10 tips voor een bezoek aan de Bay of Islands

De Bay of Islands is een uitgestrekte baai op het Noordereiland, bestaande uit liefst 144 kleine eilandjes. Ga erheen als het zonnetje schijnt, want dan is deze regio op haar mooist. De zee krijgt dan namelijk een bijna magisch blauwe kleur, een kleur die perfect matcht met de goudgele zandstroken en de groene heuvels van het vasteland. Behalve dat het er mooi is, kan je er bovendien allerlei toffe dingen ondernemen.

Zo kan je een cruise boeken of gaan kajakken om dolfijnen en zeehonden te spotten. En wat te denken van een zeiltocht waarbij je op verlaten eilandjes aanmeert? Gewoonweg wandelen in de prachtige omgeving is trouwens net zo goed heerlijk om te doen.

Zowel onder buitenlanders als locals is de Bay of Islands een populair vakantieoord, en vanuit Auckland ben je er in ongeveer 3 uur rijden. Kom je net als ik via Whangarei, dan is het zelfs slechts een uurtje. De baai is een ideale stop wanneer je onderweg bent naar het noordelijk gelegen Cape Reinga.

Ik wil je nog wel een ding meegeven: indien het regent is het geen plek waar je wilt zijn. Toen ik er aankwam was het er bijvoorbeeld zeer slecht weer, en kleurde het water niet mooi blauw maar bruin. Het zag er daardoor allemaal veel minder idyllisch uit dan ik gehoopt had.

Reis jij binnenkort ook af naar deze 16 kilometer brede baai? Lees dan even verder, want in dit artikel deel ik tien leuke tips met je.

 

1. Gebruik Paihia als uitvalsbasis

Paihia is een handige uitvalsbasis om je activiteiten in de Bay of Islands te kunnen ondernemen. Je kunt in Paihia direct het water opgaan om de mooie omgeving te verkennen. Het is overigens goed te merken dat dit een toeristische plek is, gezien de vele restaurantjes, accommodaties en de grote hoeveelheid dagjesmensen die je er -vooral in de zomer- tegenkomt. Echt boeiend vond ik het er persoonlijk niet. Je komt er echt heen om activiteiten te ondernemen, niet zozeer om in het centrum rond te dwalen.

Vanaf de kust zie je trouwens Russell liggen, het plaatsje dat aan de andere kant van het water ligt en waarover ik je verderop meer vertel.

Als je zin hebt in een lekkere koffie, dan raad ik je aan om naar El Cafe of Third Wheel Coffee Co. te gaan. Ideaal wanneer je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Cape Reinga of Tane Mahuta en nog even wat energie wilt tanken.

 

2. Begin je dag met de Harrison Scenic Reserve Walk

Ik en m’n reisgenootje kampeerden op het Paihia TOP 10 Holiday Park. En daar vlakbij ligt het Harrison Scenic Reserve, een heuvelachtig natuurgebied vol met bossen. Het is in ideale plek om je dag met een verfrissende wandeling te beginnen.

Dichterbij vind je overigens het uitkijkpunt wat je op de foto hierboven ziet. Dit is de exacte locatie, en ik vond het een heerlijke plek om naartoe te hardlopen. Je kunt daar verder naar het hoogste punt gaan, al kwam ik ook langs een paar huisjes en wist ik niet zeker of ik me op een openbaar of een privéterrein bevond 😀 . Het was er zo stil dat het er zelfs een beetje spookachtig aanvoelde…

 

3. Ga zeilen en meer aan op verlaten eilandjes

De meeste toeristen komen naar de Bay of Islands, en in het bijzonder Paihia, om met een zeilboot het water op te gaan. In het dorpje vind je meerdere touroperators die leuke cruises aanbieden voor prijzen rond de 100 NZD tot 130 NZD per dag. Een voorbeeld hiervan is She’s a Lady Sailing Adventures.

De meeste van deze cruises stoppen op een verlaten eiland om te lunchen en te snorkelen, wat supergaaf is. De kans is bovendien vrij groot dat je pinguïns en dolfijnen tegen zult komen.

 

4. Spot dolfijnen

Als je sec dolfijnen wilt spotten in de Bay of Islands, dan kun je een speciale dolfijnen-tocht boeken. Er zijn diverse bedrijven die zo’n cruise aanbieden, bijvoorbeeld Haka Tours New Zealand. Ze hebben bovendien speciale boten met viewdecks om de dolfijnen van dichtbij te kunnen bekijken.

Enne, als de weersomstandigheden het toelaten dan is het bovendien mogelijk om met de dolfijnen te zwemmen of ertussen te snorkelen. Hoe vet is dat?

Wanneer je een cruise boekt, zal je waarschijnlijk tevens een bezoek brengen aan ‘Hole in the Rock’ op het eiland Motukokako. Zoals de naam al zegt is dit een opening in een grote rots, waar je met de boot doorheen kunt varen. Gaaf om even gezien te hebben, alleen heel veel moet je er niet van verwachten.

Een andere optie is er zelf op uit gaan met een kajak. Ook gaaf natuurlijk, al zal de kans op het zien van deze beestjes dan wel kleiner zijn.

 

5. Kajak naar de Haruru Falls

De Haruru Falls zijn zeker niet de indrukwekkendste watervallen die je in Nieuw-Zeeland zult gaan bekijken. Maar het gave is dat je er via Waitangi Beach in Paihia naartoe kunt kajakken. Een organisatie die zulke trips verzorgt is Bay of Islands Kayaking. Onderweg kom je verder nog langs magrovebossen en is de kans groot op het spotten van diverse bijzondere vogels.

Haruru betekent trouwens ‘groot lawaai’, en als je eenmaal onder het krachtige water staat snap je waar deze naam vandaan komt.

 

6. Bezoek de Rainbow Falls in Kerikeri

Is kajakken niet zo jouw ding en vind je een mooiere waterval belangrijker, ga dan naar de Rainbow Falls die in Kerikeri liggen. Deze 27 meter hoge waterval is werkelijk prachtig en je kunt er eveneens zwemmen. Daarvoor zal je echter wel naar beneden moeten lopen, een wandeling die heen en terug ongeveer 2 uur duurt. Bij het begin kom je verschillende platforms tegen waar je van fenomenale uitzichten kunt genieten.

En de naam, hoe zit het daarmee? Die dankt ze aan de regenboog die je -bij de juiste weersomstandigheden- aan de voet van de waterval kunt zien.

Kerikeri ligt overigens op zo’n 25 minuten rijden van Paihia. Indien je een vogelliefhebber bent en in het bijzonder een liefhebber van papegaaien, dan is The Parrot Place  daar een andere aanrader om naartoe te gaan. En als je wilt wandelen, dan is het ‘Bos van Roland’ oftewel ‘Roland’s Wood’, een fijne plek om te zijn.

 

7. Ga mountainbiken in het Waitangi Mountain Bike Park

Indien je graag mountainbiket, dan is het Waitangi Mountain Bike Park echt een must om heen te gaan. In dit prachtig aangelegde gebied vind je een aantal toffe tracks om je een middag helemaal uit te leven. Zowel beginners als gevorderden kunnen er terecht. Een eigen fiets heb je ook niet nodig, want die kun je er huren. Zelfs elektrische varianten zijn aanwezig.

En wanneer je even uit wil puffen zijn er zat mooie plekjes om even helemaal tot rust te komen. Het barst er namelijk van de indrukwekkende uitzichten.

 

8. Wandel door het historische plaatsje Russell

Een bestemming die erg leuk is om te bezoeken is het historische plaatsje Russell. Naast het zien van schitterende zonsondergangen vanaf de kust, is wandelen door het dorpje een ervaring op zich. Je hebt er het idee jaren terug in de tijd te gaan. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat er veel toeristen naartoe komen. Maar ja, dit heeft natuurlijk zo z’n redenen.

Mocht je wat cultuur willen snuiven, dan is het Russell Museum een bezoekje waard. Je vindt er onder andere authentieke Maori-kunst en een replica van het schip van Captain Cook. Verder is het leuk om naar het verlaten Oneroa Bay te wandelen.

De oversteek met de ferry vanuit Paihia duurt ongeveer 15 minuten.

 

9. Bekijk de Bay of Islands vanuit de lucht

Als je wat spanning en sensatie wilt, dan is het tof om te gaan parasailen boven de baai. Je kunt dit doen in Paihia en er zijn meerdere tourbedrijfjes die deze trips aanbieden. Je vliegt op ongeveer 365 meter (of hoger) boven de zee, en tegelijkertijd zie je het prachtige landschap onder je. Je kijkt neer op vele eilandjes, bootjes en de helderblauwe oceaan; en vanaf boven ziet dat er allemaal net wat vetter uit.

Een andere mogelijkheid is om in een helikopter te springen, dit kan met de organisatie Salt Air. Het gave hiervan is dat je behalve over de Bay of Islands helemaal doorgaat tot aan het ruige Cape Reinga. Wel zeg ik er direct bij dat dit met 450 NZD een duur grapje is.

 

10. Ga op avontuur op Urupukapuka Island

Vanuit Paihia en Russel kun je de ferry pakken naar een eiland met een behoorlijk lastige naam: Urupukapuka. Na een overtocht van 40 minuten kom je daar aan bij het pittoreske Otehei Bay.

Als je graag wandelt, van mooie uitzichten houdt en simpelweg een natuurliefhebber bent, dan is dit een plek die ik je kan aanraden. En voor de echte avonturiers heeft men er bovendien ook kampeermogelijkheden gecreëerd. Kajakken en ‘suppen’ zijn andere leuke activiteiten om er te doen. Mocht je het niet weten: ‘suppen’ is stand up padding.

 

Houd rekening met relatief hoge prijzen

De Bay of Islands is relatief gezien een vrij dure plek om te verblijven. Dit zie je terug in de prijzen van accommodaties, activiteiten en de aanwezige restaurants. Waar andere gebieden in Nieuw-Zeeland vaak gratis (door wandelen) verkend kunnen worden, zal je in de Bay of Islands al snel een tour moeten boeken om de echte hoogtepunten te kunnen zien.

Dingen als parasailen, zeilen en de dolfijn-cruise zijn bijvoorbeeld al snel 100 NZD tot 120 NZD. En de helikoptervlucht is nog een heel stuk duurder.

Wanneer je low-budget reist zou ik er daarom niet te lang blijven, misschien 1 of 2 nachten. Ik raad je wel aan om het water op te gaan, want het zou zonde zijn als je de mooie eilandjes en de bijzondere dieren niet ziet. Kies gewoon een activiteit en geniet van de ervaring.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

In de Bay of Islands, en met name in Paihia, heb je flink wat bedrijfjes waar je je tours en activiteiten kunt boeken. Een andere optie is om je dagtripjes alvast online vast te leggen via Get Your Guide.

 

Waar in de Bay of Islands raad ik je aan om te overnachten?

Mocht je op zoek zijn naar een camping met comfort dan is het Paihia TOP 10 Holiday Park aan te raden. In datzelfde Paihia heb je tevens wat hostels liggen. Een leuke plek is The Mousetrap Backpackers. En als je liever wat luxer verblijft, dan is The Retreat een heerlijke plek om naartoe te gaan. In Paihia heb je verder nog flink wat motels en B&B’s. Voor wat betreft B&B’s raad ik je Paihia Beach House B&B aan.

Op zoek naar een goedkopere DOC-camping? Dan zal je een stukje moeten rijden. Op zo’n 40 kilometer van Paihia ligt de Puketi Recreation Area, grenzend aan de Puketi en Omahuta-bossen met indrukwekkende kauribomen.

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw