Kratom in Thailand: ga jij het proberen?

De middag is net begonnen en ik loop over het strand naar het zitgedeelte van de gesloten Pangea Beach Bar. Er staan een paar krukken en het lijkt me de perfecte plek om een stukje in mijn dagboek te gaan schrijven. Ik zit met zware gevoelens die ik echt even op papier moet zetten. Op de bar liggen twee katten te slapen en net als ik ga zitten komt er een derde bij om aandacht te vragen.

Na een tijdje glijdt de pen door het zweet van m’n vingers en voel ik dat mijn huid geïrriteerd is. Het begin van een eeltplek. Ik los het op door een stukje servet om de pen heen te wikkelen, waardoor de grip beter wordt en de irritatie minder.

Terwijl ik het verhaal langzaam afrond komt er een vijftiger aanlopen. De man blijkt Engels en is bevriend met de bareigenaar, zo zegt ‘ie. Z’n naam is Lee. Hij vertelt onder andere al sinds 2005 op Koh Lanta te komen en dat er in al die tijd relatief weinig veranderd is. Het is de charme die het eiland voor velen zo aantrekkelijk maakt.

Vlak daarna loopt Lee naar de andere kant van de bar om een fles met lichtbruin spul uit de met ijsblokjes gevulde box te grijpen. Ik vraag hem: “Are you drinking kratom?” waarop hij enthousiast “Yes, it helps me to stay away from alcohol.” zegt. Hij lijkt verbaasd dat ik het spul ken en schenkt een glas voor me in.

We raken aan de praat en Lee vertelt me van alles over z’n leven. Bijvoorbeeld dat hij in Engeland twee broers heeft die zwaar verslaafd zijn aan de drugs en alcohol. En dat hij dit zelf ook is geweest, maar inmiddels niet meer. Een minuut of tien later merk ik een licht euforisch effect en zit ik vol energie. Het bekende ‘kratom-gevoel’.

.

.

Tegenwoordig als je ergens in Thailand rondloopt zie je serieus meer cannabis-shops dan in Nederland. In 2021 werd de plant dan ook gelegaliseerd in het Land van de Glimlach. Hetzelfde gebeurde voor ‘kratom’, een inheemse boom uit de jungle van Zuidoost-Azië die onder de Latijnse naam gekend is als ‘Mitragyna speciosa’.

In Thailand kun je de bladeren kopen en erop kauwen, kratomthee of -water drinken en bijvoorbeeld poeder of capsules kopen. Het zijn vaak locals die het spul langs de weg verkopen, meestal de theevariant in koelboxen.

En juist over dit goedje wil ik het met je gaan hebben. Want ja, cannabis kennen we allemaal wel, maar de kans dat je al eens van kratom hebt gehoord acht ik vrij klein.

Ik zal beginnen met wat algemene info om daarna mijn persoonlijke ervaringen te delen. Zelf heb ik er namelijk supergoede ervaringen mee, en omdat je het sowieso tegen gaat komen tijdens het reizen in Thailand lijkt het me goed om je erover te informeren.

Wat is kratom?

Het magische blaadje 😉

Kratom (Latijns: Mitragyna speciosa) is een plant -of sec genomen een boom- die groeit in het tropische regenwoud van Zuidoost-Azië, vooral in Indonesië, Maleisië en dus Thailand.

Er zijn verschillende soorten, te herkennen aan de aderkleur van de bladeren. Zijn deze rood, dan is het effect kalmerend, de witte zorgen juist voor een oppeppend en lichtelijk euforisch gevoel terwijl de gele variant er een beetje tussenin bungelt.

De één spreekt over drugs, terwijl de ander het over een geneeskrachtig natuurkruid heeft. Zelf ben ik niet zo van het (negatief) labelen en heb ik juist interesse naar bijzondere planten als deze, die de natuur voor ons mensen gecreëerd heeft. Ik kijk liever naar het gevoel dat het me geeft dan het meteen in een hokje te stoppen.

 

Kratom in Thailand

Bij dit karretje in Ao Nang kocht ik kratomwater

Voorheen was kratom illegaal in Thailand, maar sinds 2021 is daar dus een eind aan gekomen. Thai vertelde me dat het voor die tijd erg duur was om de bladeren te krijgen, terwijl het nu spotgoedkoop is. Om je een voorbeeldje te geven: telkens wanneer ik bladeren kocht deed ik dit voor 10 THB, ongeveer 30 eurocent. En daarvoor kreeg ik een hele stapel. Een fles kratomwater (0,5 liter) kost meestal rond de 40 THB tot 50 THB. Tenzij je het in een hippe cannabiswinkel haalt, dan kan het zomaar 100 THB zijn. Al is ook dat niet schokkend.

Echte kratomshops zoals je die voor marijuana veel ziet zijn in Thailand (nog) schaars. Een gozer die een wietshop runt in Soi Ramuttri (Bangkok) zei dat dit commercieel simpelweg niet interessant is. De bladeren groeien namelijk letterlijk met bossen aan de boom. Je koopt kratom vooral langs de weg waar locals de gekoelde thee of bladeren aanbieden. Je herkent ze nogal eens aan de blauwe of groene koelboxen die buiten staan. Maar ook op lokale markten zie je het steeds vaker. En in Bangkok heb je speciale kratombars en de OG Kratom Shop.

Als je aan een local vraagt of hij/zij weet of er ergens kratom verkocht wordt, let er dan op hoe je het woord ‘kratom’ uitspreekt. Men zegt “kra-tom” waarbij de klemtoon op de ‘o’ ligt. En zelfs dan begrijpt men je vaak niet. Of laat het op Google Translate via je telefoon zien. Vervolgens klinkt het: “Ohhhhh, kratom” waarbij je zoiets hebt van: maar dat zei ik toch 😉 ? De uitspraak en bijhorende klanken in Thailand komen simpelweg heel nauw.

Veel Thai gebruiken kratom trouwens in combinatie met koffie. ’s Ochtends na het wakker worden pakken ze een bakkie en kauwen ze één of enkele bladeren. Grappig genoeg krijg ik na het kauwen van zo’n blad vaak zin in koffie. Ook heb ik veel minivan-drivers kratom zien drinken en kauwen. Verder kauwen arbeiders er al eeuwenlang op om harder te werken.

 

Hoe ik met kratom in aanraking kwam

Toen ik op Koh Lanta woonde was het tijd om m’n visum te verlengen. Daarvoor moest ik naar het immigratiekantoor in Krabi, op het vasteland. Akarat, de eigenaar van de Airbnb waar ik verbleef, bood aan om me erheen te brengen. Een aanbod dat ik met beide handen aannam.

Nadat de visumformaliteiten afgerond waren, reden we terug richting de autoferry. “I am quite tired and thirsty,” zei ik tegen Akarat. Die ochtend was ik al rond zes uur opgestaan en ik had niet zo goed geslapen. “We can buy some kratom along the road,” en ik wist bij god niet waar hij het over had. Kratom? Nooit van gehoord! Maar goed, mijn interesse was gewekt.

We stopten bij een vervallen kraampje waar een vrouw thee aan het maken was. Het bleek hier dus om kratomthee te gaan. Ik kocht een fles en vroeg voor de zekerheid of er geen suiker of iets anders inzat (en dat moet je zeker doen, maar daarover verderop meer!). En gelukkig ging het om de pure variant. Ze gaf me een beker volgeladen met ijs en ik nam meteen een verkoelende slok. Verder kocht ik een handjevol bladeren, Akarat had me verteld dat ze een stimulerend effect zouden hebben. En liet ik daar nou juist behoefte aan hebben.

Tijdens het rijden dronk ik meer van de ijskoude thee en minuten later voelde ik me al een stuk energieker. Helemaal super 😀 .

 

Welk gevoel geeft kratom mij?

Ik kan eigenlijk heel kort zijn: de kratombladeren hebben op mij echt een zeer fijn effect. Zo merk ik meer zin te hebben om dingen aan te pakken, te sporten of een stuk te wandelen. Ook maakt het me creatiever, de dingen stromen meer waardoor een stukje schrijven vloeiender gaat.

En wanneer ik niet zo goed geslapen heb en ik kauw op een blad, dan is de echte moeheid kort daarna verdwenen. Echt heel fijn om te ervaren. Kratom is dan ook verwant met de koffieplant, al merk ik bij koffie amper een effect. Kratom heeft dit voor mij persoonlijk dus wel.

Verder heb ik het effect van socialer worden ervaren. Zo zit ik meer op de praatstoel wanneer ik kratom gekauwd of gedronken heb en is zowel praten als luisteren heerlijk om te doen. Je ervaart alles net iets intenser of zo.

Daarnaast ben ik minder met tijd bezig na het gebruik van kratom. De tijd gaat daarom veel sneller en met sporten heb ik het idee veel langer door te willen gaan. En wanneer ik mediteer vliegt de tijd en voel ik me meer verbonden.

Kortom: kratom werkt voor mij stimulerend, geeft me meer positiviteit, meer focus en maakt me socialer en creatiever. Het helpt me daarnaast om minder in m’n hoofd te zitten en meer te voelen. Het gevoel is, bij normaal gebruik, subtiel en kickt niet als een bom in.

De bladeren hebben overigens mijn voorkeur, omdat het kratomwater of de -thee erg geconcentreerd is waardoor de effecten soms iets te zwaar waren. Bijna alsof ik aan de coke had gezeten zeg maar haha. En dat is ook weer niet waar ik behoefte aan had.

 

Een paar ‘kratom-ervaringen’

Op plekken waar ze wiet verkopen kun je ook altijd even vragen of ze kratom hebben

Op een dag in Ao Nang hadden ik en m’n moeder bij een klein kraampje een fles kratomwater gekocht. We voelden ons namelijk futloos en konden wel een oppeppertje gebruiken. ‘U vraagt, wij draaien’ was hier wel van toepassing. Waar we anders liggend op het strand waren beland kregen we het ineens te pakken en shopten we erop los. Terwijl we dit normaal nooit doen 😀 .

Een andere keer op Koh Phangan had ik weinig geslapen omdat ik een vriendin in de vroege ochtend bij de haven af zou zetten. Daarom voelde ik me vermoeid en wilde ik vooral in bed liggen. Ik kon echter niet slapen en vond het zonde om de hele dag in een donkere ruimte door te brengen. Zodoende pakte ik een blad uit de koelkast en ging ik met m’n laptop in de hangmat chillen. Ik schreef een verhaal, maar dan totaal out-of-the-box. Mijn creativiteit leek oneindig te zijn.

Heb ik een minder leuke ervaring met kratom gehad? Ja, en die zal ik ook met je delen, al is het niet zo’n sexy verhaal. Maar ach, we willen échte verhalen toch? Bij deze. Mijn eerste keer kratom, die ik hierboven besprak, is me niet in de koude kleren gaan zitten om het maar zo te zeggen. Die middag dronk ik een halve liter van de koude drank en daarna heb ik nog een boel bladeren gekauwd. Verdeeld over het eind van de middag en de avond een stuk of vijftien geloof ik. Veel te veel, zo bleek achteraf. De hele dag was ik niet naar de wc geweest, schijnbaar een bijwerking van (teveel) kratom consumeren. Later die avond voelde ik pijn op een plek waar de zon nooit komt en de dag erna was het raak: ik had een aambei die zo’n pijn deed dat ik wel kon janken. Ik had mijn lesje dus wel geleerd.

En dan nog iets heel anders: kratom meenemen in het vliegtuig. Ik deed het onlangs toen ik van Thailand via Dubai naar Amsterdam vloog. Zowel bladeren als poeder. Maar ik shakete ‘m wel, want in Dubai is kratom namelijk verboden. Waarom zoek ik die spanning ook op? zei ik tegen mezelf in een innerlijke dialoog. Bij de incheckbalie op Bangkok Airport gaven ze echter aan dat als ik m’n backpack zou inchecken -wat ik normaal niet doe- het waarschijnlijk goed moest komen. Mochten ze bij het scannen toch vraagtekens hebben, dan zou ik worden omgeroepen worden. Telkens als ik ‘ding-dong’ uit de speakers hoorde kreeg ik het Spaans benauwd. Lang verhaal kort: het is allemaal gelukt.

 

Kratom kopen in Thailand: ik waarschuw je alvast

Wil jij kratom ook eens proberen tijdens het backpacken door Thailand, dan wil ik je waarschuwen voor de flessen kratomwater die locals langs de weg verkopen. Vraag altijd wat erin zit, want -je gelooft het niet- de Thai doen er regelmatig hoestdrank bij omdat dit een high-effect zou veroorzaken. Ja je leest het goed, f*cking hoestdrank! Daarnaast Coca-Cola om de ietwat bittere smaak te maskeren.

Laatst had ik dus twee glazen daarvan op, en de dag erop voelde ik me alsof ik zwaar gezopen had. Katerig en stekende koppijn die maar niet wegging.

Check daarom of het kratomwater puur is, om te voorkomen dat je al die andere troep die in de hoestdrank zit binnenkrijgt. Het gevoel naderhand is namelijk echt hels. Is de kleur donkerbruin, dan zit er sowieso cola bij en hoogstwaarschijnlijk ook de hoestsiroop.

 

Ga jij kratom proberen in Thailand?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw