5 redenen waarom je Sidemen niet wilt missen

Toen ik het dorpje binnen kwam rijden wist ik meteen dat ik op een bijzondere plek was aanbeland. Een vallei vol met rijstterrassen, een prachtig uitzicht op de iconische Mount Agung, locals die oprecht blij zijn om je te zien, geen opdringerige taxi-chauffeurs en vooral weinig toeristen. Dit authentieke plaatsje is slechts een dik uur rijden vanuit Ubud, maar je komt terecht in een totaal andere wereld.

Ik heb het over Sidemen, door locals meestal ‘Sideman’ genoemd. Ze staat voor mij gelijk aan het echte Bali. Ik kan wel zeggen dat het samen met Munduk mijn favoriete bestemming van het eiland is. De mensen zijn er puur, de heuvelachtige landschappen geweldig mooi en het is er simpelweg lekker rustig. Hier een paar dagen doorbrengen zal aanvoelen als een verademing, helemaal wanneer je ervoor een hectische bestemming hebt bezocht.

In dit artikel geef ik je vijf redenen waarom Sidemen -wat mij betreft- zo’n aanrader is. Tenslotte deel ik nog wat afsluitende tips.

 

1. Je kunt er slapen (en relaxen) op de mooiste plekjes

Allereerst wil ik je zeggen dat er in Sidemen grofweg twee keuzes zijn om te overnachten: in het dorpje Tabola of een ‘verdieping’ lager in de rijstvelden en bij de rivier. Zelf heb ik voor de tweede optie gekozen, aangezien ik het persoonlijk supervet vind om middenin de natuur te slapen.

Bovendien is het zo dat veel van de locals in Tabola wonen, en de meeste van deze Balinezen hebben doorgaans hanen rondlopen. En laat ik nou juist in Ubud best wel last van deze kraaiende beesten gehad hebben, ze beginnen in IndonesiĂ« namelijk vrolijk om 2 uur ’s nachts herrie te maken. Non-stop. Daar had ik dus even geen trek meer in.

Goed, nu verder naar de plek waar ik heb geslapen, het Darmada Eco Resort. Ik kan wel zeggen een van de mooiste accommodaties waar ik ooit ben geweest. Deze groene oase ligt aan de Unda-rivier en is een fantastische spot om helemaal tot rust te komen. De eigenaren hebben koloniale huisjes voor de gasten gebouwd, in de gigantische tuin vol met bloemen en bomen vind je zithoeken Ă©n een zwembad om te relaxen, en er is een artistiek gedeelte waar je een ontspannende massage kunt nemen.

Weet trouwens wel dat de accommodaties in Sidemen gemiddeld wat prijziger zijn dan je in de toeristische gebieden van Bali gewend bent. De goedkoopste kamers beginnen rond de 200.000 tot 225.000 IDR (zo’n 14 euro) per nacht.

 

2. Hiken door de rijstvelden is een waar avontuur

Je kunt ervoor kiezen om met een gids op pad te gaan, iets wat veel van de toeristen doen. Ikzelf ben echter in m’n uppie een weggetje ingeslagen, die op de kaart ’trekking route’ genoemd werd. En dat is een aanrader.

Op een gegeven moment stopte het pad bij een huis waar -uiteraard- een hond wild begon te blaffen. Daar ben ik tegenwoordig alleen niet echt meer van onder de indruk. Sterker nog, ik blaf gewoon terug. Toen ik een vrouw zag vroeg ik “Permisi, jalan jalan?” wat neerkomt op of ik verder kon gaan. Met enige tegenzin wees ze naar achteren, maar het bleek dus mogelijk.

Een pad lag er echter niet meer, en ik liep nu letterlijk over de rijstvelden, op de smalle modderranden. Wat je dan hoopt is dat je voet niet nat wordt, al bleek deze hoop al snel tevergeefs. Maps.me toonde verder totaal geen pad of weg en ik was dan ook lichtelijk lost geraakt.

Toch kwam ik na een tijdje omhoog te hebben gelopen uit bij een waterstroming, met daaromheen stenen randen om op te lopen. Een stukje verderop zag ik twee locals, waarvan er een in de top van een zeker 6 meter hoge kokospalm hing. Het blijft altijd fascinerend om te zien hoe de lokale mensen als aapjes naar boven klimmen, waarbij dit ogenschijnlijk geen enkele moeite lijkt te kosten.

Via de waterstroming en een zijweg langs een van de vele rijstvelden, belandde ik uiteindelijk weer op de verharde weg.

Dit blijven toch de leukste avonturen, ergens aan beginnen zonder weten waar uit te komen.

Wil je behalve wandelen door de rijstvelden nog een andere hike doen? Dan kun je naar de piek lopen waar Pura Bukit Tageh staat, een lokale tempel. Een schitterend uitzicht is de beloning.

 

3. De uitzichten zijn ronduit geweldig

DĂ© manier om de Sidemen-regio te verkennen, is met de scooter. Je kunt door de indrukwekkende vallei rijden en bij allerlei mooie uitkijkpunten stoppen. Zowel links, rechts als voor je zul je rijstvelden- en terrassen zien liggen die tot de meest indrukwekkende op Bali behoren. En in de velden zie je soms locals met de typerende punthoeden aan het werk.

Behalve de schilderachtige natuur, rijd je tevens door verschillende kleine dorpjes waar je veel bekijks van de locals zult hebben. Toeristen zien ze er immers maar nauwelijks. Over de locals vertel ik je meer in het volgende puntje.

 

4. Sidemen is authentiek

In en rond Sidemen kom je continu mensen tegen die je met een glimlach zullen begroeten. Bijvoorbeeld kinderen in schooluniform. Sommige van deze kids kijken verlegen weg, maar andere van hen komen gedurfder uit de hoek en zullen “Hey” roepen en naar je zwaaien. Verder kan het zomaar zo zijn dat je in een lokale ‘warung’, de rijstvelden of op de ochtendmarkt vol verbazing en met een brede glimlach wordt aangestaard door de nieuwsgierige bewoners.

Men is er simpelweg totaal niet gewend aan toeristen, iets wat je op Bali niet zo snel ziet. De locals zijn er oprecht blij om je als toerist te ontvangen in hun dorpje. Daarom is het allemaal extra bijzonder om in Sidemen te verblijven.

De omgeving verkennen doe je dus niet alleen vanwege het mooie, golvende landschap, maar zeker ook vanwege het authentieke gevoel wat je eraan over zult houden. Ik zei het al even: dit is het Ă©chte Bali. Nog wel in ieder geval.

 

5. Het is een perfecte bestemming om energie bij te tanken

Sidemen is een logisch uitstapje als je in Ubud bent. En laat Ubud, het centrum dan, nou verre van rustgevend zijn. Er is een continue stroom van verkeer, loop 10 minuten en je wordt ongeveer net zo vaak aangesproken met “Taxi?” en werkelijk overal zie je mensen en (toeristische) zaakjes.

In Sidemen is alles anders. Je gaat erheen om van de rust te genieten, pure natuur te zien en te voelen en om eventuele stress gedag te zeggen. Het is daarmee een ideale bestemming als je net op een drukke bestemming bent geweest of een vermoeiende reis op de planning hebt staan.

En geloof me, wanneer je Sidemen na een dag of drie weer verlaat, zal je je al snel realiseren dat je op een zeer bijzondere plek bent geweest.

Mocht je nou toch op zoek zijn naar actie, dan is het beklimmen van de 3.142 meter hoge Gunung Agung misschien iets voor jou. Je loopt in zo’n 4 uur naar de top, waar je vervolgens de zon ziet opkomen. Een andere mogelijkheid is om te gaan raften op de Telaga Waja-rivier.

 

De levendige ochtendmarkt

Iedere dag wordt er in het dorp van Sidemen een ochtendmarkt gehouden, bekend onder de naam ‘Pasar Pagi’. Je zult hiervoor wel redelijk vroeg uit de veren moeten, aangezien deze markt iedere dag om 09.00 uur alweer afgelopen is. Verwacht verder niet iets heel bijzonders of zo, al is het leuk om te zien hoe de mensen er aan hun dag beginnen en uiteraard kun je er zelf meteen wat inkopen doen.

Drink vers kokoswater, probeer lokaal fruit en houd er verder rekening mee dat je verschijning niet onopgemerkt zal blijven. Ik was er in ieder geval de enige toerist en de mensen leken het maar nauwelijks te kunnen geloven.

Leuk is trouwens dat je op de markt en in het dorp oude vrouwtjes met manden en spullen op hun hoofd ziet rondlopen. Dit gaf het voor mij een extra authentiek tintje.

 

Lekker eten in Sidemen

In Sidemen zijn buiten Tabola niet al te veel warungs om te eten, al vind je er boven op de hoofdstraat en op de weg die naar de rijstvelden leidt -Jalan Sidemen- ook een aantal.  Tirta Unda en Warung Makan Dwijayanthi zijn twee aanraders. Verder vond ik de ‘nasi campur’ bij Wahyu Putri erg lekker. En dat vind jij vast ook, als je de onderstaande foto ziet:

Let erop dat bij Wahyu Putri een menukaart speciaal voor toeristen is, waardoor je meer betaalt dan de locals. Toevallig viel mij dit op, aangezien ik de prijzen in Indonesië inmiddels wel ken. Alleen ja, kun je het ze kwalijk nemen?

In het dorp heb ik nog een paar keer heerlijke ‘nasi goreng’ op. Ik heb de eigenaresse (Kadek) gevraagd naar de naam van haar zaak, maar die bleek er grappig genoeg niet te zijn. Vraag bij Toko Eka Jaya naar ‘Warung Kadek’ en ik denk dat ze je dan wel verder kunnen helpen. Overigens, kijk er niet van op als er hier een hond in het keukentje rond komt snuffelen, dit hoort bij de local experience đŸ˜‰ .

 

Scooter huren in Sidemen

Je kunt meestal wel een motorbike (125cc) regelen bij je accommodatie. Dit kost doorgaans 60.000 IDR (minder dan 4 euro) per dag. Echter, het is denk ik toffer om zelf naar Sidemen te rijden. Vanuit Ubud is het best een leuke rit, vooral als je Sidemen nadert. Het scheelt je bovendien een hoop geld, want een taxi zal je veel meer kosten. Goed om te weten is dat er in Sidemen zelf helemaal geen taxi’s zijn. PrivĂ©-vervoer regel je daarom via je accommodatie.

Mocht je meer willen weten over het rijden van een scooter op Bali, lees dat dit artikel even door.

 

Pinnen in Sidemen

Let erop dat pinnen in Sidemen een lastig verhaal kan zijn. Je vindt er namelijk slechts twee pinautomaten, waarvan enkel de BRI internationaal is. Echter, met ING kan ik nooit geld opnemen bij de BRI. Ik raad je daarom aan om voldoende cash op zak te hebben.

Alles over pinnen op Bali lees je hier.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen đŸ™‚ . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van IndonesiĂ« gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-IndonesiĂ«-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen đŸ™‚ .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw