Je hebt er vast al eens van gehoord: de rit met 762 bochten die je van Chiang Mai naar Pai brengt, het door backpackers zo geliefde bergdorpje dat bekendstaat om haar relaxte sfeer. Het is een van de populairste routes om in Thailand zelfstandig met de scooter af te leggen.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om vanuit Pai verder te rijden naar Mae Hong Son, Mae Sariang en via het Doi Inthanon National Park weer terug naar Chiang Mai te gaan. Dit is de welbekende Mae Hong Son Loop.

In dit artikel leg ik de focus op het traject Chiang Mai-Pai en met name hoe jij deze route kunt afleggen. Welke transportmogelijkheden zijn er zoal? Ik noemde de scooter al even, maar dit is niet voor iedereen een optie. Daarom bespreek ik ook nog 5 alternatieven waar je gebruik van kunt maken.

Ik geef je per suggestie een overzicht van onder meer de kosten en de reisduur zodat je voor jezelf kunt bepalen hoe jij naar Pai gaat reizen, het dorpje dat op zo’n 137 kilometer ten noordoosten van Chiang Mai ligt.

 

Let op: de publieke bus rijdt NIET meer (mei 2017)

Publieke-bus-Chiang-Mai-naar-Pai

De publieke lokale bus waarmee ik van Chiang Mai naar Pai ben gegaan rijdt NIET meer

Met de grote bus deed je er ongeveer 4 uur over om vanuit Chiang Mai naar Pai te komen. Je kon vertrekken vanuit het Arcade Bus Station, ook wel bekend als de New Terminal. Het is alleen zo dat deze bussen niet meer rijden.

De reden hiervoor is dat de veelal verouderde voertuigen er te lang over deden om op de eindbestemming Mae Hong Son uit te komen.

 

Optie 1: met een songthaew

Songthaew-Chiang-Mai

Waar de songthaew eerst alleen binnen Chiang Mai werd gebruikt, kun je er nu ook meer naar Pai reizen

Vanaf het Arcade Bus Station kun je een songthaew nemen naar Pai. Deze redelijk ontspannende rit duurt ongeveer 4 uur en kost je 80 Baht.

Je kunt bij het busstation komen door een taxi, tuk-tuk of zo’n zelfde songthaew te nemen vanuit het centrum. De laatste optie is met 20 Baht het goedkoopst.

Als je snel wagenziek wordt, zou ik deze optie eerder aanraden dan een minibus (optie 2). De songthaew rijdt namelijk een stuk langzamer. Toegegeven, de bank is minder comfortabel dan het zitten in een minibus. Bovendien kijk je niet even lekker ontspannend naar buiten, aangezien er doorgaans mensen tegenover je zitten.

Goed om te weten is dat het busstation in Pai op ongeveer 500 meter van het centrum ligt. Je loopt bij aankomst dus zo naar het levendige gedeelte van het dorpje.

 

Optie 2: met een minibus

Als je voor een minivan kiest, weet dan dat je de grootste kans hebt om misselijk te worden. Ben je bestand tegen de continue bochten en een relatief snel-rijdend busje, dan is dit zeker een mogelijkheid om te overwegen.

De kosten zijn zo’n 150 tot 200 Baht en het ritje duurt zo’n 3 uur inclusief een pauze van 10 minuten. De meest bekende touroperator is Aya Service. Indien je direct via hen boekt, voorkom je een commissie te betalen die door travel agencies of je guesthouse worden gerekend, meestal is dit zo’n 30 Baht.

Een andere optie is om vanaf de Thae Pae Gate met een songthaew (20 Baht) naar het Arcade Bus Station te gaan en daar direct een ticket te boeken bij een van de oranje-witte minibusjes. Dit kost je dan 150 Baht.

 

Optie 3: met de scooter

Wegbord-Chiang-Mai-Pai

Als je dit wegbordje ziet, sla je linksaf en zit je altijd goed

Als onderdeel van de Mae Hong Son Loop is het een erg gave ervaring om vanuit Chiang Mai met de motorbike naar Pai te cruisen. De omgeving waar je onderweg langskomt, is werkelijk schitterend. Bovendien zal dit jou het ultieme gevoel van vrijheid geven.

Wat kom je zoal tegen? Watervallen, prachtige viewpoints, andere backpackers, héél veel bochten (762) maar bijvoorbeeld ook plekjes waar je heerlijke lokale koffie kunt drinken. Een aanrader is Baan Rao Chez Nous bij Mae Taeng.

Wil jij dit ook doen, dan raad ik je aan om in Chiang Mai bij Aya Service een scooter te huren. Je kunt de motorbike dan namelijk afgeven bij de vestiging van Aya Service in Pai, mocht je dat willen. Zo kun je bijvoorbeeld met de bus teruggaan naar Chiang Mai. Bovendien brengen zij jouw backpack naar Pai, je kunt deze vervolgens afhalen op de locatie daar. Superhandig!

Onlangs kreeg ik nog een mailtje van een meisje dat aan me vroeg of je de weg kwijt kunt raken. Heel simpel: nee 🙂 . Volg vanuit Chiang Mai route 107 en ga tussen Mae Rim en Mae Taeng linksaf om route 1095 naar Pai te volgen. Dit is een lange weg waar je onmogelijk verkeerd kunt rijden.

De kosten? Per dag heb je al scooters voor 100-150 Baht, check wel altijd even of er een verzekering bijzit.

Ik wil je wel even wijzen op de gevaren van het scooter-rijden in Azië. Bekijk dit artikel eens waarin ik allerlei belangrijke issues voor je heb uitgezocht. Weliswaar gaat het stuk over Bali, maar het merendeel van de bevindingen is ook van toepassing op Thailand.

Met de scooter van Chiang Mai naar Pai: extra tips

Het kan behoorlijk koud worden als je dichterbij Pai komt. Zorg daarom dat je warme kleding bij je hebt.

Neem extra water mee, 1 of 2 flessen van 1,5 liter.

Rijd deze weg alleen als je geen angst hebt om op steile, winderige wegen met haarspeldbochten te rijden. Wat rijervaring is zeker aan te bevelen.

Een 125cc-scooter voldoet.

Draag een helm, niet alleen voor je veiligheid maar ook om de boete -500 Baht- te voorkomen. Zorg verder altijd voor een rijbewijs + internationaal rijbewijs.

Vergeet onderweg niet te tanken, dit is op heel veel plekken mogelijk. Een volle tank kost ongeveer 100 Baht. Reken op ongeveer 180 Baht voor het hele traject.

Heb geen haast maar rijd met geduld. Maak zeker enkele stops om van het prachtige uitzicht te genieten of om wat te drinken -bijvoorbeeld de heerlijke koffie- in een lokaal barretje. Rustig rijden is bovendien veiliger dan zo snel mogelijk in Pai willen zijn.

Vroeg vertrekken betekent minder verkeer, waaronder trucks, op de wegen.

De beste periode is in de maanden november tot en met februari. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en er is het minste kans op regen. Vermijd maart tot en met april, het kan dan extreem warm (40°C) worden. Vind je regen niet erg, dan kun je ook in juni tot en met oktober gaan waarbij de meeste neerslag in augustus en september valt.

Optie 4: met de auto

Toegegeven, het ligt niet echt voor de hand dat je als backpacker met de auto van Chiang Mai naar Pai gaat. Toch wil ik kort op deze mogelijkheid ingaan, stel dat je bijvoorbeeld als gezin reist dan kan dit een goede optie zijn om te overwegen

Allereerst is het goed om te weten dat er in Pai weinig mogelijkheden zijn om auto’s te parkeren. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat je via bijvoorbeeld de verhurende organisatie de mogelijkheden bespreekt voor wat betreft parkeren.

De huur van een auto kost ongeveer 6.500 Baht voor een week, afhankelijk van het type dat je kiest. Kijk bijvoorbeeld eens op Kayak of Avis Thailand. Ook kun je er eentje huren bij de luchthaven van Chiang Mai. De rit neemt zo’n 4 uur in beslag, of wat langer afhankelijk van de tussenstops die je maakt.

 

Optie 5: met de fiets

Fietsen-Chiang-Mai-naar-Pai

Met de fiets van Chiang Mai naar Pai, een hele uitdaging

Ja, je leest het goed. Mountainbiken naar Pai is mogelijk.

Waarschijnlijk maak je onderweg wel een stop om te overnachten aangezien dit een behoorlijk zware kluif zal zijn. Gelukkig zijn er onderweg voldoende accommodaties beschikbaar. Op bijvoorbeeld zo’n 60 kilometer van Chiang Mai heb je verschillende opties waar je terechtkunt. Het kan zelfs zo zijn dat je bij een gastvrije local kunt slapen.

De eerste 30 kilometers zijn vlak en redelijk druk qua verkeer. Eenmaal op route 1095 verandert alles. Zeker de laatste 100 kilometer zijn er nauwelijks vlakke wegen en soms moet je wel 1.600 meter klimmen. Zo nu en dan hebben de wegen hellingen van 10%. Het is daarom aan te raden om spullen die je niet nodig hebt uit je backpack te halen en in Chiang Mai in een kluisje te bewaren. Dit kan op de luchthaven maar wellicht ook bij een hostel waar je bent verbleven.

Dit is iets dat ik zelf nog best zou willen doen, gewoon om te ervaren hoe het is en mezelf een beetje uit te dagen. Het is leuk om zo nu en dan dingen te ondernemen die niet voor de hand liggen, vind ik persoonlijk. Een nadeel is alleen dat je geen kant op kunt als je bijvoorbeeld een straathond tegenkomt, iets waar ik in Kudat (Borneo) al mee te maken heb gehad.

Mountainbikes kun je in Chiang Mai huren voor 100 tot 150 Baht per dag. Bij voorkeur wel eentje met voorvering, gezien de vele op- en afdalingen waar je onderweg langskomt.

Lees ook even de tips die ik eerder gaf voor het rijden op een scooter (optie 3), een aantal komen je ook hier van pas.

 

Optie 6: met het vliegtuig

Ja het kan echt, met een vliegtuigje naar Pai reizen. In het noordwesten van het hippiedorpje ligt namelijk een kleine airport die een directe verbinding heeft met Chiang Mai.

Als ik op Skyscanner kijk, zie ik dat deze vlucht van slechts 25 minuten €51 kost. De vliegmaatschappij die het vaakst verschijnt, is Kan Airlines. De luchthaven ligt op ongeveer 1 kilometer vanaf Pai-centrum.

Lees ook: over het vliegtuig gesproken, bekijk mijn artikel eens over het snel en eenvoudig boeken van een goedkope vlucht.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Hoe ga jij naar Pai vanuit Chiang Mai? Als je nog tips hebt, laat het hieronder weten 🙂 .

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

14 reacties

 1. Sanne

  Hey Robert,

  Ik zie dat het artikel vrij oud is maar ik probeer het gewoon.

  Ik ga in februari richting Chiang Mai en ben van plan de Mae Hong Son Loop te doen. Ik lees verschillende verhalen over ‘smokey season’ in Chiang Mai en omgeving in die periode. In welke periode ben jij in Chiang Mai/Pai/Mae Hong Son geweest? Heb jij ervaring met het ‘smokey season’? Ik zou het erg jammer vinden als ik hierdoor mijn reis moet omgooien. Het klinkt namelijk niet aangenaam.

  Groetjes Sanne

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Sanne,

   Je kunt het beste maart vermijden, al KAN het in februari ook al tegenvallen. Maar normaal gesproken zijn de maanden maart en april de slechtste…

   Maar goed, beter is om na of voor de periode februari t/m april te gaan. Ik weet niet of je schema dit toelaat?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 2. Marleene

  Hi Robbert,

  In hoeverre weet je zeker dat je vanaf het Arcade station voor 80 bath de rode bus kunt nemen? In mijn hostel wordt het afgeraden..

  Beantwoorden
 3. Eline

  Hallo Robbert,

  Ik heb een autorijbewijs, en geen motorrijbewijs. Is dit voldoende? Indien ja, moet ik dan een internationaal autorijbewijs voorzien?

  Groeten,
  Eline

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Eline,

   Nee. Wettelijk niet. Dus als je iemand aanrijdt, heb je een probleem. Anders dan in Nederland, krijg je de scooter wel makkelijk mee.

   Lees anders even mijn artikel over scooters huren op Bali. Veel van de regels gelden namelijk ook in Thailand.

   Beantwoorden
 4. Stijn

  Hi Robbert,

  Hoeveel tijd kost het ongeveer om van Chaing Mai naar Pai te rijden met een scooter?

  Mvg Stijn

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Stijn,

   Kan net als met de bus in 3 uur. Rijd je wat rustiger en neem je zo nu en dan een break, dan duurt het een uur of vier.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 5. Lisa

  Hoi Robbert,
  Ik ga in Juli naar Thailand en wil graag van Chiang Mai naar Pai met de scooter. Huur je de scooter daar? Of is het verstandig om dit van tevoren al te huren? (als dit als
  mogelijk is). Ik heb geen idee hoe dit is met de drukte in die periode.

  Groetjes, Lisa

  Beantwoorden
 6. Eva

  Hoi Robbert,

  Hoe zit het precies met de service dat je heen gaat met de scooter van Chiang Mai naar Pai en teruggaat met de bus? Krijg je dan je borg terug wanneer je je scooter in Pai inlevert of pas als je terug komt met de bus in Chiang Mai?

  Groetjes,
  Eva

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Eva,

   Dat heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik neem aan dat je de borg terugkrijgt op het moment wanneer je de scooter inlevert. Mail ze anders even om het zeker te weten.

   Groet,

   Robbert

   Beantwoorden
 7. Romy van Leerdam

  Hallo Robbert,

  ik had een vraagje over mijn route ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. ik reis vanaf ayutthaya naar chiang mai wil daar ook nog naar chiang rai en pai gaan. welke volgorde kan ik het beste doen vanuit chiang mai? of is het beter om er 1 over te slaan? vervolgens wil ik vliegen naar surat thani .

  Ik hoop van jullie te horen alvast bedankt!!
  Groeten Romy

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Romy,

   Volgorde maakt niet uit, het is beide de andere kant op. Het ligt er dus aan hoelang je de tijd hebt.

   Je kunt misschien eerst naar Pai en omgeving gaan en vanuit Pai een minibus (4 uur) naar Chiang Rai pakken. Vervolgens vanuit Chiang Mai naar Surat Thani vliegen.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*