Waarom ik de Batu Caves tegen vond vallen (+ tips)

Je kent ze vast wel… De plaatjes van een enorm gouden beeld met daarachter een felgekleurde trap, die naar een mysterieuze opening in een met jungle bedekte kalkstenen klif leidt.

Ik heb het hier natuurlijk over de Batu Caves, even ten noorden van Kuala Lumpur. Je hebt van andere mensen waarschijnlijk wel gehoord dat je deze bezienswaardigheid niet mag missen tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Maleisië.

Wat mij betreft is het echter best een teleurstellende highlight en niet persé een aanrader om naartoe te gaan. Misschien leuk om even gezien te hebben, maar om hier speciaal een dagdeel voor in te plannen? Hmm… Dat niet zozeer als je het mij vraagt.

Maar goed, misschien ben ik wel té kritisch hoor en vind jij het er helemaal geweldig. Genoeg mensen die de Batugrotten een prachtige plek vinden namelijk. Bovendien moet ik ook eerlijk zijn en had ik me voorafgaand moeten inlezen, zodat ik een betere indruk had gehad van de spirituele betekenis van de grotten. Het is namelijk niet zomaar een of andere site, maar daarover verderop meer.

Ben jij van plan om tijdens het backpacken in Maleisië de Batu Caves te bezoeken? In deze gids vertel ik je er alles over, inclusief mijn ervaringen, een stukje interessante geschiedenis, hoe je er komt en meer handige tips.

De Batu Caves: een stukje geschiedenis en de Temple Cave

Lord Murugan met erachter de vrolijk gekleurde trap die naar de grotingang leidt

Krap 15 kilometer van Kuala Lumpur liggen de Batu Caves, een aantal verschillende kalkstenen grotten. Volgens experts zouden ze om en nabij de 400 miljoen jaar oud zijn. Kun je het je voorstellen?

Als je bent aangekomen bij de Batu Caves, dan valt meteen Ă©Ă©n ding op: het gigantische gouden beeld dat aan het begin van de trap staat. Het standbeeld, overigens gemaakt van gewapend beton en dus niet van echt goud, is van Lord Murugan -een god uit India die staat voor ‘de overwinning’- en liefst 42 meter hoog. Imponerend, absoluut!

Aangezien de grot 100 meter hoog is, ga je eerst met een enorme trap naar de ingang. Een trap die je door de vrolijke kleuren in een blije stemming brengt. Om precies te zijn loop je over 272 treden voordat je boven komt, je doet er -inclusief apenpauzes- een kleine 20 minuten over.

Vervolgens kom je uit waar je in eerste instantie voor gekomen was: de binnenkant van de grot en de bijbehorende tempeltjes.

De meest bezochte grot is de ‘Temple Cave’ en is 400 meter lang en 100 meter hoog. Ze is gewijd aan Lord Murugan. Binnenin vind je een aantal hindoetempels. Ter informatie: de Temple Cave wordt soms ook ‘Cathedral Cave’ genoemd.

Dit is dus wat mij persoonlijk zo is tegengevallen. De grot zelf was leuk om even te zien, de tempels waren echter verre van bijzonder. Het einde na de tweede trap had wél iets speciaals, door de naar binnenvallende stralen zonlicht. Het zorgde voor een gaaf sfeertje. Alleen tja, ik had er gewoon meer van verwacht.

Binnen heb je alles in een minuut of tien eigenlijk wel gezien.

Daarna daal je weer af naar beneden. Zorg ervoor dat je niets in je handen hebt (ook niet bij het omhooggaan trouwens!), want de ‘onschuldige’ aapjes die je vanaf de reling aanstaren, zullen als aasgieren op je afstormen om je spullen te jatten. Ze zien werkelijk alles en zijn vliegensvlug.

Overigens heb ik van andere backpackers gehoord dat de apen zich in 2023 veel meer gedeisd houden vergeleken met voorheen. Desalniettemin zou ik alsnog geen losse spullen in je handen houden. Doe ze in een rugzak en je weet zeker dat je niet als lokaas wordt beschouwd đŸ˜‰ .

 

De Dark Cave

Behalve de Temple Cave, kun je tevens naar de nabijgelegen Dark Cave gaan. Deze is wat mij betreft een stuk indrukwekkender. De entree is met RM35 voor lokale begrippen vrij fors, maar zeker de moeite. Tevens is een gids inbegrepen, dus zo duur is het ook weer niet đŸ™‚ . Juist deze gids maakt de rondleiding erg waardevol.

Binnen in de grot is het letterlijk zwarter dan zwart. Tijdens de tour die zo’n 45 minuten duurt, krijg je van de gids achtergrondinformatie over de dieren die er leven en hoe de vorm van de grot tot stand gekomen is.

Leuk om te weten is dat hier vleermuizen, slangen en Ă©Ă©n van de zeldzaamste spinnen ter wereld (de valdeurspin) leven. Wees niet bang: de beestjes en insecten zul je tijdens de wandeling niet of nauwelijks tegenkomen, op slapende vleermuizen die aan het plafond hangen na dan.

Let wel op dat je hier geen gebruikmaakt van een flitscamera, aangezien dit niet prettig is voor de dieren, met name voor de vleermuizen, die aan het slapen zijn. Wel krijg je bij binnenkomst een zaklamp, maar deze mag je niet richting het plafond laten schijnen.

Echter… Sinds 2019 is de Dark Cave gesloten, in ieder geval voor buitenlanders. Of de grot nog opnieuw wordt geopend is eventjes afwachten. Ik zal je hier op de hoogte houden van het laatste nieuws.

 

De Ramayana Cave en Cave Villa

De twee andere grotten op het grottencomplex zijn de Ramayana Cave en Cave Villa. Cave Villa is weinig bijzonders, je kunt er alleen wat Indiase kunst bewonderen.

De weg naar de Ramayana Cave brengt je langs een 15 meter hoog standbeeld van Hanuman, de generaal van het apenleger die zijn vriend koning Rama hielp bij de bevrijding van z’n vrouw Sita. Zij werd gevangen gehouden door de demonische Ravana. Dit is tevens het verhaal dat je binnen in de Ramayana Cave kunt zien, aangezien het op een fraaie manier in de stenen is gekerfd.

 

Al met al…

Al met al was de wandeling over de lange trap voor mij, samen met het standbeeld van Lord Murugan, het hoogtepunt van ons bezoek aan de grotten. Dus niet zozeer de tempels en de binnenkant, daar waar we eigenlijk voor gekomen waren.

Wat ik verder vooral leuk vond, waren alle aapjes die naar ons (mij en Zack – een Canadese reisgenoot) toekwamen. Al was het soms best een beetje spannend, aangezien ze het op ons eten gemunt hadden. Iedere bezoeker die iets van voedsel bij zich had, werd met grote snelheid benaderd door de beesten.

Hij kwam een banaan bij me halen (inderdaad, die had ik niet moeten geven)

Ik voelde me dus niet altijd even veilig met de bananen die ik in m’n hand had. De enige oplossing was zodoende om het fruit voor me uit te gooien. Vasthouden zou immers een directe aanval betekenen. Ik weet het, je kunt ze beter niet voeren, maar in dit geval kon ik eigenlijk weinig anders doen.

Sommige van de grijzige beestjes hadden een babyaapje aan hun buik hangen. Zoiets ziet er superschattig uit. Al ben je er door hun gedrag snel achter dat ze helemaal niet zo schattig zijn haha đŸ˜‰ .

Anyway…

De activiteit waarvoor je hiernaartoe komt, de Temple Cave, is wat mij betreft het minst boeiend. Het gigantische gouden standbeeld is de moeite waard, de aapjes zijn vermakelijk en de -nu gesloten- Dark Cave plus het Ramayana-verhaal zijn best indrukwekkend. Maar de Temple Cave zelf: teleurstellend.

Deze makkers ga je gegarandeerd tegenkomen đŸ˜‰

Je verwacht op voorhand niet binnen 10 minuten alles wel gezien te hebben bij de Temple Cave, dit bleek echter wel zo te zijn. De ‘tempels’ voelen niet aan als speciale bouwwerken. Helemaal niet wanneer je daarvoor al naar Angkor Wat bent geweest, de Shwedagon Pagoda of diverse mooie tempels in Thailand hebt gezien. En juist dat was bij mij dus het geval.

Moet je hiernaartoe gaan om het ‘maar gezien te hebben’? Indien je alle tijd hebt, kan dit natuurlijk geen kwaad. Alleen, als je in een wat strakker tijdschema zit, zou ik persoonlijk voor andere activiteiten kiezen, en bijvoorbeeld een hindoetempel in de stad bezoeken. Waarom zou je 45 minuten gaan reizen als je de binnenkant van de grot in minder dan een kwartier hebt gezien? Indien je er persĂ© heen wilt, ga dan sowieso ook naar de Dark Cave – al is die nu dus gesloten.

Toegegeven, misschien heb ik er simpelweg teveel van verwacht. De Batu Caves worden door veel andere backpackers namelijk bestempeld als een must-go tijdens een bezoek aan Kuala Lumpur. Daardoor waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

Toch blijf ik mezelf voor m’n kop slaan me van tevoren niet beter te hebben ingelezen. Dan had de tijd die ik er rondliep veel meer betekenis gekregen, dat weet ik wel zeker. Het verhaal over Ramayana, Lord Murugan, de hindoeĂ¯stische geschriften op de muren… Yep, nu zou ik het absoluut anders aanpakken.

 

Wat zijn de openingstijden van de Batu Caves?

De grotten zijn iedere dag van 07.00 uur tot 21.00 uur geopend.

Ik adviseer je om ’s ochtends voor negen uur erheen te gaan voor de mooiste foto’s en om de drukte zoveel mogelijk te ontwijken. In de weekenden is het er trouwens een stuk drukker dan doordeweeks.

 

Wat kost de entree?

EĂ©n van de tempeltjes in de grot

De entree van de Batu Caves is geheel gratis. Voor de Dark Cave betaal je zoals aangegeven RM35. De Ramayana Cave kost RM10.

Binnenin de grotten staan diverse donatieschalen om een kleine bijdrage te doen, zodat men het gehele complex in goede staat kan houden.

 

Hoe zit het met de kledingvoorschriften?

Hier worden geen specifieke eisen aan gesteld. Wel is het netjes om een shirt met lange mouwen aan te trekken en je knieën te bedekken.

 

Wat is de religieuze betekenis van de Batu Caves?

Hindoes op weg om hun goden te aanbidden

Het is juist de combinatie van grotten en religie die de Batu Caves een bijzondere plek maken.

In het begin vertelde ik je al even dat de Batu Caves honderden miljoenen jaren oud zijn en je er talloze hindoe-elementen tegenkomt. Je zou daarom misschien verwachten het hindoeĂ¯sme er een lange geschiedenis heeft, maar niets is minder waar. De inheems religie raakte namelijk pas in 1890 verbonden met de grotten, omdat ze daarvoor nog helemaal niet ontdekt waren.

De ontdekker was de de Indiase zakenman K. Thamboosamy Pillay, die er de eerste tempel liet neerzetten. Hij stichtte trouwens ook de kleurrijke Sri Mahamariamman Temple in het centrum van Kuala Lumpur.

Behalve toeristen zal je er zodoende een hoop hindoes in prachtige kleding vinden die komen om te bidden.

 

Worden er speciale activiteiten georganiseerd?

Een prachtig Shiva-beeld bij de Ramayana Cave

Ja, zo wordt er ieder jaar in januari of februari het Thaipusam-feest gehouden. Er komen dan heel veel hindoes (meer dan Ă©Ă©n miljoen(!)) naar de grot om te vasten, te feesten en offers te brengen.

Schrik niet: men doet hierbij aan ‘zelfkastijding’. Hierbij worden bij diverse hindoes haken door de rug gedaan, en vervolgens worden ze vastgemaakt aan een houten frame. Een bloederig schouwspel dat aan de gemiddelde kijker niet besteed is. Wat is de betekenis hierachter? Ze zouden op die manier gunsten afdwingen bij de hindoegoden.

 

Zijn er tours naar de Batu Caves?

Achteraf gezien had ik me van tevoren ietsje meer moeten voorbereiden voor m’n bezoek aan de Batu Caves. Het diepere culturele en religieuze belang ervan werd me naderhand bijvoorbeeld pas duidelijk. Met meer achtergrondinformatie heb je gewoonweg een beter beeld van waar je nou precies naar staat te kijken. Daarom is het goed dat je dit artikel doorneemt, zo heb je in elk geval een globaal beeld.

Ook is jezelf laten rondleiden door een gids natuurlijk een goede optie. Je gaat met een groep op pad en de gids vertelt je tijdens het verkennen allerlei boeiende verhalen. Zo krijgt je bezoek net wat meer diepgang dan wanneer je -oneerbiedig gezegd- als een nitwit rondloopt.

Indien dit je wat lijkt is het boeken van een tour aan te raden. Deze trip van 3,5 uur is daarbij het populairst. Behalve de grotten bezoek je tevens de batikfabriek, Royal Selangor en diverse lokale dorpjes even buiten Kuala Lumpur.

Een andere excursie die veel geboekt wordt is de Batu Caves & vuurvliegjes-tour. De lichtgevende vliegjes zal je bekijken in het park Bukit Belimbing Fireflies.

Als alternatief heb je de mogelijkheid om bij de ingang een koptelefoon te huren en een audiotour te doen, zodat je tijdens het lopen belangrijke weetjes en feitjes over de grotten te horen krijgt.

 

De Sungai Pisang Waterfall

Wist je dat er 15 kilometer van de Batu Caves een mooie waterval ligt? Het is de Sungai Pisang Waterfall. Dit is een leuke spot om heen te gaan als je naderhand van de natuur wilt genieten zonder tientallen mensen om je heen.

Vanaf de start van de trail bij de Jungle Lodge is het ongeveer 3 kwartier wandelen tot je bij de waterval bent, daar kun je vervolgens lekker afkoelen. Wees sowieso voorbereid op nat worden, want de wandeling gaat gedeeltelijk door een rivier.

 

Welke accommodaties raad ik je aan om te overnachten in Kuala Lumpur?

Je kunt rond de Batu Caves verblijven, al is daar behalve de grotten weinig spannends te beleven. Een van de betere hotels is The Concept Hotel KL.

Maar, zoals de meeste toeristen doen, is het veel leuker om ergens rond Chinatown, Bukit Bintang, KLCC of Little India je accommodatie te boeken.

Toffe hostels in Chinatown zijn Mingle Hostel, Birdnest Guesthouse en Space Hotel. Qua hotels zijn Four Points by Sheraton Kuala Lumpur en Else Kuala Lumpur prima keuzes.

Sommigen vinden Chinatown aan de hectische kant en kiezen voor het nabijgelgen Bukit Bintang. OA ThE FACTORY AT BUKIT BINTANG is er een leuk hostel. Betaalbare privékamers vind je bij D’Majestic by Lush Living. Comfortabele hotels in deze wijk zijn KLoe Hotel en het luxe Banyan Tree.

Wanneer je ten slotte graag rond de Petronas Twin Towers zit, raad ik je aan om iets in KLCC te boeken. Een populair hostel is er The Bed KLCC en een goed hotel Eaton KLCC Suites By Elite.

 

Hoe kom je bij de Batu Caves?

Je kunt, net als ik en mijn reisgenootje, de bus nemen vanaf busstation Pudu Sentral in Chinatown. De rit duurt 45 minuten, al weet je het nooit helemaal zeker in verband met de verkeersdrukte.

Gezien het uitstekende metronetwerk in Kuala Lumpur is het vandaag de dag echter veel slimmer om de metro naar de Batu Caves te pakken. Dit kan bijvoorbeeld vanaf KL Sentral. Je reist dan met de KTM Komuter naar het metrostation van Batu Caves, en bent ongeveer een half uur onderweg. Daar aangekomen, wandel je in 5 minuten richting de grotten. Je betaalt rond de RM2 voor een enkeltje.

KL Sentral bereik je vanuit Chinatown eenvoudig met de LRT -metro-. Je stapt dan op op station Pasar Seni. Zit je in Bukit Bintang, dan pak je de MRT -ook een metro- vanaf station Bukit Bintang om naar KL Sentral te komen. Vanuit KLCC vertrek je van station KLCC.

Tot slot kun je ook een taxi nemen, reken dan op RM25 tot RM40. Dit kan een reguliere taxi of een (goedkopere) Grab-taxi zijn en is ideaal als je met een groep bent. Voor de laatstgenoemde dien je de app Grab te downloaden.

Kies je voor een tour, dan word je logischerwijs opgepikt bij je accommodatie en is het transport richting de grotten geregeld.

 

Zoek je een leuke route voor Maleisië?

Ben jij van plan om te gaan backpacken in Maleisië of er een avontuurlijke rondreis te maken?

In Backpackgids AziĂ« heb ik verschillende interessante routes voor je uitgestippeld waarmee je direct op pad kunt. Je hoeft zo zelf niets meer uit te zoeken, alleen maar een leuke route om te volgen. Easy peasy đŸ™‚ . Ook Borneo komt aan bod trouwens.

 

Meer lezen over Kuala Lumpur en Maleisië?

Een aantal andere leuke artikelen over Kuala Lumpur zijn de volgende:

Behalve over de Batu Caves en de hoofdstad heb ik nog veel meer geschreven over de avonturen die ik in Maleisië heb beleefd. Ik ben er meerdere keren geweest, woonde een aantal maanden in Kuala Lumpur, ben met locals op pad gegaan en praat zelfs een beetje Maleisisch.

Zoals je begrijpt heb ik er genoeg over te vertellen đŸ™‚ .

Zin om meer te lezen? bekijk dan al mijn andere Maleisië-artikelen op deze pagina.

 

Ik ben benieuwd: wat vind jij van de Batu Caves?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Liss

    Ja, ik geef je gelijk! Ik vond de binnenkant van de grot niet interessant maar het grote beeld was mooi om te zien. De aapjes die rondliepen vond ik misschien nog wel het leukste van de Batu Caves. Jammer dat ik niet van de Dark Cave afwist.

    Leuke blog heb je trouwens. Hem ‘m net ontdekt đŸ™‚ ik ga meer lezen om inspiratie op te doen voor een volgende reis.

      1. Herro Wijnholds

        Als vervoer zou je ook kunnen kiezen voor Grab. Mijn ervaring is dat dit veel goedkoper en zeker betrouwbaarder is dan de reguliere taxi. Je kunt daarvoor een app downloaden en werkt perfect.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw