7 leuke dingen om te doen in Kumamoto

Kumamoto is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur op het Japanse eiland Kyushu. Ze is vooral bekend vanwege haar prachtige kasteel, een bouwwerk dat tot de grotere en meest complete kastelen van Japan behoort. Behalve de stad zelf, kun je pittoreske dorpjes, watervallen en bergketens bezoeken.

Als je van hiken en avontuur in de natuur houdt, dan is Kumamoto een bestemming die absoluut de moeite waard is om naartoe te gaan. Maar weet wel dat de mooiste plekjes vooral buiten de stad te vinden zijn, iets wat voor wel meer steden op Kyushu het geval is trouwens.

Heb jij Kyushu en in het bijzonder Kumamoto op je planning staan? Lees dan eventjes verder, want in dit artikel deel ik zeven leuke dingen die je er kunt doen.

 

1. Bekijk het Kumamoto Castle

Door veel reizigers wordt het Kumamoto-kasteel tot de mooiere bouwwerken van Japan gerekend. En wanneer je het complex tijdens het kersenbloesem-seizoen bezoekt zoals op de foto hierboven, ziet het er allemaal extra sprookjesachtig uit. Er zijn namelijk zo’n 800 bloesembomen te vinden.

Tijdens de aardbeving in april 2016 is het kasteel overigens behoorlijk beschadigd, al is er inmiddels al flink gerestaureerd. Een bezoek zal je daarom zeker niet teleurstellen.

Vlakbij het kasteel ligt trouwens Sakuranobaba Josaien, een klein maar erg gezellig gedeelte met souvenirwinkeltjes, eetzaakjes en zulk soort dingen.

 

2. Ga naar de straten van Shimotori en Kamitori

Behalve het hierboven genoemde Sakuranobaba Josaien heb je nog een aantal plekken waar je goed kunt winkelen of simpelweg kunt rondstruinen. Bekende winkelstraten in Kumamoto zijn Shimotori en Kamitori. In de zijstraten van de (overdekte) Kamitori Shopping Street vind je bovendien veel leuke eetgelegenheden en bars.

Over eten gesproken, wist je dat paarden-sashimi de specialiteit van Kamumoto is? In veel restaurants kun je hiervoor terecht, Suganoya Kamitori is een spot die wat dat betreft goed bekendstaat. Zelf heb ik deze sashimi trouwens niet gegeten, als het om rauw gaat ga ik liever voor vis. Tonijn- en zalm-sashimi bijvoorbeeld 🙂 .

 

3. Wandel door de Suizenji Garden

Ben je naar het kasteel geweest en heb je behoefte aan wat groen om je heen? Pak dan de tram naar de Suizenji Garden, gelegen bij het Suizenji Koen Station. Suizenji is een typische Japanse tuin zoals je die zoveel ziet in het land. Behalve natuur vind je er een torii-poort, een tempel en boogbruggen.

Het is trouwens geen groot en heel bijzonder park, maar als je even wilt relaxen in groene omgeving is dit een fijne plek om naar toe te gaan.

 

4. Relax in de Kurokawa Onsen

Kurokawa is een mooi, traditioneel dorpje op ongeveer 2,5 tot 3 uur reizen vanuit Kumamoto en op zo’n 20 kilometer ten noorden van de Aso-vulkaan. Een aanrader is daarom om in Kurokawa te verblijven als je de Aso-vulkaan bezoekt.

Zoals de naam al doet vermoeden vind je er een hoop badhuizen waar je heerlijk kunt bijkomen. Drie plekjes die ik tip zijn Yamamizuki, Hozantei en Iyashi no Sato Kiyashiki.

 

5. Ga op avontuur in het Aso-Kuju National Park

Een aanrader is om een tripje te maken naar Mount Aso, de plaatselijke actieve vulkaan met een groen kratermeer waaruit mistige dampen opstijgen. Rond de berg vind je diverse boerendorpjes, uitgestrekte rijstvelden en grasvlaktes met grazende koeien en paarden.

Het kan trouwens goed zijn dat de kraterrand gesloten is tijdens je bezoek, dit vanwege veiligheidsredenen. Maar dan nog is een bezoek aan te raden, ook van verder weg zijn de vergezichten namelijk supermooi.

Voor een fraai uitzicht op de vulkaan raad ik je aan om naar de Daikanbo Lookout te gaan.

De Aso-vulkaan bestaat overigens uit vijf toppen: Naka, Neko, Taka, Eboshi en Kishima.

Een ander plek om te hiken is het Kuju-gebergte, dat tevens tot het Aso-Kuju National Park behoort. Je hebt hier de hoogste piek van Kyushu, namelijk de Nakadake Peak die 1.791 meter hoog is. Ook een bezoek aan de slechts 50 meter hoge Komezuka Volcanic Hill is de moeite waard.

Indien je wild paardrijden, dan kan dit bij Kusasenri.

Om naar het nationale park te komen pak je vanuit Kumamoto de trein naar het Aso Station. Deze rit duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. Daar kan je in zo’n 40 minuten met de bus richting Mount Aso reizen.

 

6. Bezoek watervallen in de omgeving

In de buurt van Kumamoto liggen meerdere fraaie watervallen om te bezoeken. De plekken die ik je aanraad zijn de Goroga Taki Falls, de Nabegataki Falls, de Shiraito Falls en de Sugaruga Falls. De Nabegataki Falls kun je eventueel combineren met een uitstapje naar Kikuchi Gorge.

 

7. Maak een dagtrip naar Takachiho

Takachiho is een prachtig plaatsje op ongeveer 2 tot 2,5 uur rijden vanuit Kumamoto. Ze staat bekend om haar mooie natuur en bijzondere historische verhalen. Zo is dit de plaats waar de zonnegodin Amaterasu zichzelf in een grot verstopte vanwege de wrede streken van haar broer. Deze grot vind je bij het Amano Iwato Shrine.

Een andere must-see is de Takachiho Gorge, een kloof die ontstaan is vanwege de uitbarsting van Mount Aso. Het is tof om hier een boot te huren en door de kloof te varen, zo kom je onder meer bij de Manai Falls uit.

Als je wat langer de tijd hebt, kun je uiteraard ook een of meerdere nachtjes in Takachiho overnachten.

 

De tram als transportmiddel

Net als in een aantal andere Japanse steden rijdt er tevens in Kumamoto een tram door de stad. Het is daarmee een handige en bovendien leuke manier om je van A naar B te verplaatsen. Zo kan je ermee naar het kasteel van Kumamoto, de Suizenji Garden, het winkelgedeelte en het station van Kumamoto. In de zomerperiode is er zelfs een speciale biertram en tijdens kerstmis een sfeervol verlichte tram.

 

Logische volgende bestemmingen

Reis je richting het noorden, dan is Fukuoka een logische volgende bestemming om heen te gaan. Een andere optie is om naar het onsen-stadje Beppu af te reizen. En als je juist zuidwaarts gaat, dan kan je bijvoorbeeld Kagoshima kiezen als volgende plek.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste activiteiten in Kumamoto kan je op eigen houtje ondernemen en ter plaatse regelen. Wanneer je alvast online iets wilt boeken, raad ik je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide.

 

Waar in Kumamoto raad ik je aan om te overnachten?

Als je op zoek bent naar een bed in een hostel, dan kan ik je Hotel The Gate Kumamoto en Dyeing and Hostel Nakashimaya aanraden.

Mocht je liever een soort van appartementje willen, dan is Nomad Apartment Stay een toffe plek. Een prima hotel om te verblijven is Hotel Wing International Select. Tot slot kan je jezelf ook verwennen bij Tamaki Ryokan.

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw