek diverse boerderijen

Uiteraard kun je tevens voor de eerste optie kiezen en bijvoorbeeld voor farm jobs kijken op de websites van WWOOF of Harvest Trail, maar een andere optie is om de stoute schoenen aan te trekken en met een groepje backpackers langs verschillende boerderijen te rijden en te polsen of er iets beschikbaar is.

Op deze manier ziet de boer jullie direct face-to-face in plaats van allerlei CV’s via een vacaturewebsite. Wat denk je zelf dat beter werkt? Precies 🙂 . Bovendien is het hebben van een auto een pluspuntje. Nu denk je wellicht dat dit wat duur is, maar je kunt de kosten van de auto natuurlijk ook delen met enkele andere reizigers waarmee je een bepaalde periode samen gaat werken.

Pluspunten zijn wel zo handig, aangezien boerderijwerk lang niet altijd voor het oprapen ligt. Dit komt omdat er simpelweg heel veel mensen zijn die zich aanbieden voor dit soort baantjes. Jezelf onderscheiden is dus wel zo handig.

Trouwens, als jij als WWOOFer aan de slag gaat, weet dan dat je geen salaris krijgt maar wél accommodatie en eten & drinken. Dit is de ideale manier om andere backpackers te ontmoeten maar ook om aan de vereisten van een werkvisum voor het 2e jaar te voldoen.

 

5. Of loop binnen bij een bar of restaurant

Wil je in de horeca aan de slag, dan raad ik je aan om je CV meerdere malen uit te printen en diverse barretjes binnen te lopen. Net als voor boerderijwerk geldt doorgaans dat dit veel meer aanspreekt dan een online sollicitatie of een e-mail.

Zeker in de horeca is het van belang dat je goed met mensen kunt omgaan. Laat meteen zien wie je bent en maak een goede indruk op de eigenaar.

Ik raad je aan om de barretjes te bezoeken wanneer ze opengaan. Het is dan rustig waardoor er meestal wel tijd is om even een gesprekje te voeren.

Goed om te weten: als je achter de bar wilt staan, dan heb je een RSA nodig: de ‘Responsible Service of Alcohol-training’. Dit kun je doorgaans online doen voor je vertrek naar Australië.

6. Probeer niet die ene ideale baan te vinden

Je bent niet naar Australië gekomen voor die ‘droombaan’ die je in je eigen land zoekt, of wel dan?

Als ik je een advies mag geven: ga voor de ervaring en vind een werkplek waarmee je ‘snel’ geld verdient en je beoogde avonturen kunt realiseren.

Oké, je hoeft natuurlijk niet niet iedere job aan te nemen die je aangeboden krijgt, maar so what als je een tijdje als schoonmaker, aardbeienplukker, data-entrypist, autowasser of nachtwerker aan de slag gaat? In Australië kun je hier leuk mee verdienen, leer je vaak andere backpackers kennen en ben je flexibel waardoor je ook nog toekomt aan het belangrijkste, namelijk reizen.

 

7. Kijk ook buiten de stad

Het kan lastig zijn om in de grotere steden aan werk te komen, juist omdat in deze gebieden veel aanbod van werkers is. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, maar probeer naar alternatieven te kijken.

Waarom niet de stad verlaten om kennis te maken met de binnenlanden waar jouw kansen wellicht een stuk groter zijn. En het kan zomaar zijn dat je binnen de kortste keren verliefd wordt op een van de leuke typische Australische towns. Je zult in ieder geval niet de eerste zijn.

Tip: wat denk je bijvoorbeeld van werken in een ondergronds restaurant in het opaalstadje Coober Pedy?

Heb je geen zin om een stad zoals Melbourne of Sydney echt te verlaten, kijk dan ook eens bij de omringende stadsgebieden, de suburbs. De verbindingen met het openbaar vervoer zijn supergoed en de kans op het vinden van een baantje een stuk hoger.

 

8. Let op het seizoen

Dit is misschien een inkoppertje, maar ik wil ‘m toch even genoemd hebben. Als je bijvoorbeeld werk zoekt aan de kust, heb je in het hoogseizoen meer mogelijkheden dan in de periode wanneer er minder toeristen zijn.

Zo heb ik al regelmatig mensen gehoord over de weinige beschikbare plekken rond de Sunshine Coast in de maand mei. Houd hier dus rekening mee, afhankelijk van het type werk dat je zoekt natuurlijk.

 

Meer tips voor werken in Australië nodig?

Bekijk dan de volgende artikelen eens:

***

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de bovenstaande tips. Het is wat mij betreft dus niet nodig om voor je naar Australië trekt al te zorgen dat je een baantje hebt. Dit kan overigens wel zo zijn als je op zoek bent naar een meer gespecialiseerde job waarvoor de vereisten wat hoger liggen.
 

Als jij nog tips hebt voor andere backpackers, laat het hieronder zeker even weten.

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
15 Antwoorden
 1. Eveline

  Hey Robbert
  Mijn reisgenoot en ik zouden graag een maand werken in Australië. Het liefst zouden we ergens fruit plukken. De vraag is of ze ons wel gaan aannemen voor een maand? We hebben gehoord dat ze enkel mensen aannemen die meer dan een maand kunnen werken. Klopt dit?

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Eveline,

   Dat hangt helemaal af van de boerderij waar je gaat werken. Sommige plekken willen je minimaal 3 maanden hebben, terwijl anderen juist geen strikte voorwaarden hebben. Je kunt dit eenvoudig zien door vacatures online te bekijken.

   Succes!

 2. Matthijs

  Hee Robbert,

  Ten eerste mijn complimenten voor je blog, ik lees het nu al een tijdje en het bevalt uitstekend. Mijn vraag aan jou naar aanleiding van dit artikel is: Wat is de beste plek om werk te vinden in Australië? Ik ben in september van plan om naar Perth te reizen (maar ik kan dit nog veranderen), en wil het liefst tijdens mijn verblijf in Australië zoveel mogelijk werken.

  Bedankt!
  Matthijs

 3. Anne

  Hi Robbert,

  Mijn vriend en ik gaan binnenkort naar Australië en willen het liefst gaan werken op een ranch. Dus geen fruitplukken.
  We waren al bekend met WWOOF, maar daarbij heb je geen inkomsten.
  En we willen toch wel wat bijverdienen.
  We hebben al wat gezocht op internet maar daar zie je toch voornamelijk vacatures voor fruitplukken.
  Weet je misschien nog een andere site waar vacatures op staan voor het werken op een ranch? Of is de beste optie gewoon daar ter plekke zoeken?

  Groetjes Anne

 4. Lien

  Hej Robbert!

  Ik heb nu al bijna een jaar in belgie als kinesiste gewerkt en zal in november naar Australië vertrekken.
  Ik heb al wel wat verdiend. Maar dus nu vraag ik me af of ik Belgische belastingen ga moeten betalen indien ik in Australië begin te verdienen (niet als kinesiste maar als barmedewerker) in de maanden november-december. of moet ik die niet aangeven hier in belgie en valt dat gewoon onder die 19% van Australië?
  Dankje ook voor alle andere informatie op je blog! Geweldig!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Lien,

   Voor zover ik weet hoef je geen belasting te betalen op loon dat je in Australië verdient. Dit zou een beetje apart zijn…

   Je draagt dus gewoon af in Australië en kunt daar ook je ’tax back’ regelen 🙂 .

   Succes!

 5. Anne

  Hey Robbert,

  In oktober ga ik naar Australie. Ik wil hier graag reizen en ook hier en daar wat werken. Ik blijf tot en met februari in Australie.

  Kun jij aangeven wat gebruikelijk is, hoelang je ongeveer per werkgever aan de slag gaat? Ik heb geen flauw idee.
  Is het bijvoorbeeld mogelijk om 2 weken op een boerderij te werken dan weer verder te reizen?

  Groet,
  Anne

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Anne,

   Waar en hoelang je ergens werkt, kun je zelf beslissen. Binnen de 12 maanden mag je in ieder geval maximaal 6 maanden werken.

   Wat jij zegt, 2 weken op een boerderij werken en daarna verder, kan dus zeker.

   Groet, Robbert

 6. joris

  Beste Robbert,

  Onlangs heb ik besloten om na mijn examen een tussenjaar te nemen en de wereld te gaan ontdekken. Het lijkt mij ontzettend gaaf om voor enkele maanden naar Australië te vertrekken en daar in een restaurant/bar te werken. Ik vroeg me echter verschillende dingen af:

  -Is het met mijn jonge leeftijd (18 jr.) mogelijk om voor langere duur vast in een restaurant/bar te werken, ik heb al drie jaar horeca ervaring dus daar zal het niet aan liggen.
  – Welk seizoen kan ik het best naar Australië vertrekken, ivm. beschikbaarheid van werk? in principe heb ik vanaf september/oktober t/m maart/mei de tijd om op pad te gaan (het liefst richting Sydney)
  – Wat is het beste aan te raden qua onderdak? het lijkt me het best om de eerste weken door te brengen in een hostel, maar wat is voor de langere termijn de beste optie? Is het bijvoorbeeld makkelijk (en betaalbaar) om een klein appartementje in Sydney te huren.

  Veel vragen dus waarvan ik hoop dat je me er een paar kan beantwoorden.

  Alvast bedankt,

  Joris

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hey Joris,

   Leuk plan!

   De antwoorden op je vragen:

   – Jazeker, helemaal als je al die ervaring hebt.
   – Aangezien jouw baan (horeca) niet seizoensgebonden is, moet dit altijd wel goed komen.
   – Bij aankomst zal een hostel waarschijnlijk de beste keuze zijn. Als je een baan hebt, kun je misschien een flat delen met andere werkenden. Dit is iets wat veel wordt gedaan. Iets helemaal voor jezelf huren zal waarschijnlijk te prijzig zijn.

   Hopelijk heb je hier wat aan.

   Groet en succes, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw