Port Barton: relaxen, avontuur en eilandoppen (alle info + tips)

Jaren geleden toen ik voor het eerst op Palawan in de Filipijnen was en naar El Nido reisde, hoorde je werkelijk niemand over Port Barton. Het idyllische vissersdorpje is de laatste jaren echter steeds bekender geworden onder reizigers, en dat is niet zonder reden. De omgeving is er gewoonweg prachtig en de vibe in en rond het dorp is relaxed en laidback, precies datgene wat backpackers vaak zo aantrekt.

Toch heeft Port Barton nog altijd niet de allure en bekendheid die haar grote broer El Nido heeft. Ik zeg: laten we dat voorlopig lekker zo houden 🙂 .

Zo sprak ik onlangs met een reisgenootje op het Thaise eiland Koh Lanta en ze vertelde me een week later naar Palawan te gaan. Het eerste wat in me opkwam was haar te vragen of ze Port Barton op de planning had staan, ze bleek alleen nooit eerder van het plaatsje gehoord te hebben. “Maar Andressa…” -zoals ze heet- “… je moet daar echt heen hoor, het is er geweldig en nog niet zo geruïneerd door toerisme zoals in El Nido.”

Uiteindelijk is ze die kant opgegaan en na een ietwat struggelend begin heeft ze het er onwijs naar d’r zin gehad. “Dankjewel voor al je tips Robbert, Siargao en Port Barton zijn met stip mijn favoriete plekjes van de Filipijnen,” waren de enthousiaste en dankbare woorden die ze tegen me zei.

Ikzelf had trouwens het initiële plan in mijn hoofd om via Port Barton naar El Nido te reizen. Alleen, aangezien ik het zo naar m’n zin had en El Nido een supertoeristisch oord is geworden, ben ik veel langer gebleven dan ik vooraf had gedacht. De El Nido-plannen heb ik vervolgens links laten liggen. Waarom zou je verkassen als het ergens goed bevalt? Ja toch? Het bewijst voor mij persoonlijk maar weer eens dat plannen weinig zin heeft haha!

Ga jij binnenkort ook naar Port Barton? Lees deze gids dan door, want ik ga je er een boel leuks over vertellen. Van de mooie bezienswaardigheden en to-do’s tot aan lekkere eetzaakjes en chille accommodaties om te verblijven. En nog veel meer tips.

De gemoedelijke sfeer in het dorp

Port-Barton-Beach
Relaxen staat centraal op Itaytay Beach, het hoofdstrand van Port Barton

Als je aankomt valt het direct op dat er veel guesthouses zijn en er best wat toeristen naar Port Barton komen. Maar net zo duidelijk is de fijne en relaxte sfeer die er hangt. Niets moet, alles mag. 

In het dorp, als je daar al van kunt spreken, vind je allerlei leuke restaurantjes, lokale eetzaken en zie je kinderen achter elkaar aanrennen of met een basketbal spelen. Hier en daar ligt een hond op de weg te slapen. Luxe hotels zie je er niet, het zijn voornamelijk homestays en betaalbare resorts waar je terechtkunt. 

Port-Barton
Het straatbeeld van Port Barton

Het leven gaat hier in een traag tempo, voor actie kom je dan ook niet naar Port Barton. Wandel naar het hoofdstrand en ga rustig liggen met een kokosnoot aan je zijde. Wil je toch wat ondernemen, spring dan in een kajak en trek erop uit. Daarover later meer.

Wel vraag ik me af hoelang Port Barton nog blijft zoals ze nu is. Wordt het de nieuwe El Nido van Palawan? Ik hoop het niet, maar vaststaat dat deze kleine badplaats meer en meer wordt bezocht. 

Mocht je trouwens lokaal fruit willen proeven, probeer dan eens zuurzak, oftewel soursop. Een van m’n persoonlijke favorieten.

Soursop
Soursop: bizar lekker

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Port Barton

Wat is er allemaal te doen in Port Barton? Ik vertel je alles over de stranden, watervallen en de bounty-eilanden die voor de kust van het vissersplaatsje liggen.

 

De stranden van Port Barton: Itaytay Beach, White Beach en Coconut Beach

Austria Beach Port Barton
Coconut Beach: mijn favoriete strand van Port Barton

Itaytay Beach is het hoofdstrand van Port Barton en wordt soms ook gewoon Port Barton Beach genoemd. Nee, dit is niet het mooiste strand van de streek, al hangt er wel een chille sfeer en heeft ze een zekere charme die ik wel kan waarderen. Je hebt er tevens bars en eetzaakjes die de nodige gezelligheid geven.

Op Itaytay Beach zul je regelmatig door locals worden aangesproken die je met hun bootje naar White Beach willen brengen. De kosten hiervan bedraag 200 PHP (Filipijnse peso) tot 300 PHP per persoon, heen en terug. Varen hoeft alleen niet persé, want je kunt er tevens te voet komen. Daarnaast rijden er ook tricycles die kant op of kun je er zelf met een scooter heen karren. Dit strand ligt op zo’n 3,5e kilometer vanuit het centrum.

Houten vissersbootjes wachten je op bij Itaytay Beach om naar de mooiste plekjes te varen

Toen ik er bijna was, zag ik een fraaie baai die op de kaart geen naam heeft, al wordt ze door locals Coconut Beach en ook Austria Beach genoemd. Bij de entree valt te lezen dat je 30 PHP entree moet betalen, al bleek er niemand aanwezig om dit in ontvangst te nemen.

Maar hey, wat een geweldig mooie plek is dit. Zó veel palmbomen, groen, een lang uitgestrekte zandstrook en geen mensen te bekennen. Ruigheid in haar puurste vorm. Sterker nog, vergeleken met White Beach -waar ik even later uitkwam- is Coconut Beach vele malen indrukwekkender. White Beach is namelijk vrij druk.

Maar tijdens de zonsondergang is er niemand te bekennen op White Beach ♡

Ook ligt er een resort en je raadt het al: het strand is privé en er moet 50 PHP betaald worden. Het voelt er allemaal wat commercieel aan als je het mij vraagt.

Desalniettemin in een vriendinnetje van me onlangs nog op White Beach geweest, en het was haar favoriete strand in de regio. Ze maakte er de bovenstaande foto, schitterend hè?

Op zowel White Beach als Coconut Beach hangen hangmatten tussen de palmbomen en is het ultiem relaxen geblazen.

Een minpuntje van Coconut Beach is echter dat je er niet zo goed kunt zwemmen, door de stenen in het water. Al vond ik dit best meevallen.

 

Op expeditie naar de Papawyan Falls

Pamuayan Falls
Na de hike is het heerlijk om te verkoelen bij de Papawyan Falls

Een wandeling (of scooterrit) van krap 5 kilometer brengt je bij de Papawyan Falls, tevens bekend als de Pamuayan Waterfalls. Het is trouwens ook een fijn stuk om hardlopend af te leggen, al heb je hier en daar wat uitdagingen met de heuvels en de modder waar je langskomt. Verder zal je twee keer je schoenen moeten uitdoen om door het water te kunnen lopen.

De hike is de moeite waard. Zo zie je rijstvelden met waterbuffels en later ga je dwars door een ongerepte jungle. Op een gegeven moment kom je bij een checkpoint waar je wat snacks of drinken kunt kopen. Daarnaast kan je er een donatie doen voor je verdergaat naar de Papawyan Falls.

De waterval zelf is overigens niet de meest bijzondere die ik ooit heb gezien, al is het zeker een toffe plek om geweest te zijn. Bovendien maakt de setting middenin de Filipijnse jungle het allemaal extra gaaf. Toeristisch is het er, vanwege de lastige weg om er rijdend te komen, verre van. Onder het stortende water gaan staan raad ik je niet aan, dat is namelijk vrij pijnlijk. Ben je op zoek naar een beetje spanning? Dan zit je hier goed, want er is een klif waar je vanaf kan jumpen.

Andere watervallen in de omgeving zijn de Bigaho Falls, al boeien die eerlijk gezegd niet zo. Ben je op het nabijgelegen Nao Nao Beach, dan kun je er natuurlijk altijd even een kijkje nemen.

 

Eilandhoppen en snorkelen rond Port Barton

Herfst en zomer komen bij elkaar op Exotic Island 😀

Dé activiteit waarmee veel locals in Port Barton hun geld verdienen is eilandhoppen. Tours worden dagelijks aangeboden. Je vertrekt om 9 uur en meert tegen het einde van de middag weer aan op het strand, waar je die ochtend op de boot stapte.

Er is de keuze uit tour A, B, C of D of een combinatie hiervan. Onze boot-man stelde voor om een combinatietrip te maken, wat wij allemaal prima vonden. 

Verwacht trouwens geen verborgen lagunes en reusachtige karstkliffen die uit het water omhoogsteken, zoals in de Bacuit-archipel rond El Nido het geval is. Het zijn vooral de pareltjes van stranden waarvoor je naar de eilandjes bij Port Barton afreist. Soms met verrassende bomen en planten, zoals je op de foto hierboven ziet.

Erg mooi vond ik Exotic Island en het snorkelen bij Twin Reef en Turtle Point. Bij Turtle Point moet je wat geluk hebben, wij zagen er een schildpad. De lunch op Exotic Island met verse tonijn, kip, groenten en nog veel meer, was verrukkelijk.

Eilandhoppen-Port-Barton-lunch
De lekkere lunch in de maak

Tegenvallers vond ik German Island, Fantastic Reef en Starfish Island. German Island is simpelweg veel te druk en is eigendom van een resort. Bij Fantastic Reef viel veel minder te zien vergeleken met Twin Reef. En Starfish Island is een sandbar die vlakbij Port Barton ligt, maar op geen van ons indruk maakte. 

Indien jij op tour gaat en de beste spots wilt zien, doe dan een voorstel en geef aan dat je naar Exotic Island, Twin Reef, Turtle Point, de Small Lagoon Reef en Paradise Island wilt .

Eilandhoppen-Port-Barton
Het uitzicht vanaf onze boot

Als je een local met een boot zoekt, neem dan contact op met Saldy op nummer +639076620566 of met Paopao Ingsaburan via Facebook. Hij is een tussenpersoon die veelal op het strand te vinden is en samenwerkt met meerdere van deze locals.

De kosten bedragen 1.200 PHP per persoon, plus 50 PHP national park fee. Afdingen is niet mogelijk, dit is een door de overheid bepaalde prijs en je dient een officieel ticket te halen bij een counter op het strand.

Een andere optie is om je trip online te boeken via Get Your Guide.

 

Kajakken naar verborgen plekjes

Ik zei het al eventjes: kajakken is een gave activiteit als je Port Barton bezoekt. Op die manier ontdek je de idyllische omgeving op eigen houtje en kom je bij onontdekte plekjes uit.

Een tip die ik voor je heb is om te vertrekken vanaf Itaytay Beach en de rechterkant op te peddelen. Krap 50 minuten later kom je aan bij het droomstrand Pamuayan Beach. Wat je direct op zal vallen is de kokosnootpalm die in plaats van verticaal compleet de andere kant is uitgegroeid. Je kunt er zelfs op liggen!

Zorg trouwens dat je een snorkelsetje bij je hebt en duik het water in in de buurt van de mangroves.

Een kajak voor twee personen kost je normaal gesproken 500 PHP voor de hele dag.

 

De dag afsluiten bij de Native’bo Reggae Bar

Voor nachtjes doorzakken kom je niet naar Port Barton. Wel heb je diverse bars, mocht je gezelligheid zoeken in de avond. De meest populaire tent is de Native’bo Reggae Bar, voorheen bekend als de Upsetter Reggae Bar, die je op het strand vindt. Het is de plek waar veel reizigers bijeenkomen om de dag met cocktail of biertje en een fijn gesprek af te sluiten. Met chillende livemuziek op de achtergrond, al staat het volume soms behoorlijk hoog.

De keren dat ik er was, sloot ‘ie rond middernacht. Je kunt daarna doorgaan naar de karaokebar, alleen of dit een verstandig besluit is moet je zelf maar weten. Ik vond de lokale rum-cola namelijk vrij zwaar vallen 😉 .

 

Een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien

Zonsondergang-Port-Barton
Mooi hè?

Nadat ik een week eerder al getuige was van een schilderachtige zonsondergang op Apo Island, werd ik in Port Barton nog een keer aangenaam verrast. Ik had totaal niet het plan om de zonsondergang te gaan bekijken, maar kwam min of meer per toeval rond het juiste tijdstip op het strand aanlopen.

De mooiste ervaringen gebeuren vaak onverwachts toch?

Langzaam zag ik de blauwe lucht veranderen in een felpaars geheel en ik voelde direct dat dit speciaal ging worden. Hoe langer ik wachtte, hoe meer kleurtinten verschenen. Alsof ik naar een schilderij keek.

 

Waar in Port Barton kun je lekker eten en drinken?

Het kleurrijke Gayacan, een typische favoriet onder backpackers

Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik het eten in de Filipijnen vaak vind tegenvallen. Al heb je in Port Barton best wat zaakjes zitten die een bezoekje waard zijn, ze weten hier immers maar al te goed waar toeristen van houden.

De meest bekende eetzaak is denk ik Gacayan, een inmiddels iconische tent met een kleurrijke voorgevel waarop vele landenvlaggen de aandacht trekken. Locals en toeristen komen hier en het is er relatief goedkoop. Ik ontbeet er iedere dag, buiten zittend op het terrasje.

Superlekkere pizza’s heb je bij Gorgonzola Pizza & Pasta. De compleet handgemaakte pizza is zo groot, dat je er met twee personen alle moeite van de wereld mee zult hebben om ‘m op te krijgen. Of ik moet eigenlijk zeggen ‘had’, want sinds oktober 2022 is dit pizzawalhalla gesloten en verhuisd naar El Nido. Je alternatief? De Fat Cat Bistro, de pizza’s smaken er verrukkelijk.

Wanneer je zin hebt in een sappige hamburger, ga dan naar FLOW Pool Bar & Resto. Verder is de fried fish er heerlijk. Vergeet ten slotte het Reef Café niet, al jaren een van de betere burgerspots van Port Barton.

Indien je en restaurant direct aan het strand zoekt zijn het Malaika Grill Restaurant en Besaga twee perfecte spots om aan een tafeltje te gaan zitten. Vlakbij Besaga heb je de Happy Bar wat een leuke tent is om een paar biertjes te pakken.

Tot slot heb ik heb ik goed gegeten bij Dam Dam Place en Kusinero Del Barrio. In Dam Dam vond ik de bananenpannenkoek en de curry met inktvis top. Aanraders bij Kusinero, een Filipijns restaurant, zijn de vis van de dag en de curry.

Als je snakt naar echte koffie dan ga je het lastig krijgen in Port Barton. Al heb je gelukkig wel enkele opties, als je maar goed zoekt. En dat heb ik voor je gedaan 😉 . Zo is het Cheers Brew Cafe een aanrader. Daarnaast hebben ze bij Autumn Coast goede koffie en lekkere ontbijtjes. Koffie sippen in de middle of nowhere? Dit doe je bij Pablo’s Cafe.

 

Welke accommodaties raad ik aan in Port Barton?

Ik heb in verschillende guesthouses geslapen en kan je op het gebied van accommodatie dus zeker wat handige tips geven.

Als je behoefte hebt aan andere backpackers en in een authentiek vierpersoonshuisje van bamboe (dorm) wilt slapen, dan is Russell Place een leuke plek om naartoe te gaan. Voor ongeveer een tientje kun je er zelfs in je eigen traditionele huisje slapen. Een ander tof hostel is het CocoRico Hostel.

Heb je een iets ruimer budget en wil je een eigen kamer, dan zijn Dheltor Hilltop, Jeno Tourist Inn en Jake and Zyra Place drie aanraders. Bij de laatstgenoemde heb je een eigen bamboehutje en veel groen om je heen. En voor ik het vergeet: een te gek guesthouse is Lady Ghagha.

Zoek je een chille bungalow pal aan het strand? In dat geval zit je helemaal op je plek bij het fijne Sunset Colors.

Echt exclusieve accommodaties zijn er niet al teveel in het badplaatsje, in ieder geval geen vijfsterrenhotels. In die zin merk je dat Port Barton (nog) geen El Nido is. Toch heb je er ook als luxepaardje mogelijkheden, boek in dit geval een villa bij Yumi of The Hotel Elizabeth Resort and Villas. Je bent daar van alle gemakken voorzien.

Overigens heb ik verder nog geslapen bij JBR. Prima kamers, alleen was het er wat gehorig toen ik er verbleef. Dit lag alleen aan de gasten die er op dat moment waren. Sommige mensen hebben weinig omgevingsbewustzijn en denken een homestay als bar te kunnen gebruiken. Je kent het misschien wel? Anyways, voor het geld dat je bij JBR kwijt bent heb je vandaag de dag betere accommodaties in Port Barton.

 

Hoe zit het met transport in Port Barton?

Inoladoan Island, een paradijsje dat je met de boot bereikt vanuit Port Barton

In het dorpje is alles makkelijk te belopen. Om je naar verder gelegen plekken te brengen kun je een in een tricycle springen of de boot pakken.

De meeste mensen kiezen er echter voor om het avontuur op te zoeken en een scooter te huren om de omgeving te verkennen. De prijs hiervan is 500 PHP per dag en je huurt er eenvoudig een via je accommodatie.

Zelf heb ik overigens alles te voet gedaan.

 

Kun je pinnen in Port Barton?

Jaja, sinds een tijdje zijn er een aantal pinautomaten te vinden in het vissersplaatsje. Het is dus niet meer zoals voorheen dat je stapels cash op zak dient te hebben.

 

Wat is de beste reistijd voor Port Barton?

De beste periode om Port Barton te bezoeken loopt van december tot en met mei, dan is namelijk het droogseizoen.

Ikzelf was er in januari en heb prima weer gehad. Een vriendin van me verbleef er van eind mei tot begin juni en heeft ook alleen maar zon gezien.

 

Hoe kom je in Port Barton?

Chillen op White Beach 🙂

Bij aankomst op de luchthaven van Puerto Princesa vertrekken er tot het eind van de middag ieder uur minibussen naar Port Barton. Op het moment dat je naar buiten loopt, word je langs alle kanten aangesproken. De rit duurt 3 uur en is, op sommige hobbelige stukken na, goed te doen. De kosten zijn 400 PHP tot 500P PHP.

Tip: bij aankomst in Port Barton word je afgezet bij een bushalte waar tricycle-mannetjes je maar al te graag verder willen vervoeren. Dit is alleen niet nodig, aangezien je in minder dan 5 minuten lopen in het dorp bent.

Vanuit Port Barton kun je doorgaan naar El Nido, een rit die nog eens dik 3 uur duurt. Dit kost je 600 PHP met een minivan, hetzelfde als wanneer je vanaf de luchthaven direct naar El Nido reist trouwens.

Om terug naar Puerto Princesa te komen, kan je in Port Barton voor 350 PHP een minibus nemen.

Lokale bussen zonder airco zijn ook mogelijk. Alleen aangezien het al zo goedkoop is, adviseer ik je om voor wat meer comfort te kiezen.

Tickets voor je vervoer naar en van Port Barton koop je ter plaatse of online via 12Go Asia.

 

Zoek je een leuke route voor de Filipijnen?

Als er één land lastig is om een goede en bereisbare route voor uit te stippelen, is het wel Filipijnen. Met zoveel eilanden en niet altijd even makkelijke verbindingen tussen de bestemmingen is het simpelweg een hele uitdaging.

En precies daarom heb ik Backpackgids Filipijnen geschreven. Een reisgids vol met avontuurlijke routes, voor álle bekende eilanden van de Filipijnen, inclusief het geliefde Palawan waar Port Barton te vinden is. Je krijgt er tevens een bonusgids bij boordevol handige insider-tips.

Ik beloof je: het lezen ervan zal je een flinke dosis inspiratie en voorpret geven.

Ook is deze door mij uitgestippelde route door de Filipijnen een leuke om eens te bekijken.

 

Meer lezen over de Filipijnen?

Op Backpackblog.nl heb ik nog een heleboel meer geschreven over mijn avonturen op de Filipijnen. Dus als je graag doorleest raad ik je aan om naar de speciale Filipijnen-pagina te gaan. Enjoy 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Robin

    Hoi Robbert,

    Ik denk dat de combinatietrip van de verschillende tours een (kleine) scam was. Op internet lees ik namelijk dat de booteigenaren doen alsof er meerdere tours zijn om een hogere prijs te krijgen voor een zogenaamde combinatietrip. Dus als je tour A kiest ga je naar dezelfde eilanden als bij tour B, C, en D. Dit weet ik niet zeker maar wordt veel gezegd op internet

    Groetjes Robin

  2. Karine

    Gorgonzola Pizza & Pasta bestaat niet meer..helemaal afgebroken..maar er is een nieuwe Italiaanse koffiebar waar je ook iets kleins kan eten en de espresso en andere koffie is er heerlijk

    1. Avatar foto

      Hey Karine,

      Thanks voor de update en de tips. Nog een andere suggestie voor pizza?

      Trouwens, ik heb zojuist even een check gedaan en zie dat ze in december 2023 nog regelmatig postten op Facebook, maar ze verhuisd zijn richting El Nido. Weet je hier iets van? En wat is de naam van de koffiebar?

      Groet!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw