Tangalle: het strandparadijs van Sri Lanka

Mijn reis door het zuiden van Sri Lanka ging via Unawatuna en Mirissa verder naar het onbekendere Tangalle.

Op sommige websites had ik al gelezen dat Tangalle het minst toeristische plaatsje van de drie is én dat de stranden er minder boeiend zouden zijn. Voor wat betreft de stranden zie ik het eigenlijk helemaal anders. Sterker nog, ik heb er de twee mooiste stranden van heel Sri Lanka gezien.

En inderdaad, het slaperige kustplaatsje Tangalle is niet zo toeristisch en daarmee een heerlijke plek om de authentieke kant van Sri Lanka te leren kennen. Ik ben er 3 nachtjes geweest en vertel je er meer over in dit artikel.

 

Het gemoedelijke Goyambokka Beach

Voor ik naar Tangalle ging, had ik me al een beetje ingelezen. Zo zou Goyambokka Beach het meest indrukwekkende strand zijn. De eigenaar van de homestay dropte me op de hoofdweg, waar ik een bord zag met de tekst ‘Goyambokka’. Via een een lang zanderig pad kwam ik uiteindelijk uit bij de plek waar ik voor kwam.

Goyambokka-Beach
Aangekomen op Goyambokka Beach

Aan de zijkant liggen bemoste rotsen in het water, er staan wat ligbedjes op de gele zandstrook en er is een gezellig tentje om wat te eten of drinken. Toen ik er was, waren er nauwelijks mensen. In het hoogseizoen schijnt het er echter behoorlijk druk te zijn.

Een mooie plek? Ja dat zeker. Maar er zou nog iets beters volgen…

 

Het paradijsje zonder naam

Na even genoten te hebben van het uitzicht vanaf een van de rotsblokken, besloot ik om verder te lopen naar een strand dat geen officiële naam lijkt te hebben. In ieder geval niet op Maps.me en Google Maps.

Je loopt er zo heen via Goyambokka Beach, iets waar ik later achter kwam. Ik bleek namelijk een nogal omslachtige route te hebben afgelegd, waar een bijna verborgen doorgang me uiteindelijk bij het strand bracht.

En wat voor een strand. Zo’n typische plek met de WOW-factor.

Goyambokka-Hidden-Beach
Het idyllische strandje dat naast Goyambokka Beach ligt

Op het witgele zand lagen enkele vissersbootjes en op de hoek een verlaten barretje met een hond die lekker lag te slapen. Dit is het mooiste strand dat ik in Sri Lanka heb gezien, zonder twijfel.

Het enige nadeel? Ik kon er niet zwemmen, aangezien de golven extreem heftig waren en met de vele rotsen zou dit te gevaarlijk worden, zo zei een local tegen me. Jammer, want ik wou net m’n shirt uitdoen om een duik te nemen 😀 .

 

Amanwella Silent Beach: nog zo’n parel

Een Singalees die ik eerder die dag had gesproken, vertelde me over Silent Beach. Een ander strand dat het bezoeken waard zou zijn. Deze plek bleek via een shortcut dwars door de wildernis bereikbaar te zijn. Na me behoorlijk bedreigd gevoeld te hebben door wild blaffende honden, was het een groepje locals dat me uiteindelijk uit de brand hielp. En dit was nodig ook, aangezien ik niet bepaald het idee had veilig langs het beest te kunnen komen.

Aan het eind van de weg kwam ik uit bij het luxe Amanwella Resort, waar overigens geen kip te bekennen was. Behalve mensen van de beveiliging. Gelukkig maar, want hoe rustiger hoe beter. Als je het mij vraagt tenminste.

Ik deed m’n schoenen uit en liet mijn voeten diep wegzakken in het zachte zand. Wat een geweldig strand wederom! Als je van megastranden houdt zonder drukte, dan is dit de plaats waar je moet zijn.

Silent-Beach-Tangalle-2
Silent Beach vanaf boven gezien

Het zand heeft de voor Sri Lanka typische goudgele kleur en het zeewater klotst daar wild overheen. Verder barst het er van de palmbomen. De bijna horizontaal hangende palmboom zou je bijna doen denken dat ‘ie speciaal zo is neergezet om het plaatje perfect te maken.

Silent-Beach-Tangalle
De schuinhangende palmboom die je aan het rechtereind van Silent Beach vindt

Aan het eind van de lange zandstrook, is nog een lokaal zaakje -Silent Restaurant- te vinden. Ga zitten in een van de stoelen en geniet met een biertje van dit schitterende stukje natuur. Chiller ga je het niet zo snel vinden.

 

Is er nog meer dan alleen strand in Tangalle?

Jazeker. Je kunt een scooter huren en de omgeving verkennen. Zo heb je er rijstvelden die me aan Ubud deden denken (locatie Google Maps: 6°04’35.9″N 80°49’35.0″E).

Tangalle-rijstvelden
Rijstvelden vlakbij Tangalle

Vlak daarna kwam ik langs een soort zelf in elkaar gebouwd fabriekje, waar ze citronella-olie maken (locatie Google Maps: 6.0697083,80.8238611). Maar het meest opmerkelijke wat ik hier zag, was eerlijk gezegd de badende waterbuffel in de plas, die achter de deze citronella-makerij ligt.

Citronellafabriek-Tangalle
In deze ‘fabriek’ maken ze dus citronella-olie

Als je tempels gaaf vindt, dan is een bezoekje aan de Kasagala Raja Maha Vihara aan te raden. Dit heiligdom ligt op zo’n 20 kilmeter van Tangalle. Ik kwam aan tijdens het ondergaan van de zon en vond het een erg fijne setting om m’n dag in alle rust af te sluiten. De eyecatcher is de grote stenen Boeddha die je vlak na de ingang ziet. Maar ook eeuwenoude muurtekeningen die je binnenin sommige tempels vindt. Toeristen kom je hier in ieder geval niet tegen. Minder leuk vond ik de geketende olifant, waarvan het doel -ook na de nogal onduidelijke uitleg-, me totaal niet duidelijk was.

Kasagala-Raja-Maha-Vihara
Het grote Boeddhabeeld in de Kasagala Raja Maha Vihara

Een ander erg mooi tempelcomplex is de Mulkirigala Steen Tempel, op ongeveer 15 kilometer van Tangalle. Je vindt er kleurrijke grot-tempels met vele verhalende muurschilderingen en liggende Boeddha’s.

Mulkirigala
Een van de nogal bijzondere muurtekeingen in te tempel van Mulkirigala | Credits: Indi Samarajiva, Flickr

Tot slot is er in Dikwella, zo’n 12 kilometer van Tangalle de Hummanaya Blowhole om te bezoeken. De enige in Sri Lanka en de op een na grootste ter wereld. Ik ben hier niet meer geweest, omdat ik dit bijzondere natuurfenomeen al meerdere keren in Nieuw-Zeeland had gezien. Bovendien waren de reviews redelijk negatief. Datzelfde -die slechte reviews- geldt eigenlijk voor het Turtle Conservation Project in Rekawa, waar massa’s toeristen bijeen schijnen te komen om eventueel een schildpad te spotten. Mij niet gezien.

 

Welke accommodatie raad ik je aan om te slapen?

Ik heb geslapen in Nest Residence en kan je deze homestay 100% aanraden. Voor het weinige geld dat je betaalt, krijg je heel veel terug. Een grote kamer met een fijn bed en een fantastisch ontbijt. Probeer ook het avondeten eens, veel beter dan de lokale bakkerijen en eetzaken in het centrum.

Tangalle-straatje
Als je de homestay uitloopt, verbaas je dan niet dat er koeien in de straat liggen te luieren 🙂

De eigenaar Uditha regelt trouwens ook kajakexcursies door de mangroves van Tangalle. Je vaart langs sluipende varanen, er vliegen allerlei soorten vogels en om je heen zie je de schoonheid van de natuur. Wat wil je nog meer?

Zoek je een wat luxer verblijf, dan is het Green Parrot Beach Resort een topper om een paar dagen te verblijven. Of ga naar Tangalle Beach en slaap aan het strand in het Cinnabar Resort.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
 1. Agnieszka

  Hi! Vraagje, heb jij een scooter kunnen huren zonder speciaal Sri Lankaans Rijbewijs, of heb je er eentje in Colombo opgehaald? 🙂 Liefs, Agnieszka

  1. Suat

   Hoi Robbert, wat fijn om jouw verhaal over Tangalle te lezen😁. Vroeg me sterk af of het niet beter was om vanuit yala naar een bekendere plek door te reizen, maar weet nu zeker dat ik dat juist niet ga doen. Tangalle it is, dankjewel!!

   Groetjes Suat

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw