De Perhentian Islands: een geweldige bestemming in Maleisië

Je hebt er vast al wel eens over gedroomd: zo’n magische plek met witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee. De Perhentian Islands voldoen volledig aan deze beschrijving. Toen ik hier voor het eerst kwam in 2012, wist ik het zeker: ik was in een waar paradijs beland.

Zoals je misschien al is opgevallen, heb ik het over ‘Perhentian Islands’, wat inderdaad meervoud is. Het gaat dan ook om meerdere eilanden, die vlakbij de oostkust van Maleisië liggen: Perhentian Kecil en Perhentian Besar zijn hiervan de meest bekende.

Perhentian Kecil is het eiland waar ik het voornamelijk over ga hebben. Dit omdat het dé plek is waar backpackers naartoe trekken. Ze is bedekt met tropisch regenwoud, er liggen fraaie en verborgen stranden, ’s avonds is er volop gezelligheid en er sluipen opzienbarende monitor lizards rond. Je kunt er bovendien erg goed snorkelen en duiken.

Perhentian Besar is een wat groter en duurder eiland waar eerder de wat oudere mensen en families op afkomen, of bijvoorbeeld stelletjes die op huwelijksreis zijn. Op dit eiland vind je daarom vele resorts en luxere vakantiebungalows. Toch heb je er tevens budgetaccommodaties en een mooi strand om te verblijven. Vandaar dat ik ook Perhentian Besar kort de aandacht zal geven.

‘Besar’ betekent overigens ‘groot’ en ‘kecil’ ‘klein’. Het zal je daarom niet verbazen dat Perhentian Kecil kleiner is dan Perhentian Besar.

Anyway, in dit artikel vertel ik je meer over mijn avonturen op de Perhentians. Verder ga ik je tips geven op het gebied van bereikbaarheid, bezienswaardigheden, leuke accommodaties en eten & drinken. Ook bespreek ik de kosten die je kunt verwachten.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in ringgit (RM) en in euro (€). Ik ben uitgegaan van de koers RM4,50 = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Perhentian Kecil: hoe kom je er?

Mijn ‘hutje’ waar ik verbleef toen ik op Perhentian Kecil was

Van Penang naar Kuala Besut

Je kunt net als ik de minibus pakken vanuit Penang. Deze rit duurt iets langer dan vijf uur en kost rond de RM160 (€35,55). Dit is inclusief een retourkaart voor de boot. Met een publieke bus duurt de trip acht tot negen uur. Wat je ook kunt doen, is vliegen naar Khota Bharu en vanaf daar met de bus of taxi naar de haven van Kuala Besut rijden. Dit kan, als je op tijd boekt, zelfs nog goedkoper zijn dan de bus. De rit vanaf Khota Bharu duurt één uurtje met de taxi. Een andere optie is vliegen op Kuala Terengganu, wat op twee uurtjes rijden ligt van Kuala Besut.

Toen ik vanuit Thailand met de trein in Maleisië aankwam, belandden ik en een studievriend -die toevallig ook had besloten om te gaan reizen– in Georgetown. De hoofdstad van het westelijke eiland Penang. Na een weekje op deze voornamelijk culinaire plek te zijn verbleven, waren we toe aan mooie stranden, palmbomen en hoge golven.Daarom boekten we in het centrum van Georgetown, zo rond 22.00 uur, een minibus die ons de volgende ochtend naar de haven van Kuala Besut zou brengen. De opstapplaats om naar de Perhentians te kunnen komen.

Helaas was er slechts één mogelijkheid: een bus om 05.00 uur in de vroege ochtend. Aangezien we beiden geen ochtendmensen zijn, zagen we er alles behalve naar uit. Maar goed, je moet er wat voor overhebben hè 😉 ? Daarom stapten we om 04.45 uur uit ons bed en sprongen we de minibus in: op naar, wat later zou blijken, mijn favoriete spot in Maleisië.

 

Van Kuala Lumpur naar Kuala Besut

Wil je vanuit Kuala Lumpur reizen, dan kun je zowel een publieke bus als een minivan nemen. Vanaf het TBS-busstation rijden dagelijks op diverse tijdstippen bussen naar Kuala Besut. De kosten liggen rond de RM50, wat neerkomt op €11. Deze rit duurt zo’n acht uur. Met een minivan duurt het ongeveer zes uur en betaal je, inclusief retourticket voor de boot, RM150 (€32).

 

Van Kuala Besut naar de Perhentians

Vanaf de haven van Kuala Besut vertrekken zowel langzame boten als speedboten naar de Perhentian-eilanden. In ons geval voeren we met een speedboot, dit duurt normaal gezien een half uurtje tot 40 minuten. Voorheen was er tevens een slow boat actief, maar deze varen vandaag de dag niet meer.

Ter informatie: de kosten voor een retourtje met de speedboot liggen doorgaans om RM70 (zo’n €15), deze kun je aanschaffen bij de haven van Kuala Besut. Op de boot dien je nog een toeslag van RM30 (iets minder dan €7) te betalen om toegang te krijgen tot de eilandengroep. De welbekende national park fee.

