Backpacken in Indonesië in het vooruitzicht? Heb je nog veel vragen, bijvoorbeeld over de beste reistijd, hoe het zit met de kosten en wat dé bezienswaardigheden zijn voor de verschillende eilanden? Dan ben je beland in het juiste artikel. Ik geef je namelijk antwoorden op de vragen die je hebt, althans dat ga ik proberen 🙂 .

In deze mini-gids vind je vele waardevolle tips voor je reis door het prachtige Indonesië. Ik licht onder meer verschillende plaatsen toe die je kunt bezoeken, inclusief de kosten die je kunt verwachten. Verder geef ik per bestemming verschillende suggesties op het gebied van accommodatie.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Indonesië
Bezienswaardigheden en accommodaties Indonesië
Voorbereiding backpacken Indonesië

 

Backpacken Indonesië – kosten

Voordat ik je meer ga vertellen over de bezienswaardigheden in Indonesië, geef ik je eerst een uitgebreid overzicht van de typische kosten waar je mee te maken krijgt. Achtereenvolgens bespreek ik de uitgaven voor:

 • Accommodatie
 • Eten & drinken
 • Vervoer
 • Tours & Activiteiten

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in euro. Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 15.000 IDR = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie Indonesië

Munduk Bali

Een kamer met een view: alles is mogelijk in Indonesië

Houd er rekening mee dat je over heel Indonesië minder snel een dorm (slaapzaal) zult vinden dan bijvoorbeeld in Thailand het geval is. Wel is het voordeel dan weer dat het gros van de accommodaties aantrekkelijk geprijsd zijn, aangezien je door heel het land behoorlijk veel guesthouses hebt.

Het prijsniveau van de ho(s)tels in Indonesië ligt in sommige gebieden (onder meer Jakarta, Bali en Gili Trawangan) een stukje hoger dan in de minder toeristische bestemmingen in het land. Sumatra is wat mij betreft qua accommodatie één van de meest voordelige eilanden om te verblijven.

Zo kun je er in een tweepersoonskamer slapen voor al €3 tot €5, terwijl de goedkoopste kamer die ik op Gili Trawangan kon vinden minimaal drie keer zo duur was. In bijvoorbeeld Yogyakarta kun je uitgaan van minimaal 10 euro voor een eigen ruimte.

In het gemiddelde backpackers-hostel betaal je zo’n €8,50 voor een kamer of slaapzaaltje met een gedeelde badkamer  en ongeveer €15 voor een tweepersoonskamer. Ben je op zoek naar een hotel, dan kost dit je zo’n €25. Let op, ik heb het hier over gemiddelden, de prijzen kunnen dus zeker lager of hoger uitvallen!

Als proef op de som zoek ik via Hostelbookers.nl naar een kamer met een tweepersoonsbed op het relatief dure eiland Gili Trawangan. De goedkoopste optie die ik vind, is Aquaddiction Dive & Bungalows waar ik per kamer met eigen voorzieningen  €10,50 per nacht betaal. Dit is relatief goedkoop, want kijk ik twee opties verder, dan ben ik al direct €17,50 per nacht kwijt (Gili La Boheme).

De goedkoopste dorm op Gili Trawangan is in The Black Pearl en kost me €7 per nacht. Voor deze prijs bedrag kom ik op een slaapzaal met vier andere backpackers te liggen en kan ik gebruikmaken van een gedeelde badkamer.

Om goed te vergelijken, doe ik hetzelfde voor Medan dat op het relatief goedkope Sumatra ligt. Aangezien via Hostelbookers.com enkel het K77 Guesthouse verschijnt, kijk ik ook eventjes bij Hostelworld. Hier krijg ik inderdaad meer resultaten. Het goedkoopste hostel dat ik kan vinden, is Amelia Guesthouse. Voor €7 heb ik hier een kamer met tweepersoonsbed. Zelfs inclusief badkamer 🙂 . Niet slecht dus.

Dorms kan ik via beide platforms niet vinden in Medan. Maar zoals je ziet: een eigen kamer is op Medan hetzelfde geprijsd als voordeligste dorm die ik op Gili Trawangan kan vinden.

Een pluspunt is overigens dat in Indonesië het ontbijt doorgaans is inbegrepen. Verderop in dit artikel geef ik je per bestemming verschillende adviezen op het gebied van accommodatie.

 

Eten en drinken Indonesië

Markt op Jakarta

Op de lokale marktjes koop je de meest kleurrijke en verse producten

Zoals je in Azië gewend bent, is het lokale eten en drinken spotgoedkoop. Zo ook in Indonesië. Je kunt al streetfood eten voor, schrik niet, minder dan €0,50. In een lokaal restaurantje (een ‘warung’), ben je gemiddeld zo’n één tot tweeënhalve euro kwijt voor een goede maaltijd. Een flesje water kost je ongeveer €0,20 in een restaurant, terwijl je hier voor een blikje frisdrank om en nabij de €0,50 betaalt.

Wil je een Westers menu, houd dan rekening met hogere prijzen. Bijvoorbeeld €7 voor een uitgebreid menu inclusief drankje. Ach, nog steeds goed betaalbaar denk ik zo.

Als je op zoek bent naar de goedkopere, maar wel lekkere, spots om te eten, zorg dan dat je bij een lokaal eetgelegenheid terechtkomt. In Indonesië heten ze ook wel warungs. Je vindt er doorgaans veel locals en de meest pure producten die het land te bieden heeft. En het mooie is: tegen zéér aantrekkelijke prijzen. Gerechten variëren tussen de €1 en €2,50. Zelf eet ik vaak een gebakken vis, rijst en wat groenten. Wat dat laatste betreft kan ik je de ‘jack fruit curry’ aanraden.

Tip: in een warung spreekt de kok lang niet altijd Engels.  Dde menukaart, als deze er al is, zal over het algemeen in het Indonesisch geschreven zijn.

Daarom heb ik een aantal kleine vertalingen voor je gedaan: ‘goreng’ betekent ‘gebakken’ en ‘nasi’ ‘rijst’. Oftewel: als je een ‘nasi goreng’ bestelt, krijg je gebakken (‘fried)’ rijst met wat specifieke groenten erdoor. Wil je een eitje erbij? Zeg dan ‘nasi goreng telor’.

Vaak zul je ook het woordje ‘sate’ zien staan, naja ik hoef je niet te vertellen wat dat is denk ik 🙂 . Maar wat als er ‘sate ayam’ op de menukaart staat? ‘Ayam’ betekent ‘kip’ en dus gaat het hier om kipsaté.

De gemiddelde kosten per dag die je in Indonesië aan eten en drinken kwijt bent, zullen als budgetbackpacker liggen tussen de €5 en €7. Echter, als je veel het nachtleven in wilt duiken en wellicht regelmatig een biertje wilt drinken, zullen de uitgaven stijgen. Logisch natuurlijk, maar ik zeg dit omdat alcohol in Indonesië vrij prijzig is door de hoge belastingen.

Het bekendste merk dat wordt geschonken, is Bintang. Ze wordt ook wel het Heineken van Indonesië genoemd. Niet gek, aangezien ze van dezelfde brouwerij afkomstig is. Als je in een bar bent, reken dan op €2 voor een 0,33l flesje en ongeveer €3,50 voor een 0,66l fles. Voor een cocktail kun je al snel €6 betalen. Niet gek als je jezelf bedenkt dat een fles Jack Daniels in de lokale drankwinkel €73(!) kost.

Tot slot, als je rookt dan is dit vergeleken met thuis behoorlijk goedkoop. Zo kost een pakje Marlboro gemiddeld €1,20 en kun je zelfs nog goedkoper roken als je voor een lokaal merk kiest. Je betaalt in dergelijke gevallen meestal minder dan €0,60.

 

Vervoer Indonesië

Pelni

Pelni: de meest belangrijke bootmaatschappij van Indonesië

Reizen door Indonesië betekent dat je gebruik kunt maken van verschillende types transport. En die heb je wel nodig, aangezien dit immense land uit meer dan 17.000 verschillende eilandjes bestaat. Aangezien de afstanden groot zijn, zal je regelmatig een binnenlandse vlucht boeken. Tevens zal je regelmatig de (mini)bus, trein, gedeelde auto of boot als transportmiddel kiezen. Uiteraard is de scooter ook een optie.

Je gaat ongetwijfeld veel gebruikmaken van de verschillende ferry’s die je van eiland naar eiland brengen. Transport per boot is goed betaalbaar, en dan druk ik me nog voorzichtig uit 🙂 . Zo kost een ticket van Oost-Java naar West-Bali kost je nog geen €0,50. Van Oost-Bali naar Lombok ongeveer €2,50 voor (deze rit duurt vier tot vijf uur).

Goed om te weten: de nationale scheepsmaatschappij van Indonesië is Pelni en is tevens de enige operator die met volwaardige passagiersschepen tussen de verschillende eilandjes vaart. Je hebt hierbij de keuze uit diverse klasses: van zitten op het dek tot een cabine met airco. Voor meer informatie en boekingen kun je een kijkje nemen op pelni.co.id. 

Tussen de toeristische eilanden varen overigens ook altijd wel verschillende particuliere touroperators met zowel langzame als speedboten.

Op de eilanden zelf kun je kiezen voor goedkope bussen of treinen.  Zo betaal je voor een acht uur durende trip met de bus ongeveer €4 en voor een nachtbus zo’n €8. Als je op Java bent, kun je gebruikmaken van de trein die de steden Jakarta, Surabaya, Yogyakarta en Bandung met elkaar verbindt. Als je voor de bus kiest, dan heb je zowel de grote publieke bussen als minivans waar je mee kunt reizen.

Ook heb je in Indonesië, bijvoorbeeld op Bali, zeer goede mogelijkheden om de eilandjes zelfstandig met de scooter te gaan verkennen. Buiten dat dit de meest avontuurlijk manier van reizen is, is het ook nog eens het goedkoopst. Zo kost het huren van een brommer je maximaal €4,50 per dag en zijn de benzineprijzen verwaarloosbaar.

Wanneer je bijvoorbeeld een een dagje van Yogyakarta naar Surabaya wilt rijden, ben je minder dan €5 aan benzine kwijt plus de huurkosten van €4,50. Een reisje met de trein kost je al snel €18.

Verder zijn gedeelde auto’s op bepaalde eilanden gangbaar. Zelf heb ik er op Sumatra veel gebruik van gemaakt. Zo ben ik van Medan naar Bukit Lawang gegaan. Voor dit ritje heb ik omgerekend €10 betaalt. Dergelijk transport is doorgaans te boeken bij het ho(s)tel waar je verblijft.

Tot slot kun je ook voor het vliegtuig opteren. Met meer dan 230 luchthavens, heb je in ieder geval voldoende keuze. Weet wel dat de kosten in het geval van vliegen een stuk hoger zullen uitvallen dan wanneer je voor een ander type transport kiest om van eiland naar eiland te gaan. Echter, als je tijdig boekt, kunnen de kosten voor een vliegticket behoorlijk gunstig uitvallen. Zeker als je gebruikmaakt van budgetaanbieders als Kalstar of Lion Air.

Zo kun je met de bus van Surabaya (Java) naar busstation Ubung in Denpasar (Bali) reizen. Deze rit duurt ongeveer tien uur en kost je tussen de €8 en €14. Hierbij is de boottocht van Java naar Bali overigens inbegrepen. Als ik op Skyscanner zoek naar een ticket van Surabaya naar Denpasar, kan ik al terecht voor €22. Niet slecht dus.

 

Tours & Activiteiten

Een trekking door Bukit Lawang waarbij ik deze poserende Thomas Leaf-aap tegenkwam

De kosten voor activiteiten variëren vrij sterk. Ik wil je aanraden om altijd even verschillende touroperators met elkaar te vergelijken, zodat je voorkomt om (veel) te veel te betalen. Als je bepaalde prijsverschillen opmerkt voor dezelfde activiteit, kijk dan of dit gerechtvaardigd is.

Wellicht wordt er van luxer transport gebruikgemaakt of duurt de ene trekking simpelweg langer dan de andere. Het kan ook voorkomen dat er helemaal geen verschil is of dat bureautje A gewoon duurder is dan bureau B. Research is daarom belangrijk.

Zo betaal je voor het Bunaken National Park op Sulawesi om en nabij de €3 terwijl je voor de Mount Batur Sunrise Trekking tussen de €25 en €55 kwijt zult zijn, afhankelijk van de tour die je kiest. Als je orang-oetans wilt zien op Sumatra, betaal je voor een trekking in Bukit Lawang door het Gunung Leuser National Park doen, ongeveer €30 per dag. Ben je op Java en wil je populaire Borobudur-tempel bezoeken, dan kost je dit zo’n €20. Van plan om je PADI te behalen? Dat kan in vier dagen en bedraagt in bijvoorbeeld Tulamben (Bali) zo’n €360 terwijl je op Manado (Sulawesi) al snel €450 kwijt bent.

Nogmaals: deze prijzen verschillen per touroperator, let daarom goed op waar je boekt. Je kunt voor veel uitstapjes natuurlijk ook zelf naar de locatie rijden en een toegangsbewijs bij de bron halen. Dit is logischerwijs het goedkoopst, en het meest avontuurlijk 😉 .

 

Budget per dag Indonesië

Overall genomen moet je als budgetbackpacker rekening houden met 255.000 IDR tot 330.000 IDR (€17-€22) per dag. Hierbij ga ik uit van basisaccommodatie, drie maaltijden, transport en zo nu en dan een biertje. Echter, ga je alleen maar naar de toeristische spots, dan kan je dagbudget zomaar €10 hoger uitvallen. Als je samen met iemand reist, kun je de kosten voor accommodatie natuurlijk delen, wat je verblijf weer een stukje voordeliger maakt.

Wil je niet al te low-budget reizen? Ga dan uit van minimaal 450.000 IDR (€30) per dag.

 

Backpacken Indonesië – bestemmingen, bezienswaardigheden en accommodaties

Zoals je (misschien al) weet, is Indonesië groot. Heel groot. Je zult begrijpen dat ik daarom niet ieder eilandje kan beschrijven. In dit artikel kies ik voor Java, Bali, Lombok & de Gili-eilanden, Sulawesi en Sumatra. Tevens geef ik je per bestemming diverse suggesties op het gebied van accommodatie, onderverdeeld in verschillende prijsklassen.

1. Java

In dit gedeelte bespreek ik de drie voornaamste bestemmingen op het eiland Java: Jakarta, Yogyakarta en de bloemenstad Bandung. Om je alvast in de stemming te brengen, een prachtige stadsfoto van de eerstgenoemde stad:

Jakarta City View

Jakarta by night

Het backpackgedeelte in Jakarta vind je in Jalan Jaksa en Sirih Street. Je ziet hier veel laag- en midden-geprijsde guesthouses, barretjes, restaurants et cetera.

Maar goed, eerlijk gezegd is het geen stad die ik je aanraad. Wat dat betreft heeft Yogyakarta veel meer charme. Er zijn echter wel wat dingen om te zien. Hieronder een overzicht:

Vanaf Jalan Jaksa kun je te voet naar culturele bezienswaardigheden als het Merdeka Square en het National Museum. Ik zou verder aanraden om zeker een kijkje te nemen bij de Istiqlal Mosque. Deze gigantische moskee -één van de grootste in Zuidoost-Azië- bezoek je het best in de ochtend, aangezien er dan nog weinig toeristen zijn. Weet verder dat je hier als vrouw volledig bedekt moet zijn om binnen te komen. Deze kleding hoef je niet zelf bij je te hebben, maar kun je bij de moskee regelen.

Een andere aanrader is Thousand Doors Mosque, oftewel de moskee met 1.000 deuren. Je vindt dit mysterieuze bouwwerk net buiten het centrum van Tangerang.

Doe een dagtripje (of langer natuurlijk) naar de Seribu Islands, lokaal Pulau Seribu genoemd. Deze eilandjes staan ook wel bekend als ‘de duizend eilanden van Jakarta’. Het fijne is dat dit een ideale spot is als je de hectiek van de stad wilt ontvluchten en op zoek bent naar paradijselijke omgevingen. Je kunt rondom de eilandjes zeer goed duiken en snorkelen.

Ook is de lokale markt bij Pasar Baru een leuke activiteit om te ondernemen. Dit is de oudste markt van heel Jakarta waar je werkelijk alles kunt vinden: kleding (zoals schoenen en overhemden op maat), handgemaakte spulletjes en heerlijk eten.

Tot slot, doe een ‘hidden tour’ door de sloppenwijken van de stad en kom te weten in wat voor arme toestanden veel van de locals leven. Onderweg kom je de meest lieve mensen tegen, erg indrukwekkend.

Accommodatie Jakarta

In Yogyakarta vind je het backpackgedeelte rondom de wijk Sosrowijayan. Dit is de Khao San Road van Yogyakarta. Je hebt hier vele leuke eetgelegenheden, barretjes en goedkopere accommodaties. Yogyakarta wordt ook wel “de ziel” van Indonesië genoemd aangezien ze nog erg traditioneel is.

Leuk om te weten is dat ‘Yog’ een studentenstad is, door de aanwezigheid van verschillende universiteiten. Hierdoor zijn, behalve een goed scholingsniveau, veel barretjes, restaurants en andere uitgaansgelegenheden aanwezig in de stad.

Ik op het Prambanan-tempelcomplex

Sosrowijayan is een zijstraat van Jalan Malioboro, de belangrijkste straat van Yogyakarta. Hier vind je straatmuzikanten, artiesten en verschillende marktjes. Je kunt hier alles kopen wat je maar kunt bedenken. Helaas ook veel opdringerige fietstaxichauffeurs en verkopers. Dan heb je ook weer een uitdaging: blijf rustig en raak niet te snel geïrriteerd 🙂 .

Een spot die je zeker niet mag vergeten te bezoeken, is de Borobudur. Een Boeddhistisch heiligdom op ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Ze vormt zonder uitzondering de grootste Boeddhistische tempel ter wereld gelegen tussen de vulkanen Merapi en Merbabu.

Iets minder bekend wellicht, maar zeker niet minder indrukwekkend, is de Prambanan-tempel: het grootste Hindoe-Javaanse complex van heel Indonesië. Ze ligt op ongeveer 18 kilometer ten oosten van Yogyakarta. Het is hier behoorlijk groot; je kunt hier makkelijk een halve dag, of zelfs langer, rondwandelen. Niet gek, als je weet dat er liefst 237(!) verschillende bouwwerken staan. Veel zijn er overigens (deels) verwoest door de recente aardbeving in 2006, al is men bezig met de restauraties.

Bij het complex wordt in de avond overigens ook een indrukwekkende balletvoorstelling gegeven: Ramanyana Ballet. Op de achtergrond zijn de tempels verlicht (al was dit bij mijn meest recente bezoek niet zo), wat gecombineerd met de show voor een prachtig effect zorgt.

Een andere te gekke to-do op Java is het beklimmen van de Merapi-vulkaan waarbij je in het donker naar de top van de Gunung Merapi loopt en in de ochtend kunt genieten van een fabelachtige zonsopgang. Wel raad ik je aan om warme kleding mee te nemen en vooral goede schoenen. Onderweg kom je namelijk langs rotsen en vulkanisch zand waar je overheen moet zien te komen. Goed om te weten is dat dit de meest actieve vulkaan van Indonesië is, al was de laatste uitbarsting op 26 oktober 2010.

De bekendste vulkaan op Java is trouwens Mount Bromo. Ook op en rond deze berg is een trekking meer dan de moeite waard. De prachtige groene omgeving en de kleuren die ontstaan tijdens de zonsopkomst zijn beelden die je altijd zullen bijblijven. Bromo is overigens goed te combineren met een andere parel op Java: Ijen.

Accommodatie Yogyakarta

Tot slot is een bezoek aan de grote stad Bandung ook zeker de moeite waard als je op Java bent. Op dit moment is ze nog niet erg toeristisch, waardoor de prijzen een stukje lager liggen dan in bijvoorbeeld Jakarta.

Patengan Lake

Het mooie Patengan Lake in Bandung

Ook zijn de sporen van het Nederlandse koloniale verleden nog goed zichtbaar, helemaal als je naar Jalan Braga gaat waar je typisch Nederlandse gebouwen en teksten vindt. Het is trouwens de winkelstraat van Bandung die de stad de bijnaam ‘het Parijs van Java’ heeft gegeven. Houd dus rekening met grote drukte.

Tip: als je vanuit Jakarta naar Bandung wilt, doe dat dan met de trein. Onderweg kom je langs prachtige landschappen met onder meer indrukwekkende rijstvelden. Zo kun je tijdens je rit van een heerlijk uitzicht genieten.

Bandung is met name bekend vanwege de vele goedkope merkkleding die je in er kunt kopen. Behalve winkelen, heb je ook de mogelijkheid om de prachtige heuvelachtige landschappen te gaan verkennen. Dit kun je doen door het huren van een lokale gids die jou een dag lang rondrijdt langs de rijstvelden, theeplantages, hot springs, meertjes en diverse vulkanen. Twee aanraders zijn de Sari Ater Hot Spring en het Patengan Lake.

Je kunt ook zelf op avontuur gaan: huur een fiets in het centrum en verken behalve de drukke binnenstad ook de rustigere buitenwijken.

Accommodatie Bandung

Extra tip: een absolute aanrader als je op Java bent, is een bezoekje aan Karimunjawa en de omringende eilanden. Snorkelen en eilandhoppen is hier echt super!

2. Bali

Bali-Ubud

Aapjes in Ubud

Bali staat onder andere bekend vanwege de vele surfactiviteiten, maar ook zeker vanwege snorkelen en duiken. Ze is zonder twijfel het meest populaire eiland van Indonesië. Bijkomende nadelen zijn (helaas) dat Bali doorgaans wat duurder en drukker is dan de rest van Indonesië.

Tip: heb je behoefte aan mooie natuur, ruige landschappen, verlaten stranden en weinig toeristen? Bezoek dan het overweldigende Nusa Penida. Het is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Je bent er al in een klein half uur vanuit Sanur.

Aan de westkust vind je verschillende surfscholen (en veel backpackers) in Seminyak, Kuta (hier heb je erg goedkope accommodaties) en Canggu. Aan de oostkust vind je met name in het natte seizoen veel surfers en backpackers in Nusa Dua, Serangan en Keramas. De golven zijn in dit seizoen hoger dan aan de westkust van het eiland.

In het midden van Bali ligt het prachtige Ubud. Het plaatsje wordt ook wel het culturele middelpunt van Bali genoemd. Het zijn met name de backpackers die geen vast schema hebben, die hier doorgaans langer blijven dan ze in eerste instantie hadden verwacht. Met name de authenticiteit van het stadje trekt toeristen erg aan.

Een andere trekpleister voor backpackers op Bali is Lovina. Dit is een plaatsje gelegen in het noorden van Bali. Je hebt hier een groot vulkanisch strand dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Verder staat deze plek bekend als een goede bestemming om dolfijnen te spotten en bergen te beklimmen. Persoonlijk vind ik Lovina een interessante bestemming, al is het een stukje duurder dan de eerder genoemde gebieden op Bali. Met name rond Nusa Dua.

Tip: weet dat verschillende stranden op Bali (vaak) een te sterke stroming en te hoge golven hebben om goed te kunnen snorkelen en duiken. Er zijn zeker goede opties in de buurt om onderwateractiviteiten te ondernemen, bijvoorbeeld bij Amed en Padangbai, maar ook rond Nusa Lembongan en Nusa Penida.

Padangbai wordt door backpackers overigens vaak overgeslagen en gebruikt als doorgangsroute richting het hierna te bespreken Gili Trawangan.

Lees ook: mijn tempelguide voor Bali.

Accommodatie Bali

3. Lombok & Gili-eilanden

Gili-Meno-Indonesie

Relaxen op Gili Meno – het meest rustige eiland van de drie Gili’s

Lombok is een eiland gelegen ten oosten van Bali en een stuk minder toeristisch dan zijn grote buurman. Kom je voor stranden en ongerepte natuur naar Indonesië, dan geniet deze plek mijn voorkeur boven Bali. Lombok is tevens een perfecte bestemming om te eilandhoppen.

Lees ook: mijn uitgebreide artikel over eilandhoppen in Thailand.

Het eiland staat overigens bekend om de chilipepers. Houd je van spicy, probeer dan eens de échte lokale sambal.

Ten noorden van de hoofdstad, Mataram, ligt de badplaats plaats Senggigi. Je vindt hier onder meer  diverse stranden en goed betaalbare accommodaties. Echt de moeite vind ik het persoonlijk niet. Eigenlijk is ze met name een handige bestemming om een tussenstop te maken, als je op Lombok bent. Bijvoorbeeld voordat je naar de Gili’s of richting Bali gaat.

Indien je zin hebt in wat meer avontuur en jezelf zowel fysiek als mentaal wilt uitdagen, dan is het beklimmen van Mount Rinjani waarschijnlijk iets waar je naar op zoek bent. Met ruim 3.700 meter is ze de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Je vindt hier een oogstrelend kratermeer en meerdere hotsprings, een welkome beloning na een zware klim 🙂 . Andere avontuurlijke aanraders in de buurt zijn Pergasingan Hill en de Tiu Kelep Waterfall.

Tiu Kelep Waterfall

Toen de trekking erop zat, werd ik beloond met deze prachtige watervallen van Tiu Kelep

Voor surfen en de mooiere stranden van het eiland, moet je in Kuta zijn. Je denkt in dit geval misschien al snel aan Bali, maar ook op Lombok ligt een plaatsje met deze naam. Het is heerlijk om er een scooter te huren, op avontuur te gaan en de talloze adembenemende stranden te ontdekken.

Pantai Mawun

Het schitterende Mawun Beach in de omgeving van Kuta

Aan de noordwest-kant van Lombok vind je de Gili-eilanden. Gili Trawangan is de hotspot waar backpackers samenkomen en tevens het party-eiland van heel Indonesië. De overige twee eilandjes (Gili Air en Gili Meno) zijn een stuk rustiger en minder op bijvoorbeeld een hectisch nachtleven ingericht. Al moet ik zeggen dat ook Gili Air steeds toeristischer aan het worden is, het eiland ontwikkelt zich (helaas) enorm.

De ‘Gili’s’ vormen de ultieme spot voor duik- en snorkel-liefhebbers. Wist jij dat je geen auto’s vindt op deze eilanden? Fietsen of de ouderwetse paard met wagen vormen er de voornaamste vorm van transport.

Accommodatie Lombok en omgeving

4. Sulawesi

Tana-Toraja-Kollo-Kollo-2

Het Tongkonan-dorpje Kollo-Kollo in Rantepao (Tana Toraja)

Van (zeer) toeristisch naar minder toeristisch, zo mogen we het eiland Sulawesi wel omschrijven. Het eiland is nog relatief onontgonnen en vergeleken met bijvoorbeeld eilanden als Bali en Lombok komen hier relatief weinig backpackers en andere toeristen.

Als ik dan toch het gedeelte waar backpackers verblijven ‘moet’ aanwijzen, dan zeg ik Noord-Sulawesi. Dit is zo, omdat het gros van de vooraanstaande hotspots zich daar bevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende nationale parken, vulkan

en, watervallen en ultieme duik- en snorkelplekken.

Dus, ben jij het type backpacker dat ervan houdt om af te wijken van ‘wat gangbaar is’ en wel van wat avontuur houdt en zich graag tussen de locals bevindt (zoals ik bijvoorbeeld deed in Cambodja)? Dan is Sulawesi de plek waar je naartoe moet gaan.

De meest bekende plekken van het eiland zijn Makassar, Tana Toraja, Bunaken en Manado. Wat kun je zoals doen op en rondom deze bestemmingen? Hieronder heb ik enkele suggesties voor je:

Luieren op het prachtige strand van Bira Beach gelegen in het vissersdorpje Bira dat in het zuiden van Sulawesi ligt. Ook kun je gaan snorkelen of duiken bij Bunaken Island (Manado) maar ook zeker bij de Togian Islands en Bitung. Vanuit de havenstad Bitung kun je een uitstapje maken naar Pulau Lembeh. Bij de Togian Islands kom je terecht op bounty-eilandjes die je alleen uit films kent 😉 .

Verder is de wandeling langs de twee vulkanen in Tomohon een aanrader. Deze stad wordt lokaal ook wel ‘Kota Kembang’ genoemd en de vulkanen heten de Lokon en de Mahawu. In dit gebied heb je verder prachtige hooglanden. Ook is het Linau Lake met haar prachtige kleuren en rustige omgeving de moeite waard om eens te bekijken.

Als je in Makassar bent, dan is een bezoekje aan Fort Rotterdam aan te bevelen. Ze is het voormalige hoofdkwartier van de Nederlanders in Zuid-Sulawesi.

In de bergen van Tana Toraja is een must-do het bijwonen van een lokaal uitvaartritueel. Wees je er wel van bewust dat tijdens de begrafenissen verschillende waterbuffel- en varkensoffers worden gedaan. Het is niet vreemd als jij als toerist bij een dergelijke plechtigheid aanwezig bent, zolang je maar een offer meeneemt. Dit kunnen bijvoorbeeld sigaretten, suiker en dergelijke zijn.

Jouw Toraja-tour online boeken?

Als je jouw reis door de indrukwekkende Toraja-regio alvast geregeld wilt hebben, raad ik je aan om dit te doen via Local Guides. Zij bieden diverse authentieke tours aan met erg goede gidsen.

Tot slot is een bezoek aan het Lindu National Park een aanrader als je in Centraal-Sulawesi bent. Alleen de weg hiernaartoe is al een ervaring op zich. Eenmaal aangekomen in het park, kun je mooie wandelingen maken en onderweg veel wildlife spotten. Je kunt hierbij denken aan unieke dieren als dwergbuffels en hertzwijnen. Ook vliegen er regelmatig felgekleurde vlinders en diverse vogelsoorten langs. Speciaal is overigens dat het laagste punt op 300 meter hoogte ligt. De top is ruim 2.350 meter.

Accommodatie Sulawesi

5. Sumatra

bukit-lawang-sandra-2

Zo dichtbij kwam ik dus (Bukit Lawang)

Tot slot het één na grootste eiland van Indonesië, Sumatra. Op dit prachtige eiland vind je diverse vulkanen, kratermeren, verschillende bevolkingsgroeperingen (bijvoorbeeld de ‘Mentawai-stam’ op de Mentawai-eilanden), groene nog ongerepte regenwouden en pure wildernis. Ook vind je hier tropische stranden, mocht je even genoeg hebben van rondtrekken door de jungle 🙂 .

De meeste backpackers vind je in het noorden van Sumatra, mede omdat het Tobameer (zie verder) in dit gedeelte ligt. Maar ook Medan is een bekende spot onder rugzaktoeristen, met name vanwege de unieke natuurbezienswaardigheden.

Ga zeker een kijkje nemen bij -ik noemde ‘m al even- het diepste meer ter wereld: Danau Toba (het Tobameer). Ze is ontstaan nadat de Tobavulkaan zo’n 75.000 jaar geleden uitbarstte en groter dan bijvoorbeeld een land als Singapore.

Als je van eilanden houdt, maak dan uitstapjes naar Belitung Island en Lengkuas Island. Op de eerstgenoemde plek, vind je bovendien het prachtige Tanjung Tinggi Beach. De grote rotsen rondom het strand maken deze plek bijna tot een droom die werkelijkheid wordt. Als je de eilandjes wilt bezoeken, kun je een tour boeken en gaan eilandhoppen.

Als je wilt gaan duiken, dan wil ik je adviseren om dit bij Pulau Weh te doen. Je gaat hier indrukwekkende koralen en andere openbaringen aantreffen.

Tot slot raad ik je aan om orang-oetans te spotten in het Gunung Leuser National Park in Bukit Lawang. Buiten deze aapsoort, vind je hier tropische regenwouden met andere bedreigde diersoorten, zoals tijgers, olifanten, neushoorns en de Thomas Leaf Monkey. Je waant je al snel in de Disney-knaller Jungle Book! Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de kans op het spotten van een tijger, neushoorn of olifant niet heel erg groot is. Desalniettemin vormt het park een ervaring op zich. Je kunt de tour eenvoudig lokaal regelen, maar voorafgaand boeken is ook een optie. Ik raad je aan om dit te doen via Local Guides.

Accommodatie Sumatra

6. Was dit het dan?

Nee. Indonesië heeft nog een hoop meer te bieden dan enkel de eilanden die ik hierboven heb besproken. Bekijk mijn artikel eens dat ik heb geschreven over Flores, nog zo’n boeiende plek om als backpacker te ontdekken. Als je op zoek bent naar avontuur op Indonesisch Borneo, dan raad ik je aan om mijn tips voor Kalimantan te bekijken. En dan zijn er nog de eilanden Papua en Maluku. Ze staan beide nog op mijn lijstje 🙂 .

Voorbereiding backpacken Indonesië: wat je moet weten

 

1. Beste reistijd Indonesië

Het klimaat in Indonesië verschilt naargelang op welk eiland of in welke stad je bent. Grofweg is april tot oktober de periode met de minste neerslag. Weet dat je in Indonesië te maken hebt met het regen- en droogseizoen. Laat je echter niet meteen afschrikken door het woordje ‘regen’. De buien zijn doorgaans vrij intens maar van korte aard.

Hieronder geef ik je een overzichtje van de beste reistijden in Indonesië per eiland:

Beste reistijd Indonesië – Java
De meeste regen valt op Java van december tot en met maart. Voor een zo droog (en aangenaam) mogelijke reis, kies je het best voor de periode juni tot en met oktober. Tevens dient gezegd dat dit met name geldt voor Westmidden (Bandung)- en Oost-Java (Surabaya) en in mindere mate voor het noordwesten. Specifieker: in het noordwesten van Java, bijvoorbeeld op Jakarta, zijn de droogste maanden juni, juli en augustus.

Beste reistijd Indonesië – Bali
Ook wel het godeneiland van Indonesië genoemd. Bali is het meest aangenaam om te bereizen van mei tot en met september, al begint het droge seizoen al in april. Het regenseizoen start in oktober. Probeer december tot en met maart te vermijden, dan valt de meeste regen.

Beste reistijd Indonesië – Lombok & Gili-eilanden
Het klimaat op Lombok is nagenoeg hetzelfde als op Bali. Ik adviseer je daarom te gaan ergens in de maanden mei tot en met september, al kan april ook al. Het natste is het van december tot en met maart.

Beste reistijd Indonesië – Molukken
Maak hier onderscheid tussen de noordelijke en zuidelijke eilanden. Voor de zuidelijke Molukken is de beste reistijd november tot en met februari. Wil je naar de noordelijke eilanden zoals Ternate of Tidore? Een echt seizoen aanwijzen is hier vrijwel onmogelijk. Vermijd in ieder geval de maanden juli en augustus, deze zijn het natst.

Beste reistijd Indonesië – Sulawesi
Op Sulawesi vind je twee verschillende klimaten. In het noordoosten is de droge periode vrij kort, deze loopt van de maanden augustus tot en met oktober. Het zuidwesten kent een langere droogteperiode, namelijk van april tot en met november. De natste maanden van het jaar zijn december tot en met maart, waarin januari en februari de uitschieter vormen.

Beste reistijd Indonesië – Sumatra
Houd er rekening mee dat het hier altijd wel kan regenen. De periode juni (eventueel mei) tot en met augustus (eventueel september) is het meest aangenaam om op Sumatra te zijn. In deze maanden is er gemiddeld genomen de minste neerslag.

Beste reistijd Indonesië – Kalimantan (Borneo)
Net als op Sumatra kan het hier iedere dag wel even regenen. De maanden juni tot en met oktober zijn prima maanden voor een bezoekje aan Kalimantan. Hierbij zijn juli en augustus het meest prettig om  te gaan. De meeste regen valt van november tot en met mei.

 

2. Visum Indonesië

Tot 30 dagen is er sinds 1 juli 2015 geen visa nodig om Indonesië binnen te komen. Bij binnenkomst via de luchthavens van Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam en Denpasar (Bali) krijg je een gratis visa on arrival dat je niet kunt verlengen.

Je kunt ook een betaald visa on arrival krijgen bij binnenkomst in Indonesië. Dit visum is wel te verlengen in Indonesië bij een willekeurig immigratiekantoor kunt verlengen tot maximaal 60 dagen. 

Lees ook: mijn slechte ervaringen met het verlengen van m’n visum in Yogyakarta.

Overigens wordt in het geval van een gratis visum (vaak) om een uitreisticket gevraagd, dit was bij mij zo in Medan. Toen heb ik voor de betaalde visa on arrival gekozen ($35), hierbij was een uitreisbewijs niet nodig. Het kan voorkomen dat je tevens in deze situatie een exit-ticket dient te overhandigen, al is dit uitzonderlijk. Het is trouwens ook voorgevallen dat ik op de luchthavens van Jakarta (meerder keren) en Lombok bij het krijgen van m’n visa on arrival helemaal geen uitreisbewijs hoefde te laten zien. Alles hangt af van de stemming van de immigratiemedewerker.

Een andere optie is om thuis een ‘visit visum’ aan te vragen bij de Indonesische ambassade. Dit visum is vanaf de afgifte voor 90 dagen geldig en je mag er maximaal 60 dagen mee in het land verblijven. Goed om te weten is dat het visum maximaal tot 6 maanden te verlengen is. Dit is de beste en meest goedkope optie als je langer dan 30 dagen in het land wilt blijven. Bekijk deze website voor het aanvragen

Het is tevens mogelijk om het 60-dagen visum in het buitenland aan te vragen, mocht je bijvoorbeeld vanuit Australië of een ander omringend land naar Indonesië trekken.

Tot slot: zorg dat je paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is en dat je dus een uitreisbewijs hebt waarmee je aantoont Indonesië binnen de gestelde termijn te verlaten. Je kunt het risico lopen en deze niet aanschaffen, als erom gevraagd wordt kun je altijd nog ter plaatse zo’n ticket kopen.

 

3. Geld Indonesië

Als je gaat backpacken in Indonesië, heb je te maken met de Indonesische rupiah. Houd er rekening mee dat de wisselkoers tussen de euro en de rupiah flink schommelt, waarbij op het moment van schrijven één euro gelijkstaat aan 15.000 rupiah.

Wees verder ook voorbereid op flink wat biljetten als je in Indonesië bent, dit is zo aangezien het bankbiljet met de grootste waarde 100.000 rupiah bedraagt.

Gebruik je een creditcard? Dit kan prima in de grotere steden maar is (veel) minder gangbaar buiten deze gebieden. Pinnen kan bijna overal, in de meer afgelegen gebieden kan het wat lastiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan Flores.

Trouwens, Indonesië vormt een ideale bestemming om je onderhandel-skills te trainen. Niet zelden zal je in winkels terechtkomen waar geen prijzen staan vermeld. Onderhandelen is in dit soort gevallen eerder regel dan uitzondering. Ook op de markt, in taxi’s zonder meter en fietstaxi’s zijn prijsonderhandelingen gebruikelijk. Blijf goedgehumeurd en weet dat je doorgaans 1/2 tot 2/3 van de initiële prijs kunt afdingen!

 

4. Vaccinaties en inentingen Indonesië

Backpacken in Indonesië betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Indonesië in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Indonesië blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Malaria komt in heel Indonesië voor, behalve op Bali en Oost- & West-Java. Je kunt hiervoor Malariatabletten slikken en/of jezelf goed insmeren met een daarvoor geschikte insectenspray of -crème.

 

5. Reisverzekering Indonesië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids Azië De goede bestemmingen weten is één, maar hoe verbind je deze met elkaar? Hoe maak je met andere woorden een compleet reisschema om je reis door Indonesië en Azië tot een succes te maken?

Daarvoor hebben wij Backpackgids Azië ontwikkeld. Een 6-delig reispakket waarbij vraagstukken die komen kijken de invulling van je reis volledig worden opgelost.

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Meer dan 70 routes!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb je nog tips of vragen? Laat het me weten in de comments 🙂 . 

12 reacties

  • mm
   Robbert

   Hoi Lennie,

   Jakarta richt zich voornamelijk op toeristen die van winkelen houden, je hebt er talloze malls en marktjes. Wat dit betreft raad ik Pasar Baru en de Tanah Abang Market aan.

   Ga verder lekker in Jalan Jaksa wat vertier zoeken, hier zijn veel andere backpackers. Ook de Old Town is leuk om doorheen te wandelen. Doe vooral niet too much als je er maar 2 daagjes bent.

   Beantwoorden
 1. Jorinda

  Hallo Robbert, Wat een geweldige en handige site! Alles wat ik wilde weten beschrijf je super uitgebreid. Wij gaan zelf met 23 man 1 week naar Bali (trouwen) vervolgens een week door java (vanaf jogyakarta richting Bali) rondtrekken en tot slot nog een week door Bali reizen. Bedankt voor al je tips en je mooie site. Groetjes Jorinda.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Dat ligt eraan naar welke plekken je wilt gaan. Bekijk de beste reistijd anders even die ik aanraad per gedeelte.

   Zelf ben ik bijvoorbeeld in december op Karimunjawa geweest waar het weer prima was. Echter, in Yogyakarta was het in die periode weer wat minder. In oktober was ik op Sumatra, in Bukit Lawang was het prima weer terwijl het op Pulau Weh de hele week geregend heeft. Er is dus niet altijd iets zinnigs over te zeggen.

   Wil je safe zitten, dan is het simpel en raad ik je aan om in de droge periode te reizen.

   Beantwoorden
 2. Rudi Peeters

  Wat een prachtige website zeg! Heel herkenbaar als liefhebber van dit mooie land.
  Nog een tip voor mensen die Lombok / de Gili’s bezoeken: naast de bekende 3 (Trawangan, Air en Meno), zijn er nog vele andere die (in mijn beleving) nog mooier en heerlijk rustig zijn. Hier kun je ook perfect snorkelen en duiken. Voorbeelden zijn Gili Nanggu, Gili Kedis, Gili Gede.

  Beantwoorden
 3. Lisa

  Hi!

  Je bent op verschillende plekken geweest, wij gaan met ze tweeën reizen, is het heel lastig om wat luxere verblijfplaatsen te vinden? Op ten duur heb je wel eens behoefte aan wat luxer denk ik?

  Lisa

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Lisa,

   Dank voor je bericht. Sorry voor mijn late reactie, maar op dit moment zit ik in het noorden van Lombok waar nauwelijks internet is. Nu gelukkig even wel.

   Maar luxere verblijfplaatsen zijn vaak makkelijk te vinden hoor. Tenzij je echt in het meest lokale plekje bent beland natuurlijk.

   Groet,

   Robbert

   Beantwoorden
 4. Nura

  Hoi Robbert,

  Handig artikel! Ik heb nog een vraagje; Ik ben van plan half oktober tot half november naar Indonesië te gaan, maar ik zou best wel graag (misschien een understatement haha) zon en warmte willen. Een keer een bui vind ik absoluut niet erg, maar enig idee of het (behalve warm) ook een beetje zonnig is in die tijd?
  Alvast bedankt!

  Nura

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Nura,

   Genoeg zon hoor. Zelf ben ik ook in die periode in Indonesië geweest. Het kan tegenvallen, maar de zon zal zich zeker vaak genoeg laten zien. Zelf was ik bijvoorbeeld in november op Karimunjawa waar het heerlijk weer was. In Yogyakarta, daarentegen, regende het weer best wel veel.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*