Kamikochi, gelegen in de Japanse Alpen, is een walhalla voor hikers en natuurliefhebbers. Het landschap bestaat er uit een vallei met allerlei soorten bossen, pittoreske meertjes, bergen waarvan de toppen met ijs bedekt zijn en verschillende hangbruggen. Dwars daardoorheen stroomt een heldere rivier. Gevoelsmatig was ik op sommige momenten weer even terug in Nieuw-Zeeland.

Deze hooggelegen vallei is in de regio overigens een van de populairdere bestemmingen onder dagjesmensen, wees daarom voorbereid op enige drukte. Het kost bovendien wat moeite om er te komen, maar die inspanning is het absoluut waard.

In dit artikel vertel ik je hoe ik het in Kamikochi heb gehad, bespreek ik de mooiste bezienswaardigheden en zal ik handige tips met je delen. Een ding kan ik je alvast verklappen: hier wil je hoe dan ook heen 🙂 .

 

Van Matsumoto naar Kamikochi

Kamikochi is zowel vanuit Takayama als Matsumoto te bereiken. Zelf ben ik via Matsumoto gereisd. Kaartjes kopen doe je tegenover het treinstation bij het busstation. Een retour kost 4.650 yen (39 euro) en bestaat uit het volgende:

  • De treinreis van Matsumoto Station naar Shimashima Station en terug (30 minuten).
  • De busrit van Shimashima Station naar Kamikochi en terug (1 uur).

De organisatie die deze trip organiseert is Alpico Group, en de exacte vertrektijden kun je hier vinden. De toegang tot Kamikochi is gratis.

De busreis ernaartoe, dwars door de Japanse Alpen, is eigenlijk al een ervaring op zich.. Het uitzicht op de bergen is namelijk geweldig en zelfs een beetje surrealistisch. Helemaal wanneer je er in de piekperiode van de herfst bent. Dan lijkt het bijna alsof iemand de boel heeft ingekleurd.

Je kunt overigens op verschillende punten uitstappen, maar ik raad je aan om dit te doen bij Taisho Pond. Daar kun je vervolgens aan je wandeling richting de Kappa Bridge en de Kamikochi Bus Terminal beginnen, waar je later op de middag de bus terugpakt naar Shimashima Station. Dit is de route die de meeste mensen volgen.

 

Samen of alleen?

In de bus had ik een groepje Indonesiërs ontmoet die blij verrast leken toen ik enkele woordjes Bahasa Indonesia uitsprak. Ze stelden voor om samen te lopen, al voelde ik al vrij snel aan dat het dan een redelijk luidruchtige happening zou worden. En juist Kamikochi wilde ik in alle rust kunnen verkennen.

Even later raakte ik met een jongen uit Brazilië aan de praat, die ook te kennen gaf best gezamenlijk te willen hiken. Ik dacht erover na, en kwam wederom tot de conclusie om het liever alleen te willen doen. Ik bereidde me voor hoe ik deze boodschap moest brengen, want zoiets blijft lastig. Vervolgens zei tegen hem dat ik, als we met z’n tweeën zouden gaan, waarschijnlijk veel zouden praten terwijl ik zo’n natuurgebied juist in stilte wil ontdekken. Hij gaf aan het hiermee eens te zijn, al leek m’n directheid vrij hard in te slaan.

 

Taisho Pond: een prachtig meertje

Vanaf de plaats waar we gedropt waren, liep ik naar beneden richting Taisho Pond. Vanwege het heldere weer waren de bijna geheel met sneeuw bedekte Hotaka Mountains goed te zien, inclusief een mooie bespiegeling op het water. Het is een plek met weinig mensen waar je helemaal tot rust kunt komen, om daarna vol energie aan je wandeling te beginnen.

 

Tashiro Pond: nog zo’n mooie plek

Een stukje verderop ligt Tashiro Pond, een kleiner maar zeker niet minder mooi meertje. De vijver is omgeven door moeraslandschap en bomen. En als je goed oplet, lijkt op sommige momenten de kleur van het water van groen in geel te veranderen. Er staat trouwens een bankje, ideaal om eventjes plaats te nemen en genieten van deze serene spot.

 

Het kraakheldere water van de Azusa River

Het pad leid je vervolgens door een dichtbegroeid bos en naast je zie je een opvallend heldere rivier stromen. Dit is de Azusa River, die qua kleur een beetje aan het zeewater van een tropisch eilandje doet denken. Loop af en toe zeker even van het wandelpad af om de rivier van dichtbij te bekijken. Geniet bovendien van het prachtige uitzicht op de achterliggende bergketen en de duizenden bomen die in een boogvorm om de Azusa River lopen. Stop verder ook bij de de Tashiro Bridge, waar je onderweg langskomt.

 

De iconische Kappa Bridge

De Kappabashi Bridge, of in het kort Kappa Bridge, is hét symbool van Kamikochi en tevens de meest gefotografeerde plek van het gebied. Van een afstandje zie je de enorme houten brug over de Azusa-rivier hangen, en waarschijnlijk heel wat mensen met een camera bezig zien. En dat is uiteraard niet zonder reden. Het blauwgroene water, de witte bergtoppen en de groene natuur zorgen hier simpelweg voor een aanzicht dat geschilderd lijkt te zijn.

Dit is trouwens ook het toeristische centrum van Kamikochi. Je vindt er het Kamikochi Visitor Center, eetzaakjes, een ijssalon en bovendien een (dure) winkel om snacks en dergelijke te kopen. Op 5 minuten wandelen ligt het busstation, waar je bijvoorbeeld de bus terug naar Shimashima Station kunt pakken.

Achter de brug vind je bovendien diverse trails die je dieper in de natuur van Kamikochi brengen. Zo vind je vlakbij Takezawa Marsh, waarover ik je hierna meer vertel.

 

Het betoverende Takezawa Marsh

Ik liep van de Kappa-brug het bos in en ik zag steeds minder toeristen. Via een houten steiger kwam ik terecht bij Tekezawa Marsh, een soort moeras met een ronduit betoverende uitstraling. In het groene, spiegelende water staan verwilderde, volledig of nagenoeg kale bomen en verderop kijk je uit op de bergen. Het is zo’n typisch WOW-moment, helemaal wanneer de zonnestralen tussen de bomen op het water neerdalen. Ik werd in ieder geval echt even overvallen door hoe mooi het hier is.

Enkele momenten later ben ik doorgewandeld en zag ik nog een schattige kleine waterval de bossen doorkruisen. Aangezien het daarna eigenlijk vooral een groot bos was, besloot ik om om te draaien en de bus van 3 uur richting Matsumoto te pakken.

Bovendien koelde het de afgelopen dagen flink af als de zon onderging, en aangezien ik vanaf het station nog een half uur moest fietsen en geen handschoenen bij me had, vond ik het wel mooi geweest.

 

Ceremonies bij de Myojin Pond

In tegenstelling tot wat ik deed, kun je er ook voor kiezen om een stukje verder te hiken. Je belandt dan bij Myojin Pond, alweer zo’n prachtige vijver met daaromheen een mix van naaldbomen en bamboegras.

Vlakbij ligt het Hotaka Shrine waar jaarlijks in November de Omizugaeshi-ceremonie wordt gehouden. Hierbij giet men water, dat tijdens een eerdere ceremonie in Azumino uit de rivieren is gehaald, in de vijver van Myojin. Zo is het weer terug bij de bron.

Tevens wordt er ieder jaar op 8 oktober het zogeheten Boat Festival georganiseerd. Twee heilige boten varen over het water, en men vraagt de goden om veiligheid te geven aan de vele klimmers die de bergen van Kamikochi intrekken.

Vanaf de Kappa Bridge is de Myojin Pond ongeveer 1 uur lopen. Je betaalt hier trouwens entree, namelijk 300 yen (2,50 euro).

 

Bergen beklimmen

Kamikochi heeft vele bergen om te beklimmen, zowel voor beginners als gevorderden. Denk aan Mount Yari, Mount Chogatake, Mount Jonen, Mount Hotakadake en Mount Yakedake. Lees je voorafgaand aan je avontuur wel even goed in over de zwaarte en wat je bij je moet hebben.

Tokusawa, gelegen op 1,5 uur lopen vanaf de Kappa Bridge, is ideaal om als uitvalsbasis te gebruiken voor de meeste trektochten. Middenin de natuur heb je er een camping en een lodge om te overnachten.

 

In de winter gesloten

Kamikochi sluit haar deuren in de winter, van 16 november tot en met 16 april. Privé-vervoer is er sowieso niet toegestaan, slechts tot de Sawando Parking Area, die op ongeveer 11 kilometer van Taisho Pond ligt. En bussen zullen na 15 november niet meer rijden.

Jaarlijks vindt er op de laatste dag een traditionele ceremonie plaats om het seizoen af te sluiten. Hetzelfde gebeurt wanneer Kamikochi weer open gaat.

Ik wist eerlijk gezegd niets van deze data, en mocht daarom van geluk spreken dat ik precies twee dagen voor sluiting in Matsumoto was aangekomen. Zo kon ik Kamikochi op de laatste dag bezoeken. Of misschien moest het gewoon zo zijn, wie zal het zeggen 😉 ?

 

Overnachten in Kamikochi

Wil je overnachten in Kamikochi, dan is het tof om dit op een camping te doen. Kamperen kan bij de Tokusawa Campground en de Konashidaira Campground. Bij Tokusawa betaal je 700 yen (5,85 euro) per persoon per nacht en bij Konashidaira 800 yen (6,65 euro). Je moet dan echter wel je eigen tent en slaapspullen meenemen. Ze hebben ook tenten klaarstaan en spullen als matrassen en slaapzakken te huur, al is dat verre van goedkoop.

Hostels vind je hier niet en hotels en ryokans zijn er erg prijzig. In Matsumoto heb je gelukkig zat betaalbare opties. Zelf verbleef ik in de unieke accommodatie L-BASE.

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*