De speedboten varen tussen 09.00 uur en 16.00 uur vier keer van Kuala Besut naar de Perhentians. 09.30 uur, 11.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur worden hierbij als vertrektijden aangehouden.

In ons geval duurde het allemaal iets langer, aangezien de golven op zee nogal heftig waren. Ik voelde me aan boord niet bepaald veilig meer. Het water kwam letterlijk over ons heen en we kregen te maken met vrij heftige klappen van de zee.

Het is niet voor niets dat ik dit in mijn dagboekje schreef:

“Het was echt mijn spannendste boottocht ooit, al went alles. Bizar hoge golven en angstige blikken van de andere mensen die ook in de boot zaten. We kwamen kletsnat aan.”

Compleet doorweekt zetten we voet aan wal op Coral Bay, eindelijk veilig 🙂 .

Omdat we gehoord en gelezen hadden dat de meeste backpackers op Long Beach verblijven, besloten we om die kant op te lopen. Deze wandeling dwars door het oerwoud duurt zo’n 10 minuutjes.

 

 

Accommodatie op Perhentian Kecil

Aangekomen op Long Beach, was onze volgende missie om een geschikte accommodatie te vinden. We liepen over het strand en deden navraag bij diverse guesthouses.

Het eerste wat opvalt als je op de Perhentian Kecil bent, is de hoge prijzen van de dorms (slaapzalen). Althans, ik was niet gewend om RM50 (meer dan €10) voor een plek op een stapelbed te betalen. Op Perhentian Kecil is dit vrij normaal.

Maar, ondanks dat veel mensen je willen doen geloven dat het per definitie een dure bestemming is, hoeft dit echt niet per se zo te zijn. Zeker als je even goed zoekt, lukt het bijna altijd wel om een betaalbare accommodatie te vinden, al is bijvoorbeeld Tioman zeker goedkoper. De goedkoopste hutjes kosten je rond de €15 per nacht kosten, al vind je ze niet zoveel meer anno 2021. Wil je een wat meer comfortabele kamer, dan kost je dit minimaal €20.

 

Accommodatie op Long Beach

Uitzicht Long Beach
Mijn uitzicht op Long Beach vanuit m’n chalet

Wij kwamen uiteindelijk uit bij enkele Chempaka Chalets naast het bekende Rock Garden Resort, dat aan de uiterste rechterkant van Long Beach ligt als je met je hoofd naar de zee staat. Vandaag de dag betaal je er zo’n RM70 (€15,55) per nacht. in 2012 was dit nog RM30…

Voor dit geld moet je overigens niet te veel verwachten. Maar we hadden wel onze eigen hutje, twee matrassen, elektriciteit (vanaf de avond), een ventilator voor de verkoeling en een klamboe. Persoonlijk heb ik ook niet meer nodig, zeker niet als je binnen luttele seconden naar het strand kunt lopen en kan neerploffen op een strandstoel 🙂 .

Verder kan ik je Matahari Chalets aanraden, althans als je niet te veel wil uitgeven aan je verblijf en toch op een leuke plek wilt verblijven. De prijzen voor bungalows beginnen bij RM60. Wil je duiken of je PADI halen? Via het bijbehorende Matahari Divers is dit allemaal mogelijk.

Qua hostels heb je op Perhentian Kecil vrij weinig keuze. Wel is er een aanrader, namelijk OhLaLa. De eigenaren ervan runnen tevens een goede en leuke duikschool.

Het feit dat al deze accommodaties niet op Booking.com of Agoda staan zegt eigenlijk al een hoop. Het tekent een beetje de disconnectie met de bewoonde wereld. Sowieso staan er weinig accommodaties op de bekende boekingswebsites. Het zijn met name de grotere en duurdere resorts die je daarop ziet staan.

Aman Dan Laut is zo’n plek. Duur, maar dan heb je ook wat. Vooral het uitzicht op zee vanaf je balkon is hier erg tof. Een andere topper is Mimpi Perhantian.

 

Accommodatie op Coral Bay

Een betaalbare optie die ik je kan aanbevelen, is Ewan’s Place. Je hebt hier leuke hutjes op palen voor RM80 per nacht. Dit is omgerekend €17,75. Bijkomend voordeel is dat je hier erg goede Wi-Fi en 24/7 elektriciteit hebt. En geloof me, dit is lang niet overal zo.

Als alternatief kun je kiezen voor Maya Chalet. Je zit hier in bungalows op slechts 20 meter van het water. Voor RM100 (€22) heb je een chalet met eigen badkamer. Je kunt tevens gebruikmaken van de grote binnentuin die bij de guesthouse hoort. Het personeel is trouwens erg behulpzaam, handig voor planning van je activiteiten of verdere reis door Maleisië.

Ook deze plekken zijn overigens niet online te boeken. De wat luxere accommodaties, zoals het Ombak Bay Resort , kun je wel online reserveren.

 

Enkele alternatieven

Verblijf je graag op een heerlijk rustig baaitje? Dan is D’Lagoon op Teluk Kerma een absolute aanrader. Zowel qua verblijf als qua prijs. Hutjes zijn er vanaf RM50 en je kunt er zelfs kamperen. Vanaf het strand kun je zo het water inlopen om te snorkelen 🙂 .

Ook Cheers Chalet is wat dat betreft een aanrader. De accommodatie heeft knusse chalets en de eigenaren zijn erg aardig. Je hebt er je eigen privéstrandje en kunt er genieten van heerlijke rust. Long Beach is zo’n 25 minuten wandelen.

Wat tot slot erg gaaf is, is kamperen in het regenwoud met je eigen strandje voor je neus. Dit kan bij RainForest Camping Perhentian Island. Dit is zo’n plek waar je als back-to-basics-backpacker van waarschijnlijk wel van houdt: gezamenlijke kampvuurtjes, goede snorkelmogelijkheden en geen Wi-Fi. Je zit hier op 20 minuten loopafstand van Coral Bay.

 

Mijn keuze

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar Long Beach. Loop even over het strand en doe navraag bij enkele guesthouses. Wij hadden bij onze chalets enkel vanaf de avonduren elektriciteit, tussen 18.00 uur tot 06.00 uur. Maar dit heeft ook wel weer z’n charme wat mij betreft.

Voor Wi-Fi liep ik in 10 minuten naar Coral Bay en ging ik altijd naar het eerder genoemde Ombak Bay Resort om even te bellen met het thuisfront of om gewoon lekker te chillen op het relaxte terras.

Nu, in 2019, werkt men nog altijd met generatoren op Perhentian Kecil. Hierdoor zal er nog altijd niet de hele dag elektriciteit zijn, al wordt dit beter en beter. Voor meer zekerheid qua internet kun je in ieder geval beter een simkaart aanschaffen. Of misschien is dit wel het perfecte moment om een tijdje te detoxen?

 

Direct je accommodatie boeken

Wil je zekerheid hebben en alvast op voorhand een leuke accommodatie reserveren? Boek dan direct via Booking.com.

 

 

Eten en drinken op Perhentian Kecil

Persoonlijk vind ik het eten op Perhentian Kecil een stuk minder dan bijvoorbeeld op Penang of in Kuala Lumpur. Al geldt dit niet voor de seafood, die is ronduit fantastisch.

Maar de eenvoudige noodle- en rijstgerechten waren wat mij betreft van mindere kwaliteit dan in andere delen van het land. Gezien het feit dat je op een eiland bent, liggen ook de prijzen wat hoger. Reken op het dubbele.

Houd je het bij de Maleise keuken, dan kun je vaak voor een euro of twee al een prima maaltijd bestellen. Westerse gerechten zijn een stukje prijziger, denk hierbij aan een hamburger met friet voor RM 25 (€5,50). Laat ik zeggen dat je per dag gemiddeld RM20 tot RM30 (€4,45 tot €6,65) kwijt bent aan eten, als je op de prijzen let.

Alcohol is net zoals in de rest van Maleisië duurder vergeleken met andere landen in Azië. Voor een blikje bier betaal je bij de meeste barretjes zo rond de RM10 (€2,20) – RM12 (€2,65). Een fles water kost je RM4 (minder dan €1) en een fruitshake RM6 (nog geen €1,50).

Aangezien wij in de ochtend meestal geen zin hadden in rijst, maar gewoon in een simpele boterham met pindakaas of Nutella, kocht ik in de ‘supermarkt’ op Long Beach meestal een brood met wat beleg. Echter, verwacht geen hoogstaande banketwerken: het is dat typische witte, kleffe brood wat je in Azië vindt. Weinig vullend en niet bepaald gezond. Toch was het op dat moment voor ons een goede afwisseling.

 

Eten en drinken op Long Beach

Vuurshow Long Beach
Een vuurshow op Long Beach | Credits: nadi0, Flickr

Kies je voor Long Beach, dan vind je diverse restaurantjes die vrijwel dezelfde menu’s serveren. Sommige van die eetgelegenheden hebben tevens een barbecue, waar je verse vis kunt proberen. Denk aan inktvis, garnalen en andere lekkernijen uit de zee. Ik heb er zelfs haai zien liggen, maar zoiets laat ik zelf liever links liggen.

Een andere aanrader op dit strand is het Chill Out Café, dat je iets verderop vindt. Ja, het is iets duurder, al vind je dit prijsverschil terug in de smaak. Dit is wat mij betreft de beste plek om te eten op heel Long Beach.

Als het avond wordt, gaan op Long Beach de fakkels aan en ontstaat een gezellige en gemoedelijke sfeer. Er is altijd wel wat te doen. Verwacht trouwens geen tweede Koh Phangan, Koh Phi Phi (naar mijn mening erg overrated) of iets dergelijks. Het gaat er allemaal veel gemoedelijker aan toe.

Je hebt diverse barretjes waar je kunt zitten en een biertje of de lokale specialiteit ‘monkey juice’ kan drinken. Enkele aanraders zijn Panorama Bar, Monkey Bar, en de Beach Bar. De laatste spot is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt hier lekker aan het strand zitten, een waterpijp roken en genieten van indrukwekkende vuurshows.

 

Eten en drinken op Coral Bay

Een aanrader om te gaan eten, is het eerder genoemde Ewan’s Place dat op Coral Bay ligt. Je hebt hier behalve goede bungalows ook heerlijke gerechten. Pluspunt is verder de snelle Wi-Fi en het zeer vriendelijke personeel.

Ook Mama’s Place en Maya op Coral Bay zijn twee plekjes waar waar ik heerlijk heb gegeten. Bij Mama’s Place heb je een bord met Maleisische noodles voor RM8 (€1,75). Wil je een keer wat luxer eten, ga dan voor all you can eat bij Shari La. Voor RM25 (iets meer dan €5) kun je eten wat je wilt! Onder meer lekkere bbq-gerechten.

Zin in roti canai? Je weet wel, zo’n lekker dun pannenkoekje met curry? Dan raad ik je aan om naar Fatima Chalet te gaan.

Al met al wil ik je aanraden om gewoon eens over Coral Bay te lopen en vervolgens een barretje of restaurant uit te kiezen. Dit is ook hoe ik het heb gedaan, er is keuze te over.

 

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op de Perhentian Kecil

Er zijn heel wat leuke en avontuurlijke dingen die je op het eiland kunt ondernemen. Hieronder mijn favoriete to-do’s:

 

1. Beach, beach, beach

Strand Perhentians

Dit is wat wij de eerste paar dagen deden: op een strandstoel relaxen met een boekje erbij. Af en toe even voetballen voor het water en de hoge golven induiken. Het is echt een ideale plek om tot rust te komen en dingen te doen waar je in hectische steden als bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur niet aan bent toegekomen.

En als je boek uit is, dan loop je gewoon even naar een bookstore op Long Beach of Coral Bay om een nieuwe te halen. Vaak geldt het principe wat in bijna heel Zuidoost-Azië geldt: je kunt jouw exemplaar ruilen tegen een andere, vaak met een geringe bijbetaling.

Zo besloot ik mijn boek (de titel ben ik even kwijt) te ruilen tegen een met een verhaal dat helemaal bij de setting paste: The Beach, het bekende verhaal geschreven door Alex Garland wat zich afspeelt op het Thaise Koh Phangan. Heerlijk om in weg te dromen als je zelf op het strand ligt…

Tot slot, iets dat ik regelmatig deed bij het strand was hardlopen bij Long Beach. Heerlijk, zo aan het eind van de middag bij de ondergaande zon. Daarna afkoelen in de zee, douchen en fris aan de avond beginnen.

Vandaag de dag is Long Beach overigens wel een stuk drukker geworden. Het is nog altijd hét strand waar de backpackers naartoe gaan, maar Coral Bay is een stuk rustiger. Op Long Beach is in de avonduren veel (live)muziek en (budget)toeristen komen dan bijeen om gezellig wat te drinken.

 

2. Doe een snorkeltour

Dit is snorkelen op de Perhentians ;)
Dit is snorkelen op de Perhentians 😉

Een must-do als je op het eiland bent: snorkelen en eilandhoppen. Bij de Perhentian Islands heb ik mijn eerste snorkelervaring ooit gehad, maar nu ik wat meer ervaring heb, kan ik zonder twijfel zeggen dat dit ook direct mijn beste was. Ze wordt niet voor niets tot één van de betere duik- en snorkelspots van heel Maleisië gerekend.

Je stapt in de ochtend op een bootje, en wordt onderweg middenin de zee gedropt op de meest mooie plekjes. Onder meer bij Shark Point en Tanjung Basi. Zo heb ik schildpadden, haaien en vissen gezien in alle kleuren van de regenboog. Ze kwamen vaak in grote hoeveelheden op me afzwemmen trouwens 😀 . En dan nog maar te zwijgen over de kleurrijke koralen die je er vindt. Dit mag je niet gemist hebben.

Tip: je kunt op verschillende plekken een snorkeltrip boeken. Dit kost vandaag de dag RM50 (€11,10). Dit kan bijvoorbeeld via Matahari Divers. Wil je alleen een masker huren, dan betaal je RM10 (€2,20).

Behalve een tour, kun je bij Long Beach ook gewoon vanaf het strand in het water lopen en gaan snorkelen. Je hebt dan grote kans op het zien van verschillende vissen, al is het koraal vaak niet heel erg bijzonder. Tevens kan de onderwaartse stroming nogal heftig zijn. Dit kun je ook doen bij de diverse strandjes die je tegenkomt als je de jungle gaat verkennen (zie puntje 5). Bij Coral Bay raad ik je snorkelen niet aan, hier ligt veel dood koraal wat bovendien vrij pijnlijk is voor je voeten.

Tip: als je geen tour doet, huur dan bij Coral Bay kano om iets verder van het strand te kunnen gaan. De koralen zullen al snel mooier worden en onderweg kom je langs prachtige verlaten baaitjes.

3. Ga duiken

Naast snorkelen is ook duiken een activiteit waarvoor veel backpackers naar de Perhentian Islands komen. Mocht je je PADI nou nog niet hebben behaald, dan is dit de perfecte spot in Maleisië om dat alsnog te doen. Behalve de prachtige onderwaterwereld rondom de eilanden, is Perhentian Kecil namelijk een relatief goedkope plek om zowel je certificaat te halen als een losse duik te nemen.

Goed om te weten: per duik betaal je doorgaans niet meer dan RM90, wat minder dan €20 is.

Op zowel Coral Bay als Long Beach zitten diverse duikschooltjes waar je je duikbrevet kunt behalen. Prijzen variëren van RM900 tot RM1.100. Dit is dus maximaal zo’n €231, behoorlijk goedkoop dus.

Tip: goede duikscholen zijn Ombak Divers, Matahari Divers, Panorama Divers en Ohlala Divers.

4.Vaar naar Turtle Beach voor onvergetelijke momenten

Pak ’s avonds de boot naar Turtle Sanctuary Beach op Perhentian Besar, om schildpadden eieren te zien leggen en om babyschildpadden te spotten die zich een weg naar de zee banen. Met een beetje geluk zie je verschillende schildpadden holletjes maken voor hun eieren. Het is zeer indrukwekkend om de reuze-schildpadden van zo dichtbij te kunnen zien. Er is tevens een opvangcentrum aanwezig voor de beestjes. Hier werken diverse vrijwilligers. Misschien iets voor jou?

Dit strandje is tevens een veelgemaakte stop bij de verschillende duik- en snorkeltripjes die vanaf Perhentian Kecil worden georganiseerd. Bovendien kan ik wel zeggen dat dit het mooiste strand is wat je in de omgeving zult zien. Snorkelen is er trouwens ook super om te doen.

 

5. Trek de jungle in

Varaan-Perhentians
Deze varaan kwam ik tegen in de jungle…

Buiten de oogverblindende onderwaterwereld, kent Perhentian Kecil ook prachtige jungles en oerwouden waar je doorheen kunt lopen.

Zo besloot ik op een dag om op avontuur te gaan en Long Beach voor een dagje te verlaten. Ik liep de inmiddels bekende weg naar Coral Bay waar ik vervolgens letterlijk in de ongerepte jungle belandde. Dit is precies waar ik naar op zoek was: avontuur in de breedste zin van het woord.

Let onderweg goed op, je kunt namelijk verschillende vogelsoorten, varanen, apen en vleermuizen zien. Zelf ben ik een varaan tegengekomen, je ziet ‘m op de bovenstaande foto.

Het is vrij simpel om in deze jungle te belanden. Je loopt het strand van Coral Bay af in de richting van het vissersdorpje op Perhentian Kecil. Als je niet weet waar je heen moet, vraag dan even de weg bij één van de barretjes op Coral Bay. Het kan eigenlijk niet missen, want je kunt links (daar eindigt Coral Bay direct), rechtdoor (richting Long Beach, ongeveer 10 minuutjes lopen) of rechtsaf. De laatste optie is de juiste.

Tijdens deze hike kom je trouwens ook nog langs verschillende verlaten strandjes, onder meer Petani Beach, Mira Beach, Impiani Beach en Aur Beach. Eén ding is zeker: toeristen ga je hier niet tegenkomen. Wél zie je hier regelmatig locals die aan het vissen zijn.

 

6. Bezoek de Fishing Village

Als de de weg door de jungle hebt afgelegd, kom je na een tijdje uit bij het meest zuidelijke puntje van Perhentian Kecil. Je bent dan aangekomen bij de Fishing Village van het eiland. Je krijgt hier een kijkje in het leven van de locals, zo staat er een school, een moskee, een lokale supermarkt en diverse restaurantjes die gerund worden door families. Maak zeker een praatje met de locals, en eet wat bij een lokale eetgelegenheid. Wat me ook opviel, was het grote politiebureau dat je bij aankomst in het dorp aan je linkerkant ziet.

Tip: als je wilt kun je vrijwilligerswerk doen in het dorpje. De organisatie Ecoteer biedt verschillende projecten aan: van het geven van Engels tot aan het creëren van broedplaatsen voor schildpadden bij Turtle Beach.

O ja, wat ik deed is een grote pot pindakaas en Nutella kopen, aangezien ze in het vissersdorpje een stuk goedkoper waren dan bij Coral Bay of Long Beach. Dit geldt voor alle supermarktartikelen, dus sla hier je slag.

Tip: wil je niet lopen? Dan kun je ook altijd een watertaxi nemen vanaf Coral Bay. Dit kost je meestal RM15 (iets meer dan €3).

 

Hoe mijn verblijf een bijzondere wending kreeg

Ik Perhentians
Hier lig ik op Long Beach, Perhentian Kecil

Zoals ik je al eerder vertelde, ging ik samen met een vriend vanuit Penang naar de Perhentians. Helaas was het zo dat zijn opa kwam te overlijden waardoor hij na vijf dagen terug naar Nederland moest vliegen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik het allemaal best wel lastig vond. Maar goed, voor hem was het natuurlijk allemaal nog veel hectischer.

Hieronder een stukje uit m’n dagboek:

“Ik heb Jurgen om 12.00 uur op de boot gezet voor z’n vluchten naar Kuala Lumpur en Amsterdam. Een vervelend en droevig gevoel, omdat we goede reispartners zijn gebleken.

Nu ben ik dus weer even alleen en ik heb het daar best moeilijk mee. Het is weer even zo’n eenzaam gevoel waarin ik me best kut kan voelen. Echter ook daarin zal ik sterker worden. Dat is voor mezelf een mooi leerpunt tijdens deze reis.”

Oftewel: ik had het mentaal best even zwaar. Maar, zoals ik al zei, had dit meer te maken met het afscheid nemen dan het alleen zijn. Ik ben sowieso nooit echt de sterkste geweest in het vaarwel zeggen van mensen 🙂 .

De dagen daarop heb ik veel gelezen op het strand, geschreven in mijn dagboek, gesport en verhalen uitgewisseld met de barman van het Ombak Bay Resort, waar ik af en toe heenging om gebruik te maken van internet en om een drankje te drinken of wat te eten. Verder heb ik veel gesproken met de erg vriendelijke eigenaar van onze guesthouse.

Door alleen te zijn, heb je ook tijd om over andere dingen na te denken. Ik begon met het terugkijken op m’n reis, zelfs op m’n leven en besloot alvast over mijn volgende bestemming na te denken.

Begrijp me niet verkeerd, zeker in de avonduren heb je voldoende mogelijkheden om in contact te komen met andere backpackers. Het is maar waar je voor kiest. Alleen verwacht niet dat je, net als in de bekende backpackgebieden, aan de lopende band door anderen wordt benaderd 🙂 . In bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur gebeuren die dingen nou eenmaal sneller.

 

 

Perhentian Islands: meer tips & tricks

  • Houd je aan de waarschuwingsvlaggen op het strand. Toen ik er was, zijn er namelijk meerdere Japanse toeristen meegenomen door de gevaarlijke stroming en uiteindelijk verdronken. Zelf merkte ik ook dat het behoorlijke risico’s heeft om te ver het water in te lopen. Het wordt namelijk vrij snel diep en de stroming onder water is sterker dan ik ooit heb gevoeld. Kijk daarom uit met zwemmen, zeker omdat de golven erg hoog kunnen zijn en je makkelijk ‘meegezogen’ kunt worden. Zorg in ieder geval dat je niet te diep gaat en altijd kunt blijven staan. Ik geef toe: springen in de hoge golven van Long Beach is geweldig, maar gezien het geringe toezicht en de risicovolle stroming niet zonder gevaar. De golven waren zó hoog, waardoor ik zelfs uit het water ben geroepen door de lokale strandwacht.
  • De beste reisperiode voor de Perhentian Islands is in de maanden april tot en met september. De beide eilanden gaan meestal open vanaf half maart, als de moesson is geweest. Het hoogseizoen loopt van juni tot en met september, de maanden maart, april en mei zijn wat rustiger. Ikzelf was er in maart en heb zeer goed weer gehad. Houd er rekening mee dat de accommodatieprijzen in het hoogseizoen een stukje hoger liggen. Check bijvoorbeeld de websites van diverse resorts om de verschillen tussen de seizoenen te checken.
  • Zoals op veel eilanden in Azië, zijn ook op de Perhentians geen mogelijkheden om te pinnen. De dichtstbijzijnde pinautomaat vind je op het vasteland in Kuala Besut. Ik raad je aan om in de plaats waar je vertrekt (bijvoorbeeld Kuala Lumpur) voldoende geld af te halen voor je verblijf. Creditcards worden, op een aantal uitzonderingen na, nagenoeg nergens geaccepteerd.
  • Als je naar het mooie eiland Redang wilt, loopt de route via het grotere broertje Perhentian Besar. Ga daar naar Mamas Chalet. Zij organiseren dagelijkse boot-trips naar Redang voor RM90 (€20) per persoon. Je zult dan wel voldoende mensen moeten hebben.
  • Men maakt op de meeste plekken gebruik van generatoren, waardoor je niet altijd de garantie hebt op 24/7 elektriciteit . Op de meeste plekken is er overdag overigens wel gewoon elektriciteit aanwezig. Doe in ieder geval even navraag bij het guesthouse waar je wilt gaan verblijven.
  • Qua Wi-Fi geldt dat dit lang niet bij iedere accommodatie of restaurant aanwezig is. Wel vind je op het eiland een aantal internetcafés die overigens bizarre tarieven rekenen: RM20 tot RM25 per uur. Inderdaad ruim €5. Indien je niet afhankelijk wilt zijn van Wi-Fi, kun je in bijvoorbeeld Kuala Lumpur een simkaartje kopen met een internetbundel. Qua bereik kun je het best voor de providers Celcom of Maxis gaan. Weet wel dat je niet overal goed bereik zult hebben.
  • Ga met zonsondergang eten bij Coral Bay. De zonsopgang is aan te raden bij Long Beach. Ik heb deze gezien toen ik in de vroege ochtend het eiland verliet.
  • Zonnebrandcrème, strandspullen en bijvoorbeeld pindakaas en Nutella zijn erg prijzig op de Perhentians. Koop dit soort spullen daarom beter op het vasteland en anders in de Fishermans Village. Ook alcohol kun je vanaf het vasteland meenemen om geld te besparen.
  • Weest voorbereid op muggen. Heel veel muggen. Dit verwacht je misschien niet zo snel aan zee, maar ze zijn er in overvloed. Als de zon ondergaat, beginnen ze te komen. Wanneer ik me niet had ingesmeerd, werd ik tijdens het avondeten altijd aangevallen door deze bloedirritante insecten.

 

 

Waar moet je zijn op Perhentian Besar?

Nu is Perhentian Besar misschien geen paradijs voor (party)backpackers, toch is het mooie Teluk Dalam een heerlijk strand als je van rust en ontspanning houdt. Misschien zelfs wel de beste plek op dat gebied.

Op Long Beach (Perhentian Kecil) is namelijk iedere avond wel een feestje te vinden, in Teluk Dalam is dit niet het geval. Coral Bay (Perhentian Kecil) is als gezegd rustiger dan Long Beach, al is ook daar meer levendigheid dan in Teluk Dalam op Perhentian Besar. Het is dus maar net wat je zoekt.

Je kunt er slapen voor omgerekend 20 euro in het Flora Bay Resort. Niet slecht toch? Hostels vind je er trouwens niet.

.

.

Ik hoop je met de bovenstaande guide de inspiratie te hebben gegeven waarnaar je naar zocht. Voor mij was Perhentian Kecil in ieder geval een waar paradijs, iets dat ik alleen uit m’n dromen kende.

Toegegeven, het is er anno 2021 een stuk toeristischer geworden, maar nog altijd is het een topbestemming als je van stranden, relaxen, snorkelen of bijvoorbeeld duiken houdt.

Uiteindelijk ben ik twee weken op deze magische plek gebleven. Vanuit daar ben ik richting Kuala Lumpur gegaan om m’n reis te vervolgen richting het groene wonder van Maleisië: de Cameron Highlands.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ben jij net zo enthousiast over de Perhentians?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
23 Antwoorden
  1. Willeke

    Fijn al deze tips! 🙂 Ik wil aankomende zomer naar Maleisië. Ik ben opzoek naar een plek waar mijn vriend zijn PADI kan halen en ik mijn duikskills kan opfrissen met een korte cursus. Weet jij plekken op De Perhentian Islands of ergens anders in Maleisie waar ze werken met Nederlandse instructeurs of een Nederlandse duikschool? Eerder in Thailand vond ik dat erg prettig.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Willeke,

      Voor zover ik weet zijn er geen Nederlandse duikscholen op de Perhentian Islands. Je zou wel even navraag kunnen doen bij Turtle Bay Divers (Perhentian Kecil) of Universal Diver (Perhentian Besar) of ze een Nederlander in dienst hebben…

      Als je aan de oostkust bent, raad ik je verder Tioman, Tenggol Island, Lang Tengah Island en Redang Island. Ook voor deze plekken, ken ik geen Nederlandse scholen. Maar dat er genoeg moois te zien is, is zeker.

      Fijne reis alvast 🙂 .

    2. Femke

      Hi Willeke,

      Ik zit precies in dezelfde situatie als jou 🙂 Op zoek naar een duikvakantie in Azie (ik heb m’n duiklicentie al en mijn vriend nog niet). Een Nederlandse school zou heel plezierig zijn. Heb je inmiddels al iets geboekt / ben je al vakantie geweest? Vind je het leuk om het e.e.a. uit te wisselen?

      Groetjes,
      Femke

      @Robert, dank voor je handige blog!

  2. jordy

    Tof verhaal! Leuke tips. Wij gaan 25 mei naar de Perhentians. Ter info: De Komodo verhaan leeft op de Komodo eilanden bij Flores (Indonesië) Die zijn in staat een mens te eten en zijn zo groot als een krokodil. Zo te zien kwam jij een leguaantje tegen die op zoek is naar voedsel. Perhentian is dus veilig 🙂

    1. Avatar foto
      Robbert

      Klopt inderdaad wat je zegt. Ik dacht dat ik dit al had aangepast, maar alsnog even gedaan 🙂 . Volgens mij was het een monitor lizard, een andere soort varaan.

  3. Marc

    Erg interessant om dit te lezen. Zelf ben ik van plan om in Juni 2018 naar de Perhentians te gaan. Ik vroeg me af of het zomaar kan om niet van te voren accomodatie te boeken. Hoe doe jij dat meestal? Gewoon ergens heen gaan en een beetje rondvragen? Of loop je de kans dat er niets beschikbaar is?

  4. HJ

    Fascinerend om te lezen hoe verschillend dit eiland (Kecil bedoel ik dan) kennelijk kan worden ervaren. Wij waren er begin mei 2018 en vonden Coral Bay en zeker Long Beach echt verschrikkelijk. Volledig volgebouwd, knallende muziek tot diep in de nacht en zwemmen vanaf het strand tussen alle bootjes die daar hun ankers in de bodem hebben hangen. Noem dat maar een “waar paradijs”….

    Het ergste was echter de enorme troep: de jungle wordt nog steeds volgestort met afval en het strand is één grote asbak waar je met je blote voeten doorheen loopt. Vroeger kon je vanaf Long Beach het water in lopen en snorkelen boven prachtig koraal, maar ook dat is helemaal weg. Ironisch genoeg moesten wij zelfs een ‘conservation fee’ betalen om dit alles te ‘mogen’ aanschouwen……

    Zowel opvallend als veelzeggend vonden wij ook dat we er bijna geen buitenlandse backpackers meer zagen; het lijkt nu een soort feesteiland geworden te zijn voor de Maleisische jeugd. Ik gun ze dat van harte, maar het lijkt er niet op dat het gepaard gaat met veel gezond verstand om het eiland ook op de lange termijn nog de moeite waard te houden…..

    Hier een impressie hoe de omgeving van Long Beach er inmiddels uit ziet:

    https://youtu.be/ryJbDoYoFRA

    En ziehier hoe het kennelijk ook al in 2012 was:
    https://en.tripadvisor.com.hk/ShowUserReviews-g304004-d455575-r139472810-Long_Beach-Pulau_Perhentian_Kecil_Terengganu.html

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Henkjan,

      Thanks voor je update.

      In 2012 was ik er zelf en vond het super. Helemaal niet rumoerig op het strand, zo nu en dan een gezellig avondfeestje met zitzakken etc.

      Ieder z’n mening dus.

  5. Kevin

    Beste Robbert,

    Leuk om je verhalen te lezen! Wij zijn van plan om in mei 2019 richting Maleisie te gaan en ook naar de Perhentain af te reizen. Echter zag ik dat er vanaf 5 mei de ramadan is….. Heb jij enige ervaring hoe de Perhentain zijn tijdens ramadan, genoeg restaurantjes waar je kunt lunchen of wat drinken? en wat zijn jouw ervaringen in de rest van Maleisie tijdens de ramadan?

    gr.

    Kevin

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Kevin,

      Ikzelf ben niet tijdens de Ramadan naar de Perhentians geweest. Maar moet gewoon prima zijn hoor, helemaal omdat het daar supererg is ingesteld op toeristen. Onlangs was ik tijdens de Ramadan nog in Maleisië en alles was gewoon open. Zij -de Moslims- vasten, maar werken wel gewoon door.

      Veel plezier!

  6. Emma

    Beste Robbert,

    Super leuk om over je avonturen te lezen. Samen met mijn vriend ga deze zomer (juli) voor een kleine maand naar Maleisië en naar Thailand. Nu zit ik erg te twijfelen over welke eilanden het beste te bezoeken zijn. Zou je eerder de Perhentian islands aanraden, de eilanden rondom Phuket of eerder Koh Tao, Koh Phangan. Ik denk dat zelf een combinatie mogelijk zou kunnen zijn maar ben erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Julia,

      Een weekje. Al kun je dit het beste zelf ter plaatse bepalen hoor. Heb je het naar je zin, blijf je langer. En anders vertrek je eerder 🙂 .

  7. Menco

    Beste Robbert,

    Aankomende zomer reis ik samen met mijn vriendin naar Maleisië. Na de perhentian islands gaan wij naar Georgetown. Kan je vanaf de perhentian islands ook een minivan boeken naar Georgetown? Of raad jij ander vervoer aan?

    Groet

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Menco,

      Vanaf Kuala Besut kun je met een minivan naar Georgetown reizen. Een touroperator die deze reis aanbiedt is CTTS Holidays.

      Succes!

  8. Nina

    Goedemorgen Robbert,

    Ik schrijf momenteel mijn scriptie over Maleisië. Met de probleemanalyse dat Maleisië een daling heeft van 20% qua bezoekingspercentage ten opzichte van een aantal jaar geleden.
    Zou ik jou eventueel een paar vragen kunnen stellen waar dit aan zou kunnen liggen en hoe dit verholpen kan worden door het gebruik van marketing en social media?

    Ik hoop van je te horen!

    Hartelijke groetjes,
    Nina

  9. Cato

    Hoi Robert,

    Ik vroeg me af hoe jij Turtle Beach ervaren hebt en hoe je er geraakt vanaf Perhentian Kecil. Is dat gewoon te voet of met een bootje? En kan je zo’n uitstapje daar ter plekke regelen?
    Ik ga half september naar Maleisië!
    Alvast bedankt voor je antwoord!

    Groetjes,
    Cato

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Cato,

      Turtle Sanctuary Beach ligt op Perhentian Besar. Veel snorkeltours maken er een stop. Verblijf je op Perhentian Besar dan kun je via je guesthouse vaak makkelijk een watertaxi regelen.

      Veel plezier!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw