Na het teleurstellende Gili Air, kwam ik uit op Nusa Penida. En wat ben ik daar blij om. Het is voor mij een van de mooiste en meest bijzondere bestemmingen waar ik tot nu toe geweest ben. Geloof me, daar is echt geen woord aan overdreven.

Het eiland ligt vlakbij Bali, maar als je eenmaal aankomt heb je het idee in een totaal nieuwe wereld terecht te zijn beland. Behalve dat er relatief weinig toeristen op afkomen, vind je er onwerkelijk mooie bezienswaardigheden en diverse vette dingen om te ondernemen. Soms lijkt het bijna nep wat je voor je ziet.

In dit artikel deel ik acht hoogtepunten van Nusa Penida met je. Verder geef ik je ook nog een aantal handige tips.

Dus, heb jij zin om eens compleet wat anders te zien én ben je avontuurlijk ingesteld? Lees dan snel even verder.

 

1. Slaap in een boomhut bij Nyuh Bengkok Tree House

Met meer geluk dan wijsheid was ik nog net op tijd om de boot vanuit Sanur naar Nusa Penida te pakken. Tijdens het ritje kwam ik twee Canadezen tegen die me vertelden dat ze een nacht geboekt hadden in een boomhut. Dit leek me wel wat, dus besloot ik met ze mee te gaan naar de plaats waar het om ging: Nyuh Bengkok Tree House. En daar zou ik geen spijt van krijgen.

In totaal heb ik zeven nachten geslapen in een van de vele tree houses die er te vinden zijn. Een supervette ervaring, weer eens wat anders dan slapen tussen vier stenen muren. Telkens als je over de houten trap omhoogklimt, heb je het idee jaren terug in de tijd te stappen. Het is zo’n typische bestemming waar je van houdt als je midden in de natuur wilt slapen en graag ontsnapt aan de drukte. Ideaal na bijvoorbeeld de Gili-eilanden of het massaal bezochte Bali.

Ik heb wat afgelachen met de eigenaar z’n familie die iedere dag druk bezig waren om het complex verder vorm te geven. Voor mij best wel indrukwekkend om te zien dat ze er alles zelf hebben gemaakt. En erg prettig: de matrassen liggen heerlijk.

Het prachtige uitzicht net buiten Nyuh Bengkok Tree House

Als ik dan toch een nadeel moet noemen, zijn het de luid kraaiende hanen in de vroege morgen. Zo werd ik tijdens mijn eerste nacht al om halfvijf gewekt. (Goede) oordopjes meenemen is wat mij betreft daarom echt een must.

 

2. Geniet van een overweldigend uitzicht over Kelingking Beach vanaf de Karang Dawa Viewpoint

Kelingking Beach is zonder twijfel een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. Nogal een uitspraak hè? Toch is het echt zo.

Het is een wit-gele zandstrook die wordt omsingeld door reusachtige kliffen en smaradgroen water. Het uitzicht vanaf de Karang Dawa Viewpoint heeft mij letterlijk de mond doen openvallen. Echt onrealistisch gewoon hoe beeldschoon deze plek is.

Bij aankomst lijkt het in eerste instantie alsof er geen pad naar beneden is, maar deze is er weldegelijk. Eenvoudig is ‘ie alleen zeker niet. Je gaat veelal steil omlaag via rotsen en (gladde) zandweggetjes. Gelukkig is er een railing gemaakt van bamboe om jezelf aan vast te houden. Pas alleen op, want ze is lang niet altijd even sterk. Zelf ben ik halverwege gestopt omdat ik die dag nog enkele plekken wilde bezichtigen. Het duurt zo’n 35 tot 40 minuten voor je beneden bent.

Trouwens, kijk tijdens het afdalen ook even de andere kant op. Naar links dus. Daar zie je nog een baai liggen:

Een waar je overigens niet kunt komen. Maar het uitzicht alleen is meer dan genoeg om blij van te worden.

 

3. Bekijk het natuurwonder Angel’s Billabong

Nadat ik via een nogal hobbelige weg aankom bij de parkeerplaats, arriveer ik via een weggetje door de bossen bij Angel’s Billabong. Een lagune die omringd wordt door kraterlandschap en van water wordt voorzien door de ruige aangrenzende zee. Dit is zo’n welbekende spot waar fotografen, Instagrammers of wie dan ook even stil van zullen worden.

Het is ronduit indrukwekkend om de kracht van de zee van dichtbij te aanschouwen. De intensiteit waarmee het water in dit natuurlijke ‘bad’ terechtkomt, is gigantisch. De golven zijn soms zo enorm, dat ze zelfs over de hoogste rotsblokken slaan.

Ik vraag me ten zeerste af hoe het kan dat ik op foto’s van Wonderful Indonesia mensen ontspannen in het water heb zien dobberen. Er staat niet voor niets een bordje waarop iets geschreven is in de trant van ‘zwemmen verboden’. En dit lijkt me, gezien de onuitputtende natuurkrachten die hier samenkomen, een wijze beslissing.

Opmerking: soms kun je er schijnbaar wel zwemmen. Meerdere Penida-reizigers die ik de afgelopen tijd gesproken heb, hebben dit bevestigd. Ik kwam er simpelweg op het verkeerde moment toen de zee te ruig was. Het is wat dat betreft ook een beetje geluk hebben.

 

4. En loop even door naar Broken Beach

Broken Beach Nusa Penida

Als je via de hobbelige weg verder wandelt, kom je enige minuten later uit bij Broken Beach, ook bekend als Pasih Uug Beach. Anders dan de naam doet vermoeden, is er geen strand om op te relaxen.

Ja oké, vanaf de klif is inderdaad een zandstrook te zien, echter, erheen gaan is onmogelijk. Niet dit ‘strand’ maar de imposante rotsformaties eisen hier de aandacht op. En dan met name de door de natuur gevormde brug met de halve cirkel waar de zee in hoog tempo doorheen stroomt.

Wanneer ik weer bij m’n scooter ben om de nogal avontuurlijke route terug te rijden, krijg ik de vraag van een Australiër of ik z’n zus achterop wil nemen. Hun moeder is er namelijk ook nog bij, en de heenweg met drie mensen op een scooter was niet al te comfortabel verlopen. Eerlijk gezegd heb ik daar, gezien de erbarmelijke staat van de weg en het forse extra gewicht, weinig trek in. Ik ben toch maar zo gastvrij om het te doen.

 

5. Bewonder Atuh Beach en Lebah Ampoak vanaf een immense klif

Atuh Beach, net als Kelingking Beach, een onwerkelijk mooie plek op Nusa Penida. Nadat je, wederom via een slechte weg, aankomt bij een poort die de ingang vormt, loop je omhoog naar het toppunt van de klif. Voor je daar bent, zie je beneden al het droomstrand liggen, met de uit het water rijzende rotsblokken. De naam is Lebah Ampoak. Het landschap doet je denken aan de Twelve Apostles in Victoria, Australië. Ik wist echt niet wat ik zag, zo betoverend mooi is het er. Het lijkt helemaal niet op Indonesië, maar toch is het zo.

Wanneer je nog even verder wandelt, kom je bij de top van de klif uit. Daar staat een verlaten huisje, bijna spookachtig. Of zou er stiekem toch iemand wonen? Als je nog een plaats zoekt voor de perfecte panoramafoto, dan moet je op dit punt zijn. Rechts van je ligt het voorgenoemde Lebah Ampoak, voor je zie je talloze megarotsen uit het water komen en aan de andere kant bevindt zich een wederom een strand: Atuh Beach. Het water heeft verschillende kleuren, wat het geheel uiterst bijzonder maakt.

Atuh Beach kun je via een steile trap langs de heuvel bereiken. Overigens een relatief eitje vergeleken met de weg naar Kelingking Beach of het later te noemen Guyangan. Eenmaal beneden, is het heerlijk om een kokosnoot te bestellen en jezelf op een zitzak neer te laten ploffen. Het is, gezien de vele rotsen en stenen, niet de ideale plek om te zwemmen trouwens.

 

6. Woon een ondergrondse ceremonie bij in Goa Giri Putri

Goa-Giri-Putri-ceremonie

Voordat ik naar Atuh Beach reed, maakte ik een stop bij Goa Giri Putri. Een heilige plaats waar locals bijeenkomen voor Hindoe-ceremonies. Er zou zich hier een grot bevinden waarin ‘het’ allemaal gebeurt.

Ik doe wat van me verwacht wordt, en huur een sarong om m’n beneden te bedekken. Net als ik via de lange trap naar beneden loop aangezien de grot onvindbaar is, roept een van de medewerkers naar me. “Cave?” Inderdaad, die wil ik zien. Ik voel me zo’n typische toerist die aapjes komt kijken en heb het idee dat we als bezoekers de locals storen. Maar goed, ik word uitgenodigd dus ik doe het.

Nadat ik met heilig water besprenkeld ben, beland ik, via een miniscule en mysterieuze ingang die goed zou passen in een fantasieboek, in een megagrot. Iets wat ik totaal niet had verwacht aan de buitenkant.

Goa-Giri-Putri cave

Binnen staan tempeltjes waarbij grote groepen aan het bidden zijn en offers doen. Het is er trouwens snikheet. Nogmaals, helemaal gepast voelt mijn bezoek hier niet, maar wat een speciale ervaring.

Mocht je niks met spiritualisme hebben, dan is de kans groot dat je dit wel hebt na een bezoek aan deze ondergrondse openbaring.

 

7. Stel je hoogtevrees op de proef tijdens de weg naar de Guyangan Waterfall

Moet ik het eigenlijk nog wel zeggen? Ook de weg naar Guyanga (soms Peguyangang genoemd) is simpelweg superslecht. Het mooie aan Nusa Penida is alleen dat je na vrijwel iedere grote inspanning beloond wordt met ongekende schoonheid. Zo ook bij de waterval van Guyangan.

Ik kan je zeggen: ik heb best wel hoogtevrees. Dit merkte ik al op de afdaling (naja eerder afgrond) die leidt naar Kelingking Beach, maar bij Guyangan is het misschien nog wel erger. Gelukkig zijn het meerdere trappen die je uiteindelijk naar de tempel -Pura Segara Kidul- brengen, in plaats van gladde zandweggetjes en rotsen. Het schijnen liefst 700 treden te zijn. Prima, ik ben niet vies van een beetje inspanning.

In het begin lijkt het allemaal mee te vallen, tot ik bij een blauwe trap aankom die met geen mogelijkheid steiler gebouwd zou kunnen zijn. Naast me een diepe afgrond en tussen de treden door zie ik de beangtigende diepte.

Ik doe het toch, en lijk, behalve fysiek, ook mentaal stappen te maken.

Uiteindelijk kom ik langs meerdere van dit soort stalen trappen, die afgegaan moeten worden om bij het eindpunt te komen. Helaas zitten er soms ook krakkemikkige houten exemplaren tussen die in geen jaren gecheckt lijken te zijn.

Op het eind krijg ik te maken met een soort bruggetje met zeer fragiel ogende treden. Tussen die treden kijk je tientallen meters naar beneden. Het doet me besluiten om te stoppen en de laatste horde naar de tempel en de waterval, die overigens weinig bijzonder blijkt als ik ‘m op afstand zie, niet te nemen. Ook omdat er simpelweg geen controle is. Dit is eigenlijk, en verrassend genoeg, het enige punt waar ik dichtklap.

Ik kijk goed waar ik sta en geniet liever van het schitterende uitzicht en het klotsende geluid van de golven die kapotslaan op de kliffen. Op de weg terug zie ik van grote hoogte talloze manta rays in het water zwemmen.

 

8. Verkwik jezelf in de Tembeling Natural Pools

In eerste instantie ben ik ietwat teleurgesteld als ik aankom bij de Tembeling Forest. Het is zeker een mooi stukje natuur, zelfs een beetje sprookjesachtig met het bos en de kleine tempel, maar het verwachte ‘natuurbad’ zie ik niet.

Net op het moment wanneer ik weer terug naar boven wil gaan, merk ik gelukkig op dat er nog een weg is die verder naar beneden loopt. Het is het zeegeluid wat me doet vermoeden dat er meer is. Geen mensen, alleen een aap is getuige van mijn aanwezigheid.

Uiteindelijk zie ik de zee met daarvoor een kraakhelder beekje waarin vers bronwater stroomt. Verder is er een kleine waterval. Het is een rustgevende plek middenin de wildernis. De ideale bestemming om jezelf eens lekker op te frissen. Er zouden meerdere poelen moeten liggen, die lijken echter droog te staan.

Specialer vind ik eerlijk gezegd de naastgelegen minigrot van waaruit ik een soort tempeltjes zie. Als ik dichterbij kom, blijken het steentjes die op elkaar gestapeld liggen.

Op de achtergrond gaat de zee flink tekeer en ook hier zijn de kliffen wederom fascinerend.

Tip: stop onderweg om te eten bij de gezellige Warung Nengah Mesin. Ik heb daar de lekkerste gado-gado ever op!

Crystal Bay: niet erg bijzonder

Crystal Bay is wat mij betreft een normaal strand. Lang niet zo mooi als bijvoorbeeld Kelingking Beach, Atuh Beach of Lebah Ampoak. Erg druk, geen parelwit zand en vrij donker water. Nu weet ik dat sommige plaatjes op Google anders beweren, maar eigen onderzoek liegt nooit. Het is daarentegen wel een ideale bestemming om met een drankje de zonsondergang te bekijken of om te zwemmen.

 

Hoe zit het met de wegen op Nusa Penida?

De hoofdweg op het eiland is echt hartstikke goed. Verbazingwekkend bijna, voor Indonesische begrippen. Bovendien is het op de meeste plekken lekker rustig, geen Kuta- of Ubud-praktijken dus.

De ‘problemen’ ontstaan wanneer je deze weg verlaat om uit te wijken naar de hotspots. Met name de wegen naar Kelingking Beach, de Guyangan Waterfall, Atuh Beach en Angel’s Billabong & Broken Beach vormen een flinke uitdaging.

Maar, wat ik je absoluut wil zeggen, is het volgende: persoonlijk heb ik me geen moment onveilig gevoeld, en dat zeg ik als onervaren scooter-rijder. Als je gewoon rustig rijdt en je remmen op de juiste manier gebruikt, kan er weinig misgaan. Laat je dus niet (te) bang maken door de vele negatieve verhalen die erover te vinden zijn in andere artikelen. Als ik die van te voren gelezen had, zou ik me misschien ook tegen hebben laten houden. ‘Gewoon doen’, is soms het beste motto.

Let op: onthoud wel dat deze regels gelden als je een scooter huurt.

Een motorbike (70.000 IDR per dag ~ 4,50 euro) heb je echt nodig, anders ben je veroordeeld tot (dure) tours waarbij je ook nog eens heel de dag in een auto zit. Zo nu en dan heb ik mensen op mountainbikes zien rijden, maar deze blijken schaars.

Tip: tank bij een van de benzinestations. Je betaalt daar de helft ten opzichte van de flessen die je langs de weg haalt.

Zijn de bezienswaardigheden gratis te bezoeken?

Voor sommige hoogtepunten zal je een klein bedrag moeten betalen om je scooter te parkeren. Dit komt doorgaans neer op 5.000 IDR (0,30 euro). In het geval van Atuh Beach zal je, behalve het parkeergeld, ook zoiets kwijt zijn voor de ‘entree’.

 

Kun je pinnen op Nusa Penida?

Ja, maar let op! Ikzelf heb een bankpas van ING en kon met geen mogelijkheid geld pinnen op het eiland. Er zijn slechts twee bankautomaten -BRI en BPD- aanwezig. Gelukkig is er dan nog een creditcard die je uit de brand kan helpen, helaas betaal je bij ING dan wel tweemaal zoveel. Voor mij werken BNI en Maybank overigens wel altijd in Indonesië.

 

Is snorkelen rond Nusa Penida de moeite?

Helaas heb ik niet gesnorkeld, aangezien het iedere dag te hard waaide. Wel heb ik enkele tips gekregen van een vriendin uit Yogyakarta.

Zo kun je bij Manta Point tussen de mantaroggen zwemmen, een bijzondere ervaring die je maar op weinig plekken kunt meemaken. Naast snorkelen, kun je er tevens goed duiken.

Het is trouwens zo dat de kans zeer groot is op het spotten van deze manta rays. Sterker nog: ik heb van andere backpackers gehoord dat je niet verbaasd moet opkijken als er vijf of meer van zulke grote vissen vlakbij je komen. En dat wel voor tientallen minuten lang. Ze zijn in ieder geval verre van bang voor je.

Verder gaf ze me als tip om te gaan snorkelen bij Gamat Bay. Ze heeft daar de mooiste koralen en vissen uit haar leven gezien. Ze vond het zelfs indrukwekkender dan het het onderwaterleven rond Karimunjawa, een van de beste spots waar ik ooit gesnorkeld heb.

Kortom: snorkelen bij Nusa Penida is een absolute must. Ik baal ervan dat ik dit niet heb kunnen doen.

 

Hoeveel dagen adviseer je te gaan?

Tenminste drie dagen. Ik ben mensen tegengekomen die een dagtrip deden vanaf Nusa Lembongan, maar vervolgens spijt hadden dat ze niet langer gebleven waren.

De acht bezienswaardigheden heb ik in drie verschillende dagen bezocht. Om bij een van de spots te komen, ben je doorgaans een uur of twee onderweg. Je wilt dan ook even kunnen relaxen lijkt me. Oftewel: neem je tijd als je die hebt.

Ik heb de volgende routesuggestie voor je:

 • Dag 1: Goa Giri Putri en Atuh Beach.
 • Dag 2: Kelingking Beach, Angel’s Billabong en Broken Beach – eventueel afsluiten bij Crystal Bay.
 • Dag 3: Tembeling Natural Pools en Guyangan Waterfall.

 

Waar verblijven de meeste backpackers?

Zonder twijfel rond het dorpje Toyapakeh. Het is een levendig plaatsje met een mix tussen locals en toeristen. Er is iedere dag een markt waar je groenten, fruit en dergelijke kunt halen en je hebt er gezellige eetkraampjes en lokale shops. Goed om te weten is dat er ook een moskee aanwezig is. Als je dit niet gewend bent, kan het, zeker midden in de nacht, een onaangename verrassing zijn. Ik meld het daarom maar even 🙂 .

Toyapakeh is tevens de plaats waar je met de boot aankomt. Je kunt er daarom direct naartoe lopen.

Nyuh Bengkok Tree House, mijn favoriete accommodatie waarover ik eerder sprak, ligt er zo’n vijf kilometer vandaan, in een veel rustigere omgeving. Het is dus maar net wat je zoekt.

 

Hoe kom je op Nusa Penida?

Er zijn best wat mogelijkheden om het eiland te bereiken. Hieronder noem ik de meest populaire.

Vanaf Sanur ben je met de speedboot al in een half uurtje op Nusa Penida. Ik ben gereisd met touroperator Angel Billabong en heb bij de haven een retourtje gekocht (350.000 IDR ~ 23 euro). Onderhandelen kan, de normale prijs is namelijk 400.000 IDR. Met geluk had ik nog net de laatste boot, die om halfvijf in de middag vertrok.

Een andere optie op Bali is Padang Bai. Daar kun je de ferry (reistijd anderhalf uur) of een speedboot (45 minuten) pakken.

Kom je vanaf Nusa Lembongan, dan is de ferry (een uur) een optie. Of je chartert een speedboot (20 minuten). Dit laatste is relatief prijzig.

Zelf ben ik gekomen vanaf Gili Air. Er was geen speedboot naar Sanur, dus moest ik eerst richting Serangan (2 uur) via Bangsal (Lombok). Vervolgens een transfer naar de haven van Sanur (half uur) waar ik op de boot stapte naar Nusa Penida (zie boven). Je zou zeggen dat reizen via Nusa Lembongan logischer is, maar dit is (helaas) een stuk duurder.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië' en 'Backpackgids Australië'.

13 reacties

 1. Kasia

  Heeee. Allereerst, ontzettend bedankt voor de informatie die je met ons deelt! Ben nu voor aantal weken aan het backpacken in Bali en heb jouw blog trouw gestalkt hahaha. Telkens als ik weer google, kom jij tevoorschijn. Morgen naar Nusa Penida vanaf Gili Air, echt ideaal dat je precies dezelfde overstap hebt gemaakt.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Haha toevallig inderdaad! Heel veel plezier op Nusa Penida, echt een geweldig eiland!

   Beantwoorden
 2. Duane

  hallo,

  Aankomende zomer ga ik op vakantie naar bali. Wij willen ook graag naar lembongan of penida gaan. we hebben ongeveer 3 dagen te besteden. welke van de twee zou je ons aanraden?

  Groetjes Duane

  Beantwoorden
 3. Eva

  Super leuk verslag! Wij zijn helemaal overtuigd. Is het een aanrader om tijdens je verblijf in Nusa Penida steeds in dezelfde accommodatie te slapen (regio Toyapakeh) en telkens van daaruit te vertrekken? Of verlies je dan te veel tijd met rondrijden?

  Thanks alvast 🙂

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Eva,

   Nee hoor, tijd verlies je niet. Maar in Toyapakeh is een moskee die je al vroeg zal wekken, houd daar rekening mee. Ikzelf ben buiten het centrum verbleven, meer in de natuur. Aangezien je toch alles per scooter doet, maken die paar kilometers weinig uit.

   Veel plezier!

   Beantwoorden
 4. Symone

  Hey!! weet je toevallig of je ook met de boot vanaf nusa penida naar Lombok kan? Thanks alvast 🙂

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hey Simone,

   Voor zover ik weet is die er niet. Je zult dan via Bali of Nusa Lembongan moeten reizen…

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 5. Matias

  Vanaf Padangbai naar Mentigi op NusaPenida is de vaartijd 1 1/2 uur. De reistijd kan al snel 3 uur meer zijn, omdat de veerboten naar en van Lombok voorrang hebben, waardoor de veerboot naar Nusa Penida lang (heel lang) moet wachten voor een plekje aan een van de twee aanlegsteigers. Wij reizen bij voorkeur met de ‘sloperi’, maar naar Nusa Penida is dit te ontraden.

  Beantwoorden
 6. Cynthia

  Yes wat een chille blog! Het bevat alle antwoorden op de vragen die ik heb als solo backpacker die naar Nusa Penida wil. Tof dat je trouwens een stukje hoogtevrees hebt overwonnen. Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt, thanks!!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*