6 tips voor een bezoek aan het gemoedelijke Mirissa

Mirissa is het minder toeristische alternatief voor Unawatuna en is een leuk badplaatsje om een paar dagen te verblijven. Als je aankomt op de drukke hoofdweg, heb je dit gevoel waarschijnlijk nog niet meteen. Maar wanneer je er wat langer bent, zal ze waarschijnlijk tot je favoriete beach towns van Sri Lanka behoren. 

Mirissa staat vooral bekend vanwege de walvissen die je er kunt spotten en de goede surfmogelijkheden, al is er zeker nog meer te doen. Ik verbleef er 3 nachten en deel mijn beste tips met je.

 

1. Slaap bij een van de beste homestays die je je kunt voorstellen

Het lieve gastgezin waar ik verbleef

Ik had nog geen accommodatie geboekt en liep toevallig een andere reiziger tegen het lijf. Ze gaf aan net ingecheckt te hebben bij Sagopearl Guest en was laaiend enthousiast. Ik besloot daarom om ook richting die homestay te lopen. Even later kwam ik een vrouw tegen die aan me vroeg of ik al een slaapplek had. Ze bleek de eigenaresse van de homestay te zijn.

Echt, het is voor mij de beste homestay waar ik in Sri Lanka heb geslapen. Niet zozeer vanwege de kamer trouwens, maar door de gastvrijheid van het gezin. Met de name de moeder was zo aardig, dat ik er zelf helemaal blij van werd. Ze heeft me meerdere keren uitgenodigd om mee te eten, de pannenkoeken met honing en kokosnootrasp zijn super, ze maakt verse gemberthee voor je en ze bood zelfs aan om mijn kapotte jeans te naaien. Ze doet er alles aan om het je zo goed mogelijk naar je zin te maken.

Dus, mocht je nog een leuke plaats zoeken om te slapen, dan kan ik je deze homestay absoluut aanbevelen.

 

2. Eet heerlijke kottu bij Big Belly Roti Hut

Hier moet je kottu gaan eten

Kottu, het is het typische Sri Lankaanse gerecht dat bekend is onder backpackers. Het is wat pad thai in Thailand is en pho bo in Vietnam. Het is gehakte roti met een beetje groenten, ei en eventueel kip. Om het af te maken krijg je er een bordje curry en sambal bij. Gek genoeg had ik de eerste week nog geen kottu gegeten en deed ik dit voor het eerst in Mirissa.

De Big Belly Roti Hut had ik als tip gekregen van een local. Het is een lokaal tentje waar het, met name in de avond, best wel druk kan worden. En dit heeft een reden: het eten is er simpelweg erg lekker. En dan vooral de kottu.

Geloof me, goed smakende kottu is zeker geen vanzelfsprekendheid. Soms is het aan de droge kant, dan weer is het niet vers of er ontbreekt een goede curry. Bij deze toko is de smaak echter zeer goed. Het is voor mij de beste kottu die ik in Sri Lanka opheb. Ik was zo enthousiast, dat ik vergeten ben om er een foto van te maken.

Het zal wel even wennen zijn indien je voor het eerst in een roti hut komt. Het hakken van de roti doet namelijk nogal pijn aan je oren 😉 .

Nog een tip is om een verse kokosnoot te kopen, vlak naast de Big Belly Roti Hut. Daar zal je waarschijnlijk een man zien zitten bij een kraampje vol met gele kokosnoten. De kosten? Slechts 50 rupees per stuk. Dit is nog geen 30 eurocent.

 

3. Ga surfen bij Mirissa Beach

Mirissa-Beach-2
Mirissa Beach: perfect om te surfen maar ook om te chillen

Het lange strand van Mirissa is een erg goede spot om te surfen. De golven zijn wild en er zijn diverse plekjes waar je een surfbord kunt huren of een les kan nemen. Bij een bedrijfje heb ik navraag naar de prijs gedaan, en deze bleek 3.000 rupees per uur te zijn. Zo’n 16 euro. Moet vast goedkoper kunnen hoor, maar dan heb je in ieder geval een indicatie.

Behalve surfen kun je natuurlijk ook gewoon lekker aan het strand gaan liggen met een kokosnoot aan je zij, of bijvoorbeeld seafood eten bij een van de gezellige strandbars.

Mirissa-Beach-1
De zuidelijke kant van Mirissa Beach heeft prachtige rustige plekjes

Kijk er trouwens niet van op als je koeien in de straten ziet wandelen of liggen, wanneer je van de hoofdweg naar het strand loopt. Dit is namelijk de normaalste zaak van de wereld in Mirissa 🙂 .

Een koe in Mirissa

 

4. Geniet van het uitzicht vanaf Parrot Rock

Parrot-Rock
De imposante Parrot Rock

Als je Mirissa Beach afloopt, zie je aan het uiteinde een reusachtig, roodgekleurd rotsblok in het water liggen. Dit is Parrot Rock. Op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar het uitzicht dat je ervan af hebt is nog indrukwekkender. Dit laatste heb ik helaas alleen op Google Images gezien, aangezien het water te ruig was om de oversteek te maken. Ik wou het risico niet lopen om mijn geld en telefoon om zeep te helpen.

 

5. Ontdek het minder bekende Secret Beach

Secret Beach ligt op slechts een kilometer van Mirissa Beach

De naam Secret Beach doet misschien vermoeden dat je met een afgelegen en geheim strand te maken hebt. Laat je hier alleen niet door misleiden, want toen ik er aankwam waren er een stuk of tien andere mensen. ‘Secret’ is ze daarom nauwelijks nog te noemen.

Het strand zelf is best leuk om gezien te hebben en prettig om even af te koelen. Alleen een tropisch paradijs vind ik het niet zozeer. Daarvan heb ik betere voorbeelden gezien in Tangalle, het dorpje wat ik na Mirissa bezocht. En in mindere mate Unawatuna. Als je het mij vraagt is het hoofdstrand van Mirissa meer de moeite waard.

Op Maps.me kun je Secret Beach eenvoudig vinden, je loopt er vanaf de hoofdstraat zo naartoe. Wanneer je ervoor kiest om hard te lopen, let dan op de honden. Die zijn dit vaak niet gewend en komen nogal eens blaffend op je afrennen.

 

6. Begin je dag met een ijskoffie bij Aloha Coffee

Zeker als je al een tijdje geen koffie meer ophebt, is dit heerlijk

Sri Lanka staat bekend om thee en om koffie. Alleen niet zozeer om de koffiemachines. Best te begrijpen, aangezien zo’n apparaat al snel duizenden euro’s kost en Sri Lanka alles behalve een rijk land is. Toch heb je in Mirissa een paar cafeetjes waar je echt goede koffie hebt.

Een daarvan is Aloha Cafe. Een zaakje dat wordt gerund door een gepassioneerde dame uit Tsjechië, en waar je je dag met een positieve vibe kunt beginnen. Neem plaats in de tuin en bestel bijvoorbeeld een lekkere ijskoffie. Dit is in ieder geval wat ik deed.

Mocht je nou minder van de koffie zijn en meer om smoothies geven, ga dan naar het chille barretje Wood Space. De setting is erg relaxt en ze staan bekend om de heerlijke ‘smoothie bowls’.

 

Walvissen spotten in Mirissa?

Tot slot wil ik het walvissen spotten nog eventjes met je bespreken. Ikzelf ben in augustus in Mirissa geweest, zeker niet de beste maand voor ‘whale watching’. Daarom, en vanwege de weinig goede goede reviews op Tripadvisor, heb ik besloten om het deze tour te skippen

Iemand uit mijn homestay is wel gegaan en kwam redelijk teleurgesteld terug. Ze had geen een walvis gezien, enkel en alleen dolfijnen. Natuurlijk ook best leuk, maar dit is niet waarvoor je het in eerste instantie doet.

Als je wel in het ‘walvis-seizoen’ bent, lopend van november tot en met april, is het de vraag of het de ervaring oplevert waar je op hoopt. Ik heb van meerdere mensen vernomen dat er dan tientallen boten jagend op zoek zijn naar deze mooie dieren. En of dit nou is wat je wilt?

 

Vervolg je reis naar Tangalle

Indien je Mirissa leuk vond en je wilt naar een nog minder toeristisch plaatsje aan de kust, reis dan verder naar het authentieke Tangalle. Je gaat met de bus naar Matara waar je overstapt om in Tangalle te komen. In totaal ongeveer anderhalf uur reizen.

Ik vond het een fijne plek om een aantal dagen te verblijven. Vooral omdat alles er nog zo lokaal is en je er schitterende stranden hebt, voor mij persoonlijk behorend tot de mooiere in het zuiden van Sri Lanka.

Ga je de andere kant op, dan is Unawatuna wat mij betreft een aanrader.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw