Khao Sok National Park: een natuurparadijs in Thailand

Het Khao Sok National Park is het bekendste natuurreservaat van Thailand, misschien zelfs wel van heel Azië. In dit natuurlijke wonder vind je een van de oudste regenwouden ter wereld, vele diersoorten, watervallen, een gigantisch kristalhelder meer, avontuurlijke grotten (met onder meer vleermuizen), pittoreske hutjes op het water en de bekende kalkstenen rotsen.

Ze ligt in het zuiden van Thailand en wordt door andere backpackers continu genoemd als hét park waar je geweest moet zijn. En inderdaad, ik kan wel zeggen dat dit een van de mooiere plekjes is die je in dit land te zien krijgt.

In dit artikel vertel ik je van alles over een onvergetelijke tweedaagse jungletocht door Khao Sok. Tot slot geef ik je nog een aantal handige tips.

Stap je met me mee in dit te gekke avontuur?

Een jungle-trekking door het Khao Sok National Park

Een tocht door de wildernis is zonder twijfel een van de redenen waarom je dit nationale park gaat bezoeken. Zeker als je een poosje hebt geluierd op de Thaise eilanden of de drukte van Bangkok wilt ontvluchten, is dit een ideale bestemming.

Maar welke mogelijkheden heb je nu zoal? Allereerst is het goed om te weten dat je georganiseerde jungletochten hebt van enkele uren tot wel 4 dagen. Een trekking die ik je kan aanbevelen, is de tweedaagse tour waarbij je overnacht in een authentieke drijvende bamboehut op het water.

Goed om te weten: een tweedaagse jungletrek kost 2.500 baht, voor 1 dag betaal je doorgaans 1.500 baht.

Waar raad ik je aan om je tour boeken?

Je kunt je tour via bijna iedere accommodatie in Khao Sok boeken. Keuzes hè? Wellicht vind je het makkelijker om de boel alvast online te regelen, dan hoef je dit niet meer ter plekke te doen.

Een echte aanrader is Khao Sok Lake. De tweedaagse safari zoals ze op hun website beschrijven is vergelijkbaar met die uit dit artikel. Ook voor allerlei eendaagse tours kan je bij hen terecht trouwens.

Verder adviseer ik je om eens te kijken bij Get Your Guide. Zij bieden heel wat toffe excursies aan.

 

Hoe een tweedaagse trekking eruitziet

Wat kan je zoal verwachten tijdens de tweedaagse trekking door het Khao Sok National Park? Lees verder, want ik neem je mee op avontuur.

 

Het begin: varen over het pittoreske Cheow Lan Lake

De hutjes aan het water waarin je kunt overnachten

Je begint het avontuur met een onvergetelijke tocht over het heldere meer waarin meer dan 100 eilandjes liggen, om precies te zijn heb ik het over het Cheow Lan Lake. Onderweg waan je je bijna in een sprookje; de omgeving is zo rustig, puur en adembenemend dat je er stil van wordt. Behalve de dichtbegroeide jungle, de imposante gebergtes en het glasheldere water, rijzen er tevens enorme kalksteen-rotsen uit het water omhoog.

Oprijzende kalksteen-rotsen maken het allemaal extra sprookjesachtig

Vervolgens bereik je in ongeveer een uurtje de plek waar je gaat overnachten, de eerder genoemde bamboehutjes. Verwacht hier verder geen luxe, het zijn die typische hutjes waarin alleen een matras (gelukkig wel een klamboe đŸ™‚ ) ligt en waar geen elektriciteit is. Verder heb je hier ook geen bereik met je telefoon. Heerlijk toch, even ontsnappen aan al die luxe van tegenwoordig?

Wat je wel krijgt, is de pracht die de natuur je hier te bieden heeft. Het uitzicht vanuit je hutje over het meer dat wordt omringd door het diepgroene jungle-landschap, is echt onvergetelijk. Neem er zeker een verkwikkende duik, je hebt dit paradijs gevoelsmatig bijna helemaal voor jezelf.

Goed om te weten: in de bungalows zijn geen faciliteiten (douche en toilet) aanwezig, buiten bij de receptie wel. Echter, via bijvoorbeeld het eerdergenoemde Khao Sok Lake kun je ook een superior room boeken, mocht je behoefte hebben aan meer luxe.

Trouwens, denk niet dat je dag hier eindigt, want deze is pas net begonnen đŸ™‚ . Zorg in ieder geval dat je goede schoenen (bijvoorbeeld hardloopschoenen) aanhebt, want de trekking begint met een best wel zware en steile klim naar een mooie viewpoint.

Ondanks dat je even wat moeite moet doen, word je boven beloond met een adembenemend zicht op het regenwoud. Geloof me, het is de moeite meer dan waard. En zeg nou zelf, wat is een trekking zonder inspanning?

Naast de lookout, is het ook een optie om naar de vleermuizengrot te gaan, dit is de Khang Cow Cave. Eenmaal binnengekomen, merk je al snel dat je tot je enkels (en soms zelfs tot aan je oksels!) in het water staat. Sterker nog, soms moet je zelfs zwemmen. Ditzelfde geldt trouwens voor de Namtaloo Cave, die ook zeker de moeite is.

Een gedeelte van de ruige Namtaloo Cave

De grot is meer dan 1 kilometer lang en onderweg kom je honderden vleermuizen tegen die aan het plafond kleven. Schrik niet, ook zie je hier soms slangen kruipen en (harige) spinnen rondlopen ter grootte van je hand. Ja echt, ik maak geen grapje đŸ™‚ .

Tip: gezien het water in beide grotten raad ik je aan om een waterdichte tas mee te nemen.

Tot slot kan de gids ook kiezen om met de tourgroep naar de waterval te lopen waar je jezelf kunt verfrissen en natuurlijk kunt genieten van de mooie natuur.

Afhankelijk van het seizoen en het weer wordt doorgaans voor een van de bovenstaande activiteiten gekozen.

Let onderweg ook op de mooie bloemen die in het nationale park groeien en bloeien. Zo vind je hier de zeldzame Rafflesia, een unieke rode bloem die een maximale doorsnede van bijna 1 meter kan hebben. Vraag aan de gids of hij je deze speciale bloem kan laten zien, Khao Sok National Park is namelijk de enige plek in Thailand waar dit mogelijk is.

Je sluit de middag af met een heerlijk Thais diner.

 

Slapen? Nee nog niet!

Zodra de zon ondergaat, begint het volgende avontuur: de safari in het donker. Dit geeft je het ultieme survivalgevoel, aangezien je de dieren in het oerwoud letterlijk tot leven hoort komen. Je gaat op zoek naar de bekende gibbon-apen en met een beetje geluk spot je er eentje.

Behalve de gibbons kom je ook langstaartapen (makaken), spinnen, schorpioenen en enkele slangen tegen. Let wel op bloedzuigers, deze zijn (helaas) in nogal grote hoeveelheden aanwezig. Daartegenover staat echter dat je beloond wordt met een prachtige sterrenhemel. Kijk naar boven en je weet echt niet wat je ziet.

 

De volgende dag: aapjes kijken vanuit je bootje

Na een nachtje middenin de jungle geslapen te hebben in de authentieke treehouse, gaat de dag al vroeg in de ochtend van start. Een wekker is niet nodig, want je wordt vanzelf wakker gemaakt door het geluid van de aanwezige hagedissen, apen en de vrolijk tjilpende vogeltjes. Je begint met een lekker ontbijtje en stapt daarna op de boot om een gave tocht over het meer te gaan maken.

Het is tijd om wildlife te gaan spotten.

Kijk goed om je heen, je ziet onder meer verschillende apen door de bomen klauteren en allerlei kleurrijke vogels die hun maaltje bijeen aan het sprokkelen zijn. Over die vogels gesproken: in Khao Sok leven naar verluidt meer dan 300 soorten.

Deze (soms brutale) makkers zie je erg veel in Khao Sok National Park

Geniet verder van de bijna meditatieve setting en knijp jezelf zo nu en dan in je arm om zeker te weten dat je niet droomt. Want ook al lijkt het misschien normaal wat je hier ziet, in Nederland ga je dit niet krijgen hè đŸ˜‰ .

Tip: als je een vogelliefhebber bent, boek dan een speciale birdwatching tour via het Khao Sok Tree House Resort of Paddle Asia.

Je kunt ook zonder gids gaan

Als je van plan bent om een dagdeel in het Khao Sok National Park door te brengen, kun je er ook voor kiezen om zelfstandige door de jungle te gaan hiken. Ga in dit geval wel naar het Visitor Center dat bij de ingang van het park te vinden is. Je kunt hier een kaartje krijgen waarop staat wat er zoal te zien is. Ook wordt je naam genoteerd zodat de parkbeheerders weten wie er aanwezig is. Wanneer je het park verlaat, geef je dit op diezelfde lijst weer netjes aan.

Goed om te weten: de entree tot het park bedraagt 300 baht.

Ik raad je trouwens niet aan om voor slechts een paar uurtjes het park te bezoeken. Natuurlijk is het leuk om zelf op avontuur te gaan, maar vergeet niet dat dit misschien wel een van de meest bijzondere jungles is waar je tijdens je reis gaat komen. Een meerdaagse trekking met overnachting en een gids die je de meest unieke plekjes laat zien, is hier wat mij betreft echt een must.

Mocht je zelf willen gaan zonder gids: net voorbij de ingang bij Khlong Sok zijn er altijd wel meerdere Engelssprekende park-rangers aanwezig waar je gratis informatie en tips kunt inwinnen. Ook vind je in Khao Sok enkele duidelijk aangegeven trails met om de paar kilometer een bordje om je de juiste kant op te sturen.

Laat je niet gek maken door excursie-aanbieders die beweren dat je alleen in het park kunt overnachten als je een tour boekt. Dit is namelijk niet zo. Een nachtje bijboeken in je hutje op het meer kost ongeveer 1.000 baht inclusief een eigen kajak. Zo ben je weer een stapje verder bij jou zelfstandige meerdaagse-avontuur door Khao Sok.

Overigens kun je er ook voor kiezen om losse excursies in het park zelf te boeken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een 3 uur durende bootreis over het Cheow Lan Lake te boeken voor 1.500 Baht per boot.

Dit kun je bijvoorbeeld regelen via de mensen die eigenaar zijn van de drijvende hutjes of andere aanwezige locals. Er zijn maximaal 6 mensen toegestaan, in principe prettiger (en goedkoper) dan de soms wel 18 mensen die in een standaard-tourboot zitten.

Goed om te weten: er is een aantal pinautomaten aanwezig op de weg die naar het Visitor Center loopt.

Ga voor een uniek ervaring bij Elephant Hills

Wat je trouwens echt nog moet weten, is dat in het nationale park het indrukwekkende Elephant Hills te vinden is. Ga hiernaartoe als je het rijden op olifanten afkeurt (duh) en deze prachtbeesten op een liefdevolle manier wilt behandelen. Bij Elephant Hills kun je de olifanten wassen en scrubben, voeden, interactief met ze zijn en zien hoe ze in de vrije natuur leven. Het is niet zonder reden dat deze organisatie al jarenlang awards krijgt uitgereikt voor het welzijn van dieren.

Dit initiatief is in 2010 opgericht met als doel om te protesteren tegen olifantrijden. En terecht wat mij betreft, een rug van zo’n mooi beest is niet bedoeld om (met meerdere mensen) op te gaan zitten. Het enige doel is entertainment en geld verdienen, zonder dat daarbij naar het leven van de dieren wordt gekeken. Het is goed dat dit nu een halt wordt toegeroepen.

Op dit moment leven er twaalf Aziatische-olifanten in het park en als je wilt kun je er ook als vrijwilliger aan de slag. Ga er zeker eens een kijkje nemen.

Leuk om verder te weten is dat je er kunt slapen in toffe en ruime tenten in het speciale luxury camp dat ze hebben gebouwd. Verder kan je er ook je tour door Khao Sok boeken, overnachten in de glamping-tenten zit er dan bij inbgrepen.

 

Overnachten rond Khao Sok National Park

In het nationale park pal aan het Cheow Lan Lake is natuurlijk supertof. Je kunt dit regelen door het boeken van een meerdaagse tour, bijvoorbeeld via het eerder genoemde Khao Sok Lake.

Echter, waar kun je overnachten als je aankomt en de volgende dag aan je tour begint? Simpel, rond Khao Sok National Park vind je namelijk verschillende leuke accommodaties. Een uniek plekje, middenin de jungle, is Khao Sok Riverside Cottages.

 

Bereikbaarheid Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is eenvoudig te bereiken als je in Surat Thani bent. Vanuit Bangkok kun je hier met de nachttrein heenreizen, dit duurt zo’n 12 uur. Vervolgens kan je een busje nemen naar de ingang van het park, een rit van 2 uur. Een ticket voor deze reis kun je alvast online regelen via 12Go Asia.

Het is een ideale bestemming als je vanuit Koh Tao, Koh Samui of Koh Phangan komt. Vanaf deze eilandjes vaar je eenvoudig naar Surat Thani om vanuit daar de bus naar het nationale park te nemen. Hier kun je alvast de bus van Surat Thani naar Khao Sok boeken. Vanaf Koh Tao kun je ook naar Chumphon om vanuit daar een minibus naar Khao Sok te nemen. De bootreis duurt dan korter maar de busrit een stukje langer. Reis je deze route? Dan kun je hier een ticket reserveren.

Kom je vanuit het diepere zuiden, dan kun je bijvoorbeeld vanuit Krabi (3 uur), Phuket (3,5 uur) of Trang (4 uur) een directe minibus naar Khao Sok nemen. Let op: vanuit Krabi en Trang rijden ze slechts eenmaal per dag en vertrekken ze in de ochtend.

Reis je vanuit een van deze bestemmingen naar Khao Sok of misschien ergens anders vandaan? In het zoekformulier hieronder kun je jouw exacte route ingeven en je ticket boeken:

Powered by 12Go Asia system

 

De beste reistijd voor Khao Sok National Park

Mocht je nou denken dat de regenperiode een slechte tijd is om Thailand te bezoeken, dan heb je het mis. Juist in deze tijd (juni tot en met oktober) is de jungle op haar mooist: groener dan dit ga je het in ieder geval niet meemaken. Zeker in de maanden september en oktober is dit het geval.

Ik zeg het je nog maar een keer: regenseizoen betekent doorgaans een fikse bui per dag, meestal van een uurtje, al kan het in dit gedeelte van Thailand wat langer duren. De temperaturen zijn verder hartstikke prima.

Natuurlijk kun je ook in het droogseizoen gaan, al is de meest hete maand van het jaar (april) het minst aan te raden.

 

***

 

Ben jij het drukke stadsleven of het liggen aan de Thaise stranden beu? Heb je behoefte aan pure natuur en wil je het massatoerisme ontwijken? En ben je niet vies van een beetje zweten? Dan is het Khao Sok National Park dé bestemming waar je naartoe moet gaan. Want Zuid-Thailand is meer dan alleen zon, zee en strand.

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij đŸ™‚ .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door AziĂ« te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
83 Antwoorden
  1. Eva

    Hi Robbert,

    wat een mooie verhalen! Over 2 weekjes vertrek ik ook naar Thailand voor 15 dagen: Phuket-Koh Tao-Krabi-Koh Phi Phi-Phuket. De jungletocht zoals je hem hier boven beschrijft lijkt mij geweldig!! In verband met mijn gevoeligheid voor infecties vroeg ik mij af of je met deze tocht door stilstaand water gaat? Het water in de grotten bijvoorbeeld.

    Ik hoor het graag!

    Groeten Eva

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Eva,

      Leuke reis heb je op de planing!

      Je hebt inderdaad met (nagenoeg) stilstaand water te maken in de grot. Echter, ik zou hierdoor de trekking niet laten schieten.

      Vraag aan je gids of je in plaats van de grot naar een uitkijkpunt kunt gaan of dat er een ander alternatief is. Er moet altijd wel iets te regelen zijn đŸ™‚ .

  2. Hoi Robbert,

    volgende week vrijdag vertrekken we eindelijk richting Thailand en rond 15 november willen we Khao Sok bezoeken. Nu hoor ik gemixte meningen over schoenen. Is het aan te raden een (extra) paar oude schoenen mee te nemen die je naderhand weg kunt gooien, of valt het wel mee met de stank en viezigheid van je schoenen?

    Verder beschik ik over een spiegelreflex camera en volgens mij kun je nergens mooiere plaatjes schieten dan daar. Is het aan te raden om de camera mee te nemen? Of toch ergens anders veilig achter laten? En waar laat je je spullen zoals telefoon etc. zodra je op een trekking bent?

    alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kelly,

      Bedankt voor je reactie.

      Ik zou gewoon goede trekking- of hardloopschoenen meenemen. Deze kun je naderhand wassen, no problemo.

      De camera zou ik zeker meenbrengen, daar is ‘ie immers voor he đŸ˜‰ …

      Belangrijke spullen kun je in een kluisje bewaren bij het guesthouse waar je verblijft. Echter, zelf kies ik er altijd voor om paspoort, geld en dergelijke mee te nemen. Maar bijvoorbeeld mijn laptop heb ik in de kluis gelegd.

      Fijne reis!

      Groet,

      Robbert

  3. Rowan

    Als ik de jungle tour boek met overnachtig bij een accommodatie, kan ik mijn backpack dan bij die accommodatie laten liggen? Of moet ik dan die dagen dat ik bij de tour ben, nog steeds een hotelkamer boeken ondanks dat ik daar niet slaap?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nienke,

      Er zijn heel wat operators die deze tour aanbieden. Ik kan je Khao Sok Lake aanraden. Verder kun je meestal ter plaatse bij de accommodatie je trip boeken.

      Veel plezier!

  4. Meiling

    hi Robbert,

    ik heb een vraag; in oktober ga ik met familie naar Thailand en we zouden graag het Khao Sok park bezoeken. Op de eigen site staan echter heel andere prijzen (11,918 bath voor een 2-daagse tour) dan wat jij hier vermeld. Komt dat omdat ik nu nog in Nederland zit? En is het dus inderdaad 2,500 bath?

    Vriendelijke groet,

    Meiling

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Meiling,

      2.500 baht is de gangbare prijs voor een tweedaagse tour… Gewoon lokaal regelen.

      Hoe bedoel je of het komt omdat je nu nog in Nederland zit?

      Groet,

      Robbert

  5. Sanne

    Hoi Robbert,

    Wat een super site!
    Wel heb ik een vraagje, mijn vriend en ik willen 2 weken naar Thailand (febr 2018). o.a. naar het KHAO SOK NATIONAL PARK đŸ™‚ daar willen we de 2 daagse tour gaan doen.

    Nu las ik in je blog dat het een ideale bestemming is als je vanuit Koh Tao, Koh Samui of Koh Phangan komt.

    Nu is het zo dat wij in de volgende eilanden geĂ¯nteresseerd zijn alleen vindt ik het heel moeilijk om de juiste verbinding te krijgen.

    Mogelijke eilanden waar we naartoe willen:
    We landen op Bangkok. (willen daar niet te lang blijven)
    * Koh Chang
    * Koh Phangan
    * Koh Phi Phi – Krabi
    * Koh Tao
    * Khao Sok National Park

    Wellicht zijn dit teveel eilanden voor twee weken (inclusief heen en terug reis naar
    Nederland)

    Zou jij adviseren om het National Park aan het einde van de vakantie te plannen?
    Zodat we vanuit daar naar Bangkok kunnen, om daar op het vliegtuig naar huis te stappen?

    Of eerst vanuit Bangkok naar het National Park gaan en dan eiland hoppen?

    Welke verbinding zou jij ons kunnen aanraden en welk eiland(en) skippen zodat de verbinding goed te doen is? Des te meer een goed excuus om een tweede keer heen te gaan, om de andere delen te bekijken.

    Alvast bedankt!

    Groetjes Sanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sanne,

      Ik zou vanuit Bangkok naar Koh Chang gaan en daarna naar Chumphon. Vanuit daar kunnen jullie naar Koh Tao en Koh Phangan gaan. Ga vanaf Koh Phangan naar Surat Thani en neem de bus naar Khao Sok. Na Khao Sok National Park kun je verdergaan naar Krabi om Koh Phi Phi en eventueel andere eilanden te bezoeken. Vlieg vanaf Krabi terug naar Bangkok en je reis is compleet đŸ™‚ . Zo heb je het avontuur (de jungle) tussen het eilandhoppen inzitten.

      Je kunt ook Koh Chang skippen en naar Hat Yai vliegen. Daar kun je de boot nemen naar Koh Lipe. Vanaf Koh Lipe kan je nabijgelegen eilanden bezoeken of de boot nemen naar de plekken die bij Krabi horen, zoals Koh Phi Phi en Koh Lanta. Daarna in Krabi de bus nemen naar Khao Sok National Park en de omgekeerde weg terug naar Bangkok bewandelen, zoals in het eerste voorbeeld beschreven.

      Als je nog vragen hebt, laat het me weten.

      Groet, Robbert

  6. Dillan

    Hallo,

    Ik en mijn vriendin gaan deze zomer ook 3 weken naar Thailand en een bezoekje brengen aan dit park staat ook op onze lijst. Maar het is dus beter om dit daar te plekke in krabi te regelen ?

    Groeten, Dillan

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Dillan,

      Hoe bedoel je beter? Goedkoper…?

      Anyway, zeker niet vanuit Nederland regelen nee, ook niet in Bangkok. Gewoon lokaal, dan heb je meest gunstige prijzen. Khao Sok ligt trouwens niet in Krabi, maar behoort tot Surat Thani…

      Groet,

      Robbert

  7. Maud

    Hallo Robbert,

    Heb jij deze tour vanuit je guesthouse geboekt? En in welk guesthouse verbleef jij? Als ik op de site van khao sok lake kijk zie ik alleen maar hele dure prijzen. Ik hoop dat je me kan helpen!
    Groetjes Maud

  8. Ilse

    Hoi Robbert,
    Deze zomer gaan we -na een rondreis in het noorden- vanuit Bangkok met de nachttrein naar Khao Sok. Vijf dagen later vertrekt ’s nachts ons vliegtuig naar NL. Wat is de makkelijkste manier om weer terug te reizen naar BK? Vliegen? Wat is het dichtstbijzijnde vliegveld en hoe komen we daar dan het snelst? Alvast dank!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Ilse,

      Surat Thani is de dichtstbijzijnde luchthaven, al kun je ook voor Phuket kiezen. Vanuit Khao Sok pak je een minibus naar een van deze vliegvelden.

      Groet,

      Robbert

  9. Dorien

    Hoi Robbert,

    Ten eerste, wat een gave pagina heb je! geode tips voor onze reis die we in December willen gaan maken. Zijn al veel rondgereisd maar het zuiden van Thailand nog niet gehad. Wij gaan na een paar dagen Singapore door naar Phuket om vanuit daar een aantal eilanden – ko phi phi – ? – ? – Krabi en vervolgens naar Khoa sok national park te gaan. Welke eilanden onderweg raad je aan, zijn echt een must om te zien? is het mogelijk gewoon in Krabi ergens de tour naar khao sok te boeken. 2 daagse trekking bijvoorbeeld? Alvast bedankt! groet, Dorien

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Dorien,

      Bedankt!

      Vanaf Krabi kun je inderdaad tours boeken. Je kunt daar ook een bus pakken en de trip ter plekke regelen.

      Zelf vind ik eerlijk gezegd de eilanden vlakbij Maleisië supermooi. Dan heb ik het over Koh Lipe, Koh Tarutao en Koh Adang. Maar vanaf Krabi heb je ook zat mooie plekjes om te bezoeken: Koh Lipe, Koh Jum, Koh Ngai, Koh Muk, Koh Kradan en ga zo maar door :-).

  10. Astrid

    Hi Robbert,

    Momenteel zit ik in Chiang Mai. Op 8 november vlieg ik naar Surat Thani waar ik om 1 pm aankom. Ik zit in dubio of ik al een minivan zal boeken via 12go.asia (om 2.15 pm, 300 baht) of dat ik gewoon na aankomst op het vliegveld transport regel? Is het mogelijk om het daar te regelen? En zo nee, is een dik uur genoeg tijd om vanuit het vliegtuig de bus te halen? Hoop dat je me verder kan helpen, alvast bedankt!

    Groet,
    Astrid

  11. Angela

    Hoi Robbert.

    Ik lees overal dat je bij je accommodatie de 2daagse trip kan regelen, in Khao Sok.
    Betekend dit dat je vooraf eerst een overnachting in Khao Sok moet hebben? En is de trip dan niet al snel vol geboekt als je een dag van te voren boekt? Wij komen dan namelijk van Surat Tani met het vliegtuig dus we willen dan gelijk door de bus pakken naar Khao Sok en daar dan ook ergens overnachten. En de volgende dag pas het park in te gaan om de 2 daagse trip te gaan maken. Of is het makkelijker om het toch vooraf te boeken, en op welke site is dat aan te raden?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Angela,

      Sorry voor mijn wat verlate reactie, maar ik zit op dit moment op Koh Yao Yai waar het internet nogal slecht is.

      Accommodatie kun je lokaal vrij gemakkelijk regelen, maar je kunt ook al iets boeken via bijvoorbeeld Booking.com of Agoda. Up to you đŸ™‚ .

      Groet,

      Robbert

  12. Bjorn

    Hoi hoi, super leuk artikel over khao sok, ik kijk er echt naar uit om er volgend jaar eind maart naartoe te gaan, na bkk, sukhothai en de samui eilandjes gaat al dat groen deugd doen.
    Mijn vraag is eigenlijk of ik beter ruim op voorhand een hotel voor 1 of 2 nachten te boeken en dan daar boeken voor de trips of deze ook beter op voorhand boeken? Maart is mss nog al een drukke periode daarom.. Ben eigenlijk van plan om ergens in de namiddag daar aan te komen, 2nachten verblijven inhet hotel om zelf wat rond te gaan dwalen en dan een 2daagse rivier tour te gaan doen. Is het wat aan te raden om daar alleen wat te gaan rond toeren?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Het goedkoopst is doorgaans om in Khao Sok zelf te boeken. Maakt het je niet uit om wat meer te betalen, dan kun je het ook op voorhand doen. Nodig is dit alleen niet, er zijn talloze touroperators namelijk.

      Je kunt er zelfs voor kiezen om zonder gids te gaan en enkel de entree bij het visitor center te betalen. Op internet zijn zat ervaringen te lezen van mensen die dit eerder al hebben gedaan.

      Groet, Robbert

  13. Nikki

    Hoi Robbert,

    Wat een leuke blog heb je! erg handig đŸ™‚

    Wij gaan in januari 3 weken naar Thailand. Tot nu toe hebben we de volgende route bedacht:

    Vliegen op Bangkok (2dagen) vanuit daar door naar Ayutthaya of Sukatoi (wat raad jij aan / is het handigst we hebben 2 dagen op de planning)
    Vervolgens door naar Chiang mai (3 dagen)
    Vanuit chiang mai willen we naar Khao Sok! We hebben gelezen dat je dan zowel op Krabi als Phuket kan vliegen, wat is handiger?
    In Khao sok willen we een jungle tour doen van 2 of 3 dagen.

    En het laatste deel van de reis willen we nog relaxen op wat eilanden. Wat is dan de beste uitvalsbasis en leuke opties?

    Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Nikki & Lisa

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nikki,

      Die zijn er maar al te veel…

      Toevallig ben ik net op Koh Kradan geweest wat ik echt een heerlijk en idyllisch eilandje vind. Zoek je meer levendigheid, dan is Koh Lipe wat je zoekt. Niet te druk en niet te rustig? Koh Mook! Wil je er op uittrekken met de scooter of mountainbike? Ga dan naar Koh Yao Noi, Koh Yao Yai of Koh Tarutao.

      Koh Kradan en Koh Mook kun je makkelijk bereiken vanuit Trang. De Koh Yao-eilanden vanaf Phuket en Lipe + Taruato via Hat Yai.

      Fijne reis!

  14. Suzan

    Beste Robbert,

    Eerst en vooral hartelijk bedankt voor de tips en het mooie artikel!

    We zullen begin maart naar Thailand afreizen.
    Voorlopig staat het volgende in ons reisschema:
    – 3 nachten bangkok
    – vlucht naar chiang mai, hier 3 nachten blijven
    – vlucht naar krabi of phuket (is er 1 van beide die u zou verkiezen?) voor 1 weekje

    Vanuit krabi of phuket had ik graag dan een minibus genomen voor een excursie naar Khao Sok National Park, het enige wat ik mij afvraag is wat je dan best doet met je bagage als je bv 2 dagen in de jungle zou trekken, is het mogelijk om een accomodatie te boeken bij khao sok national park en daar je bagage achter te laten? Kun je gemakkelijk op je accomodatie graken in Khao Sok National Park?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Suzan,

      Zelf vind ik Krabi veel boeiender dan Phuket.

      En voor wat betreft je bagage: die kun je doorgaans inderdaad in je guesthouse of hotel laten liggen. In Khao Sok kun je eenvoudig een plek vinden.

      Groet,

      Robbert

  15. Lysanne

    Hoi Robbert,

    Wij zullen 22 februari aankomen in Khao Sok (rond een uurtje of vijf in de middag) en willen daar graag 2-3 dagen allerlei trips (lake tour, jungle trek, kanoĂ«n/zwemmen etc) doen maar ook graag een van die nachten overnachten in zo’n rafthouse / bungalow op het meer.
    Adviseer jij om alles ter plekke te boeken of juist om al vanuit NL te boeken? In verband met de beschikbaarheid van die bungalowtjes op het meer?

    Alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lysanne,

      Wil je goedkoper uit zijn, dan zou ik zeker in Thailand boeken. Als het je verder weinig uitmaakt, dan kun je het al in Nederland regelen. Beschikbaarheid moet normaal gesproken geen probleem zijn. Je kunt anders ook altijd even een mailtje sturen naar info@khaosok.com.

      Groet, Robbert

  16. Danielle

    Hoihoi,
    Super leuke en handige blog. Al veel tips opgedaan. Wij gaan volgende week naar Khao Sok en willen er een nachtje slapen. We vroegen ons af tot hoelaat de meeste tours duren, de dag erna. We willen eigenlijk na de tour vanaf Khao Sok naar Surat Thani gaan en dan rond 1800 naar Bangkok vliegen. Denk je dat dit haalbaar is? Alvast bedankt!! Groetjes Danielle

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Danielle,

      Dat zal lastig worden. Zeker ook omdat je toch wel maximaal om 17.00 uur op de luchthaven wilt zijn. De meeste tours houden op na de lunch, zo rond half twee. Je moet dan echter nog over de rivier terug naar de pier. Vervolgens 120 kilometer naar Surat Thani. Ik zou zeggen: take it easy en slaap een nachtje in Surat Thani.

      Groet, Robbert

  17. Anne

    Hoihoi,

    Ik ga met mijn vriend in juli naar Thailand en ik vroeg mij af of je misschien tips hebt voor een bezoek aan een olifant.
    Ik wil namelijk heel graag naar de olifanten toe, maar ik wil dit niet doen op een plek waar ze niet goed behandeld worden.
    Nu wil ik graag een dag en niet meerdere dagen.

    Heb jij hier misschien tips voor?

    Groetjes

    Anne

  18. Stephanie

    Hoi Robbert,
    Ik vlieg over een paar uur naar Bangkok en wil dan die fietstocht doen van co van kessel. Daarna wil ik de nachttrein pakken naar surat thani waar ik vroeg in de ochtend ben. Je geeft aan dat je de bus kan pakken naar khao sok national park…. welke bus kan ik dan pakken en waar moet ik dan heen in surat thani? Ik wil graag de twee daagse jungle tour doen en erna weer terug naar surat thani om ko phangan te zien. Heb je tips voor mij?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Stephanie,

      Vanaf 07.00 uur gaat er ieder uur een bus vanaf het busstation in Surat Thani naar Khao Sok NP. Deze rit duurt 1,5 tot 2 uur en stopt na een kwartier bij het treinstation. Aangezien jij daar aankomt, kun je daar opstappen.

      Good luck en veel plezier!

  19. Geert

    Hoi Robbert,

    ik reis met 2 kinderen en mijn vrouw naar Thailand. Ik wil ter plaatse aan de ingang van het nationaal park Khao Sok mijn tour boeken. Heb jij een tip om vlak bij de ingang een accommodatie te boeken of een website?
    Ik wil eerst 1 nacht overnachten voor het park zodat ik rustig mijn tour kan uitzoeken.

    groeten Geert

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Geert,

      Wat is je budget?

      Je zou bijvoorbeeld aan het Baan Khao Sok Resort, op enkele kilometers van het Khao Sok National Park, kunnen denken.

      Groet, Robbert

  20. Jody

    Hoi Robbert,

    Ik heb een vraagje ik wil graag in contact komen met de olifant maar op de aller beste manier. Nu dacht ik na jou blog te hebben gelezen dat dit dat het beste park is omdat ze in de natuur leven echter op de website als ik een tour wil uitkiezen staat er dat je op de olifanten kan rijden, dit wil ik niet en wil hier ook op geen enkel manier aan mee dragen. Kan jij mij hier iets meer over vertellen? Of anders een andere optie ik ben echt tegen dierenleed in welke vorm ook. Is het dan zo dat je naar geen enkel park moet toe gaan? Want dan doen we het niet. Bedankt alvast voor je reactie. Groet Jody

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Jody,

      Ga anders naar het Elephant Nature Park in Chiang Mai en doe de ‘Care for Elephant Tour’.

      In Khao Sok heb je tevens de Elephant Sanctuary waar slechts twee olifanten leven… Daar wordt zeker niet op ze gereden, wat inderdaad tragisch is voor de beesten. Echter, dit is ook niet het geval bij Elephant Hills. Waar heb je gelezen dat dit gebeurt?

      Groet, Robbert

  21. Tim

    Hooi Robert,

    Wat een prachtig verhaal en een ongelofelijke natuur en landschap heeft Thailand toch ! Vooral dit park zoals je het beschrijft geeft mij ontzettend veel zin in thailand volgend jaar…

    Helaas genoeg ben ik echt als de dood voor spinnen en daarom is dit park toch een beetje een obstakel ondanks dat ik het dolgraag wil bezoeken niets liever….

    Toch maar is een therapie voor spinnen doen denk want hoe jij het beschrijft is echt amazing en zou niets liever willen dan zonder angst door thailand reizen….. want laat me nu al vooraf doodsbang maken ondanks dat ik een man ben hah

    Ps had al een reactie hier voor geschreven maar die kwam niet op de site…. als ik nu 2 x een reactie heb excuses.

    Groetjes

    Tim

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Tim,

      Persoonlijk ben ik ook best wel angstig voor spinnen, maar in Cambodja (Ban Lung) heb ik zelf vogelspinnen gezien… Afstand houden en je gids z’n werk laten doen đŸ˜‰ .

  22. Lysanne

    Goedemiddag,

    ik wil met mijn vriend in november 20 dagen naar thailand! Ik heb al heel veel blogs gelezen, maar vind het nog steeds erg lastig om een goede route te vinden

    tot nu toe heb ik dit:

    Bangkok (3nachten) – Chiang Mai (4nachten)- Phuket (1nacht) – Koh Phi phi (2nachten)- Koh Panghan (4 nachten)- Koh Samui (4nachten)- Bangkok (1nacht)

    ik wilde graag weten of dit haalbaar is qua reizen etc? Ik kan namelijk nergens vinden of je van Koh Phi phi naar Koh Panghan kan reizen …

    Ook twijfelen we erg over koa sok! maar aangezien de tijd, past dit niet meer in ons schema.. Heb je misschien tips wat minder leuk is, dat ik weg kan laten?

    groetjes, Lysanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Lysanne,

      Je schema moet zeker haalbaar zijn, alleen waarom wil je zowel eilanden aan de oost- als westkant bezoeken? Als je al aan de westzijde bent, kun je misschien beter daar blijven. Of wil je de Full Moon Party meepakken?

      En tja, wat minder leuk is… Zelf vind ik Phi Phi overrated, maar het ligt eraan waar je voor komt. Koh Samui is vooral een erg rustig eiland, dus wil je dat of juist niet?

  23. Wies

    Hoi,

    Wij gaan in oktober 16 dagen naar Thailand. We verblijven in Khao lak omdat we vanuit hier gaan duiken bij de similan eilanden. Ook willen we een trip maken naar koh sok. Begrijp ik het goed dat je eerst een accommodatie moet boeken rondom het park, en vanuit daar pas een excursie kan boeken naar het park? Wij willen een 2-daagse excursie doen met overnachting in het park.

    Groetjes,

    Wies

    1. Glenn

      Beste Wies,

      Wij starten in Bangkok gaan na twee dagen via Surat Thani naar Khao Sok om een 2-daagse tour in Khao Sok Lake te doen. Na deze 2-daagse tour willen wij direct doorreizen naar de Similan eilanden. Dan moeten wij via Khao Lak toch? Hoe is dat bij jullie bevallen en heb je wellicht goed advies? Ik zou het enorm waarderen.

      Groet,

      Glenn

  24. Harald

    Hoi Robbert,

    Wij zijn nu op koh phi phi.. en willen nog graag naar kao sok voor de jungle tour. Wat raad jij aan qua vervoer om daar te komen? Eerst terug naar krabi en dan met de bus om is het mogelijk om rechtstreeks te gaan vanaf phi phi? Alvast bedankt voor je reactie.

    Groet Harald & Mirrin

  25. Anne-lise

    Ik zou graag na Khao Sok richting de Surin eilanden gaan. Kan ik dan beter naar Khao Lak of naar Khuraburi? En is dat een beetje te doen qua vervoer? Of wordt het sowieso een dure taxi?
    En heeft u misschien tips of ik nog wat eilandhoppen zou doen ervĂ³Ă³r of ernĂ¡?
    Ik kom vanuit Chiang Mai en heb dan nog 2,5 week voor ik van Bangkok weer naar huis vlieg. Zit een beetje te dimdammen wat de leukste en meest haalbare route is.
    Ik zou bv ook het eilandje Koh Mook willen bezoeken.
    Ben denk ik wel al een week “kwijt” aan Khao Sok en Surin.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Anne-Lise,

      De Surin-eilanden kun je zowel vanuit Khao Lak of Kuraburi doen. Vanaf Kuraburi ben je 50 tot 70 minuten onderweg en vanuit Khao Lak ongeveer het dubbele. Je kunt gewoon een (mini)bus pakken.

      In het geval je naar Koh Mook wilt, zou ik alle eilandjes bij Trang meepakken: Koh Ngai, Koh Mook en Koh Kradan. Of je gaat verder naar het zuiden en pakt Koh Lipe, Koh Tarutao en Koh Adang mee. Allemaal leuke opties đŸ™‚ .

  26. Karin

    Hallo! Ik heb een vraagje. Wij willen in augustus van surat thani naar koh sok reizen. We landen in 17.00 uur in surat thani en zullen daar de nacht door brengen en de volgende dag verder reizen. Wij reizen met 4 personen waarvan 2 kinderen dan 11 en 14 en zullen allemaal 1 koffer meenemen. Wat ik mij afvraag is Waar kan je het best verblijven? Bij het vliegveld of toch meer het centrum van surat thani? En wat is de beste optie om verder reizen? We hebben aardig wat bagage en zie dat je in een minivan dan een extra stoel moet betalen per koffer. Beter dan een taxi( past dat)? En waar te boeken op voorhand of gewoon via ons hotel? Ik gen bang dat als je bv bij het vliegveld zit en niet bij het centrum en dus wat meer afgelegen dat je dan lastiger vervoer vindt. Als we vanuit koh sok vertrekken willen we doorreizen naar koh samui. Ik begreep dat de tours in de middag zijn afgelopen. Red je het dan om door te reizen naar koh samui of wordt dat te krap? Alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Karin,

      Vervoer is echt geen probleem hoor, dit is er voldoende in de regio. Juist vanaf de airport gaan er bussen en vans. Ik zou rond de airport of het centrum verblijven en een dag later een minivan pakken. Bagage zou normaal gesproken geen probleem moeten zijn, tenzij je echt bizar veel meeneemt.

      Veel plezier!

  27. Gerda

    Hoi Robbert,

    Ik vind je blog echt super!! Je helpt er heel veel mensen mee.
    Nu heb ik een beetje een beschaamende vraag…. Mijn man heeft nogal last van een gevoelige darm en een snelle stoelgang. Als je zo’n 2daagse reis gaat maken kan je niet even tussendoor naar het toilet. Hoe doen mensen dat die hoge nood hebben?

    Groetjes Gerda.

  28. Kiela

    Beste Robbert,
    In juni reizen wij van khao sok naar koh tao, ik heb een vraag over het vervoer daartussen. Vanaf chumphon vertrekt er een ferry om 13.00 naar koh tao. Is het goed mogelijk om in de ochtend van khao sok naar chumphon te komen, op tijd voor de ferry? Wij vinden het niet erg om extra te betalen voor een taxi, maar ik kan daar niets over vinden. Weet jij of het mogelijk is een taxi te regelen vanaf khao sok naar chumphon? Alvast dank!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kiela,

      Dat is met 287 kilometer nog een vrij lange rit (4 uur met een taxi, dik 5 uur met minivan)…

      Ik zou dan eerlijk gezegd de dag ervoor richting Chumphon gaan.

      Succes!

  29. Merel

    Hoi Robbert. Handige blog!
    Wij willen van Khao Sok door naar Koh Lipe. Kunnen wij na de Lake tour (duurt tot 15.00 uur dacht ik) nog een stuk reizen? Bijvoorbeeld naar Krabi Town? Dan kunnen we vanuit daar in de ochtend naar Koh Lipe reizen. Vanauit Khao Sok in 1x naar Koh Lipe ga je niet halen met de boot.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Merel,

      De laatste minibus van Phantip (tourorganisatie) gaat om 13.00 uur. Ik weet niet met hoeveel personen je bent, maar voor 1.700 tot 2.000 baht kun je een taxi regelen. Dit ritje duurt ongeveer 2 uur.

      Succes!

  30. Saskia

    Beste Robbert,
    Is het mogelijk om in een dag vanaf Koh Samui, een tocht op het Cheow lan lake te maken en ‘ s avonds weer met de ferry terug te varen naar Koh Samui. We maken een rondreis en het enige dat voor ons nog ontbreekt is de tocht op het meer.
    Groetjes,
    Saskia

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Saskia,

      Dat zal moeilijk worden, aangezien de meeste trips minimaal een dag zijn, waarbij in de ochtend vertrokken wordt en je rond 18.00 uur klaar bent. Daarbij ben je al snel 3,5 uur onderweg om van Koh Samui naar het Cheow Lan Lake te komen. Je zou even contact op kunnen nemen met een van de organisaties die ik je aanraad om te vragen of zij eventueel kortere (privé)tours aanbieden.

      Succes!

  31. Nancy Motten

    Hoy Robbert,

    wij reizen van Bangkok naar Khao sok ( vlucht of nachttrein …. ben ik nog niet uit .Tip ? )
    Na Khao Sok hebben we nog 2/3 dagen vrij te besteden eer we op Pattaya verwacht worden ( hotel reeds gereserveerd )
    Welk eiland / welke leuke plaats zou jij ons aanraden voor die2/3 nachten?
    Zodat we het minste tijd verliezen.

    Dank je alvast
    Mvg
    Nancy

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nancy,

      Dan zou ik gaan voor de eilanden aan de oostkant; Koh Samui, Koh Tao of Koh Phangan. Voor Koh Tao kun je ook doorrijden naar Chumphon, dan ben je al wat meer op de route richting Pattaya.

      Fijne reis!

  32. anthony

    hallo !
    super leuke site om info te verkrijgen !

    ik vertrek 1 nov 2019 voor 15 dagen voor de eerste keer naar thailand.

    volgende planning had ik in gedachten :

    – bangkok
    – krabi ( yao noi en yao yai )
    – phuket ( feesten )
    – khao sok ( nationaal park , overnachting )
    – ayuthaya
    – kanchanaburi
    – terug bangkok om huiswaarts te gaan

    lijkt dit een goede route of heb je eventueel andere voorstellen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Anthony,

      Prima route, al zou ik er zelf Chiang Mai aan toevoegen. Houd er verder rekening mee dat je van Khao Sok eerst naar Surat Thani moet om de trein te pakken naar Ayutthaya.

      Ook heb je in deze route geen ‘idyllische’ eilandjes zitten, Yao Yai en Yao Noi zijn super, maar met name om erop uit te gaan. Koh Kradan of bijvoorbeeld Koh Lipe hebben de echte witte stranden. Al moet je natuurlijk keuzes maken.

      Succes!

  33. Ann

    Hi Robbert, de tweedaagse tour die je beschrijft ziet er heel aantrekkelijk uit. Begin november reizen we met het gezin naar Thailand en we willen graag Khao Sok aandoen. Bij de eerste dag heb je het over een zware, steile klim. Zou je me over de zwaarte / afstand van die klim iets meer kunnen vertellen? Ik ben niet in top conditie en wil de andere deelnemers niet ophouden. UHIs er eventueel een alternatief om toch boven te geraken? Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Ann,

      Het zal zeker wat zweetdruppels kosten, maar zat ‘ouderen’ doen deze trekking hoor. Dus maak je er niet al te druk over. Het is geen Rinjani-beklimming of zo đŸ˜‰ .

        1. Avatar foto
          Robbert

          De precieze afstand zou ik niet weten, dit kun je het beste vragen aan een van de organisatoren van de trekking. Ik raad je aan om eventjes contact op te nemen met Khao Sok Lake.

          Succes!

  34. Evelyn

    Hey Robbert,
    Het is super om je blog te lezen!
    Al zit ik nog met enkele vragen..

    Wij gaan in december naar Thailand en willen ook heel graag naar Khao Sok Nationaal Park gaan.
    Het idee was om eerst Krabi (en Ao Nang) te verkennen, vervolgens naar Khao Sok te trekken en dan naar Surat Thani om er de boot te nemen naar Koh Tao en Koh Phangan.
    Raad je deze volgorde aan? Of is het omwille van bereikbaarheid beter in omgekeerde volgorde?

    Anderzijds willen we in Khao Sok zowel de jungle verkennen (hike naar het viewpoint) en er een nachtje slapen, als een boottocht op Cheow Lan Lake doen en er dan overnachten in een hutje op het water. Is het dan best om een minivan te nemen naar Khao Sok en dit daar allemaal te regelen bij de lokale reisbureaus? Zowel de overnachtingen als de tours? Of kunnen we de overnachtingen wel al op voorhand boeken en ter plaatse de tours? Want hoe verplaats je je in het park zelf van Khao Sok naar Cheow Lan Lake?

    Alvast bedankt voor de reactie!!
    Groetjes,
    Evelyn

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Evelyn,

      Prima route hoor!

      Bij de meerdaagse tours zitten de accommodaties er meestal bij. Je kunt ook al online een tour boeken en kijken of de accommodaties die men aanbiedt je aanspreken.

      Je gaat normaal gesproken met een minibusje of taxi richting het Cheow Lan Lake. Boek je een tour, dan zal je je doorgaans bij de touroperator moeten melden die dan verder vervoer regelt. Via Khao Sok Lake reis je bijvoorbeeld zelf naar Ban Ta Khun, vanwaar zei je naar het meer brengen.

      Als er nog wat is, laat het zeker weten.

  35. Noortje

    Hi Robert, zo fijn om je blog te lezen voor de voorbereiding en voorpret đŸ™‚ Ik ga 31 dec voor twee weken naar Thailand (met vriend). Ik ben al eerder geweest, maar toen alleen naar het Bangkok, Chiang Mai, Siem Reap/Ankor Wat en Koh Chang en vriend is al eens geweest naar Koh Samui, Phi Phi, Koh Tao.

    Ik wilde in eerste instantie niks gaan plannen, maar omdat ik wel waarde hecht aan mn slaapplek en het een druk seizoen is, ben ik toch bezig met een plannetje. Deze is nu:
    – 2 nachten Bangkok (oa Wat Arun en lekker eten vooral đŸ™‚ vorige reis niet heel veel gezien behalve sfeer geproefd en fietsttour)
    – 2 nachten Khao Sok (1 day lake tour op de dag na aankomst, misschien nog tuben oid)
    – 2 nachten Khao Lak (scooteren naar strandjes en snorkeltour Surin en/of Similan)
    – 2 of 3 nachten Ao Nang (snorkeltour/strandjes langs, tiger cave, misschien rotsklimmen)
    – 2 of 3 nachten ?? (misschien Koh Yao Noi, Koh Yao Yai of Koh Lanta of nog zuidelijker naar Koh Lipe (Koh Kradan lijkt me prachtig maar comfortabele accommodaties te duur..) of al richting het Noorden en nog naar Ayutthaya of Sukhothai
    – 2 nachten Bangkok (1 nacht kan ook, vliegen pas in de avond naar huis)

    Ik twijfel over Ao Nang/Krabi en waar daarna heen te gaan. Ik hou wel van een beetje levendigheid (+dingen te kunnen zien en doen) en aanbod van prettige accommodaties (zonder betonnen matrassen :)), maar hou niet zo van massa’s toeristen en overdreven luxe resorts.

    Ben heel benieuwd of je nog een leuke tip voor me hebt! Ook tips voor slaapplekken met zachte matrassen zijn zeer welkom đŸ™‚

    Dankjewel!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Noortje,

      Leuk plan!

      Heb je m’n artikel over Ao Nang gelezen? Ik heb daar in een superfijn hotel -Bluesotel Krabi- geslapen. Ao Nang is verder erg toeristisch, maar ik vond het eerlijk gezegd wel gezellig. Bovendien is een uitstapje naar de grote Boeddha bij de Tiger Cave Tempel erg tof om te doen. Overdreven luxe resorts vind je meer bij Phuket, al heb je ze natuurlijk ook bij Ao Nang, maar veel minder. Ik denk dat het een ideale plek is als je op zoek bent naar wat levendigheid.

      Maar goed, ik zou ook zeker een prachtig eiland zoals Koh Yao Noi of Koh Mook/Koh Ngai/Koh Kradan bij Trang bezoeken. Van Krabi naar Trang duurt ongeveer 2 uur met een minibus.

      Als er nog wat is, dan hoor ik ’t graag!

  36. Karin

    Ha Robert,
    Wat leuk om jou blog te lezen, al veel tips gelezen en we kijken nu nog meer uit naar onze vakantie. Wij (gezin met 2 kinderen van 14 en 15 jaar oud) gaan in de zomer 2020 naar Thailand en verblijven o.a. 4 nachten in Khao sok. We hebben het guest house al geboekt en willen van daaruit tours maken in het park. We willen zeker het meer op en de olifanten bezoeken. Ik begrijp dat er veel bloedzuigers zijn. Is het nodig om van te voren beschermende middelen aan te schaffen zoals speciale sokken etc.?
    En zo ja, kun je die dan beter daar kopen? hetzelfde geld voor insect producten, beter daar of toch in Nederland al regelen?
    Misschien ook nog tips voor Koh Samui?
    Alvast bedankt
    Groetjes Karin

  37. Taissia

    Hallo Robbert,
    Ik vertrek samen met een vriendin as vrijdag voor 2 weken naar Thailand. Wij hebben al het een en ander gepland, zoals ook een overnachting in Khao Sok, omdat wij graag een 3 daagse trekking willen gaan doen. Heb jij tips bij welke touroperator in Khao Sok je het best een tour kunt boeken? Ik wil het liefst niet in groep van 20 man terecht komen en ook graag overnachten in een drijvend hutje op het Lake.
    Het is mij inmiddels duidelijk dat ter plekke een tour boeken het goedkoopst is. Is een dag van te voren boeken niet erg kort dag?
    Wat adviseer jij verder om mee te nemen, aan te trekken tijdens zo’n trekking?
    Ik hoop van je te horen,
    Groetjes Taissia

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Taissia,

      Kijk eens bij Khao Sok Lake, de organisatie die ik je in het artikel aanraad. Bij hen staan de prijzen overigens vast, dus dan maakt het niet uit of je een dag van tevoren boekt of een maand voorafgaand. De prijzen zijn vandaag de dag nagenoeg overal hetzelfde, aangezien het nationale park prijsconcurrentie wil voorkomen.

      Ik zou in ieder geval een legging aandoen, tegen muggenbeten, bloedzuigers etc. Misschien ook een Dri-FIT-shirt (zoiets als Nike aanbiedt) met lange mouwen. Verder hardloop- of trek-schoenen.

      Als er nog wat is, laat het me weten.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw