Bohol: een uniek stukje Filipijnen

Het eiland Bohol in de Filipijnen heeft eigenlijk alles waar je als reiziger naar zoekt. Schitterende stranden, mooie natuur (onder meer de Chocolate Hills en rijstvelden), avontuurlijke activiteiten en zeer goede duik- en snorkelmogelijkheden. Ook kun je er zelf op uitgaan met de scooter om bij de meest onontgonnen plekjes uit te komen.

In deze mini-guide bespreek ik onder meer diverse bezienswaardigheden en activiteiten die je op Bohol kunt zien en doen. Ook geef ik je een aantal handige tips, bijvoorbeeld over de beste reistijd, accommodaties en leuke barretjes waar je naartoe kunt gaan.

Enkele feitjes over Bohol

Enige idee hoe groot Bohol is? Of hoeveel mensen er op dit eiland wonen? In deze intro enkele handige feitjes:

  • Bohol heeft een oppervlakte van 4.117 km² en is daarmee het 10e eiland van de Filipijnen.
  • Er wonen 1.300.000 mensen.
  • Ze ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden van Manila en behoort tot de Visayas-eilandengroep.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Bohol

Het kan natuurlijk niet anders dan dat er op zo’n groot eiland een hoop te beleven valt. In dit gedeelte doe ik mijn persoonlijke suggesties. De volgorde kun je aanhouden om als route te gebruiken als je het eiland bijvoorbeeld met een scooter of mountainbike gaat verkennen. Je kunt starten bij Alona Beach op Panglao en vanuit daar naar de Tarsier Sanctuary gaan en zo verder.

Goed om te weten: het huren van een scooter kost ongeveer 500 Pesos per dag en 2.500 Pesos voor een week. De genoemde bedragen zijn uiteraard onderhandelbaar. Soms lukt het om een scooter voor 400 Pesos per dag mee te krijgen, maar minder zal niet snel gebeuren.

1. Spot spookaapjes bij de Tarsier Sanctuary

Tarsier-Sanctuary
Spookdiertjes zijn een must om te zien als je op Bohol bent

Ken jij ze al, de kleine en ietwat rara aapjes? Ik zeg klein, omdat ze met maximaal 16 centimeter tot de kleinste primaten ter wereld behoren. Ze worden spookdiertjes genoemd, omdat de ogen in verhouding tot hun lichaampje nogal groot zijn.

Bij binnenkomst in de sanctuary krijg je eerst wat algemene informatie aan de hand van een video. Zo wordt er uitgelegd wat voor werk men in het centrum verzet en krijg je meer te weten over de geschiedenis van dit aparte wezentje, dat tevens een bedreigde diersoort is. Het wordt al snel duidelijk dat de aapjes zonder deze opvangplaats nagenoeg uitgestorven zouden zijn.

Zorg dat je goed gefocust bent op de bossen, aangezien de beestjes soms niet groter zijn dan je hand. De entree voor de Tarsier Sanctuary bedraagt 60 Pesos en de rondleiding door het kleine bos duurt ongeveer 10 minuutjes. Ik vond het erg gaaf om deze opmerkelijke beestjes van zo dichtbij te zien.

 

2. Rijd door de Bilar Man-made Forest

Als je op weg bent naar de Chocolate Hills (bezienswaardigheid 3), kom je onderweg door de prachtige bosrijke omgeving van de Bilar Man-made Forest. De weg is ongeveer 2 kilometer lang en ligt vlak langs de plaatsjes Loboc en Bilar.

Ik wil je trouwens aanraden om, als je met de scooter bent, af te stappen en te genieten van de rustgevende omgeving die voornamelijk bestaat uit rode en witte mahoniebomen.

 

3. Geniet van het uitzicht bij de Chocolate Hills

Hét hoogtepunt van Bohol: de Chocolate Hills – maar er is nog veel meer te doen en te beleven op het eiland

Dit is natuurlijk een inkoppertje, aangezien deze trekpleister dé meest populaire bezienswaardigheid van het eiland is. Je zult begrijpen dat deze bijzondere heuvels niet van chocola gemaakt zijn. Ze hebben hun naam te danken aan het gras dat bruin kleurt in de maanden maart tot en met april.

Op de hoogste heuvel is een lookout gemaakt, waar je via een trap kunt komen en van een prachtig uitzicht over het bergachtige landschap kunt genieten. In totaal zijn minimaal 1.268 bergen, een hele hoop om te zien dus. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de Chocolate Hills helemaal niet zo chocoladebruin kleuren, in de meeste maanden is de kleur immers ‘gewoon’ groen. Zeker niet minder mooi, wat mij betreft.

Je kunt hier zowel met de mountainbike en scooter komen. In het laatste geval ben je zo’n 2 uur onderweg vanuit Tagbilaran. Een georganiseerde dagtrip kan ook, maar ik persoonlijk zou ik altijd zelf gaan. Ook omdat je het hier, ondanks dat het er prachtig is, vrij snel gezien hebt en zo op je eigen tempo door kunt gaan naar een andere spot. Bovendien is rijden over het eiland leuk om te doen.

Ik wil je, in verband met de drukte, adviseren om niet in de weekenden te gaan. De entree is overigens 50 Pesos.

Tip: voor avontuur raad ik je aan naar het Chocolate Hills Adventure Park te gaan. Je kunt hier kamperen middenin de natuur en, als je lef hebt, zelfs over een kabelbaan fietsen.

4. Ontdek het mysterieuze Lamanoc

Als je in Anda bent, kun je de Lamanoc Mystic Island Tour doen, iets dat ik je echt wil aanraden. Je dag ziet er als volgt uit:

De trip begint met een boardwalk dwars door een mangrovebos. Loop zeker niet te snel en kijk goed om je heen naar de bijzondere bomen en dieren die hier tussen de takken van de bomen verscholen zitten.

Vervolgens ga je verder naar Lamanoc Island, dit kan zowel te voet als met de boot. Wil je wandelend gaan, dan moet het wel eb zijn zodat je door het water kunt lopen. In het andere geval gebruik je peddelbootjes en ben je in zo’n 10 minuten bij Lamanoc.

Het eiland staat bekend om haar wildgroei, grote kalkstenen kliffen, grotten en eeuwenoude tradities. Lokale bewoners doen hier offers voor natuurlijke geesten die moeten leiden tot goede oogst en visvangsten. Het zou zo zijn dat lokale priesters en medicijnmannen dit al in een ver verleden deden. Best een bizar verhaal vind ik…

Behalve de kennismaking met deze tradities, zijn er diverse bijzondere grotten om te ontdekken. Sommige van deze grotten hebben gediend als crematieplaats, wees dan ook niet verbaasd als je resten van verbrande doodskisten tegenkomt. Ook kom je binnenin prehistorische graffiti en verzamelingen van stalagmieten en stalactieten tegen.

Onderweg vertelt de gids je het bovenstaande verhaal over de geesten, achtergrondinformatie over de rotstekeningen en nog veel meer boeiends. Ga zeker zelf ervaren hoe spiritueel, spookachtig en mysterieus dit eilandje is. De tour kost 300 Pesos.

Tip 1: Lamanoc Island is tevens een schitterende duik- en snorkellocatie.

Tip 2: meer grotten zien? Ga dan naar de kalkstenen Hinagdanan Caves op Panglao Island (Zuidwest-Bohol).

5. Relax op Anda Beach

Anda Beach aan de zuidoostkant van het eiland, is zonder te overdrijven een van de mooiste stranden die je op Bohol gaat vinden. Wat kun je hier verwachten? Parelwit zand, glashelder water en -vreemd maar waar- nauwelijks andere toeristen. Heerlijk toch?

Het strand hoort bij het authentieke dorpje Anda en is te bereiken vanuit de Chocolate Hills via Jagna. Deze rit is ongeveer 90 kilometer en brengt je onder meer langs groene rijstvelden, heuvelachtige landschappen en lokale dorpjes vol met enthousiaste locals.

Andere aanraders voor wat betreft stranden op Bohol zijn: Alona Beach(!), Dumaluan Beach, Bikini Beach en Momo Beach die allen in het zuidwesten op Panglao Island liggen. Verder is ook Doljo Beach in het noordwesten een mooie plek.

 

6. Doe de Loboc River Cruise

Een boottochtje over de Loboc-rivier is tof om gedaan te hebben

Een bezoek aan Bohol is niet compleet als je niet over de plaatselijke rivier hebt gevaren. Vanuit Loboc, op zo’n 25 kilometer van Tagbilaran City, kun je bij de Loboc Church op de boot stappen om deze riviertocht te maken. Je kunt hier eenvoudig met een Jeepney komen.

Onderweg kom je langs verschillende drijvende restaurants (‘floating restaurants’) en zal je er bij eentje een stop maken om te eten. All You Can Eat oftewel zoveel als je wilt. Leuk om te weten is dat je bij sommige eetgelegenheden de kans hebt om met de eerder genoemde spookaapjes op de foto te gaan.

Vervolgens begint de echte cruise en kun je genieten van de prachtige jungleomgeving, het groene water en hier en daar een palmboom schuin-hangend over de rivier. Ook stap je bij een dorpje uit waar locals meer over de plaatselijke cultuur vertellen. En niet alles vertellen trouwens, je kunt een hele dansvoorstelling verwachten waar kinderen en volwassen vol overgave hun muzikale talenten vertonen. Het enthousiasme van deze mensen is bijzonder en indrukwekkend om mee te maken.

Uiteindelijk stop je bij pittoreske de Busay-watervallen waar niet meer verder gevaren kan worden. Vanuit daar keer je om en vaar je terug. De bootcruise duurt ongeveer een uurtje en kost rond de 450 Pesos (eten is inbegrepen).

Tip 1: meer watervallen zien? Ga dan naar de Can-umanrad Falls (in het zuidoosten) en de Mag-Aso Falls (in het zuidwesten). Zeker de Can-umanrad watervallen zijn niet eenvoudig te bereiken -de weg is nogal hobbelig-, maar ze is erg indrukwekkend. Bovendien is er een mooie lagune om in te zwemmen.

Tip 2: als je wat meer actie zoekt, dan kun je ook gaan kajakken met Kayakasia Philippines. In het donker ga je peddelend door een mangrovebos op zoek naar vuurvliegjes die in de bomen fonkelen. Een magische ervaring.

7. Ga op avontuur in het Loboc Eco-Tourism Adventure Park

Dit nationale park staat bekend om de kabelbaan die dwars over de rivier loopt. Verwacht hier geen extreme uitdaging of zo, maar de ervaring is er zeker eentje die je bij zal blijven, ook al duurt ‘ie maar een minuut 🙂 . Alleen al het beginpunt is er eentje voor in de boeken, het uitzicht is hier fantastisch.

Om precies te zijn loopt de kabelbaan over de jungle, de Busay-watervallen en de Loboc-rivier. Inderdaad, precies hetzelfde gebied als waar je tijdens de riviercruise doorheen vaart.

Ik raad je aan om, als je in Loboc verblijft, vanaf de Loboc Church een tricycle te nemen naar het avonturenpark. De afstand is zo’n 3 kilometer en kost je maximaal 100 Pesos. De entree tot het park is 350 Pesos.

Een alternatief is het Danao Adventure Park dat centraal op Bohol ligt. In dit avonturenpark kun je van alles beleven: grotten bezoeken, kajakken, rotsen beklimmen en je kunt via een kabelbaan op grote hoogte boven het oerwoud zweven. Over deze kabelbaan gesproken, ze is liefst 90 meter hoog dus als je hoogtevrees hebt, is dit nogal een opgave. Filmen en foto’s maken is toegestaan, op eigen risico natuurlijk 🙂 .

 

8. Ontdek de nabijgelegen eilandjes

Alona Beach op Panglao is het meest populaire strand van Bohol

Filipijnen bestaat uit meer dan 7.000 verschillende eilandjes, eilandhoppen is hier dan ook een must. Zo kun je een dagtripje doen naar Virgin Island en Balicasag Island. Vanuit Tagbilaran kun je eenvoudig naar Panglao Island komen waar je bij het populaire Alona Beach deze eilandtour kunt boeken.

Goed om te weten: Panglao Island is over land te bereiken, er loopt namelijk een brug van Tagbilaran naar het eiland. Het is er trouwens een stukje prijziger vergeleken met de rest van Bohol.

Op Panglao vind je het eerder genoemde Alona Beach, een strand van zo’n 1,5e kilometer dat bekendstaat als een van de betere duikspots ter wereld. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier vele duikboten aan de kust liggen. Op slechts 100 meter van de kust is een prachtig koraalrif waar je werkelijk ogen te kort komt. Geen PADI? Weest niet getreurd, snorkelen kan natuurlijk ook 🙂 .

Maar even terug naar het eilandhoppen…

Je begint de dag bij het kleine maar erg mooie Balicasag Island. In de ochtend houd je je hier vooral bezig met snorkelen aangezien de koraalriffen hier bijzonder mooi zijn. Het is bijna alsof je hier in een aquarium zwemt, zo helder is het water. Met wat geluk zie je zelfs nog dolfijnen of schildpadden langskomen.

Nadat je hebt gezwommen, gesnorkeld en wat over het eiland hebt gelopen, is het tijd voor een lunch op het strand. Vervolgens stap je op de boot en ga je verder naar Virgin Island.

Via een lange zandstrook kun je naar het eiland lopen. Let trouwens goed op als je in de boot zit, er is een grote kans op het spotten van dolfijnen en zelfs walvissen. De gids zal je hier op attenderen.

Helaas is dit een vrij populaire activiteit, het kan dus nogal druk worden. Echter, je kunt altijd wel je eigen plekje vinden waarbij je in alle rust van de levendige onderwaterwereld kunt genieten. Wat een ander minpuntje is, is dat er veel mensen aanwezig zijn die spulletjes proberen te verkopen.

De kosten van deze trip bedragen, inclusief snorkeluitrusting, zo’n 1.000 Pesos.

 

Backpacken op Bohol: extra tips

Tot slot van deze minigids heb ik nog wat tips voor je. Denk aan de beste reistijd, leuke accommodaties en eetzaakjes die de moeite waard zijn.

 

Wat is de beste reistijd voor Bohol?

De aan te raden maanden om Bohol te bezoeken zijn december tot en met mei. Mei is trouwens de warmste maand, januari de ‘koudste’. Ook de overige maanden kunnen trouwens prima, houd er alleen wel rekening mee dat het van juni tot en met november wat meer regent, al is dit niet schokkend. September is in ieder geval de natste maand.

 

Hoe kom je op Bohol?

Je kunt vliegen naar het plaatsje Tagbilaran of Dumaguete dat op het eiland Negros ligt. Vanuit daar kun je de ferry naar Bohol nemen (2 uur). Als je in Cebu City bent, kun je een ‘fastcraft’ naar Tagbilaran (2 uur) of Tubigon (1 uur en 20 minuten) nemen.

 

Waar op Bohol raad ik je aan om te overnachten?

Ik raad je af om in Tagbillaran te verblijven. Ik heb dit gedaan maar vond het een veel te drukke en ongezellige plek om te zijn. De meeste backpackers trekken naar Panglao. Als je op Panglao Island bent, kan ik je Coco Mango’s Place, Steffi’s Place en Paragayo Resort aanbevelen. In Loboc is slapen middenin de jungle bij Nuts Huts Gotozon een aanrader. Check verder altijd even de apps Booking.com en Agoda voor reviews en de beste deals.

 

Welke eetzaakjes zijn aan te raden?

Je kunt heerlijk eten bij The Buzz Cafe (onderdeel van de Bohol Bee Farm) en bij het wat duurdere Saffron Restaurant (Alona Beach). Een andere aanrader op Panglao is het proeven van de Italiaanse keuken bij Giuseppe Pizzeria & Sicilian Roast dat vlakbij Alona Beach ligt. Tot slot wil ik je The Prawn Farm in Tagbilaran aanbevelen. Mocht je behoefte hebben aan een lekkere (ijs)koffie, dan kun je in Tagbilaran terecht bij Bo’s Coffee.

Wil je iets helemaal anders? Stap dan in Loboc op de Loboc Riverwatch Floating Resto om in een drijvend restaurant te eten. Dit doe je trouwens ook tijdens de eerder genoemde riviercruise. Wel zeg ik erbij dat de mooie omgeving en de culturele show (gegeven door locals) boeiender zijn dan het eten, zeker als ik dit vergelijk met de restaurantjes hierboven.

 

Hoe is het nachtleven op Bohol?

Toe aan een avondje uit? Verwacht in ieder geval geen bruisend nachtleven met clubs zoals bijvoorbeeld op Cebu of Boracay. Het zijn meer laidback-barretjes waar je gezellig wat kunt drinken, met name bij Alona Beach. Een leuke spot om te chillen met een drankje is Aluna Beach Lounge.

Ga jij backpacken in de Filipijnen?

Backpackgids-Zuid-Filipijnen-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Filipijnen-experts heb ik namelijk een superhandige backpackgids speciaal voor de Filipijnen ontwikkeld. Het is een prachtig product geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
50 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Filipijnen-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw