Een avontuurlijke route van 4 weken door Thailand (+ tips)

Ben je op zoek naar een leuke backpack-route voor Thailand? Lees dan verder en bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk. Het uitstippelen van je reis is namelijk geen eenvoudige klus, zo weet ik uit ervaring. Er is tegenwoordig bovendien zoveel info beschikbaar, waardoor het er niet bepaald makkelijker op wordt om keuzes te maken.

Zelf kom ik trouwens al sinds 2011 in het Land van de Glimlach, ik ken de belangrijkste ins en outs dus wel zo’n beetje. Zo woonde ik een poosje geleden maandenlang op het fijne Koh Lanta, een van de heerlijke eilanden die verderop nog uitgebreid aan bod komt.

De route die ik voor je heb uitgestippeld duurt 4 weken en zorgt ervoor dat je het optimale uit je beschikbare tijd haalt. Zonder jezelf voorbij te lopen, want reismoeheid is wel het laatste waar je op zit te wachten. Al moet jijzelf er natuurlijk ook een beetje voor werken om het naar je zin te hebben, dingen komen nou eenmaal niet aanwaaien. Verder beschrijf ik per bestemming een aantal boeiende bezienswaardigheden en leg ik uit hoe je van de ene naar de andere plek reist.

Al met al heb ik er een route van gemaakt die je zowel op bekende als een aantal minder bekende bestemmingen doet belanden. Precies die combinatie zorgt ervoor dat je reis ontzettend veelzijdig wordt. Ik beloof je: de door mij voorgestelde route is helemaal 2024-proof en zal je niet teleurstellen.

Naast het reisschema bespreek ik twee valkuilen die op de loer liggen bij de planning en invulling van je reis. Ik leg tevens uit hoe je jezelf voor deze misstappen kunt behoeden.

Gebruik de onderstaande route als basis voor je trip door Thailand en pas ‘m hier en daar aan aan je eigen wensen en dromen. Wees flexibel en laat voldoende ruimte voor spontane acties. Want juist die spontane acties zorgen vaak voor de mooiste momenten, zo is mijn ervaring 🙂 .

Een route voor 4 weken backpacken in Thailand

De reis brengt je via Bangkok in het groene en met bergen bezaaide noorden van Thailand. Vanuit daar trek je naar enkele tropische eilanden in Zuid-Thailand, waarna je de trip besluit in Bangkok.

De gehele rondreis duurt 29 dagen, het gratis visa on arrival geeft je recht op 30 dagen wanneer je Thailand met het vliegtuig binnenkomt.

In het kort is de route als volgt:

  • Bangkok (3 nachten)
  • Ayutthaya (1 nacht)
  • Chiang Mai (3 nachten)
  • Pai (4 nachten)
  • Surat Thani (1 nacht)
  • Koh Phangan (4 nachten)
  • Khao Sok National Park (2 nachten)
  • Ao Nang (3 nachten)
  • Koh Lanta (4 nachten)
  • Koh Jum (2 nachten)
  • Bangkok (1 nacht)

Lees zeker verder om alles over deze route te weten te komen. En ook om je voorbereiding net een stukje leuker te maken 🙂 .

 

1. Bangkok (3 nachten)

Wat Pho, een icoon in Bangkok

Je start je trip in het knotsgekke Bangkok. Voor velen is het slechts een tussenstop, ik vind het echter een erg leuke en vooral levendige stad. Geef jezelf allereerst even de tijd om te bekomen van de lange reis en neem alle sferen rustig in je op.

Indien je een wilde avond wilt beleven is Khao San Road de beste keuze als backpacker zijnde. Voor een meer relaxte vibe is het nabijgelegen Soi Rambuttri een betere optie. Drink hier iets bij een bar, lurk aan een shisha of geniet er ’s avonds van goede streetfood.

Qua bezienswaardigheden in Bangkok mogen verder een aantal prachtige tempels niet op je lijstje ontbreken. Denk aan de fonkelend gouden Wat Pho, Wat Arun en natuurlijk het vaak geroemde Royal Palace.

Houd je van shoppen? Pak een stokoude lokale bus naar MBK, een gigantische mall waar van alles en nog wat te koop is. En die busrit is net zo goed een ervaring op zich 😀 .

Wanneer je toe bent aan een workout en voor een lokale ervaring wilt gaan, wandel dan naar het Saranrom Park nabij Khao San Road. Je hebt hier een oldschool outdoor-fitness om je spieren onder handen te nemen. Ook als hardloper ben je er op het juiste adres. Je kunt er evengoed in het gras van het zonnetje en de relatieve rust genieten.

Een bruisende avondmarkt om overheen te slenteren is Chang Chui. Grappig detail is dat de markt gebouwd is rondom een oud vliegtuig.

Zoek je een onontdekte spot? Spring in Wongwian Yai op de trein naar Mahachai, je hebt daar een zogeheten ’treinmarkt’ die leuk is om te bezoeken.

Wil je Bangkok op een originele manier ontdekken, waarbij je met een groep andere backpackers en een gids op pad gaat? Ga dan in Bangkok fietsen, onder andere georganiseerd door de bij Nederlandse backpackers beroemde Co van Kessel.

Ten slotte is een boottocht over de Chao Phraya-rivier een aanrader om te doen. Je komt hierbij tevens langs talrijke primitieve houten hutjes, waarvan je je nauwelijks kunt voorstellen dat er mensen in leven.

Uiteraard is er nog véél meer te beleven in de overweldigende Thaise hoofdstad, je leest er meer over in de speciale Bangkok-gids die ik schreef.

 

Het vervolg van de route

Na 3 volle dagen Bangkok reis je in 2 uur met de bus of trein richting het tempelwalhalla Ayutthaya. Vertrek bij voorkeur ’s ochtends vroeg, zodat je overdag de tijd hebt om de boel te verkennen.

 

2. Ayutthaya (1 nacht)

Wat Phra Mahathat en de mystieke Boeddha die verstrengeld is tussen de wortels van de bodhiboom

Ayutthaya staat bekend om eeuwenoude tempels en ruïnes. En laten tempels nou een van die typische dingen zijn waarvoor je naar Thailand bent gekomen. Ja toch?

Ik raad je aan om er in elk geval een volle dag te blijven, zodat je een hoop van de tempels in de oude stad kunt bewonderen. Gaaf is om die verkenning per fiets te doen. In dit geval heb ik 1 nacht voorgesteld, maar aangezien je de nachttrein pakt wanneer je doorreist (zie verder), betekent dit dat je 2 dagen de tijd hebt Ayutthaya.

Enkele mooie tempels om te bezoeken zijn Wat Phra Mahathat, Wat Ratburana, Wat Phra Si Sanphet en Wat Na Phra Mane.

Vergeet tot slot niet om een hapje te eten op de gezellige Bang Lan Night Market en het mierzoete toetje Roti Sai Mai te proberen. Een plaatselijke lekkernij die geliefd is onder zowel locals als toeristen.

Mocht je nou een minder bekend alternatief voor Ayutthaya zoeken, ga dan naar Sukhothai.

 

Het vervolg van de route

Je vervolgt je avontuur met de sleeper train, de nachttrein met uitklapbare bedden, die vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai rijdt (zo’n 12 uur reistijd).

 

3. Chiang Mai (3 nachten)

Wat Lok Mo Li, zomaar een tempel in Chiang. Mai

Chiang Mai is een tempelrijke stad met talloze hippe koffiebars, verrassend veel groen en omringd door glooiende landschappen. Denk alleen niet dat je in oase van rust terechtkomt, de drukte was voor mij namelijk een reden om weg te gaan.

Als gezegd barst het er van de tempels, zo kwam ik geheel toevallig uit bij Wat Lok Mo Li, het heiligdom dat je op de foto hierboven ziet. Een andere tempeltip die ik voor je heb is Wat Chedi Luang.

Een geijkte toeristenspot is het oude centrum, oftewel de Chiang Mai Old City. Dit is bovendien waar de Night Bazaar wordt gehouden. Wat mij betreft is het nabijgelegen Santitham echter een leukere wijk om te verblijven, het is er allemaal niet ietsje authentieker.

Verder is het de moeite om een fiets of scooter te huren en erop uit te gaan richting de bergen en de watervallen. Ga je voor een fiets, dan is een mountainbike is wel écht nodig. Je kunt ook een tuk-tuk inschakelen om de omgeving te verkennen. Sowieso mag je het Doi Suthep-Pui National Park niet gemist hebben. Of trek diep de jungle in en ga voor de ultieme back to basics-ervaring.

Dierenliefhebbers moeten een kijkje nemen in het Elephant Nature Park. Als je wilt kun je er bovendien vrijwilligerswerk verrichten.

Qua nachtleven is Chiang Mai een stuk gemoedelijker en minder losgeslagen vergeleken met Bangkok. Maar absoluut niet minder leuk! Neem eens een kijkje in de Old Town, hier zitten diverse toffe bars. Voor backpackers is de Zoe in Yellow een topper.

 

Het vervolg van de route

Nadat je 3 volledige dagen in Chiang Mai bent geweest, vervolg je de reis met de bus naar het hippiedorp Pai (3 tot 4 uur reistijd). Avontuurlijk ingesteld? Wil je onverwachte dingen meemaken? Huur dan een scooter om op eigen houtje het avontuur naar Pai aan te gaan!

Let op: de weg van Chiang Mai naar Pai wordt ‘de weg met de meeste bochten’ genoemd. Zo kom je onderweg liefst 762(!) bochten tegen.

4. Pai (4 nachten)

Lekker chillen in je hangmat bij Twin Hut in Pai, zo’n typische backpack-accommodatie

Pai is een van mijn favoriete spots in Thailand, net zoals voor veel andere backpackers trouwens. Waarom? Tja, de relaxte sfeer, het vrijblijvende, de mensen. Het is gewoon heerlijk toeven in dit populaire bergdorpje.

Toegegeven, authentiek is het er helaas niet bepaald meer. Ik kwam er voor het eerst in 2011 en sindsdien hebben steeds meer avonturiers Pai ontdekt. Behalve hippies en andere soorten mensen vind je er tevens een hoop lui die vooral gericht zijn op stappen enzo.

Wat is er zoal te doen in Pai?

Huur een scooter en trek richting de hot springs. Je voelt je letterlijk als herboren nadat je hierin bent geweest. Verder is de de avondmarkt reuzegezellig. Andere trekpleisters zijn het Pai Viewpoint, de Pai Canyon, de Nam Lod Cave en de Mo Paeng-waterval. Daarnaast vind je in het centrum tig thee- en koffiebars om te chillen. Je hebt er ook meerdere bars om je ’s avonds te vermaken.

Vandaag de dag is het bovendien legaal om wiet te roken in Thailand, je zult dan ook veelvuldig joint-rokende figuren tegenkomen in Pai. Die waren er al in 2011, toen het overigens stik-illegaal was. Mocht je nog iets anders willen proberen van moeder natuur, check dan het energie-opwekkende kratom. Ik ben fan!

Heb je de tijd en ben je daarbij niet vies van een avontuurtje? Overweeg in dat geval om een deel van de Mae Hong Son Loop te rijden. Met de Mae Hong Son Loop wordt de route langs Chiang Mai, Mae Sariang, Mae Hong Son, Soppong en Pai bedoeld. Het is fantastisch om dit met een scooter te doen.

 

Het vervolg van de route

Eigenlijk vind ik vier dagen voor Pai wat weinig, aangezien het echt zo’n plaats is waar mensen nogal eens langer blijven hangen dan ze gepland hadden. Ik wil je echter zoveel mogelijk van Thailand laten zien in de maand die je hebt, zonder jezelf te overhaast trouwens.

4 nachten is absoluut wel genoeg om goed uitgerust aan het vervolg van je reis te beginnen. Na 4 nachten hijs je de backpack op je rug en vlieg je via Chiang Mai naar Surat Thani (1 uur en 45 minuten reistijd).

Eventueel kun je ook een dag minder in Pai blijven en in de plaats daarvan een nacht in Chiang Mai slapen zodat je dichterbij het vliegveld zit.

 

5. Surat Thani (1 nacht)

Surat Thani is verre van een boeiende bestemming, het is in deze reis zodoende slechts een tussenstop. Vanuit hier stap je op de ferry naar het magische eiland Koh Phangan (2,5 uur reistijd).

Een aanrader in Surat Thani is de San Chao Market, een verrassend toffe en authentieke avondmarkt met een hoop lekkers om te eten.

Als alternatief kun je ook op Koh Samui vliegen, al ben je in dat geval duurder uit. Wil je echter zowel Koh Samui en Koh Phangan in je reis opnemen, dan is dit uiteraard geen slechte keuze.

 

6. Koh Phangan (4 nachten)

Bottle Beach op Koh Phangan

Koh Phangan is het meest boeiende en bovendien veelzijdigste eiland in de regio, als je het mij vraagt tenminste. De twee andere zijn Koh Tao en Koh Samui. Je kunt ook een van deze eilanden kiezen, afhankelijk van wat je precies zoekt.

Laat je niet misleiden door mensen die beweren dat Koh Phangan enkel en alleen een feesteiland is. Dit is regelrechte onzin als je het mij vraagt. Ik heb er maandenlang gewoond, en weet zodoende waarover ik praat.

Kom je niettemin juist voor de Full Moon Party (of een andere rave) om hét bekendste backpackfeest ter wereld een keer mee te maken? Zorg in dat geval dat je de data in de gaten houdt.

Wel leeft Koh Phangan voornamelijk wanneer de Half Moon of de Full Moon-feesten zijn. Vele backpackers verlaten vaak de dag na de festijnen het eiland alweer. Het is daarentegen meer dan de moeite waard om langer te blijven plakken en het eiland verder te ontdekken. Tevens zal je merken dat er een heleboel mensen voor langere tijd zitten, het is bijvoorbeeld een geliefde spot onder digital nomads. Wat mij verder opviel was de grote aanwezigheid van zowel Russen als Israeliërs.

Een van mijn favoriete hikes is die dwars door het regenwoud richting Bottle Beach. Ook de wandeling naar Haad Yuan Beach kan ik je aanbevelen. Verder is het eiland bezaaid met yogascholen, goede koffieshops en healing centers. Qua tempels moet je een kijkje nemen bij Wat Maduea Wan en de Kuan Yin Temple.

Wil je er een dagje op uit om te snorkelen en te kajakken? Het Ang Thong National Marine Park is daarvoor de perfecte bestemming.

 

Het vervolg van de route

Na een dag of vijf op Koh Phangan te zijn geweest, en misschien zelfs wel de Full Moon Party te hebben bezocht, is het welletjes geweest. Stranden en relaxen maken plaats voor weelderige jungle en fysieke uitdaging.

Je gaat een tweedaagse trektocht door Khao Sok maken, zo’n plaats die backpackers koste wat kost in hun schema willen opnemen. Dit hoogtepunt mocht daarom niet ontbreken.

Je reist 2,5 uur terug met de ferry naar de Donsak-haven nabij Surat Thani, vanwaar je per minibus doorreist richting Khao Sok (2,5 uur reistijd).

 

7. Khao Sok National Park (2 nachten)

De iconische hutjes direct aan het meer

Aangekomen in Khao Sok ben je waarschijnlijk redelijk gammel van al het gereis. Zo’n boottocht en busrit kan er best inhakken. Een douche zal je derhalve geen kwaad doen. Fris jezelf op en kom daarna even lekker tot jezelf zou ik zeggen. Doe daarna navraag bij de receptie van je guesthouse voor een trekking door het nationale park, die de volgende ochtend gepland staat.

Een aanrader is om de tweedaagse trip te doen, omdat je in die gevallen het meeste te zien krijgt en bovendien in een huisje aan het fotogenieke Cheow Lan Lake kunt overnachten.

Wat kun je verwachten?

Een boottocht over het meer waarbij je langs schitterende landschappen komt. Naast het tropisch regenwoud zijn het hier de uit het water stekende karstkliffen die de aandacht opeisen. Verder herbergt het natuurgebied enkele gave grotten om te verkennen, onder meer de Tham Khang Khao waarin duizenden vleermuizen zich schuilhouden.

Wanneer de zon onder is, trek je erop uit om gibbons en andere bijzondere dieren te spotten. De kans op het ontmoeten van een gibbon is overigens vrij klein, al hoor je ze gegarandeerd. De dag erop hike je dieper de jungle in met de hoop op het zien van meer wildlife.

 

Het vervolg van de route

Eenmaal terug bij je guesthouse neem je de bus richting Krabi, dieper in het zuiden van Thailand en een dikke 2 uur rijden.

Daar heb je de keus tussen Ao Nang en Krabi Town. Ao Nang is een bruisende toeristenplaats, terwijl in Krabi Town alles een stuk rustiger en authentieker is. In deze route kies ik voor Ao Nang, omdat ik denk dat je je daar als backpacker een aantal dagen prima zult vermaken. Het is echter aan jouzelf wat je doet.

 

8. Ao Nang (3 nachten)

Ao Nang Beach, het uitgestrekte strand van de gelijknamige badplaats

Welkom in Ao Nang, het toeristen-epicentrum van Krabi. De nooit saaie boulevard bulkt van de eetzaken, winkeltjes en touroperators. Ga een dagje chillen op het strand, loop de Monkey Trail en duik eventueel een avond het nachtleven in.

Zin om iets te ondernemen? Huur een scooter en rijd naar het gemoedelijke Klong Muang Beach. De Tiger Cave Temple met liefst 1.237 treden is wat mij betreft een must om heen te gaan. De Boeddha op de top plus het weidse uitzicht zijn een prachtige beloning na de inspannende klim. Op de weg terug is het leuk om nog eventjes te stoppen in Krabi Town en daar op de avondmarkt iets te eten.

Verder kun je vanuit Ao Nang een hoop dagtrips maken. Populair is die naar Railay, maar wees voorbereid op enorme drukte. Een ander veel geboekt uitstapje is de 4 Island Tour.

Het is al met al een gezellige boel in Ao Nang, al heb je het er na een paar dagen echt wel gezien en is een iets rustigere bestemming hoogstwaarschijnlijk precies datgene wat je zoekt.

 

Het vervolg van de route

Vanuit Ao Nang stap je op de ferry naar Koh Lanta, een authentiek eiland en in alle opzichten verschillend van het eerder bezochte Koh Phangan. Zo zie je dus twee eilanden met ieder hun eigen charme.

 

9. Koh Lanta (4 nachten)

Als je niet weet waar je accommodatie te boeken: ga voor een plekje rond Long Beach 🙂

Yep, Koh Lanta is zonder meer een van mijn favoriete eilanden in Thailand. Met name omdat het eiland nog zo authentiek is, en niet wordt overspoeld met feestende toeristen en Instagram-freaks. Het trekt in die zin een type toerist aan dat ik als puur en natuurliefhebbend zou willen omschrijven.

Om bezienswaardigheden af te tikken is Koh Lanta overigens niet de plek die bij je past. Het is hier vooral chillen en bijkomen geblazen. Daarvoor is Long Beach (dit hilarische verhaal moet je checken) mijn persoonlijke aanrader. Pak ook ‘ns een feestje mee een strandbar, bijvoorbeeld bij de Pangea Beach Bar.

Stiekempjes is er ook voor de actievelingen zat te beleven.

Zo zal een dagje scooteren je de nodige mooie ervaringen opleveren. Rijd richting het groene zuiden en ga zo alle stranden af, Nui Bay is echt een plaatje en een goede snorkelspot bovendien. Let wel op de weg, want die is niet altijd even goed. Scheuren, gaten, hobbels… je kent het wel. De andere kant op ligt de Lanta Old Town met haar karakteristieke houten huisjes op palen.

Een ware aanrader is de dagtrip naar Koh Rok, de kleine archipel die bestaat uit Koh Rok Nai en Koh Rok Nok. Dit is zo’n droomplek die je op foto’s ziet en waarvan je je afvraagt of de beelden niet fake zijn. Nou ik zeg je vast: het is er paradijselijk mooi.

Tot slot kun je denken aan activiteiten als een kookcursus, een olifantenopvangplaats bezoeken, hiken door het Mu Koh Lanta National Park en kajakken door de mangroves.

Zoek je in tegenstelling tot een laidback-eiland meer een partyspot? Dan past Koh Phi Phi beter bij je. Koh Phi Phi en Koh Lanta liggen trouwens maar op een half uurtje varen van elkaar. Je zou ze zodoende ook kunnen combineren.

 

Het vervolg van de route

De reis door Thailand is bijna afgelopen. Na 4 nachten op Koh Lanta te zijn verbleven ga je per boot verder naar Koh Jum (20 minuten reistijd), een eiland waar je terug in de tijd stapt.

Lees ook: meer eilanden bezoeken? Bekijk dan mijn ultieme guide voor eilandhoppen in Thailand.

10. Koh Jum (2 nachten)

Mango sticky rice eten op Koh Jum

Yeahhhh, Koh Jum. Wat was dit voor mij een verrassing zeg! Iets helemaal anders dan je gewend bent. Eerlijk, voor idyllische stranden is dit niet de beste plek, al heb je die op Koh Lanta en eventueel Koh Rok al zat gezien.

Nee, Koh Jum is voornamelijk een bestemming die je het gevoel geeft aan boord van een tijdmachine gestapt te zijn. Alsof je de boel 30 jaar teruggespoeld hebt of zo. Het leven gaat hier vele versnellingen lager dan in het hectische Ao Nang of Phuket.

De inwoners ontvangen je met een brede glimlach en zijn serieus blij dat je een kijkje komt nemen op hun eiland. Het kleine Koh Jum is ideaal om met de fiets te ontdekken, al vergisten wij ons in de verraderlijke wegen die steiler bleken dan ze er op ’t oog uitzagen. Doe verder een drankje in een rastabar op Ting Rai Beach, geniet van pittige Thais bij een lokale eettent en word wakker in stilte.

Koh Jum is de perfecte afsluiter van je reis, vooraleer je teruggaat richting Bangkok.

 

Het vervolg van de route

In de vroege ochtend stap je in een houten vissersboot naar Laem Kruat, dit duurt een half uur. Vervolgens is het wederom een half uur voor je op Krabi Airport bent. Hier neem je het vliegtuig richting de laatste bestemming van je reis: Bangkok.

Per bus of trein is de andere optie die je hebt, al ben je dan minimaal 12 uur onderweg. De keuze is natuurlijk aan jou.

 

11. Bangkok (1 nacht)

De My Friends Bar in Soi Rambuttri is een kleurrijke aandachtstrekker

Tot slot van je rondreis door Thailand heb je de tijd om nog eventjes lekker te chillen in Bangkok. Niet teveel meer doen zou ik zeggen, de hotspots die je wilde zien heb heb je waarschijnlijk al tijdens het begin van dit heerlijke backpackavontuur bezocht.

Ik adviseer: boek een accommodatie in Soi Rambuttri of rond het Lumpini Park en geniet van al het bijzonders dat je de afgelopen weken hebt meegemaakt.

 

Valkuilen voor backpacken in Thailand

Serieus, je zult niet de eerste zijn die erin trapt. Let alsjeblieft goed op de volgende twee zaken:

 

Het overschatten van de tijd die je hebt

De sleutelwoorden zijn less is more. Echt waar, ik raad je aan om meer tijd te besteden op minder plaatsen. Het kost vaak veel tijd en energie om van A naar B te komen. Het reizen in de bus, trein en boot zal je zo nu en dan uitputten, daarom is het echt aan te raden om jezelf de tijd te geven om bij te kunnen komen.

De treinreis van Ayutthaya naar Chiang Mai kan er bijvoorbeeld behoorlijk hard inhakken als je nauwelijks een oog hebt dichtgedaan.

Überhaupt ben je gedurende deze maand veel onderweg, wat je hoe dan ook een keer zult voelen. De welbekende man met de hamer.

Het is niet voor niets dat ik voorstel om op sommige bestemmingen 4 nachten te blijven. Misschien heb je in bepaalde gevallen wel langer nodig, helemaal prima uiteraard.

Wil je meer in dit schema proppen? Het kan, al moet je jezelf afvragen in welke mate dit meerwaarde biedt. Bovendien is het toch juist leuk om een plek echt te kunnen ontdekken, in plaats van direct weer je biezen te pakken op ’t moment dat je je net een beetje comfortabel voelt? En nogmaals: reismoeheid is ligt op de loer als je niet op jezelf past.

 

Alles willen plannen

Natuurlijk, enige planning van je trip is een goed streven. Het zorgt voor rust en voorkomt dat je inefficiënte keuzes maakt.

Niettemin adviseer ik je om niet alles tot in detail voor te bereiden. Liever ben je in enige mate flexibel. Indien alles ‘vaststaat’ verdwijnt namelijk het avontuurlijke aspect van je reis, aangezien (bijna) alles voorspelbaar wordt. Zeg nou zelf, het is toch juist gaaf als er dingen op je pad komen die je van te voren niet hebt ingecalculeerd?

Zo heb ik bij locals geslapen middenin de jungle, ontdekte ik Bangkok met een dik twintig jaar oudere kapitein van een onderzeeër, kwam ik gedurende een van mijn reizen spontaan in Myanmar terecht en heb ik een memorabel gesprek gehad met een man uit Maleisië die al bijna 10 jaar backpackend door het leven ging. Had ik deze gebeurtenissen gepland? Nee, in de verste verte niet. Ik denk dat je mijn punt begrijpt.

Dus, gebruik de bovenstaande route vooral als handvat maar pin jezelf er niet op vast. Da’s tenminste hoe ik het aan zou pakken indien ik voor het eerst in Thailand zou gaan backpacken. Ik zal het je sterker vertellen: ik had helemaal geen route en sprong compleet in het diepe. Ook leuk 😉 .

Lees ook: als dit je allereerste backpackreis wordt, neem dan deze tips even door.

Handige linkjes voor deze route

  • Je hoeft je accommodaties niet voorafgaand al vast te leggen, al is dit met de mogelijkheden van tegenwoordig een fluitje van een cent. Booking.com is wat dat betreft een aanrader. Lees rustig de reviews en boek een kamer naar keuze.
  • Een andere tip is om je transport-tickets voor de bovenstaande trajecten online te regelen via 12Go Asia. Dit kan zelfs nog op de dag van vertrek. Je betaalt een kleine commissie, maar dit is bij de lokale reisbureautjes ook het geval.
  • Tours en activiteiten boek je ter plekke of online via een gerenomeerd platform als Get Your Guide.
  • Een scooter huren op bijvoorbeeld Koh Phangan of op Koh Lanta is aantrekkelijk, al kleven er wel bepaalde risico’s aan. Ik leg je in deze gids alles uit.

 

Meer routes voor Thailand

Schaf Backpackgids Thailand aan indien je meer routes voor Thailand zoekt, bijvoorbeeld een voor 2 weken of een waarbij je compleet van de gebaande paden afgaat. Aan alles wensen is gedacht.

Ik heb er vol passie en bevlogenheid aan gewerkt, en behalve de vele routes met handige kaartjes deel ik flink wat insider-tips voor Thailand. Daarnaast geef ik per route extra tips om het reisschema uit te breiden en in te korten.

 

Andere artikelen over Thailand

Vond je dit artikel leuk om te lezen en lees je graag verder? Op de speciale Thailand-pagina vind je onwijs veel verhalen, tips en spannende ervaringen die ik er heb opgedaan.

Ik hoop dat je wat aan deze route door Thailand hebt gehad. Vragen en tips kunnen in de comments worden gedropt 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
64 Antwoorden
  1. Thiadlinde Boelstra

    Hallo, samen met mijn vriend ga ik van 24 juli t/m 15 augustus naar Thailand. Nu is onze route voor nu als volgt: Aankomst 25 juli in Bangkok, vervolgens vliegen we 27 juli naar Chiang Mai om vanuit daar gelijk met een busje door te reizen naar Pai. 2 Augustus willen we naar Phuket vliegen vanuit Chiang Mai. Vanuit Phuket willen we graag naar Ko Tao, Ko Pha Ngan en Ko Samui en vanuit Ko Samui weer naar Bangkok. Nu zijn we vooral opzoek naar reismogelijkheden vanuit Phuket. Alle tips zijn welkom!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Thiadlinde,

      Dat klinkt als een leuke reis!

      Vanaf Phuket kun je een minibus nemen richting Surat Thani (zo’n 3,5 tot 4 uur). Bij de Donsak Pier kun je vervolgens met de boot naar Koh Thao (3 uur). Een andere optie is de publieke bus vanaf de Phuket Bus Terminal. Weet wel dat dit langer duurt, namelijk 5 tot 6 uur.

    2. Heey Thiadlinde,

      Wat een avontuurlijke reis!

      Ik ben met de minivan naar Surat Thani gereden vanaf Phuket dit duurde een kleine 4 uurtjes maar er is genoeg te zien…
      Ben toen met de boot naar Koh Thao gevaren vanaf de Donsak Pier dit duurde ongeveer 2,5 tot 3 uren maar ook goed te doen.
      Wat daar ook kan en wat je geadviseerd kan worden is Public transport, de bus Terminal in Phuket, maar dat heb ik niet gedaan want dit duurt veel langer en minder comfy…dus, Thiadlinde doe je voordeel ermee.
      Ik ben in Thailand van 25 juli t/m 20 augustus voor een zakelijk bezoek en heb daar ook veel toeristische contacten, mocht je dan vragen hebben kun je mij bereiken op het nummer 0049 1722 824 947 fijne vakantie toegewenst alvast.
      Groetjes,

      Harry MCL Neurologie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Arjan,

      De kosten zijn echt voor iedereen verschillend… Dit kan 600 per maand zijn, maar ook 1.300 als je veel uitgaat, (dure) activiteiten doet, geen kamers deelt, nauwelijks lokaal eet en weinig van lokale transportopties gebruikmaakt.

      Zelf reis ik in Thailand altijd behoorlijk low-budget met zo’n €15 tot €20 per dag. Ik onderneem veel dingen zelf en blijf vaak wat langer op dezelfde plek blijf waardoor ik relatief weinig aan transport kwijt ben.

      Groet,

      Robbert

  2. Timon

    Hallo!

    Wat ontzettend interessant en leuk om de verhalen te lezen!
    M’n beste vriend is door heel Azië aan het reizen en ik ga hem opzoeken in Thailand. Ik vlieg op 26 december en ik blijf tot 15 januari, dus eigenlijk heb ik van 27 december tot 14 januari de tijd om zoveel mogelijk van Thailand te zien..
    Ik heb de volgende planning in gedachten, maar ik ben bang dat dit niet haalbaar is.. zouden jullie mij kunnen zeggen of dit mogelijk is en zo niet, wat zou ik dan laten vallen?

    27 december 08:30 – landen bangkok.
    28 december – bangkok
    29 december – Pai
    30 december – Chiang mai
    31 december – Chiang mai
    1 januari – Ayuthaya
    2 januari – Kanchanaburi
    3 januari – Koh yao
    4 januari – Koh phangan
    5 januari – Khao Sok National park
    6 januari – Phuket
    7 januari – Phuket
    8 januari – Phang nga Bay
    9 januari – Krabi
    10 januari – Krabi
    11 januari – Ko Phi Phi
    12 januari – Koh Lipe
    13 januari –
    14 januari – 10:15 vlucht terug naar huis vanaf Bangkok

    Ik heb nog 0.0 ervaring met backpacken en ik begrijp dat dit misschien iets te veel van het goeie is. Ik vind het alleen lastig om dingen weg te strepen, dus als iemand me hier bij zou kunnen helpen, graag!

    Groetjes,

    Timon

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Timon,

      Dat lijkt mij inderdaad een wat heftige planning. Persoonlijk zou ik in ieder geval nooit voor slechts 1 dag op een eiland blijven. Het reizen gaat je dan waarschijnlijk tegenstaan waardoor je uitgeput raakt. Phuket zou ik persoonlijk enkel als tussenstop pakken, dan vind ik de nabijgelegen eilanden veel boeiender.

      Ook is de vraag: wat zoek je? Phi Phi is meer voor het party-gebeuren terwijl Koh Lipe (of Koh Lanta) vooral lekker laid-back zijn.

      Compleet (op maat) uitgestippelde routes vind je trouwens ook in mijn e-book, wellicht heb je daar wat aan?

  3. Peetje

    Hoi
    We hebben tickets al geboekt voor 13 april t/m 6 mei 2017.
    Nu zou een kennis die een reisbureau runt de reis verder regelen maar de kosten liepen behoorlijk op 2200 euro pp buiten het vliegticket.
    Nu wil ik wel zekerheid….. en ga niet zo op de bonne fooi maar hoe reis je van A naar B. Is dat met trein/bus goed te doen? Moet je dat van te voren plannen?
    Hoe kan ik de plaatsen waar ik heen wil het beste aan elkaar knopen qua vervoer, daar zit ik nog mee.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Petra,

      Dat is buitensporig duur ja en wat mij betreft echt grote onzin om te doen.

      Met de trein en bus is in Thailand hartstikke goed te doen. Doorgaans een dag van te voren te boeken, zowel online, bij travel agencies of bij het station zelf. Nooit problemen mee gehad en allemaal super geregeld. Wel raad ik je de nachttrein aan boven een bus, aangezien de nachttrein in Thailand bedden heeft. Dat ligt toch net even wat fijner dan een stoel die naar achter is geklapt.

      Maak je verder niet te veel zorgen, dit moet zeker goed komen. Kijk een beetje waar je heen wilt en het transport is zo geregeld. Je kunt ook altijd navraag doen in het ho(s)tel waar je verblijft.

      Wellicht heb je ook wat aan de reisgidsen die ik heb geschreven. In een van de uitgaves staan talloze routes inclusief transportopties. Kijk maar even 🙂 .

      Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

      Succes en een fijne reis!

  4. Mel

    Hi Robbert,

    Wat een toffe site en goede adviezen! Ik vlieg 2 maart naar Bangkok en wil in +/- 4 maanden Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië bezoeken. Omdat er 12 maart Full Moon Party is wil ik eigenlijk in het zuiden beginnen (ook om even lekker bij te komen op de mooie stranden :)) Zou je mij adviseren om vanuit het Zuiden naar het Noorden te vliegen of toch door het binnenland via Bangkok? Zou ik dan dingen in het midden/oosten missen die de moeite waard zijn? Alvast bedankt voor je advies!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Mel,

      Het noordoosten is ook zeker de moeite waard, Isaan is het nog onontdekte gedeelte van Thailand.

      Het ligt er een beetje aan hoe lang je in Thailand wilt blijven. Alles van Thailand zien in 30 dagen betekent dat je jezelf voorbij gaat lopen. In dat geval zou ik er daarom voor kiezen om van zuid naar noord te vliegen…

      Groet, Robbert

  5. Lisa

    Ik ben aan het plannen om van het zomer naar Thailand te gaan, echter kan ik maar maximaal 20 dagen gaan. Wat zou dan de beste route zijn om zo veel mogelijk te zien. Ik ben wel echt in voor activiteiten en natuur en de party eilanden en feestjes vind ik wat minder interessant. Ik hoop dat je mij kunt helpen 😉

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lisa,

      Houd je ook van steden of juist minder?

      Qua natuur en activiteiten kan ik je voor 3 weken een trip naar het zuiden aanraden. Je kunt starten in Bangkok en een uitstapje maken naar Ayutthaya. Vanuit Bangkok kun je vervolgens via Khao Sok National Park afzakken naar het Koh Lipe, eventueel via Krabi en bijvoorbeeld Koh Lanta. Een aanrader is om daar het avontuurlijke en schitterende Koh Tarutao te bezoeken.

      Voor compleet uitgewerkte routes (ook voor 2 tot 3 weken) raad ik je trouwens mijn e-book ‘Fantastische Routes Door Azië’ aan.

      Als je nog vragen hebt, let me know.

      Groet, Robbert

  6. Jens

    Hallo Robbert,

    Wat super interessant en gaaf wat je allemaal mee maakt.
    20 juli ga ik voor het eerst samen met mijn vriendin backpacken.
    Omdat we hoorde dat Thailand erg ”backpackvriendelijk” is hebben we er voor gekozen om een maand daar naar toe te gaan.
    Nu vinden wij het alle twee hartstikke spannend en hebben we een route op papier gezet. Tot nu toe hebben wij alleen de ticket vast staan en 2 nachten een hotel in Bangkok. Heb je tips voor ons of we al van te voren wat moeten vast leggen of wijzigingen in het schema? Ik hoor graag hoe je hier over denkt.

    20 juli vertrek vanaf Schiphol
    21 juli 06:05 aankomst Bangkok
    21 juli Bangkok
    22 juli Bangkok
    23 juli Bangkok  Kachanaburi
    24 juli Kachanaburi
    25 juli Kachanaburi Ayutthaya
    25 juli Ayutthaya
    26 juli Chiang Mai
    27 juli Chiang Mai
    28 juli Chiang Mai
    29 juli Chiang Mai  Pai
    30 juli Pai
    31 juli Pai
    1 augustus Pai
    2 augustus Pai  Chiang Mai  Surat Thani
    3 augustus Surat Thani
    4 augustus Surat Thani
    5 augustus Surat Thani
    6 augustus tm 10 augustus Ko Tao
    11 augustus tm 15 augustus Koh Phangan
    18 augustus Bangkok
    19 augustus Bangkok
    20 augustus vertrek 00:50 Bangkok
    20 augustus aankomst 10:20 Schiphol

    Groetjes Jens

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jens,

      Leuke planning!

      Persoonlijk zou ik Surat Thani inwisselen voor Chumphon. Vanuit daar ben je namelijk een stuk sneller op Koh Tao. Chumphon zelf is ook nog best wel leuk en heeft mooie stranden.

      Maar wat denk je van het diepe zuiden bij Satun? Daar heb je o.a. Koh Lipe, Koh Tarutao en Koh Adang. Prachtige plekken. Of willen jullie naar Koh Phangan voor de Half Moon Party op 15 augustus 2017?

      Verder mis ik de dagen 16 en 17 augustus in je schema…

      Groet, Robbert

  7. Rachel

    Hoi Robbert,

    Wat heerlijk om je verhalen te lezen! ik ben nogal laat met m’n vraag, hopelijk lees je het nog voordat ik ga…
    a.s 23 juli vertrek ik namelijk al voor bijna 3 weken naar Thailand… ik heb nog niks geboekt behalve m’n ticket. Wel wil ik voor aankomst een hostel boeken. Ik was van plan om 1 nacht in Bangkok te boeken en dan de volgende dag verder te reizen… maar door je verhalen over Bangkok wil ik hier toch wel wat langer blijven. Misschien beter op de terugweg. In 2004 ben ik ook 3 weken in Thailand geweest. Niet als backpacker, dus alles heel anders beleefd. Vond Bangkok toen een stinkstad. Maar wil het toch weer proberen! Ik ben iemand die veel twijfelt omdat ik veel leuk vind. Maar m’n ideeen zijn om te gaan naar
    Ayutthaya, sukhotani, phimai, Chiang mai,Pai en misschien nog Chang Rai. Verder zou ik heel graag in een hutje aan zee op een rustig strand willen verblijven. Verder lijkt het me fantastisch om een aantal fietstochten te doen. Yogalessen en kooklessen.
    Ik ben vorig jaar begonnen met meditatielessen en daardoor geïnteresseerd in het boeddhisme.

    Ik vraag me af om mijn idee haalbaar is of dat ik beter kan kiezen voor een deel van Thailand. Ik wilde sowieso niet helemaal vastpinnen maar een beetje richtlijn is toch handig voor zo’n korte periode? Ik kijk uit naar je reactie 😉

    Hartelijke groet,

    Rachel

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Rachel,

      Bedankt voor je mailtje.

      Heel leuk plan heb je…

      Fietsen kun je doen in Bangkok, Sukothai (niet Sukothani 😉 ) en natuurlijk in Ayutthaya.

      Dat hutje op het strand, daarvoor zou ik naar het (diepe) zuiden van Thailand gaan. Dit kan Krabi en omgeving (bv. Koh Jum) zijn, maar bijvoorbeeld ook Koh Lipe en de eilandjes die daarbij liggen. Vanwege de beschikbare tijd, zou ik een vlucht boeken vanuit Chiang Mai naar Krabi of Hat Yai (Koh Lipe) vliegen. Surat Thani kan ook, indien je richting Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui wilt.

      Wat ik je aanraad: kijk eerst hoe lang je in het noorden denkt nodig te hebben. Wil je dan alsnog naar het zuiden, dan kun je een paar dagen van te voor die vlucht boeken. Ikzelf heb in Thailand meerdere malen kort van te voren geboekt (o.a. met Nok Air) en nog steeds was het erg goedkoop, soms zelfs goedkoper dan de trein!

      Groet, Robbert

  8. Chris

    Hoi Robbert,

    Wat heb je een leuke site en goede adviezen 🙂

    Ik zou aflopen dec met vriendin voor de eerste keer in Azië rondreis maken van 8 weken in Thailand, Vietnam en Cambodja. Helaas is dat door privé omstandigheden niet doorgegaan. Wij balen er nog steeds van:(

    Nu willen we graag in okt 17 dagen rond gaan reizen in Thailand. Vietnam en Cambodja gaan we andere keer. Helaas kan mijn vriendin dit jaar geen 8 weken vrij krijgen.

    De reis in dec was helemaal van te voren geregeld maar nu willen we gaan backpacken. Niet veel van t voren regelen.

    Ik heb twee vragen en ik hoop dat je mee kan helpen.
    Ik lees vaak dat het in okt geen goede tijd is om naar Thailand te gaan. Klopt dat ?
    Heb je advies welke steden in 16 dagen we kunnen gaan en laatste twee of drie dagen een strand vakantie en welke route we kunnen volgen?

    Ik hoor graag van je en alvast erg bedankt voor je reactie.

    Groetjes, Chris

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Chris,

      Bedankt!

      Oktober is prima, zoals dat voor het hele jaar geldt. Ja, officieel is het regenseizoen, maar doorgaans betekent dit een fikse bui per dag.

      Welke steden? Ligt er een beetje aan waarnaar jullie op zoek zijn…

      Sowieso Bangkok plus Chiang Mai en dan vanuit daar het vliegtuig pakken naar Surat Thani, Krabi of Hat Yai. Via deze drie plekken kun je prachtige eilanden bezoeken. Ikzelf vind Koh Lipe en omliggende eilandjes erg leuk.

      Groet, Robbert

      1. Chris

        Hoi Robbert,

        Dank voor je snelle reactie.

        We nemen wel de risico en hopen dat het weer meevalt.

        De steden weten we niet echt want we zijn nooit naar Azië geweest. We willen graag het land en cultuur verkennen en dat we volgende een hele grote rondreis maken. Mijn Vriendin wil heel graag een keer voor olifanten verzorgen:)

        Met jou ideeën heb ik een route gemaakt.

        14 t/m 17 okt in Bangkok
        17 t/m 19 okt Chiang Mai
        19 t/m 22 okt Krabi
        22 t/m 26okt Koh Lipe

        29 okt van Krabi naar Ams.

        Denk je dat het haalbaar is? We hebben tot 29 okt. Evt langer in een stad blijven of een andere stad voor Krabi bezoeken ?

        We hebben tot op heden met alle onze vakantie alles van te voren geregeld. Deze keer willen we echt gaan backpacken en nietes van te voren regelen. Heb je tips als we dat gaan doen met deze route en wat zeker in deze steden moeten doen ?

        We kijken uit naar je reactie:)

        Groetjes, Chris

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hey Chris,

          Je plan is zeker haalbaar. Wil je vanuit Krabi geen eilanden bezoeken trouwens? Bij Koh Lipe liggen ook nog enkele mooie (verlaten) plekken, zoals bijvoorbeeld Koh Tarutao en Koh Adang.

          Voor olifanten raad ik jullie trouwens aan om naar het Elephant Nature Park bij Chiang Mai te gaan te gaan.

          Mijn tips voor Bangkok vind je in dit artikel en m’n aanraders voor Chiang Mai kun je hier vinden.

          Jullie kunnen trouwens ook wat langer in Chiang Mai blijven en bijvoorbeeld ook naar Pai gaan. Vanuit Chiang Mai kun je naar Hat Yai vliegen om zo naar Koh Lipe te komen. Ik zou zeggen: bekijk gewoon even ter plaatse wat bevalt 🙂 .

          Groet, Robbert

    1. Avatar foto
      Robbert

      Surat Thani zelf is niks bijzonders. Ik zou er enkel heengaan als je naar Koh Samui, Koh Phangan en/of Koh Tao wilt gaan. Voor Koh Tao is Chumphon overigens een betere optie.

      1. Chris

        Hoi Robbert,

        We gaan via Krabi paar eilanden bezoeken. Thx voor tips van de eilanden 🙂

        Bedoeld je om Krabi over te slaan en ipv naar Hat Yai te gaan ? Ik heb naar info over Pai gekeken en het zit er prachtig uit 🙂 Daar gaan we zeker naar toe.

        Koh Tao ziet er mooi uit maar ik denk dat het niet haalbaar is om erbij te doen.

        Super bedankt Robbert:)

        Groetjes, Cheris

        1. Avatar foto
          Robbert

          Ja dat bedoel ik inderdaad, stel dat je langer in Chiang Mai wilt blijven. Maar goed, van de eilanden rond Krabi kun je ook de boot naar Koh Lipe pakken.

          Koh Tao zou ik er zeker niet bij doen nee, veel te weinig tijd. Maar ik zei dit omdat je aangaf misschien naar Surat Thani te willen gaan, waar weinig aan is wat mij betreft 😉 .

  9. Chris

    Hoi Robbert,

    Dank je wel voor snelle reactie.

    Ik ben bijna met de route klaar. Ik ga eind van de week alles boeken 🙂

    Ik laat je weten hoe het gegaan is. We hebben erg zin in.

    Wij willen je ontzettend bedanken voor al je hulp.

    Groetjes, Chris

  10. Angela

    Hallo,

    Mijn zus en ik willen graag samen naar Thailand. Zou je eens willen mee kijken met onze route. We willen ongeveer 25 dagen blijven.

    Bangkok — koh tao — surat thani (tussen stop) — khao sok — kanchanburi — chiang mai — ayutthanya — bangkok

    We moeten alleen ons nog goed verdiepen hoe we ergens kunnen komen. Als ik deze site mag geloven zie ik dat je gemakkelijk van Bangkok naar koh tao met een nachttrein, een stukje met de bus en met een ferry kan. https://www.bmair.nl/Informatie/Thailand/treintickets_in_thailand/bangkok_koh_tao.htm

    Van kanchanburi naar Chiang Mai wouden we met de VIP bus. Verder is het vervoer hoe we er komen nog onduidelijk. Heb je hier tips voor? Is deze reis haalbaar? Of zou je zeggen dat het handiger is om niet helemaal naar het noorden te gaan om Chiang Mai mee te nemen in de route.
    We zitten qua datum nog een beetje met een vraag teken. Of we willen eind feb gaan zodat we maart er kunnen zijn. Of eind mei zodat we er juni kunnen zijn. Verder wordt het onmogelijk met ons werk om vrij te krijgen. Wat raad je aan? Juist in maart of juni. Het hele warme lijkt ons niet handig. Maar om met heel veel regent te zitten lijkt ons ook niet ideaal.
    Alle tips zijn welkom

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Angela,

      Naar Koh Tao is inderdaad eenvoudig, zie anders ook mijn blog daarover.

      De VIP-tickets kun je op het busstation van Kanchanaburi kopen. De reis duurt 11-12 uur. Je kunt ook vanuit Kanchanaburi naar Ayutthaya gaan en vanuit daar de nachttrein naar Chiang Mai pakken. Deze trip duurt in totaal zo’n 12 tot 13 uur.

      Persoonlijk zou ik in maart gaan, in juni heb je wat meer kans op regen (al valt dit waarschijnlijk heel erg mee). In maart wordt het doorgaans wel erg warm… Maar goed, dit kan in juni net zo goed het geval zijn.

      PS. Ik zou zeker ook Koh Lipe en de omliggende eilanden adviseren 🙂 .

      Hele fijne reis in ieder geval!

      Groet, Robbert

  11. Hoi Robbert,

    Wat een leuke site!
    Ik ga 18 november voor 3 weken richting Thailand en heb zelf op gevoel wat in elkaar gezet. Uitgangspunten : voornamelijk lekker
    Relaxen, natuur, eilanden maar wel ‘s avonds een leuke bar kunnen bezoeken.
    Vroeg me af of je een blik kan werpen op mijn reis qua keuze(mis ik iets geweldigs?..:-), of de route niet te ‘vol’ en logisch in reisvolgorde is.
    Bangkok 2 dagen
    Ayutthaya 2 dagen
    Khao sok park 3 dagen
    Koh Phi Phi 3 dagen
    Koh Lanta 4 dagen
    Koh Lipe 4 dagen
    Koh Tarutao 2 dagen
    Bangkok via Pak Bara 1 dag

    In ieder geval alvast bedankt voor de moeite!

    Groet Mark

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Mark,

      Leuke trip, tof ook dat je Koh Tarutao aan je schema hebt toegevoegd. Je zou in die regio ook naar aan Koh Adang en Koh Bulon kunnen denken.

      Koh Phi Phi vind ik zelf niet boeiend, maar misschien dat je het in combinatie met Koh Lanta wel prettig vindt (uitgaan en levendigheid versus relatief rustig).

      Terug naar Bangkok zou ik trouwens vliegen via Hat Yai (kun je komen vanuit Pak Bara).

      Groet,

      Robbert

  12. Bodien

    Hi Robbert!

    Thanks voor je goede tips en advies, je schrijft leuk! 3 juli t/m 7 aug 2018 maak ik mijn eerste echte reis door Thailand en eerlijk gezegd vind ik het wel een beetje spannend allemaal. Ik ga alleen en ben totaal niet bekend met backpacken, maar dit zie ik juist als een uitdaging en heb er nu al heel veel zin in! Ben van plan om niet te veel uit te stippelen en ik het allemaal wel zie wat er op me af komt. Hoorde wel dat het regenseizoen is maar dat lijkt me echter niet een mindere periode om dan te reizen? Misschien een heftige regenbui van een uurtje en dan weer mooi weer?
    Ik ga sowieso regelmatig spieken op je blog voordat ik ga!

    Groetjes Bodien

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Bodien,

      Dankjewel!

      Regenseizoen kan tegenvallen, maar doorgaans komt het inderdaad neer op een fikse bui aan het eind van de middag / begin avond.

      En het alleen reizen… ja, dat is zeker spannend. Maar je gaat er (waarschijnlijk) geen spijt van krijgen 😉 .

      Als er nog wat is, hoor ik het graag.

      Groet, Robbert

  13. Britt

    Heyy Robbert,

    Heb al veel gelezen op je site! Ik wil aankomende maart vertrekken naar Thailand voor ong. 3/4 weken en daarna nog door naar Indonesie voor ongeveer hetzelfde aantal weken. Nu lees ik overal dat het zeker in maart zo enorm heet is in Thailand, en dan vooral in het noorden. Nu ben ik zelf wel wat gewend, maar ik zie het niet zitten om met zo’n ontzettend heet weer op pad te gaan in de middag, terwijl ik juist wel graag veel natuur wil zien van het land. Ik zat daarom vanwege de weersverwachting te denken om in Chiang Mai te beginnen en van daaruit naar het zuiden te gaan(het liefst zonder binnenlandse vluchten), maar is dit ook te doen en heb je evt tips voor routes? Alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Britt,

      Is zeker te doen. Bijvoorbeeld zoiets:

      – Chiang Mai
      – Ayutthaya
      – Bangkok

      En zo door naar het zuiden.

      Maar hoe dan ook zal je er in maart zijn, aan welke kant je ook begint.

      Groet, Robbert

      1. Britt

        Super bedankt voor je berichtje! Vind je het zelf wel aan te raden om in deze periode te reizen? Of heb je alternatieven voor een ander land? Had zelf nog gekeken bij Sri Lanka, maar hierbij waren vooral bij de routes teveel tempels voor mij.

        1. Avatar foto
          Robbert

          Ikzelf zou er geen problemen mee hebben. Zeker niet in het zuiden waar je stranden hebt. Het probleem in maart is alleen dat het smokey season dan in Chiang Mai en omstreken is. De rest van het land kan je wel gewoon bezoeken.

  14. Pat

    Wat een leuke site!
    Misschien kun je mijn man (62)en mij (48)op weg helpen.
    Wij willen begin mei 2 weken door Thailand gaan trekken. Nog nooit gedaan, dus erg spannend. Heb je een idee voor een route voor ons alsjeblieft? Alvast heel erg bedankt.

      1. Pim

        Beste Robbert,

        Ik wil graag 22 dgn door Thailand rondreizen en heb zelf een route uitgestippeld. Is dit haalbaar?

        Rondreis Thailand 22 dagen:

        Dag 1. : Amsterdam – Bangkok

        Dag 2-4. : Bangkok

        Dag 5. : Ayutthaya (ovn Korat)

        Dag 6. : Phimai Park-Suan Hin Ngam (ovn Loei)

        Dag 7. : Loeivallei-Huay Krating meer (ovn Phrae)

        Dag 8. : Gouden Driehoek-Chiang Rai

        Dag 9. : Chiang Rai-Chiang Mai

        Dag 10-11: Chiang Mai

        Dag 12. : Lampang-Sukothai Park (ovn Phitsanulok)

        Dag 13. : River Kwai-Kanchanaburi

        Dag 14. : Kanchanaburi

        Dag 15. : Damnoen Saduak-Nakhon-Surat Thani (nachttrein naar Surat Thani)

        Dag 16. : Surat Thani-Koh Samui ( va Pier Don Sak ferry naar Koh Samui, zes ovn )

        Dag 17-21. : Koh Samui

        Dag 22. : Koh Samui-Bangkok-Amsterdam

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Pim,

          Ziet er prima uit!

          Je zou ook kunnen overwegen om vanuit Kanchanaburi naar Bangkok te gaan en te vliegen richting Trang of Hat Yai. De eilanden daar (Koh Lipe, Koh Adang, Koh Bulon, Koh Tarutao (Hat Yai) – Koh Kradan, Koh Mook en en mindere mate Koh Ngai (Trang)) vind ik eerlijk gezegd een stuk paradijselijker dan Koh Samui. Weet ook dat vluchten vanaf Koh Samui naar Bangkok erg prijzig zijn, je betaalt al snel meer dan 100 euro voor een enkeltje.

          Veel plezier!

      2. laura

        Hoi Robert,

        ik heb een kleine 3 weken te besteden (16-7 t.m 3-8)> wat raadt jij aan aangezien het dan het regenseizoen is? Klopt het dat ik naar de oostkust moet voor mooie stranden en het mooiere weer? Verder begin ik in Bangkok en wil ik met de nachttrein naar chiang mai (is dat goed te doen met je bagage?) Ook zou ik 2 dagen jungle en watervallen willen doen en naar een echt diervriendelijk park. IK hoop dat je me kan helpen… Groetjes laura

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Laura,

          Regenseizoen hoeft helemaal niet te betekenen dat het continu regent, verre van zelfs. Het zijn meestal korte intensieve buien aan het eind van de middag, al kan dit natuurlijk afwijken…

          Het kan dan net zo goed lekker zijn rond de oostkust als de westkust van Thailand… Wel is het zo dat bijvoorbeeld de Trang-eilanden (west) doorgaans een heftigere regenseizoen kennen dan Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui (oost). Wel vind ik persoonlijk de westkust paradijselijker en minder toeristisch…

          De nachttrein naar Chiang Mai is prima te doen met je bagage. Sluit je tas af met een slotje en je bergt ‘m op in het bagagerek. In Chiang Mai zou ik naar het Elephant Nature Park gaan. Jungle kun je ook in de buurt van Chiang Mai doen, of bijvoorbeeld in het Khao Sok National Park.

          Fijne reis 🙂 .

  15. Helene

    Hoi Robbert, leuke site!
    Ik wil in maart/april een tai chi cursus volgen in Thailand, zit te denken aan Chiang Mai. Lees wel veel over smokey season, heb jij daar ervaring mee?
    of heb je mogelijk andere tips om een paar weken tai chi en een rondreis van 3-4 weken te combineren?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Helene,

      Zelf ben ik nog nooit tijdens het Smokey Season in Chiang Mai geweest. Wel heb ik er andere mensen over gehoord, en kun je die regio dan echt het best vermijden. Waarom niet in Bangkok of op een van de eilanden?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Cursussen weet ik niet, maar op bv. Koh Phangan en Koh Tao heb je wel plekken waar ze Tai Chi geven, bijvoorbeeld het Grounded Koh Tao’s Wellbeing Center.

  16. Roos

    Hoi! Ik ga in januari 6,5 weken reizen. Eigenlijk wil ik zoveel mogelijk van Thailand zien, maar omdat je maar een visum voor 30 dagen krijgt heb ik gehoord dat je daarvoor een uitstap naar een ander omliggend land moet maken. Zo kan je vervolgens weer een nieuw 30 daags visum krijgen wanneer je Thailand opnieuw binnenkomt. Ik heb een retourvlucht Ams – Bangkok geboekt. Welk land raad je aan om bijv 1,5 vd 6,5 week te verblijven? Is Maleisie dan een goed idee? Of heb je nog betere tips?

    Alvast heel erg bedankt!

  17. Marin

    Hoi,

    Mijn vriend en ik willen in april gaan en nou vroeg ik me af of je alles maanden van tevoren moet regelen of op de dagen zelf? Dus echt vervoer, verblijf etc. Ook ben ik benieuwd waar wij heel luxe kunnen overnachten voor goede prijsjes.
    Super interessante blog trouwens!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Marin,

      Je kunt makkelijk alles daar regelen, ik heb nog nooit dingen echt van tevoren vastgelegd.

      Qua accommodatie: voor welke bestemming bedoel je? Ik raad je aan om de apps van Agoda en Booking.com te downloaden, filter op prijs en beoordeling en zo vind je een plek die sowieso voldoet aan je wensen.

      Groet, Robbert

  18. Robbert

    Hoi naamgenoot,

    Voor mijn reis door Thailand wil ik vanaf Bangkok naar Koh Tao en Koh Phangan. Daarna wil ik naar Chang Mai en Pai, adviseer jij om weer terug te reizen via Bangkok naar Chang Mai of om via Surat Thani/Krabi het vliegtuig naar Chang Mai te nemen?

  19. Devin

    Beste Robbert,

    Bedankt voor al je levens verhalen over Thailand.
    Mijn vriendin en ikzelf gaan over 6 maanden 14 oktober naar Thailand voor 41 dagen.
    Nu is de bedoeling om 30 dagen in Thailand te verblijven en de laatste 11 dagen ergens anders rond te trekken. Kan je ons eventueel tips/tricks geven wat jij een aanrader vind om zeker die 11 dagen mee te kunnen pakken?
    Het heeft ons al goed geholpen om jouw verhalen te kunnen lezen en eventueel hoe onze planning er uit gaat zien.

    Groet,
    Devin

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Devin,

      Dan zou ik Siargao in de Filipijnen aanbevelen als je van eilanden houdt waar je behalve relaxen ook wat dingen kunt ondernemen. Wil je een leuke stad bezoeken, dan kun je ook naar Kuala Lumpur gaan en dit combineren met Penang en Langkawi. Je kunt Langkawi met de boot bereiken vanaf bijvoorbeeld Koh Lipe (Thailand). Ook Cambodja is een aanrader als je geïnteresseerd bent in de (trieste) geschiedenis van het land. Phnom Penh is dan waar je heen vliegt. Afsluiten kan vervolgens op een heerlijk eiland als Koh Rong Samloem.

      Veel plezier!

  20. Suus

    Hoi, ik ga voor het eerst alleen backpacken en dit lijkt mij dit een mooie route. Alleen kom ik 26juni om 8:30 aan in bangkok. Graag zou ik naar de full moon party gaan op 7juli, hoe kan ik dat passen in de planning? Kan ik plaatsen omwisselen of weglaten? Zodat het goed uitkomt qua datums

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Suus,

      Dan zou ik vanuit Chiang Mai direct naar Surat Thani vliegen. Daar kun je vanaf de Donsak Pier een high speed ferry naar Koh Phangan pakken. Surat Thani is overigens nog dichterbij Koh Phangan dan Chumphon, en -zeker omdat er vanuit Chiang Mai directe vluchten heengaan- voor jou de beste optie.

      Als er nog wat is hoor ik het graag.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw