15 indrukwekkende dingen om te doen in Tokyo (+ tips)

Eindelijk was het zover. Ik had de knoop doorgehakt en mijn vlucht van Kuala Lumpur naar Tokyo geboekt. Best spannend, toch weer een compleet onbekende wereld en een sprong in het diepe. Maar hey, wat een heerlijke plek is dit zeg. De hoofdstad van Japan is uniek, net zoals de rest van het land trouwens. En het mooie was dat ik er m’n reis begon terwijl de kleurrijke herfst net zijn intrede deed. Een sprookjesachtige periode om in Japan te zijn.

Tokyo, soms ook als ‘Tokio’ geschreven, is met meer dan 9 miljoen inwoners dé onbetwiste metropool van Japan. En wanneer je de agglomeraties van de hoofdstad meetelt, komt het totaal zelfs uit op dik 39 miljoen. Het is de plaats waar ik, net zoals vele andere reizigers, m’n reis door Japan ben begonnen.

Verrassend genoeg rijden er niet zoveel auto’s als ik had verwacht, waardoor het vrij rustig aanvoelt. Op de straten lopen mensen in business-outfit, maar net zo goed extravagant geklede personen met groengeverfd haar en hoge sleehakken die zo uit een stripboek lijken te komen. Vaak met een opgedirkte poedel of chihuahua in hun handen.

Opvallend is bovendien dat de locals op de stoep fietsen. In de populaire stadsdelen en op metro- en treinstations is het verder erg druk, alleen op een of andere manier is dit niet storend aangezien alles er gestructureerd verloopt. Men wandelt steevast aan de linkerkant en door rood zal je iemand vrijwel nooit zien lopen.

Daarnaast heb je er knotsgekke wijken die speciaal gericht zijn op games, anime en manga, buurten met robotrestaurants en maid cafes, en de meer normalere gedeeltes waar je vooral zakenlui en merkwinkels ziet. Je vindt er echter ook plekken met opvallende dingen als katten-, honden- en zelfs uilencafé’s. En soms rijden er vrachtwagens rond die helemaal verlicht zijn en waar muziek uitkomt van lokale pophelden. Een soort rijdende concerthal. Waar zie je zulke dingen?

Ook zien taxichauffeurs er extreem deftig uit en hun auto’s blinken aan alle kanten, bijna alsof ze naar een filmopname gaan. Wil je instappen, dan drukt de chauffeur op een knopje waardoor de deur automatisch opengaat. Deze chauffeurs dragen daarbij vaak chic ogende witte handschoentjes. En als het regent, stapt ‘ie uit om een paraplu boven je te houden, waardoor je net wat droger de auto betreedt dan wanneer hij deze service niet zou verlenen.

Al met al kan ik wel zeggen dat Tokyo een van de tofste steden is waar ik ben geweest. Gewoonweg rondlopen is er eigenlijk al een ervaring op zich, het is een totaal andere wereld waar je in terechtkomt. Mijn beste tips voor deze miljoenenstad vind je in dit artikel.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Tokyo

Wat is er te doen in Tokyo? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? In welke wijken ‘moet’ je geweest zijn?

Lees verder, want ik vertel je er alles over.

 

1. Verblijf in het gezellige Shinjuku

Tokyo heeft tal van wijken waar je als reiziger terechtkunt. Zelf ben ik verbleven in het bruisende en veelzijdige Shinjuku. Zakenlui, toeristen, studenten; er loopt van alles rond. Je hebt er verder tig gezellige plekken om een biertje te drinken, ontelbaar veel spelletjeshallen en een beroemd red light district. Ook wanneer je van shoppen houdt kun je hier je hart ophalen, want de grote merkwinkels zijn er allemaal vertegenwoordigd.

Shinjuku is bovendien in ideale plek om als uitvalsbasis voor andere bestemmingen in en rond Tokyo te gebruiken. Het bekendste station is Station Shinjuku en vanuit daar kun je eigenlijk overal vrij eenvoudig komen.

Een hostel dat ik je kan aanraden is Unplan Shinjuku. Je komt er gemakkelijk in contact met andere reizigers, het is er schoon en de beneden gelegen bar is gezellig om een drankje te doen. Het ontbijt is inbegrepen en kun je er goede espresso voor relatief weinig geld krijgen. Wil je een eigen kamer en verblijf je liever wat rustiger, dan is Domo Hotel een accommodatie je ik je aanbeveel. Het hotel is nieuw, de kamers klein maar comfortabel en je loopt zo het drukke centrum van Shinjuku in. Ook ligt het Higashi-Shinjuku Station om de hoek, waardoor je je snel kunt verplaatsen. En als je daar dan toch verblijft, dan kun je in de ochtend ontbijten bij Little Bakery At 3-chome, zij hebben heerlijke broodjes en gebakjes. Ik zat er iedere ochtend 😀 .

 

2. Doe een drankje in Golden Gai

Golden Gai is een spot in Shinjuku die je gezien moet hebben. Je zou kunnen zeggen dat het een klein dorpje in Shinjuku is, waar je allerlei kleine bars vindt om een biertje te drinken of een snack te eten. Om je een indruk te geven: soms passen er slechts vijf mensen in zo’n tent. Met name aan het begin van de avond, als de werkdag Japanners erop zit, zitten de hokkerige cafeetjes afgeladen vol. Het zorgt voor een gezellige sfeer, veel gemoedelijker vergeleken met de rest van het vooral hectische Tokyo.

Ook wanneer je geen bar inloopt is Golden Gai trouwens een toffe bezienswaardigheid. Simpelweg ronddwalen door de kleine steegjes is er namelijk al een hele belevenis.

 

3. Wandel door het bizarre Kabukicho

Kabukicho is zo’n gedeelte van Tokyo dat voor mij als Westerling vrij bizar is. Entertainment staat hier centraal. Er is een robotcafé, alles is verlicht met neonlampen, je vindt er een samurai-museum en je hebt er talloze love hotels. Ook staat er een levensgrote replica van Godzilla en een gigantische bioscoop.

Tot m’n verbazing werd ik er aangesproken of ik een massage of seks wilde. Zoiets zou ik in Japan totaal niet verwachten en het gave me een beetje een dodgy gevoel. Toch vond ik Kabukicho een gave en vooral opzienbarende wijk om doorheen te lopen. En het mooie is: vanuit Golden Gai ben je er zo. Geheel onlogisch dat ik deze vraag kreeg was het overigens niet, want in Kabukicho ligt een van ’s werelds beroemdste red light-districten. Prostituees en rood licht zoals in Amsterdam zie je er echter niet, dit is bij wet verboden. Je moet eerder denken aan love hotels, hostess clubs en bars met een erotisch tintje. Onveilig is het er zeker niet en het bulkt er van de toeristen.

 

4. Geniet van de rust in een van de stadsparken

Indien je het even gehad hebt met de drukte dan kun je je terugtrekken in een van de vele stadsparken die Tokyo rijk is. Shinjuku Gyoen is wat dat betreft een fijne spot om heen te gaan. Wanneer het herfst of lente is, kom je er in een prachtige omgeving terecht. De bomen staan dan namelijk in bloei en kleuren felrood en geel (herfst), of sprookjesachtig wit en roze (lente) door de kersenbloesem.

Let wel op dat je voor Shinjuku Gyoen een entree van 500 Japanse yen (JPY) dient te betalen.

 

5. Verwonder je bij de Shibuya Crossing, het drukste kruispunt ter wereld

Honderden, zo niet duizenden, mensen steken er bij groenlicht de zebrapaden over. Shibuya Crossing is naar wat beweerd wordt het drukste kruispunt ter wereld. En als je de Starbucks binnenloopt en vanuit de bovenverdieping een goed zicht op het kruispunt hebt, dan snap je direct waar deze bewering vandaan komt. Vanuit iedere hoek komen massa’s mensen aangelopen, die van een afstandje net op zwermen bijen lijken.

Het mooiste is om dit schouwspel te bekijken wanneer de zon onder is. Alles is dan mooi verlicht, wat het een extra bijzonder tintje geeft.

Shibuya heeft behalve deze chaos aan mensen nog meer te bieden. Je vindt er goede restaurantjes, ontelbaar veel merkwinkels en artistieke zaken. Ook kun je er goede bubble tea drinken, bijvoorbeeld bij Xing Fu Tang. Het is al met al een leuke wijk om even doorheen te wandelen. Voor een verbluffend uitzicht op Tokyo mag je de Shibuya Sky (entree 2.200 JPY online en 2.500 JPY op locatie) trouwens echt niet missen.

 

6. Eet verse seafood op de Tsukiji Outer Market

Als je van sashimi, sushi en andere Japanse lekkernijen houdt, dan is een bezoekje aan de Tsukiji Outer Market een must. Toegegeven, ik vond het zelf een wat tegenvallen, aangezien het megadruk was en ik het ‘marktgevoel’ een beetje miste. De echte markt is dan ook bij Toyosu, waar iedere ochtend rond 4.30 uur de visveiling plaatsvindt. De winkeleigenaren van Tsukiji kopen hier hun vis in. Ondanks dat je bij een markt meestal denkt aan lage prijzen, is de vismarkt van Tsukiji overigens vrij prijzig. Desalniettemin is het een gezellige happening en kun je er heerlijke dingen uitproberen.

Behalve seafood heb je er tevens dingen zoals matcha milk tea, spiesen met wagyu-biefstuk, verse soepen en zaakjes die diverse snacks en fruit verkopen.

De Tsukiji Fish Market is iedere dag geopend tussen 05.00 uur en 14.00 uur. Hoe vroeger je gaat, hoe meer keuze je hebt. Ik was er rond 12.00 uur, het is dan erg druk. Eerder gaan is daarom wel aan te raden.

 

7. Doe een kroegentocht

Het nachtleven is net zo goed de moeite waard in Tokyo. En wat is er nou gaver dan ’s avonds verschillende kroegen in te duiken en een hoop nieuwe mensen te leren kennen?

Op het menu staan shotjes, drankspelletjes en natuurlijk het tonen van je moves op de dansvloer. Tijdens deze bruisende nacht bezoek je zowel bars als een club. En eventueel een afterparty, maar je moet zelf bepalen of je daar nog energie voor hebt 😉 .

De kroegentocht boek je hier.

 

8. Ga voor een unieke ervaring bij het uilencafé in Akihabara

Ik zei het al even, Tokyo heeft bijzondere café’s waar uilen, katten, honden of wat voor dieren dan ook centraal staan. Een zo’n café is Owl Cafe Akiba Fukurou, een klein zaakje in Akihabara waar alles op uilen gericht is. Wanneer de deur open doet, kom je terecht in een witte ruimte vol met uilen. Leuk is dat je sommige van hen op je armen mag houden. Dit is zo’n typische spot die de gekte van de stad laat zien. Ik bedoel, heb je ooit zoiets meegemaakt?

Het klinkt misschien zielig en natuurlijk horen deze vogels eigenlijk in de vrije natuur te leven, maar prettig om te weten is dat men ze hier zeer goed behandelt en verzorgt. De gepassioneerde eigenaren stralen in alles uit van de uilen te houden. Dit maakt het tot een extra leuke ervaring. De sessies zijn bovendien vrij rustig, waardoor het niet commercieel aanvoelt.

Ik raad je aan om online te reserveren, want deze populaire activiteit is vaak helemaal uitverkocht als je bij het cafeetje aankomt.

 

9. Bezoek een maid cafe in Akihabara

Akihabara mag dan bekend zijn vanwege de vele elektronicashops en daarom wat saai klinken, maar er is meer. Hierboven noemde ik het uilencafé bijvoorbeeld al. Daarnaast heb je in de wijk heel wat maid cafes. Op de straat staan opvallend geklede meisjes te werken als propper. Een soort dienstmeisjes die uit een tekenfilm komen. Wanneer je vervolgens zo’n bar binnengaat, word je door nog meer dienstmeisjes op vorstelijke wijze behandeld. Je sluit het uurtje af met een foto.

Geloof het of niet, maar deze maid cafes waren oorspronkelijk opgericht om natte droom van gamefanaten en anime-lovers waarheid te laten worden. Tegenwoordig zie je er echter allerlei soorten mensen, waaronder toeristen zoals jij en ik, een hapje of drankje doen. Je hoeft je dus niet te schamen 😉 .

 

10. Bekijk fascinerende kunstwerken bij teamLab Borderless

Als je dacht dat het niet gekker kon, ga dan naar teamLab Borderless. Zodra je in dit digitale museum naar binnenloopt, zal je meteen een gevoel krijgen van WTF. Zoiets creatiefs en interactiefs heb je gewoonweg nog nooit eerder meegemaakt. Je kunt er moeiteloos uren rondstruinen, en je zult zo nu en dan zelfs verdwalen aangezien er in de zalen constant andere visuals te zien zijn.

Wees wel voorbereid op drukte en koop je kaartje (tijdig) online. En ga zo vroeg mogelijk, zodat je de grootste mensenmassa voor bent.

Indien je teamLab in de ochtend bezoekt, kun je daarna de nabijgelegen Odaiba Oedo Onsen Monogatari om lekker in de hot springs te relaxen. Let op: net zoals in de meeste onsen kom je hier niet binnen wanneer je tatoeages hebt.

Update: teamLab Borderless is bezig met verhuizen naar een andere locatie en zal ergens in 2023 haar deuren weer openen. Ik houd je hierover op de hoogte.

 

11. Zie mooie tempels en schrijnen

Een van de redenen waarom je naar Japan afreist is waarschijnlijk het zien van de typische Japanse tempels en schrijnen. Nu is Tokyo wat dat betreft misschien niet de beste plek, toch vind je door de stad enkele prachtige exemplaren die het bezoeken waard zijn.

De bekendste tempel is waarschijnlijk Senso-ji, gelegen in Asakusa. Een imposant boeddhistisch bouwwerk dat je gezien wilt hebben. Het is tevens de oudste tempel van de stad en enorm populair onder toeristen en locals. Door de vele winkeltjes voelt het er helaas behoorlijk commercieel aan. Maar goed, de kleurrijke tempel zelf is erg mooi, vooral ’s avonds als het complex verlicht is, zoals je op de bovenstaande foto ziet.

Een andere bezienswaardigheid is het Meiji Shrine, een heiligdom gelegen in een rustig park wat volstaat met schitterende torii-poorten en na een wandeling door het bos kom je uit bij een prachtig schrijn. Meiji ligt trouwens in de leuke wijk Harajuku, waar je naderhand nog door de Harajuku Cat Street kunt wandelen.

Wil je nou echt wat unieks zien? Ga dan naar de Gōtokuji Temple, een opzienbarende tempel waar -geloof het of niet- katten worden vereerd. Het voordeel van deze plek is dat het er doorgaans relatief rustig is, aangezien ze buiten de stad ligt.

 

12. Vaar over de Sumida River en geniet van Japans eten

Tokyo over de straten verkennen is leuk, maar wat dacht je van een cruise over de Sumida-rivier in een traditionele Japanse Yakatabune-boot?

Je stapt op in Asakusa en tijdens het varen kijk je uit op highlights in de stad, en worden er heerlijke Japanse hapjes voor je opgediend.

De vaartocht gaat richting Tokyo Bay, die er ’s avonds prachtig uitziet omdat alles dan sfeervol verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan de Rainbow Bridge, de hangbrug die dwars over de baai loopt.

Daarna is het nog niet klaar, want je cruist door richting de Tokyo Skytree om te genieten van een hapje en een drankje én natuurlijk het panoramische uitzicht. Het avondje uit eindigt ten slotte bij de Azumabashi Bridge.

Een plekje op de boot boek je hier.

 

13. Hike naar de top van Mount Takao

Op ongeveer 3 kwartier treinen vanaf Tokyo-centrum ligt Mount Takao. Via een van de vele trails kun je naar de 600 meter hoge top hiken, iets wat een welkome afwisseling is, als je al een tijdje in de stad geweest bent en behoefte hebt aan natuur om je heen.

Onderweg kom je langs bossen, Japanse beelden en versieringen, het Izuna Gonge Shrine en boven heb je een fraai uitzicht op Tokyo. Er zijn tevens diverse zaakjes waar je lokale snacks kan proberen, zoals ‘soba’ en ‘shojin ryouri’.

De kans is groot dat je via trail 1 omhoog bent gelopen. Je kunt daarna teruglopen via een andere trail, bijvoorbeeld door gedeeltelijk de iets avontuurlijke trail 4 te nemen.

In de herfst en in de lente is de natuur hier op z’n mooist. Helaas was ik er net te vroeg en waren de fraaie herfstkleuren waar ik hop had gehoopt nog net niet zichtbaar.

Verwacht overigens niet dat het er rustig is, want de berg is een populaire trekpleister bij zowel locals als toeristen. Jaarlijks bezoeken liefst 2,5 miljoen mensen deze plek. Wellicht is het daarom beter om vroeger in de ochtend te gaan, en niet -zoals ik- rond 11 uur. Toch vond ik het, ook al was het vrij druk, een heerlijk uitstapje om gedaan te hebben.

 

14. Ga karten door het centrum

Wow, wat is dit vet om te doen. Door Tokyo sjezen in een kart, gehuld in een kleurrijke outfit. In het begin zal je het allemaal best wel spannend vinden, met name omdat je veel lager op de weg zit dan het verkeer om je heen. Je voelt je daarom snel kwetsbaar. Als je die angst eenmaal kwijt bent is de beer echter helemaal los 😉 .

Je ontdekt de gebieden rond Shinjuku en Shibuya in een rap tempo, en zal tijdens het racen flink wat bekijks hebben. Gaaf is bovendien dat je bij de Shibuya Crossing komt, een van Tokyo’s meest herkenbare plekken. Ondertussen zullen de meerijdende gidsen ook een hoop toffe foto’s van je maken, zodat je deze coole ervaring later nog eens kunt bekijken.

Lijkt dit stadsavontuur je wel wat? Reserveer dan hier je plaats.

 

15. Maak een uitstapje naar Kamakura

Kamakura is een erg leuk tempelstadje op minder dan een uur reizen van Tokyo. Daarmee is ze ideaal om als dagtrip te doen. De Great Buddha is het bekendst, maar mijn favoriete plek is de Sasuke Inari Shrine. Je loopt er door vele indrukwekkende rode torii-poorten naar boven, om uiteindelijk bij een binnenplaats te komen waar een schrijn staat. Deze plek is gelegen middenin de beboste heuvels, wat zorgt voor een magische setting. Helemaal aan het eind van de middag, dan is er nagenoeg niemand meer.

Behalve de vele tempels en schrijnen, is de toeristische straat Komachidori leuk om doorheen te wandelen. Je vindt er talloze eetgelegenheden, een hondencafé en souvenirs-winkels. Ook kun je het water op gaan om te surfen, want Kamakura ligt aan zee.

Wanneer je langer de tijd hebt, zou ik er trouwens voor kiezen om een paar nachtjes in Kamakura te blijven. Zo heb je rustig de tijd om het stadje goed te leren kennen. Vanuit Kamakura kun je je reis vervolgens richting bijvoorbeeld Hakone of een andere plek in het Mount Fuji-gebied voortzetten.

 

Wat zijn de populairste tours in Tokyo?

Ik heb hierboven al een paar aanraders genoemd qua tours, maar als je in een dag de bekende hoogtepunten wilt zien onder begeleiding van een gids die je alle ins en outs vertelt, is deze stadstour leuk om te boeken.

Get Your Guide heeft daarnaast de vijf populairste tours en activiteiten in Tokyo voor je geselecteerd. Je ziet ze hieronder en kunt binnen enkele klikken jouw favoriete uitje boeken.

 

Wat zijn de leukste wijken in Tokyo?

Het Robot Restaurant in Kabukicho was een iconische trekpleister, maar is er anno 2023 niet meer

Je hebt ontzettend veel keuze als je in Tokyo bent, dit geldt voor vrijwel alles. Zo ook voor de wijken. Daarom is het goed om vooraf al een klein beeld te hebben van de leukere buurten in de hoofdstad. Ik heb je er al ’t een en ander over verteld, maar wil er graag nog even dieper voor je op ingaan. Bij deze dus 🙂 .

 

Shinjuku

Shinjuku vind ik echt een mega-gezellige wijk. Er is altijd wel iets te beleven, reuring volop. Naast de vele merkwinkels, leuke koffiebars en smalle steegjes, is het er ’s avonds extra uitbundig door de neonverlichting in de rosse buurt Kabukicho. Vlakbij Kabukicho ligt er het eerdergenoemde Golden Gai, dé plek waar je moet zijn voor een drankje.

 

Shibuya

Shibuya is vooral bekend vanwege de gelijknamige crossing die dagelijks vele duizenden bezoekers trekt. Je zou kunnen zeggen dat deze stadsbuurt het shopping-paradijs van Tokyo is, met name in de straat Shibuya Center-Gai. Je vindt er dan ook talloze bekende merkketens, boetiekzaken en tig eettentjes.

 

Akihabara

Het gamewalhalla van Tokyo, zo is Akihabara het best te omschrijven wanneer je het mij vraagt. Torenhoge muren met Sega-held Sonic en allerlei mangafiguren zorgen hier voor een wel heel bijzonder sfeertje. Verder barst het er van de speelhallen, manga en anime-shops en elektronicawinkels.

 

Ginza

Naast Shibuya is Ginza een populair stadsdeel onder shop-fanaten, met Chuo-dori Street als voornaamste hotspot. Boetieks, bekende (mode)winkels en shopping-malls domineren er het straatbeeld. In Ginza ligt bovendien de Tsukiji Outer Market.

 

Asakusa

De buurt Asakusa is bekend vanwege Senso-ji, de oudste tempel van Tokyo. Voor de rest is het er vooral modern, met wolkenkrabbers die het landschap vormgeven. De hoogste daarvan is de Tokyo Skytree die liefst 634 meter is.

 

Harajuku

In deze wijk vol charme staat Meiji Jingu, het schrijn dat ik in het gedeelte over de bezienswaardigheden al eventjes besprak. Verder is Harajuku gewoon een hartstikke leuke wijk waar een mengelmoes van subculturen samenkomt. Uitbundige straatkunst, kattencafés, extravagante tweedehands zaken en hippe winkels zie je er in overvloed.

Harajaku is overigens goed te combineren met Shibuya. Via het grotendeels autovrije steegje Cat Street zijn ze met elkaar verbonden.

 

Marunouchi

Marunouci in Chiyoda is het officiële zakendistrict van Tokyo en de moeite om een kijkje te nemen wanneer je benieuwd bent hoe het zakelijke gezicht van de metropool eruitziet. Hier vind je glanzende kantoren van multinationals en luxere shoppingcentra. Allure, klasse en Japanse efficiënte voeren er de boventoon.

Tussen alle hoogbouw vind je trouwens verrassend leuke pleintjes met terrasjes, die studenten en wereldreizigers aantrekken. Het is er dus lang niet allemaal zo stijfjes als je in eerste instantie misschien zou denken.

Mocht je hier nog een bezienswaardigheid zoeken dan is Kokyo, oftewel het Japanse keizerlijke paleis, gaaf om een kijkje te nemen.

 

Yanaka

Wil je in het authentieke Tokyo rondslenteren, het gedeelte wat de oorlog heeft doorleeft en grotendeels uit houten huisjes en lage gebouwen bestaat? In het nostalgische Yanaka ben je dan aan het juiste adres. Het is een van de weinige buurten waar je de oude Shitamachi-sfeer kunt proeven, de sfeer van de 20e eeuw.

Het is er vrij rustig en het contrast met de rest van Tokyo is immens. Het kan verder zomaar zo zijn dat je door een local wordt uitgenodigd om een kop matcha mee te drinken.

Een van de typische hoogtepunten is de Yanaka Cemetery, de begraafplaats die er tijdens het kersenbloesem-seizoen betoverend uitziet. Je loopt er over de Sakura-dori Street die wordt omzoomd met de voor Japan zo iconische roze bloesembomen.

 

Hoe zit het met transport in Tokyo?

Een oude maar stijlvolle taxi in Shinjuku

Als er iets gemakkelijk is in Tokyo, is het wel reizen met het openbaar vervoer. Metro’s en treinen brengen je in een snel tempo op je bestemming. Van bussen, taxi’s en dergelijke hoef je zodoende geen gebruik te maken. Je kunt alle trajecten eenvoudig vinden op Google Maps, inclusief de vertrektijden en prijzen.

Wil je niet telkens losse kaartjes kopen om gebruik te maken van het openbaar vervoer in en rond Tokyo? Koop dan een PASMO of Suica-card. Het werkt simpel: bij aanschaf voor 500 JPY zet je er een x-bedrag op. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken om met de trein en bus in Tokyo te reizen, en zelfs door (bijna) heel Japan. Je checkt er mee in en uit en het tarief wordt automatisch afgeschreven.

Het fijne is bovendien dat je er mee kunt afrekenen in convenience stores zoals 7-Eleven, Family Mart en Lawson.

Een andere tip die ik voor je heb is om deze voucher te kopen waarmee je 24, 48 of 72 uur onbeperkt gebruik kunt maken van de metro, JR-lijnen uitgezonderd.

 

Welke restaurants raad ik je aan in Tokyo?

Een nogal grappige manier van het menu presenteren bij een restaurantje waar ik langsliep

Ik heb al enkele plekjes aangeraden, zoals de Tsukiji Fish Market en de dinner-cruise op de Sumida-rivier. Maar ik heb zeker nog een aantal andere adresjes die ik met je wil delen.

Bijvoorbeeld Ramen-tentjes. Want ramen (nee geen glas, maar het Japanse gerecht 😀 ) eten is een ervaring op zich. De eetzaakjes zijn doorgaans piepklein en bestaan uit een bar met een aantal krukjes. Lekker knus en ik vond het altijd heerlijk om er tijdens het koude weer binnen te stappen en de Japanse sfeer te proeven. Qua ramen is Ichiran in Shibuya een aanrader. In Shinjuki is Ramen Tatsunoya Shinjuku een geliefde spot.

Voor wat betreft suhsi is KABUKI Sushi in Shinjuku een zaak die je niet mag missen. In Akihabara is Asahi Sushi top en in Shibuya is Sushi Yajima een plek om urenlang te smullen.

Heb je trek in ’tonkatsu’, oftewel gepaneerde varkenskotelet? Katsukura Shinjuku Takashimaya maakt hele lekkere.

Verder is ’takoyaki’ een favoriet onder zowel Japanners als buitenlandse toeristen. Voor jou ook? In Shibuya raad ik je aan om bij Daikanyama Tempu te eten. Bij Fu-Fu-Tako in Shinjuku maken ze ook erg goede takoyaki trouwens.

Voor dumplings, oftewel ‘gyoza’, is Gyopao Gyoza Shinjuku  een must om heen te gaan. In Harajuku is Harajuku Gyozaro een aanrader. Een dumpling-hotspot in Shibuya is Oreryu Gyoza Sakaba.

Enne, als je geen zin hebt om teveel uit te geven kun je natuurlijk altijd een bento-box kopen in de supermarkt. Ik heb dit zo vaak gedaan en de kwaliteit is uitstekend.

 

Welke zaakjes raad ik je aan voor koffie en ontbijt in Tokyo?

Segafredo in Shinjuku is een plek waar ik ’s ochtends vaak te vinden was

Mocht je op zoek zijn naar een chill ontbijtzaakje met gezonde producten, loop dan even binnen bij Tokyo Juice in Shibuya. Ze hebben er onder andere verse tropische sapjes en lekkere açai bowls.Een vergelijkbare spot in Shinjuku is Sky High.

Iets later op de dag is het leuk om te lunchen bij het hippe BOWLS Cafe in Shinjuku. Ze hebben er onder meer huisgemaakte pudding, appeltaartjes, maar ook gerechten zoals curry en een kom met rijst en groenten.

Qua koffietentjes heeft Tokyo gelukkig genoeg te bieden. Tuurlijk, het barst er van de Starbucksen, maar als echte koffiefanaat ben je het waarschijnlijk met me eens dat de koffie daar niet bepaald bijzonder smaakt. Sowieso vind ik het zelf altijd leuk om bij lokale tentjes te gaan zitten en te proeven. Zo zijn Coffee Fragile Aung Coffee en Double Tall Coffee Shinjuku Gyoen Mae in Shinjuku drie echte toppers. Verder vind ik daar Segafredo een plezierig tentje om een espresso te pakken en boven voor het raam te zitten, om vervolgens lekker mensen te kijken. In Shibuya raad ik je Blue Bottle Coffee, de Double Tall Coffee Bar en Little Nap Coffee Stand aan. Bij de meeste van deze koffiebars kun je ook genieten van lekkere ontbijtjes.

 

Waar in Tokyo raad ik je aan om te overnachten?

Zoals ik al zei vond ik zelf Shinjuku een hele leuke wijk om te verblijven. Er is van alles te zien, het is er bruisend en met de metro ben je zo ergens anders. Ik heb meerdere leuke adresjes voor je geselecteerd, als ze ergens anders liggen dan in Shinjuku zal ik dit erbij vermelden.

Het al genoemde Unplan Shinjuku is een cool hostel met een bar en ontbijtzaal waar je makkelijke andere backpackers ontmoet. In Asakusa is Hostel Chapter Two echt een toppertje. Naast het comfort hebben ze er een bar en een toffe gemeenschappelijke ruimte om een praatje te maken met andere reizigers. In datzelfde Asakusa is Resol Poshtel een hostel dat veel wordt geboekt.

Slaap je liever in een hotel, maar wil je niet meteen honderden euro’s kwijt zijn? Studio Inn Nishi Shinjuku is in dat geval een goede keuze. Tevens het al genoemde Domo Hotel is een prima plek om te verblijven. Tot slot is ook Hotel Matsunoi een aanrader.

Is je budget ietsje ruimer dan is het KOKO HOTEL Residence Asakusa Kappabashi in Asakusa een plek die ik je niet wil onthouden. Het MONday Apart Premium in Akihabara is qua luxe en comfort vergelijkbaar.

Een superdeluxe-hotel is Keio Plaza Hotel Tokyo Premier Grand. Het zal je hier werkelijk aan niets ontbreken en je zit er vlakbij de mooie botanische tuin Shinjuku Gyoen. Ook het Park Hyatt Tokyo is een paradepaardje met allure. Ze staat bekend als een van de betere vijfsterrenhotels van de hoofdstad. Wil je als een koning onthaald worden? Boek dan een paar nachtjes in The Peninsula Tokyo in de wijk Chiyoda, en laat je van het vliegveld halen met een Rolls Royce. Ja, je leest het goed 😉 .

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Tokyo te blijven?

Akihabara, de gamewijk van Tokyo

Zelf ben ik een dikke week in Tokyo gebleven en heb dit als ideaal ervaren om een goed beeld van de stad te krijgen, zonder me daarbij te hoeven haasten.

Heb je deze tijd niet tot je beschikking, zorg er dan in elk geval voor dat je 3 volle dagen reserveert om van Tokyo te kunnen genieten.

 

Hoe kom je in Tokyo?

Tokyo heeft twee internationale luchthavens met wereldwijde verbindingen. Dit zijn als gezegd Haneda Airport en Narita Airport. Het maakt verder niet uit op welk van deze vliegvelden je landt, vanuit beide zijn er namelijk uitstekende verbindingen met alle gebieden in Tokyo.

Zelf ben ik er vanuit Kuala Lumpur heen gevlogen, een vlucht van ruim 7 uur.

 

Hoe kom je in Tokyo-centrum vanaf de luchthaven?

Tokyo heeft als gezegd twee airports, Haneda en Narita. Ieder stadsgedeelte is gemakkelijk met de trein of metro te bereiken. Zo ben je vanuit Haneda Airport in 3 kwartier in Shinjuku en vanuit Narita Airport duurt het 1 uur en 15 minuten.

Een andere optie die je hebt is het boeken van een zogeheten Limousine Bus. Je bent dan alleen wel duurder uit dan wanneer je met de trein of metro reist.

Mocht je een hostel zoeken op slechts 10 minuutjes reizen van of naar Haneda Airport, dan kan ik je HISAYO’S INN aanraden.

Voor de exacte trein, metro en reisroute naar je ho(s)tel, kun je gebruik maken van Google Maps. Hier staat alles supergoed vermeld, inclusief het tarief.

 

Twijfel je over een Japan Rail Pass?

Zelf ben ik na Tokyo richting Kamakura gereisd. Een andere populaire bestemming om na Tokyo te bezoeken is Hakone.

Dit deed ik overigens zonder Japan Rail Pass (JR Pass). Heb jij al een keuze gemaakt of deze wel of niet gaat aanschaffen? In deze gids vertel ik je er alles over.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk 🙂 .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief vele foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Peter

    Robbert,

    Mooie blog met vele informatie. Wij gaan volgend jaar Mei naar Japan voor ruim 3 weken rondreizen. En natuurlijk een paar dagen in Tokyo. Heb je nog meer bezocht (en beschreven) in Japan ??

    Dank,

    Peter

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw