Waarom Koh Yao Yai een bezoekje waard is

We wisten het niet. Waar naartoe?

Het enige wat voor ons -ik, mijn moeder en haar vriend Ger- duidelijk was, is dat we naar een Thais eiland zouden gaan. En het liefst een voor ons allen onbekend eiland.

En als het aan mij lag, tevens een plek zonder veel toeristen.

Onze interesse werd al snel gewekt toen we over Koh Yao Yai aan het lezen waren. Een ongerepte plek en nou niet bepaald een van de bekendere eilanden.

Prima, want dat is precies wat ik zocht 🙂 .

We besloten daarom om een ticket naar Phuket te boeken en vanuit daar met de boot naar Koh Yao Yai te gaan. Een ritje van pak ‘m beet 20 minuten.

De haven waar je aankomt is alles behalve sexy. Eerder een beetje afschrikkend. Het wordt al snel duidelijk dat alles hier grotendeels nog is zoals het ooit was. Maar laat dit nou juist z’n charme hebben.

Verwacht geen levendige walking street zoals je bijvoorbeeld op Koh Lipe hebt. Echter, als je zelf een beetje moeite doet, heeft het eiland je een hoop moois te bieden. Onder andere verlaten stranden, weinig toeristen, palm- en rubberbomen, rijstvelden en de typische woningen die op palen gebouwd zijn. En wat te denken van het schilderachtige uitzicht op de Phang Ngha Bay met de vele ruwe en imponerende kalksteenrotsen?

Uiteraard is lekker liggen op het strand ook geen straf.

En verder nog opmerkelijke dingen?

Ja. Je vindt er nauwelijks honden, daarentegen wel talloze katten.

En nog iets: tempels kun je vergeten. De locals zijn namelijk bijna allemaal moslim. Ook meteen de verklaring voor het lage aantal honden.

Kijk trouwens niet verbaasd op als je iemand van een jaar of zeven in schooluniform op een scooter ziet rijden. Zoiets is op Koh Yao Yai vrij normaal. Datzelfde geldt voor wegsluipende varanen van twee meter lang.

Ik lieg als ik zeg dat er niets toeristisch is. Zo is er een Seven Eleven in het centrum.

Tevens zijn er behoorlijk wat resorts die volgepakt zitten met Chinezen. Van basic tot werkelijk super deluxe. In het laatste geval moet je denken aan een hot tub op je balkon en zulk soort fratsen.

Echter, ook voor backpackers zoals jij en ik zijn er mogelijkheden. Genoeg zelfs. Al liggen bijvoorbeeld de betaalbare accommodaties niet bepaald voor het oprapen.

Is het een paradijs?

Wat mij betreft is het vooral een boeiende bestemming, een die je niet zo snel ergens anders zult vinden. Er hangt een unieke sfeer.

In het vervolg van dit artikel laat ik je zien waarom Koh Yao Yai een aanrader is om te bezoeken. Wat kun je er zoal doen? Nou… dit:

 

1. Huur een mountainbike en ontdek de verlaten stranden

Koh Yao Yai is zoals gezegd een eiland, en waar een eiland is daar zijn stranden. Met de mountainbike ben ik er twee dagen op uitgetrokken om de mooiste onontgonnen plekjes te ontdekken. Op de eerste dag gezellig samen met m’n moeder.

Zo belandde ik bij Loh Jark Beach, een prachtig wit zandstrand met mooi helder water, begrensd door groen en torenhoge palmbomen.

Loh Jark Beach
Ik op Loh Jark Beach
Loh Jark Beach 2
Het (redelijk) heldere water bij Loh Jark Beach

Een stukje verder zuidwaarts ligt het compleet verlaten Ao Muong Beach. Als strandliefhebber is dit waarschijnlijk waar je naar op zoek bent.

Ao Muong Beach
Het ietwat ruige Ao Muong Beach

Op de tweede dag van mijn ontdekkingstocht, ben ik vanuit het westen naar het noorden van het eiland gereden. Een behoorlijke tocht, maar gelukkig niet zonder succes.

Via een lange, volgens het bordje 3,5e kilometer, hobbelige weg vol met steentjes, een verlaten gebouw en een gespotte varaan, kwam ik uit op Son Bay Beach. Een megazandstrook omringd door verwilderde natuur.

Ao Muong Chan Beach
Ao Muong Chan Beach is gigantisch

Na de lange weg weer terug te hebben afgelegd, vervolgde ik de zoektocht.

Bijna in het noorden ben ik via een weg dwars door het dorpje Chong Lad uitgekomen bij het zeer mooie Laem Had Beach. Een strand met een witte boog van zand die richting het buureiland Koh Yao Noi loopt. Over wit zand gesproken: dit is wat dat betreft de beste spot op Koh Yao Yai.

Laem Had Beach
Het witte zand van Laem Had Beach

Het minst boeiende strand vind ik Ao Hinkong. Het is zo’n plek bij de pier met wat oude vissersboten en zo nu en dan enkele vrolijk spelende Thaise kids. Leuk om even gezien te hebben, maar je hebt betere opties.

Ao Hinkong
Ao Hinkong met de typische vissersboten en rechts twee spelende kindjes

Het is me overigens opgevallen dat de baaien rond de oostkust bij eb niet geschikt zijn om te zwemmen. De zee is soms wel honderden meters ver weg en het landschap verandert in een groot modderveld vol met krabbetjes. Ook was het water niet kristalhelder of zo, helemaal wanneer ik dit vergelijk met het zuidelijker gelegen Koh Lipe.

Het beste strand om te zwemmen, en waar je bovendien geen last hebt van de enorme veranderingen tijdens eb en vloed, is Loh Paret Beach. Ze is daarmee ook direct het drukbezochtste strand van Koh Yao Yai.

Loh Paret Beach
Loh Paret Beach met enkele toeristen

Neem dit met een korreltje zout, want echt druk is het behalve in Santhiya Resort & Spa eigenlijk nergens. Ook vind je er resorts en enkele goede restaurants. Ik kan je aanraden om eens te gaan eten bij het Yao Yai Beach Resort. Mijn favorieten zijn de groene curry, de tom yam soep waar zelfs krab inzit en de spicy curry met ananas.

Wil je niet fietsend het eiland verkennen? Dan kun je natuurlijk ook een scooter huren.

 

2. Geniet in alle rust van heerlijke ijskoffie

Sinds enige tijd ben ik helemaal om. Ik heb mijn warme Americano verruild voor de ijsvariant. Superlekker, zeker in de hitte waarin ik me vaak bevind.

De vraag was alleen: zou er op Koh Yao Yai echte koffie te vinden zijn. Dus geen Nescafé-zooi, maar donker geroosterde bonen en goede automaten.

Het antwoord is ja. En ik heb drie zaakjes voor je waar je terechtkunt.

De eerste, en wat mij betreft meteen de beste, tent is Chada Cafe. Heerlijke (en goedkope!) koffie met een intense smaak. Je kunt er binnen afkoelen of buiten van het mooie zicht op de Phang Nha Bay genieten. Met wat geluk heb je een plekje in de schaduw. Toen ik er zat, was er ook een buffel aan het grazen in het grasveld. Bestel, tenzij je van zoet houdt, wel zonder suiker. Dit doen ze er namelijk standaard (nogal veel) in.

Chada Cafe ijskoffie
IJskoffie with a view – buiten bij Chada Cafe – rechtsvoor zie je de waterbuffel (als je goed kijkt 😉 )

Verblijf je rond Loh Paret Beach? Dan zijn Iyara Cafe en Odys Cafe aanraders om je ijskoffie te halen, al is de laatste relatief prijzig.

 

3. Zie spectaculaire zonsondergangen vanaf Loh Paret Beach

Ik noemde ze al even: Loh Paret Beach. Wow, wat heb ik hier adembenemende zonsondergangen gezien zeg! En het mooie is: elke dag is het uitzicht weer helemaal anders. Hier zie je twee voorbeelden:

Loh Paret Beach zonsondergang 2

Een leuke accommodatie om pal aan het strand te verblijven, is het eerder aangehaalde Yao Yai Beach Resort. Wel is het, met name door de toplocatie, aan de dure kant. Met name voor backpackers zoals jij en ik. Het is dat ik met m’n moeder en haar vriend op pad was en maar een klein gedeelte hoefde mee te betalen, anders was ik naar een goedkoper alternatief op zoek gegaan.

Vlak ernaast ligt overigens het megaluxe Santhiya Resort & Spa. Mocht je nog geld overhebben 😉 .

 

4. Ga kamperen bij 24 Camping & Bar

Camping Koh Yao Yai
Kamperen kan bij het sfeervolle 24 Camping & Bar

Wil je back to basics en heb je geen zin om (te) veel geld uit te geven aan de best wel dure accommodaties op Koh Yao Yai? Ga dan kamperen.

Vlakbij Loh Paret Beach ligt een kleinschalige camping waar je middenin de natuur kunt relaxen. En nee, je hoeft niet zelf je tent mee te sleuren. Deze staat namelijk al voor je klaar. Inclusief een goed matras en een lakentje. Het uitzicht vanaf boven op de zee krijg je er gratis bij. Ontbijt trouwens ook.

Er is bovendien een ronde bar, waar je een praatje kunt maken met de aardige Thaise eigenaren of andere aanwezige reizigers.

Over de eigenaren gesproken: zij, een stelletje, hebben een hond die in het begin redelijk agressief naar me blafte. Dit hield me even tegen om het terrein op te gaan, ik vind het altijd onvoorspelbare situaties. Maar gelukkig werd ze, volgens mij was het een vrouwtje, daarna rustig en bleek ze eigenlijk heel lief.

Om een lang verhaal kort te maken: als je een typische plek zoekt voor backpackers, houdt van natuur en op je budget moet letten, dan is 24 Camping & Bar absoluut de place to be.

 

5. Hike naar de viewpoint en voel de natuur

Koh-Yao-Yai-Viewpoint-3
Mijn moeder bij het uitkijkpunt

Wanneer je richting het zuidwesten rijdt, kom je langs een wegbordje waarop “Viewpoint” staat. Nadat m’n moeder en ik eerst verkeerd reden door de jungle en bij een verlaten strand uitkwamen, belandden we via de goede weg -die onder ander langs een school met zwaaiende kinderen gaat- bij een heuvel.

Na een korte maar steile hike naar boven, kom je op een viewpoint waar je aan de ene kant een prachtig zicht hebt over de stranden en aan de andere zijde zie je een dichtbeboste groene massa.

Koh Yao Yai Viewpoint 2
De andere kant is een grote groene massa

Het is de natuur die je hier letterlijk kunt voelen.

 

6. Kijk uit over de groene rijstvelden

Koh-Yao-Yai-rijstveld-2
Best mooi toch?

Rijstvelden op een eiland? Je zou het misschien niet zo snel verwachten, toch heeft Koh Yao Yai ze. Nee, het zijn geen indrukwekkende rijstterrassen zoals in Ubud of Sapa, maar even een korte stop maken en over het groene veld uitkijken is de moeite waard.

Hoe kom je er?

Zelf ben ik bij Chada Cafe een stuk verder naar het noorden gereden. Op een geven moment is er een zandweggetje naar beneden, waar je lekker tot rust kunt komen van de intens groene kleuren. Hier en daar zal je waarschijnlijk ook een vredig ogende waterbuffel zien liggen.

 

Is er nog meer te doen op Koh Yao Yai?

Jazeker. Zo kun je je laten masseren door massagegoeroe Dr. Saad. Deze spirituele ‘magiër’ staat er bekend om mensen te kunnen genezen van allerlei kwalen en pijntjes. Ikzelf ben niet zo van de massages, maar als jij er wel een liefhebber van bent of met klachten zit, is een bezoek aan Dr. Saad aan te raden.

Verder zijn er quads te huur om het eiland op een ruige manier te ontdekken. Ook behoort een snorkel- of duiktrip tot de mogelijkheden. Vanaf het strand is snorkelen overigens niet mogelijk. Tenslotte is er nog mangrovebos waar je door kunt kajakken. Toen ik aankwam bij de entree, vond ik dit er alleen weinig spectaculair uitzien.

***
Ondanks dat er heel wat resorts op Koh Yao Yai liggen, is ze grotendeels authentiek gebleven. Zeker als je erop uitgaat beland je in een mum van tijd in het echte Thailand. Ik raad je aan om een kijkje te gaan nemen om de schoonheid en de charme van dit eiland zelf te ervaren.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw