Labuan Bajo: de toegangspoort tot het Komodo National Park

Labuan Bajo is de bekendste stad op Flores en voor velen de eerste stop op dit prachtige eiland. Van de havenplaats zelf hoef je overigens niet al te veel te verwachten, maar de omgeving is er schitterend.

Zo kun je op de boot springen en het indrukwekkende Komodo National Park bezoeken, de omliggende regio met een scooter verkennen en zo bij allerlei toffe plekjes uitkomen of simpelweg van de zonsondergang bij de haven genieten.

In deze minigids noem ik vijf leuke dingen die je in Labuan Bajo kunt doen. Daarna geef ik je nog wat tips, zodat je met zo min mogelijk vragen blijft zitten voor je verblijf in dit vissersplaatsje.

 

1. Bezoek het Komodo National Park

Een uitstapje naar het Komodo National Park is de meest populaire activiteit die je vanuit Labuan Bajo kunt doen. In de hoofdstraat -Jalan Soekarno Hatta- vind je dan ook talloze reisbureautjes om een tour te boeken. “Hello mister, do you want to go on a trip tomorrow?” is de vraag die je er aan de lopende band zult horen.

Ikzelf heb een tweedaagse tour gedaan en kan je dat absoluut aanraden. Je bezoekt prachtige eilanden zoals Pulau Kelor, ziet de imponerende Komodovaraan op Rinca of Komodo Island en je gaat snorkelen met mantaroggen. Bovendien maak je een stop op het idyllische Pink Beach en word je getrakteerd op een overweldigend uitzicht wanneer je op de top van Padar Island staat.

Behalve eilandhoppen is het Komodo National Park een van de betere duikspots van Indonesië. Gangbaar is om een liveaboard te boeken, waarbij je meerdere dagen onderweg bent en dagelijks een aantal duiken maakt. Indien je een andere geweldige duikspot zoekt, pak dan de ferry of het vliegtuig naar Alor.

 

2. Ga op avontuur en rijd naar enkele watervallen

Ten zuiden van Labuan Bajo liggen twee leuke watervallen, de Cunca Wulang Waterfall en de Cunca Rami Waterfall. Je kunt erheen gaan met een georganiseerde tour, maar leuker (en goedkoper) is om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Let er wel op dat je rustig rijdt, want de wegen zijn niet altijd even goed, en dan druk ik me nog zachtjes uit.

En verder?

Als je onderweg bent, vertrouw dan niet voor de volle 100% op Maps.me of Google Maps aangezien de locaties niet al te nauwkeurig staan aangegeven. Vraag aan de locals om ‘Air terjun Cunca Wulang’ of ‘Air terjun Cunca Rami’ en zo kom je vanzelf op de goede plek uit.

 

3. Zwem in het kristalheldere water van de Rangko Cave

Wil je iets bijzonders meemaken? Rijd dan in een uurtje richting het plaatsje Rangko, waar je met de boot in 10 minuten oversteekt naar de ingang van de Rangko Cave. Als je vervolgens in deze grot loopt, kom je terecht in een sprookjesachtige setting.

Wat meteen opvalt is de helderheid en de turqouise kleur van het water, onder andere veroorzaakt door het binnenvallende licht. Het enige wat je hoeft te doen is erin springen, en daarna genieten van de magische stalagmiet- en stalactiet-formaties die je om je heen ziet.

Ik raad je trouwens aan om in de middag te gaan, de lichtinval is dan namelijk het best. Houd er verder rekening mee dat de rotsen behoorlijk glad kunnen zijn.

 

4. Sport tussen de locals

Aangezien ik zelf van sporten houd, ben ik op zoek gegaan naar een plaatselijke fitness-school. En verrassend genoeg was er een: Mahfoed Gym. Afgelegen en ergens waar je het totaal niet zou verwachten.

Alle broodnodige krachtapparatuur is aanwezig en ik heb er in alle rust m’n ding kunnen doen. Er is geen airco of ventilator, dus zweten ga je hier gegarandeerd 😉 .

 

5. Geniet van de zonsondergang met uitzicht op de haven

Dé aandachtstrekker van Labuan Bajo is zonder twijfel de haven met de vele bootjes en de verschillende kalksteenbergen die uit de zee omhoog rijzen.

Ga tijdens de zonsondergang zeker even naar een van de hogergelegen heuvels om daar van het prachtige uitzicht te genieten. Stil is het trouwens niet, want de aanwezige moskeeën en het langsrijdende verkeer produceren er flink wat geluid 😀 .

 

Welke plekken raad ik aan qua eten en drinken?

Persoonlijk vind ik het eten in Labuan Bajo overall minder goed dan bijvoorbeeld op Bali of Java. Je vindt er veel tentjes waar je ‘nasi padang’ kunt eten, al is dit niet al te hoogstaand.

Toch heb ik ook wat positieve ervaringen opgedaan.

Een lokaal eetzaakje wat ik je aanraad is Warung Warung. Probeer hier zeker de ‘lalapan ayam’, als je van gefrituurde kip houdt tenminste.

Mijn andere tip is Warung Coto Makassar, waar slechts een gerecht op het menu staat. Erg lekkere soep met malse stukjes rundvlees. Het is een bekend gerecht in Makassar, de grootste stad van Sulawesi.

Verder verkopen lokale vrouwtjes ’s avonds heerlijke streetfood, zoals gele rijst (‘nasi kuning’) met groenten en tonijn. Sowieso komt Labuan Bajo in de avond, zo rond zes uur, helemaal tot leven. Het is er dan een stuk gezelliger dan overdag, wanneer het er een beetje doods aanvoelt omdat nagenoeg iedereen naar de omringende eilanden is.

Houd je van seafood? Bij de haven wordt iedere dag een vismarkt gehouden waar je alles vindt wat je je maar kunt wensen.

In het centrum heb je ook nog een aantal Westerse restaurantjes liggen, mocht je zin hebben in een crêpe of een hamburger. Zelfs sushi is mogelijk, en wel bij Happy Banana Komodo.

Wanneer je behoefte hebt aan goede (ijs)koffie, dan is er wat mij betreft slechts een goede toko om heen te gaan: Carpenter Cafe & Roastery. Vlakbij de haven is tevens een Starbucks.

 

Fijne accommodaties in Labuan Bajo

Allereerst is het goed om te weten dat de accommodaties in Labuan Bajo een stukje hoger zijn geprijsd dan bijvoorbeeld op Bali. Voor een eigen (basic)kamer moet je al snel rekening houden met 20 euro per nacht, inclusief ontbijt overigens.

De eerste plek waar ik heb geslapen is Hotel Kasuwari. Verwacht geen luxe, al hebben de kamers comfortabele bedden en is het ontbijt redelijk oké. Bovendien zit je op loopafstand van het centrum en is de omgeving rustig. Wifi is vooralsnog alleen bij de keuken aanwezig.

Een andere accommodatie die ik je kan aanbevelen is het East Marina Guesthouse. De prijs is hoger dan bij Hotel Kasuwari, al krijg je daar wel een heerlijke kamer en goede wifi voor terug.

Meer plekken om te slapen kun je op Agoda of Booking.com vinden.

 

Scooter huren in Labuan Bajo

Een scooter huren kost je in Labuan Bajo 75.000 IDR (5 euro) per dag.

Mocht je nou het plan hebben om Flores met de motorbike te bereizen, dan is er een mogelijkheid om er een in Labuan Bajo te huren en ‘m in Maumere af te droppen. Lena House Flores is een accommodatie die deze service aanbiedt. In Labuan Bajo kun je ze bereiken op het volgende nummer: +6281239201190.

 

Visum verlengen in Labuan Bajo

Indien je je visum wilt verlengen in Labuan Bajo, dan is dit mogelijk. Ik heb dit namelijk gedaan, en normaal gesproken heb je ‘m in 3 dagen binnen. Ga hiervoor naar het immigratiekantoor -‘Kantor Imigrasi’- wat vlakbij de airport ligt.

 

Van de luchthaven naar het centrum

Het fijne aan Labuan Bajo is dat het vrij klein is. Zo ligt de luchthaven ligt op slechts een paar kilometer van het centrum. Een taxi kost je 60.000 IDR (4 euro) en een scooter-taxi 10.000 IDR (minder dan 1 euro).

 

Vervolg je reis naar Ruteng

Zelf ben ik na Labuan Bajo verdergegaan naar Ruteng. Dit is mogelijk met bus, een shared car of op eigen houtje met de scooter. De busorganisatie die deze trip organiseert is Gunung Mas. Ik waarschuw je wel alvast voor de ontelbare bochten op dit traject. Het ritje duurt ‘slechts’ 4 uur, maar misselijkheid is nagenoeg onvermijdelijk.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw